![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
Junior Moderator
![]() Imię: Dominik
Model: Galaxy mk2
Silnik: 2.3+LpgTech516
Rocznik: 2000
|
Przy włączeniu się sprężarki klimy odpala się wentylator pomocniczy.
Pytanko - czy zagotuję auto jak na dzień odepnę ten wentylator i trochę pojeżdżę celem diagnostyki (czyli czemu mi przygasa jak załącza się klima z wentylatorem). Czy klima w ogóle "zaskoczy" jak nie będzie wentylatora?
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Bartek
Model: Galaxy
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98
|
wentylator musi chlodzić skraplacz! po to on pracuje gdy załącza klimatyzację.
bez niego ciśniene podnosi sie do krytycznych wartości i presostat wyłącza kompresor. Nie bedzie chlodzenia skraplacza to szybko gaz znajdzie sobie dziurkę. a przygasa ci auto - jeśłi dobrze rozumiem - nie od wiatraka a prędzej od załaczenia kompresora, bo np. stawia za duży opór , jest wpół zatarty. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Junior Moderator
|
@bartixr - sęk w tym, że chcę to sprawdzić na 100%. Jak nie jest włączona klima to wentyl pomocniczy też się czasem załącza i też jest przygasanie.
Chciałem sprawdzić, czy to wentylator, czy wentylator+sprężarka.
|
|
|
|
#4 |
|
|
wentylator w momencie startu pobiera dużo prądu i obiąża chwilowo alternator, a tenz kolei motor.. to naturalne.
jeśłi jescze nałoży sięstart wentylatora z załaczeniem sprzęgła sprężarki to spadek obrotów bedzie zauważalny, ale chwilowy, sterownik ma podnieśc obroty do nominalnych. Ostatnio edytowane przez bartixr ; 12-07-2013 o 12:57 |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Junior Moderator
|
tak, to naturalne, ale jak wszystko jest sprawne to tego momentu nie czuć. Ja 2 lata temu tego nie czułem a teraz to jakby mi ktoś przyczepkę zaczepił takie jest obciążenie.
|
|
|
|
#6 |
|
|
Deku, dwa lata temu ty też byłeś młodszy, miałeś wiecej siły. Po tych dwuch latach silnik na tyle osłabł, że skutki masz takie jak opisujesz. Tylko w nowych, lub prawie nowych silnikach o jeszcze dużej mocy kierowca nie zauważa momentu właczenia spreżarki klimy. A juz leciwe silniki, to tak, nawet z klimą niektóre o mniejszej mocy potrafą w upały nawet się zagotować. Tyle daja wysilku aby podołać klimie. Szkoda twoich eksperymentów. Inni juz to przechodzili.
|
|
|
|
#7 |
|
|
jak powyzej.
plus widzę , że masz gaz. i z tym wiązałbym utratę kilku koni, przez co czujesz załączenie klimatyzacji bardziej niż wcześniej to było. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Junior Moderator
|
@batrix - sorry ale nie kupuję tekstu o gazie. Może nie jestem mega specem ale sam serwisuję/stroję i wymieniam elementy instalacji i nieskromnie powiem, że co nieco o tym wiem. Ale nie musisz mi wierzyć, więc powiem tak: po przejechaniu ostatnimi czasy 1,5tyś km na benzynie* sytuacja była taka sama.
* przyczyną było wysłanie sterownika gazu do producenta celem upgrade'u płyty głównej (tu jest więcej o tym jak ktoś jest zainteresowany [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) Bump: Dodam jeszcze że: - zawór bocznikowy wymieniony (zamiennik) - wentylator wymieniony na inny używany oryginał
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
to, że masz gaz perfekt zestrojony nie oznacza, że koni Ak ich powoli ubywa to możesz i niezauważyć. A mozę to przepływomierz jużsiezestarzał i mniej dawkuje .. itd Wydaje mi się też, że wystarczy iż zatankujesz jakiś gaz zaazotowany czy jakośtam itp i już jest słabiej. ja znam dobrze wysokoprężne diesle, i niby ropa zawsze taka sama, ale zatankujesz ****o to i pracuje twardo i spala więcej. (liczba cenatowa itp) |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Roman
Model: Alhambra
Silnik: 1,9 TD czerwone i
Rocznik: 1999
|
Nie, no bez przesady, wiatraczek nie może zadusić silnika który ma kilkadziesiąt kilowatów. Problem musi być w sterowaniu.
|
|
|
|