![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::beginner
![]() Imię: Jarek
Model: Puma
Silnik: 999
Rocznik: 2020
|
![]()
Cześć
Po prawie czterech latach padł mi jeden (krótszy) pasek LED w przednim reflektorze. Mam jeszcze przedłużoną do 5 lat gwarancję Ford Protect ale ona nie obejmuje reflektorów (obejmuje taką wymianę tylko (zazwyczaj dwuletnia) gwarancja podstawowa. Naprawa - czyli wymiana całego reflektora w ASO kosztuje ok. 3000 PLN. Wykonano mi ją dziś na Popularnej w Warszawie - jest OK. Ale nieubłagane statystyki podpowiadają mi że niedługo pewnie padnie pasek LED w drugim reflektorze :-( I tu mam pytanie czy macie już doświadczenia z napraw LED w "rzemieślniczych" warsztatach w Polsce. Firma z Wawra proponowała mi taką naprawę - trzy dni i ok. 500 PLN. Czy taka wymiana paska LED nie pogarsza szczelności lampy i czy LED świeci tak samo? I drugie pytanie - ASO oddało mi stary reflektor z uszkodzonym paskiem LED - nie chcę go na siłę wystawiać na sprzedaż ale co mogę z nim zrobić poza oddaniem do elektrośmieci? Trzymać na wypadek stłuczki? Pozdrawiam Jarkopa |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::average
![]() Imię: Dariusz
Model: Fiesta
Silnik: Dragon R3 1.5 200KM
Rocznik: 2019
|
![]()
Na 99% technologia stojąca za dziennym LEDem jest taka sama jak w Fieście MK8, czyli tak zwany jeżyk świecący w światłowody.
Zakładam, że po prostu skończyła się jedna z diod i wystarczy podmienić tego jeżyka na sprawnego. Diagnozę można zrobić samemu, ale lampy muszą być dość łatwo demontowalne, inaczej będziesz musiał jeszcze powalczyć ze zderzakiem. Zadanie jest proste, na lampie są dwa moduły, jeden prostokątny, zapewne pod lampą, jego nie ruszamy. Drugi, mały, pewnie za lampą patrząc od przodu. Trzeba je zamienić miejscami. Jeśli uszkodzenie przeniesie się, to znaczy, że mam rację i padła tylko dioda, jeśli nie, no to mamy uszkodzony światłowód i tego tak po prostu nie naprawisz, nowa lampa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
![]() Imię: Rafał
Silnik: 1.0 Ecoboost 125 KM
Rocznik: 2021
|
![]() Cytat:
Np. jedna relacja z grupy FB o Pumie: "Aktualizacja! Uwaga! Po dłuższej batalii z serwisem ASO a następnie z Ford Polska usterka zostanie w całości usunięta bezpłatnie ze względu na to, iż nie uległa uszkodzeniu sama lampa a system elektryczny! Tego typu naprawa nie jest wyłączona w umowy Ford Protect. Pierwotnie wycena przez serwis ASO została przedstawiona na 4400 zł!" Ostatnio edytowane przez Farfocel ; 23-08-2024 o 13:02 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ford::beginner
![]() Imię: Jarek
Silnik: 999
|
![]()
Tak, pewnie po dłuższej batalii mógłbym powalczyć o gwarancyjną naprawę.
Ale serwis ASO przekonywał mnie, że diagnosta wpisał do wymiany "Reflektor PU20 LH (2678145)" a reflektory są wyłączone z gwarancji Protect. Nie będę boksował się z koniem (kto bogatemu zabroni :-) Poczekam na kolejne takie przypadki opisywane na forum. Moja gwarancja Ford Protect kończy sie za 2000 km więc wracam do pytania - czy tańsze naprawy reflektorów polegające na wymianie uszkodzonego elementu są już dobrze opanowane przez lokalne warsztaty? Ktoś miał z tym doświadczenia? Pozdrawiam Jarkopa |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
![]()
Pytasz, czy lokalsi potrafią dobrze rozkleić lampę i ją potem szczelnie złożyć.
Odpowiedź, zależy od regionu. Nie bez powodu są adresy do których kurierzy wożą hurtem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
ford::amateur
![]() Imię: Greg
Model: Puma 1.0
Silnik: 1.0 125 KM
|
![]()
A już myślałem, że tylko u mnie jest ten problem…
Co do gwarancji rozszerzonej dumnie zwanej Ford Protect, to moim zdaniem „pic na wodę fotomontaż”, a dlaczego ??? Bo praktycznie każda z pozycji gwarancyjnej ma jakieś wykluczenia. Owszem, niektóre mają sens, ale do cholery mam kupić nową lampę za 4 kafle bo przepalił się w niej pasek LED ??? Absurd! Osobiście ostatni w moim życiu Ford, bo g…o wort. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
![]() Imię: .
Model: Focus mk4 Titanium Business, Ceed mk2fl L
Silnik: 1.0 Ecoboost 125km, 1.4 dohc 100km
Rocznik: 2018, 2017
|
![]()
Zawsze możesz kupić zamiennik lampy.