![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::beginner
![]() Imię: M.
Model: Insignia ST OPC-Line (FL)
Silnik: 2.0 CDTI [163 KM]
Rocznik: 2013
|
![]()
Mam problem, bo nagle przestał kręcić rozrusznik. Po zaparkowaniu, po paru godzinach już nie odpalił. Po wciśnięciu sprzęgła i przycisku, pojawia się normalnie zasilanie i nic więcej... jakieś tam cykanie-bzykanie pod maską słychać. Obstawiałem rozrusznik, ale po podaniu zasilania z akumulatora do wtyczki rozrusznika, zakręcił i odpalił...
Znalazłem podobny temat na forum i tam pomogła wymiana rozrusznika, ale nie było próby podłączenia go na krótko, więc już zwątpiłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Testowo przekładałem przekaźniki pod maską, bo są chyba 3 albo 4 identyczne, ale bez zmian. Z kompa wyskoczył mi jedynie błąd alternatora (P1632). Miałem niedawno wymieniane m.in. pompkę sprzęgła i wysprzęglik, więc trochę tam rozbierali, ale przez parę dni po robocie było wszystko ok. Jakieś sugestie, gdzie i czego szukać? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::expert
![]() Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
|
![]()
,, po podaniu zasilania z akumulatora odpalił", znaczy przerwa na kablach albo masa
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
To jest oczywiste, bardziej chodzi mi o to czy ktoś wie od czego zacząć sprawdzanie lub może miał podobny przypadek, żeby nie szukać "w ciemno".
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
ford::amateur
![]() Imię: Damian
Model: Mondeo Titanium S MK IV
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
![]()
Miesiąc temu miałem to samo i u mnie problemem był brak masy w przekaźniku R2 (od rozrusznika). Łatwo to sprawdzić - wyciągasz ten przekaźnik i miernikiem sprawdzasz. Tymczasowo zrobiłem sobie nowe połączenie masy i działa. Jak przyjdzie wiosna dobiorę się do wiązki u siebie i wymienię winowajcę.
![]() |
#5 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 24-01-2007
Model: kreatif...
Silnik: zwei zwei liter, BBK + koło dojazdowe 1.2
Rocznik: 2x2008, 2011, 2015
|
![]()
Kabel masowy między silnikiem, a nadwoziem. Kup oryginał - cena nie powala (~130pln) ale ma w komplecie wszystkie osłonki i uchwyty. Przerabiałem temat zeszłej wiosny w przedlifcie.
Loża Szyderców#16 TW is back! Jot24 nadaje http://loza.nazwa.pl/images/smiles/dog.gif |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | ||
|
![]() Cytat:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Znalazłem podobny temat, ale bez ostatecznego rozwiązania... [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Cytat:
Ostatnio edytowane przez mpDante ; 16-02-2019 o 01:05 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 24-01-2007
Model: kreatif...
Silnik: zwei zwei liter, BBK + koło dojazdowe 1.2
Rocznik: 2x2008, 2011, 2015
|
![]() Cytat:
FINIS 1672583 - to jest dla przedlifta z manualną skrzynią 2,0TDCi. Podaj VIN swojego strucla to Ci podam właściwy numer. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Loża Szyderców#16 TW is back! Jot24 nadaje http://loza.nazwa.pl/images/smiles/dog.gif |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
|
![]() Cytat:
Jeśli nie masz miernika to weź kawałek druta, wyciągnij ten przekaźnik i zewrzyj 3 i 5 pin.
![]() Ostatnio edytowane przez onepone ; 16-02-2019 o 08:41 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
|
![]() Cytat:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez mpDante ; 16-02-2019 o 11:59 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
Tak przyglądając się zdjęciom wychodzi, że masa to pin nr 2. Tak wyprowadziłem przewód od nóżki przekaźnika do masy przy akumulatorze - wiem, nie jest to może zgodne ze sztuką i nieestetycznie wygląda, ale nie byłem pewien czy mogę np. zmostkować masę z innego pina, innego przekaźnika. Dla mnie najważniejsze było to, że prowizorka działa. Mam ograniczony dostęp do ciepłego miejsca garażowego, w którym mógłbym pogrzebać, a wtedy temp. była poniżej 0 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sam wcześniej pisałeś, że rozrusznik po podaniu prądu działa, więc jest duża szansa, że masz podobną do mojej usterki, ale podkreślam, że miernik jest najbezpieczniejszym sposobem sprawdzenia tego.
![]() |
Tagi |
mk4 , nie odpala , rozrusznik nie kręci |
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|