![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 22-11-2015
Model: Focus mk2
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2006
|
Witam, miałem już taki problem w moim focusie, wymieniłem olej w skrzyni i było glanc ale od dwóch dni znów walczę z biegami, na wyłączonym silniku działają bez zarzutu wszystko gra, na ciepłym też jest już dobrze ale na zimnym silniku (zaraz po uruchomieniu) walczę z jedyną bądź wstecznym a wrzucałem inne to bez zarzutu. jest jeszcze jedna ciekawostka, gdy stoję i wrzucę jedynkę silnik zaczyna drżeć jakby miał za duże obciążenie gdy ruszę to ustępuje, co to może być? To coś poważnego ? jaki może być koszt tego naprawy ?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomasz
Model: Ford Focus MK1 Sedan
Silnik: 1.6L Zetec-S
Rocznik: 2002
|
Mój mechanik twierdzi że Ford tak ma że jedynka i wsteczny lubią niewchodzić za pierwszym razem.
Według mnie może być pompa sprzęgła. A jak poziom płynu hamulcowego? Wysłane z mojego XT1039 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Płyny wszystkie uzupełniałem to trochę poniżej maxa zalałem. Ale to drżenie silnika ? co musi być chyba nie tak skoro tak się dzieje
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Tomasz
Model: Ford Focus MK1 Sedan
Silnik: 1.6L Zetec-S
Rocznik: 2002
|
W temacie piszesz, że biegi ciężko wchodzą a z posta wynika, że czasem nie wchodzą za pierwszym razem.
Co do drżenia silnika to poduszki silnika bądź skrzyni biegów musisz brać pod uwagę. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
biegi wchodzą ciężko na zimnym silniku, np dzisiaj jak chciałem wycofać z miejsca parkingowego to żeby wrzucić wsteczny używałem dwóch rąk, a to drżenie silnika występuje tylko na pierwszym biegu
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::expert
![]() Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
|
Po wymianie sprzęgła powinno być ok
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
|
Witam
Sprzęgło nie rozłącza połączenia silnik-skrz.biegów.Stąd te kłopoty z wbiciem biegów. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
|
Witam
Przed wymianą tarcz sprzęgłowych musisz wykonać prace w celu sprawdzenia układu rozłączania sprzęgła.a to dlatego aby upewnić się że usterka nie leży po stronie tego układu.A mianowicie.Sprawdz luz pedału sprzęgła.Powinien wynosić około 3-4mm.Zmierz wartość skoku pedału.Powinien wynosić około 130-138mm.Wykonaj odpowietrzenie układu wyłączania sprzęgła. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Witam, problem tak naprawdę rozwiązał się sam choć nie wiem jak to jest możliwe, poruszałem pedałem sprzęgła i wszystko już jest dobrze, biegi wchodzą znów płynnie, nawet nie czuje że je wrzucam, nie wiem czy to możliwe że po prostu pedał sprzęgła nie odbił do końca, przez co był takowy problem
|
|
|
|