Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-07-2009, 21:01   #1
wumar67
ford::amateur

Model: FORD FOCUS
Silnik: 1.7 TDDI
Rocznik: 2001
Domyślnie KLIMA dziwnie działa....PROBLEM

Witam serdecznie. Focusa mam od niedawna i w zasadzie od niedawna uzywam klimy w tym aucie. Ale do rzeczy: Klima jest świeżo napełniona. ostatnio kilka razy wyłaczała mi sie, albo ponownie nie mogłem jej załączyć. Pomyslałem, że to może jakies bezpieczniki. Okazało się że klima zaczeła działać. Ale jej przerywane działanie sie ponownie pojawiło. Nie wiem co to jest. Ostatnio zauważyłem, że gdy klimę włączę nie od razu po starcie, ale po przejechaniu 100-150 metrów, to klima działa....Może to dziwne, ale tak jest. Czy ktoś z Was o co chodzi? A może trak ją trzeba załączać? Będę wdzięczny za wszelkie rady. Czy to może być jakiś przekaźnik? Który?

dziękuję za odpowiedzi.

wumar67 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-07-2009, 04:59   #2
pwanic
ford::beginner

Imię: Paweł
Model: Ford Focus, KA
Silnik: 1.8 TDDi, 1.3 E
Rocznik: 2003, 1997
Domyślnie Odp: KLIMA dziwnie działa....PROBLEM

Miałem podobne objawy niedawno. Klima raz chodziła raz nie, pomimmo ze swiezo nabita i sprawdzona na szczelność. Pojechałem jeszcze raz do gościa który to robił i okazało się, że to wina sprzęgiełka kompresora. Było po prostu przybrudzone, czy cos. Odkręcił ta centralną nakrętkę zdjął to pierwsze kółko i przeczyścił papierem ściernym/szczotka druciana założył, wyregułował (sa tam jakies podkładki) i działa teraz az miło - i skasował 80zl.......
pwanic jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-07-2009, 19:34   #3
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Na 99% jest jak napisał Pwanic.
Sprzęgło w trakcie eksploatacji powoli się wyciera, aż dochodzi do sytuacji, że może nie zasprzęglić czasami. W sprzęgle sprężarki jest kilka podkładek, poprzez wyjęcie jednej powodujesz, że sprzęgło znowu może mocno zasprzęglać.

Robota jest prosta, jeżeli sam nie chcesz się w to bawić, to w warsztcie od klimy zapłacisz grosze.
Stary 24-07-2009, 16:21   #4
wumar67
ford::amateur

Model: FORD FOCUS
Silnik: 1.7 TDDI
Rocznik: 2001

[Dziękuję wam za odpowiedzi.
Marek
wumar67 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-07-2009, 21:41   #5
areyoufine
ford::beginner

Model: Focus MK1 FL
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 2002

ja też niedawno miałem problemy z Klimą. Przy włączonej klimie czasami nagle zamiast zimna, zaczęło buchać ciepło, do tego charakterystyczny syk gdzieś za konsolą, przy podszybiu. Podjechałem do speca, stwierdził: "Panie, ciesz sie pan, że klima nie wybuchła!". Okazało się, że wentylator w ogóle nie włączał się. Ciśnienie narastało i nie miało co go zbijać. Odesłał mnie elektryka, elektryk popatrzał, coś na przekaźniku i kostce zrobił i działa. Pojechałem znów do speca od klimy, stwierdził, że faktycznie działa, ale cały czas. A wg. niego wentylator powinien załączać się, gdy ciśnienie wzrośnie. Po ponownej wizycie u elektryka jednak stwierdzono, że inaczej być nie może. Obecnie klima działa, aż miło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Cała naprawa, spuszczanie czynnika, napełnianie, sprawadzanie elektryka wyniosło mnie niecałe 700 zł... :/
areyoufine jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania