Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl



Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-03-2015, 14:10   #1
grzendix
ford::amateur
 
Imię: Grzegorz
Zarejestrowany: 07-03-2015
Skąd: Piaseczno
Model: Transit
Silnik: 2.2 duratorq
Rocznik: 2011
Postów: 2
Domyślnie Rano gaśnie tuż po uruchomieniu.

Witam. Mam problem z transitem 2011r. 2.2 115. Rano kilkakrotnie gaśnie tuż po uruchomieniu, później jest ok. Dosłownie odpala na sekundę i koniec. Po trzecim czy piątym razie jest ok. Miał ktoś już taki problem ? Słyszałem o wadliwych podstawach filtra paliwa, i w trakcie pracy widzę co kilka chwil bąbelki w przewodzie. Silnik chodzi równiutko, ma moc. Proszę o pomoc.

grzendix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2015, 17:08   #2
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED
 
Avatar wojtekjanus
 
Imię: Wojciech
Zarejestrowany: 02-09-2008
Skąd: Warszawa
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Postów: 13,635
Domyślnie Odp: Rano gaśnie tuż po uruchomieniu.

Drobne bąbelki widać często w przewodzie, to normalne. Ale najlepiej byłoby podłączyć dobry tester i w trybie rzeczywistym sprawdzić ciśnienie na szynie podczas startu.
Działanie na ślepo nie ma sensu, szkoda czasu i pieniędzy...
__________________
Zgredzik
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2015, 17:37   #3
andrzej1981
ford::beginner
 
Imię: Andrzej
Zarejestrowany: 24-09-2012
Skąd: Głogów
Model: transit
Silnik: 2,4 140 km
Rocznik: 2007
Postów: 11
Domyślnie Odp: Rano gaśnie tuż po uruchomieniu.

Kolego problem moze byc prozaiczny ,a mianowicie paliwo . Moj tylko przyjmuje paliwo z markowych stacji . Ostatnio tankowalem na samoobslugowej i lipa ... staruje za 2 lub 3 razem . Zatankowalem na shell i jest ok.
Sprawdz przelewy -mikro nieszczelnosci tez bedzie podobny objaw .
andrzej1981 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2015, 19:01   #4
grzendix
ford::amateur
 
Imię: Grzegorz
Zarejestrowany: 07-03-2015
Skąd: Piaseczno
Model: Transit
Silnik: 2.2 duratorq
Rocznik: 2011
Postów: 2
Domyślnie Odp: Rano gaśnie tuż po uruchomieniu.

Dziękuję za zainteresowanie Koledzy, paliwo od kiedy go mam tylko Orlen, ciśnienie na listwie widzę że serwis mnie nie ominie, najciekawsze że bąbelki są tylko na wyjściu z filtra a na wejściu nie. Co myślicie o podstawie filtra ? Podobno bywają wadliwe ?
grzendix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-03-2015, 21:11   #5
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED
 
Avatar wojtekjanus
 
Imię: Wojciech
Zarejestrowany: 02-09-2008
Skąd: Warszawa
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Postów: 13,635
Domyślnie Odp: Rano gaśnie tuż po uruchomieniu.

Cytat:
Napisał grzendix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
najciekawsze że bąbelki są tylko na wyjściu z filtra a na wejściu nie.
Możliwe, że zapowietrza się na filtrze - układ zasilania w Transicie nie ma pompy podającej, tylko w pompie wtryskowej jest dodatkowa pompka skrzydełkowa zaciągająca paliwo ze zbiornika.
Czyli układ pracuje na podciśnieniu - stąd każda nieszczelność to możliwość zapowietrzenia. Dodatkowo taka nieszczelność podczas dłuższego postoju może powodować cofanie się paliwa do zbiornika z filtra. Silnik startuje na paliwie w pompie, dostaje powietrze z filtra i... kapota.
Cytat:
Napisał grzendix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co myślicie o podstawie filtra ? Podobno bywają wadliwe ?
Raczej częściej jest źle założony filtr lub sam filtr jest z wadliwą uszczelką. Lub na króćcach łapie powietrze.
__________________
Zgredzik

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 07-03-2015 o 21:27
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2015, 09:35   #6
MIREKTERAZPOLSKA
ford::professional
 
Imię: Mirosław
Zarejestrowany: 08-11-2011
Skąd: wrocław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
Postów: 1,410
Domyślnie Odp: Rano gaśnie tuż po uruchomieniu.

Jakiego producenta masz założony filtr paliwa?
MIREKTERAZPOLSKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2015, 12:30   #7
cezarg1410
ford::professional
 
Avatar cezarg1410
 
Zarejestrowany: 24-03-2009
Skąd: Warszawa
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
Postów: 1,866
Domyślnie Odp: Rano gaśnie tuż po uruchomieniu.

Miałem identycznie w ff1 tdci. Skończyło się na... Wymianie aku.nie mam pojęcia jaki to ma związek no ale takie są fakty. Niby wolno kręcąc wybija za małe ciśnienie ale jakoś nie wierze w to do końca. To gasniecie na 95 procent nie wynika z problemów silnika z utrzymaniem pracy a z tego ze komp analizując parametry napotkał na coś co mu się nie podoba i odcina dopływ paliwa. Proponuje odczyt ciśnienia na listwie przy odpaleniu tak jak już wspomniano.
cezarg1410 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2015, 08:27   #8
chemia
ford::beginner
 
Imię: Kamil
Zarejestrowany: 26-10-2013
Skąd: Bydgoszcz
Model: Mondeo / Transit
Silnik: 2,0 TDDi (115) / 2,2TDCI (115)
Rocznik: 2002 / 2009
Postów: 24
Domyślnie Odp: Rano gaśnie tuż po uruchomieniu.

Kolego mamy w firmie 2,4 Di (125KM) i miał tak zawsze. odpalał na sekunde-dwie i gasł po czym trzeba było popałować na rozruszniku i odpalał. Kiedyś otworzyłem maskę i podpompowałem paliwo tym guzikiem na filtrze kilkadziesiąt razy i na dobry miesiąc-dwa mu przeszło. Aktualnie już tego nie robi ale był na kilku naprawach i między innymi filtr też mu wymieniali więc może stary się zapowietrzał?
chemia jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-03-2015, 19:06   #9
adi-son
ford::amateur
 
Imię: Adrian
Zarejestrowany: 10-03-2015
Skąd: Inowrocław
Model: Transit
Silnik: 2.4 Diesel
Rocznik: 2004
Postów: 1
Domyślnie Odp: Rano gaśnie tuż po uruchomieniu.

Mam ten sam problem w transicie silnik 2.4, 2004r. Wczesniej byly objawy takie jak opisales zdarzylo mu sie nie odpalic na zimnym silniku max 1raz. Na rozgrzanym wszystko bylo ok. Ostatnio poszla mi w nim pompa wtryskowa. Po regeneracji i wymianie sprawa sie skomplikowala, z trudem zapala po kilku razach, czasem nie obędzie się bez przygazowania. Problem pojawia sie rowniez na silniku rozgrzanym. Po przygazowce samochod normalnie lapie obroty i ladnie chodzi. Najgorsze w tym jednak jest to, ze zdarzylo mu sie tez pare razy zgasnac podczas hamowania przy zrzucaniu biegów. Jest to skrzynia polaltomatyczna, sterowana przyciskami. Czasem miga kontrolka skrzyni jednak nie ma zadnych innych objawow. Po rozlaczeniu aku kontrolka przestaje migać. Nie wiem w czym tkwi problem. Sprawdzali na warsztacie kable i wszystko jest ok.
adi-son jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 11:14.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP
serwis komputerowy

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.