Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Kupujemy auto
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-09-2016, 09:35   #1
sngt
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Ford S-Max Benzyna/Diesel w okolicach Wrocławia

Witam wszystkich Forumowiczów,

noszę się z zakupem Forda S-Max w okolicach Wrocławiu, za kwotę max 40 000 zł brutto. Jeśli nie uda się znaleźć egzemplarza do połowy października (w połowie listopada drugie dziecko) to Mondeo też będzie brane pod uwagę.

Dotychczas jeździłem Fiatem Stilo 1.9 MJet 120 KM oraz Fiat Bravo 1.4 150 KM benzyna (wczoraj sprzedany). S-Maxem przejechałem się 10 km i jest jak najbardziej ok.

Najlepiej benzyna, ale wiem że raczej nie znajdę takowego egzemplarza, więc diesla też rozważam, choć dpf trochę straszy. Jeśli chodzi o ilość kilometrów do 10000-15000 rocznie max, większość poza miastem (Wrocław). Po mieście komunikacja i rower. Styl jazdy: spokojny. Wiem, benzyna dla mnie jak znalazł, ale gdzie ? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Prosiłbym bardzo o pomoc w wyborze egzemplarza, do którego warto byłoby pojechać zobaczyć. Na mechanice samochodowej znam się słabo, ale to i owo doczytałem i aż taki zielony nie jestem.

Poniżej oferty, które mnie zainteresowały:
1. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
VIN: WF0SXXGBWSAM38479
Uwagi: silnik 115KM to nie za mało jak na tak duże auto?

2. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
VIN: wf0sxxgbwsap47695
Uwagi: ogłoszenie od połowy maja - trochę dziwne (?). Automat jest się czego bać ?

3. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
VIN: Dodam jak tylko się dodzwonię
Uwagi: Automat jest się czego bać ?

Widziałem egzemplarze od forumowiczów, ale niestety są poza budżetem. Z góry dziękuję bardzo za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,
Piotrek.

sngt jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2016, 09:42   #2
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
Domyślnie Odp: Ford S-Max Benzyna/Diesel w okolicach Wrocławia

Ten drugi tak wygladal Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ten 1 pewnie nie lepiej patrzac na cena - wyposazenie/przebieg
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2016, 09:45   #3
stingerA6
Tańczący z S-Maxami

Model: Romet
Silnik: Wigry
Rocznik: 1985

Ała. Boję się że wszystkie podobnie wyglądały, lub wyparowały kilometry z przebiegu.
Niestety CCC (cena czyni cuda) na tu 100% zastosowanie.
Stary 01-09-2016, 10:00   #4
sngt

Dziękuję bardzo slawek-kali ! Nastawiałem się, że będzie źle, ale żeby aż tak :/

Obecnie rysuje się taki obraz: podwyższyć budżet (ała), albo szukać bitego, ale dobrze zrobionego - zdjęcia z przed robienia.
Stary 01-09-2016, 10:05   #5
slawek-kali
ford::expert

Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025

Mozesz zwiekszyc budzet, zmniejszyc wymagania (rocznik,wyposazenie).
Szukaj z polskiej sieci lub samemu zagranica Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
slawek-kali jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2016, 10:17   #6
sngt

Za granicę teraz nie da rady, bo żona w ciąży, a dwulatkę trudno poskromić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Więc zostają tylko egzemplarze do 100 km od Wrocławia. I pewnie jak piszesz starsze ale z polskiego salonu. Z wyposażenia dla mnie to muszą tylko czujniki parkowania i bluetooth na telefon.

Zastanawiam się jeszcze nad takim cudem:
Ale boję się, że nie będę mógł go sprawdzić na ASO i jakby coś wyszło to nie wiem jakby AAAAuto zareagowało. No i nie wiem jak to jest silnikiem 2.2 i dpf
Stary 02-09-2016, 11:01   #7
sngt

Cytat:
Napisał sngt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Za granicę teraz nie da rady, bo żona w ciąży, a dwulatkę trudno poskromić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Więc zostają tylko egzemplarze do 100 km od Wrocławia. I pewnie jak piszesz starsze ale z polskiego salonu. Z wyposażenia dla mnie to muszą tylko czujniki parkowania i bluetooth na telefon.

Ale boję się, że nie będę mógł go sprawdzić na ASO i jakby coś wyszło to nie wiem jakby AAAAuto zareagowało. No i nie wiem jak to jest silnikiem 2.2 i dpf
Wstępnie umówiłem się na oglądnięcie samochodu, po sprowadzeniu go do Wrocławia. Może uda się zdobyć VIN pojazdu.
Co udało mi się dowiedzieć:
1. było 3 właścicieli
2. Malowana maska i przedni lewy błotnik (do 200 mikronów). Jest zbliżenie na zdjęciu, wygląda na dobrze zrobiony.
3. Ostatni przegląd techniczny w Czechach
4. Auto kupione ponoć w polskim salonie
5. Dzisiaj właśnie uświadomiłem sobie, że nie ma czujników parkowania (po zdjęciach)
6. Udekumentowany przebieg do 116 km, ostatni wpis 18 miesięcy temu (nie wiem czy ASO)
7. Według mnie coś jeszcze tylna klapa lekko źle spasowana jest, ale może tak po prostu ten model ma ?

Na pewno go będę brał do ASO (zgadzają się).
Moje pytania:
1. Wstępnie na co musiałbym zwrócić uwagę przy oglądaniu dokumentów ?
2. Oględziny techniczne zostawię ekspertom, ale może mogę im "podpowiedzieć" czemu szczególnie musieliby się przyjrzeć ?
3. Jeśli chodzi o wyposażenie co muszę się czegoś szczególnie obawiać jeśli chodzi o awaryjność ? Sprawę silnika poruszyłem w innym temacie i zdaję sobie z kosztów utrzymania.
4. Da się do tej wersji zamontować czujniki parkowania, chociaż tylne ? Orientacyjny koszt nie przyprawi mnie o zawał ?
5. I ostatnie ? Czy takie wersje z wyposażeniem były w ogóle dostępne w Polsce ? Wiem, że bez VIN-u nic nie można powiedzieć, i jak go tylko dostanę to uzupełnię.

Przepraszam, że post pod postem i że tyle pytań, ale chciałbym bym w miarę przygotowanym do oględzin, a nie lubię robić czegoś na gorąco, bo wiele rzeczy wtedy umyka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam,
Piotrek.
Stary 02-09-2016, 11:53   #8
arbuz

Cytat:
Napisał sngt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

http://www.aaaauto.pl/pl/ford-s-max/...=39&model=1500
Ja oglądałem to auto i o mały włos bym je kupił. Ponieważ oglądałem od dłuższego czasu ogłoszenia to pamięć przywołała mi to ogłoszenie:
http://otomoto.pl/oferta/ford-s-max-...-ID6yuYWp.html

Byłem juz dogadany z nimi co do ceny i serwisu posprzedażowego ale dałem sobie chwilę czasu na zastanowienie. Potem oddzwoniłem zapytać o ten dach ale sprzedawca "nie wiedział" . Dla mnie porażka na maxa, szczególnie, że o naprawach lakierniczych całej prawdy też nie powiedział.
Mam trochę żal, bo liczyłem, że taka firma rzeczywiście idzie zgodnie ze swoją misją i wizją a tu się okazuje, że cwaniactwo znowu wychodzi... ech.

Acha, co do kwestii lakierniczych to zapomniano Ci przekazać, że na masce jest duży odprysk łacznie z klarem, na którymś ze zderzaków jest spora rysa. Car audio gra "dziwnie" ale info dlaczego masz w linku, który podałem. Jeśli chodzi o grubość powłoki to mnie mówiono o grubości do 400 mikronów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Jeśli chodzi o Twoje wymagania to nie ma czujników ani bluetootha.
Z plusów to, że auto dobrze się prowadzi, nie ma stuków, puków i dość ładnie się zbiera z tym silnikiem.

Ostatnio edytowane przez arbuz ; 02-09-2016 o 11:58
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-09-2016, 12:44   #9
sngt

Cytat:
Napisał arbuz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja oglądałem to auto i o mały włos bym je kupił. Ponieważ oglądałem od dłuższego czasu ogłoszenia to pamięć przywołała mi to ogłoszenie:

Byłem juz dogadany z nimi co do ceny i serwisu posprzedażowego ale dałem sobie chwilę czasu na zastanowienie. Potem oddzwoniłem zapytać o ten dach ale sprzedawca "nie wiedział" . Dla mnie porażka na maxa, szczególnie, że o naprawach lakierniczych całej prawdy też nie powiedział.
Mam trochę żal, bo liczyłem, że taka firma rzeczywiście idzie zgodnie ze swoją misją i wizją a tu się okazuje, że cwaniactwo znowu wychodzi... ech.

Acha, co do kwestii lakierniczych to zapomniano Ci przekazać, że na masce jest duży odprysk łacznie z klarem, na którymś ze zderzaków jest spora rysa. Car audio gra "dziwnie" ale info dlaczego masz w linku, który podałem. Jeśli chodzi o grubość powłoki to mnie mówiono o grubości do 400 mikronów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Jeśli chodzi o Twoje wymagania to nie ma czujników ani bluetootha.
Z plusów to, że auto dobrze się prowadzi, nie ma stuków, puków i dość ładnie się zbiera z tym silnikiem.
Dzięki bardzo za super wypunktowanie oferty ! Bardzo mi pomogłeś.
Na szczęście kaucja jest zwrotna, więc na razie żadnych pieniędzy nie straciłem. Ogólnie trochę szkoda samochodu, bo na prawdę ładnie się prezentuje i miałem nadzieję, że nie będzie aż tak dużych problemów. Chyba, że powyższe usterki nie dyskwalifikują całkowicie kupna samochodu ? Oczywiście wtedy nie za taką kwotę, bo też nie wiadomo jak będą się zachowywać malowane elementy...
Stary 03-09-2016, 10:32   #10
arbuz

To czy usterki dyskfalifikują czy nie to indywidualna sprawa. Dla mnie brak możliwości montażu bagaznika dachowego totalnie przekreśla ten samochód. I fakt, że sprzedawca to zataja jest poważnym alarmem co jeszcze jest zatajane.
AAAauto miało być salonem, gdzie sprzedają zweryfikowane samochody i dostajesz o nich pełną informację. Ale w tym przypadku jak widzę zachowanie jak w typowym komisie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania