Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-04-2009, 23:19   #1
mirobo
ford::average

Model: Fiesta mk7
Silnik: 1.4
Rocznik: '12
Smile "Dziura" przy nagłym dodaniu gazu - rozwiązane

Witam.
Albo nie doczytalem, albo przeoczyłem jakiś temat......
Ale po kolei:

Do tej pory zero problemów z mondkiem...
Aż nagle, (w połowie trasy) po zatrzymaniu na czerwonym świetle "zdechł"...
Ponowne odpalenie--> zero problemów.
Zielone światło ruszam--> pierwszy bieg--> spoko --> drugi bieg --> "żabka" pełną gębą...
I tak po kolei--> 3,4 i 5 bieg to samo...
Stało sie to nagle...i było tylko coraz gorzej...moc silnika spadała w oczach, silnik coraz bardziej dławił się i dusil..Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Spalanie wzrosło o 100% !!
Odpalanie i wolne obroty--> jak najbardziej w porządku...

Najpierw próba "wody" po ciemku--> żadnych przebić na przewodach do świec....
Ale żeby było OK --> wymieniłem świece na Platinum + przewody Motorcraft
Na poprzednich była przerwa już okolo 2,5 mm !!
Efekt--> średnia poprawa --> "żabek" jakby mniej

Następnie--> czyszczenie przepływki--> lekka poprawa
Następnie--> czyszczenie silnika krokowego --> brak efektu

Następnie--> wymiana sondy lamda--> Duża poprawa--> brak "żabek", spalanie spadło "drastycznie", ale pojawiła się dziura przy gwałtowniejszym dodawaniu gazu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Oczywiście po każdym czyszczeniu, jak i wymianie --> samoadaptacja!!

I tu już mi ręce opadają.....
Odpalanie --> zero problemów--> "na dotyk"
Wolne obroty --> marzenie
Wszystko, lub prawie wszystko po kolei przeczyszczone + samoadaptacja
Tankowanie non stop na tej samej stacji paliw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dodam tylko, że pojawiła mi się okopcona końcówka rury wydechowej, ale na 100% nie jestem pewien, czy przed tą awarią też nie była....

No i mogę zapomnieć o zwianiu ze skrzyżowania (jak na to pozwala silnik 1.6) .....gaz do dechy, a tu zonk..-> ruszam, a po przejechaniu około metra przez ułamek sekundy auto zatrzymuje się, jakby ktoś wdepnął hamulec do oporu.... a potem już "idzie"...

Takie objawy mam także na każdym biegu (przetestowane)--> delikatne dodawanie gazu --> jest OK, natomiast szybka zmiana biegów i gaz--> to samo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam i proszę o jakieś sugestie...

Ostatnio edytowane przez mirobo ; 06-05-2009 o 19:23
mirobo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2009, 15:46   #2
mr_yagooda
ford::advanced

Model: Jest: Volvo S40 i jest Mondeo MK3
Silnik: 1.6 115KM D2 oraz 1.8 Duratec 125KM
Rocznik: 2010 i 2003
Domyślnie Odp: "Dziura" przy nagłym dodaniu gazu

pewnie nie masz gazu. ale objaw jest podobny jak jedziesz na LPG i przelaczasz na beznyne... na sekunde nie ma reakcji na gaz i auto hamuje a potem po chwili dostaje kopa - ale do czego zmierzam - wtryskiwacze! moze ich zasilanie ci pada... tak mi sie wydaje ze na sekunde nie dostaja pradu nie podaja paliwa ale po chwili dostaja prad i zaczynaja dzialac stad ta dziura!
**
*
mr_yagooda jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2009, 16:02   #3
gabrysia1

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 1995

Witam!! Jest jeden plus tej sytuacji mianowicie opon niezedrzesz nigdy.
A tak poważnie to u mnie podobnie. Objawy są najbardziej dokuczliwe na zimnym silniku poprostu przy dodaniu gazu robi kangura, jak się rozgrzeje jest lepiej, ale gwałtownie jak dodam gazu to jak by mu paliwa brakło , więc sądzę że pomysł z wtryskami może byc trafny(że na to nie wpadłem)- tylko jak to sprawdzic?
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez gabrysia1 ; 08-04-2009 o 16:09
gabrysia1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2009, 16:18   #4
uro2
ford::professional

Model: mondeo sedan [mk1]
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1996

Cytat:
Napisał gabrysia1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pomysł z wtryskami może byc trafny(że na to nie wpadłem)- tylko jak to sprawdzic?
Jak jest się posiadaczem stetoskopu(słuchawek lekarskich) to można przyłożyć kolejno do każdego wtrysku.Powinno być słyszalne stukanie powodowane otwieraniem i zamykaniem dyszy.Ewentualnie w stacji diagnostycznej mogą pomierzyć rezystancję wtrysków(niestety nie wiem jaka powinna być wartość).
Stary 08-04-2009, 17:21   #5
hardwin

Model: mondeo mk3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2001

zapowietrzony bak paliwa daje podobne objawy
zalanie auta benzyną na fulla rozwiąże problem zapowietrzenia

z innych rzeczy to...może coś z wydechem, zapchany katalizator itp.
Stary 08-04-2009, 17:31   #6
uro2
ford::professional

Model: mondeo sedan [mk1]
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1996

Cytat:
Napisał hardwin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zapchany katalizator
Przy zapchanym katalizatorze w ogóle by się nie wkręcał na obroty.
Stary 08-04-2009, 18:40   #7
mirobo

Cytat:
Napisał mr_yagooda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pewnie nie masz gazu. ale objaw jest podobny jak jedziesz na LPG i przelaczasz na beznyne... na sekunde nie ma reakcji na gaz i auto hamuje a potem po chwili dostaje kopa - ale do czego zmierzam - wtryskiwacze! moze ich zasilanie ci pada... tak mi sie wydaje ze na sekunde nie dostaja pradu nie podaja paliwa ale po chwili dostaja prad i zaczynaja dzialac stad ta dziura!
Jeżdżę tylko na benzynie, a wtryskiwaczy rzeczywiście nie sprawdzałem, chociaż ( może źle myślę?) gdyby traciło się zasilanie, to czemu akurat tylko zawsze w tej samej sytuacji ?
Ten sam dylemat mam właśnie przy cewce zapłonowej....

Zapowietrzony bak też odpada --> bardzo często jest full, a ostatnio sprawdzałem, czy po przejechaniu jakiegoś odcinka i odkręceniu korka wlewu nie ma przypadkiem odgłosu zasysanego powietrza.

Dodatkowo jeszcze--> katalizator OK, a tłumiki wymienione 7 miesięcy temu, filtr paliwa też.

Pozostało mi jeszcze chyba sprawdzenie cewki i ewentualnie zasilania wtryskiwaczy...
Albo co gorsza--> komputer?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 08-04-2009, 18:43   #8
mr_yagooda

Model: Jest: Volvo S40 i jest Mondeo MK3
Silnik: 1.6 115KM D2 oraz 1.8 Duratec 125KM
Rocznik: 2010 i 2003

co do rezystancji wtryskiwaczy to mysle ze jak bedzie rowna na kazdym to jest ok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

nie chcial bym sie wymadrzac, a moze komputer szwankuje? po wcisnieciu pedalu gazu do konca reaguje na taki ruch i moze mu sie cos pomylilo i zamiast dawac wiecej benzyny odcina doplyw pradu do wtryskow...

powtarzam: podobnie auto sie zachowuje jak sie wylacza LPG i przechodzi na benzyne, zwlaszcza jak sie dodaje gazu i przelacza. i ten moment szarpniecia spowodowany jest tym, ze wtryski jeszcze nie podaja paliwa...
**
*

Ostatnio edytowane przez mr_yagooda ; 08-04-2009 o 18:49
mr_yagooda jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-04-2009, 21:32   #9
mirobo

No i właśnie jestem po trochę dłuższej trasie.
W miarę przybywania kilometrów na liczniku (już po około 20km) było odczuć, że silnik nie chodzi jak powinien w zakresie niższych obrotów--> tak do 3000.
Czyli oprócz "dziury" doszła "niemoc", chociaż mniej zauważalna, ale jednak.
Powyżej 3000 było OK (tak mi się wydaje).
Po wjechaniu do garażu odkręciłem korek wlewu paliwa...i....syk jak diabliGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wychodzi jednak na to, że zapowietrza się bak...
Poprzednio pisałem, że było OK, ale sprawdzałem to po króciutkich trasach i nie od razu po wyjściu z auta (różnica może 2-3 minut).
Pozostaje mi nie dokręcić korka wlewu i zrobić testGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale to dopiero w piątekGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i oby to było to....

Cytat:
Napisał hardwin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zapowietrzony bak paliwa daje podobne objawy
Dzięki hardwin za przypomnienie sprawdzenia odpowietrzania bakuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czasami niestety można coś przegapić.....

Wszystko okaże sie w piątek...
Pozdrawiam
Stary 09-04-2009, 21:07   #10
mirobo

Witam.
Ponieważ miałem jednak dzisiaj trochę czasu, to udało mi się zrobić test mondka z niedokręconym korkiem wlewu paliwa...
I.....BINGO.....Wszystko OKGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A więc jednak to było powodem niedomagań silnika (pomijając świece, zepsutą sondę lamda itd.)

Nie wiem tylko, czy wywiercić w korku wlewu otwór, czy poświęcić się i oczyścić układ odpowietrzania (na forum różne opinie na ten temat).

HARDWIN--> masz u mnie piwoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Poza tym dziękuję Wszystkim za pomocGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam...
Odpowiedz

Zasady postowania