Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl



Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-02-2019, 15:20   #11
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC
 
Zarejestrowany: 14-07-2008
Skąd: Krosno
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Postów: 5,391
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

Po wyjęciu przekaźnika połącz przewodem styki 3 i 5 w gnieździe przekaźnika. Jeżeli zadziała, to znaczy, że problem jest albo w przekaźniku, albo w sterowaniu przekaźnikiem. Może po prostu problem jest w stacyjce, która nie podaje sygnału na przekaźnik.

darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-02-2019, 15:24   #12
mpDante
ford::beginner
 
Avatar mpDante
 
Imię: M.
Zarejestrowany: 17-04-2016
Skąd: Polkowice
Model: Insignia ST OPC-Line (FL)
Silnik: 2.0 CDTI [163 KM]
Rocznik: 2013
Postów: 47
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

Cytat:
Napisał onepone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sam wcześniej pisałeś, że rozrusznik po podaniu prądu działa, więc jest duża szansa, że masz podobną do mojej usterki, ale podkreślam, że miernik jest najbezpieczniejszym sposobem sprawdzenia tego.
Był jak mówiłeś, brak masy na pinie 2... sprawdzałem miernikiem. Odpala również po połączeniu pinów 3 i 5. Teraz pytanie, co powoduje utratę masy na tym pinie, czyżby w wiązce uszkodził się tylko 1 kabel?

Ktoś wie jak wyjąć tą skrzynkę bezpieczników pod maską, żeby dostać się do złącz pod spodem?
mpDante jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-02-2019, 16:33   #13
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC
 
Zarejestrowany: 14-07-2008
Skąd: Krosno
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Postów: 5,391
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

Cytat:
Napisał mpDante Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czyżby w wiązce uszkodził się tylko 1 kabel?
A dlaczego nie? Prawdopodobnie na połączeniu kabla z końcówką nie ma styku.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-02-2019, 17:57   #14
mpDante
ford::beginner
 
Avatar mpDante
 
Imię: M.
Zarejestrowany: 17-04-2016
Skąd: Polkowice
Model: Insignia ST OPC-Line (FL)
Silnik: 2.0 CDTI [163 KM]
Rocznik: 2013
Postów: 47
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

Jestem chyba w punkcje wyjścia, bo albo mi się miernik zepsuł, albo rzeczywiście jest coś ogólnie z masą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak czy inaczej, dobrze, że chociaż da się go odpalić przez połączenie pinów przekaźnika...

Ostatnio edytowane przez mpDante ; 17-02-2019 o 18:00
mpDante jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-02-2019, 19:53   #15
mpDante
ford::beginner
 
Avatar mpDante
 
Imię: M.
Zarejestrowany: 17-04-2016
Skąd: Polkowice
Model: Insignia ST OPC-Line (FL)
Silnik: 2.0 CDTI [163 KM]
Rocznik: 2013
Postów: 47
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

Cytat:
Napisał onepone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak przyglądając się zdjęciom wychodzi, że masa to pin nr 2. Tak wyprowadziłem przewód od nóżki przekaźnika do masy przy akumulatorze[...]
Jesteś pewny, że masa to jest PIN 2 (ten dolny, patrząc od przodu auta)? Pomierzyłem u siebie i tak to wygląda:

--------------PIN1 masa-----------------
|
PIN5 | masa <---------> PIN3 +12V
|
--------------PIN2 +2,4V----------------

Mierzyłem w ten sposób, że minus od miernika wsadziłem kolejno w PIN1 i PIN3, a plusowy pokazywał napięcie w pozostałych.
Wygląda na to, że nie ma różnicy czy zapłon włączony czy nie... Pamiętasz jak to u ciebie było?

Ostatnio edytowane przez mpDante ; 17-02-2019 o 20:17
mpDante jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-02-2019, 20:58   #16
skamil89
ford::beginner
 
Imię: Kamil
Zarejestrowany: 01-03-2011
Skąd: Wójcin
Model: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.0
Rocznik: 2008
Postów: 36
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

Mam to samo co ty,na razie jest prowizorka włącznik z przewodem co zawiera cewka w przekaźniki,prawdopodobnie gdzieś kabel struchlal między bezpieczenikami a kompem w lewym nadkolu,zrobi się ciepło to się będzie trzeba zabrać za to

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
skamil89 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2019, 17:25   #17
mpDante
ford::beginner
 
Avatar mpDante
 
Imię: M.
Zarejestrowany: 17-04-2016
Skąd: Polkowice
Model: Insignia ST OPC-Line (FL)
Silnik: 2.0 CDTI [163 KM]
Rocznik: 2013
Postów: 47
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

Żeby zamknąć temat, odebrałem właśnie auto z warsztatu... oczywiście nie powiedział mi co było, za to drogo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Szkoda, że wcześniej nie pomyślałem, że to może być też problem z którymś z czujników przy pedale sprzęgła...
mpDante jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2019, 17:41   #18
rajman
ford::specialist
 
Avatar rajman
 
Zarejestrowany: 12-07-2009
Skąd: Lublin
Model: mondeo
Silnik: DW10C
Rocznik: 2011
Postów: 751
Domyślnie Odp: Nie odpala, nie kręci rozrusznik.

Jak to nie powiedział co bylo? Tego to nie rozumiem, płacisz za usługę więc masz prawo żądać informacji co bylo robione/wymienione.
rajman jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
mk4 , nie odpala , rozrusznik nie kręci


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 09:31.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP
serwis komputerowy

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.