Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-07-2014, 22:30   #1
krzyhoo29
ford::beginner

Model: Ford Fusion
Silnik: 1,4 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie 1,4 tdci grzejący się alternator przyczyna ?

Witam!
Dwa tygodnie temu w trakcie jazdy zapaliła się mi kontrolka ładowania. Po chwili zgasła, było gorąco jechałem z klimą. Po 5 minutach poczułem zapach spalenizny, kontrolka się znowu zapaliła i kopciło się z alternatora. Wyjąłem i sprawdziłem alternator - spalony, stopiony układ prostownika. Zamówiłem nowy alternator podłączyłem, samochód stał 2 tygodnie z odłączonym akumulatorem (akumulator kupiony pół roku temu Centra Futura) odpalił bez problemu. Kontrolka ładowania świeciła się parę sekund i zgasła, ale jak dotknąłem alternatora to był bardzo gorący. Odczekałem aż ostygnie, odpaliłem i po ok. minucie alternator był tak gorący, że nie można go było dotknąć.
Ma ktoś może jakiś pomysł?

Ostatnio edytowane przez krzyhoo29 ; 05-07-2014 o 13:16
krzyhoo29 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2014, 21:07   #2
GracKa
ford::advanced

Imię: Gracjan
Model: Ford KA/W210
Silnik: 1.3 Endura-E
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: 1,4 tdci grzejący się alternator przyczyna ?

Mierzyłeś alternator miernikiem? Prądy , napięcia. To samo na akusku zrób zmierz.

Nic nie haczy? Pasek się nie ślizga?

Sprawdziłbym na innym akumulatorze czy są te same objawy.

Bump: Najlepiej jak możesz to najpierw daj inny akumulator byłoby najszybciej i najłatwiej.
GracKa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-07-2014, 21:16   #3
salom

Szukaj zwarcia w instalacji elektrycznej. Akumulator można wykluczyć, bo jak stał 2 tygodnie i odpalił, to nie ma w nim zwarcia. Jak nie usuniesz tej usterki, spalisz każdy nastepny alternator. Najlepiej podjedż do elektryka, ale kumatego.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2014, 18:04   #4
GracKa
ford::advanced

Imię: Gracjan
Model: Ford KA/W210
Silnik: 1.3 Endura-E
Rocznik: 1997

salom , Kolega napisał że stał z odłączonym akumulatorem a gdzieś może dochodzić do jakiegoś zwarcia przy podłączonym dzięki czemu jest mniejszy opór.

Bump: Ja wykluczam uszkodzenie alternatora , ewentualnie mostek prostowniczy może być winowajcą..?

Dopóki kolega niczego nie pomierzy to można gdybać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
GracKa jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-07-2014, 09:53   #5
krzyhoo29

Dzięki za podpowiedzi, zaraz zaczynam robić pomiary i podepnę drugi akumulator. Jak nic nie znajdę to jadę do elektryka. Zna ktoś może jakiegoś na Ursusie Warszawa? Mostek wykluczam, bo mam nowy w nowym alternatorze i jest to samo. Muszę znaleźć zwarcie, a jak nie znajdę to elektryka.
Stary 05-07-2014, 12:54   #6
krzyhoo29

Zacząłem od wstawienia innego akumulatora i jest ok. Alternator maksymalnie jest letni. Prąd ładowania 14,19 więc jest ok, ale prąd w stanie spoczynku, bez kluczyka w stacyjce jest 0,6 A, czy nie jest to za dużo?
Druga sprawa pierwszy alternator mi się zapalił jak byłem w drodze, więc assistance, holownik itp., kupno drugiego alternatora i wymiana, brak samochodu przez trzy tygodnie, a wynika, że za to odpowiada akumulator, który ma 6 miesięcy i jest na gwarancji, a mało mi się samochód nie spalił, a jechałem z dzieckiem.
Odpowiedz

Zasady postowania