![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 04-06-2016
Model: Focus III
Silnik: ecoboost 1.6 150KM
Rocznik: 2012
|
![]()
Witam serdecznie,
Silnik 1,6 ecoboost 150 KM miał generalkę (po 170 tys, przegrzany silnik - panewki, skrócenie główek wału korbowego, ponowne umiejscowienie i osadzenie dwumasy z silnikiem, wymiana piersieni, regeracja turbo, sprzegła, dwumasy, głowica planowanie, rozrząd, koło zmiennej geometrii, przewody do układu chłodzenia). Po wstępnej weryfikacji innego mechanika (nie ASO) wykryto kilka podejrzeń: 1. Olej tryska dość obficie przy uniesionym lekko bagnecie - Czy to jest prawidłowy objaw w ecoboostach (podobno tak bo jest to orignalna konstrukcja ) ? Jedni w ASO twierdzą ze tak drudzy nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Proszę o wypowiedzenie się osób które znają zagadnienie albo mogą sprawdzić empirycznie w/w efekt w swoich foczkach. 2. Czy jest możliwy dodatkowy słyszalny stuk (jakaś spreżyna) gdzie w okolicach walu korbowego przy obr wiekszych niz 2000, który znowu na specyficzną konstrukcję zwieksza ciśnienie oleju ? 3. Czy rozrząd po wymianie zaadaptuje się samoczynnie ? tzn wskazania rzeczywiste będą powoli się zbliżać do wskazań docelowych. 4. Czy spalanie może spaść bo potrzebne jest docieranie - na razie jest to 10 l na 100 km przy spokojnej jedzie na trasie 70-90 km/h ? 5. Rozgrzany silnik bez gazu nie zapali - trzeba dołożyć gazu, na wolnych obrotach czuć lekkie szarpanie - zabrudzona przepustnica ? Bardzo dziękuję z góry za odp. Zaznaczam nie jest właścicielem a potencjalnym kupcem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zablokowany
Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010
|
![]()
No to po koleji..choć zawsze podkreslam - expertem nie jestem. Krótko:
1. Nie jestem pewien ale to raczej nie jest normalne. 2. Nie. To odgłos, którego na pewno być nie powinno. 3. Nie. No proszę bez jaj... i o jakie wskazania chodzi? 4. Nie. Szczególnie taka wartość wskazuje na coś nienormalnego. 10l/100km to ten silnik spali jak bedziesz jeździł non stop 140 ale nie przy 70/90km/h. 5. NIe wiem ale na pewno nie jest to problem przepustnicy. Silniki na wtryskach sterowanych komputerowo, i przy rozruchu i nawet w trakcie jazdy poniżej pewnych obrotów, bez dotykania pedału gazu otrzymują pewną dawkę paliwa. Przy rozruchu - taką by silnik zapalił i mógł pracowac na obrotach biegu jałowego. Jak na moje - ktoś rzeźbe przy tym remoncie odwalił i to grubą. Niektóre rzeczy, jakie opisujesz wskazują na źle ustawiony rozrząd, inne na partactwo...raczej bym tym nie jeździł, przed ponownym rozebraniem i złozeniem jak nalezy...ew...kupił nowy silnik... |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
Całkowicie zgadzam się z Kolegą wyżej, a Ty potencjalny kupcze, omijaj ten pojazd szerokim łukiem, nie wiem ile byś zapłacił, ale zaraz wpakujesz w niego drugie tyle, albo i wiecej.
|
![]() |
![]() |
#4 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
![]()
omijaj to auto szerokim łukiem
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
ford::expert
![]() Imię: Ponury żniwiarz
Model: MK3 Estate Titanium X EcoBoost 182KM
Silnik: 1.6
|
![]()
Bez kolejnego kosztownego remontu, raczej nie do kupienia.
Wszystkie objawy które wymieniłeś powyżej nie nakładają się na normalną pracę EcoBoosta |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
Mam jeszcze cały czas możliwość reklamacji za nim go wogolę kupię (jeśli wogóle go kupie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).
Czyli uważacie w pierwszej kolejności do sprawdzenia rozrząd (całkiem nowy) a dokladniej jego kalibracja - on powinien wpłynąć na pewno pkt 3. Myślicie że w innych punktach też może pomoć ? Co innego waszym zdaniem powinienem zareklamować ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
FORD|AUTHORIZED
|
![]()
olej go
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
|
![]()
Za darmo Ci go dają? Daj spokój bo pójdziesz w koszty. Prześpij się, zastanów ... nie napalaj bo się przejedziesz. Pogadaj z żoną, teściową etc. ;-)
Koledzy dobrze radzą - będziesz sobie w brodę pluł jak coś będzie nie tak. |
![]() |
![]() |
#9 |
FORD|AUTHORIZED
|
![]()
a będzie, a to nie jest prosty zetec do naprawy
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
Dziekuję za odpowiedz w sumie macie rację ale jeśli to ja byłbym juz włascicielem i byłbym juz po tej naprawie - miałbym ten sam pytania do Was (bez względu na to czy jest tu jakiś zakup czy nie)
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
Tagi |
ecoboost , remont silnika , silnik |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|