Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl



Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-04-2020, 15:53   #21
bartecki92
ford::advanced
 
Imię: Bartek
Zarejestrowany: 22-11-2017
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
Postów: 361
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania

Cytat:
Napisał schizm Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak jak pisałem wcześniej. Szarpał na biegach 2 i 3, ciężko przyspieszał. Wymieniłem vacum i po problemie. Teraz za to korpus przepustnicy do wymiany mam bo uszczelki puszczają w nim i przy mocniejszym bucie, słuchać jak doładowanie idzie w atmosferę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. kolejne 700 pln...ehhh ten Fordzik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Później pewnie pompa paliwa pójdzie do wymiany bo co wymiana filtra paliwa widać "brokat".
No to nie to samo. U mnie idzie jak szatan, ale trasa szybkiego ruchu szóstka zapięta, pedał w podłogę i jakby ktoś mnie do tyłu ciągnął co chwilę i puszczał. To nie jest ewidentne szarpanie, to zanikanie mocy, jakby łopatki w turbinie się przestawiały i miejsca sobie znaleźć nie mogły. Nie wiem dlaczego to występuje tylko przy większych prędkościach, do 4-5 biegu nic nie czuć zazwyczaj nawet z pedałem w podłodze.

Niemniej zbadam to podciśnienie, czuję, że w tym leży problem, ale nie wiem gdzie dokładnie. Czujnik kopiowania turbo wymieniony, pamiętam, że jak zamieniłem Pierburgi miejscami to jeden pierdział przy gaszeniu. Po powrocie na swoje miejsca brak objawu. Może padnięty jest ten od przepustnicy a objawia się na turbinie, ciężko powiedzieć. Zwalę chyba przepustnicę i zobacze czy luzu nie ma, może to go hamuje bo klapka luźno lata i ogranicza przepływ powietrza. Im bardziej się w temat zagłębiam tym więcej jest do rozbierania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.


Ostatnio edytowane przez bartecki92 ; 08-04-2020 o 15:56
bartecki92 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2020, 18:30   #22
qaz3011
ford::amateur
 
Imię: Marcin
Zarejestrowany: 22-03-2020
Skąd: Poznań
Model: Focus MK2
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Postów: 6
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania

Wymieniłem przepływomierz i auto już dobrze przyspiesza. Podłączyłem też auto pod komputer i widać że działa.
Przed wymianą jak odłączyłem wtyczkę od przepływomierza to auto też odżyło.
qaz3011 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2020, 18:34   #23
Lukasz2525
ford::expert
 
Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
Postów: 2,455
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania

Jakiej firmy kupiłeś? Po odłączeniu wtyczki od starego auto chodziło lepiej?
Lukasz2525 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-04-2020, 20:15   #24
qaz3011
ford::amateur
 
Imię: Marcin
Zarejestrowany: 22-03-2020
Skąd: Poznań
Model: Focus MK2
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Postów: 6
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania

Kupiłem taki sam FoMoCo 7M51 12B579 BB
Po odłączeniu wtyczki auto zaczęło dobrze, płynnie przyspieszać. A gdy miałem wtyczke podpiętą to na biegach 4,5,6 miałem przerywane przyspieszanie
qaz3011 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2020, 11:14   #25
bartecki92
ford::advanced
 
Imię: Bartek
Zarejestrowany: 22-11-2017
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
Postów: 361
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania

U mnie jest światełko w tunelu. Dotarł wakuometr i przez weekend pomierzyłem podciśnienie w każdym możliwym miejscu podczas jazdy. Pompa daje odpowiednie podciśnienie. Podczas jazdy na wyższych znalazłem problem. Podciśnienie wariuje na wyjściu z zaworu sterowania turbo (brązowy pierburg). Podmieniłem zawory, to samo. Odłączałem kostki od wszystkiego po kolei i dopiero po odłączeniu czujnika ciśnienia w kolektorze ssącym auto zaczęło jechać poprawnie i nie było skoków podciśnienia za zaworem. Oczywiście pokazał się check i kontrolka trakcji, ale samochód idzie jak zły przez całą skalę prędkościomierza na najwyższych biegach.
We wtorek kupię nowy czujnik i u mnie tropy są 3. Albo właśnie czujnik, albo kolektor jest zawalony i ciśnienie w kolektorze jest za duże, bo jest w nim mniej miejsca przez nagar, albo mapa się rozjechała i bez czujnika jedzie na jakiejś awaryjnej.

Wnioski są takie, że wygląda na to, że każdy przypadek jest inny. Raz przepływomierz, raz czujnik ciśnienia, raz czujnik kopiowania turbo. Ja w końcu widzę światełko w tunelu.

Załączam film z zachowaniem podciśnienia między pierburgiem a turbiną.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
bartecki92 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2020, 12:11   #26
lucas4891
ford::professional
 
Zarejestrowany: 18-01-2012
Skąd: Verviers
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
Postów: 1,530
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania

Zawór sterowania geometrią jest sterowany prądem taktowanym, więc wskazania wakumetra moim zdaniem nie świadczą o jego usterce.
Pytanie podstawowe. Jakie jest ciśnienie doładowania przy bucie w podłodze?
Zapewne 2.49 jak mniemam.
Jeśli tak to turbawka przeładowuje.
Czasami pomaga wymiana czujnika kopiowania, a zazwyczaj mechanizm sterowania geometrią lata jak szyt po pustym sklepie.
Ja już to przechodziłem. Miałem wymieniać turbine ale prowizorycznie dokrecilem zderzak maksymalnego odchylu mechanizmu. Już tak że trzy lata jeżdżę. Aczkolwiek mam świadomość że turbina do wymiany, ale biorąc pod uwagę że tylko regenerowana przez Garreta daje gwarancję poprawnego działania skutecznie mnie od tego odstrasza. Już wielu się nacielo na ''fachowe'' regeneracje, a Garret sobie śpiewa 720€ za naprawę
lucas4891 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2020, 12:24   #27
bartecki92
ford::advanced
 
Imię: Bartek
Zarejestrowany: 22-11-2017
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
Postów: 361
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania

Cytat:
Napisał lucas4891 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zawór sterowania geometrią jest sterowany prądem taktowanym, więc wskazania wakumetra moim zdaniem nie świadczą o jego usterce.
Pytanie podstawowe. Jakie jest ciśnienie doładowania przy bucie w podłodze?
Zapewne 2.49 jak mniemam.
Jeśli tak to turbawka przeładowuje.
Czasami pomaga wymiana czujnika kopiowania, a zazwyczaj mechanizm sterowania geometrią lata jak szyt po pustym sklepie.
Ja już to przechodziłem. Miałem wymieniać turbine ale prowizorycznie dokrecilem zderzak maksymalnego odchylu mechanizmu. Już tak że trzy lata jeżdżę. Aczkolwiek mam świadomość że turbina do wymiany, ale biorąc pod uwagę że tylko regenerowana przez Garreta daje gwarancję poprawnego działania skutecznie mnie od tego odstrasza. Już wielu się nacielo na ''fachowe'' regeneracje, a Garret sobie śpiewa 720€ za naprawę

Czujnik kopiowania turbo był wymieniony, razem ze spadkiem mocy przy przyspieszaniu było widać odchylenia wakuometru. Sprawdzałem przy okazji sztangę i gruszkę i podciśnienie trzymała. Jeśli po wymianie czujnika nie pomoże to najpierw biorę się za kolektor co i tak miałem zrobić, potem mapa a potem dopiero turbo. Po odłączeniu czujnika w kolektorze wakuometr stoi równo przy przyspieszaniu i nie ma spadków mocy.

Dzięki za sugestię, będę walczył i dawał znać.

Ostatnio edytowane przez bartecki92 ; 13-04-2020 o 12:27
bartecki92 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2020, 13:03   #28
lucas4891
ford::professional
 
Zarejestrowany: 18-01-2012
Skąd: Verviers
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
Postów: 1,530
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania

Żeby zobaczyć luzu w mechanizmie geometrii trzeba rozebrać turbine na części pierwsze.
Po odpięciu czujnika MAP sterownik przechodzi w tryb domyślny i sterowanie podciśnienia przestaje działać. Widać to nawet w parametrach czujnika kopiowania turbo.
Zrobisz jak uważasz. Już wiele było na forum o tym fenomenie. Ja już to przerabialem, też wymieniłem czujnik MAP, niepotrzebnie jak się okazało

Bump: Kolektor też czyscilem. Tak na marginesie ciężko to idzie. Dopiero w robocie 2 godziny w myjce ultradźwiękowej dało radę ten syf rozpuścić całkowicie

Ostatnio edytowane przez lucas4891 ; 13-04-2020 o 13:06
lucas4891 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2020, 13:19   #29
bartecki92
ford::advanced
 
Imię: Bartek
Zarejestrowany: 22-11-2017
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
Postów: 361
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania

Cytat:
Napisał lucas4891 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Żeby zobaczyć luzu w mechanizmie geometrii trzeba rozebrać turbine na części pierwsze.
Po odpięciu czujnika MAP sterownik przechodzi w tryb domyślny i sterowanie podciśnienia przestaje działać. Widać to nawet w parametrach czujnika kopiowania turbo.
Zrobisz jak uważasz. Już wiele było na forum o tym fenomenie. Ja już to przerabialem, też wymieniłem czujnik MAP, niepotrzebnie jak się okazało

Bump: Kolektor też czyscilem. Tak na marginesie ciężko to idzie. Dopiero w robocie 2 godziny w myjce ultradźwiękowej dało radę ten syf rozpuścić całkowicie
No to dziwna sprawa, bo właśnie jechałem ze 40km z odłączonym i turbo było dostępne przy każdych obrotach i wstawało tak jak zawsze. Pamiętam, że jak w volvo s40 z tym silnikiem odłączyłem ten czujnik to w ogóle turbo nie wstawało a w mondeo jak odkryłem, że wystarczy czujnik odłączyć i sprawdzałem wakuometrem to pracował w pełnym zakresie i podciśnienie malało wraz z naciskaniem pedału gazu.
Ja miałem jeszcze jeden objaw, że po nagłym wciśnięciu gazu, auto najpierw się przydławiło a dopiero potem jechało, teraz jest moc dostępna od razu.
bartecki92 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2020, 18:31   #30
lucas4891
ford::professional
 
Zarejestrowany: 18-01-2012
Skąd: Verviers
Model: Turek
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2017
Postów: 1,530
Domyślnie Odp: 2.0 TDCI brak przyspieszania

Może źle się wyraziłem. Sterowanie turbiny działa cały czas ale wg procedury przewidzianej po awarii czujnika MAP. Sterowanie jest bardziej liniowe. Jak dobrze pamiętam to mechanizm geometrii stoi praktycznie w jednym miejscu. Moc jest w miarę prawidlowa i nie ma przerywania podczas przyspieszania
lucas4891 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
diesel , przyspieszenie , tdci


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 08:42.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP
serwis komputerowy

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.