![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Michał
Model: Focus
Silnik: 1.8 zetec
Rocznik: 2001
|
Witam,
posiadam MK1 2001 1.8 B+G. Gdy jest zimno (np rano) auto po odpaleniu traci obroty i gaśnie.. wyczytałem na forum że to wina przepływomierza - wymieniłem i nadal jest to samo... Zczytałem błędy lecz niewiem tak naprawde czego i gdzie szukać :/ Proszę o pomoc, screen z ForScan : [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Błedy: P1000 - ponoć nic ważnego P0133 - jakaś sonda, z która niewiem właśnie o co chodzi i gdzie jej szukać oraz jak ja sprawdzić B1318 - slaby akumulator (?) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Max
Model: focus
Silnik: 1800
Rocznik: 2004
|
Witaj
Naładuj lub wymień akumulator U mnie pomogło Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Krzysztof
Model: Xsara Picasso Exclusive
Silnik: 1,8 16V KME Nevo
Rocznik: 2002
|
Jeśli rano kręci normalnie i zapala, tylko potem są problemy i gaśnie, to bym raczej akumulator wykluczył. Pytanie czy jak mechanicznie dodasz gazu tak do 1300 obr/min to będzie pracował, czy się też dławi i gaśnie. Jeśli będzie pracował to być może problemy z ssaniem automatycznym, czujnikiem położenia przepustnicy. Co do drugiej opcji, jeśli masz sekwencję, to odpalasz na benzynie. Możesz mieć problem ze słabo działająca pompą paliwa, zapowietrzającym się układem. Opcji jest kilka. A co po rozgrzaniu?
Czy też przygasa?
|
|
|
#4 |
|
|
po nagrzaniu jest ok. Mam sekwencję, zawsze odpalam na BP. jak obroty daje większe, to nie przygasa itd. ale gdy puszcze pedał gazu przygasa... myślałem że to wina przepustnicy - wymieniłem i dalej to samo... jeszcze obstawiam kable od świec, może jakieś przebicie? choc tak faktycznie to były pół roku temu wymieniane na nowe... jakiś pomysł?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 04-01-2012
Model: Ford Galaxy
Silnik: 2.8 V6
Rocznik: 2002
|
Witam, ja mam podobny problem tyle że w moim Galaxy 2,8 V6 + sekwencja LPG. Kiedyś już miałem ten problem ale ustapił. Teraz pojawił się na nowo. Rano po pierwszym przekręceniu kluczyka odpali i zgaśnie. Drugi raz to samo. Dopiero za trzecim razem odpali i ma bardzo niskie obroty tak jakby mu się ssanie nie załączyło. Podejrzewam że może to mieć związek z LPG. Dlatego dzisiaj jak dojeżdżałem do domu przełączyłem na benzyne i zobaczę czy jutro rano będzie ta sama sytuacja. Może komputer wariuje i pobiera dane temperatury silnika z kompa gazowego??? Zobaczę jutro i dam znać
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Ja doczytałem że to może jest wina silniczka krokowego lub zapchany/dziurawy przewód odpowietrzenia skrzyni korbowej. Jutro będę siedział i dłubał. Jak coś wymodzę to dam znać ;-)
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Panowie!
Dziś dłubałem w mojej foczce, sprawdziłem silniczek krokowy i jest ok. Patrząc zauważyłem że chyba jakiegoś podciśnienia brakuje, albo coś... Zbytnio nie wiem skąd powinien dochodzić przewód podciśnieniowy do listwy wtryskowej benzyny? W załączniku zdjęcie, jeśli ktoś ma wiedzę czy szukać przewodu podciśnieniowego (i skąd powinien iść do tego króćca) piszcie :-)) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez michal404 ; 29-12-2013 o 19:52 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
poszukałem zdjęć kompletnych silników na allegro i okazało się, że ten króciec powinien być zaślepiony taką niebieską "nakrętką".
patrz foto: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak ona się nazywa żeby kupić w jakimś sklepie motoryzacyjnym lub jak to DOBRZE zaślepić? Wolał bym kupić, ale obawiam się że czegoś takiego mogą nie mieć... :/ Bo gdy trzymam palcem gdy silnik jest zimny, to po odpaleniu silnik pracuje równo, tak jak powinien, a gdy tylko puszczę obroty skaczą i auto przygasa itd. Ostatnio edytowane przez michal404 ; 29-12-2013 o 21:31 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Jarek
Model: focus
Silnik: 18-16v
Rocznik: 1999
|
Witam
mam dokładnie taki sam problem z moim focusem ,też gaśnie gdy jest zimny przy odpalaniu i to nawet kilkukrotnie gdy leko dodam gazu pracuje ale nie równo wszystko trwa może 2 min... i jest już OK , odnoszę też wrażenie że przerywa podczas przyśpieszania na 5 biegu zarówno na PB jak i na LPG czuć po prostu delikatne szarpnięcia , dodam że wymienione zostały przewodu zapłonowe, świece, cewka, czujniki położenia wału i wałka rozrządu i nadal to samo |
|
|
|
|
|
#10 |
|