Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl



Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-11-2019, 13:18   #81
yaris1
ford::professional
 
Imię: Jarek
Zarejestrowany: 03-04-2013
Skąd: Irlandia
Model: Kuga
Silnik: 2.0 tdci 161KM
Rocznik: 2008
Postów: 1,118
Domyślnie Odp: Recenzje paneli Audio/DVD/GPS/TV

Twój nie wysyła info do Converse

yaris1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2020, 15:32   #82
Essaith
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 24-02-2020
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2009
Postów: 5
Domyślnie Odp: Recenzje paneli Audio/DVD/GPS/TV

Panowie, przepraszam że odgrzebuję temat ale tylko tu znalazłem podobne problemy do moich. Mam mondeo mk4 z 2009, bez converse. Kupiłem radio z tego linku: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Niestety nie jestem w stanie uruchomić radia. Nie wiem, może coś źle podłączyłem? Radio w ogóle nie reaguje, jakby nie miało zasilania - oryginalne 6000cd działa bez problemu. Poniżej zdjęcia mojego zestawu:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki jak to podłączyć bo dołączona instrukcja jest w zasadzie do niczego.
Essaith jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2020, 17:03   #83
yaris1
ford::professional
 
Imię: Jarek
Zarejestrowany: 03-04-2013
Skąd: Irlandia
Model: Kuga
Silnik: 2.0 tdci 161KM
Rocznik: 2008
Postów: 1,118
Domyślnie Odp: Recenzje paneli Audio/DVD/GPS/TV

Cytat:
Napisał Essaith Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie, przepraszam że odgrzebuję temat ale tylko tu znalazłem podobne problemy do moich. Mam mondeo mk4 z 2009, bez converse. Kupiłem radio z tego linku: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Niestety nie jestem w stanie uruchomić radia. Nie wiem, może coś źle podłączyłem? Radio w ogóle nie reaguje, jakby nie miało zasilania - oryginalne 6000cd działa bez problemu. Poniżej zdjęcia mojego zestawu:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki jak to podłączyć bo dołączona instrukcja jest w zasadzie do niczego.
Zrób zdjęcie bardziej szczegółowe kabli tak jak masz podpięte do radia

Bump:
Cytat:
Napisał Essaith Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie, przepraszam że odgrzebuję temat ale tylko tu znalazłem podobne problemy do moich. Mam mondeo mk4 z 2009, bez converse. Kupiłem radio z tego linku: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Niestety nie jestem w stanie uruchomić radia. Nie wiem, może coś źle podłączyłem? Radio w ogóle nie reaguje, jakby nie miało zasilania - oryginalne 6000cd działa bez problemu. Poniżej zdjęcia mojego zestawu:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Byłbym bardzo wdzięczny za wskazówki jak to podłączyć bo dołączona instrukcja jest w zasadzie do niczego.
Zrób zdjęcie bardziej szczegółowe kabli tak jak masz podpięte do radia
yaris1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2020, 18:36   #84
Essaith
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 24-02-2020
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2009
Postów: 5
Domyślnie Odp: Recenzje paneli Audio/DVD/GPS/TV

Cytat:
Napisał yaris1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zrób zdjęcie bardziej szczegółowe kabli tak jak masz podpięte do radia

Bump:

Zrób zdjęcie bardziej szczegółowe kabli tak jak masz podpięte do radia
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Zasilanie raczej nie do pomylenia, tak samo canbus. Od canbusa jest jakiś kabel który pasuje tylko w jedno miejsce - podłączyłem. Są też kable pomarańczowo czerwone z pasującymi końcówkami, ale na jakimś filmiku na yt widziałem że niby jak się podłącza canbus, to one powinny być rozłączone. Jest też niebieski kabel z żeńską końcówką i mam dwa pasujące kable z męskimi końcówkami - key 1 i key 2. Próbowałem różne konfiguracje, przy każdej radio nie reaguje...
Essaith jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2020, 19:00   #85
yaris1
ford::professional
 
Imię: Jarek
Zarejestrowany: 03-04-2013
Skąd: Irlandia
Model: Kuga
Silnik: 2.0 tdci 161KM
Rocznik: 2008
Postów: 1,118
Domyślnie Odp: Recenzje paneli Audio/DVD/GPS/TV

Cytat:
Napisał Essaith Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Zasilanie raczej nie do pomylenia, tak samo canbus. Od canbusa jest jakiś kabel który pasuje tylko w jedno miejsce - podłączyłem. Są też kable pomarańczowo czerwone z pasującymi końcówkami, ale na jakimś filmiku na yt widziałem że niby jak się podłącza canbus, to one powinny być rozłączone. Jest też niebieski kabel z żeńską końcówką i mam dwa pasujące kable z męskimi końcówkami - key 1 i key 2. Próbowałem różne konfiguracje, przy każdej radio nie reaguje...
Sprawdź ten sposób
Odłącz canbus połącz tą czarną wtyczkę z czerwonym i pomarańczowym.
I teraz w zależności od kreatywności weź połącz ze sobą czerwony i żółty ( ja używam do tego igły ) lub zdejmij z nich izolację i połącz.
Prawdopodobnie w ustawieniach nie masz wybranej opcji canbus Ford.
Tak dla twojej wiedzy kable nie podlegają zwrotowi i gwarancji można je ciąć bo są uniwersalne.
Jak zadziała w ten sposób wejdź w zaawansowane ustawienia i wybierz ford w opcji CAN
yaris1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2020, 19:13   #86
Essaith
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 24-02-2020
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2009
Postów: 5
Domyślnie Odp: Recenzje paneli Audio/DVD/GPS/TV

Cytat:
Napisał yaris1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdź ten sposób
Odłącz canbus połącz tą czarną wtyczkę z czerwonym i pomarańczowym.
I teraz w zależności od kreatywności weź połącz ze sobą czerwony i żółty ( ja używam do tego igły ) lub zdejmij z nich izolację i połącz.
Prawdopodobnie w ustawieniach nie masz wybranej opcji canbus Ford.
Tak dla twojej wiedzy kable nie podlegają zwrotowi i gwarancji można je ciąć bo są uniwersalne.
Jak zadziała w ten sposób wejdź w zaawansowane ustawienia i wybierz ford w opcji CAN
Mógłbyś doprecyzować o których kablach mówisz? Nie chcę nic spieprzyć, a widzę tu dwa żółte kable...
Essaith jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2020, 19:28   #87
yaris1
ford::professional
 
Imię: Jarek
Zarejestrowany: 03-04-2013
Skąd: Irlandia
Model: Kuga
Silnik: 2.0 tdci 161KM
Rocznik: 2008
Postów: 1,118
Domyślnie Odp: Recenzje paneli Audio/DVD/GPS/TV

Gruby żółty i czerwony
yaris1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2020, 11:30   #88
Essaith
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 24-02-2020
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2009
Postów: 5
Domyślnie Odp: Recenzje paneli Audio/DVD/GPS/TV

Cytat:
Napisał yaris1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gruby żółty i czerwony
Podłączyłem i radio odpaliło. Canbus był ustawiony na ford Mondeo 2011, zmieniłem na po prostu ford, podłączyłem canbus z powrotem i niestety dalej nic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Rozumiem, że połączenie z canbusem jest ok - ma być wtyczka czerwono - pomarańczowa rozłączona a ten dodatkowy kabel od canbusa podłączony do radia?

Jeszcze taka ciekawostka, co konkretnie da mi podłączenie canbusa? Przy spiętych kablach czerwonym i żółtym i bez canbusa radio w zasadzie działało - sterowanie z kierownicy ok, muzyka gra, GPS działa. Jedyny minus taki że przy połączonych kablach radio chyba cały czas ma zasilanie, a to proszenie się o rozładowany akumulator :/
Essaith jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2020, 11:46   #89
deltoro
ford::average
 
Imię: Tomek
Zarejestrowany: 26-05-2012
Skąd: Słupsk
Model: Mondeo MK4 2013
Silnik: 2.0TDCI 163KM PowerShift
Rocznik: 2013
Postów: 50
Domyślnie Odp: Recenzje paneli Audio/DVD/GPS/TV

Cytat:
Napisał Essaith Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podłączyłem i radio odpaliło. Canbus był ustawiony na ford Mondeo 2011, zmieniłem na po prostu ford, podłączyłem canbus z powrotem i niestety dalej nic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Rozumiem, że połączenie z canbusem jest ok - ma być wtyczka czerwono - pomarańczowa rozłączona a ten dodatkowy kabel od canbusa podłączony do radia?

Jeszcze taka ciekawostka, co konkretnie da mi podłączenie canbusa? Przy spiętych kablach czerwonym i żółtym i bez canbusa radio w zasadzie działało - sterowanie z kierownicy ok, muzyka gra, GPS działa. Jedyny minus taki że przy połączonych kablach radio chyba cały czas ma zasilanie, a to proszenie się o rozładowany akumulator :/
A nie jest to standard?
deltoro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-02-2020, 11:50   #90
Essaith
ford::amateur
 
Zarejestrowany: 24-02-2020
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2009
Postów: 5
Domyślnie Odp: Recenzje paneli Audio/DVD/GPS/TV

Cytat:
Napisał deltoro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A nie jest to standard?
Wydawało mi się, że nie. Na wszystkich filmikach o podobnych radiach widziałem, że radio odpala się dopiero przy włączonym silniku. Chociaż jak tak o tym dłużej pomyślę, to może to nie jest takie złe rozwiązanie, zawsze na postoju można pooglądać youtube Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tylko musiałbym pamiętać żeby zawsze radio wyłączać przed wyjściem z samochodu.

No ale wciąż pozostaje pytanie - co daje podłączony canbus i czy ewentualnie zrobienie połączenia na stałe między czerwonym a żółtym będzie miało jakieś ujemne skutki?
Essaith jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 04:13.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP
serwis komputerowy

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.