Nefahrius
26-07-2010, 18:21
mam takie pytanie, jak zablokować wał korbowy żeby dokręcić koło pasowe w fokusie 1.6 B 16 zaworów rok 2001
Zobacz pełną wersję : [Focus 1998-2004] Jak zablokować wał korbowy żeby dokręcić koło pasowe ? Nefahrius 26-07-2010, 18:21 mam takie pytanie, jak zablokować wał korbowy żeby dokręcić koło pasowe w fokusie 1.6 B 16 zaworów rok 2001 artmako 27-07-2010, 06:58 Wrzucić 1-szy bieg i zaciągnąć ręczny bond008 27-07-2010, 12:05 do artmako A potem kombinuj jak ustawić rozrząd - bo koło zębate paska rozrządu po takiej operacji na pewno się przestawiło! Musisz mieć specjalną blokadę wału. Assan 27-07-2010, 14:42 bo koło zębate paska rozrządu po takiej operacji na pewno się przestawiło!A niby dlaczego?Musisz mieć specjalną blokadę wału. tej blokady używa się wyłącznie do prawidłowego ustawienia wału przy ustawianu rozrządu,nie służy ona do blokowania wału w celu dokręcenia koła pasowego :!: artmako 27-07-2010, 18:56 do artmako A potem kombinuj jak ustawić rozrząd - bo koło zębate paska rozrządu po takiej operacji na pewno się przestawiło! Musisz mieć specjalną blokadę wału. Kolego, a niby dlaczego tak ma się stać. Moment przykładasz do wału i to nim chcesz zakręcić, więc przeskoczenie paska nie ma z tym nic wspólnego. Jak by tak było jak piszesz to przeskakiwałby przy każdym uruchomieniu silnika. Wiele razy tak odkręcałem i nie tylko FF i nic się nie stało. kor1011 27-07-2010, 20:52 W okolicy prawej półosi jest otwór pomiędzy skrzynią a silnikiem.Widać w głębi koło zamachowe.Dużym wkrętakiem lub łyżką można zaprzeć za ząb i w ten sposób zablokować wał. Slawko 27-07-2010, 21:36 wał korbowy prawidłowo blokuje się o wieniec koła zamachowego- trzeba wyjąć rozrusznik i tam wkręcić specjalny przyrząd. W okolicy prawej półosi jest otwór pomiędzy skrzynią a silnikiem.Widać w głębi koło zamachowe.Dużym wkrętakiem lub łyżką można zaprzeć za ząb i w ten sposób zablokować wał. to służy tylko i wyłącznie do nieuruchomiania(nie blokowania) wału podczas ustawiania rozrządu. Wrzucić 1-szy bieg i zaciągnąć ręczny raczej piąty, przy 1-szym silnik ma zbyt "dużą moc" . chodzi o przełożenia. I to jest najlepszy sposób oraz najtańszy i najszybszy. heko 29-07-2010, 00:27 ...uściślę: najwyższy bieg i pomocnik który depnie w haki...bo na ręcznym będzie bardziej "sprężynować" przy od...i zakręcaniu ..i absolutnie nie wykorzystywać blokady wału!!!!!!g:galy bond008 30-07-2010, 07:08 do Assan W silniku 1,6 Zetec SE koło pasowe jest zamontowane na "stożek" (brak klina). Jeżeli poluzujesz śrubę łączącą koło pasowe, za którym jest koło zębate rozrządu - to Sam przyznasz, że przy niesprzyjających okolicznościach - może się wszystko poprzestawiać. damian0985 21-06-2013, 12:51 Witam! chcialbym sie dowiedziec gdzie znajduja sie te dziury do blokowania walu? moze ma ktos jakies zdjecie czy chocby dokladna wiedze gdzie to jest juz tyle szukalem i nie mam pojecia gdzie to jest:( a chodzi o focus zetec 1.6 16v wszelkie informacje moga pomoc bo to ze nie moge znalesc tych dziur o jest mniejszy problem wiekszy jest taki ze wszystko sie poprzestawialo guraz z dolem napewno nie wspolgra:( moze ktos wie jak poradzic sobie i z ty problemem? Andrzej K. 01-08-2013, 18:45 Poradziłeś sobie z problemem,pewnie tak, bo "chwilę" temu pisałeś. Jeżeli jednak temat masz aktualny to się odezwij, pomogę w miarę możliwości. RS AUTO-RAF 01-08-2013, 23:04 Witam kolegę Andrzeja. Jak tam udało się ogarnąć rozrządzik? Andrzej K. 02-08-2013, 20:33 Witaj, tak tak, już zapomniałem o tym. Wszystko w jak najlepszym porządku. Zresztą po całej zakończonej operacji pisałem do Ciebie na pw, nie czytałeś? matsza22 08-04-2014, 17:00 Witwm, mam takie same pytanie, a mianowicie gdzie dokladnie jest to miejsce gdzie trzeba ten trzpień blokujący wał umiejscowić. Mam forda fusiona 1.4 16v Bump: Witwm, mam takie same pytanie, a mianowicie gdzie dokladnie jest to miejsce gdzie trzeba ten trzpień blokujący wał umiejscowić. Mam forda fusiona 1.4 16v Andrzej K. 08-04-2014, 18:26 Patrząc w kierunku jazdy śruba, którą należy wykręcić (10)i w jej miejsce wkręcić blokadę znajduje się tuż nad łączeniem miski olejowej z blokiem silnika od strony rozrządu. Ta blokada służy tylko do ustawienia rozrządu,a nie do dokręcania kół (pasowego i wałków). matsza22 08-04-2014, 18:46 Dziękuję, a jak najlepiej dokręcic koło pasowe? I jeszcze jedno pytanie: wkręcając tą blokadę trzeba trafic w jakąś dziurę w wale czy jak? Basra 08-04-2014, 21:14 Witam Po wkręceniu przyrządu do unieruchamiania wału korbowego i powolnym obracaniu w prawo wał oprze się o to narzędzie. pozdrawiam rafalg 09-04-2014, 11:19 U mnie mechanik ostatnio wymieniał koło pasowe wału bez blokowania. Nic się nie stało. Andrzej K. 09-04-2014, 16:23 powolnym obracaniu w prawo wał oprze się o to narzędzie.dokładnie, z jednym małym ale....Wał można zablokować w dwóch położeniach z czego jedno jest właściwe. Najprościej jak już Ci się wał zablokuje to sprawdz czy 1 tłok masz "na górze" czyli GMP. Bump: jak najlepiej dokręcic koło pasowe?Wiesz, ludzie różnie robią,a szczególnie mechanicy, którzy z reguły mało się przejmują poprawnością operacji niestety. Ja "takie rzeczy" robię sobie sam i mała uwaga: przy tej operacji wskazane jest troszkę wiedzy i bezwzględna dokładność, bo nonszalanctwo w tej kwestii może się mocno zemścić.... Wracając do Twojego pytania ja używam blokady koła zamachowego, czyli ustawiam rozrząd tak jak ma być po czym montuję wspomnianą blokadę kola i mogę sobie spokojnie wszystko rozkręcać (zakręcać) łącznie z kołami wału i wałków rozrządu. Pzdr. matsza22 10-04-2014, 08:55 Ok. Dziękuję za odpisanie dzisiaj zamawiam blokady na allegro i bedę brał sie do roboty. Pozdrawiam. keker1 20-12-2015, 10:14 Panowie jestem po wymianie koła pasowego metodą garażową. Nie trzeba używać blokady wału korbowego aby odkręcać a tym bardziej dokręcać koło pasowe. Na zdjęciu macie mój autorski pomysł blokady koła pasowego. W przypadku dokręcania i odkręcania wystarczy jedynie przełożyć śrubę na druga stronę. Metoda super skuteczna szybka i bez kosztowa. (po odkryciu tej metody wymiana koła pasowego trwała 15 minut). |