Forum Ford Club Polska

Sprawdzenie Numeru VIN

Wprowadź numer VIN, aby sprawdzić Historię Pojazdu

Sklep z częściami do Forda -  iParts.pl

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!


Odpowiedz
 
Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-08-2017, 15:38   #1
ZimnySobi
ford::beginner
 
Imię: Piotr
Zarejestrowany: 07-08-2017
Skąd: Brańsk
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2005
Postów: 11
Domyślnie nie odpala "alarm" szybko miga

Witam, Jakiś czas temu myłem sobie silnik (zaczyna się zdrowo wiem)... 1.4 16V itd... wszystko było przykryte folią spożywczą (cewka, świece, skrzynka z bezpiecznikami) no i kilka dni temu (po myciu) czułem lekkie szarpanie przy ruszaniu - kable nowe, świece nowe, cewka nowa. Więc raczej nie mogło ich załatwić mycie. Dzisiaj postanowiłem przeczyścić kostki "w razie" jakiegoś zalani/zamoczenia przy myciu ... (nie myłem pod ciśnieniem Karcher czy coś zwykły rozpylacz do nawozów od kwiatków i AKRA) no i zabrałem się za czyszczenie kostek i suszenie. I głupi odłączyłem szeroką kostkę (duża) w skrzynce z bezpiecznikami pod maską. Nie odłączyłem aku. Teraz mam problem taki że wskazówka od obr. drga od prędkościomierza również. Wstają wskazówki po chwili od paliwa i temp. Dioda od "alarmu"? miga kilka razy na sek. Świeci się Wykrzyknik rozrusznik nie kręci a na liczniku km i trip są myślniki .... czy wsadziłem pazury tam gdzie nie trzeba ? Da rade to jakoś ogarnąć ? Bo jeśli nie to z buta jutro 30km do pracy... Kluczykiem idzie tylko raz ruszyć a poźniej jak by się "blokuje". Pmożeta?


Ostatnio edytowane przez SRS ; 07-08-2017 o 19:29 Powód: wszyscy wiedzą że to Ford Focus 2004-2008 po to jest prefix
ZimnySobi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2017, 16:40   #2
Lukasz2525
ford::expert
 
Zarejestrowany: 29-12-2011
Skąd: Wro
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
Postów: 2,292
Domyślnie Odp: Focus MK2 nie odpala "alarm" szybko miga

Auto do elektronika, ja masz kreski na wyświetlaczu, cyrk ze wskazówkami i kontrolkami to na 99% zimne luty w zegarach, dobry elektronik naprawi ci w godzinę za 150 zł.

Bump: Ewentualnie druga możliwa opcja, to może być coś ze sterownikiem silnika, też do ogarnięcia przez elektronika.
Lukasz2525 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2017, 16:57   #3
ZimnySobi
ford::beginner
 
Imię: Piotr
Zarejestrowany: 07-08-2017
Skąd: Brańsk
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2005
Postów: 11
Domyślnie Odp: Focus MK2 nie odpala "alarm" szybko miga

Cytat:
Napisał ZimnySobi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, Jakiś czas temu myłem sobie silnik (zaczyna się zdrowo wiem)... 1.4 16V itd... wszystko było przykryte folią spożywczą (cewka, świece, skrzynka z bezpiecznikami) no i kilka dni temu (po myciu) czułem lekkie szarpanie przy ruszaniu - kable nowe, świece nowe, cewka nowa. Więc raczej nie mogło ich załatwić mycie. Dzisiaj postanowiłem przeczyścić kostki "w razie" jakiegoś zalani/zamoczenia przy myciu ... (nie myłem pod ciśnieniem Karcher czy coś zwykły rozpylacz do nawozów od kwiatków i AKRA) no i zabrałem się za czyszczenie kostek i suszenie. I głupi odłączyłem szeroką kostkę (duża) w skrzynce z bezpiecznikami pod maską. Nie odłączyłem aku. Teraz mam problem taki że wskazówka od obr. drga od prędkościomierza również. Wstają wskazówki po chwili od paliwa i temp. Dioda od "alarmu"? miga kilka razy na sek. Świeci się Wykrzyknik rozrusznik nie kręci a na liczniku km i trip są myślniki .... czy wsadziłem pazury tam gdzie nie trzeba ? Da rade to jakoś ogarnąć ? Bo jeśli nie to z buta jutro 30km do pracy... Kluczykiem idzie tylko raz ruszyć a poźniej jak by się "blokuje". Pmożeta?

Odłączyłem jeden bezpiecznik ale podłączyłem go w to samo miejsce i nic podrzucam fotki :

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
ZimnySobi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2017, 16:58   #4
wrzoch
ford::expert
 
Imię: Ł
Zarejestrowany: 05-09-2009
Skąd: Krk
Model: Ford
Silnik: 2.0
Rocznik: 2010
Postów: 2,661
Domyślnie Odp: Focus MK2 nie odpala "alarm" szybko miga

Działa - nie ruszać.

Po co myć silnik? Sprzedajesz?

Każdą kostkę, którą ruszałeś postaraj się odpiąć i zapiąć jeszcze raz.

Licznik przecież od mycia silnika się nie zepsuł.

ELMa przypadkiem nie masz? Albo w pobliżu kogoś kto ma? Ewentuanie jakiegoś innego interfejsu żeby się podłączyć i auto mogło powiedzieć co je boli?
__________________
Jak mogę, to pomogę

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2017, 17:15   #5
Lukasz2525
ford::expert
 
Zarejestrowany: 29-12-2011
Skąd: Wro
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
Postów: 2,292
Domyślnie Odp: Focus MK2 nie odpala "alarm" szybko miga

Mi padły zegary, jak wkładałem górny schowek i klepnąłem dwa razy dłonią w deskę. Poleciały mi wtedy zimne luty w zegarach, a następnie uwaliły jeszcze sterownik silnika.

Objawy u autora jak przy zimnych lutach. Chyba że faktycznie nie wpiął dobrze dużej wtyczki, ale tam są takie zabezpieczenia, że nie da się źle tego zrobić.
Lukasz2525 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2017, 17:27   #6
ZimnySobi
ford::beginner
 
Imię: Piotr
Zarejestrowany: 07-08-2017
Skąd: Brańsk
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2005
Postów: 11
Domyślnie Odp: Focus MK2 nie odpala "alarm" szybko miga

Cytat:
Napisał wrzoch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Działa - nie ruszać.

Po co myć silnik? Sprzedajesz?

Każdą kostkę, którą ruszałeś postaraj się odpiąć i zapiąć jeszcze raz.

Licznik przecież od mycia silnika się nie zepsuł.

ELMa przypadkiem nie masz? Albo w pobliżu kogoś kto ma? Ewentuanie jakiegoś innego interfejsu żeby się podłączyć i auto mogło powiedzieć co je boli?
Prawda....przed kupieniem wgl. jakiś kretyn mył go jakąś chemią i został osad na silniku (2 miesiące go mam jest z Niemiec), chciałem się tego pozbyć. Dlatego umyłem ale po myciu normalnie odpalił (po suszeniu dmuchawą od liści) i godzince dwóch przy 30'C polerowania odpalił pojechałem ok. 150 km i dzisiaj chciałem zobaczyć czemu szarpie - czytałem że może stać woda w gniazdach świec lub w przewodach W/N. Stała "woda?" osuszyłem, wytarłem wszystko - polazłem tam gdzie nie trzeba - nie odłączyłem aku i odłączyłem tą wtyczkę niebieską i jeden bezpiecznik (czerwony 10A) ale nie jestem nadal pewien gdzie on powinien być bo chciałem szybko skończyć i odstawiłem cyrk. Odpinałem też wtyczki od Klimy co są na rurkach - wytarłem bo też jakieś coś białego na nich było. Kilka razy sprawdzałem Niebieską - szeroką wtyczkę czy się zablokowała - i jest wszystko ok. A samochód jak nie chce odpalić tak nie odpala ani nie kręci. I dyskoteka na desce i wszystko w temacie. Tak to jest jak czub myśli że samochód z 2005 r jest podobny do 1994 czy golfa 97 i mam kwiatki...
ZimnySobi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2017, 18:00   #7
lando
ford::advanced
 
Zarejestrowany: 19-08-2008
Skąd: Słupsk
Model: Focus MK1 2001, Focus MK2 FL, Mondeo MK4
Silnik: 1,8 TDCI 115, 1,6 TDCI 110, 2,0 TDCI 140
Rocznik: 2001, 2008, 2009
Postów: 460
Domyślnie Odp: Focus MK2 nie odpala "alarm" szybko miga

Popraw ta szyne

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
lando jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2017, 18:05   #8
ZimnySobi
ford::beginner
 
Imię: Piotr
Zarejestrowany: 07-08-2017
Skąd: Brańsk
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.4 16V
Rocznik: 2005
Postów: 11
Domyślnie Odp: Focus MK2 nie odpala "alarm" szybko miga

Cytat:
Napisał lando Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Popraw ta szyne

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Poprawiałem naście razy i nic....

Nie słyszę charakterystycznego "pisku" w schowku ? i nie słyszę pompy paliwa wgl cisza kompletna tylko zegary wstają...

Ostatnio edytowane przez ZimnySobi ; 07-08-2017 o 18:37
ZimnySobi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2017, 06:26   #9
lando
ford::advanced
 
Zarejestrowany: 19-08-2008
Skąd: Słupsk
Model: Focus MK1 2001, Focus MK2 FL, Mondeo MK4
Silnik: 1,8 TDCI 115, 1,6 TDCI 110, 2,0 TDCI 140
Rocznik: 2001, 2008, 2009
Postów: 460
Domyślnie Odp: nie odpala "alarm" szybko miga

A na zdjęciach wygląda jakby brakowało 2 bezpieczników skoro nie pamiętasz skąd wyciagleles ten 10A to kup dwa i włóż w brakujące miejsca tam gdzie widać 2 styki bezpiecznikowe

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
lando jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-08-2017, 06:27   #10
lando
ford::advanced
 
Zarejestrowany: 19-08-2008
Skąd: Słupsk
Model: Focus MK1 2001, Focus MK2 FL, Mondeo MK4
Silnik: 1,8 TDCI 115, 1,6 TDCI 110, 2,0 TDCI 140
Rocznik: 2001, 2008, 2009
Postów: 460
Domyślnie Odp: nie odpala "alarm" szybko miga

Z tabeli na pokrywie masz rozpiske wiec będziesz wiedział czy brakuje 10A w tym akurat miejscu

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
lando jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz


Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania
Nie możesz zakładać nowych tematów
Nie możesz pisać wiadomości
Nie możesz dodawać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB Code jest Włączony
EmotikonyWłączony
[IMG] kod jest Włączony
HTML kod jest Wyłączony

Skocz do forum


Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 21:20.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Tłumaczenie: vBHELP.pl - Polski Support vBulletin
części do Fordów - tarcze i klocki EBC
Regeneracja wtryskiwaczy - Regeneracja wtryskiwaczy benzynowych
Regeneracja turbosprężarek - Regeneracja czyszczenie filtrów DPF FAP

User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.