![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#21 |
ford::average
![]() Imię: Robert
Model: edge titanum
Silnik: 3.5
Rocznik: 2017
|
![]()
Słuchajcie wszystko to to jest tak naprawdę wrużenie z fusów jak sie auta nawet nie widzi ale....
żadna tuleja nie zrobi wibracji , co najwyżeej stuk na nierównościach (np. metal o metel) jeśli jest dokumentnie wybita poduszki silnika stworzy rezonans jeśli jest uszkodzona zwykle jest on ,,falujący" i np nasilający się podczas przyspieszania .... rura wydechowa lub kturaś z osłon tremicznych na niej gdzieś dotyka przy przeciążeniu I można by tak dalej , ale tarcze w 99 % biją podczas hamowania , podczas jazy gdy klocli są ,,rozepchane" wibracji nie będzie. Do serwisów mam ograniczone zaufanie osobiście stawiam na koła jak mówicie że wszysko proste i poprawnie zmontowane to zwruccie uwagę na wyząbkowanie bieżnika ale będzie to rezonans szczegulnie przy konkretnych prędkościach . Czasem opona jest felerna ( ale to zwykle te budrzetowe ) kiedyś zdażyło mi się albo felga przytłuczona , no nie ma cudów , solidny srewis znajdzie ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
![]() Imię: Dariusz
Model: Ford Edge
Silnik: 2,0
Rocznik: 2019
|
![]()
Zanim coś ruszysz, sprawdź, tak jak pisałem wcześniej - doważenie kół na samochodzie. Stosunkowo niewiele kosztuje, a warto. Przy wibracjach z zawieszenia/kół nie wymieniałbym części, które są zaprojektowane do pracy na żywot samochodu, albo prawie. Zależy to oczywiście od stylu jazdy i powypadkowości sprowadzanych z USA samochodów.
Jak może będziesz może w Warszawie, to znam fachowca, który instaluje opony i je doważa na samochodzie sprzętem zaprojektowanym do tego. Wszystkie moje samochody oddaję do niego, sporo problemów z wibracjami zostało wyeliminowanych doważaniem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 21-07-2019
Model: Edge
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2015
|
![]()
Za niebawem bede doważał też kółka, tylko w takim małym warsztacie - zawsze proszę to o skalibrowanie maszyny kołem wzorcowym, które dostają wraz z maszyną - każda wulkanizacja powinna to robić.
A tak przy okazji się dopytam - jakim momentem dokręcacie koła - znalazłem gdzieś że ma to być 210 nm, czyli dość mocno - zazwyczaj na wulkanizacji dynamometr mają nastawiony na jakieś 170 i nie wiem w końcu jak powinno być. Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
|
![]()
Doważanie to nie jest wyważanie. Przy doważaniu nie zdejmuje się kół z samochodu. Podnosi się koła pojedynczo, podjeżdża się specjalną maszyną z własnym napędem, który obracając koło do dużych prędkości, znajduje miejsca do doklejenia odważników.
Ty piszesz o zwykłej wyważarce, której nawet idealne skalibrowanie nie da takich rezultatów jak doważenie całego zespołu koło-tarcza-przegub. Pozatym przy wprawieniu w obrót samego koła bez włączonego silnika powoduje, że nawet ręką na karoserii doskonale czuć każde niedoważenie koła. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
![]() Zarejestrowany: 21-07-2019
Silnik: 2.0 Ecoboost
|
![]()
Sorki, źle się wyraziłem i wprowadziłem w błąd - chodziło o wyważenie na maszynie
Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
![]() Imię: Piotr
Silnik: 2.0
|
![]()
Jednak trafić na dobry warsztat to jak strzelić szóstkę w totka. Ja wczoraj szóstkę trafiłem i problem rozwiązany.
U mnie problemem jednak były koła. Jedna felga krzywa ( delikatnie, ale jednak ) i zwyczajnie źle wyważone koła ( trzy z czterech ). Po naprostowaniu i przeważeniu nie ma wibracji. Polatałem wczoraj trochę po obwodnicy Olsztyna bo nie mogłem się nacieszyć że na prawdę jest ok. Tak że wszystkim, którzy borykają się z problemem wibracji nie wiadomego pochodzenia zalecam kontrolę kół w firmie która rzetelnie podchodzi do sprawy i ma na prawdę dobry sprzęt, a nie koniecznie jest najtańsza. Na moim przykładzie widać że ostatecznie takie podejście wychodzi jednak najtaniej, że o nerwach nie wspomnę. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
![]() Zarejestrowany: 21-10-2017
Model: EDGE Titanium AWD
Silnik: 3,5 V6
Rocznik: 2016
|
![]()
ja u siebie zmieniałem wiele kół , opon , nowe felgi zimowe + opony i nic to nie zmienia, więc raczej to nie koła, choć chciałbym bo to najprostsze i najtańsze.
Zastanawia mnie, rodzaj wibracji jak utrzymuje predkosc ok 100kmh to jakby co sekunde było wieksza wibracja i sie zmniejszała i tak na zmiane, nie jest to stała wielkosc wibracji tylko taka falująca Bump: Cytat:
jak mozesz podaj namiary na to doważanie, moze byc na PW oczywiście mam nadzieje ze jest to bezpieczne dla skrzyni czy napedu AWD ??? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
|
![]()
Zostawiasz na "N" jak w każdym samochodzie z automatem. Napęd x4 nic nie zmienia. Doważanie: sześćsetosiem-trzystaosiemdziesiątosiem-dziewięćsetpięć.
Szybko zapisujcie, bo pewnie zaraz wytną. Bump: Jeśli wibracja jest falująca, to również może być ustawienie geometrii kół, od tego bym zaczął, chyba, że jesteś pewien prawidłowej geometrii... |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 | |
![]() Zarejestrowany: 21-10-2017
Model: EDGE Titanium AWD
Silnik: 3,5 V6
Rocznik: 2016
|
![]() Cytat:
nie wniosło to nic w temacie wibracji, jedynie auto stało się bardzie stabilne, ale nie do końca, nadal mam wrażenie, lekkiego pływania zwłaszcza w koleinach i nierownosciach. Czasami mam wrażenie, że drgania są różne w zależności od temp. układu jezdnego czy napędowego, jak zimny to jakby mniej.... Ostatnio edytowane przez Tomecki1 ; 23-09-2022 o 22:50 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
|
![]()
Pływanie często jest skutkiem zużytych amortyzatorów. Przejedź przez porządny spowalniacz. Jak buja kilka razy, to masz amortyzatory do wymiany. Normalnie jest jedno bujnięcie i samochód jest stabilny.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|