Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-08-2024, 22:24   #1
Peyotl
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: Galaxy MK2
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2011
Domyślnie Ecoboost 1.6 Znikający płyn chłodzący. Remont silnika czy wymiana na używany?

Witam,

To jest mój pierwszy post na tym forum. Mam nadzieję że dobrze ulokowałem temat.

Kupiłem Galaxy MK2 z silnikiem 1.6 Ecoboost. Jak się okazało po jakimś czasie jest problem ze znikającym płynem chłodzącym. Obserwuję te ubytki już od jakiegoś czasu i nie widzę specjalnie reguły, raz przez jakiś czas płynu jest podobny poziom, innym razem jakby ubywało go szybciej.

Generalnie silnik pracuje bez problemów, nie zauważyłem "białego dymu", nie ma żadnych spadków mocy, nie widziałem majonezu pod korkiem oleju.Z tym że olej miałem zmieniany już dwukrotnie w ciągu przejechania około 10 tys. km.

Mechanik do którego auto trafiło stwierdził że do układu chłodzenia przedostaje się ciśnienie i płyn po prostu "ucieka" gdzie może właśnie z powodu nadmiernego ciśnienia. Fakt jest taki że jak odkręcam korek płynu to słychać charakterystyczne syczenie i płyn potrafi się podnieść od wskazania minimum do połowy zbiornika wyrównawczego.

Mechanik u którego do tej pory naprawiałem Galaxy twierdzi że mam jeździć tym samochodem aż coś się konkretnie rozsypie i wtedy wymienić silnik na inny używany.

Ja skłaniałem się bardziej w stronę remontu silnika, ale mechanik odradza mi takie rozwiązanie.

Czy faktycznie lepszym rozwiązaniem jest wymiana obecnego silnika na inny używany? (mechanik twierdzi że może zorganizować "pewniaka")

Czy ktoś z forumowiczów robił remont silnika i jest z niego zadowolony, lub wręcz przeciwnie niezadowolony?

Znalazłem warsztat w poznaniu który podobno specjalizuje się w remontach ecoboostów.

Dziękuję z góry za odpowiedzi.

Peyotl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
ecoboost , płyn chłodniczy , remont silnika

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania