|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
15-07-2024, 20:04 | #1 |
ford::average
Model: S-MAX ST-Line
Silnik: 2.0 EcoBlue 190km AWD A8
Rocznik: 2018
|
Doświadczenia użytkowników PHEV
Cześć wszystkim!
Czy są tu użytkownicy, którzy korzystają z Explorera od co najmniej kilku miesięcy ? Jakie są Wasze wrażenia ? Pojawiły się jakieś wady/problemy ? Dziękuję za wszelkie informacje i doświadczenia, którymi możecie się podzielić! |
16-07-2024, 09:57 | #2 |
Imię: Tetryk
Model: Explorer 6 Platinum
Silnik: 3.0EB PHEV 457KM
Rocznik: 2020
|
Odp: Doświadczenia użytkowników PHEV
Witaj,
Mamy od miesiąca Explorera PHEV Platinum 2020 z polskiej dystrybucji z nalotem ok 50k. Na gwarancji nic się nie działo. Teraz też żadnych problemów. Trzeba było tylko skasować adaptację skrzyni biegów by usunąć nawyki poprzedniego właściciela (czasami szarpało lub waliło przy zmianie biegów w dół). Teraz bestia jest ułożona grzecznie. Spalanie po mieście 40 km czysty prąd. Trasa 100 km poza autostradą spalanie 3 litry przy spokojnej jeździe. Autostrada PL 140km/h 10,5 litra (rozładowana bateria). Autostrada PL 115 km/h 8,8 litra (rozładowana bateria). Średnio naokoło komina 6-7 litrów benzyny + prąd. Auto ma trochę niedoróbek, np Sync potrafi włączyć Radio Maryja jak wyskoczysz po bułki, i trzeba ręcznie przestawić źródło audio z powrotem na USB. Wolę to od googla i tak. Niektóre drobiazgi w kabinie są zrobione oszczędnościowo. Plastiki w bagażniku łatwo się rysują (poprzedni wł. zrobił tam jesień średniowiecza chyba psem albo skrzynkami jakimiś). Zawieszenie szkoda, że nie jest pneumatyczne i regulowane (ale są firmy to sprzedające). O dziwo czasami lepiej przy 100 km/h wybiera dziury niż przy 40 km/h. Ale ogólnie jest miękko i wygodnie. Trzeba się nauczyć, że mimo przechyłów auto się nie wywróci (częste doświadczenie po przesiadce z niskiego auta na takie gdzie siedzi się wysoko). Z plusów, auto ma prawdziwy układ 4x4, prawdziwy i bardzo udany silnik z prawdziwą mocą (banan na gębie nieustanny). 13 sekund na 1/4 mili do niedawna było zarezerwowane dla aut w rodzaju Corvette. Do tego jest przestronnie i cichutko. Duża masa daje też bezpieczeństwo. Z minusów, z uwagi na DMC 3100 kg nie wolno parkować na chodnikach i wjeżdżać na niektóre osiedla (z ogr. do 2.5t). Zwrotność nie jest zła, kamery 360* robią robotę. Ogólnie polecam. Dealer w Łodzi zdaje się demo sprzedaje. PS Do zwykłego gniazdka wpinasz fabryczny kabel ładujący i za 5-6h masz naładowane do pełna (10A prądu każda instalacja powinna wytrzymać).
Było: PF126p, PF125p, H Accord V gen, Peugeot 407SW, 607 V6, 508 (szajs), Mazda CX-7, BMW E38 750, Mondeo V Vignale biturbo (do sprzedania). Ostatnio edytowane przez Tetryk ; 16-07-2024 o 10:00 Powód: dopisek |
16-07-2024, 22:48 | #3 | ||||||||||
|
cześć,
a jednak ktoś jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dzięki za informacje Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||||||||
17-07-2024, 06:59 | #4 |
|
Hej,
No ciężko dostać na dłużej takie auto do testów niestety. Ale pogadaj z p. Tomkiem z Auto Brzezińska w Łodzi, nie ma problemu z długą jazdą próbną. Co do ładowania to jak jestem w domu to podpinam zawsze jak zaparkuję pod wiatą. W trasie czasami też czasem ładuję jak wiem, że ostatnie 20 km przejadę po mieście. Jeszcze nie jechałem na tyle daleko, żeby sprawdzić ile czasu przy jakiej prędkości ładuje się całkowicie. Adaptację kasowałem Forscanem. W Opolu u Chwalińskiego mają 2 egz. z 2022 nowe, cena jest już akceptowalna imho. Zagadaj z Piotrem jakby co Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mają też demo i można wypróbować. Albo zaproś mnie z żoną na obiad w niedzielę, będę leciał z Gdańska na południe to mogę Cię przewieźć i pokazać auto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
24-07-2024, 15:40 | #5 | |
|
Cytat:
pojechaliśmy sobie na weekend no i w sumie całkiem przyjemnie się jeździ, trochę duży ale to do przyzwyczajenia no i w sumie o to mi chodzi żeby było więcej miejsca w środku, w trybie sport trzeba przyznać że zrywny jest od samego zbliżenia nogi do pedału Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale w trybie noramal/eko czy nawet elektrycznym po mieście też całkiem żwawo się sunie ... a reszta poza silnikiem to w sumie to samo co mam teraz tylko większe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tak więc co dalej, zobaczymy ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
04-09-2024, 14:15 | #6 |
|
Przetestowałem Explorera PHEV na trasie przez Niemcy, spalanie 11.5 litra przez Niemcy 700 km 50% bez limitu prędkości (v = 150-190 km/h), reszta 80-130 km/h między słupkami.
Wyprzedzone Ferrari (2 razy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.), 2 Korwety i masa pomniejszych. Cała trasa 10.5 litra spod Opola do Holandii. Mała przerwa na lunch i zero bólu pleców. Nawet niezłe spalanie imho, myślałem, że będzie 15 w Niemcowni.
|