Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-01-2019, 20:44   #1
bhelak
ford::amateur
 
Imię: Bartek
Zarejestrowany: 25-09-2015
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0i
Rocznik: 2008
Postów: 3
Question 2.0i 145km - nie odpala, nierówna praca, duże spalanie

Witam,

Mam od kilku dni problem. Auto co jakiś czas nie chce odpalić (nie ma znaczenia czy ciepły czy zimny) - dopiero po wciśnięciu pedału gazu odpala bez problemu, ale pierwsze kilometry po wciśnięciu gazu zadławia się, nierówno pracuje. Do tego doszło wysokie spalanie średnie ok 13L/100km. W trasie potrafi przy 130km/h spalić nawet 12l ;/.
Wymieniłem czujnik temperatury powietrza dolotowego MAP (pokazywał -18st) oraz świece i bez zmian.

komputer pokazuje tylko błąd tempomatu (chociaż działa bez problemu) i nic więcej.

Przepustnica?

bhelak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2019, 20:55   #2
kotia
ford::beginner
 
Imię: Baltazar
Zarejestrowany: 04-08-2016
Skąd: Warszawa
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 145 KM benz+lpg
Rocznik: 2007
Postów: 15
Domyślnie Odp: MK4 2.0i 145km - nie odpala, nierówna praca, duże spalanie

Sprawdź ciśnienie na cylindrach. Powinny być ok.14 bar wzwyż. Jak masz mniej to znaczy że wypalone zawory w głowicy. Kiedy ostatnio regulowałeś zawory?
kotia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-01-2019, 21:05   #3
bhelak
ford::amateur
 
Imię: Bartek
Zarejestrowany: 25-09-2015
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0i
Rocznik: 2008
Postów: 3
Domyślnie Odp: MK4 2.0i 145km - nie odpala, nierówna praca, duże spalanie

Nie robiłem, auto świeżo sprowadzone ze Szwecji, przebieg 192tyś.
bhelak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2019, 06:27   #4
Gregi86
ford::professional
 
Avatar Gregi86
 
Imię: Grzesiek
Zarejestrowany: 22-04-2017
Skąd: Holandia
Model: focus C-max/ mondeo mk4
Silnik: 1.8 PB/ 2.0 TDCI
Rocznik: 2005/2008
Postów: 1,565
Domyślnie Odp: MK4 2.0i 145km - nie odpala, nierówna praca, duże spalanie

do sprawdzenia kompresja, zawory, wyczysc przepustnice i nie jestem pewnien czy zawor EGR dziala prawidlowo
Gregi86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2019, 16:39   #5
bhelak
ford::amateur
 
Imię: Bartek
Zarejestrowany: 25-09-2015
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.0i
Rocznik: 2008
Postów: 3
Domyślnie Odp: 2.0i 145km - nie odpala, nierówna praca, duże spalanie

Przepustnica zmieniona. Ciśnienie ok. A po zmianie przepustnicy na regenerowaną doszedł jeszcze jeden problem. Obroty spadają bardzo wolno po dodaniu gazu powoli do 2000 trzyma 5sek i spadają do 800. Czujnik MAP nowy, zero błędów w kompie oprócz błędu tempomatu - który działa dobrze. Jakieś pomysły jeszcze?
bhelak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2019, 18:07   #6
Usefull
FCP member
 
Avatar Usefull
 
Imię: Paweł
Zarejestrowany: 07-04-2013
Skąd: K-G , ZKL
Model: Focus mk3 FL Trend + Platinium X , 307 LEW (do spółki z córką ), Mondeo mk4 Titanium X
Silnik: 1,6 125 KM, 1,6 109 KM, obydwa w benzynie, 2,0 TDCI 140 KM " jeszcze"
Rocznik: 2018 , 2003 , 2008
Postów: 496
Domyślnie Odp: 2.0i 145km - nie odpala, nierówna praca, duże spalanie

a EGR w jakim stanie ?
__________________
Jak Focus to tylko CZARNY ale się strasznie szybko brudzi
Usefull jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-01-2019, 11:23   #7
lukiprzy
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 07-03-2012
Skąd: wlkp
Model: C-MAX + MONDEO MK3
Silnik: 2X 2.0 +LPG
Rocznik: 2008 I 2004
Postów: 45
Domyślnie Odp: 2.0i 145km - nie odpala, nierówna praca, duże spalanie

Cytat:
Napisał bhelak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przepustnica zmieniona. Ciśnienie ok. A po zmianie przepustnicy na regenerowaną doszedł jeszcze jeden problem. Obroty spadają bardzo wolno po dodaniu gazu powoli do 2000 trzyma 5sek i spadają do 800. Czujnik MAP nowy, zero błędów w kompie oprócz błędu tempomatu - który działa dobrze. Jakieś pomysły jeszcze?

Sprawdź dwie rzeczy:
1. Termostat
2. Przewód odpowietrzenia skrzyni korbowej (znajduje się za kolektorem dolotowym)

W sumie mam mk3 ale silnik tez 2.0.
W moim przypadku był pęknięty przewód odpowietrzenia skrzyni i po wymianie auto pracowało równiej, ale obroty cały czas spadały powoli. Dopiero jeszcze wymiana termostatu załatwiła sprawę.

pozdr
Łukasz
lukiprzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mondeo , nie odpala , spalanie


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 16:18.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.