Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Explorer

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 18-10-2024, 22:48   #1
wojnadk
ford::average

Imię: tomasz
Model: ford mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci 150km manual
Rocznik: 2016/12
Domyślnie Coś blokuję napęd.

Witam drogich forumowiczów
Od pół roku, jestem posiadaczem Forda Explorera z 2015 r,w wersji 3,5 zwykły z napędem 4x4.,z przebiegiem 178 tkm.
Ja go kupiłem, bezpośrednio sprowadzonego, więc wiedziałem,jak że nie był uszkodzony mechanicznie,była tylko do naprawy,tylna klapa i zderzak do klejenia,to tyle z uszkodzeń .
Auto od razu , przeszło cały serwis olejowy,jak w silniku,tak i w skrzyni biegów ( dynamicznie),paski i tym podobne.
Na początku użytkowania,zauważyłem, że czasami coś blokuje ,jakby napęd, zwłaszcza,kiedy jest na skręconych kołach,np.kiedy parkowałem na parkingu.
Po moich uwagach, mechanik zauważył, że amerykański mechanik, założył złe tarcze hamulcowe z tyłu , zamiast wentylowanych ,były zwykłe i przez to klocki ,za mocno były wysunięte,z zacisków,i stwierdził, że to właśnie może być problem .
Ale po montażu, już odpowiednich tarcz , problem nie zniknął,ale też nie pojawił się od razu,po wymianie,tych hamulcy.
Skrzynia biegów chodzi bardzo płynnie ,po wymianie oleju,ale czasami zdarza,(raz na jakiś czas),się, że jest wyczuwalne szarpnięcie,lub puknięcie,w czasie przyśpieszania, ogólnie biegi chodzą bardzo miękko,nie wyczuwam przeciągania,lub tym podobnych anomalii ,tylko te puknięcie,lub szarpnięciem,tego nie za bardzo mogę określić.
Od pewnego czasu, zauważyłem, że tak jakby przednie koła tylko ciągły, auto,ale dziś poprosiłem, mojego tatę,by spojrzał,czy tylne koła ruszą,jak gwałtownie ruszę z kopyta,i się okazało, że też pracuje napęd na tył.
Nie wiem, gdzie szukać przyczyny problemu,z tym oporem,w czasie cofania,do tyłu na mocno skręconych kołach,i to nie zawsze.
Mechanik który mi wymieniał olej w skrzyni biegów, powiedział, że może to być problem z tylnym dyfrem , ale ręki nie da uciąć, mówił, że być może,jest zły olej w dyfrze,bo to bardzo ważne,czy jest dyfer zwykły,czy ze szperą.
Żona mi powiedziała, że raz ,gdy taki był opór,w trakcie ruszenia do przodu,to silnik zaczął dziwne buczeć,ale przestał
Nie wiem,jak zdiagnozować mojego Forda
Proszę o jakieś sugestie,a nóż coś ktoś miał podobny przypadek.
Tomek;-)

Ostatnio edytowane przez SRS ; 18-10-2024 o 23:47
wojnadk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-10-2024, 07:13   #2
mirochm
ford::amateur

Imię: mireczek
Model: ford eplorer 2020
Silnik: 2.3 benzyna
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Coś blokuję napęd.

witam kolegę
posiadam explorerka z 2020 roku i miałem dokładnie te same objawy, a przyczyną jest lewy przedni wałek napędowy wraz z wałkiem pośrednim, po wymianie wszystko wróciło do normy.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mirochm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-11-2024, 23:43   #3
wojnadk
ford::average

Imię: tomasz
Model: ford mondeo mk5
Silnik: 2.0 tdci 150km manual
Rocznik: 2016/12
Domyślnie Odp: Coś blokuję napęd.

Witam kolegę, dzięki za dodatkowe info.
Mój mechanik,chyba doszedł do tego ,co jest przyczyną,co opisałem prędzej,a mianowicie, zrobił test na skręconych na maksa przednich kołach,i się okazało, że na 99% blokują sprzegiełka w elektroszperze , które znajdują się w dyfsze , pokazało mi jak to zrobić i przy specyficznej kombinacji,jazdy i ruszania ,na skręconych przednich kołach,tylne koła się zblokowały,po chwili nastąpił niewielki huk,i wszystko chodziło potem bez problemu.
Operację tę przeprowadzał ,na zimnym silniku, gdzie wtedy olej w dyfsze,jest gęsty,bo nie rozgrzany.
Miał auto prawie cały tydzień,i po prostu, jeździł tym autem.
Kiedy jeździł nim więcej , chodzi o kilometry jednego dnia, problem się już nie pojawiał,a kiedy robił testy na zimnym silniku i oleju w dyfsze,za każdym razem tylne koła się blokowały.
Doszedł do wniosku, żeby wymienić najpierw olej w dyfrze,bo to najniższy koszt,i zobaczymy,czy dalej problem się pojawi.
Wiem, że podobny problem występuje też w Volvo,a po kilku krotnymi wymianami oleju, czasami problem znika.
Wie że to , nie te same dyferencjały , ale to będzie na tę chwilę najmniej mnie kosztowało.
Wiem, że mam dyfer ze szperą,i musi być specjalny okej.
Mój mechanik, już wlał nowy olej,kiedy miałem robiony ,pełen serwis olejowy,po kupnie,ale kupił olej liqui Molly,niby o tej specyfikacji, ale mógł się różnić minimalnymi danymi technicznymi,i miał dodatek Mos2, co mogło zaburzyć prawidłową pracę dyferencjału.
Teraz kupił, oryginalny dedykowany motorcraft , być może to będzie przejdzie mu po wymianie na ten olej.
wojnadk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania