Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl



Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-08-2013, 11:35   #1
Kubuuu
ford::beginner
 
Imię: Jakub
Zarejestrowany: 10-07-2013
Model: Focus Kombi
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2001
Postów: 11
Exclamation Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej VP30 1.8TDDI

Witam Serdecznie Forumowiczów, przeczytałem wiele wątków, być może popełniłem pewne błędy w swoich działaniach ale do rzeczy. Nie wiem czy to dobry dział, to mój pierwszy post Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ford Focus 1.8 TDDI kombi 2001. Przypadek uszkodzenia sterownika pompy - wszystko było dobrze,nie kopcił,ładnie odpalał,zero problemów. Pewnego razu wybrałem się jakieś 70 km od domu, stanąłem na chwile na poboczu,zgasiłem i niestety już nie odpaliłem. Auto sciągnięte pod dom i próba naprawy sterownika. Oczywiście tak jak w wielu postach opisane tranzystor pomógł na krótko - dosłownie 10 minut pracy silnika. W takim razie szukam serwisu - pomyślałem sobie,może lepiej mieć zrobione porządnie i zaprowadzić do jakiegoś Boscha? I to była najgorsza decyzja jaką mogłem podjąć - być może również przestroga dla innych z forum: Auto Diesel Żerko w Poznaniu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - Pan Żerko stracił autoryzację formy Bosch w 2012 roku a mimo to ciągle działa pod ich szyldem. Informacje udało mi się uzyskać po telefonie do Boscha. Również nie widnieje już na ich mapce serwisów - więc przestrzegam raz jeszcze!
Zaholowałem auto do niego,usłyszałem tylko że to pewnie drogie będzie i czekam na diagnozę. Minęło kilka dni,telefon że pompa to złom i regeneracja 3500 - powiedziałem że muszę to przemyśleć. Chciałem mieć szybko i sprawnie zrobione no to po dwóch dniach oddzwoniłem żeby robili. Mijają kolejne trzy dni - telefon - niestety w pompie uszkodzone jest to,to i to i cena 4700, że lepiej jak poszukam używaną,sprawną pompę. Wkurzyłem sie trochę no ale nic nie zrobię. Znalazłem na allegro regenerowane z gwarancją, z tym że trzeba odesłać starą pompę. Dzwonie do serwisu i mówię jak sprawy się mają,że potrzebuje starą pompę,a tam słyszę że pompa w częściach pierwszych bo już nie składali bo po co.. Zjebka poszła że co to ma być za serwis,że co to za wałki... nie ważne. W końcu poskładali tą pompę, załatwiłem tą regenerowaną i zawiozłem żeby zamontowali. Minęły 2 dni - telefon - pompa nie działa, brak komunikacji ze sterownikiem...

Sprawa przekazana do Boscha, mają zadziałać. Federacja konsumenta powiedziała że w przypadku gdy serwis podszywa się pod jakąś autoryzację można zgłosić sprawę na policję.

Auto odebrałem ze sprawdzeniem czy na 100% siedzi tam ta pompa którą przywiozłem. Zapłaciłem 620 zł za wyciągnięcie i wsadzenie pompy. Chciał jeszcze 450 zł za ekspertyzę tej pierwotnej pompy. Nie zapłaciłem,nie było żadnych dokumentów na to. Wku... jak 150, zaholowałem na dom i teraz tak stoi. Wczoraj sprawdziłem wszystko na spokojnie,naładowałem aku,wymieniłem jeszcze filtr paliwa - mieli to zrobić w boschu,no ale skoro pompa nie działa..

Mam kilka pytań:
1) co mogę jeszcze we własnym zakresie sprawdzić? Zmierzyć napięcia,sprawdzić bezpieczniki?
2) Odkręcone rurki przy wtryskach przy kręceniu rozrusznikiem leją słabo paliwo - pompa faktycznie nie działa?
3) Czy jeśli są stare niewykasowane błędy auto może nie odpalić ?
4) Czy przestawiony łańcuszek też może dawać takie objawy?
5) Czy znajdzie się ktoś z Poznania bądź okolic kto pomógłby mi to ogarnąć, ma komputer i interfejs do tego aby mieć 100% pewności co do błędów które występują?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie..
Pozdrawiam Jakub


Ostatnio edytowane przez Kubuuu ; 06-09-2013 o 06:43
Kubuuu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-08-2013, 17:27   #2
Kubuuu
ford::beginner
 
Imię: Jakub
Zarejestrowany: 10-07-2013
Model: Focus Kombi
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2001
Postów: 11
Domyślnie Odp: Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej VP44 1.8TDDI

Sprawdziłem od nowa wszystkie bezpieczniki - sprawdzałem je przed oddaniem auta do serwisu. Uszkodzony był bezpiecznik F12 (15A) w skrzynce przy aku. Wymieniłem ale niestety za wiele nie pokręciłem bo aku padł. Teraz go ładuję.. zobaczymy.Jak się naładuje spróbuję odpowietrzyć układ paliwowy..
Kubuuu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2013, 23:26   #3
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED
 
Zarejestrowany: 07-10-2004
Skąd: ŁÓDŹ
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
Postów: 8,899
Domyślnie Odp: Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej VP44 1.8TDDI

jesli zmieniłes cała pompe wraz ze sterownikiem, to jeszcze kwestia immo pozostała, nie mruga ci szybko dioda w zegarku/desce?
Prawdopodobnie trzeba dokonac synchronizacji pompy z immo.
__________________
Mechanika - Elektryka! Klimatyzacja-Opony! Montaz LPG!! - Warsztat, Ul. Niezapominajki 1
Mail: rafantek@ford-service.eu tel: 791 054 854 Gadu-Gadu: 765214 www.ford-service.eu
Rafał A.(antek) jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2013, 19:56   #4
majsterus_nt
ford::average
 
Zarejestrowany: 16-12-2009
Skąd: wlkp
Model: czarny, grafit,turkus
Silnik: ,Pb,ON
Rocznik: 1993,1990
Postów: 198
Domyślnie Odp: Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej VP44 1.8TDDI

Kolego,
pierwsze kroki skieruj do serwisu forda podaj im swój VIN i spisz numer z pompy.
do różnych vinów przypisane są różne numery pomp.
I nie zestroisz tego.
Ważne są ostatnie numery z pompy.
Jeżeli kupiłeś w ciemno to może natrafiłeś na numer którego nie zgrasz z immo.
Wiem o czym piszę bo przerabiałem to u siebie, ale ja tylko zawiozłem auto do zgrania z immo = 150zł + pompa chyba 1000zł
__________________
Diagnostyka komputerowa pojazdów do rocznika 2010r. ..... i te jeżdące i te niejeżdżące......
majsterus_nt jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2013, 18:01   #5
Kubuuu
ford::beginner
 
Imię: Jakub
Zarejestrowany: 10-07-2013
Model: Focus Kombi
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2001
Postów: 11
Domyślnie Odp: Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej VP44 1.8TDDI

Dzięki za wszystkie sugestie,
z tego co się dowiedziałem imo nie siedzi w sterowniku pompy. Nr pompy dokładnie taki sam jaki był na starej pompie - końcówka 006.
Generalnie problem został rozwiązany - zaholowałem do pobliskiego mechanika który specjalizuje się w dieslach - odpowietrzył układ i auto zapaliło od strzała.
Niestety pojawił się problem którego nie miałem przed awarią - to znaczy problem odpalenia gdy silnik jest ciepły. Profilaktycznie świece zostały już wymienione. Rano pali bez problemu - świece żarowe grzeją. Jak jest gorący - odpala bez problemu,świece nie grzeją bo nie muszą - to działa prawidłowo. Natomiast gdy jest powiedzmy letni,ciepły to niestety nie odpala - świec nie grzeje. Wystarczy podgrzać je po prostu po przez zwarcie do plusa aku i odpali.
Czujniki obmierzone,wydają się w normie. Zamówiłem czujnik temperatury ten który jest pod odmą, ale z info z forum nic nie wskazuje że to będzie to.
Zobaczymy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Napiszę jak już będe po tej operacji.
Także jeszcze raz przestrzegam przed tym serwisem!
Kubuuu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-09-2013, 20:56   #6
Uziu
ford::expert
 
Avatar Uziu
 
Imię: Paweł
Zarejestrowany: 14-10-2011
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
Postów: 2,061
Domyślnie Odp: Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej VP44 1.8TDDI

przepraszam ze sie przyczepie ale tak dla scislosci czy przypadkiem w focusie tddi nie siedzi pompa VP30 ? VP44 byly chyba w mondeo tddi 2.0 ?
Uziu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2013, 06:42   #7
Kubuuu
ford::beginner
 
Imię: Jakub
Zarejestrowany: 10-07-2013
Model: Focus Kombi
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2001
Postów: 11
Domyślnie Odp: Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej VP44 1.8TDDI

Cytat:
Napisał Uziu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
przepraszam ze sie przyczepie ale tak dla scislosci czy przypadkiem w focusie tddi nie siedzi pompa VP30 ? VP44 byly chyba w mondeo tddi 2.0 ?
Tak,masz rację. VP44 wygląda bardzo podobnie z tym że ma 6 wyjść na wtryski. Mój błąd,poprawię temat.
Kubuuu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2014, 20:47   #8
naprawa-pomp.com
ford::amateur
 
Imię: Karol
Zarejestrowany: 05-01-2014
Skąd: Ożarów
Model: ford
Silnik: 1.8 tddi
Rocznik: 2000
Postów: 3
Domyślnie Odp: Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej VP44 1.8TDDI

pompa vp44 może mieć 4 jak i 6 wyjść. 6 np: w audi 2.5 tdi, vp30 zawsze 4 wyjścia. sterowniki maja takie same czyli PSG5, immo jest zawsze w sterowniakch fordowskich, nie wiem po co, bo w innych markach nie ma, takie małe utrudnienie, musimy go wyzerować bo nie odpali. jeśli jak kolega wyżej pisał sterownik padł po 10 minutach to znaczy że tranzystor został niewłaściwie osadzony i się przegrzał. jak pisałem w innym poście na tym forum, bardzo ważny jest prawidłowy montaż tranzystora. samemu można jeszcze sprawdzić zawór dawki paliwa, ten między przewodami wysokiego ciśnienia. jest on sterowany przez tranzystor, bywają przypadki że ten zawór ulega uszkodzeniu. aby sprawdzić odcinamy obydwa przewody od tego zaworu, następnie je przedłużamy i bezpośrednio pod akumulator, tylko ważna sprawa, przewody 0,5 - 0,7 mm i dotykamy do akumulatora na ułamek sekundy !!!. zawór ma niską rezystancję, popłynie duży prąd i mógłby ulec uszkodzeniu. pamiętajcie ułamek sekundy i za każdym razem musimy usłyszeć cyknięcie jak z jakiegoś przekaźnika. pozdrawiam.
naprawa-pomp.com jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-03-2014, 16:33   #9
Kubuuu
ford::beginner
 
Imię: Jakub
Zarejestrowany: 10-07-2013
Model: Focus Kombi
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2001
Postów: 11
Domyślnie Odp: Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej VP44 1.8TDDI

Witam Ponownie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wiem że to stary temat, mimo wszystko myślę że właściciele "TDDi" będą zainteresowani kiedy spotka ich przykra niespodzianka..

Ja na "nowej" pompie zrobiłem około 10 000 km. Z układem paliwowym jest wszystko w porządku. Natomiast ciągle borykam sie z problemem odpalania gdy silnik jest letni. Problem powstał po wymianie pompy - o tyle w zimie problem rzadko występował,o tyle teraz robi się uciążliwy. Jeśli Foka nie odpala podgrzewam ręcznie świece i odpali z lekkim białym obłoczkiem.
Sprawdzałem błędy na kompie, od poprzednich związanych z pompą nie ma żadnych. Czujnik temperatury mierzyłem,porównywałem rezystancję z czujnikiem ze sprawnej Foki - to samo.
Dodatkowo czasami potrafi załączyć się wentylator na najwyższe obroty wtedy gdy wskazówka temperatury jest tak na 1/3 - więc jeszcze nie nagrzany.

Wiem że można zrobić sobie przycisk w kabinie, dać przekaźnik i podgrzewać sobie te świece ręcznie.. no ale gdzie jest problem ?
Słaba kompresja? Czujnik temperatury stał się nieliniowy i przerywa?
A może rozrząd przestawiony o jeden ząbek ?

Wszelkie sugestie mile widziane, jeśli ktoś pomoże rozwiązać mi ten problem nie omieszkam się odwdzięczyć.
Pozdrawiam Jakub
Kubuuu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2014, 22:48   #10
Kubuuu
ford::beginner
 
Imię: Jakub
Zarejestrowany: 10-07-2013
Model: Focus Kombi
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2001
Postów: 11
Domyślnie Odp: Nie odpala po wymianie pompy wtryskowej VP44 1.8TDDI

Wybaczcie, że drąże temat ciągle w tym samym poście.
Pojechałem ponownie na innego kompa - wyskoczyły 3 błędy z których wynika że brak synchronizacji pompy z wałkiem - dokładnie teraz nie podam tych błędów, ale uzupełnie to jutro.
No i mam pytanie - czy jeśli rozrząd byłby przestawiony względem pompy - czy silnik po odpaleniu pracowałby prawidłowo?
Po sprawdzeniu błędów dostałem wytyczne co należy sprawdzić - przede wszystkim ustawienie rozrządu oraz czujnik obrotów wału.
Chciałbym po prostu wiedzieć czy istnieje fizyczna możliwość przestawienia tych dwóch mechanizmów względem siebie - co było by logicznym rozwiązaniem problemu odpalania gdy świece nie grzeją (czyt. silnik nagrzany)
Możliwe że pompa podaje dawkę rozruchową w złym momencie - albo jeśli po nagrzaniu świruje czujnik wału - po prostu w ogole jej nie podaje.
To są moje takie rozważania i chciałbym po prostu poznać opinię czy też doświadczenia innych z podobnym problemem.
Dzięki za zainteresowanie!
Kubuuu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
nie odpala , pompa wtryskowa , tddi


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 16:27.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP
serwis komputerowy

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.