![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#21 |
ford::beginner
![]() Imię: Gamerider
Model: Kuga 2
Silnik: 1,6 ecoboost, benzyna
Rocznik: 2014
|
![]()
Do załamania jeszcze trochę brakuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Na ten moment widzę, że to nie pęknięte ani uszkodzone tłoki. Dzisiaj tylko chwilę miałem żeby pokrywę wałków rozrządu zdjąć. Niepokoi mnie spory brak płynu chłodniczego i czarny osad na nim od środka... To wygląda na przedmuchy z cylindra do układu chłodzącego... Ten czarny brud sadzy od czegoś schodzi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
|
![]()
No i ciąg dalszy nastąpił...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Silnik jeszcze brudny... i klasycznie, zalany resztkami oleju i chłodziwa przy zdejmowaniu głowicy: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po wstępnym oczyszczeniu... Jeszcze nie pękła ścianka między pierwszym a drugim cylindrem, ale już jest deformacja, która rozszczelniła uszczelkę... Zdjęcia odwrócone. Pierwszy cylinder to pierwszy z lewej licząc z widoku kierowcy siedząc w aucie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jakieś pomysły? |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
|
![]()
Widzę, że brak pomysłów...
Tymczasem wyjmuję blok silnika demontując osprzęt po kolei... Sporo nie trzeba namachać żeby to wykręcić... Włącznie z odkręceniem wydechu żeby sięgnąć do śrub mocujących blok silnika do sprzęgła. PRZYCZYNA NIEBIESKIEGO DYMU: Nieszczelność uszczelki głowicy spowodowana wygięciem szczytu cylindra pierwszego od lewego koła (zazwyczaj pada na niego), powodowała zasysanie płynu chłodzącego. Sadza w zbiorniku wyrównawczym potwierdza sytuację. POWÓD: Wada fabryczna silnika EcoBoost polegająca na wyginaniu szczytu krawędzi cylindrów w kierunku naciętej miedzy cylindrami szczeliny. Szczelina u mnie zmniejszyła się z 1mm do 0,55mm. Opracowałem sposób naprawy i przygotowuję blok. Niektórzy mają gorzej, bo zaliczają pęknięcie bloku pomiędzy cylindrami. Na ten moment, mam problem żeby mieć pewność jak odłączyć silnik od sprzęgła... Muszę zdemontować jakoś wał korbowy żeby go wysunąć ze sprzęgła czy to samo wyjdzie jak będę silnik w kierunku prawego koła wysuwał? |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
ford::amateur
![]() Imię: Vasyl
Model: Focus
Silnik: 1.8 tdci
Rocznik: 2006
|
![]() Cytat:
|