Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-02-2010, 03:25   #1
yogo
ford::average

Model: ford focus kombi
Silnik: 1.6 16v zetec
Rocznik: 1999
Angry 1.6 w czsie jazdy szarpie, zapala sie kontrolka aku i gasnie!w autserv nie wiedza co!

witam serdecznie

wpisalem w szukajce slowo *szarpie* i przeczytalem wszytskie 16 stron...ale zanim zabiore sie do wymieniania czegokolwiek - czego do tej powy jeszcze nie wymienilem opisze dokladnie problem i prosze o pomoc bo juz nie mam sily do tego auta

Auto ford focus 1.6 16v 99r kombi
3 misiace temu mialem problem z falujacymi obrotami wymienilem krokowca ale dalej faluja...szczegolnie kiedy dojezdzam do swiatel...czesc jest oryginalna.

kiedy przyszly mrozy auto zaczelo mi szarpac w czasie jazdy obojetnie czy na 2 czy 5 biegu i jak szybko jade, poszarpie z 3 razy i zapala mi sie kontrolka aku i gasnie. po jakims czasie moge odpalic silnik- auto chodzi stabilnie na biegu jalowym ale gdy tylko rusze, delikatnie puszczam sprzeglo auto od razu gasnie...gdy wbije np wsteczny i dodam gazy od razu silnik gasnie....musi odstac kilka godzin i znow odpala........przejade kilkanascie km i ta sama sytuacja sie powtarza...........dodam ze nie szarpie tylko przy dodawaniu gazu, ale nawet gdy jade 110km/h bez wilkich obciazen
wiec zaczalem wymieniac od mechanika do mechanika
-swiece, kable, cewka-oryginalna, silnik krokowy juz 2gi, alternator, akumulator i nic....(ps jeszcze odme wymienilem)
dodam ze cala instalacja elektryczna byla sprawdzana, styki, kable, kable od masy, do komputera auto bylo podlaczane i nie pokazuje bledow...w fordzie stalo tydzien i stwierdzili ze nie potrafia mi pomoc!!!! - jak to mozliwe!? dodam ze mieszkam w kopenhadze wiec kroja mnie ...niesamowicie.

po przeczytaniu tych 16 stron najczesciej pojawia sie : czujnik polozenia walu, czujnik polozenia przepustnicy, pompka pomocnicza paliwa, filtr skrzyni korbowej, czujnik vss

czy ktorys z fachowcow mogly mi doradzic co w tym wypadku nastepnie powinieniem wymienic? lub co zrobic, bo auto poprostu zabija mnie i nie mam sily.....

chlopaki jutro na 10 mam umowina wizyte z polskim mechnikiem, napiszcie prosze co waszym zdaniem powinienem wymienic w 1kolejnosci, lub moze inne sugestie.....

Ostatnio edytowane przez yogo ; 27-02-2010 o 00:12
yogo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2010, 15:42   #2
wrona25
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 1.4
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: 1.6 w czsie jazdy szarpie, zapala sie kontrolka aku i gasnie!w autserv nie wiedz

tez mi szarpało okazało się że sitko przy pompie paliwa było zanieczyszczone i auto miało za małą dawkę.W komorze silnika masz dwa przewody paliwowe doprowadzający i odprowadzający paliwo odepnij na zapalonym silniku odprowadzający chyba z czerwoną końcówką i zobacz czy leci benzyna czy tylko się sączy potem na zgaszonym silniku odepnij drugi (biała końcówka) włącz zapłon i powinno mocno lecieć jak nie leci to albo filtr paliwa albo sitka przy pompie zapchane lub sama pompa niewydajna.
wrona25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2010, 16:04   #3
niko123
ford::advanced

Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: 1.6 w czsie jazdy szarpie, zapala sie kontrolka aku i gasnie!w autserv nie wiedz

Cytat:
Napisał yogo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam serdecznie

wpisalem w szukajce slowo *szarpie* i przeczytalem wszytskie 16 stron...ale zanim zabiore sie do wymieniania czegokolwiek - czego do tej powy jeszcze nie wymienilem opisze dokladnie problem i prosze o pomoc bo juz nie mam sily do tego auta

Auto ford focus 1.6 16v 99r kombi
3 misiace temu mialem problem z falujacymi obrotami wymienilem krokowca ale dalej faluja...szczegolnie kiedy dojezdzam do swiatel...czesc jest oryginalna.

kiedy przyszly mrozy auto zaczelo mi szarpac w czasie jazdy obojetnie czy na 2 czy 5 biegu i jak szybko jade, poszarpie z 3 razy i zapala mi sie kontrolka aku i gasnie. po jakims czasie moge odpalic silnik- auto chodzi stabilnie na biegu jalowym ale gdy tylko rusze, delikatnie puszczam sprzeglo auto od razu gasnie...gdy wbije np wsteczny i dodam gazy od razu silnik gasnie....musi odstac kilka godzin i znow odpala........przejade kilkanascie km i ta sama sytuacja sie powtarza...........dodam ze nie szarpie tylko przy dodawaniu gazu, ale nawet gdy jade 110km/h bez wilkich obciazen
wiec zaczalem wymieniac od mechanika do mechanika
-swiece, kable, cewka-oryginalna, silnik krokowy juz 2gi, alternator, akumulator i nic....
dodam ze cala instalacja elektryczna byla sprawdzana, styki, kable, kable od masy, do komputera auto bylo podlaczane i nie pokazuje bledow...w fordzie stalo tydzien i stwierdzili ze nie potrafia mi pomoc!!!! - jak to mozliwe!? dodam ze mieszkam w kopenhadze wiec kroja mnie ...niesamowicie.

po przeczytaniu tych 16 stron najczesciej pojawia sie : czujnik polozenia walu, czujnik polozenia przepustnicy, pompka pomocnicza paliwa, filtr skrzyni korbowej, czujnik vss

czy ktorys z fachowcow mogly mi doradzic co w tym wypadku nastepnie powinieniem wymienic? lub co zrobic, bo auto poprostu zabija mnie i nie mam sily.....

chlopaki jutro na 10 mam umowina wizyte z polskim mechnikiem, napiszcie prosze co waszym zdaniem powinienem wymienic w 1kolejnosci, lub moze inne sugestie.....

Co do falowania obrotów, jeśli krokowiec nowy nic nie daje to pozostaje wyczyścić przepustnicę i kupić nowy zaworek odpowietrzenia skrzyni korbowej, sam niedawno wymieniałem cena 29zl.
Co do przepustnicy też muszę wymienić bo jak rano wsiadam do auta to mam tak jakby pedał gazu zatrzaśnięty,coś go blokowało -wiem że nagar się zrobił na deklu i ściankach, ale wiem że brudny ma wpływ na falowanie obrotów.

Co do szarpania to dużo wymieniłeś i nic, na takie szarpania/dławienia mają jeszcze wpływ sonda lambda ale gdyby była niesprawna komp po 100 km wywalił by check engine.
Pozostaje tylko sprawdzenie przepływomeirza, przeczyścić go miękkim pędzelkiem w benzynie ekstrakcyjnej.

Po wymianie silniczka krokowego robiłeś reset kompa przez klemy ? - bo jest zalecany reset.
Stary 26-02-2010, 16:15   #4
yogo

oczywiscie reset byl......

wrona i niko - jutro powiem aby tez to sprawdzil

czy ktos ma jeszcze pomysl? lub doswiadczenie z podobnym problemem?

wszystke dzisiejsze odp mam zamiar jutro pokazac mechanikowi takze piszcie

Ostatnio edytowane przez yogo ; 26-02-2010 o 19:12
Stary 26-02-2010, 19:23   #5
Assan
ford::expert

Model: Focus , Suzuki DL 650 V-Strom
Silnik: 1,6 , 650
Rocznik: 1999 , 2005

Bym się skłaniał w pierwszej kolejności na filtr paliwa lub pompe (może kończyć żywot),co do sondy to może nie wywalić nic silnik bedzie pracowal normalnie (wiecej bedzie palil) więc sonde bym sobie darował. Drugie to przepływomierz robota prosta,delikatnie,ale z naciskiem na delikatnie umyć. Zresetować kompa odpalić i przejechać kilka km w zmiennych warunkach. Problem ogólnie jest spory bo dużo wymienione rzeczy :/
Assan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2010, 19:57   #6
yogo

pompe paliwa sprawdzalem - tzn mechanik
filtr paliwa szczerze mowiac nie sprawdzilem, ale 1 z mechanikow nie mial zastrzezen do pracy silnika ani sie nie dlawi i wszystko bylo ok

ale jutro sprawdze filtr no i ten przeplywomierz i pompe na wszelki wypadek
moj mechanik z polski tez mowi ze to przeplywomierz

4 h temu
dzwonilem do forda do szczecina powiedzieli mi ze to na 99% filtr skrzyni korbowej - bardzo popularny podobno w okresie zimy w fodach....
Stary 26-02-2010, 20:50   #7
niko123
ford::advanced

Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał Assan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bym się skłaniał w pierwszej kolejności na filtr paliwa lub pompe (może kończyć żywot),co do sondy to może nie wywalić nic silnik bedzie pracowal normalnie (wiecej bedzie palil) więc sonde bym sobie darował. Drugie to przepływomierz robota prosta,delikatnie,ale z naciskiem na delikatnie umyć. Zresetować kompa odpalić i przejechać kilka km w zmiennych warunkach. Problem ogólnie jest spory bo dużo wymienione rzeczy :/
Niestety ale sonda może wiele u mnie szarpało dławiło jak padła.

Rok temu na zimnym silniku miałem problem zszarpaniem/dławieniem się i to nie była cewka ani świeca/kable czy przepływomierz tylko wywaliło błędy p1132/p1131 i wyszło sonda lambda. ( wywalało błędy z mieszanką raz za ubogą a raz za bogatą ) dzięki elm 327 i na zimnym silniku kiedy już sonda pracowała zamiast pracować od 0,2v- 1 v to zatrzymywała się na 2-3 sekundy na poziomie 0,3v a potem np na 0,8v przez 4 sec. - dlatego wywaliło p1131i p1132 - najczęściej jak sonda pada to ma stałą wartość np 0,4v i się nic nie zmiania a moja sonda pracowała ale tak jakby się wieszała - mechanik stwierdził że takiego uszkodzenia sondy jeszcze nie widział - po wymianie wszytko ok. - napisałem to bo może komuś się przyda
Stary 26-02-2010, 23:06   #8
-waldi-
FORD|ZAWODOWIEC

Model: VB/RT/GIII
Silnik: 2.0/1,2/1.8
Rocznik: 97/95/93

tak się dzieje z sondą pod koniec żywota, lub jak jest zabrudzona nagarem

Cytat:
Napisał yogo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
auto zaczelo mi szarpac w czasie jazdy obojetnie czy na 2 czy 5 biegu i jak szybko jade, poszarpie z 3 razy i zapala mi sie kontrolka aku i gasnie
z takim samym objawem gaśnięcia spotkałem się przy uszkodzonym czujniku temperatury w głowicy warto sprawdzić
Golf III 1.8 GT '93 - bagażówka
Yamaha XV700

[Regulamin Forum] [Szukaj]
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
http://img524.imageshack.us/img524/8421/emot2ok6.jpg

Ostatnio edytowane przez -waldi- ; 26-02-2010 o 23:10
-waldi- jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-02-2010, 23:12   #9
yogo

ok dziekuje panowie za pomoc jutro jade do mechanika i dam znac na 100% co bylo nie tak bo widze ze to bolaczka fordow
Stary 26-02-2010, 23:24   #10
yogo

jeszcze jedno poki jestescie on line

gdzie znajduja sie te rzeczy w focusie w ktorym miejscu?? :

filtr skrzyni korbowej
czujnik polozenia walu korbowego
i ten czujnik temp w glowicy

przypomne ze jest to focus 1.6 16v 1999r kombi

Ostatnio edytowane przez yogo ; 26-02-2010 o 23:27
Odpowiedz

Zasady postowania