![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 16-06-2014
Model: Puma
Silnik: 1
Rocznik: 22
|
Temat jest trochę przewrotny. Wcześniej miałem czasem lekko falujące obroty na dojeździe do skrzyżowań, ale spadały normalnie. Dziś przy okazji wymiany sprzęgła została wyjęta i wyczyszczona przepustnica. I pojawił się beznadziejny efekt - po rozsprzęgleniu trzyma obroty na poziomie 1250-1300 gdzieś tak do przejścia przez 10 km/h i dopiero wtedy je obniża do prawidłowych ok 750. Czasem to mam też wrażenie, że jeśli rozsprzęglenie następuje poniżej tych 1250 obrotów, to centralka wręcz podnosi obroty właśnie do tej wartości. Macie pomysł o co w tym chodzi? Nie chce mi się wierzyć, że tak powinno być.
Normalnie mając taki problem ludzie czyszczą przepustnicę, a mi się on pojawił dopiero po jej przeczyszczeniu - paranoja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Aha, nie wiem czy to ma znaczenie, ale po wizycie w serwisie navi poprosiła o kod pin w ramach zabezpieczenia antykradzieżowego, a szyby musiałem programować bo nie umiały się auto zamknąć. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zablokowany
Imię: Darek
Model: VW Sharan
Silnik: 1.8T 150KM
Rocznik: 2001
|
To może być też przepływomierz albo czujnik położenia pedału gazu. Pomogłoby odczytanie błedów.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Błędy sprawdzę.
Ale MAF lub czujnik pedału nie powinien chyba paść od czyszczenia przepustnicy? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
|
Może przepustnica została zbyt dobrze wyczyszczona i nie jest szczelna gdy jest zamknięta ?
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Przy takim podejrzeniu to nie byłoby tak, że na stałe by utrzymywał te 1300 obrotów i nie spadał do prawidłowej wartości po przekroczeniu 10 km/h?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::average
![]() Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008
|
skoro navi poprosiła o kod, to serwis rozłaczył akumulator.
Mozliwe, ze musisz adaptowac przepustnice. Robi sie to dosc prosto. Rozlaczasz chyba jeszcze raz na jakis czas akumulator, pozniej zalaczasz odpalasz i przez iles min trzymasz noge na gazie na okreslonych obrotach, a pozniej przez kolejnych iles na jeszcze wyzszych. Dokladna instrukcja jest gdzies na forum. Spróbuj...i daj znać. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Z tą adaptacją, to jestem nieufny. Tzn nie tyle co do samego faktu potrzeby jej wykonania ile sposobu. Widzę tysiące sposobów, każdy nieco inny, a żaden nie ma wskazanego zaufanego źródła. Czyli wygląda to na powielanie czegoś zasłyszanego/zaczytanego. Co więcej, z tego co mi wiadomo, nie ma żadnego sposobu, żeby się przekonać, że adaptacja faktycznie została prawidłowo wykonana.
W związku z tym wykasowałem wszystkie parametry adaptacyjne Forscanem, a potem skasowałem KAM Elmconfigiem, po czym uruchomiłem silnik i pozwoliłem mu chwilę pochodzić na jałowym biegu. Jeśli gdzieś powyżej mam złe informacje to poproszę o wyprowadzenie z błędu. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 22-01-2014
Model: Focus mk2
Silnik: 1.8 benzyna
Rocznik: 2007
|
Mialem tak tez po przeczyszczeniu przepustnicy. Trzymal obroty tak jak mowisz az do zatrzymania. Po jakims czasie wszystko sie samo ustabilizowalo. Teraz przy dojezdzaniu trzyma tak ok 1000 z czyms a po zatrzymaniu spadaja do ok 750.
|
|
|
|