![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-07-2014
Model: Focus C-max
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2004
|
Witam
Borykam się z dość poważnym problemem, podczas jazdy lub podczas ruszania z postoju komputer odcina wszystko, tzn. gasną wszelkie kontrolki na desce rozdzielczej, pedał gazu nie reaguje, zegary zostają "zamrożone" w pozycji w jakiej obecnie się znajdują, szyby nie działają, silnik nie gaśnie. Jeśli wyłączę silnik i wyjmę kluczyk po włożeniu auto wygląda jakby nie miało akumulatora. Działają tylko światła, światła awaryjne, oświetlenie wewnątrz pojazdu, radio. Za pierwszym razem (1 czerwca) pomogło zdjęcie klemy z akumulatora na 15 min i było ok. Przy kolejnych usterkach pod koniec sierpnia już to nie pomogło. Po podłączeniu auta w takim stanie pod komputer pokazuje nowe błędy ( stare jakie były to zakleszczony zawór EGR, i moduł świec żarowych) http://wrzucaj.net/images/2014/09/02...0820203547.jpg http://wrzucaj.net/images/2014/09/02...0820203731.jpg http://wrzucaj.net/images/2014/09/02...0820204316.jpg Wymieniłem pedał gazu (założyłem używany z allegro) mając nadzieje iż jest to uszkodzony APPS, jednak nic nie pomogło. Po wykasowaniu błędu P193B i zdjęciu klemy i ponownym założeniu po 15 minutach samochód działa normalnie, ale kolejna taka awaria zdarza się losowo tzn może być to tego samego dnia albo za 2 dni albo za tydzień. Zastanawia mnie brak komunikacji z CAN dlatego ostatnio wyjąłem komputer przeczyściłem styki oraz przeczyściłem masę przy komputerze oraz przy akumulatorze jednak dziś problem znów powrócił. Oraz zaczął się pojawiać błąd P1900 http://wrzucaj.net/images/2014/09/02...0831115544.jpg, którego nie mogę wykasować. Sam już nie wiem co mam robić dlatego zwracam się z prośbą o pomoc do Was może ktoś zetknął się z takim problemem lub wie jak temu zaradzić. P.S. Tak jak pisałem usterka 1 raz się pojawiła 1 czerwca, nie wiem czy to ma znaczenie, ale 22 maja był wymieniany rozrząd, pompa, olej, filtry, oraz tarcze i hamulce. Po usterce w czerwcu był zakupiony nowy akumulator. W lipcu był wymieniany przewód od kolektora. Z góry dziękuje za pomoc. czarofniq Ostatnio edytowane przez czarofniq ; 06-09-2014 o 12:19 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-07-2014
Model: Focus C-max
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2004
|
przeglądając forum znalazłem kilka podobnych przypadków do mojego. Dałem zegary do naprawy zimnych lutów i to był raczej strzał w dziesiątkę. Autko na razie 2 dni jeździ bez szwanku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 30-03-2005
Model: Mondeo mk4 Titanium X Combi,
Silnik: 2,0 tdci 143ps
Rocznik: 2010
|
witam, pisze bo jestem w wielkiej rozterce:
z jednej strony straciłem juz na maxa zaufanie do mojego c-maxa, z drugiej...nadal go kocham. model 1,6 tdci 109 km z października 2006 roku w automacie cvt drogę przez Mekke jaka z nim przeszedłem -głownie za sprawą usterki skrzyni biegów a wczesniej zapchanego DPFa- opisywałem juz na tym forum ale finalnie dałem mu szansę, zaufałem, wpakowałem kupe kasy-jak doszło do 10.000 zł i przekroczyło ta kwotę przestałem liczyć...ale to w końcu uzywany samochód i kazdemu mzoe sie przytrafic. wiec zrobiłem co trzeba było. ozdrowiał, jezdził,ale..do czasu... od jakiegos roku-połtora tuz po zapaleniu silnika na desce zaplał sie komunikat-usterka skrzyni biegów. zgaszenie auta i ponowne zapalenie-błedu brak.i tak juz do końca dnia bez błędów chyba ze było zimno i długo postał. moj wniosek-wiem ze mam niegrzejące co najmnei 3 swiece zarowe-wiec ten komunikat po konsulatcji z mechanikiem od skrzyni zwaliłem na te swiece niegrzejące-bo po odpaleniu na zimnym-autem telpało kilka sekund a zima ok minuty i to chyba powodowało-powoduje nadal ten komunikat o usterce skrzyyni-silnikiem telepie, chodzi nierówno to i cisnienie oleju w skrzyni na poczatku nie jest takie jak zaprogramowane znamionowo w kompie skrzyni bo silnik nie ma równych i odpowiednio wysokich obrotów. ale...zeby te swiece wymienic musze chyba wyjmowac cały silnik -najlepiej bez odkrecania skrzyni zeby tam po naprawie juz enic nei namieszać, bo swiece zapewne normalnei wymienic sie nei dadzą -jedna na pewno jest ukrecona, a magik -na prawde dobry z mojej okolicy który wykreca urwane zapieczone swiece , nie podejmuje sie wyjmowania tych swiec na aucie-mowi ze tam ciezko reke dobrze włozyc,a to wykrecanie to "wymagajaca" robota potrzeba te jego magiczne maszynki dobrze prosto zainstalować itp. dobra pogodizłem sie z kolejnym nimałaym wydatkiem za całokształt operacji no ale...niezdazyłem sie z ato wziaść, bo auto zaczeło robic inne numery: jedzie sie nim a on nagle , głównie po dodaniu nagle gazu-gasnie...ale nie tak jak by sie zadusił-bo wszystkie lampki na blacie gasna-tak jak by ktos kleme z aku zdjał... po pewnym czasie odpala i da sie nim ujechać kilaset mwetrów, po czym zczyna szarpac i "skkakc" jak zaba, po czym te odcinki jakie mzona nim przjechac od zgasneicia do kolejnego zaduszenia skracaja sie do kilku metrów... na kompie po podłączeniu -zero błedów od tego auto pojechało znów sobie na lawecie do mechanika tam naogladali sie napatrzyli i stwierdzili ze jakies kable we wizakach były powyciaganei i poprzecierane-(zapewne od tego wyjmowania i wkąłdnaia skrzyni biegów jakis zcas temu-bo ta skrzynia ze 4-5 razy była wyjmowana) poprawili, posprawdzali jescze jakies kostki w przekaznikach pod maską-ponoc zasneidziałe były-poprawili. pojedził ze 3 tyg. tuz przed urlopem to samo. jedzie gasnie szarpie stoi. znów laweta znów mechanik-ten sam co poprzednio-tym razem ponoc jakiś czujnik od paliwa -chyba gdzies przy szynie CR -stad niewidizał paliwa i gasł...ponoć... i tu moje pytanie-związane z moim brakiem zaufanai do tego auta-czy ktos Was spotkał sie w swoim aucie z czyms takim?czy to faktycznie te wiazki i ten czujnik ? pytam bo..az boje sie tym autem jechac dlaej niz do marketu w obawie ze znów ebde musiął go zostawic na ulicy i wracać do domu taxówką... szkoda mi sprzedawac to auto bo długo szukałem zanim znalazłem zdbanego bezwyadkowego c-maxa z fajnym wyposażeniem i realnym przebiegiem...potem duzo zainwestowałem w naprawe skrzyni..i teraz co sprzedac i...kupic cos kolejnego uzywanego z automatem-bo automat musi być -i znów przerabaic to samo...bo w kazdym aucie z okolic 2006-2007 bedzie przebieg co najmneij 200 tys i automat na wyczerpaniu... co to moze byc z tym gasnięciem?
|
|