![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#121 |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 29-03-2011
Model: S-Max; Fiesta
Silnik: 2.0 TDCi 163KM; 1.4 TDCi
Rocznik: 2011; 2006
|
![]()
Sprawdziłem u siebie, ale bez przymierzania żeby nie rozerwać worków foliowych (gdyby jednak zaistniała konieczność wymiany). Jest plastikowa zaślepka w miejscu gdzie powinien być gwint. Po jej wyjęciu jest wprawdzie dziura, zgodnie z rysunkiem w instrukcji, chociaż jej solidność nie wzbudza mojego zaufania. Stopę montuje się na plastiku, który wchodzi w otwór montażowy dla bagażnika, na to gume i dopiero przykręca się stopę. Ciężar przechodzi tym plastikiem na karoserię w otworze montażowym (czyli w miejscu przed i za gwintem). Guma może to stabilizuje, ale w miejscu gdzie styka się z szybą jest bardzo mocno perforowana. W instrukcji nie ma wskazania, czy dotyczy to wersji dachu z szybą czy bez.
pawel2m: musi być gwint tylko jest zatyczka plastikowa. Wg instrukcji kołek gwintowany (nie nazywają tego śrubą) musi być wkręcony siłą palców (max. moment 2,5Nm) na co najmniej 6 obrotów.
![]() |
#122 |
![]() Imię: Paweł
Model: S MAX II Titanium 4x4 180 Aut
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2016
|
![]()
Racja, zmyliło mnie to iż zatyczka jest malowana lakierem nadwozia, przez co wyglądała jak zaślepka stała.
Po jej wyjęciu jest gwint. Ale na konfiguracji Thule 753 dla S-Max z dachem szklanym jest wyraźnie zaznaczone iż nie wolno tego stosować. Hmm to już nie wiem. Oryginalny bagażnik Forda jest mocowany do tych uchwytów na dachu tak?
![]() |
#123 |
|
![]()
Przesyłam dwa obrazki z instrukcji. Moim zdaniem ciężar przenoszony jest na karoserię za pomocą plastikowych klocków "P". To jest taki bardzo twardy plastik. Guma jest pomocniczo i od strony szyby dachowej to jest tylko cienki kawałek gumy z pustką w środku. Do tego wskazanie aby w sumie raczej słabo dokręcić śrubę mocującą, co ma chyba zapobiec zbyt mocnemu dociskowi gumy.
W garażu: już jest S-Max 2.0 163KM PowerShift ![]() a dodatkowo Fiesta 1.3, Fiesta 1.4 Ostatnio edytowane przez bartekd ; 19-01-2012 o 12:50 |
![]() |
![]() |
![]() |
#124 |
![]() Imię: Paweł
Model: S MAX II Titanium 4x4 180 Aut
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2016
|
![]()
Czyli z tego wynika że Ford nie ma innych bagażników do panoramy, tylko uniwersalny po prostu.
A ja kupiłem Thule Wingbar głównie dlatego że jest sporo cichszy.
![]() |
#125 |
|
![]()
W dwóch poprzednich miałem Thule i na pusto gwizdały ile wlezie (belki alu aerodynamiczne, ale nazwy nie wspomnę - baza szła razem z autem). Ford ma dosyć wosoko poprzeczki, ale same belki wydają się bardzo podobne do tych co miałem, a nawet jeszcze bardziej mają spłaszczoną elipsę niż Thule. Ja używam bagażnika w sezonie letnim. Ale pewnie po montażu, jak się sezon rowerowy zacznie, to się podzielę wrażeniami.
![]() |
#126 |
ford::average
![]() Imię: Andrzej
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
|
![]()
s-max 2011 z panorama - mam baze forda - czyli naturalnie thule. dostalem w aso zaraz po zakupie auta. nawet mi za friko zrobili pierwszy montaz. sruby wkreca sie w otwory fabryczne, stopy opieraja sie na karoseryjnej czesci dachu - do szkla nie dotykaja. w konfiguracji na stronie thule przy dachu szklanym faktycznie wyrzuca lapy zaczepiajace sie o otwory drzwiowe. nigdy sie nad tym nie zastanawialem i wozilem na dachu rowery - bywalo ze i na trasie ponad 1500km w jedna strone z przelotami szybkosciami autostradowymi a i po wertepach. z dachem nic sie nie stalo. jakby sie stalo to mam papiery ze taki bagaznik nie tylko sprzedali mi w aso ale i osobiscie zamontowali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
#128 | |
ford::professional
![]() Imię: Piotr
Model: S-Max FL +Verso3
Silnik: 2.0TDCi 140KM +1.8Pb 147KM
Rocznik: 09.2010 +10.2014
|
![]() Cytat:
Masz K602 mount czy K420 mount? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
ford::average
![]() Imię: Andrzej
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
|
![]()
Fotki zamontowanego bagażnika.Ja zastosowałem niższe podkładki pod stopy (są dwa komplety) co widać na zdjęciach. Mój model to K420 Mount.
Ostatnio edytowane przez andree74 ; 21-01-2012 o 12:28 |
![]() |
![]() |
![]() |
#130 |
ford::expert
![]() Imię: Maciek
Model: Kuga ST-Line
Silnik: 1,5 Ecoboost 200KM
Rocznik: 2018
|
![]()
Nie będę zakładał nowego tematu, bo pytanko tez o belki jest.
Czy moglibyście podać mi wysokość od górnej płaszczyzny belki do dachu w przypadku swoich bagażników (i jaki model/typ bagażnika to jest)? Będę chciał zmienić box'a, bo ten co mam jest dosyć wysoki (46cm) i jak mam go na dachu, to nie mogę wjechać do garażu (brakuje ok.10cm). Belki mam chyba jedne z tańszych i też biorę pod uwagę ich wymianę (bo wydaje mi się, ze są bardzo wysokie - stąd moje pytanie, bo może inne są niższe), tylko że chciałbym wtedy wybrać takie, które są w miarę blisko dachu, tak abym mógł wybrać idealny dla siebie nowy boks, który z jednej strony będzie wystarczająco duży, a z drugiej wystarczająco niski abym nie musiał auta najpierw wyprowadzać z garażu aby zapakować ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
![]() |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|