marcin0400
25-01-2015, 10:47
witam,jak zdemontowac zacisk pomiedzy EGR a wymiennikiem ciepla(chlodnica)???
Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] EGR w 1.6 TDCI (sterowany elektrycznie) wymontowanie, czyszczenie Strony :
1
[2]
marcin0400 25-01-2015, 10:47 witam,jak zdemontowac zacisk pomiedzy EGR a wymiennikiem ciepla(chlodnica)??? damiasek 25-01-2015, 18:30 Jeżeli Ci chodzi o tą metalową opaskę to najlepiej użyć krótkiego(mało miejsca) płaskiego śrubokręta i podważyć zaczep. Do zamknięcia najlepiej użyć szczypiec (wąskich kombinerek). wrzoch 25-01-2015, 18:58 Do zamknięcia sprawdzają się też obcęgi, u mnie nawet lepiej niż kombinerki, bo fajnie siadają w tych wgłębieniach. ciekawy1908 02-02-2015, 20:03 Witam, również mam problem z egr. Wyciągnałem to ustrojstwo i przeczyściłem tj. środek gdzie przechodzą spaliny i element pod silnikiem gdzie są te rolki, które chodzą po prowadnicach. Niestety na nic to się zdało. (Volvo v50 - silnik 1.6 PSA Fordowski). Zaślepiłem cholerstwo i silnik zaczął chodzić lepiej, ale wywala mi błędy na desce, chociaż wcześniej (przed zaślepianiem) tego nie robiło. Jedynym objawem było szarpanie przy równej jeździe ok 2 tys. obrotów. Dziś na diagnostyce powiedzieli mi, że egr się przycina (cewka?) więc mimo zaślepienia czeka mnie wymiana, bo komputer będzie już wyłapywał jego złą pracę. Mam pytanie - mój egr nie ma na górze wtyczki, a kable wychodzą jakby bezpośrednio z niego. Czy do tego silnika będzie pasował również zawór z gniazdem na górze (widziałem, że najczęściej takie występują). Dziękuje za pomoc. damiasek 02-02-2015, 21:11 Elektrycznie i mechanicznie to jest to samo, tylko czy Ci wiązki starczy aby wpiąć? Jak już masz błąd, a po czyszczeniu nadal się zacina, to wypnij wtyczkę. Powinien zostać wtedy w pozycji zaślepionej, komputer wyrzuci błąd komunikacji z EGR, ale powinno też zniknąć poszarpywanie. ciekawy1908 03-02-2015, 08:51 Będę musiał spytać elektryka czy sobie poradzi jak zamówię taki z gniazdem u góry. Odłączałem wtyczkę egr na samym początku. Faktycznie szarpanie znikło, ale raz, że wywalało błędy, a dwa samochód mulił strasznie. damiasek 03-02-2015, 09:18 Jak strasznie mulił to znaczy że nie domknął się do końca, no chyba że wchodzi w tryb awaryjny, ale to to chyba byś rozpoznał. rzepetto 17-03-2015, 09:29 Koledzy pytanie - Demontaż EGR odbywa się tak samo w 1.8 TDCI? Czy ktoś bez większego doświadczenia z mechaniką(wymieniałem bębny i klocki w Uno :D) poradzi sobie z wyczyszczeniem EGR? Piotrek_mk2 18-03-2015, 18:35 Niestety nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na dreczace mnie pytanie wiec odgrzewam troche watek. Mianowicie. Zapalila mi sie usterka ukladu silnika. Zdjagnozowany EGR. Zaslpeiony i przeprogramowany. Mimo tego usterka ukladu silnika wciaz aktywna a z nia tryb awaryjny. Bledow komputer zadnych nie widzi a tryb awaryjny jak byl tak jest. Zaslyszalem ze moga to byc swiece zarowe. Czy ktos spotkal sie juz takim przypadkiem? FFmk2 1.6 tdci 109 km, 2007 bede wdzieczny za pomoc. pilot14 08-04-2015, 10:02 Silnik jaki mam to 1.6 tdci 109 KM 2008r. Jakie powinny być wartości otwarcia i zamknięcia które to można odczytać z FORScan. Wywala mi takie błędy: Kod: P0113 - Zbyt wysoka warto__ na wej_ciu czujnika IAT. Kod: P0102 - Zbyt niska warto__ na wej_ciu obwodu przep_ywomierza MAF. Kod: P1402 - Zatkana kapilara dozująca układu recyrkulacji spalin Kod: P1412 - Zakleszczony zawór EGR Kod: U1900 - Brak komunikatów sieci CAN Kod: P0102 - wynika z odpiętego przepływomierza, resztę będę ogarniał później. Teraz chcę się skupić na zakleszczeniu EGR (wymontowanie, wyczyszczenie) bo samochód był slaby. Było też gwizdanie od około 2000 obrotów i się zastanawiam czy turbina padła czy to zakleszczenie powoduje brak mocy i gwizdanie od około 2000 obrotów (coś jak wyjący na zatartych łożyskach odkurzacz). I jeszcze jedno, czy po samym czyszczeniu muszę przeprowadzić adaptację / kalibrację EGR ? I czy za pomocą FORScan-a z ELM-em (tym nie przerobionym) da radę to zrobić i jak ? ferolo22 08-04-2015, 10:27 panowie a jaką blaszkę do zaślepienia egra polecacie np jakąs z alledrogo waldek1221 08-04-2015, 11:34 Tu masz komplet: zaślepka i dwie podkładki; http://allegro.pl/544-zaslepka-egr-ford-citroen-vol-1-4-1-6-tdci-hdi-i4885733653.html Kupowałem u nich do swojego 1,8 TDCi. ferolo22 08-04-2015, 11:39 Podziękował za linka rzepetto 04-05-2015, 10:10 Ja to zamontowałem i powiem Wam, że różnicy żadnej nie odczuwam, przejechałem około 400km i auto nie zbiera się lepiej, spalanie dokładnie takie samo a jedyne co to silnik chodzi trochę głośniej jak jest zimny. Matych 04-05-2015, 12:52 Napisłen wiele razy dokładnie to samo ale siła umysłu jest czasem wielka,a pozatym o gustach się nie dyskutuje ferolo22 04-05-2015, 16:55 Tzn ? pablod 20-05-2015, 14:12 Korzystając z wątku o EGR w tym silniku. Czy następujące wskazania forscana, świadczą o pracy EGR'a? Jest on zaślepiony i elektrycznie odłączony: http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c43896dfe12c.jpg (http://naforum.zapodaj.net/c43896dfe12c.jpg.html) I druga prośba-pytanie. Czy na podstawie wgranej wersji softu można stwierdzić, czy posiada ona programowo wyłączonego EGR'a? Mam coś takiego: http://naforum.zapodaj.net/thumbs/53f9e1210e42.jpg (http://naforum.zapodaj.net/53f9e1210e42.jpg.html) Ponoć nie odłącza ono EGR, tylko robi to jakaś źle wgrana nakładka. A problem polega na braku mocy podczas ruszania - ciężki do zdiagnozowania. Ponoć właśnie ta zła praca EGR'a (którego niby nie ma) jest temu winna. nikonit 27-05-2015, 05:36 witam Ja osobiście zaślepiłem EGR i jak na razie wszystko ok. jak wyskoczy błąd to zostanie skasowany. arturfom 27-05-2015, 14:51 Korzystając z wątku o EGR w tym silniku. Czy następujące wskazania forscana, świadczą o pracy EGR'a? Jest on zaślepiony i elektrycznie odłączony: http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c43896dfe12c.jpg (http://naforum.zapodaj.net/c43896dfe12c.jpg.html) I druga prośba-pytanie. Czy na podstawie wgranej wersji softu można stwierdzić, czy posiada ona programowo wyłączonego EGR'a? Mam coś takiego: http://naforum.zapodaj.net/thumbs/53f9e1210e42.jpg (http://naforum.zapodaj.net/53f9e1210e42.jpg.html) Ponoć nie odłącza ono EGR, tylko robi to jakaś źle wgrana nakładka. A problem polega na braku mocy podczas ruszania - ciężki do zdiagnozowania. Ponoć właśnie ta zła praca EGR'a (którego niby nie ma) jest temu winna. jeśli masz wyłączony elektrycznie ( mapa została wyzerowana ) to nie powinieneś chyba mieć polecenia ustawienia egr - chyba że zaślepka i zdjęty kabel z egr ale wtedy błąd o czujniku powinien być pablod 28-05-2015, 14:05 Tak, odpięty elektrycznie i założona zaślepka. Żadnego błędu nie ma. PS. Naprawdę nikt nie będzie skłonny do pomocy i nie powie co te procenty EGR'a znaczą? arturfom 29-05-2015, 07:09 procenty określają stopień otwarcia EGR, kilka wskażników będzie martwych, bo część obsługuje egr mechaniczny a część elektroniczny Jeśli masz wyjęty wtyk to polecenie uruchomienia EGR będzie wskazywać różne wartości, przy EGR programowo zrobiony na OFF powinna być jedna wartość wtedy egr nie pracuje Nie wiem jak twoje autko pracuje, ale moje z nowym EGR i zaślepką pracowało jak by nie było turbo i miałem błąd zablokowania egr i przeładowania, po wyjęciu wtyku z egr niezaleznie czy ślepy przelot czy nie to bład czujnika powinien być Na podstawie cyferek z softu nie poznasz czy egr masz wyprogramowany musisz zgrać dane z ecu i sprawdzić mapę egr-a pablod 07-06-2015, 16:23 Na podstawie cyferek z softu nie poznasz czy egr masz wyprogramowany musisz zgrać dane z ecu i sprawdzić mapę egr-aTo obawiam się zbyt trudne dla mnie, gdyż o tych "mapach" mam marne pojęcie. EGR odpięty błędu nie zgłasza, patrząc na załączone wskazania Forscan'a mogę przyjąć, że jest prawidłowo programowo wyłączony? Właśnie mój pracował bardzo ładnie, turbina pracowała, bo przy dodawaniu gazu dochodził głośny świst z niedokręconych opasek. Ale zrobił się mułowaty przy ruszaniu - ponoć z powodu źle wgranego oprogramowania. Dowcip polega na tym, że w tzw. międzyczasie nic przy sofcie nie było robione, i mam poważne wątpliwości czy wyłożenie ładnych paru stówek za wgranie nowego oprogramowania przywróci moc silnikowi. Czy może jednak problem tkwi gdzieś indziej. Madb 10-06-2015, 23:52 Panowie mała prośba, wertowałem wątek ponieważ przymierzam się do czyszczenia EGR, czy możecie podpowiedzieć jak "fachowo" nazywa się ta opaska którą można dokupić w ASO, która to może nie nadawać się do ponownego założenia? O co dokładnie pytać w ASO? wrzoch 11-06-2015, 10:08 Panowie mała prośba, wertowałem wątek ponieważ przymierzam się do czyszczenia EGR, czy możecie podpowiedzieć jak "fachowo" nazywa się ta opaska którą można dokupić w ASO, która to może nie nadawać się do ponownego założenia? O co dokładnie pytać w ASO? Poszukaj na Allegro wersji skręcanej na śrubę (poniżej tylko przykład, nie wiem czy akurat ta pasuje do Twojego silnika): http://allegro.pl/bmw-x5-x6-x3-e46-e90-e60-e39-opaska-obejma-egr-i5409330187.html Nie będzie problemu z montażem. Gdybyś jednak uparł się na zakup oryginalnej w ASO, to do zapięcia jej polecam obcęgi. Siadają idealnie w tych wgłębieniach i nie spadają. Wystarczy odpowiednio mocno ścisnąć i zaskoczy. wojtas7 11-06-2015, 13:41 ja już dwa razy zdejmowałem i zakładałem oryginalną opaskę. Zwykłe kombinerki i malutki śrubokręt do podważenia żeby zdjąć, a założenie same kombinerki i wskakuje. wrzoch 11-06-2015, 15:57 ja już dwa razy zdejmowałem i zakładałem oryginalną opaskę. Zwykłe kombinerki i malutki śrubokręt do podważenia żeby zdjąć, a założenie same kombinerki i wskakuje. Do zdjęcia wystarczy płaski śrubokręt wsadzić pomiędzy górną i dolną część zapięcia i przekręcić. Do zapięcia będę upierał się, przy swoim. Obcęgi nadają się do tego znacznie bardziej niż kombinerki, chyba, że Twoje kombinerki wyglądają tak jak na załączonym obrazku. Madb 12-06-2015, 00:06 Dzięki, dostałem w ASO za 30zł, faktycznie zakładanie kombinerkami nowej jest karkołomne lucjankot 14-06-2015, 14:18 Ja jak już kiedyś pisałem jakoś nie mam zaufania do ASO.. chociaż 30 zł to całkiem dobra cena, ale chyba jak każdy z nas mam innego zaufanego dostawcę części. hubciostar 16-06-2015, 09:13 Wiadomo kto co woli jedna część w ASO będzie kosztowała grosze inna cholernie dużo.. To już trzeba być elastycznym i dopasować się do sytuacji. Ja np kupowałem aparat zapłonowy no i w ASO z 200% więcej bym zapłacił. lucjankot 17-06-2015, 08:44 I to są właśnie te różnice, o których pisałem… Nie wiem jak Ty ale Ja tak samo nie mam jakoś zaufania do allegro. Ciężko teraz o zaufanego dostawcę części. dartronix 27-06-2015, 04:42 Witam,mam fiestę mk6 1,6 tdci 2005.Miałem zaciety zawór egr,rozebrałem i wyczyściłem i zaślepiłem.Wyrzuca P0405 "Czujnik A recyrkulacji spalin - niski sygnał wejściowy" Po wykasowaniu bład wraca.Adaptacja zaworu ukończona pomyślnie.Podobno jest tam silnik krokowy i potencjometr a te elementy nie wyczuwają ciśnienia.Gdzie jest CZUJNIK A Jak ten zawór działa pod względem elektryczno-elektronicznym.Bez DPF. Rafalrysiek 06-07-2015, 13:33 Witam przyjaciół motorowców ! Napoczatku chciałem sie przywitać:hej! Panowie mam taki problem ze swoją foka , wyczyściłem ostatnio egr wszystko rozebrane itd. Provlem polega teraz na tym ze nie działa sterowanie tak mi sie wydaje bo przy odpalaniu nic sie nie dzieje, te widełki sie nie poruszają , moje pytanie brzmi , dodam jeszcze ze samochod przechodzi cały czas w tryb serwisowy , wywala błędy ze egr cały czad otwarty. Czy odpięcie wtyczki oraz zaślepienie da jakiś efekt ? Dzieki i pozdrawiam tomfoc2 06-07-2015, 14:53 Najwidoczniej padnięty jest elektrycznie. Nic nie da odpięcie,będą nadal błędy. Rafalrysiek 06-07-2015, 14:59 Błąd to nie jest problem , niech sobie swieci , ciekawi mnie tylko czy wykasowanie go idesem pomoże w tej kwestii ze nie bedzie przechodził w tryb serwisowy ? wrzoch 06-07-2015, 16:51 Błąd to nie jest problem , niech sobie swieci , ciekawi mnie tylko czy wykasowanie go idesem pomoże w tej kwestii ze nie bedzie przechodził w tryb serwisowy ? Kasowanie błędów IDSem bez usuwania ich przyczyny jest jak wybieranie wody z dziurawej łódki - pomaga na bardzo krótko. Sterownik silnika zadaje pozycję, w której ma się ustawić zawór EGR, a z czujnika położenia tegoż zaworu odczytuje czy mu się to udało. Jeśli odłączysz wtyczkę, to nic z tego nie będzie i zgłosi błąd. Jeśli odczytana pozycja będzie inna niż zadana ... zgłosi błąd. Zaślepianie ma sens tylko i wyłącznie sprawnego i czystego w miarę EGRa. damiasek 06-07-2015, 18:01 Nie do końca masz rację, wszystko zależy od wersji oprogramowania. U mnie np. obecnie (od 20kkm) jest EGR w pozycji zamkniętej i odpięta jest wtyczka. Błąd komunikacji z EGR-em oczywiście wychodzi, ale nie wchodzi w tryb awaryjny i auto normalnie jeździ. Jak go zgaszę ELM-em to nie pojawia się aż do ponownego uruchomienia. tczerwony83 06-07-2015, 18:50 Witam Was, Przeczytałem cały wątek i w sumie jestem delikatnie w kropce ;-) Po zakupie autka i wymianie rozrządu mechanik podpiął samochód do kompa i wyszedł egr-u. skasował kazał jeździć i na razie tym się nie przejmować. Wyświetlacza komputera nie mam w środku więc żadnej mi komunikat nie wyskoczył ale podczas jazdy jak np zahamuję przy światłach samochód wchodzi w wibracje, trwają one chwilkę i w sumie znów normalnie, równo chodzi. Pytanie do Was, czy może coś Wam takiego się przydarzyło? Jak z niego wybrnąć, rozkręcać egr i go czyścić? ps. jednoska 1.6 tdci 90km mocy mało nie zauważyłem ubytku, spalanie małe w granicach do 6l, a przebieg 240tkm (raczej oryginalny). Pozdrawiam Rafalrysiek 10-07-2015, 01:33 problem rozwiązany , w foce 1.6tdci z 2005 roku pomaga odpięcie wtyczki, wywala błąd ale samochod śmiga tomfoc2 10-07-2015, 14:33 problem rozwiązany , w foce 1.6tdci z 2005 roku pomaga odpięcie wtyczki, wywala błąd ale samochod śmiga I o innym błędzie się nie dowiesz od kontrolki,bo ta świeci cały czas.:roll: damiasek 11-07-2015, 08:14 Ja to rozwiązałem w ten sposób, że mam sparowany z ELM-em telefon i widzę jakie są błędy. A za cenę nowego EGR-a którego i tak większość zaślepi można mieć dedykowane do samochodu robiące za komputer pokładowy. Rozwiązania są różne, od ELM-a na BT i taniego telefonu na androidzie lub symbianie aż do wbudowanego raspberry podłączonego na stałe go ECU. rafal241411 03-10-2015, 22:16 Witam mam problem ze swoim focusem 1.6 tdci ponieważ szarpie i gaśnie gdy się rozgrzeje kopci na czarno przy 3 tyś. błedy są dwa p1295 i U 0118. michus 17-03-2016, 18:49 Witam, Czy elmem mona wyłączyć egr w sterowniku??? Jeśli tak to poprosze o podpowiedz jak? tomfoc2 17-03-2016, 19:32 Witam, Czy elmem mona wyłączyć egr w sterowniku??? Jeśli tak to poprosze o podpowiedz jak? Nie!! Było by zbyt prosto :568: arturfom 18-03-2016, 08:02 minimum to interfejs MPPS i edycja wsadu, zliczenie sumy kontrolnej i wgranie softu, jak nie masz sprzętu żeby reanimować komputer sterujący auta w razie przerwania wgrywania softu to nie masz co podchodzić do tematu hubi_c 21-04-2016, 07:26 Chłopaki mam pytanie. Czy ktos z was orientuje się jak powinien działać egr podczas wolnych obrotów? U mnie cały czas pływa, diagnostyka pokazuje wahania w zakresie otwarcia/zamkniecia pomiędzy 40% i 80%. Czy to normalne? damiasek 27-05-2016, 11:55 cd. dalszy przygód z EGR :) Po przejechaniu kilkudziesięciu tysięcy z odpiętym i ustawionym w pozycji zamkniętej EGR-em postanowiłem coś z tym zaworem zrobić. Zauważyłem że na popularnym portalu aukcyjnym jest już dużo używanych EGR-ów po 100zł. Niestety są to wersje bez kabelka (z gniazdem na korpusie). Zakupiłem taki bez sprawdzania kompatybilności wtyczka gniazdo. Jakoś na zdjęciach wyglądało to tak samo i myślałem że będzie trzeba tylko przedłużyć wtyczkę na wiązce. I jak to w życiu bywa, nie sprawdziłem i mam za swoje. Wtyczka starsza nie pasuje do EGR-a z gniazdem na korpusie. Co ciekawe EGR-y nowe sprzedawane z kablem są tak naprawdę EGR-ami z gniazdem na korpusie z wpiętym adapterem. Ponieważ nie sprzedają takich przejściówek samodzielnie bez zaworu, a na rynku wtórnym są "białym krukiem" zrobiłem sobie taką przejściówkę. Na żadnych forach (peugeot, citroen, mazda, volovo, i oczywiście ford) nie znalazłem informacji na temat połączeń. Wynikiem moich eksperymentów jest sprawdzenie tych połączeń. Podpierałem się własnymi pomiarami (opisane w 1 poście tego wątku), testowym podłączaniem zasilania na niezamontowanym zaworze ( można tak sprawdzić część mechaniczną zaworu przed montażem ) i badaniem napięć na wtyczce w samochodzie podczas wymuszanej adaptacji zaworu EGR. Moje wyniki to: EGR 1.6 TDCI, HDI i inne: Gniazdo na korpusie nowego zaworu -------- stara wtyczka Pin 1 ----------------------- 1 Brązowy Pin 2 ----------------------- 4 Niebieski (minus zasilania silnika EGR) Pin 3 ------------------------3 Czarny (plus zasilania silnika EGR) Pin 4 ------------------------2 Zielony Pin 5 ------------------------5 Szary Od starego EGR-a odciąłem wiązkę, założyłem na końcówkach przewodów konektory dopasowane do szpilek w gnieździe nowego zaworu, podłączyłem odpowiednie wsuwki na piny i po sprawdzeniu że wszystko działa dobrze zalałem gniazdo klejem. W ten sposób na EGR z kabelkiem zrobiony z EGR-a bez kabelka. Dlaczego? Po prostu CCC: Używka z gniazdem na kablu jest 100 zł droższa, przy nowych cena jest jeszcze większa. Chronologia zabawy z EGR: - 217kkm egr zacina się - czyszczenie i ponowny montaż - okolice 300 kkm zacina się ponownie i niestety czyszczenie już nie pomoże, ponieważ rozsypały się rolki prowadzące grzybek (są tam łożyska kulkowe). Złożyłem zaślepiony i dalsza jazda z błędem (brak komunikacji) - 332kkm montaż używanego EGR-a w wersji bez kabla. Błędy wykasowane zawór dobrze działa. Porównując jazdę z zaworem zaślepionym do jazdy z działającym z zaślepionym: - spalanie wyższe o 0.2l (porównanie średnich z 1,5 roku i 30 kkm) - dłuższe nagrzewanie silnika i gorsze trzymanie temperatury w zimie - na zimnym silniku po uruchomieniu trochę bardziej klekocze Jeżeli ten nowy (używany) po czyszczeniu wytrzyma choć połowę tego co wytrzymał orginalny to pewnie już więcej nie będę miął z nim do czynienia. Może komuś się przyda da rozpiska połączeń pomiędzy wersją z kabelkiem do wersji bez kabelka. Speedy87 10-08-2016, 10:03 Witam serdecznie Panowie i Panie, stałem się "prawie" szczęśliwym posiadaczem focusa z 2007 roku z silnikiem 1.6 110hp. kupiłem go za 700 funtów z trybem awaryjnym(brak mocy kręci się do 3tyś, Świeci się czerwona dioda awaria układu silnika), pojechałem do znajomego warsztatu podłączyli pod komputer pokazało niby z 20 błędów, wszystkie wykasował i czerwona lampka zgasła, a skazówka zaczęła przekraczać 3tyś. zadowolony wracam do domu w mieście wszystko fajnie, wjeżdżam na autostrada dochodzę do 110km/h zapinam 5 i koniec focus zamiast przyśpieszać to zwalnia. przejechałem tak może z 500 kilometrów i wróciłem do tego warsztatu z powodu braku mocy, na drugi dzień telefon że mogę odebrać auto, ale nie dla tego że już zrobione tylko że temu mechanikowi urodziło się dziecko i powiedział że przez dwa tygodnie nie będzie pracował:( powiedział że podłączał jeszcze raz pod komputer i że to na bank przepływomierz, oczywiście kodu błędu powiedział że nie pamięta, kupiłem nowy przepływomierz(najdroższy jaki był) ba nawet kupiłem nowy filtr powietrza wymieniłem i ciut jak by lepiej w spalaniu zauważyłem różnice bo nawet zeszłem do 5l. (wcześniej poniżej 7 nie mogłem zejść). Pojechałem wiec na autostrada i znów 110, piątka i koniec focus nie przyśpiesza, chyba że z górki to pomału przekracza nawet 140km. Myślę może ten typ tak ma, ale pojeździłem tak z 200 kilometrów i znów czerwona dioda, zacząłem czytać forum i myślę wyczyszczę EGR nie stety nie doczytałem i rozkręciłem w EGR tego czarnego grzybka na górze, sprężynka wyskoczyła i teraz za cholerę nie wiem jak ją z powrotem zamontować by spełniają swoją rolę, próbowałem kilka razy i coś muszę robić źle bo po złożeniu wszystkiego focus kręci ale nie odpala, czy jakaś mądra głowa ma jakiś schemat jak ta sprężynka powinna siedzieć w tym grzybku? i drugie pytanie może jeszcze mądrzejsza głowa wie co może być przyczyną braku mocy?(kodów błędów nie posiadam) DPF był wymieniany 5 lat temu, z rury wydechowej wylatuje dużo spalin więc raczej nie jest zapchany, spaliny ładne nie widoczne, żadnego czarnego czy też białego dymu.Czekam jeszcze na wąż filtra powietrza bo w jednym miejscu jakby przetarty był ale i tak na tym jest założona obejma, ale innych pomysłów nie mam:( tomii1 03-01-2017, 19:31 Witam, panowie czy ten silniczek od egr powinien chodzić płynnie? u mnie się zacina, zawór czysty grzybek chodzi a silnik się blokuje tzn mój mechanik twierdzi że jak przekręcisz silnik w jedną stronę to powinien swobodnie wrócić do pozycji sprzed a u mnie raz wraca raz się blokuje. Nie widziałem tego ale najwyżej odkręcę te 3 śruby z góry i zobaczę. co wy na to? ktoś to testował? sprawdzał proszę o info. mondayx 09-02-2017, 20:08 Jak wyjąłem silnik zaworu to nie mogłem nim w ogóle poruszać nie mówiąc o tym, żeby wracał. Przeczyściłem zawór i wsadziłem z powrotem - nie było poprawy. Wyjąłem silnik, otworzyłem (cztery śrubki od góry) - okazało się, że jest zabrudzony sadzą. Potraktowałem całość wd40 czy innym penetratorem. Po zabiegu silnik dał się dość łatwo obracać ale nie wracał do pozycji początkowej. Nie wiem czy nad silnikiem w tej części gdzie wtyczka jest jakaś sprężynka, która by go cofała ale nawet jeśli to wydaję się zbyt słaba żeby cofnąć silnik i jeszcze sam zawór. Jak grzebałem w tej górnej cześci to mam wrażenie, że ją uszkodziłem. Tak czy inaczej złożyłem do kupy i mam wrażenie, że wszystko działa. Zobaczymy po przejechani dłuższego odcinka. Doczytałem u autora wątku: "W elemencie zwanym kontrolerem jest zamocowana sprężyna która powoduje zamknięcie zaworu w wypadku braku zasilania, odpięcia wtyczki." Czyli jednak jest sprężynka a zawór prawdopodobnie może działać nawet wtedy kiedy ona nie jest w stanie zamykać. Lukasz2525 09-02-2017, 20:37 Cześć , chciałbym zadać pytanie na tematu egr'u , dodam tyle że chodzi o 2.0 tdci . Z jazdy z podłączonym komputerem wiem , że stoi zacięty , w pozycji 1,97 % . Chciałem na wiosnę zrobić z nim porządek . Pierwsze pytanie brzmi czy powinienem od razu zamówić inny czy najpierw rozebrać i jest szansa , że czyszczenie coś da ? Podobno w sterowanych elektronicznie nie ma sensu . Druga sprawa , przejrzałem allegro , są regenerowane na nówki sztuki - 250 zł lub nowy firmy nty za 330 . Który lepiej wybrać ? http://allegro.pl/zawor-egr-focus-mondeo-mk4-2-0tdci-smax-galaxygwar-i6709789315.html http://allegro.pl/zawor-egr-ford-c-max-focus-galaxy-kuga-2-0tdci-07-i6571529496.html A i trzecie pytanie , czy po wymianie trzeba coś kalibrować , ustawiać kompem ? Regenerowane podobno mają skalibrowaną elektronikę . Byłbym wdzięczny za precyzyjne odpowiedzi na te pytania , pozdrawiam . jaksen 02-05-2017, 12:33 damiasek i inni, którzy walczyli już z egrem, moglibyście napisać jakimi śrubami/nakrętkami skręcony jest metalowy korpus (część mechaniczna) z plastikową częścią elektroniczną? Na zdjęciach nie wyglądają one na zwykłe 6kątne nakrętki/śruby. Dzisiaj lub jutro chcę go ściągnąć i przeczyścić, ale nie wiem, czy będę miał wystarczająco narzędzi, aby go w pełni rozkręcić... Pozdrawiam! damiasek 02-05-2017, 13:48 Torox ile dokładnie nie pamiętam Wysłane z mojego HTC One A9s przy użyciu Tapatalka jaksen 02-05-2017, 13:57 Torox ile dokładnie nie pamiętam Wysłane z mojego HTC One A9s przy użyciu Tapatalka Torxy widzę, że są do rozręcenia górnej części silniczka. Przy tych dolnych większych śrubach nie bardzo mogę ustalić ich rodzaj... Teraz znalazłem w końcu jakieś zdjęcie, gdzie widać, że te śrudby łączace mosięzny korpus z górną plastikową częścią są 6kątne. Dzięki krzys1968 02-05-2017, 18:34 TTeraz znalazłem w końcu jakieś zdjęcie, gdzie widać, że te śrudby łączace mosięzny korpus z górną plastikową częścią są 6kątne. Dzięki To jest gwiazdka cos takiego potrzebujesz , a tu masz filmik napewno sie przyda https://www.youtube.com/watch?v=5IS2duyG3pQ jaksen 04-05-2017, 00:39 To jest gwiazdka cos takiego potrzebujesz , a tu masz filmik napewno sie przyda https://www.youtube.com/watch?v=5IS2duyG3pQ gwiazdki nie miałem, ale poradziłem sobie ze zwykłą nasadką 6-kątną:razz: Co do samego czyszczenia żeliwnego korpusu, to jest to naprawdę banalne, więc przy pomocy nitro, benzyny ekstrakcyjnej i jakiejś szczoteczki do zębów (tak do zębów), naprawdę banalnie prosto wszystko co "metalowe" da się z większego grubsza wyczyścić. Piszę z większego grubsza, bo mimo, że środek świecił się jak psu jajca, to przy obracaniu ośki żeliwnego korpusu z dołu do góry, niestety ze 100% dołu nijak nie chciało obrócić się do 100% góry - zostawały tak ze 2mm luzu i naprawdę nie szło tego wzruszyć, aby przekręcić ośkę w 100% w prawo - czyt. do góry. Niemniej pomijając żółtodziobowe problemy przy samym dojściu do egru (ściągnięcie zapieczonych ramion wycieraczek, ściągnięcie opaski pomiędzy chłodniczką spalin i egrem), to potwierdzam, naprawdę prosta i w miarę przyjemna robota. Żeby nie było tak łatwo, niestety dla mnie, pokusiłem się o zajrzenie do środka samego silniczka... (na cholerę mi te torxy!:619:), a tam oczywiście... problemy z założeniem na swoje miejsce sprężyny! Tak, wiem, wspominano o tym w tym temacie, ale jak ciekawość, to ciekawość. I faktycznie, w środku trochę było sadzy/pyłu, ale nic kleistego - sam "pył", który raczej w żaden sposób nie mógł przeszkadzać działaniu silniczka. Niemniej teraz stanowczo uważam, że gra niewarta świeczki, bo naprawdę tyle ile ja się natrudziłem, aby na miejsce włożyć tą sprężynę, to naprawdę ciężko określić! Zeszły najmniej ze dwie godziny zanim faktycznie udało mi się wszystko prawidłowo nałożyć i bez "wyskoków" skręcić - dla następnych odważnych, którzy chcieliby zajrzeć do środka -> próbowałem najpierw zahaczyć "dzyndzel sprężyny - ten pionowy) od strony żeliwnego korpusu, potem napiąć o ponad 180* sprężynę i wsunąć ją na swoje miejsce w plastikowej pokrywie egru... (dzyndzel poziomy, ale nic z tego. Za każdym razem porażka, sprężyna wyskakiwała, przekręcała się, itd. Postanowiłem, że odetnę 5/6 tego plastikowego dinksa od wspomnianej pokrywy (mówię o tym plastiku co jest naprzeciw gniazda, do którego wpina się wtyczkę) i tym sposobem ułatwię sobie nawinięcie i spasowanie sprężyny... i co? Udało się za drugim razem! Tak więc po swoich 2h przejściach jak najbardziej polecam ten patent - 4 śrubki i pozostała po odcięciu 1/6 plastikowego trzpienia/dynksa trzymają w ryzach pokrywę i w pełni wystarczają, aby nie poddać się sile sprężyny. Przed czyszczeniem egru pojawiły mi się błędy - P1412 i P2141. Po wyczyszczeniu i zamontowaniu, ale przed skasowaniem błędów pojawił się kolejny - P0405 (prawdopodobnie spowodowany był odpięciem wtyczki egru na nieodłączonym akumulatorze). Błędy wykasowałem i jak na razie po przejechaniu niewielu, bo 30km nie powróciły. Jakie zmiany w pracy silnika? Od kilku dni obserwowałem niewielkie szarpnięcia przy jednostajnej jeździe w okolicach 50-60km/h. W trakcie ww. 30km jak na razie nie zauważyłem żadnego szarpania, dymienia, itd. Zobaczymy co będzie przy kolejnych przejechanych kilometrach... Martwi mnie ta niemożność pełnego obrotu na ośce w żeliwnym korpusie (jutro postaram się podrzucić zdjęcia). Co ciekawe. Auto mam z lutego 2008 r., a mój egr, to VALEO (tak, nie jest to "oryginalna HELLA) ze stycznia 2008 r. Na pierwszy montaż szły tylko HELLA, czy również VALEO? Myślałem, że tylko HELLA. Tak na koniec. Panowie, Panie, czy po takim kompleksowym czyszczeniu wskazanym byłoby na nowo skalibrować EGRa przy pomocy chociażby FORSCANa? CHARONSKI 04-05-2017, 09:04 Ja również w 2 Focusach rocznik 2005, 2010 miałem oryginalne Valeo damiasek 08-05-2017, 21:46 Piszę z większego grubsza, bo mimo, że środek świecił się jak psu jajca, to przy obracaniu ośki żeliwnego korpusu z dołu do góry, niestety ze 100% dołu nijak nie chciało obrócić się do 100% góry - zostawały tak ze 2mm luzu i naprawdę nie szło tego wzruszyć, aby przekręcić ośkę w 100% w prawo - czyt. do góry. Obracasz za pomocą "widełek" po rozłączeniu korpusu z silnikiem - tam gdzie są te rolki. obrót osi jest możliwy tylko w zakresie 90 stopni. I faktycznie, w środku trochę było sadzy/pyłu, ale nic kleistego - sam "pył", który raczej w żaden sposób nie mógł przeszkadzać działaniu silniczka. Właśnie ten pył zaciera oś obrotu i utrudnia pracę EGR-u, a oś najwygodniej czyści się od góry. Zeszły najmniej ze dwie godziny zanim faktycznie udało mi się wszystko prawidłowo nałożyć i bez "wyskoków" skręcić - dla następnych odważnych, którzy chcieliby zajrzeć do środka -> próbowałem najpierw zahaczyć "dzyndzel sprężyny - ten pionowy) od strony żeliwnego korpusu, potem napiąć o ponad 180* sprężynę i wsunąć ją na swoje miejsce w plastikowej pokrywie egru... (dzyndzel poziomy, ale nic z tego. Za każdym razem porażka, sprężyna wyskakiwała, przekręcała się, itd. Postanowiłem, że odetnę 5/6 tego plastikowego dinksa od wspomnianej pokrywy (mówię o tym plastiku co jest naprzeciw gniazda, do którego wpina się wtyczkę) i tym sposobem ułatwię sobie nawinięcie i spasowanie sprężyny... i co? Udało się za drugim razem! Tak więc po swoich 2h przejściach jak najbardziej polecam ten patent - 4 śrubki i pozostała po odcięciu 1/6 plastikowego trzpienia/dynksa trzymają w ryzach pokrywę i w pełni wystarczają, aby nie poddać się sile sprężyny. Nic nie trzeba ciąć, najpierw zakładasz nienapiętą sprężynę na widełki, a następnie przekręcasz dwie części EGR-a względem siebie i skręcasz 30s i zrobione. A tak w ogóle to gratuluję skutecznej naprawy :) i mam nadzieję że wystarczy na więcej kilometrów niż mnie (u mnie od naprawy przy 217kkm działał bezproblemowo do 295kkm) jaksen 10-05-2017, 12:55 Obracasz za pomocą "widełek" po rozłączeniu korpusu z silnikiem - tam gdzie są te rolki. obrót osi jest możliwy tylko w zakresie 90 stopni. Właśnie ten pył zaciera oś obrotu i utrudnia pracę EGR-u, a oś najwygodniej czyści się od góry. Postaram sie dziś wrzucić zdjęcia, aby zobrazować, to o czym pisałem. Nic nie trzeba ciąć, najpierw zakładasz nienapiętą sprężynę na widełki, a następnie przekręcasz dwie części EGR-a względem siebie i skręcasz 30s i zrobione. Niestety u mnie nie szło tego zrobić... pewnie coś źle robiłem, ale w końcu jw. jakoś się udało... A tak w ogóle to gratuluję skutecznej naprawy :) i mam nadzieję że wystarczy na więcej kilometrów niż mnie (u mnie od naprawy przy 217kkm działał bezproblemowo do 295kkm) ... dzięki, dzięki. Forsacan i ELMconfing do wczoraj nie wyrzucił mi żadnego błędu z egrem, ale w związku z tym, że próbuję ustalić przyczynę białego bąka pojawiającego się co kilkanaste/kilkudziesiętne odpalenie na zimnym silniku dałem autko do sprawdzenia IDSem..., a tu niespodzianka, bo EGR dalej wypluwa błędy (w Forscanie jw błędów nie było, choć na rozgrzanym silniku i biegu jałowym dość wartości otwarcia egru dość solidnie się wahały) i trzeba go będzie chyba wymienić:< Jak odbiorę autko napiszę co tam dokładnie IDS ustalił. Dostanę gdzieś EGR w cenie mniejszej niż 550zł? damiasek 10-05-2017, 13:04 Zrób adaptację/kalibrację przy pomocy forscana. Czy błędy odczytane IDS-em były? 1. aktywne 2. oczekujące 3. historyczne Jaką masz wersje EGR-a z kabelkiem czy z gniazdem na korpusie? jaksen 10-05-2017, 13:17 Zrób adaptację/kalibrację przy pomocy forscana. Czy błędy odczytane IDS-em były? 1. aktywne 2. oczekujące 3. historyczne Jaką masz wersje EGR-a z kabelkiem czy z gniazdem na korpusie? Spróbuję ją wykonać - może dziś się uda, choć muszę najpierw przewertować forum w celu ustalenia jak ją przeprowadzić - szybkie wskazówki (screeny) wskazane :) O błędy wypytam przy odbiorze auta, a EGR jest w wersji z gniazdem przy korpusie, bez kabla. EDIT: numerów błędów niestety nie pamiętam, ale dotyczyły one głownie zakleszczenia zaworu i wysokiego napięcia. Były zarówno historyczne (sprzed ponad 2000 km) oraz aktywne. Ale że przy pomocy ELMa nie jestem w stanie odczytać tego co IDS? Rozumiem, że nie każdy błąd wykasuje ELMem, ale odczytać powinien on chyba to samo co IDS? Kalibrację wykonałem dzisiaj późnym wieczorkiem bez żadnych komplikacji. Następnie ustawiłem sobie w Forscanie większość PIDów dotyczących EGR, prędkość, obroty, moment, działanie świec, MAF, itd.,a później uruchomiłem silnik. Krótka rundka po osiedlu celem jego rozgrzania i na prosty odcinek wylotówki, gdzie mogę depnąć..., a tu doopa, w połowie trasy Forscan wywalił mi błąd i zakończył działanie... ale silnik już elegancko rozgrzany, więc wszystko na nowo ustawiłem, odczytałem, zapisałem, a Was drodzy koledzy ( damiasek ) proszę o ocenę LOGa i wypowiedzenie się w kwestii "stanu" mojego EGRa. (https://drive.google.com/file/d/0B6QkF5j05PdEaklKSFFBQ1Rhblk/view?usp=sharing) jaksen 13-05-2017, 06:21 W związku z tym, że edycja postu nie winduje go na pierwszą pozycję, a z rozwiązaniem mojego problemu dość mi się spieszy podbijam temat. Szanowni koledzy bardzo proszę o ocenę LOGa i wypowiedzenie się w kwestii "stanu" mojego EGRa. (https://drive.google.com/file/d/0B6QkF5j05PdEaklKSFFBQ1Rhblk/view?usp=sharing) Czy wg Was definitywnie nadaje się on do wymiany? Błędy skasowane IDSen do tej pory dalej nie powróciły, ale też chyba nie powrócą, przynajmniej dla ELMa... Będę wdzięczny za wnikliwą ocenę! Jeżeli jednak EGR trzeba wymienić, to nie ma aż takiej tragedii - znalazłem Valeo po 560zl;) akkilles 20-07-2017, 12:33 Panowie moze ktos rozumie jak działa cały ten układ EGR. Nie wiem juz o co chodzi z moim autem(silnik 1.6 TDCI 109PS) Z obserwacji w forscanie wynika ze wartosc EGRVP(zawór egr) i SEC_TP(przepustnica) czasem pracuje, a czasem nie. I teraz jak pracuje egr/przepustnica to wystepuje zamulnie, szarpanie, lekkie falowanie na jałowym. EGR przeczyszczony ale dalej to samo. Powiecie EGR sie blokuje. Ale jesli tak to czemu nie wywala bledu EGR/ czemu zamyka sie zawsze pozcji 0 (EGR nie dostarcza spalin) i czemu reset DTC w forsacnie zawsze odblokwuje EGR na jakis czas(np 88% na jałowym). Wiec cos go wysterowuje na 0, ale co???? Kiedy egr/przepustnica nie funkcjonuje to auto smiga super. Natomiast podczas jazdy EGR/przepustnica potrafi sie losow załączac na jakis czas. Ponadto raz na jakis czas w ECU znajduje bełdy: P2458 - Czas trwania regeneracji filtru P0234 - Stan nadmiernego ciśnienia trubospreżarki ale nie wiem czy jest raczej wynik powyzej opisanego zachowania. ovali 04-11-2017, 14:12 Witam na forum jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość . Problem jest z błędem P042E zawór egr zablokowany w pozycji otwartej Zawór wymieniony na nowy , a błąd nadal ten sam dodam że po podpięciu poprzedniego zaworu poza autem widać że pracuje on bez problemu. auto to focus 1,6 tdci 2013 rok. Problem powstał przy całkowicie rozładowanym akumulatorze po założeniu nowego takie właśnie objawy , czy jest ktoś w stanie pomóc Mikee3x 06-01-2018, 15:38 Witam gdzie mogę kupić oringi pomarańczowy i zielony. U mnie ten pomarańczowy był totalnie zniszczony założyłem zastępczy ale nie wiem czy pod wpływem temperatury nie zniszczy się. Gdzie można kupić taki oring? Lub jaka jest specyfikacja techniczna jego. dartronix 24-02-2018, 07:14 Witam,ja wymieniłem część elektryczną egr tam było uszkodzenie, zaślepiłem. Nie wyrzuca żadnych błedów bez dpf.Było to 3 lata temu wszystko jest ok. Ale po zaślepieniu wydaje się że zaczął brać olej okazalo sie żę uszkodzona guma w odmie wymieniłem odmę i jest lepiej -mniej tego oleju bierze. Przed zaślepieniem nie brał wogóle oleju może to zbieg okoliczności przebieg przy zaślepieniu 70tys.2015r teraz około 100000 tys.2018r. A i jeszcze wyglada że ma to wpływ na katalizator -spaliny mają wyższą temperaturę.Zaraz po odpaleniu spaliny"pachną" a jak silnik się nagrzeje to śmierdzą.Jak jest u was z braniem oleju?Czy zaślepienie może powodować branie oleju?Czy może uszkadzać odmę?Przebieg samochodu jest autentyczny. https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=105170&page=29 https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3053863.html karwas 05-03-2018, 06:57 Witam wszystkich, Mam problem z zaworem EGR w Foce mk2 1,6 tdci 90km. Po wymianie EGRa na nowy Hella pojawiają się błędy: P1412-68 - zakleszczony zawór EGR. P0490-61 - wysokie napięcie w obwodzie steryjącym recyrkulacją P042F-E1 - zablokowany w położeniu zamkniętym Dodatkowo auto raz ma pełną moc, a często jest totalny muł! max 120km/h i 2500rpm. Zakupiłem więc kolejny nowy zawór tym razem Valeo i sytuacja jest podobna. W forscanie robiłem reset ustawień EGRa lecz nie rozwiązało to problemu. Jeżeli wypnę wtyczkę z EGRa to auto ma pełną moc, lecz pali ciut więcej i trochę bardziej kopci. Jednakże interesuje mnie naprawa tego problemu a nie zaślepienie zaworu ponieważ robię codziennie b.duże trasy i to trochę większe spalanie jest nie do przyjęcia :/ Przeszukałem całe forum i podobnych tematów jest kilka lecz brakuje w nich rozwiązania problemu. lando 27-04-2018, 08:30 Zle zalozony trzeba go przestawic przed zalozeniem Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka ludek666 22-08-2018, 08:15 Witam Czy ktoś może rozbierał silniczek sterujący zamykaniem i otwieraniem EGR? Rozebrałem go, wystrzeliła z niego sprężyna i nie bardzo wiem jak go prawidłowo złożyć. Druga sprawa to czy ta "łapka" z silniczka która obraca się i kręci ośką w zaworze to czy powinna obracać się lekko i samoczynnie powracać do punktu wyjścia czy tak jak się ją przekręci to tak zostaje? U mnie jak nią kręcę, to tak jak zostawię to tak jest, a wydaję mi się, że powinna wracać za pomocą właśnie tej sprężyny, która mi wyskoczyła. Czy ktoś wie gdzie można dokupić sam silniczek sterujący zaworem? Na allegro czy w sklepach z częściami znajduje tylko kompletny zawór z elektroniką. Link do zdjęcia silniczka https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/kLpAkyK98e0~hyyFCALNnamkWb663S grundi_bdg 23-08-2018, 14:34 Koledzy, odnośnie zaślepiania EGR, zaślepiamy odłączony od instalacji zawór, czy wtyczka ma być wpięta? voodo 23-08-2018, 17:21 Wpięta. grundi_bdg 23-08-2018, 17:24 Wpięta. Dziękuję, czyli u mnie wszystkie problemy spowodowane falowaniem, przerywaniem, zamuleniem itp, nie są spowodowane EGR, hindus 27-02-2019, 10:23 No i niestety padło, po jakichś 50 tys. km od ostatniego czyszczenia (co jest świetnym wynikiem, moim zdaniem) wywaliło mi check, a pod nim dokładnie ten sam zestaw: P1412-68 - zakleszczony zawór EGR. P0490-61 - wysokie napięcie w obwodzie steryjącym recyrkulacją P042F-E1 - zablokowany w położeniu zamkniętym Błędy skasowałem, dziś zobaczę czy wrócą. Aura nie sprzyja na "zrób to sam" więc chyba czeka mnie wizyta u zaprzyjaźnionego mechanika. Jestem ciekaw, czy ponowne czyszczenie wystarczy, czy tym razem już wymiana... gibaj 27-02-2019, 10:29 wytnij całkiem :) hindus 27-02-2019, 11:00 Jak już to zaślepię, ale zobaczymy - może da się go odblokować. Z drugiej strony w weekend zrobiłem trasę Trójmiasto - Warszawa, więc raczej wszystko powinno się ładnie przeczyścić... Ale ostatnio EGR zaczął robić problemy po trasie do Chorwacji, więc ewidentnie jak coś się zaczyna dziać to wina dłuższej trasy :D master27 15-03-2019, 21:39 Witam. Takie pytanko poniewaz na alledrogo jest duza ilosc w sprzedazy EGR z dodatkowa wcztyczka lecz ja posiadam z kabelkiem wychodzacym z egr czy ktos wie moze jaka powinnna byc prawidlowa kolejnosc pinow ? moze ktos przerabial taka wtyczke ? hindus 16-03-2019, 07:37 W tym temacie jest odpowiedź,, post #296 master27 17-03-2019, 12:03 W tym temacie jest odpowiedź,, post #296 Widze ale pytanie od ktorej strony patrzy liczac piny nowego egr hindus 22-05-2019, 10:01 No i chyba gibaj miał rację, było wyciąć albo ślepić póki mogłem. Nawet 3 miesiące nie minęły jak dostałem check i P0490 i P042F. Nowy EGR Hella (był Valeo), adaptacja zrobiona. Co mogło pójść nie tak? hindus 09-07-2019, 13:47 Kontynuując temat - auto wróciło do mechanika, zdemontowali i sprawdzili zawór jeszcze raz, wyglądał i zachowywał się OK więc założyli z powrotem, zrobili adaptację i wyglądało na to, że śmiga. Niestety 4.5 tys. km po Europie i problem wrócił (na szczęście już w trakcie drogi powrotnej); zanim check wskoczył na deskę odczułem objawy na autostradzie - czyli brak mocy od połowy pedału gazu. Można to też "zobaczyć" na spalaniu: Jazda na 5. biegu, 100 km/h, 2 tys obrotów. Spalanie około 4-6 litrów zależnie od nachylenia drogi. Wciskamy pedał gazu mocniej, normalnie spalanie skacze powyżej 10 litrów i auto idzie bez problemu do 140 w ciągu kilkunastu sekund, ale w moim przypadku spalanie nie przeskoczyło 7 litrów na 100 km, samochód przyspiesza bardzo powoli, pozycja pedału nie ma znaczenia - można docisnąć do deski. Próba przyspieszania tempomatem = identyczny efekt, spalanie max. 7 litrów i auto zwalnia pod górkę. Z górki dałem radę się rozpędzić i nie zamulałem jak tir na autostradzie, ale niestety każde hamowanie przed ciężarówką żeby wpuścić "ksenony 200km/h na lewym pasie" oznaczało rozpędzanie się przez kilka kilometrów z powrotem do tych 140. Po zgaszeniu silnika problem znikał na kilkanaście minut, potem znowu "zacinka" (zazwyczaj po intensywnym przyspieszaniu) i tak do ponownego odpalenia. Po 3 zgaszeniach w trakcie jazdy wskoczył check na deskę (to chyba typowe zachowanie przy błędach EGR). Za tydzień zawożę auto z powrotem do mechanika, zobaczymy czy będą reklamować EGR czy coś innego wymyślą. cycoryna 26-09-2019, 18:15 Witam ..W ciągu ostatnich 2 tygodni mój fordzik zaczął gasnąć podczasz jazdy prędkość zwykle jest miejska 50-60 km/h. W ciągu dojazdu do pracy min. 2 razy ,muszę wtedy przekręcic kluczyk jak bym odpalał auto. Pojechałem na kompa ,aby sprawdzić co się dzieje.Podczas jazdy z podpiętym komputerem Turbina ,Wtryskiwacze ok. Wyskoczył nr błędu P1295-Zwarcia z dolnej strony. Nie wiem czy chodzi o skrzynkę przekażników i bezpieczników pod maską czy coś innego. hindus 26-09-2019, 19:11 Zobacz https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=231727 piokas89 15-03-2020, 20:02 Witam Panowie. Dzisiaj zabrałem się za czyszczenie egr w sumie bardziej profilaktycznie przebieg 250tys. Jeżeli chodzi o sam demontaż i montaż nie było większych problemów. W środku znalazłem sporo suchej sadzy, większość w tej części z grzybkiem jak rozpołowiłem .Wszystko psiukałem środkiem do czyszczenia hamulcy i poczekałem do wyschnięcia. Odpalam żeby sprawdzić czy się poprawiło i ZONK !! :( Auto zaczęło się dławić i puszczać sporo białego dymu. Nie reagował w ogóle na gaz za pierwszym razem zgasło. Po kilku próbach silnik powoli zaczął chodzić normalnie i wkręcać się na obroty. Przejechałem się trochę po mieście, jak się rozgrzał trochę przegoniłem na wyższych obrotach. Już nie kopci, silnik chodzi normalnie, ale jakby gorzej się zbiera niż przed czyszczeniem. Żadnego błedu nie ma na desce. Co mogło pójść nie tak? Z góry dziękuję za każdą pomoc! hindus 16-03-2020, 06:53 A w jakiej pozycji ustawiłeś EGR zanim go zamontowałeś? Robiłeś adaptację? piokas89 16-03-2020, 07:03 Raczej w pozycji zamkniętej tego czarnego od strony elektroniki nie ruszałem wyczyściłem i złożyłem tak jak było. Adaptacji nie robiłem czytałem, że to nie jest konieczne piokas89 17-03-2020, 19:43 A więc zrobiłem adaptację forscanem, wszystko wychodzi pomyślnie, ale po wszystkim jak zczytam błędy od razu wywala błąd p1412 czyli zakleszczony zawór egr :/ coś mogłem źle poskładać? Po pierwszym uruchomieniu miałem wrażenie jakby coś strzeliło ale może tylko takie wrażenie albo jakiś zostawiony klucz na podszybiu już sam nie wiem chciałem polepszyć i tylko problem się zrobił. Muszę to ponownie wytaszczyć i rozebrać pewnie :/ solidit 19-02-2023, 11:44 Witam, zapalił mi się check engine po zczytaniu błędów okazało się że to EGR. Wyjąłem to ustrojstwo, zamoczylem w płynie do mycia silników, osuszylem i założyłem ponownie zaślepiający przy tym otwór od EGR. Jest trochę oprawa ale nie do końca, czasa auto nie ma przyspieszenia choć jest to rzadziej niż przed czyszczeniem. Przy czyszczeniu nie odkrecalem jednak tej części elektronicznej, tylko moczylem ta kopułkę. Czy mogę teraz przy zamontowanym EGR odkręcić tylko ta górę i wyczyścić czy raczej to nic nie da? Co jeszcze można zrobić? hindus 20-02-2023, 06:33 A jakie są błędy teraz? Jeśli padła elektroniczna część sterowania EGR to może być konieczna wymiana na nowy. |