Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl



Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-02-2019, 14:16   #1
mpDante
ford::beginner
 
Avatar mpDante
 
Imię: M.
Zarejestrowany: 17-04-2016
Skąd: Polkowice
Model: Insignia ST OPC-Line (FL)
Silnik: 2.0 CDTI [163 KM]
Rocznik: 2013
Postów: 47
Domyślnie Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

Mam problem, bo nagle przestał kręcić rozrusznik. Po zaparkowaniu, po paru godzinach już nie odpalił. Po wciśnięciu sprzęgła i przycisku, pojawia się normalnie zasilanie i nic więcej... jakieś tam cykanie-bzykanie pod maską słychać. Obstawiałem rozrusznik, ale po podaniu zasilania z akumulatora do wtyczki rozrusznika, zakręcił i odpalił...

Znalazłem podobny temat na forum i tam pomogła wymiana rozrusznika, ale nie było próby podłączenia go na krótko, więc już zwątpiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Testowo przekładałem przekaźniki pod maską, bo są chyba 3 albo 4 identyczne, ale bez zmian. Z kompa wyskoczył mi jedynie błąd alternatora (P1632).

Miałem niedawno wymieniane m.in. pompkę sprzęgła i wysprzęglik, więc trochę tam rozbierali, ale przez parę dni po robocie było wszystko ok. Jakieś sugestie, gdzie i czego szukać? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

mpDante jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2019, 14:20   #2
aprox99
ford::expert
 
Avatar aprox99
 
Imię: Piotr
Zarejestrowany: 30-10-2007
Skąd: Bytom/Lünen
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
Postów: 2,077
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

,, po podaniu zasilania z akumulatora odpalił", znaczy przerwa na kablach albo masa
aprox99 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2019, 15:42   #3
mpDante
ford::beginner
 
Avatar mpDante
 
Imię: M.
Zarejestrowany: 17-04-2016
Skąd: Polkowice
Model: Insignia ST OPC-Line (FL)
Silnik: 2.0 CDTI [163 KM]
Rocznik: 2013
Postów: 47
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

To jest oczywiste, bardziej chodzi mi o to czy ktoś wie od czego zacząć sprawdzanie lub może miał podobny przypadek, żeby nie szukać "w ciemno".
mpDante jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2019, 15:51   #4
onepone
ford::amateur
 
Avatar onepone
 
Imię: Damian
Zarejestrowany: 06-08-2015
Skąd: WLKP
Model: Mondeo Titanium S MK IV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Postów: 1
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

Miesiąc temu miałem to samo i u mnie problemem był brak masy w przekaźniku R2 (od rozrusznika). Łatwo to sprawdzić - wyciągasz ten przekaźnik i miernikiem sprawdzasz. Tymczasowo zrobiłem sobie nowe połączenie masy i działa. Jak przyjdzie wiosna dobiorę się do wiązki u siebie i wymienię winowajcę.
__________________
onepone jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2019, 16:55   #5
Golson
ford::professional
 
Avatar Golson
 
Zarejestrowany: 24-01-2007
Skąd: Warszawa/Ryki/Gibraltar
Model: kreatif...
Silnik: zwei zwei liter, BBK + koło dojazdowe 1.2
Rocznik: 2x2008, 2011, 2015
Postów: 1,247
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

Kabel masowy między silnikiem, a nadwoziem. Kup oryginał - cena nie powala (~130pln) ale ma w komplecie wszystkie osłonki i uchwyty. Przerabiałem temat zeszłej wiosny w przedlifcie.
__________________
Loża Szyderców#16

TW is back! Jot24 nadaje http://loza.nazwa.pl/images/smiles/dog.gif
Golson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2019, 23:38   #6
mpDante
ford::beginner
 
Avatar mpDante
 
Imię: M.
Zarejestrowany: 17-04-2016
Skąd: Polkowice
Model: Insignia ST OPC-Line (FL)
Silnik: 2.0 CDTI [163 KM]
Rocznik: 2013
Postów: 47
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

Cytat:
Napisał onepone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miesiąc temu miałem to samo i u mnie problemem był brak masy w przekaźniku R2 (od rozrusznika). Łatwo to sprawdzić - wyciągasz ten przekaźnik i miernikiem sprawdzasz. Tymczasowo zrobiłem sobie nowe połączenie masy i działa. Jak przyjdzie wiosna dobiorę się do wiązki u siebie i wymienię winowajcę.
Czy od rozrusznika nie powinien być przekraźnik R1? Instrukcja np. opisuje, że F15 jest od rozrusznika. Możesz coś więcej powiedzieć, jak zrobić to tymczasowe połączenie masy? Na którym pinie przekaźnika tej masy brakuje?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Znalazłem podobny temat, ale bez ostatecznego rozwiązania... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Cytat:
Napisał Golson Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kabel masowy między silnikiem, a nadwoziem. Kup oryginał - cena nie powala (~130pln) ale ma w komplecie wszystkie osłonki i uchwyty. Przerabiałem temat zeszłej wiosny w przedlifcie.
Jak ten kabel wygląda, ewentualnie nr części? Z tego co na szybko znalazłem, powinien być przykręcony po podłużnicy pod obudową filtra?

Ostatnio edytowane przez mpDante ; 16-02-2019 o 01:05
mpDante jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-02-2019, 00:24   #7
Golson
ford::professional
 
Avatar Golson
 
Zarejestrowany: 24-01-2007
Skąd: Warszawa/Ryki/Gibraltar
Model: kreatif...
Silnik: zwei zwei liter, BBK + koło dojazdowe 1.2
Rocznik: 2x2008, 2011, 2015
Postów: 1,247
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

Cytat:
Napisał mpDante Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak ten kabel wygląda, ewentualnie nr części? Może jak składali pod maską to czegoś nie dokręcili. Chyba, że mówisz o tym kablu między nadwoziem a akumulatorem?
Piszę o kablu pomiędzy nadwoziem, a silnikiem (a dokładniej skrzynią). W okolicy lewego reflektora/filtra powietrza na nadkolu jest przykręcony przewód masowy silnika. (najgrubszy przewód z, o ile mnie pamięć nie myli, trzech sztuk przykręconych w tym miejscu) Drugi koniec jest przykręcony na obudowie skrzyni biegów, od góry.

FINIS 1672583 - to jest dla przedlifta z manualną skrzynią 2,0TDCi. Podaj VIN swojego strucla to Ci podam właściwy numer.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
__________________
Loża Szyderców#16

TW is back! Jot24 nadaje http://loza.nazwa.pl/images/smiles/dog.gif
Golson jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-02-2019, 08:38   #8
onepone
ford::amateur
 
Avatar onepone
 
Imię: Damian
Zarejestrowany: 06-08-2015
Skąd: WLKP
Model: Mondeo Titanium S MK IV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Postów: 1
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

Cytat:
Napisał mpDante Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy od rozrusznika nie powinien być przekraźnik R1? Instrukcja np. opisuje, że F15 jest od rozrusznika. Możesz coś więcej powiedzieć, jak zrobić to tymczasowe połączenie masy? Na którym pinie przekaźnika tej masy brakuje?
Przepraszam pisałem z pamięci, a to rzeczywiście był R1. Nie pamiętam już nr na którym 1 albo 2 (od strony grilla) u mnie po zwarciu 3 i 5 pina normalnie odpalałem auto więc winny mógł być przekaźnik co wykluczyłem zamieniając z innymi więc wyszło, że brak plusa lub masy. Miernikiem sprawdziłem, że prąd dochodzi, ale masy nie ma.
Jeśli nie masz miernika to weź kawałek druta, wyciągnij ten przekaźnik i zewrzyj 3 i 5 pin.
__________________

Ostatnio edytowane przez onepone ; 16-02-2019 o 08:41
onepone jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-02-2019, 11:45   #9
mpDante
ford::beginner
 
Avatar mpDante
 
Imię: M.
Zarejestrowany: 17-04-2016
Skąd: Polkowice
Model: Insignia ST OPC-Line (FL)
Silnik: 2.0 CDTI [163 KM]
Rocznik: 2013
Postów: 47
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

Cytat:
Napisał onepone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeśli nie masz miernika to weź kawałek druta, wyciągnij ten przekaźnik i zewrzyj 3 i 5 pin.
Jasne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. będę testował... a powiedz mi, jak w razie czego zrobiłeś tą tymczasową masę, jakiś kabelek podłączony do nóźki przekaźnika?
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mpDante ; 16-02-2019 o 11:59
mpDante jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-02-2019, 13:09   #10
onepone
ford::amateur
 
Avatar onepone
 
Imię: Damian
Zarejestrowany: 06-08-2015
Skąd: WLKP
Model: Mondeo Titanium S MK IV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Postów: 1
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

Tak przyglądając się zdjęciom wychodzi, że masa to pin nr 2. Tak wyprowadziłem przewód od nóżki przekaźnika do masy przy akumulatorze - wiem, nie jest to może zgodne ze sztuką i nieestetycznie wygląda, ale nie byłem pewien czy mogę np. zmostkować masę z innego pina, innego przekaźnika. Dla mnie najważniejsze było to, że prowizorka działa. Mam ograniczony dostęp do ciepłego miejsca garażowego, w którym mógłbym pogrzebać, a wtedy temp. była poniżej 0 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sam wcześniej pisałeś, że rozrusznik po podaniu prądu działa, więc jest duża szansa, że masz podobną do mojej usterki, ale podkreślam, że miernik jest najbezpieczniejszym sposobem sprawdzenia tego.
__________________
onepone jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mk4 , nie odpala , rozrusznik nie kręci


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 21:19.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP
serwis komputerowy

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.