![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#31 |
ford::average
![]() Imię: Marek
Model: Transit VII
Silnik: 2,4 tdci
Rocznik: 2008
|
![]()
Dziękuję Wojtku.
A więc mam plan działania. Jutro sprawdzam i płuczę go Liqui Moly 2666. Postaram się dostać ten zawór nadmiarowy ciśnienia nawet zamiennik byle sprawdzić. Resztę mam nową (oryginały). Jak to nie przyniesie efektów to w weekend wyciągam pompę i wtryski do sprawdzenia. Filmiki na YT już oglądam - co prawda do mondeo ale to chyba nie ma znaczenia. Zrobię również rekonesans jakie są ceny w polecanym przez Ciebie warsztacie. Mam nadzieję że 2x tyle kosztować to nie będzie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#32 | ||
ford::advanced
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
![]() Cytat:
Cytat:
Problem z przeciekiem po stronie wysokiego ciśnienia przerabiałem w silnikach D20 Mana. Tam jest o tyle łatwiej, że parametr M-Prop (wysterowania regulatora) jest ogólnie znany dla wolnych obrotów silnika, gdy wszystko jest OK i po samej jego wartości na wolnych obrotach wiadomo w jakim stanie jest układ wysokiego ciśnienia. Natomiast na tym zaworze ograniczającym ciśnienie wiele osób poległo w silnikach Nissana montowanych w Mascottach. Mnie osobiście w przypadku Mascotta trafił się tylko zawór przelewowy wtrysku i auto nie paliło, chyba, że na Plaku. Może więc przed wyjęciem pompy sprawdzić ten nieszczęsny zawór lub porównać wartość wysterowania regulatora uwzględniając temperatury i obroty z innym autem, które problemów nie robi? Po wyjęciu pompy takiej możliwości nie będzie. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#33 | |
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
![]() Cytat:
Zadzwoń tam, pogadaj, oni starają się mieć dobry kontakt z klientem.
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 28-07-2023 o 09:55 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
|
![]()
A więc tak..... specyfik nie pomógł, zawór nadmiarowy też nie. Z firmą z Lublina jestem dogadany. Tak więc zabrałem się za pompę i tu poległem.......
Ja mam inne koło na pompie. Zakupione blokady nie pasują. Siedzę już kilka godzin i nie potrafię znaleźć jaką do tego potrzebuję blokadę........ Czy ja musze pruć cały rozrząd??? Czy ktoś wie? 2.4 Tdci z takim kołem znalazłem dużo ale ani jednego przykładu jaka do niego ma być blokada i jak jej użyć. Mam Denso 6c1q-9b395-bb Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 30-07-2023 o 10:16 |
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
FORD|AUTHORIZED
|
![]()
Ja pompy Denso nie ruszałem, ale tu rzeczywiście jest koło nie pasujące do typowych blokad.
Tutaj - myślę - pompa Denso montowana jest na dwie śruby, wkręcane w korpus silnika w pozycjach odpowiadających (?) tym dwóm dużym otworom na kole zębatym pompy. Myślę, że po wykręceniu śrub mocujących pompę, można byłoby wkręcić je w zwolnione otwory w korpusie silnika, ale od strony koła. I one trzymałyby koło na prawidłowej pozycji. Jeśli te śruby nie pasują (mają np luz w otworach kola pompy), to jakieś inne lub specjalne kołki - tego nie wiem. Teraz odkręcasz cztery śruby mocujące koło do flanszy i możesz wyjąć pompę. Czyli byłby całkowicie niepotrzebny przyrząd trzymający odkręcone koło w otworze pokrywy rozrządu. Ale mogę się całkowicie mylić - bo to taki mój życzeniowy pomysł...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 30-07-2023 o 10:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#36 |
|
![]()
Postanowiłem nie czekać i nie eksperymentować z kolejnymi blokadami. Rozebrałem rozrząd. Poszło nawet sprawnie 4h i pompa była w dłoni. Po analizie rozebranego pacjenta nadal nie wiem jaka blokada będzie dobra. Pompa przykręcana jest z zewnątrz (od tyłu pompy, gwint jest w bloku). Te otwory w kole zębatym nie trafiają w nic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zestaw wtrysków i z pompą leci do Lublina. Zobaczymy jaka będzie diagnoza. Mam ogromną nadzieję że to rozwiąże definitywnie problem P0089 |
![]() |
![]() |
![]() |
#37 | ||
FORD|AUTHORIZED
|
![]() Cytat:
Całe szczęście, że masz 2,4l i dobry dostęp do rozrządu... Cytat:
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 30-07-2023 o 22:35 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#38 |
ford::advanced
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
![]()
marek230482 czy instrukcja z Auto Daty coś Ci pomoże z tym rozrzadem?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#39 |
|
![]()
thesperado koła rozrządu sobie zablokowałem, wał oznaczyłem, napinacz zluzowałem i wyjąłem pompę. Przy montażu raczej się nie pomylę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie rozkręcałem tego byle jak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale byłbym wdzięczny za materiały bo coś czuję w kościach że to nie koniec moich problemów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli chodzi o blokady to chyba potrzebne coś na wzór tych blokad do koła z jedną centralną śrubą (tylko że u mnie jest zwykły gwint a nie lewy jak w delphi). Tylko moje otwory są większe i te śrubeczki z dystansami co są w zestawie na pewno się u mnie nie sprawdzą. U mnie te cztery małe śruby do niczego nie są potrzebne. Ja nawet ich nie odkręcałem. Nie wiem po co to tam jeszcze ta pośrednia piasta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#40 |
|
![]()
Wtryski sprawdzone, jednak tamten zakład mnie nie oszukał. Są 100% sprawne. Pompa została zregenerowana za spory poczet królów polskich ale niestety serwis stwierdził że nie było tam powodów błędu P0089. Tak czy siak mam już absolutnie cały układ zasilania paliwem nowy. I złożyłem prawie wszystko tylko..... serwis przyjanuszował mi na podkładkach wtrysków Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jutro rano muszę pojechać kupić no i wszystko się okaże.
Czy ktoś ma schematy elektryczne transita mk7? potrzebuje zobaczyć gdzie do kompa wchodzą kable od regulatora ciśnienia paliwa. A jeszcze mam pytanie o sterownik. Jak go można zmienić w transicie mk7? Kupuje dowolny z neta i jakoś koduję? Czy wystarczy z kluczykami i prosta przekładka? Ostatnio edytowane przez marek230482 ; 04-08-2023 o 21:33 |
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|