Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-06-2011, 17:18   #1
tomluczak
ford::beginner

Model: C-max / S-max
Silnik: 1.8TDCI / 2.0 Duratec
Rocznik: 2008 / 2011
Domyślnie wymontowanie foteli trzeciego rzędu

Witam. Obserwuję od pewnego czasu dyskusje na temat montowania trzeciego rzędu foteli w S-maxie. Ja mam problem o wiele bardziej prozaiczny. Chciałbym je wymontować. Czy muszę spełnić jakieś szczególne warunki w sensie konstrukcyjnym? Widziałem, że feotele są przytwierdzone do podłogi kilkoma śrubami. Czy mogę bez narażania się jakiekolwiek konsekwencje po prostu je wykręcić. Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam, Tomek

tomluczak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2011, 18:42   #2
Dinar
ford::professional

Model: FF1+S-Max-Fiesta
Silnik: 2,0TDCI 130 aut - 1,4 TDCI
Rocznik: 2008r titan.- 2002r
Domyślnie Odp: wymontowanie foteli trzeciego rzędu

Cytat:
Napisał tomluczak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy muszę spełnić jakieś szczególne warunki w sensie konstrukcyjnym?
Też chcę wymontować,mam zdięcia podłogi w tym miejscu i tu konstrukcja bagażnika nie ma np. wpływu na bezpieczeństwo itd,śruby nie przechodzą na wylot i nic nie wzmacniają.
Cytat:
Napisał tomluczak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy mogę bez narażania się jakiekolwiek konsekwencje po prostu je wykręcić.
Tu może będą mieć obiekcje przy kontroli,przeglądzie.Raz w Focusie miałem tylne siedzenia wymontowane to policjant się doczepił dla czego nie mam[powiedziałem że mam u tapicera].
Dinar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2011, 19:09   #3
kicaj

Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old

wlasnie, czy jest jakis przepis mowiacy o tym ze nalezy posiadac zadeklarowana w dowodzie rej (i homologacji) liczbe foteli?
tzn w dowodzie rej, i w homologacji jest wpisana maksymalna liczba pasazerow, a tu chodzi o przewoz mniejszej liczby pasazerow - mniejsza liczba siedzen, majac za to wieksza przestrzen bagazowa...
kicaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2011, 19:30   #4
NIUTEK74
ford::advanced

Imię: Artur
Model: S-max Titanium 7 os
Silnik: 2,0 TDCI 143
Rocznik: 2007

Raczej nie kolega miał 307 SW zarejestrowaną na 7 osób, ale foteli tylko 5 dwa mógł sobie do kupić i zamontować dla mnie temat jak najbardziej na czasie, bo za niedługo jadę na wakacje i mam zamiar je zdemontować na czas wyjazdu, aby uzyskać jak największą powierzchnie bagażową
NIUTEK74 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-06-2011, 23:42   #5
Slartibartfast

Imię: Piotr
Model: S-Max FL +Mondeo5Vig
Silnik: 2.0TDCi 140KM +180KM
Rocznik: 09.2010 +08.2017

1. Problemy z policją - proponuję olać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mając załadowany bagażnik nie będzie widać czy pod spodem są fotele czy nie. Poza tym przecież właściciele vanów z wyjmowanymi fotelami (np. Peugeot 807) na pewno korzystaja z tej opcji Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
2. Otwory - wydaje mi się, że w tym wątku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] było coś o dziurach na wylot (ale znaleźć tego nie potrafię albo było to w innym wątku).
3. Po wymontowaniu foteli nie uzyskasz idealnie płaskiej podłogi. W wersji 7-osobowej pod tylnymi fotelami są wybrzuszenia (nie wiem po co).
Stary 10-06-2011, 18:51   #6
pbobek
ford::advanced

Imię: Paweł
Model: S-max/QQJ11
Silnik: 2.0 TDCi 185KM/400Nm by Heko /DIG-T
Rocznik: 2009/2016

Dokładnie tak. Liczba pasażerów w homologacji to maksymalna, której nie można przekroczyć.
pbobek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-06-2011, 08:53   #7
krootki
ford::average

Model: Ford S-MAX
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał Slartibartfast Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
3. Po wymontowaniu foteli nie uzyskasz idealnie płaskiej podłogi. W wersji 7-osobowej pod tylnymi fotelami są wybrzuszenia (nie wiem po co).
Pewnie trzeba wymienić wykładzinę. Tyle, że nie wiem czy jest sens wydawania (ponad) 1000 zł po to, żeby mieć płaską podłogę...
krootki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-06-2011, 09:31   #8
kicaj

Model: ZB
Silnik: 1.9
Rocznik: too old

Cytat:
Napisał Slartibartfast Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po wymontowaniu foteli nie uzyskasz idealnie płaskiej podłogi. W wersji 7-osobowej pod tylnymi fotelami są wybrzuszenia (nie wiem po co).
przestrzen na stopy? (zgaduje)
zawsze jak ktos chce moze sobie dorobic z pianki profile zeby wyrownac powierzchnie
kicaj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-06-2011, 01:17   #9
Slartibartfast

Imię: Piotr
Model: S-Max FL +Mondeo5Vig
Silnik: 2.0TDCi 140KM +180KM
Rocznik: 09.2010 +08.2017

Pod fotelami, nie przed. Powinno być płasko i równo w stronę bagażnika ale pod samymi siedziskami są "górki", w miarę miękkie. Nie wiem po co są, wg mnie niczemu nie służą. Mogłyby ew coś w środku przechowywać ale cóż tam miałoby się znaleźć w wersji 7os czego nie miałaby 5os?

EDIT: dodałem zdjęcia. Możliwe, że w wersji 5os podłoga jest nieco niżej (na wysokości wgłębień w których zamocowane są fotele 3 rzędu w wersji 7os). Tylko jak wtedy mieszczą się prowadnice kabli, które widać po obu stronach pokrywy tylnego schowka? Może jednak dla 5os podłoga jest wyżej (na wysokości wybrzuszeń 7os)?
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 3_rzad (1).jpg (93.4 KB, 440 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 3_rzad (2).jpg (94.5 KB, 398 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 3_rzad (3).jpg (94.9 KB, 380 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 3_rzad (4).jpg (95.9 KB, 397 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg 3_rzad (5).jpg (94.6 KB, 379 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Slartibartfast ; 14-06-2011 o 01:44
Slartibartfast jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2011, 17:10   #10
wojtas2221
ford::average

Model: S-Max
Silnik: 2.0 140 KM
Rocznik: 2007

Mam dla kolegów co chcą zrezygnować z trzeciego rzędu siedzeń propozycję,

ja taki chciałbym sobie zamontować i z chęcią bym odkupił fotele dając w zamian tapicerkę bez wycięć z wersji pięcioosobowej.

Jeżeli ktoś by reflektował to proszę o kontakt pm lub [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

pozdrawiam
wojtas2221 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania