Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-06-2019, 20:22   #251
MAYOR72
ford::amateur
 
Imię: Jarek
Zarejestrowany: 31-03-2018
Skąd: okolice Wrocka
Model: Mondeo MK3
Silnik: 1,8 Dyratec HE 125 KM
Rocznik: 2004
Postów: 3
Domyślnie Odp: nie działa klimatyzacja, nie chłodzi.

Cytat:
Napisał memaka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Warto by sprawdzić szczelinomierzem na sprzęgle klimatyzacji jaka jest szczelina. Wg. TIS szczelina 0.35 - 0.75mm. Gdy miałem mk3 przed wyjazdem na Bałkany miałem problem, raz chłodziło innym razem nie. Czynnik był sprawdzany. Wymieniłem podkładkę (dobrałem) i było ok, choć na innym forum można było spotkać rozwiązanie - wyrzucenie podkładki (nie polecam).
Sprawdziłem, szczelina 0,95 - idzie do regulacji.
Dzięki za podpowiedzi

MAYOR72 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2020, 13:28   #252
matzger
ford::amateur
 
Imię: Marek
Zarejestrowany: 10-08-2018
Skąd: Sląsk
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
Postów: 1
Domyślnie Odp: nie działa klimatyzacja, nie chłodzi.

TVVARDY jesteś mistrzem.Dzięki Twojej informacje sam usunąłem przepalony bezpiecznik F82 i przypalone styki spryskiwacza.Klima śmiga aż miło.Dziękuję
matzger jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2020, 14:35   #253
Michal.Talik
ford::amateur
 
Imię: Michał
Zarejestrowany: 29-04-2020
Skąd: Czechowice Dziedzice
Model: MK3 ST220
Silnik: 3.0
Rocznik: 2005
Postów: 2
Domyślnie Odp: nie działa klimatyzacja, nie chłodzi.

witam

Panowie dzisiaj i ja padłem ofiarą klimatyzacji w Mondeo MK3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tzn. może od początku.. jakoś w zimie zakopciło się z pod maski ale niestety nie znalazłem przyczyny wiec odpuściłem temat.. w zeszłym tygodniu włączyłem klime i oprócz zapalenie sie kontrolki ze działa nic się nie stało więc oddałem auto z serwisu klimy , weszło 800 gram ale klimatyzacja nie ruszyła wiec przeszedłem kilka tematów z forum i tak :

1. odłączyłem dysze spryskiwaczy - bo były spalone - to się dymiło w zimie..
2. zrobiłem zworkę na R6 - leci zimne powietrze
3. bezpiecznik F82 - już ktoś włożył 10A ale tak czy tak był sprawny
4. zrobiłem test klimatyzacji- zero błędów
5. sprawdziłem wtyczki i kable czujników - nie przerwane, czyste

i w zasadzie nie wiem co dalej ... chyba zaraz jeszcze sprawdzę sam przekaźnik czy działa ..czy macie kolejne sugestie ?
Michal.Talik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2020, 15:10   #254
memaka
ford::average
 
Avatar memaka
 
Zarejestrowany: 24-03-2008
Skąd: Polkowice
Model: Ford Mondeo MK V
Silnik: 2.0 TDCI/ 150KM
Rocznik: 2017
Postów: 64
Domyślnie Odp: nie działa klimatyzacja, nie chłodzi.

Sprawdzałeś czy sprzęgiełko załącza sprężarkę?
__________________
Był FORD MONDEO MK III TDCI 2.0 130KM (2007) -219000km
memaka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2020, 16:15   #255
Michal.Talik
ford::amateur
 
Imię: Michał
Zarejestrowany: 29-04-2020
Skąd: Czechowice Dziedzice
Model: MK3 ST220
Silnik: 3.0
Rocznik: 2005
Postów: 2
Domyślnie Odp: nie działa klimatyzacja, nie chłodzi.

Po ,
Cytat:
Napisał memaka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdzałeś czy sprzęgiełko załącza sprężarkę?
Robiąc zwore na R6 myślę że sprawdziłem bo cyka i po zostawieniu zwory klima działa.

Dodatkowo teraz podminilem przekaźnik R6 z R3 od klaksonu- nadal nie działa.

Sprawdziłem napięcie na wtyczce czujnika ciśnienia (ten wlewu płynu spryskiwaczy) i pomiędzy pinem 2 -4 mam 12 v

Bump: Dodatkowo pomiędzy pin 2 na górnym czujniku a masa mam 12v , każdy pozostały bez potencjalu, na dolnym czujniku nic ..oba piny bez potencjału..

Zwarcie pinów 2-4 włącza we wtyczce górnego czujnika uruchamia klimatyzacja-czyli to jego wina?

Ostatnio edytowane przez Michal.Talik ; 29-04-2020 o 16:54
Michal.Talik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-05-2020, 13:34   #256
misda
ford::average
 
Zarejestrowany: 02-07-2009
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2005
Postów: 53
Domyślnie Odp: nie działa klimatyzacja, nie chłodzi.

Dzięki, u mnie przepalał się bezpiecznik od tempomatu po włączeniu podgrzewania tylnej szyby. Odpiąłem kable od spryskiwaczy i już się nie przepala.
misda jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
klimatyzacja , mondeo mk3


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 06:26.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.