![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Seba
Model: S-Max
Silnik: 2.0
Rocznik: 2006
|
Witam dziś postanowiłem wymienić (tzn. Mechanik) płyn wspomagania chciałem wymienić ponieważ poprzedni właściciel nie wymieniał go wiec zakupiłem oto taki płyn
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] po wymianie okazało się że wspomaganie przestało działać a przedtem na starym płynie działało samochód został podłączony do kompa aby sprawdzić czy wszystko ok komp nic nie wykazał na to mechanik że trzeba szukać innej pompy samochód to 2.0 byna 145km wsp. mechaniczne Drugie pytanie zrobiłem fote pompy wsp. i są tam oznaczenia jak na zdjęciu czym się różnią ostatni literki symbolu ja mam np. 6G91-3A696-AD a na alledrogo są dwie ostatnia literki np CC, EP pompa wygląda identycznie czy ma to jakies znaczenia i podejdzie do mojego? Ostatnio edytowane przez siara82 ; 20-05-2014 o 15:39 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 24-04-2011
Model: S MAX , FOCUS
Silnik: 2.0 TDCI 140 km , 2.0 TDCI
Rocznik: 2010 , 2011
|
Płynu od wspomagania się nie wymienia
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Moderator
![]() Imię: Wojtek
Model: Galaxy MK2
Silnik: 2,3 Benzyna z LPG
Rocznik: 2000
|
Cytat:
6G91-3A696-AA 6G91-3A696-AB 6G91-3A696-AC 6G91-3A696-AD 6G91-3A696-AE 6G91-3A696-AF 6G91-3A696-AG Pompy z innymi końcówkami są do innych silników. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
|
Cytat:
co do końcówek symbolu dzwoniłem do salonu forda i tam powiedzieli mi że te ostatnie literki nie mają niby znaczenia ważne żeby zgadzały się te pierwsze numery może być nawet od dizla 1.8 trochę mnie to zdziwiło bo tam jest czujnik i nie wiem czy komp nie zgłupieje. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Moderator
|
Nie ma jak specjaliści z ASO. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czasem jest tak, że pomimo literek końcowych da się to zamontować, lecz raczej rzadko. Jak coś jest dedykowane do silnika czy modelu to tego się trzeba trzymać, aby potem nie było niespodzianek. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 21-07-2008
Model: Transit Courier
Silnik: 1.5TDCi 90KM
Rocznik: 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Czerwonego w fordzie już nie ma dzwoniłem do ASO i tam powiedzieli mi że czerwony był ale potem zmienił kolor na zielony i właśnie taki zalałem do pompy mechanicznej według instrukcji i nr vin powiedzieli mi że zalałem dobry właśnie taki jak podałem w pierwszym linku ale moja stara pompa pewnie wpłukała brudy pewnie układ był zasyfiony i potrzebował mniejszego ciśnienia teraz ciśnienie w niej nie jest tak mocny żeby pchnąć płyn tak powiedział mechanik jaki również fachowcy w ASO. A sprawdzałem jaki miałem zalany przed wymianą i miał odcień zielonkawy.
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Moderator
|
Cytat:
Czerwony: http://ford.sklep.pl/product-pol-152...9-5014519.html Zielony: http://ford.sklep.pl/product-pol-152...L-1781003.html I jeszcze jeden czerwony: http://ford.sklep.pl/product-pol-152...L-1776431.html |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Dziwne ze ten twój mechanik się nieoriętował jaki płyn mu kupiłeś .....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przecież to syntetyk przeznaczony do pompy mech/ elektr . [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] To teraz możesz się sopodziewać dodatkowo wycieków ( podobnie jest z olejami silnikowymi ) Jak dotąd to wszędzie jest napisane ze do pompy mechanicznej stosujemy oleje mineralne .( kolor nie ma tu zadnego znaczenia ) wazne zeby specyfikacja techniczna spełniała swoje parametry ( patrz po numerach ...)
|
|
|
|
#10 |
|
|
według nr vin wychodzi zielony ale logika mówi że mechaniczna pompa to czerwony może jeszcze raz pokuszę się o wymianę płynu tym razem inny wezmę i zobaczymy jak nie drgnie to znaczy że pompa kaput. jaki to mineralny jest i gdzie oznaczenia mogę znaleźć..
Ostatnio edytowane przez siara82 ; 21-05-2014 o 11:12 |
|
|
|