Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-04-2011, 22:21   #1
ALOSZA
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 23-04-2011
Skąd: WARMIA-MAZURY
Model: S-MAX
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2008
Postów: 30
Domyślnie Nie działa klima

Nie działa klima przy fachowym napełnieniu / odpowiednim czynnikiem /, po zmostkowaniu / pod przekaźnikiem w komorze silnika/ działa sprężarka. a co dziwne po diagnostyce nie wykazuje żadnych błędów nawet pomyślnie robi próbę a klima nie działa. co może być i co robić ?

ALOSZA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2011, 07:46   #2
RafałB
ford::expert
 
Avatar RafałB
 
Zarejestrowany: 04-11-2008
Skąd: Podlaskie
Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012
Postów: 3,080
Domyślnie Odp: Nie działa klima

Rozszczelnienie może masz jakieś mikroskopijne i uchodzi czynnik,za mało czynnika...
__________________
Wcześniej było: Galaxy MK1 2.0 B+LPG, Galaxy MK2 1.9 TDI Automat, S-max 2.0 TDCi 140KM, obecnie S-max Titanium S 2.0 TDCi 163KM manual.
RafałB jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-04-2011, 18:42   #3
technisat
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 12-04-2010
Skąd: szczodre
Model: ford s-max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2006
Postów: 18
Domyślnie Odp: Nie działa klima

Witam , dzisiaj naprawiałem klimę w swoim esiu(2006r,2.0 tdci).Test klimy był ok,ciśnienie czynnika dobre,wentylator podłączony na krótko działał(po włączeniu klimy nie ruszał,a musi się kręcić),błędów w klimie po podłączeniu kompa nie było,ale był w silniku P0691.Dzięki wpisowi jednego z naszych klubowiczów sprawdziłem.Po zdjęciu lewego przedniego koła i nadkola ukazuje się biała plastikowa puszka a w niej jest sterownik.Podłączone są do niego 3 wtyczki-szara, brązowa i mniejsza czarna.Fioletowy kabel który chcemy sprawdzić jest w czarnej wtyczce(uwaga ten w szarej jest od czujnika położenia wałka rozrządu).Ten fioletowy kabel ma mieć przejście do wtyczki ,która idze do sterownika wentylatora(kwadratowa puszka przy wiatraku)W tej wtyczce są dwa kable grube i nasz cienki fioletowy.Musi być na nim przejście,a u mnie nie było.Zrobiłem obejście,wykasowałem błąd i klima znowu działa.Klima ruszała na 5-7 sek po wykasowaniu tego błędu, potem błąd znowu wskakiwał ,sprężarka się zatrzymywała,bo nie ruszał wentylator.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
technisat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2011, 06:07   #4
zbyso42200
ford::average
 
Zarejestrowany: 01-11-2006
Skąd: Częstochowa
Model: s-max/mdo mk3
Silnik: 2.0TDCI/2.0TDCI
Rocznik: 2006/2002
Postów: 93
Domyślnie Odp: Nie działa klima

Pisalem juz o tym wcześniej. Wine ponosi wadliwa wiązka przewodow, zasilajaca m.in. przekaźnik wentylatora. U mnie pękala dwa razy. Za drugim - w trzech miejscach. Trzeba pociagnąć dodatkowy kalbel pod przekaźnik, a stary - wyciąć.
pzdr.
edit; u mnie sterownk znajduje się na plastikowaj obudowie wentylatora i można sie dostać do niego spokojnie po otwarciu klapy silnika.

Ostatnio edytowane przez zbyso42200 ; 27-04-2011 o 06:09
zbyso42200 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2011, 09:13   #5
treq
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 15-06-2010
Skąd: Warszawa
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006/7
Postów: 35
Domyślnie Odp: Nie działa klima

podłączę się pod temat, może ktoś wie gdzie szukać króćca do wysysania/wtłaczania czynnika chłodzącego, tzn. jeden wiem gdzie się znajduje (obok chłodnicy, z lewej strony), a drugi gdzie?
silnik 2.0TDCI Duratorq
treq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-04-2011, 22:17   #6
technisat
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 12-04-2010
Skąd: szczodre
Model: ford s-max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2006
Postów: 18
Domyślnie Odp: Nie działa klima

jeden kruciec przy chłodnicy,a drugi-trzeba zdjąć osłonę silnika i pod podszybiem po lewej stronie stojąc przed autem.
technisat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2011, 10:01   #7
treq
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 15-06-2010
Skąd: Warszawa
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006/7
Postów: 35
Domyślnie Odp: Nie działa klima

dzięki technisat za podpowiedź, w między czasie znalazłem odpowiedź i może zamieszczę rysunek dla innych (w zakładzie, w którym byłem na napełnienie nie mogli go odnaleźć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)

1. zawór niskiego ciśnienia
2. zawór wysokiego ciśnienia
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg klima.jpg (52.5 KB, 1280 wyświetleń)
treq jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-04-2011, 13:39   #8
Radek S-MAX
ford::average
 
Avatar Radek S-MAX
 
Zarejestrowany: 30-03-2011
Skąd: WOT
Model: S-MAX
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2006
Postów: 167
Domyślnie Odp: Nie działa klima

To mnie też coś dziś zaskoczyła klima, klimatronik był ustawiony na LO (mono) i prędkość wiatraka na trzy kreski AC OFF i otwarte okienka było miło, ale w korku już przestało być miło, nacisnąłem auto wiatrak dodał gazu, na wyświetlaczu pojawił się napis AC ON i w mordę ciepłe powietrze leci :/
W desperacji kombinacja przycisków: włączanie, wyłączanie różne opcje i dalej lipa :/

Odpuściłem już sobie okna poszły w dół dalej w korku, ale klimy nie wyłączyłem i ciepłe dmuchało. Po około 10 min, nie pamiętam już czy coś naciskałem w klimatroniku, zaczęło dmuchać zimne powietrze, tak dobrze że musiałem szybko ustawić na 23 stopnie.

I tak się zastanawiam, czy to przypadkiem nie ten kabelek, tylko kolega pisze że musiał błąd wykasować, u mnie nie było takiej opcji, bo jak w czasie jazdy.

I działa teraz jak gdyby nigdy nic, muszę to obserwować.
__________________
Było BMW 530iA --> Jest S-MAX 2,0 TDCi

Album mojego FORD S-MAX
Radek S-MAX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-04-2011, 04:06   #9
technisat
ford::beginner
 
Zarejestrowany: 12-04-2010
Skąd: szczodre
Model: ford s-max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2006
Postów: 18
Domyślnie Odp: Nie działa klima

Teraz to się narobiło.Wczoraj byłem na odgrzybianiu,pan włożył maszynkę dmuchającą parę z chemią pod nogi pasażera i niestety para się skropliła(po opuszczeniu terownika w dół ,spłynęła strużka cieczy) i zalała sterownik ukryty pod schowkiem(z przodu).Teraz nie działa mi parktronic,zablokowana jest tylna klapa,nie działają spryskiwacze i tylna wycieraczka.Ponoć warsztat jest ubezpieczony.Czy ktoś miał już coś takiego?Co to jest za skrzyneczka z bezpiecznikami pod schowkiem?
technisat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-04-2011, 06:19   #10
Kayu
ford::advanced
 
Zarejestrowany: 18-03-2009
Model: S-Max
Silnik: 2.0TDCi
Rocznik: 2008@2009
Postów: 356
Domyślnie Odp: Nie działa klima

Jest to jedna z 3 skrzynek z przekaźnikami i bezpiecznikami, jest tam tez chyba moduł komfortu.
Kayu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
kod , s-max


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 19:00.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy Kraków
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.