![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#31 |
ford::beginner
![]() Imię: adam
Model: focus mk2
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2006
|
![]()
Panie i panowie mam taki problem ze swoją foczką, po nocy gdy jest pogoda minusowa auto odpali pochodzi na wolnych obrotach ale jak przygazuje to dojdzie do trzech tysięcy obrotów i gaśnie ( ps. na wolnych obrotach też gasnie jak tak z minute pochodzi) i tak zabawy przez co najmniej 20 minut( on gasnie a ja go zapalam, na szczęście akumulator mam nowy i na razie nie zawodzi), ale zauważyłem ze jak chodzi na wolnych obrotach to leci jasny dym ale jak chce przygazować wydobywa się czarny dym pozostawiający po sobie czarny ślad na chodniku tak jakby sadza ( dodam że nie mam DPF od co najmiej dwóch lat) czy to może być wina filtra paliwa? PS. Jak jest rozgrzany to pali jak złoto
|
![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 17-02-2020
Model: Focus
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2007
|
![]()
Witam,
Problem w moim focusie z silnikiem 1.6 TDCi 90KM jest następujący: Auto najczęściej po dłuższym nieużytkowaniu powiedzmy 10h odpala normalnie bardzo szybko natomiast zgaśnie po paru sekundach. Jego kolejne odpalenie wymaga dłuższego kręcenia rozrusznikiem ale co prawda zapali zawsze. Później auto jeździ już i odpala poprawnie. Jak myślicie co może być przyczyną ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
![]()
Może przewody paliwowe się zapowietrzają, np. przez nieszczelną obudowę filtru paliwa i tamtędy powietrze potrafi się dostawać
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
![]() Imię: Krzysztof
Model: fokus Mk2 FL byl i milo wspominam ; focus Mk3
Silnik: 1.6tdci 109Ps ; 1.6 tdci 115Ps
Rocznik: 2008 ; 2014
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
ford::professional
![]() Imię: Artur
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
|
![]()
zapchany filtr paliwa?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
|
![]()
Jakby był zapchany to by potem też gasł.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#37 |
ford::amateur
![]() Imię: Krzysiek
Model: ford mondeo mk5 stline
Silnik: 2,0 EcoBlue 190KM
Rocznik: 2019
|
![]()
Witam
mk2 1.6tdci 109KM. Mój fokusik ma następujący problem. Jeśli go zostawie na zewnątrz (nie w garażu) to rano go odpalę normalnie, ale czasem po kilku sekundach gaśnie i wtedy za cholere już nie odpali choćbym nie wiem ile kręcił. Żeby go ponownie odpalić muszę odpiąć rurę kolektora ssącego powietrze (ten pomiędzy filtrem a [chyba] turbosprężarką) i psikać PLAKIEM. Wtedy odpali i wejdzie na obroty działa normalnie. Zakręcam wszystko i ciesze się jazdą. Jeśli jest garażowany (czyli nie ma wilgoci, w miare stała temp.), to problem raczej nie występuje. Błędów na dashboardzie nie ma. Boje się go dawać do mechanika bo problem nie jest trywialny (wydaje się) i może być szukanie igły w stogu.... Z góry dzięki za sugestie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | |
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
![]()
Klasyczny objaw cofającego się paliwa.
Odpala na chwilę, bo w pompie i na listwie jest nieco paliwa. Gaśnie, bo się zapowietrza. Do przejrzenia w zasadzie cały układ przewodów od zbiornika do filtra paliwa. Szczególnie przyjrzałbym się złączkom na filtrze. Radzę uproać się z usterką szybko, bo inaczej zajedziesz pompę wtryskową. |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
|
![]()
W garażu by mu się nie zapowietrzał?