Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Fabryczne światła dzienne - mijania - wyłączenie
... do pinu 1 fabrycznie podłączony jest kabel (zdjęcie z załączeniu). Co w takim przypadku? ...
W takim przypadku należy nabyć pifko i z ukontentowaniem je spożyć:one:
Oznacza to, że Ford był łaskawy i za free masz przewód oporowy.
Teraz tylko trzeba sprawdzić, czy gniazdo przekaźnika R15 ma piny - jeśli tak - należy udać się po kolejne pifffko i również je spożyć.
Następnego dnia (broń Boże po 2 pifffkach) dołożyć dowolny pasujący nogami przekaźnik w gniazdo R15, aktywować świała w GEM i cieszyć się fabrycznymi światłami dziennymi... Jeśli ból głowy pozwoli można się udać z tej okazji po kolejne pifffka...:one:
Chyba nie do końca tak jest,jak piszesz tedi_k. Ja również posiadam ten sam GEM co salomon i też był taki przewód i po dodaniu przekażnika nie było świateł dziennych. Dopiero jak zakupiłem w ASO przewód oporowy (52zł:mad:)i zamieniłem z tym oryginalnym światełka się pojawiły.Ten oryginalny sprawdzałem tak głęboko jak tylko mogłem pod kokpitem i cały czas był w wiązce. Może do przełącznika szedł. Nie drążyłem dalej tematu,ponieważ światła już były. Niemniej jednak odpowiedzi na to pytanie brak.
Ehhh, wyglądało to zbyt pięknie... jak pisał tedi_k
tomfoc2, co zrobiłeś z oryginalnym przewodem? Odpiąłeś go z obu pinów (1 i 26) i w to miejsce podłączyłeś oporowy? Czy odpięcie oryginalnego przewodu (który, nie wiadomo dokąd idzie) nie spowodowało żadnych skutków ubocznych?
Oznacza to, że Ford był łaskawy i za free masz przewód oporowy.
raczej nie - to normalne że od pinu 1 i piny 26 idą przewody, ale nie oznacza to że jest pomiędzy nimi zwora - rzekłbym nawet, że z zdjęcia wynika, że tego przewodu nie ma
Bump: Czy odpięcie oryginalnego przewodu (który, nie wiadomo dokąd idzie) nie spowodowało żadnych skutków ubocznych?
nie nie nie!!! nie rozumiesz ideii
nie chce mi się o tej porze przeglądać schematów, ale tak łopatologicznie: od jednego z tych pinów idzie zasilanie do świateł mijania w przednich reflektorach, a na drugim z tych pinów pojawia się +12v po przekręceniu stacyjki - jak je połączysz (plus opisane bezpieczniki i przekaźnik) to światła świecą, a jak utniesz przewód to będzie d.pa
Bump: aktywować świała w GEM
nic nie aktywuje się w GEMie przy światłach dziennych w ff2
OK. Reasumując:
- gniazda F71 i F45 są puste i tak zostaje
- montuję przekaźnik R15
- mostkuję piny 1 i 26 kablem oporowym pozostawiając oryginalne połączenia na tych pinach bez zmian.
Jeszcze jedno - jaki kupić zamiennik przekaźnika 5M5T-14B192-AA? Oryginału Forda nigdzie nie mogę znaleźć.
Panowie sprawdzajcie przed pisaniem, bo robi się bałagan!
1) Do pinów 1 i 26 złącza C96 nie może być podpięty żaden inny przewód oprócz oporowego. Tak wynika ze schematów i specyfikacji wszystkich GEMów przed- i poliftowych. Kolor się zgadza - "zielono-czerwony", więc kolega ma przewód oporowy!
A tak poza wszytkim - jak jest przewód na pinach 1 i 26 to sprawdzić go można omomierzem w 15 sekund mniej więcej... Bez posiadania przyrządu uniwersalnego nie zabierał bym się raczej za taką robotę...
2) Nie będę zgadywał po P/N czy są konektory 1 i 26 w gnieździe C96. Za dużo widziałem niby takich samych GEMów z różnymi konektorami. Jeśli konektory 1 i 26 są oraz są konektory w gnieździe przekaźnika R15, to da się uruchomić światła. Sprawdzić można to samemu.
3) Nie ma czegoś takiego jak "zamiennik oryginalnego przekaźnika" - tzn. wszystko jest tym zamiennikiem. Każdy przekaźnik zwierny, który ma 4 (w tym nogę nr 5) albo 5 nóg i wejdzie w to gniazdo oraz przeznaczony jest do przełączania prądu większego niż 15A będzie działał.
4) Jeśli kolega miał "światła skandynawskie" - nie napisał, nie wiem - to i owszem trzeba aktywować w GEM światła dzienne, tzn. wyłączyć skandynawskie.
tedi_k, dzięki za wyjaśnienie sprawy. Jutro wezmę miernik i pomierzę przejście między pinami. Ostatnie pytanie - jak sprawdzić czy mam "światła skandynawskie" i jeżeli tak to jak je dezaktywować w GEM?
Uwaga dotyczy tylko samochodu z czujnikiem deszczu/zmierzchu ale z włącznikiem świateł bez pozycji "AUTO".
Światła skandynawskie, to te co się świecą na "0" przełącznika świateł cały czas po uruchomieniu zapłonu.
Tak na prawdę w samochodach przedliftowych są to właśnie światła dzienne z przewodem oporowym i przekaźnikiem R15.
"Światła skandynawskie" w takiej sytuacji likwiduje się dokładając przełacznik z pozycją "AUTO" i w GEM włączając światła automatyczne.
Bezpieczniki F71 i F45 - jesli były - trzeba koniecznie usunąć, aby nie było efektu pracy silnika mimo wyłacznie zapłonu..
A ja mam światła dzienne i automatyczne światła - te dwie funkcje nie wykluczają się. Dzienne w ff2 są realizowane hardware'owo, GEMowi nic do nich. Elmconfig ma poprosi błędny opis
Toteż tłumaczę, że w przypadku fabrycznych "świateł skandynawskich" skojarzonych z czujnikiem deszczu/zmierzchu, ale bez włącznika AUTO - pełno było takich samochodów - doprowadzenie "do porządku" wymaga dołożenia włącznika z pozycją "AUTO" i zaznaczenia ptaszka o światłach automatycznych. OK światła dzienne są realizowane sprzętowo, ale doprowadzenie w podanej sytuacji rzeczy do ładu i tak wymaga zajrzenia do ELMconfiga.
Ehhh, wyglądało to zbyt pięknie... jak pisał tedi_k
tomfoc2, co zrobiłeś z oryginalnym przewodem? Odpiąłeś go z obu pinów (1 i 26) i w to miejsce podłączyłeś oporowy? Czy odpięcie oryginalnego przewodu (który, nie wiadomo dokąd idzie) nie spowodowało żadnych skutków ubocznych?
Tak odpiąłem oryginał i wpiąłem również oryginał z ASO,oporowy z osłonką termiczną i jest ok.Ja posiadam przekażnik (tzw:inteligentny,światła zapalają się po uruchomieniu silnika),ale jak było ciemno"zima" to zapalały się już na zapłonie,i to mnie i rozrusznik;) denerwowało. Włożyłem przekażnik w tym tygodniu,bo jest już jasno jak wyjeżdzam do pracy i działa super. Ale na zimę ponownie wyłączę,by lżej odpalał.
Tak odpiąłem oryginał i wpiąłem również oryginał z ASO,oporowy z osłonką termiczną i jest ok...
A tak z ciekawości - jaki oryginał przewodu oporowego z ASO do Focusa MK2? Nie ma na to FINISa...
Do dostania były tylko całe wiązki do Focusa (cena kosmiczna) albo przewód oporowy do Fiesty (mniej więcej za 50 zł), w którym trzeba było przerabiać konektory...
Witam, mam c-maxa z czujnikiem deszczu/zmierzchu, przelacznikiem swiatel z AUTO - przegladnalem troche stron z tego tematu i dobralem sie do skrzynki pod nogami pasazera i oto co tam zastalem:
http://images37.fotosik.pl/2054/353b1da6a7a0e4f3m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=353b1da6a7a0e4f3)
http://images44.fotosik.pl/687/998326c23cf74a61m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=998326c23cf74a61)
http://images48.fotosik.pl/687/cab03f519d80fb29m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=cab03f519d80fb29)
w miejscu gdzie ma byc przekaznik R15 i bezpieczniki 110 i 113 i 130 to mam puste pola bez blaszek, czyli d...a ? wymiana skrzynki na taka co ma te pola z blaszkami? jedynie miejsce na przekaznik R18 ma blaszki.
Nie da się tego celniej ująć niż kolega napisał.
Brak sensownego zdjęcia zielonej kostki, aby sprawdzić czy jest przewód oporowy.
ok, mam zdjecie zielonej kostki :
http://images40.fotosik.pl/2038/17cd940e93915f3em.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=17cd940e93915f3e)
http://images40.fotosik.pl/2038/026ede3806abe771m.jpg (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=026ede3806abe771)
jedyneczka pusta, ale chyba jakas blaszka w gniezdzie jest, nie wyciagalem wtyczki z gniazda, zeby czegos nie spi.....ic ;)
Przewodu oporowego brak. Jak pech to pech...
Samych konektorów w gniazdach nigdy nie ma, więc nie ma czego tam szukać.
Ok, mam gema z końcówk CC , czy wymiana na gema z końcówka DC + przekaznik,bezpiecznik i drut da światła dzienne w trybie auto? ;)
GEM poliftowy w wersji -D* obsługuje światła dzienne. Na schematach ma zaznaczone, że nie obsługuje czujnika deszczu/zmierzchu, jednak w rzeczywistości zawsze miał tą obsługę. Niemniej trzeba na to uważać, bo nigdy nie wiadomo czy jednak jakaś partia poliftowych GEMów wersji -D* nie została zrobiona zgodnie ze specyfikacją czyli bez obsługi sensora deszczu/zmierzchu.
Najbezpieczniej jest kupować GEM poliftowy "wszystkomający" wersji -F* albo -J*.
Dzięki tedi_k :) . Czy wzrokowo da sie sprawdzić obsługę deszczu/zmierzchu w D* ? Patrząc po bezpiecznikach?
Tak, ale nie na bezpieczniki, tylko na małą kwadratową kostkę w lewym górnym rogu. Muszą być obsadzone piny w jej górnym rzędzie.
Muszą być obsadzone piny w jej górnym rzędzie
czujnik deszczu podłącza się pod pin 12
Sprostowanie - w dolnym rzędzie (kostka jest "do góry nogami") - czyli w rzędzie przy dużym złączu, w które wchodzi niebieska wtyczka.
A tak z ciekawości - jaki oryginał przewodu oporowego z ASO do Focusa MK2? Nie ma na to FINISa...
Do dostania były tylko całe wiązki do Focusa (cena kosmiczna) albo przewód oporowy do Fiesty (mniej więcej za 50 zł), w którym trzeba było przerabiać konektory...
tedi_k zgadza się to przewód do fiesty. Zmieniłem tylko jeden konektorek(jak dobrze pamiętam to mniejszy na ciut większy. Apropoos tego przewodu co był seryjnie,dlaczego on jest bez koszulki w wiązce? Po tym sądzę,że on raczej nie jest oporowy tylko jakiś zwykły(tylko do jakiej funkcji był dodany?)
...Apropoos tego przewodu co był seryjnie,dlaczego on jest bez koszulki w wiązce? Po tym sądzę,że on raczej nie jest oporowy tylko jakiś zwykły(tylko do jakiej funkcji był dodany?)
Nie mógł być do niczego innego. Przewód w FF2 jest dość długi i jest standardowo bez koszulki. Jak napisałm wcześniej ma kolor zielono-czerwony (jak na zdjęciu kolegi). Po tym go poznać czy to ten. U Ciebie może z jakiegoś powodu był przecięty albo co tam jeszcze ktoś wymyślił...
Dzięki pomocy tedi_k przeszczepiłem dzisiaj moduł gem z CD na FG :) , teraz brakuje mi jeszcze przekaźnika R15 oraz drutu oporowego aby mieć światła dzienne w trybie AUTO.
tedi_k bardzo dziękuje za pomoc i cenne wskazówki jak się do tego zabrać aby nie sp........, wiszę Ci dużą flachę :)
---
ok, światła dzienne działają :) założyłem przekaźnik + drut oporowy z fiesty (trochę się grzeje ten drut - co prawda ma koszulkę termoizolacyjna wykonaną z jakiejś dziwnej gumy )
btw. jakby ktoś w krakowie potrzebował przekaźnik to tutaj maja taki co pasuje:
http://www.sklep.monster.pl/12V-20A-B047-ZWIERNY-OMRON-PRZEKAZNIK%284,115,46348%29.aspx
Nie ma czegoś takiego jak "zamiennik oryginalnego przekaźnika" - tzn. wszystko jest tym zamiennikiem. Każdy przekaźnik zwierny, który ma 4 (w tym nogę nr 5) albo 5 nóg i wejdzie w to gniazdo oraz przeznaczony jest do przełączania prądu większego niż 15A będzie działał.
Byłem dziś w sklepie elektronicznym i niestety standardowy przekaźnik zwierny samochodowy jest kwadratowy a gniazdo R15 jest prostokątne. Gość ze sklepu powiedział, że jest to nietypowy układ styków i takiego łatwo nie dostanę. Polecił mi szukać w sklepach samochodowych...
Panowie gdzie udało Wam się nabyć odpowiedni przekaźnik?
czy taki będzie ok?
http://allegro.pl/przekaznik-fiat-alfa-romeo-lancia-maly-nowy-i3218782698.html
Wygląda że to jest to tylko weź 30A
Byłem dziś w sklepie elektronicznym i niestety standardowy przekaźnik zwierny samochodowy jest kwadratowy a gniazdo R15 jest prostokątne. Gość ze sklepu powiedział, że jest to nietypowy układ styków i takiego łatwo nie dostanę. Polecił mi szukać w sklepach samochodowych...
Panowie gdzie udało Wam się nabyć odpowiedni przekaźnik?
Przecież napisałem "i wejdzie w to gniazdo"... To jest standard przekaźników samochodowych małych - jedni mówią "mikro" inni "mini"... W tej chwili takie są w większości samochodów! Co do "niestandardowego układu styków" to gość mocno "pojechał"...
BTW - przekaźnik 20A w zupełności wystarcza, ale jeśli 30A jest w tej samej cenie, to oczywiście warto brać 30A!
japa2000 15-05-2013, 18:50 Panowie proszę o podanie , internetowego sklepu gdzie można nabyć końcówki do przewodu aby zamontować na pin 1 i pin 26. Można wysłac na priv aby nie reklamować sklepu. Dziękuję za pomoc
Panowie proszę o podanie , internetowego sklepu gdzie można nabyć końcówki do przewodu aby zamontować na pin 1 i pin 26. Można wysłac na priv aby nie reklamować sklepu. Dziękuję za pomoc
tu masz konektorki ISO:
http://www.mototech.com.pl/product_info.php?products_id=1198
100% SUKCES!
Z tego miejsca pragnę podziękować tedi_k za pomoc.
Podsumowanie dla potomnych:
FF MK2 2005 wyposażony w funkcję AUTO i czujnik deszczu
GEM = 4M5T 14A073 DF
gniazda bezpieczników F71 i F45 były puste (i puste pozostały)
dołożony przekaźnik R15 (kupiony bez problemu w sklepie fiata - 30A za 15zł)
w mojej foczce był już kabel oporowy (zielono-czerwony) - tedi_k miałeś rację!
Wszystko działa na 100%
Mogę pozostawić przełącznik w pozycji AUTO i światła same się zapalają.
Zastanawia mnie tylko to, że światła zapalają się już po włączeniu zapłonu i obciążają dodatkowo akumulator przy rozruchu silnika.
Czy jest jakieś rozwiązanie, które spowoduje włączenie świateł dopiero gdy alternator zacznie ładować?
Nie, nie ma fordowskiego rozwiązania na to, ale kojarzę że ktoś produkował inteligentne przekaźniki zalaczajace po przekroczeniu pewnego progowego napięcia
Zastanawia mnie tylko to, że światła zapalają się już po włączeniu zapłonu i obciążają dodatkowo akumulator przy rozruchu silnika.
Czy jest jakieś rozwiązanie, które spowoduje włączenie świateł dopiero gdy alternator zacznie ładować?
Bo tak nakazuje nasza kochana Unia Europejska. Światła dzienne mają się załączać "gdy silnik gotowy jest do rozruchu". Współczesnym akumulatorom to praktycznie nie przeszkadza.
Powyższy tekst zamieszczam chyba po raz 10-ty...
Bo tak nakazuje nasza kochana Unia Europejska. Światła dzienne mają się załączać "gdy silnik gotowy jest do rozruchu"
Zgoda. Tylko, że po zmroku po włączeniu zapłonu zapalają się również pozycje z tyłu, oświetlenie tablicy, zegary... a tego przepisy nie wymagają.
Współczesnym akumulatorom to praktycznie nie przeszkadza.
Latem to pewnie nie ma znaczenia ale zimą przy -20 st. akumulator ma ciężko bez świateł a tu dochodzi mu spore obciążenie (zwłaszcza po zmroku).
nie kojarzę żeby do tej pory było to wrzucane do tego wątku, ale jeśli było wcześniej to sorry
Wykresik
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Gluelebensdauerrp.png
ten wykres pokazuje (w procentach)
- zależność jasności świecenia od zasilania (całkiem liniowo)
- zależność żywotności źródła światłą od zasilania (ostro nie liniowe!!)
jasno widać, że zmniejszając jasność o 5% zwiększamy żywotność o 100%
piotrek_pajak 23-05-2013, 22:27 Czy ktoś się orientuje gdzie w Katowicach ew. w woj. śląskim mogę kupić ten drut oporowy?
Czy ktoś się orientuje gdzie w Katowicach ew. w woj. śląskim mogę kupić ten drut oporowy?
1) W ASO (np. Multexim na Roździeńskiego) ten od Fiesty do przrobienia końcówek
2) na allegro pytając gości od rozbierania samochodów, czy nie mają kawałka wiązki skrzyki BSI z FF2/C-maxa/Kugi z dużym zielonym złączem, i prawie metrem drutów...oraz aby był w tej wiązce drut zielono-czerwony pomiędzy pinami 1 i 26...
1) W ASO (np. Multexim na Roździeńskiego) ten od Fiesty do przrobienia końcówek
2) na allegro pytając gości od rozbierania samochodów, czy nie mają kawałka wiązki skrzyki BSI z FF2/C-maxa/Kugi z dużym zielonym złączem, i prawie metrem drutów...oraz aby był w tej wiązce drut zielono-czerwony pomiędzy pinami 1 i 26...
Ad.1 dodam tylko, ze w drucie do fiesty wystarczy przerobic koncowke mniejsza na pin 1, szeroka koncowka pasuje na pin 26.
piotrek_pajak 29-05-2013, 16:45 1) W ASO (np. Multexim na Roździeńskiego) ten od Fiesty do przrobienia końcówek
Ad.1 dodam tylko, ze w drucie do fiesty wystarczy przerobic koncowke mniejsza na pin 1, szeroka koncowka pasuje na pin 26.
Dzięki za podpowiedzi, dziś odebrałem drut, w piątek kupię konektor, przekaźnik już jest na miejscu.
Haymaker 02-06-2013, 18:11 Witam. Posiadam focusa mk2 FL 2010r, z czujnikiem zmierzchu. Fabrycznie miałem światła dzienne opisane w 1 poście przez Filon69. Najpierw wyciągnąłem bezpiecznik 110 10A od świateł pozycyjnych w pozycji "0" a zostawiłem bezpiecznik 135 20A od świateł mijania. Podłączyłem się pod komputer i uruchomiłem czujnik zmierzchu. Zamówiłem sobie przełącznik z funkcją auto z czerwonym podświetleniem(jest w drodze), aby mieć automatyczne światła dzienne na funkcji "AUTO". Wczoraj zauważyłem, że w pozycji 0, bez bezpiecznika od świateł pozycyjnych, gdy robi się ciemno czujnik automatycznie zapala światła pozycyjne. Podsumowując wychodzi na to, że do Focusa mk2 FL z fabrycznym czujnikiem zmierzchu i fabrycznymi światłami dziennymi, nie potrzebny jest przełącznik z funkcją auto, ponieważ czujnik załącza światła na przełączniku w pozycji "0". Po zmroku w pozycji "0" można włączyć światła drogowe, nie trzeba przekręcać przełącznika na światła "mijania i postojowe razem", jedyny minus tego wszystkiego, że z pozycji zero nie załączę świateł przeciwmgielnych przednich ani tylnych. W dzień czujnik nie załącza podświetlania zegarów.
Kolego Haymaker to mnie teraz zaskoczyłeś. U siebie mam taki sam sposób działania świateł. Mam już co prawda wyłącznik z opcją AUTO, ale teraz zastanawiam się czy jest sens go przekładać, skoro mówisz, że wystarczy wyjąć bezpiecznik i uruchomić "czujnik zmierzchu". Aczkolwiek tutaj bardziej właściwym określeniem byłoby właczenie automatycznych świateł, bo czujnik zmierzchu zapewne działa cały czas.
Może tedi_k wypowie się w tym temacie?
Haymaker 03-06-2013, 16:25 kunte,
Czy na przełączniku auto świecą Ci podświetlania zegarów ? U mnie w pozycji 0 świecą zegary, ale nie świeci radio climatronik i przyciski grzania szyb.
Czy na przełączniku auto świecą Ci podświetlania zegarów ? U mnie w pozycji 0 świecą zegary, ale nie świeci radio climatronik i przyciski grzania szyb.
Może źle się wyraziłem. Przełącznik mam, ale jeszcze go nie zamontowałem. Tak jak napisałem wcześniej, jeżeli wystarczy wyjąć bezpiecznik i uruchomić aut. światła za pomocą ELM'a to nie będę go przekładał.
Może źle się wyraziłem. Przełącznik mam, ale jeszcze go nie zamontowałem. Tak jak napisałem wcześniej, jeżeli wystarczy wyjąć bezpiecznik i uruchomić aut. światła za pomocą ELM'a to nie będę go przekładał.
Jak masz przełącznik to z jakiego powdu nie chcesz go założyć? Ten z AUTO jest wygodniejszy - na 0 da się zupełnie wyłączyć światła (np. w trakcie prac serwisowych w garażu), nie trzeba trzymać na postojówkach.
na 0 da się zupełnie wyłączyć światła (np. w trakcie prac serwisowych w garażu), nie trzeba trzymać na postojówkach.
Jak najbardziej jest to argumet za tym, żeby go wymienić, jednakże jestem zwolennikiem tego, aby jeżeli coś można zrobić bez ingerencji w części to tak robię.
Aż wstyd się przyznać, ale wyłącznik mam już prawie miesiąc i do tej pory nie miałem czasu, żeby ogarnąć jego wymianę. :(
japa2000 04-06-2013, 18:57 Ja ślę podziękowania dla tedi_k, pomógł od początku do końca czyli wyboru zakupu gem-u, po ustawieniu ELMConfig i po porady a nawet niespodzianki, które zauważyłem a on chciał sprawdzić czy jestem czujny. Nie, kupiłem kabelka oporowego nie mam mozliwosci brak na szrotach, zainstalowałem normalny ale co najważniejsze wszystko działa. Jeszcze raz podziękowania. :)
Haymaker 05-06-2013, 18:04 Jak najbardziej jest to argumet za tym, żeby go wymienić, jednakże jestem zwolennikiem tego, aby jeżeli coś można zrobić bez ingerencji w części to tak robię.
Aż wstyd się przyznać, ale wyłącznik mam już prawie miesiąc i do tej pory nie miałem czasu, żeby ogarnąć jego wymianę. :(
Dzisiaj dotarł do mnie przełącznik AUTO i jest mały problem.
1. Po wyciągnięciu bezpiecznika od świateł mijania w pozycji 0 i przełączeniu pokrętła na "AUTO" nie zapalają się światła mijania. Po zasłonięciu czujnika włączają się pozycyjne i mijania, czyli dokładnie tak jak na pozycji "0". Spróbuję założyć "inteligentny przekaźnik", zobaczę co będzie.
2. W pozycji AUTO nie działa ściemnianie zegarów, radia, climatronika, działa tylko na "światłach mijania"
kunte podłącz swój przełącznik zajmuje to tylko 5 min, i zobaczymy jak to będzie wyglądało u Ciebie.
tedi_k
Najwyraźniej nie idzie wyłączyć świateł.
A aktywowales automatyczne światła w GEMie?
Haymaker 05-06-2013, 18:13 A aktywowales automatyczne światła w GEMie?
Tzn... Chodzi o włączenie czujnika zmierzchu czy jak ?
Haymaker 05-06-2013, 18:33 Tak
No to mam włączony. Jak zasłonię go ręką to automatycznie zapala mi wszystkie światła.
...
tedi_k
Najwyraźniej nie idzie wyłączyć świateł.
Klasyczna sytuacja. Każdemu trzeba ją tłumaczyć oddzielnie...
Za realizację "świateł skandynawskich" (świecących w pozycji 0) po lifcie odpowiadają bezpieczniki F110 i F113. Bezpieczniki te trzeba wyjąć! Cudów nie ma - światła mogą świecić w pozycji "0" tylko i wyłącznie jak jest obecny bezpiecznik F110 albo gdy ktoś dokona przeróbki wiązki włącznika i zmostkuje piny 8 i 15 wtyczki włącznika. Rodzaj włacznika (z lub bez AUTO) nie ma tu znaczenia.
Regulacja jasności oświetlenia działa tylko i wyłącznie wtedy, gdy włączone są światła mijania (także w wyniku zadziałania czujnika zmierzchu w pozycji AUTO włącznika). Bez właczonych (jakkolwiek) świateł mijania regulacja jasności nie działa.
"Światła dzienne" (nie mylić z tymi "skandynawskimi"!!!) robi się oddzielnie - przekaźnik R15 i bezpiecznik F135. Oczywiście musi być obecny przewód oporowy na pinach 1 - 26 gniazda dużego zielonego C96 w GEM.
Haymaker 06-06-2013, 13:34 Klasyczna sytuacja. Każdemu trzeba ją tłumaczyć oddzielnie...
Za realizację "świateł skandynawskich" (świecących w pozycji 0) po lifcie odpowiadają bezpieczniki F110 i F113. Bezpieczniki te trzeba wyjąć! Cudów nie ma - światła mogą świecić w pozycji "0" tylko i wyłącznie jak jest obecny bezpiecznik F110 albo gdy ktoś dokona przeróbki wiązki włącznika i zmostkuje piny 8 i 15 wtyczki włącznika. Rodzaj włacznika (z lub bez AUTO) nie ma tu znaczenia.
Regulacja jasności oświetlenia działa tylko i wyłącznie wtedy, gdy włączone są światła mijania (także w wyniku zadziałania czujnika zmierzchu w pozycji AUTO włącznika). Bez właczonych (jakkolwiek) świateł mijania regulacja jasności nie działa.
"Światła dzienne" (nie mylić z tymi "skandynawskimi"!!!) robi się oddzielnie - przekaźnik R15 i bezpiecznik F135. Oczywiście musi być obecny przewód oporowy na pinach 1 - 26 gniazda dużego zielonego C96 w GEM.
O taką odpowiedź mi chodziło !!
Nie działało, ponieważ ja wyciągałem bezpiecznik 135 a nie 113. Teraz działa tak jak powinno.
Dziękuję bardzo :)
O taką odpowiedź mi chodziło !!
tedi_k juz chyba naście razy na te 305 postów tłumaczył co i jak,ale oczywiście czytać się nie chce przecież można zadać pytanie i ze sto razy o to samo. Przez to temat ja "MODA NA SUKCES" się ciągnie.:evil:
Haymaker 06-06-2013, 16:50 tedi_k juz chyba naście razy na te 305 postów tłumaczył co i jak,ale oczywiście czytać się nie chce przecież można zadać pytanie i ze sto razy o to samo. Przez to temat ja "MODA NA SUKCES" się ciągnie.:evil:
Może i kilkanaście razy tłumaczył, wytłumaczył jeszcze raz i za to mu dziękuję. Działa tak jak chciałem g:D
krystianen 17-06-2013, 18:42 przeczytalem juz kilka wątka na ten temat i mam pytanie.
mam polift z niemiec czyli w pozycji auto swiatla w dzien nie swieca po zmroku jest ok. mam puste bezpieczniki F110 i F113. mam przekaźnik R15 i bezpiecznik F135 (na zdjeciu jeszcze go nie ma ale juz jest). mam też chyba kabel oporowy.
Czy musze jeszcze cos w elmconfig włączac skoro czujnik zmierzchu mam aktywny??
http://imageshack.us/a/img834/9739/az9p.jpg
http://imageshack.us/a/img841/1991/sxnx.jpg
No ale nie widzę założonego przekaźniaka R15 i bezpiecznika F135...
Próbował kolega założyć? Przecież to najprostsza metoda sprawdzenia...
PS - po założeniu powinno być OK (nie trzeba niczego aktywować).
EDIT - jeśli dobrze widzę, to kolega ma GEM -CB. No to może być problem, bo zdaje się nie ma pinów w gniazdach przekaźnika R15 i bezpiecznika F135. W takim przypadku jedynie wymiana GEM (najlepiej na wersję -Fx jak było wielokrotnie napisane...).
Wymiana GEM wymaga programowania (najlepiej ELMconfigiem).
krystianen 17-06-2013, 19:13 Co do bezpiecznika f135 pisalem ze wlozylem go zrobieniu zdjecia. Przekaznik R15 jest maly czarny po lewej.
Co do GEM to mnie troche zmartwiles.
Kolega założył przekaźnik pompy paliwa (zbyteczny - potrzebny tylko w benzynie...). Resztę widać na zdjęciu.
krystianen 17-06-2013, 21:29 Hmm... W tym drugim gniezdzie faktycznie nie ma pinow. Mialem nadzieje ze ten drugi to ten...
Czyli wymiana GEM. W takim ukladzie musze sie zastanowic czy warto to robic.
...Czyli wymiana GEM. W takim ukladzie musze sie zastanowic czy warto to robic.
Wymiana GEM i tak wyjdzie taniej niż zalożenie dobrych LEDów.
Przy odrobinie uwagi, determinacji i szczęścia na allegro odpowiedni GEM trafi się poniżej 100zł... Można także uderzyć do kolegi mayak - ma właściwy GEM na zbyciu. W Wawie może go także bez problemu podmienić z odpowiednim zaprogramowaniem.
No więc albo LEDy - albo wymiana GEM. Co kto lubi...
warto - kupisz nowy a stary sprzedasz
ps.
nie długo będę sprzedawał "wszystkomający" poliftingowy GEM w wersji F - światła dzienne działają na nim
krystianen 17-06-2013, 21:57 To daj znac dogadamy sie. Do 2.0 bedzie ok?
tak, GEM będzie ok
dam znać wkrótce
athlon64x4 14-08-2013, 07:36 Witam ponownie!
Wracam do swojego problemu i dyskusji (konkretnie do str. 12 tego wątku) ale zacznę od początku:
FF 2 FL TDCI - bogato wyposażony z fabrycznymi ksenonami i czujnikiem deszczu - zakupiłem przełącznik z funkcją auto (anglik) oraz ELM327 (+ dolutowany switch). Przełącznik zamontowany, na stronie 3 ELMconfig autolampy załączone, bezpiecznik 110 i 113 wyjęty. Działa prawie wszystko - tzn. lampy same się załączają i gasną ale...:
- w pozycji auto kiedy gasną ksenony pozycje (W5W) palą się jeszcze przez jakieś 5 sekund i dopiero potem gasną
- w pozycji świateł mijana po wyjęciu kluczyka/zamknięciu samochodu świecą non stop pozycje (jest to nawet sygnalizowane dźwiękiem przy otwartych drzwiach)
Dodatkowo mam GEM w wersji -D który wg tedi_k nie powinien obsługiwać czujnika deszczu/zmierzchu...
Gdzie szukać błędu / rozwiązania problemu??
a w czym masz problem?
tak ma być - jak zostawisz na pozycyjnych albo na mijania i wyjmiesz kluczyk, to pozycyjne świecą się - dlatego ja jeżdżę cały czas z przełącznikiem świateł ustawionym na auto: w dzień świecą się dzienne (fordowskie dzienne, czyli na drucie oporowym), w nocy zwykle mijania, a jak wyjmę kluczyk to gasną.
full automat
athlon64x4 14-08-2013, 11:35 hmmmm to nie wiedziałem...
w drugim samochodzie (francuz) jak zoistawie swiatła na mijania to po zamknieciu samochodu wszystko (łącznie z pozycja) gasnie
czy z tym 5 sekundowym opóźnieniem pozycji względem ksenonow (przelacznik na auto) tez jest ok??
...czy z tym 5 sekundowym opóźnieniem pozycji względem ksenonow (przelacznik na auto) tez jest ok??
Tak. Taki jest algorytm przełączania w GEM.
wisnia100 27-08-2013, 14:24 Może wyjątkowo śmieszne pytanie ale męczę się i nie wiem jak wyjąć wybrany bezpiecznik ze skrzynki który znajduje się pod nogami pasażera. Skrzynkę wyjąłem, próbuję pęsetą i nic. Bezpieczniki siedzą tak mocno że niczym nie mogę ich podważyć... Jest na to jakiś sposób ?
Może wyjątkowo śmieszne pytanie ale męczę się i nie wiem jak wyjąć wybrany bezpiecznik ze skrzynki który znajduje się pod nogami pasażera. Skrzynkę wyjąłem, próbuję pęsetą i nic. Bezpieczniki siedzą tak mocno że niczym nie mogę ich podważyć... Jest na to jakiś sposób ?
Nie sprawdzałem tego ale podobno [wg instrukcji] w skrzynce z bezpiecznikami pod maską jest specjalna "pinceta" do wyjmowania bezpieczników...
...specjalna "pinceta" do wyjmowania bezpieczników...
Zawracanie głowy... Tymi plastikowymi uchwytami to nie wiem co można zrobić... Najsprawniej wyjmowanie/wkładanie bezpieczników idzie miniaturowymi szczypcami (takimi do bardziej precyzyjnych robót elektryczno-mechanicznych).
wisnia100 28-08-2013, 15:48 Nie sprawdzałem tego ale podobno [wg instrukcji] w skrzynce z bezpiecznikami pod maską jest specjalna "pinceta" do wyjmowania bezpieczników...
przeszukałem, nie ma żadnej takowej przy skrzyneczce
zwykłą taką kosmetyczną nie jestem w stanie tego wyjąć
Zawracanie głowy... Tymi plastikowymi uchwytamizwykłą taką kosmetyczną nie jestem w stanie tego wyjąć
To proszę zakupić zestaw bezpieczników tam jest taki plastikowy uchwyt często gęsto!
Pozdrawiam
Kris
Kupiłem drut oporowy 1,77mm2 0,764 Ohma/m. Z obliczeń wychodź ze 70 centymetrowy kawałek ma 0,53 Ohma i wszystko było by piękne gdyby nie temperatura. Po około minucie temperatura przekracza zakres termometru czyli 70 stopni i pewnie wciąż rośnie. Boje się ze może to doprowadzać do stopienia izolacji na sąsiednich przewodach i jakiegoś pożaru. Czy oryginalny przewód też tak się grzeje ? A może posiada jakąś termoizolacje oddzielającą go od pozostałych przewodów ?
Witam serdecznie,
tak oryginalny drut jest zabezpieczony taka włókniną.
Sam też próbowałem wykonać ten drut, efekt taki sam jak u Ciebie. Zastępczo podłączyłem rezystory ceramiczne, po 1 minucie podłączenia osiągały temp kosmiczną ;-).
Pojechałem na szrot i dostałem drucik w oryginale.. teraz śpię spokojnie ;-)
Witam, jestem świeżym posiadaczem FFII po lifcie i żaden ze mnie elektryk ale po przeczytaniu tego sporego tematu zainteresowało mnie to dotyczące świateł dziennych. Bardzo proszę któregoś z kolegów/koleżanek o poradę w tym temacie. Mam taka sytuacje po włączeniu zapłonu zapalają sie światła pozycyjne ( przełącznik w pozycji 0 - bez auto) czy na tej podstawie można stwierdzić , że mam wersje ze światłami dziennymi i powinienem manipulować czy bezpiecznikach? Czy to normalne że zapalają sie tylko postojówki czy w ogóle nie powinno nic świecić? Będę wdzięczny za odpowiedz i poradę dość prostym językiem :oops:
...Mam taka sytuacje po włączeniu zapłonu zapalają sie światła pozycyjne ( przełącznik w pozycji 0 - bez auto) czy na tej podstawie można stwierdzić , że mam wersje ze światłami dziennymi i powinienem manipulować czy bezpiecznikach? Czy to normalne że zapalają sie tylko postojówki czy w ogóle nie powinno nic świecić? Będę wdzięczny za odpowiedz i poradę dość prostym językiem :oops:
Postojówki pala się, bo jest na pewno założony bezpiecznik F110 (oraz być może także bezpiecznik F113). Trudno zgadnąć czy masz mostek oporowy niezbędny do działania świateł dziennych - trzeba sprawdzić czy jest zainstalowany przekaźnik R15 - jeśli tak, to czy sprawny jest bezpiecznik F135.
Jeśli brak jest pinów w gnieździe przekaźnika R15, to GEM (skrzynka bezpieczników) nie jest przystosowany do instalacji fabrycznych świateł dziennych.
Ten przypadkowy GEM na załączonym zdjęciu poglądowym nie jest przystosowany do obsługi fabrycznych świateł dziennych.
Dzięki za porade, już jestem troche bliżej z elektryką ( co prawda ze swoimi 2 metrami wzrostu wpełznąć tam to sztuka akrobatyczna) ale :
w 110 mam bezpiecznik wiec jak wyciagne to problem z postojówkami zniknie,
jest taki czarny przekaźnik ale obok nie ma tego bezpiecznika 135. Czy jeśli włożę bezpiecznik to dzienne zadziałają? Tu podpytuje odnośnie tego przewodu ( nie wiem czy on jest bo nie wiem gdzie szukać ( przypominam laik :p )?
Powiem tak-działa, wyjąłem 110 i wsadziłem na 135 po czym pojawiła się światłość z reflektorów mijania. Pytanie z tym związane jest tam bezpiecznik 10 a zgodnie z instrukcją powinno być 20. Może tak być czy lepiej szybko wymienić
po co kombinować przewód altualnie kosztuje 55 zł
...Powiem tak-działa, wyjąłem 110 i wsadziłem na 135 po czym pojawiła się światłość z reflektorów mijania. Pytanie z tym związane jest tam bezpiecznik 10 a zgodnie z instrukcją powinno być 20. Może tak być czy lepiej szybko wymienić
Po kolei:
- F110 załóż z powrotem na swoje miejsce (jest potrzebny);
- F113 wyjmij - jest zbyteczny;
- F135 załóż 20A, bo przez niego idą bezpośrednio obie lampy mijania.
Przewodu żadnego nie potrzebujesz, bo jeśli świecą światła to go masz.
Po kolei:
- F110 załóż z powrotem na swoje miejsce (jest potrzebny);
- F113 wyjmij - jest zbyteczny;
- F135 załóż 20A, bo przez niego idą bezpośrednio obie lampy mijania.
Przewodu żadnego nie potrzebujesz, bo jeśli świecą światła to go masz.
Zrobiłem zgodnie z powyższym - "gra gitara"
kozinio14 09-01-2014, 04:29 Witam,
Potrzebuję pomocy (focus mk2 1.6 16V, 2008 rok, czujnik deszczu).
Chciałem sprawdzić czy da się u mnie zrobić światła dzienne i sytuacja wygląda następująco:
- mam założony bezpiecznik 110, 113, 135
- przekaźnik 5M5T-14B1192
- przełącznik świateł z pozycją AUTO
Gdy przekręcę kluczyk, w pozycji AUTO zapalają się światła mijania, (z tyłu też), pradwopodobnie świecą na 100 % bo nie widzę różnicy jeśłi zmieniam pozycję przełącznika.
Co mam sprawdzić, ewentualnie zrobić żeby mieć światła do jazdy dziennej?
Dzięki za pomoc.
kozinio14 09-01-2014, 23:24 Dzięki za pomoc Mayak, po wyjęciu bezpiecznika świecą się tylko z przodu, trudno stwierdzić czy na 70% ale wygląda na to że chyba tak. Pzdr
Uporządkujmy, aby nie było dysonansu poznawczego.
Bezpiecznik F110 w poliftowych C-maxach i FF2 służy do załączania świateł dziennych w pozycji "0" włącznika świateł - a więc ma zastosowanie do samochodów bez czujnika deszczu. W takiej konfiguracji F110 jest niezbędny.
W samochodach z czujnikiem zmierzchu/deszczu automatyczne światła dzienne wymagają jedynie bezpiecznika F135 - bezpieczniki F110 i F113 muszą być wyjęte.
Wiem, że wątek dotyczy focusa ale nie znalazłem innego tak zaawansowanego wątku dotyczącego świateł automatycznych w fordach.
Mianowicie, może się koledzy orientujecie jak sprawa automatycznych świateł wygląda w fiecie mk7 2009 r.
Posiadam czujnik zmierzchu i światła z przełącznikiem "AUTO" lecz w dzień (w związku z brakiem obowiązku jazdy na światłach dziennych w niemczech - samochód sprowadzony) całe oświetlenie gaśnie, a w nocy działa poprawnie.
W Aso stwierdzili, że muszą zweryfikować za 300 zł :shock: i raczej się nie uda.... aktywować.
Na logikę jeżeli jest czujnik oraz przełącznik to niemożliwym jest brak aktywacji takiej funkcji.
Jeżeli ktoś by miał jakieś rozwiązanie byłbym wdzięczny za pomoc. :wink:
dołożyć ledy i po problemie albo uruchomić światła świecące z 70% siłą światła, pogadaj z tedi_k iem
No właśnie miałem na myśli te 70% ale odpowiedź ASO (Warszawa Popularna) mnie trochę zaskoczyła.
Haymaker 08-02-2014, 19:18 Podepnę się pod temat :)
Czy idzie wyłączyć w pozycji "0" podświetlanie zegarów, radia, panelu klimatronika ?
Szukałem szukałem, ale informacji nie znalazłem :)
Cześć
możesz użyć włącznika świateł z funkcją "auto", wyciągnąć bezpiecznik.. (sorki ale nr nie pamiętam - jest opisane który w temacie poniżej) oraz założysz drut oporowy bądź nie i w pozycji "auto" otrzymasz to o czym piszesz.
Podepnę się pod temat :)
Czy idzie wyłączyć w pozycji "0" podświetlanie zegarów, radia, panelu klimatronika ?
Podepnę się pod temat :)
Podświetlenie radia i klimatronika osiągniesz wyciągając bezpiecznik (znajdziesz w wątku). Podświetlenia zegarów nie da się wyłączyć, palą się zawsze.
Zatem różnią się wersje FF MK2 i po FL. Ponieważ mam autko z przed FL tak miałem.
Po wymianie zegarów na po FL w pozycji włącznika świateł "auto" świecą sie tylko zegary. Przed do podmianą zegarów nie miałem podświetlenia - czyli nic z kokpitu.
Podświetlenie radia i klimatronika osiągniesz wyciągając bezpiecznik (znajdziesz w wątku). Podświetlenia zegarów nie da się wyłączyć, palą się zawsze.
sunnyluk 26-02-2014, 06:31 Podepnę się trochę pod temat, czy jedynym sposobem wyłączenia świateł skandynawskich w FF MK3 jest podpięcie pod komputer? W ASO życzą sobie za coś takiego 200zł... Będę montował ledy i muszę je jakoś wyłączyć.
virusmax 26-02-2014, 06:59 Czy mogę zamienić GEM z part number 7M5T-14073-CC na 4M5T-14073-FF, oczywiście w kontekście uruchomienia automatycznych świateł dziennych ? Ford C-MAX FL 2008 z czujnikiem deszczu.
Pozdrawiam
ten zaczynający się na 4 to przedlift. Ma inaczej kostki, więc szukaj zaczynającego się na 7M
Podepnę się trochę pod temat, czy jedynym sposobem wyłączenia świateł skandynawskich w FF MK3 jest podpięcie pod komputer? W ASO życzą sobie za coś takiego 200zł... Będę montował ledy i muszę je jakoś wyłączyć.
Uderz do tedi_k, on jest z Katowic, więc chyba w miarę blisko Ciebie
Bump: Czy mogę zamienić GEM z part number 7M5T-14073-CC na 4M5T-14073-FF, oczywiście w kontekście uruchomienia automatycznych świateł dziennych ? Ford C-MAX FL 2008 z czujnikiem deszczu.
Pozdrawiam
Kup 7M5T-14073-Fx gdzie x jest dowolną literą
virusmax 26-02-2014, 12:40 Kup 7M5T-14073-Fx gdzie x jest dowolną literą
Dzieki, poszukam takiego. Czy po wymianie GEMa, wgrywam tylko starą konfigurację i gotowe ?
Pozdrawiam
Zapisujesz swoją konfigurację strona po stronie, podpinasz nowy gem, wczytujesz zapisaną konfigurację, zmieniasz nr vin na swój i wszystko śmiga. Odłączaj i podłączaj gem na odpiętym aku
Michał22 26-02-2014, 19:37 Witam.
Chciałem podzielić się informacją o rozwiązaniu problemu z mrugającym podświetleniem deski rozdzielczej po zamontowaniu włącznika z funkcją "AUTO". Pisałem o nim w poście nr 225.
Po zweryfikowaniu wszystkich możliwości związanych z instalacją, sterownikami itp. nie mogłem rozwiązać problemu aż ostatnio przez przypadek kolega przywiózł mi do sprawdzenia oryginalne radio SONY z forda Focusa. I tu wielkie zaskoczenie po podłączeniu radia okazało się że wszystkie problemy zniknęły. Ja zacząłem zgłębiać temat okazało się że radio które miałem zamontowane pochodziło z Mondeo mk IV po FL lub z nowego Galaxy. Można je rozpoznać po czarnej gałce do regulacji głośności. Zakupiłem od razu na znanym portalu radio SONY w wersji do Fokusa (srebrna gałka do regulacji głośności) i wszystkie moje problemy zostały rozwiązane.
Radia można odróżnić jeszcze po gnieździe antenowym:
Stara wersja -> gniazdo DIN
Nowa wersja -> gniazdo FAKRA
Nie wiem czy zrobiono to specjalnie ale najprawdopodobniej Ford zmienił sposób regulacji intensywności podświetlenia i ten nowy nie współpracuje z starszymi samochodami powodując zakłócenia. Jak jest w drugą stronę nie wiem.
Pozdrawiam.
Michał.
Radio od Focusa można odróznić po ostatnich symbolach kodu na naklejce z boku radia: Focus powinien mieć KW2000, Mondeo/Galaxy - GGDS.
Zapisujesz swoją konfigurację strona po stronie, podpinasz nowy gem, wczytujesz zapisaną konfigurację, zmieniasz nr vin na swój i wszystko śmiga. Odłączaj i podłączaj gem na odpiętym aku
ja nie odpinałem aku przy wymianie gema
trzeba jeszcze przejrzec/sprawdzić obecność i stan wszystkich bezpieczników i przekaźników w nowym vs. stary
Trafiłem ostatnio na projekt świateł dziennych w oparciu o przetwornice pwm. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595250-0.html
Okroiłem układ do samej przetwornicy i zamontowałem w miejsce drutu oporowego zyskując możliwość regulacji jasności świateł. I tu nasuwa się pytanie, do jakiej wartości można ograniczyć światła by nadal było to zgodne z prawem ?
http://www.youtube.com/watch?v=olKkx8FQRmg&feature=share&list=UUH_I__Md9y88hgynv8SvyAA
w fieście są wykorzystane światła mijania i tam świecą z siłą światła 75% jak normalne światła mijania
Witam,
chciałbym się pochwalić - u mnie patent na dzienne działa.
Włożyłem te 3 bezpieczniki, przewód oporowy mam oryginalny. Nie mam przekaźnika, więc na czas sprawdzenia, przełożyłem tego od pompy paliwa.
Po włączeniu zapłonu, światła wyraźnie słabiej świecą w pozycji "0".
Mam pytanie, czy da się to jakoś zrobić, żeby światła dzienne zapalały się dopiero po uruchomieniu silnika?
...Mam pytanie, czy da się to jakoś zrobić, żeby światła dzienne zapalały się dopiero po uruchomieniu silnika?
Dla świateł dziennych takie są przepisy: mają się włączać jak SILNIK JEST GOTOWY DO ROZRUCHU. Ich załączenie nie ma żadnego praktycznego znaczenia dla żywotności akumulatora. Światła pobierają łącznie jakieś 10A prądu, w sytuacji gdy prąd rozruchowy jest na pewno powyżej 400A (40x więcej).
Istnieją wersje przekaźnika (handluje nim jeden kolega na forum - w dziale "sprzedam" znajdziesz "przekaźnik"...) załączającego światła po uruchomieniu silnika. U mnie ten przekaźnik nie zadziałał - jak chcesz to się odezwij: może u Ciebie zadziała...
Dla świateł dziennych takie są przepisy: mają się włączać jak SILNIK JEST GOTOWY DO ROZRUCHU. Ich załączenie nie ma żadnego praktycznego znaczenia dla żywotności akumulatora. Światła pobierają łącznie jakieś 10A prądu, w sytuacji gdy prąd rozruchowy jest na pewno powyżej 400A (40x więcej).
Wiem, niby to niewiele, ale zimą przy sporych mrozach, każdy odbiornik obciąża aku przy rozruchu (liczy się każdy amper), a wiadomo jak ujemna temperatura wpływa na pojemność akumulatora ;) . Trochę mi na tym zależy, bo do pracy mam mały dystans, co zimą może źle się odbić na akumulatorze.
W każdym bądź razie, dzięki za info :) .
Andrzej_K 07-03-2014, 05:25 (...) mają się włączać jak SILNIK JEST GOTOWY DO ROZRUCHU.
I to jest największa bzdura jaką mogli zrobić. Co mieli na myśli ustanawiając taki wymóg? Po co mają się zapalać światła gdy przekręcę kluczyk w pozycję 2?
Ich załączenie nie ma żadnego praktycznego znaczenia dla żywotności akumulatora.
Przy normalnej/codziennej/letniej eksploatacji praktycznie zbytnio nie obciąża akumulatora. Weźmy jednak jakąś skrajną sytuację: Masz jakieś zwarcie w autku (lub coś nie działa). To coś ma się załączać po zapłonie więc przekręcasz kluczyk i szukasz. Miernik tu miernik tam, czas leci, a światełka świecą. Gdy masz dobry akumulator to i parę godzin można "szukać". Gdy jednak nie jest zbyt dobry...
...Weźmy jednak jakąś skrajną sytuację: ...
Ze mną dyskutujesz czy z przepisami???:shock:
Chcesz sobie włożyć przekaźnik opóźniający włączenie świateł dziennych - nie widzę problemu... Mam nawet jeden na zbyciu (u mnie nie zadziałał, choć kolega je robiący mówi, że powinien).
Teisejas 07-03-2014, 09:34 I to jest największa bzdura jaką mogli zrobić. Co mieli na myśli ustanawiając taki wymóg? Po co mają się zapalać światła gdy przekręcę kluczyk w pozycję 2?
Może jest w tym jakaś głębsza myśl, bo zauważ, że wszystkie zewnętrzne światła w samochodzie mają działać w tym położeniu stacyjki- czy to światła stopu, pozycyjne, mijania, czy kierunkowskazy. Cała różnica w przypadku świateł do jazdy dziennej sprowadza się do tego, że są to jedyne światła, które mają włączać się automatycznie bez jakiejkolwiek interakcji ze strony kierowcy, co z kolei zdejmuje z niego obowiązek pamiętania o ich codziennym włączaniu (chociaż nasz ustawodawca już od wielu lat 'zachęcał' do wykształcenia tego nawyku w okresie od 1 XI do ostatniego dnia lutego).
Weźmy jednak jakąś skrajną sytuację: Masz jakieś zwarcie w autku (lub coś nie działa). To coś ma się załączać po zapłonie więc przekręcasz kluczyk i szukasz. Miernik tu miernik tam, czas leci, a światełka świecą. Gdy masz dobry akumulator to i parę godzin można "szukać". Gdy jednak nie jest zbyt dobry...
Jeżeli już ktoś rzeczywiście się na tyle zna na samochodach, że z miernikiem zaczyna szukać usterki, to równie dobrze może chwilę pomyśleć, zajrzeć do instrukcji i wyciągnąć odpowiedni bezpiecznik odpowiedzialny za świecenie świateł do jazdy dziennej...
Nie ma co za bardzo demonizować konsekwencji tego rozwiązania, a jak już komuś zupełnie to przeszkadza to może je obejść stosując odpowiedni przekaźnik, tak jak wskazywał to już kol. Tedi_k.
Decydując się na taką modyfikację istotne jest jednak, żeby wiedzieć jakiego sposobu działania świateł do jazdy dziennej wymagają przepisy, aby uniknąć w ten sposób zdziwienia na stacji diagnostycznej, czy też zbędnej dyskusji z Policjantem w czasie kontroli na drodze.
Andrzej_K 07-03-2014, 11:22 Może jest w tym jakaś głębsza myśl, bo zauważ, że wszystkie zewnętrzne światła w samochodzie mają działać w tym położeniu stacyjki- czy to światła stopu, pozycyjne, mijania, czy kierunkowskazy.
Tak, ale działają one po ich włączeniu np. światła stopu po naciśnięcia pedału hamulca, pozycyjne po przekręceniu/włączeniu przełącznika itd. Samo przekręcenie kluczyka w położenie "gotowości silnika do rozruchu" nie zapala żadnego z tych świateł.
(...) że są to jedyne światła, które mają włączać się automatycznie bez jakiejkolwiek interakcji ze strony kierowcy, co z kolei zdejmuje z niego obowiązek pamiętania o ich codziennym włączaniu (...)
Gdy się automatycznie włączają po uruchomieniu silnika to także nie potrzeba, cytuję: "jakiejkolwiek interakcji ze strony kierowcy, co z kolei zdejmuje z niego obowiązek pamiętania o ich codziennym włączaniu ", koniec cytatu.
Tak, ale działają one po ich włączeniu ....
Ponawiam pytanie o sens tej dyskusji - przepisy jakie są napisałem. Reszta nadaje się do Hyde Parku...
Teisejas 07-03-2014, 12:03 Istota mojej wypowiedzi sprowadza się do zauważenia, że wszystkie światła w samochodzie po włączeniu zapłonu mają działać tak jak po uruchumieniu silnika i wymóg odnośnie działania świateł dziennych wpisuje się w ten schemat. Czy ma to jakiś sens? Dla kogoś kto tworzył te przepisy widocznie ma. Producenci do tych przepisów stosować się muszą, a ewentualne modyfikacje użytkownicy wprowadzają na własną odpowiedzialność. No i tyle ;)
Andrunio 13-03-2014, 18:16 Pytanie do Tedi_k oraz Mayak, mam GEM'a 7M5T-14A073-JD. Postępując zgodnie z instrukcją ze strony 17, wyjąłem dwa zbyteczne bezpieczniki F110 i F113, dodałem bezpiecznik F135 20A oraz przekaźnik R15 (użyłem tego od klaksonu ze skrzynki w komorze silnika) - niestety dzienne nie działają. Zielona kostka posiada kabelek żółto-zielony w pinach 1 i 26. Mam włącznik świateł z funkcją Auto i jak w dzień włączam światełka, nie świecą się lecz jak zasłonię czujnik zmierzchu, światełka włączają się. Dodam, że auto pochodzi z Niemiec i jest to FF2 FL Titanium X z xenonami i czujnikiem deszczu/zmierzchu. Czy muszę uruchomić te światła w ELM Config?. Proszę o helpa :)
A to nie jest przypadkiem tak, że przy ksenonach f-cja świateł dziennych nie działa?
Działa, ale mogą świecić tylko pełną mocą, więc piny 1 i 26 trzeba połączyć zwykłym przewodem, a nie oporowym
Elmconfig nie ma nic do dziennych w ff2
Działa, ale mogą świecić tylko pełną mocą, więc piny 1 i 26 trzeba połączyć zwykłym przewodem, a nie oporowym
Elmconfig nie ma nic do dziennych w ff2
No właśnie o to mi chodziło, że nie da się ich na 70% włączyć.
robert.tur 09-04-2014, 10:31 Witam Panowie.
Było już kilka propozycji wstawienia opornika zamiast zwykłego drutu pomiędzy piny 26 i 1...
Czy ktoś zmierzył dokładnie rezystancję oryginalnego przewodu?
Czy opornik np.: 100 W 0,47 Ohm byłby odpowiedni?
...Czy ktoś zmierzył dokładnie rezystancję oryginalnego przewodu?
Czy opornik np.: 100 W 0,47 Ohm byłby odpowiedni?
Poprowadź sam sobie te rachunki:
- napięcie 13V
- moc żarówek 2x55W = 110W - czyli prąd na okrągło licząc 10A
- czyli na oporniku 0,47Ohm wydzieli Ci się ok. 50 watów mocy...
Jak to chcesz z tego opornika odprowadzić??? :shock:
Z tego właśnie powodu koledzy inżynierowie z FoMoCo zastosowali przewód oporowy o długości prawie metra...
robert.tur 09-04-2014, 17:39 Skoro i tak trzeba lutować, to pomyślałem o czymś podobnym do tego:
http://www.conrad.pl/Rezystor-drutowy-50-W,-5%25,-1-Ohm.htm?websale8=conrad&pi=421545&ci=SHOP_AREA_17441_0241366
Jego długość wynosi ok. 7cm.
No ale przecież Ci piszę, że będziesz miał na tym chyba jakieś 50W - czyli po 10 minutach jakieś 200stopni...
Do kompletu kup DUŻĄĄĄĄ gaśnicę... :619:
robert.tur 09-04-2014, 18:04 No tak... ale podsunąłeś mi pewne rozwiązanie.
Spróbuję wykorzystać przewód nawojowy z transformatora.
Trzeba tylko policzyć rezystancję zastępczą no i uwzględnić grzanie ;)
Podzielę się doświadczeniem.
Na razie dzięki.
robert.tur 09-04-2014, 21:16 Pomysł nr 2:
Jeżeli prąd 10A potrzebuje przewodu miedzianego o przekroju 1mm2, co odpowiada 6-ciu przewodom o średnicy 0,45mm (taki mam w starym trafo),
a 1m takiego przewodu ma rezystancję 0,11Ohm, to 6 przewodów po 30m każdy, połączonych równolegle da nam 0,55 Ohm:shock:
Do zrobienia z tego przewodu o dł. 1m powinna wystarczyć koszulka izolacyjna o średnicy 1 cm. Całość nie powinna ważyć więcej niż 300g...
Pozostają jeszcze tylko 2 pytania:
jaka w końcu powinna być ta rezystancja?
no i czy wystarczy przewodu w transformatorze;)
po co tak kombinować taki przewód od fiesty 2008 w ASO kosztuje 55 zł , od "Ze Światłami Do Jazdy Dziennej" 8V5T-19E522-AA
to 6 przewodów po 30m każdy
A może lepiej z tych przewodów zrobić dodatkową nagrzewnicę na chłodne dni?
panerai_47 09-04-2014, 21:56 jak do ksenonów i z czujnikiem świateł, to tylko kupic moduł SD-2 na alle i gra muzyka.
A może lepiej z tych przewodów zrobić dodatkową nagrzewnicę na chłodne dni?
:one:
Zamiast się męczyć z montażem PTC...
:one:
robert.tur 09-04-2014, 22:06 PTC juz mam, a na tym drucie i tak tylko bombki na choince wieszamy:)
... macie racje odpuszczam.
... macie racje odpuszczam.
Nie odpuszczaj, tylko się weź za zdobycie tego drutu oporowego - albo "szrot" albo ewentualnie ten z Fiesty w ASO za ok. 50zł.
Szukaj na "szrocie" często nie wiedzą, co mają.
robert.tur 11-04-2014, 07:03 Okazało się, że GEM jest już przygotowany do świateł dziennych.
Wystarczyło wcisnąć R15.
W pozycji "AUTO" przełącznika, po przekręceniu kluczyka świecą światła mijania (i tylko one).
Aparat zmierzchowy działa również bez zastrzeżeń - włącza: tył, postojowe, tablicę rejestracyjną i deskę rozdzielczą.
Zmiany natężenia oświetlenia nie zaobserwowałem, ale skoro są to światła mijania, a nie drogowe, to chyba nie jest to konieczne.
Całość działa bez bezpiecznika "71", który po włożeniu strasznie ogłupia sterownik.
Bez przekaźnika zapalał niektóre kontrolki i światła, których nie można było wyłączyć.
W konfiguracji z przekaźnikiem nie dało się zgasić silnika, nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki:shock:
...no ale o tym wszystkim pisał już tedi_k...
dziękuję, że zniechęciliście mnie do odmierzania 180m drutu;)
(nr GEM: 4M5T-14A073-DG)
Ok tylko trzeba mieć właśnie taki GEM żeby była taka opcja a to chyba zależy od opcji wyposażenia danego modelu.
Dzięki Panowie za wątek!
wyrzuciłem 2 bezpieczniki (110,113) reszta była już na pokładzie. Aktywacja czujnika w gemie i po robocie.
pozdrawiam i już szukam innych ciekawych modów
jak do ksenonów i z czujnikiem świateł, to tylko kupic moduł SD-2 na alle i gra muzyka.
o jaki moduł chodzi
o jaki moduł chodzi
Moduł świateł dziennych zrobionych na światłach długich (30%) - SD-2
http://allegro.pl/regulator-swiatel-dziennych-sd-2-swiatla-dzienne-i4212159988.html
Moduł świateł dziennych zrobionych na światłach długich (30%) - SD-2
http://allegro.pl/regulator-swiatel-dziennych-sd-2-swiatla-dzienne-i4212159988.html
dzięki czegoś takiego szukałem
Bump: Moduł świateł dziennych zrobionych na światłach długich (30%) - SD-2
ale czy coś takiego jest zgodne z prawem
Bump: dzięki czegoś takiego szukałem
Bump:
ale czy coś takiego jest zgodne z prawem
a raczej przepisami ruchu
...ale czy coś takiego jest zgodne z prawem
...
Nie. Światła drogowe nie mają homologacji na światła dzienne.
Uruchomiłem dzisiaj światła dzienne. Bardziej ze względu na to, że ciągle zapominam właczyc. Forda mam od pół roku, poprzednie auto zapalało światła po przekręceniu stacyjki. Ciągle mam z tym problemy. Pomyślałem "Radek zrób coś z tym, bo wyłapiesz mandat". Niestety pomimo obecności F110, nie mam pozycyjnych, tak jakby brakowało przewodu w wiązce pomiędzy C102-15 a C1-15. Nie sprawdziłem tego, bo zaczęło padac. Ktoś tak miał? Poniżej przedstawiam zdjęcia sławetnego DTRL RESISTOR WIRE 15S-LE8 GN-RD WA 0.75. Wyprułem go z wiązki od Kugi. Dokładnie 5,53 metra miedzianego przewodu 0.75.
...Poniżej przedstawiam zdjęcia sławetnego DTRL RESISTOR WIRE 15S-LE8 GN-RD WA 0.75. Wyprułem go z wiązki od Kugi. Dokładnie 5,53 metra miedzianego przewodu 0.75.
O kurczę :shock: Nie spodziewałem się, że to takie długie! Gdzie to się zmieściło w wiązce???
Kabel oporowy od Fiesty polecany wielokrotnie był zdaje się zdecydowanie krótszy!
Czy ta Kuga nie miała przypadkiem xenonów? Dla xenonów nie może być kabel oporowy (bo przetwornice nie wystartują...) a zasada uruchomienia świateł DRL taka sama... Może dla Kugi zrobili jakieś "cudo"?
O kurczę :shock: Nie spodziewałem się, że to takie długie! Gdzie to się zmieściło w wiązce???
tedi_k, wychodzi parą z C96 1 i 26, z czego robi się połowa dystansu. Skręca w prawą wiązkę silnika, następnie zawraca w kierunku lewej wiązki do skrzynki z bezpiecznikami w komorze silnika, nie docierając do niej i tam się zapętla. Zwyczajna ściema. Wszystko ukryte w peszlu. Czy Kuga, Focus, C-Max, podejrzewam tak samo. Osłabienie światła niezauważalne jak patrzymy w żarówki, dopiero widac różnicę na świetle odbitym od ściany.
Wyrzuciłem 2 bezpieczniki (110,113) reszta była już na pokładzie.Zamontowany przełącznik z Kugi z funkcją AUTO.
Pozycja zero- brak świateł zewnętrznych
Pozycja pozycyjne-światła pozycyjne tył i przód,oświetlenie tablicy rejestracyjnej, kontrolka od świateł świeci
Pozycja światła mijania- światła pozycyjne tył i przód,oświetlenie tablicy rejestracyjnej,kontrolka od świateł świeci, możliwość regulacji jasności oświetlenia deski rozdzielczej(panel klimatyzacji , przyciski radia i komputer pokładowy)
Pozycja AUTO-tylko światła mijania 70% mocy,nie świeci kontrolka świateł, brak świateł pozycyjnych tył i oświetlenia tablicy rejestracyjnej, nie wiem czy czujnik światła działa jest dzień.
Czy jest opcja by na funkcji auto zapalały się dodatkowo światła pozycyjne tylne i oświetlenie tablicy rejestracyjnej?
Tak, wystarczy aktywować czujnik zmierzchu przez komputer. Możesz także sprawdzić czy już działa zasłaniając ręką czujkę przy szybie.
Czyli pozostaje wizyta u kogoś kto ma komputer, podpiąć się i aktywować - wszystko będzie działać.
Czy jeśli mam automatyczne wycieraczki to oznacza, że na pewno mam czujnik zmierzchu?
Dzięki.
Czyli wychodzi na to, że automatyczne światła to opcja dodatkowa, bo czujnik zmierzchu jest, ale włącznika z "auto" już nie dali.
Mayak a w którym miejscu jest umieszczony ten czujnik zmierzchu ? bo jak na razie tylko widziałem Focusy z 2008 tylko szyby czołowe z czujnikami deszczu
[... jak na razie tylko widziałem Focusy z 2008 tylko szyby czołowe z czujnikami deszczu
Czujnik deszczu i zmierzchu to jedno urządzenie w sensie umieszczenia na szybie... Przez to "okienko" na świat "patrzą" oba czujniki na raz... Funkcjonalnie są to dwa różne sensory (o różnych zasadach działania), ale zintegrowane razem do jednej obudowy i podłączone wspólnym sygnałem (linią "K" albo LIN w zależności od samochodu) do GEM. GEM z tej linii komunikacyjne czyta stan obu czujników odrębnie - ponieważ można ich funkcje odrębnie włączać/wyłączać w tymże GEM.
może i tak sprawdze w najbliższym czasie
Możesz mi wierzyć...:lol: Dokładnie tak jest jak napisane powyżej... Dotyczy wszystkich Fordów z czujnikiem deszczu/zmierzchu.
Tadziu to nie chodzi o wiarę, masz rację w Fordzie jest to połączone w jedno, po 2010- wprowadzono ukł.o ostrzeganiu przekroczenia pasa, zmyliło mnie to że w reno jest oddzielne oko w szybie na taki czujnik
Kamera czytania znaków drogowych oraz kamera układu automatycznego sterowania światłami drogowymi także są chyba zintegrowane w jedną, natomiast kamera układu przekraczania pasa ruchu jest odrębna...
Stąd pole czujników na przedniej szybie nowych FF3 i pochodnych zajmuje już prawie pół szyby z małą przesadą... 2 kamery, czujnik deszczu, miejsce na antenę GPS i za chwilę jeszcze kamera obowiązkowego rejestratora jazdy (chyba już Unia to uchwaliła...)...
Przednia szyba będzie musiała mieć chyba wkrótce jakieś specjalne wzmocnienia... Albo wróci moda na słupek na środku przedniej szyby jak był w "Warszawie M20"...
dominlodz 07-07-2014, 11:52 Czujnik deszczu i zmierzchu to jedno urządzenie w sensie umieszczenia na szybie... Przez to "okienko" na świat "patrzą" oba czujniki na raz...
@tedi_k mam w związku z tym pytanie, bo widzisz ja myślałem że czujnik oświetlenia to jest ta czarna półokrągła kulka na środku plastiku przy przedniej szybie na dole,
myślałem, że ten czujnik od strony przedniego lusterka to tylko czujnik deszczu.
możesz napisać od czego jest w takim razie ta kulka na środku na dole przedniej szyby ?
Czujnik nasłonecznienia układu klimatyzacji.
Wtam , czy ktoś może mi podpowiedziec z jakich innych modeli forda mozna zaadaptować włącznik świateł z funkcją auto . Troche poprzeglądałem allegro i wydaje sie ze fusion ,fiesta,kuga , c max czy mam racje jeśli nie to prosze o podpowiedzi i wskazówki .
Mam obecnie w wersji skandynawskiej i szukam przełącznika do podmianki.
Włącznik świateł w poliftowym FF2 jest taki sam jak w Kudze i poliftowym C-maxie.
Wielkie dzięki o to właśnie mi chodziło znalazłem taki od c-maxa za 6 dyszek i nie pozostaje nic innego jak zakupić jeśli jest po lifcie. Jak zidentyfikować czy przed liftem czy po, ten przełącznik bo jak patrze na zdjęcia z oto moto na np 2004 a 2008 to na pierwszy rzut oka nic nie widać ??
http://allegro.pl/wlacznik-swiatel-z-auto-ford-c-max-2004-2009-i4401775107.html
Ja w poliftowym z wyglądu mam taki sam, lecz bez AUTO.
Jak zidentyfikować czy przed liftem czy po, ten przełącznik bo jak patrze na zdjęcia z oto moto na np 2004 a 2008 to na pierwszy rzut oka nic nie widać ??
Przed liftem podświetlane są na zielono, poliftowe na czerwono.
czy po oznaczeniu kodowym tak jak w przypadku foczek GEM 7M5T po lifcie i 4M5T przed liftem można sprawdzić czy ten przełącznik jest przed czy po liftowy ??
Dokładnie. Polift to 7M5T albo 8M5T - wtedy jest czerwony kolor podświetlenia.
Przedlifty (z zielonym podświetleniem) to 3M5T, 4M5T oraz ewentualnie 6M5T.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, ja mam u siebie 7M5T DG i zastanawiam się co on jeszcze potrafi .W niedalekiej przyszłości jak jeszcze przygotuje instalkie pod tempomat wybiorę się do kolegi Mayaka żeby mi w aucie poczarował przed wizytą u Heka .
...W niedalekiej przyszłości jak jeszcze przygotuje instalkie pod tempomat wybiorę się ...
Kurczę, Kurpś krajan i do mnie nie zajrzy... :D Ja z Baranowa jestem i Myszyniec i Kadzidło to moje rejony rodzinne!!!! :one:
Tedi ale ten świat mały ,ja jestem z Oki ,ale z tych miejscowości co wymieniłeś szczególnie Mysianiec mi bliski bo żony rodzina stamtąd pochodzi.
Witam , dziś wymieniłem przełącznik na ten z funkcją auto , wcześniej miałem światła skandynawskie, bezpieczniki 110 i 113 wyrzucone. Światła w pozycji auto świeca w trybie dziennym ale nie chcą się przełączyć w tryb nocny czujnik zmierzchu nie reaguje czy jest to spowodowane brakiem włączenia w opcji elmconfiga ????
Jak nie jest aktywowane, to nie jest aktywne :)
Ok dzięki za szybką odpowiedz. Kolego Mayak to pewnie będziesz niedługo to aktywował i jeszcze parę innych rzeczy(oczywiście jeśli się zgodzisz ) niedługo wybieram się w twoje okolice.
Zapraszam ale najwcześniej w sierpniu
Ma ktoś może na zbyciu przewód oporowy do dziennych pasujący do ff2 bez przeróbek?
Było już o tym - oryginalny przewód oporowy w FF2 ma długość kilku metrów i wchodzi w wiązce aż do komory silnika. Tak więc jego "wyplątanie" i założenie jest mocno problematyczne...
Było już o tym - oryginalny przewód oporowy w FF2 ma długość kilku metrów
Spadek prądu robiony jest na najzwyklejszej miedzianej lince o małym przekroju (0,75mm/kwadrat). Na 5,5metra daje 70% światła dla dwóch żarówek. Na takim dystansie łatwo oddaje ciepło, robi się tylko letni. Nie jest żadnym przewodem oporowym, mierzyłem. Wyplotłem go z wiązki od Kugi, bo takową posiadałem, chcąc się dowiedzieć co to za "zwierz". W Focusie ukryłem go pod tapicerką nóg pasażera, ciągnąc z GEM po prawym słupku. Musi być rozciągnięty na dystansie, bo prawdopodobnie skręcony w małą pętlę wydzielałby za dużo ciepła.
To że w tej kudze miał 5,5 metra to czytałem, ale z drugiej strony zastanawia mnie oryginalny przewód w fieście. On jest duuużo krótszy. Ciekawe w oryginale jakiej długości jest w focusie. Może ta kuga w której było 5,5m była na ksenonach? Nie wiem czy to ma znaczenie, ale skoro fiesta ma jak się noe mylę ok 70cm to czemu by kuga miała 5,5 metra?
...Może ta kuga w której było 5,5m była na ksenonach?
Xenony to lampy wyładowcze ("napędzane" wysokim napięciem). Nie da się na nich zrobić świecenia "na 70%"... Tak więc Kuga nie była na xenonach tylko na zwykłych światłach. Wiązka FF2 jest właśnie taka ja w Kudze (byli już u mnie ludzie, co ją rozplątywali)...
Własnie wyjąłem u siebie bezpieczniki 110 i 113 żeby pozbyć się świateł skandynawskich. Zauważyłem jednak, że teraz radio 6000cd nie przyciemnia się samo jak to było wcześniej do ostatnio ustawionej wartości. Muszę ruszyć pokrętłem aby się przyciemniło. Czy da się to jakoś przywrócić?
Witam,
Przeczytałem cały wątek, ale z tego co zauważyłem to nikt nie odpowiedział jednemu koledze który ma FF2 FL, auto z niemiec i Xenony.
Mam taki model, z niby wszystkomającym GEM'em + przełącznik auto, Xenony na ustawieniu AUTO w dzień świecą niżej niż normalnie, reszta świateł pozycyjnych świeci jak przy normalnym włączeniu świateł mijania.
Na zero nie świeci nic. Załączam zdjęcia gem'a.
Z tego co widzę to mostka i przekaźnika brak.
Jeśli bym chciał zrobić tak, że w pozycji przełącznika na AUTO świecą tylko Xenony to się da czy nie ?, a jeśli tak to które bezpieczniki zabrać, bo coś ten mój GEM inny ... :)
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/540/DAMoZA.jpg (http://imageshack.com/f/f0DAMoZAj)
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/538/Xf2Kdd.jpg (http://imageshack.com/f/eyXf2Kddj)
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/538/ZOs8Ki.jpg (http://imageshack.com/f/eyZOs8Kij)
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/538/3Ktt10.jpg (http://imageshack.com/f/ey3Ktt10j)
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/538/qotGbp.jpg (http://imageshack.com/f/eyqotGbpj)
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/673/BUmPM8.jpg (http://imageshack.com/f/ipBUmPM8j)
BUMP :) Poprosze o jakas podpowiedz.
Pozdrawiam,
olekte
Makumba1983 28-08-2014, 22:30 Witam, Panowie i Panie ma pytanko. Czy może ktoś wie lub stosował sterownik do świateł dziennych, który wykorzystuje 30% mocy świateł "drogowych". Sterownik ten ma nazwę SR-01, a moje pytanie to czy może wiecie jak do tego podchodzi policja? Do dam że ma Foczkę MK1 2004.
Witam,
Jeśli bym chciał zrobić tak, że w pozycji przełącznika na AUTO świecą tylko Xenony to się da czy nie ?
Chyba nie. Musisz spróbowac założyc przekaźnik R15 i mostek między piny 26 i 1 w gnieździe C96. Przy Twojej konfiguracji bezpieczników (brak F110, obecnośc F113 i F135) powinny świecic xenony w pozycji zero (bez pozycyjnych). Nie wiem czy ktoś to sprawdził. Wg instrukcji F113 to 10A u Ciebie 15A, a F135 to 20A u Ciebie 15A.
Po zrobieniu zworki (ale nie drutu oporowego!) 1-26 i dołożeniu R15 xenony będą świecić, ale nie będą się pozycjonować. Wynika to z faktu, że przetwornice - a więc w efekcie lampy wyładowcze - będą zasilane, natomiast sterownik HCM (od samopoziomowania xenonów) nie będzie zasilany i zainicjowany.
Po zrobieniu zworki (ale nie drutu oporowego!) 1-26 i dołożeniu R15 xenony będą świecić, ale nie będą się pozycjonować. Wynika to z faktu, że przetwornice - a więc w efekcie lampy wyładowcze - będą zasilane, natomiast sterownik HCM (od samopoziomowania xenonów) nie będzie zasilany i zainicjowany.
Dziękuję za szczegółową odpowiedź :) Zakładam prawdopodobnie ledy na następny sezon ...
Tylko ... teraz w pozycji auto, xenony się samopoziomują, ale świecą w dzień niżej niż gdy jest ciemno, lub w pozycji normalnie wlaczonych swiateł.
Pozdrawiam,
Olekte
kaczy1982 13-09-2014, 20:50 Witam
Mam problem bo u mnie postojówki świecą w każdej pozycji. W 0 u mnie normalne ale jak przestawię na mijania to też świecą! O co chodzi?
Witam
Mam problem bo u mnie postojówki świecą w każdej pozycji. W 0 u mnie normalne ale jak przestawię na mijania to też świecą! O co chodzi?
Ale o co Ci chodzi? Postojówki/pozycyjne mają się zawsze świecic razem z mijania/drogowymi na wypadek przepalenia żarówki głównej, no chyba że chcesz miec dzienne bez pozycyjnych na 0, to wróc do pierwszej strony tematu.
Bo tak muszą. Takie są przepisy - pozycje muszą świecić wraz z mijania/drogowymi. Tylko z dziennymi nie mogą.
kaczy1982 13-09-2014, 22:49 Faktycznie macie racje, coś mi się pomieszało:) Chyba w poprzednim aucie nie działały mi postojówki i dlatego tak sobie założyłem.
Nie wiem czemu, może jestem ślepy, po zamontowaniu przekaźnika i bezpiecznika jak trzeba, zaczęły mi działać światła dzienne ale nie zauważyłem by świeciły z mniejszą mocą. Zaznaczam że fabrycznie były połączone piny 1 i 26 przewodem w wiązce :570:
nie zauważyłem by świeciły z mniejszą mocą
Popatrz na światło odbite od ściany, ja dopiero wtedy widziałem różnicę.
tomasz-206 06-10-2014, 10:34 Witam,
to mój pierwszy post na tym forum :)
Przeczytałem cały temat (dość uważnie ;)) i nadal mam wątpliwości. W moim focusie (2006 rok, skrętne soczewki h7, światła auto-czujnik zmierzchu) chciałbym uruchomić światła dzienne (tylko przód). Problem polega na tym że nie znalazłem nigdzie opisu dla ff mk2 przed liftingiem dla świateł z przełącznikiem auto. To co znalazłem to:
należy dołożyć:
-zwora lub przewód oporowy w zielonej kostce w gemie pin 1 oraz pin 26 (piny to iso oraz mini iso)
-przekaźnik r15 z 5 lub z 4 nóżkami prostokątny zwierny
bezpieczniki które odpowiadają za swiatła dzienne w ff mk2 przed liftem to:
cytuje Filon69:
- F45 - 10A - do świateł dziennych
- F71 - 10A - do świateł dziennych
- bezpiecznik F48 - 20A - choć ten powinien być standardowo, bo jest od "krótkich"
Czy bezpieczniki te mają dokładne odzwierciedlenie dla numerów bezpieczników w ff mk2 po lifcie? Które bezpieczniki powinienem zostawić, dołożyć lub usunąć.
Dla ff mk2 po lifcie wszystko jest ładnie opisane tutaj:
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=58894
Dla ff mk2 po lifcie mamy 3 bezpieczniki f135 f110 i f113 w ff mk2 przed liftem również są 3 bezpieczniki, ale czy odpowiadają za to samo?
Popatrz na światło odbite od ściany, ja dopiero wtedy widziałem różnicę.
Faktycznie. Jak patrzeć na światła to g a nie różnica a odbite to i owszem :-)
Czy ktoś z Was ma zamontowany ten przewód oporowy z fiesty? Już powoli przestaję wierzyć że trafię gdzieś oryginalny z focusa i zastanawiam się nad tym z fiesty. Kiedyś czytałem, że ten z fiesty się grzeje i że nie do końca jest ok, ale najlepiej jakby się wypowiedział ktoś kto zna temat
Już powoli przestaję wierzyć że trafię gdzieś oryginalny z focusa i zastanawiam się nad tym z fiesty. Kiedyś czytałem, że ten z fiesty się grzeje i że nie do końca jest ok
Michał, wracamy do tematu. Nie wiem jak z tym z Fiesty, ale może się grzać bo jest skupiony zdaje się na ok. 70cm. Do Fiesty, to chyba był jakiś upgrade. Oryginalny z Focusa/C-Maxa/Kugi można wypleść z wiązki ze szrotu, pod warunkiem, że były światła dzienne. Proszę, kup 5,5m linki miedzianej 0,75mm/kwadrat, wepnij pomiędzy piny 1 i 26 kostki zielonej C96. Ukryj skręcone w spiralę pod nogami tapicerki pasażera i po sprawie :) Na tym dystansie (2,75m) robi się to ledwo letnie. Mam tak od pół roku i działa :)
Z racji że dysponowałem zwykłym przewodem postanowiłem póki co zrobić mostek. Niestety zaczęły mi się schody... Po pierwsze konektorki iso i mini iso są wg mnie za małe. Konektor iso ma 2.8mm, fabrycznie sporo większy. Konektorki szczególnie iso nie zatrzaskiwał się w kostce, więc zapiąłem kostkę i wpiąłem przewód - połączenie było napewno. R15 dołożone, bezpiecznik f135 założony, a f110 i f113 wyjęte, przełącznik świateł zwykły bez auto, GEM najwyższy w wersji Jx, w GEM opcja świateł nie zaptaszkowana. Niestety światła jak się nie zapalały tak się dalej nie zapalają. Ma ktoś pomysł co jest nie tak?
Bump: radek70 a Ty masz ten przewód od kugi czy zwykły?
radek70 a Ty masz ten przewód od kugi czy zwykły?
Mam z Kugi, nabyłem wiązkę bo miała przewody do PTC. Po wypleceniu okazał się być zwykłym przewodem. Sprawdziłem oporność tego drutu, była na granicy błędu omomierza. Siedzę nad schematem i dumam. Problem albo mamy w konektorach, albo nie wiem w czym. Czy Ty chcesz mieć dzienne na mijania bez pozycyjnych?
michtat - nic nie ptaszkuje się w gemie
W takim razie w GEMie mam ok.
Chce mieć tak jak jest w oryginale z przewodem "oporowym". Jutro zrobię drugi przewód, może tu jest coś nie tak
To inna zagadka - mam wrażenie że dziś to się popsuło. Na pozycji "0" światła dzienne - włącznik, radio i klima podświetlone. Na pozycji "mijania" - włącznik, przyciski radia i przyciski klimy ciemne (wyświetlacze się palą). I co teraz? Niedawno się przesiadłem do tego Focusa, co i rusz zaskakuje mnie... czymś dziwnym.
Na pozycji "0" światła dzienne - włącznik, radio i klima podświetlone. Na pozycji "mijania" - włącznik, przyciski radia i przyciski klimy ciemne (wyświetlacze się palą).
Jeśli dla Ciebie pozycja "mijania", to pozycja wyłącznika II ( druga na lewo) to na początek do sprawdzenia bezpiecznik F103 10A. Ten bezpiecznik odpowiada za podświetlenie w poz. II. W poz. 0 napięcie na podświetlenie daje F110 10A.
dzięki, rano sprawdzę, co ciekawe w pozycji "I" również brak podświetlenia.
w pozycji "I" również brak podświetlenia.
Dla poz. I to też F103, F110 jest tylko dla poz. 0 (światła dzienne DTRL).
103 sprawdzony, nawet zamieniony ze 122 i nadal bez zmian.
103 sprawdzony, nawet zamieniony ze 122
Ze 122 to słaby pomysł :( bo to od poduszek. Czy po włączeniu pozycji I i II, bez kluczyka w stacyjce świecą się pozycyjne i oświetlenie tablicy rejestracyjnej + informacja o włączonych światłach? Pisz na PW, bo zaraz nas stąd pogonią :)
Odpowiem tutaj bo może komuś to się przyda: miałem brak podświetlenia klawiszy radia, klimy i włącznika w Focusie mk2 fl 2010 na włączonych włącznikiem światłach, w pozycji wyłączonych (na światłach dziennych) podświetlenie było. Za radą kolegi, sprawdzony bezpiecznik 103 był sprawny. Za kolejną radą poszedłem sprawdzić czy bez kluczyka włącznik cokolwiek zmienia. Co ciekawe: po otwarciu wozu z pilota i otwarciu drzwi włącznik nie zmienia nic. PO ZAMKNIĘCIU DRZWI włącznik zaczął działać - zapalił całą deskę, z fajnym opóźnieniem podświetlił zegary, włączył pozycyjne, tablicę i dzwonek. Co najważniejsze - dopiero wtedy włożyłem kluczyk i podświetlenie deski już zostało. Sprawdziłem kilka razy.
Być może Ford ma taką właśnie "procedurę", lub mój egzemplarz jest po powodzi i córce niemieckiego księdza przeklęty, ale takie "ficzery" powodujące kilkudniowe zakłopotanie tworzą średnie opinie o marce.
Golf takich rzeczy nigdy nie odwalał http://www.autocentrum.pl/gfx/mordki/los.gif Dziękuję za pomoc koledze. Pzdr.
Być może Ford ma taką właśnie "procedurę"
Nic o tym nie wiadomo, może zwyczajnie auto jeździło cały czas na dziennych i styki zaśniedziały. Niestety marka nie ma wpływu na powódź czy niemieckiego emeryta, który jeździł tylko do kościoła...po 300KM, przy okazji ciągając lawetę.
Oryginalny z Focusa/C-Maxa/Kugi można wypleść z wiązki ze szrotu, pod warunkiem, że były światła dzienne
Albo i nie miał świateł dziennych ale była to wersja Titanium
Wojtas.ar 15-11-2014, 22:18 Mam FFII FL 2008 ze światłami ksenonowymi bez doświetlania zakrętów, z pozycją auto na włączniku świateł i z czujnikiem zmierzchu/deszczu. Czy jest możliwe włączenie funkcji swiateł do jazdy dziennej? ...no zdaje mi się że przez ksenony nie da się tego zrobić...a może się mylę? może ktoś ma wiedzę na ten temat?
Bump: ...aaaa...wersja ghia titanium wg informacji z ford polska
Na ksenonach tego nie zrobisz.
Wysłane z mojego LG-D605
mick1973 16-11-2014, 07:40 Wojtas.ar Zaklej czujnik zmierzchu czarną taśmą izolacyjną i po problemie:619:
I w pozycji AUTO przełącznika świateł samochód ma całą dobę noc. Ze względu na ksenony a właściwie aby nie męczyć przetwornic i "żarówek" założył bym jakiś tani moduł podający napięcie dopiero po uzyskaniu ładowania czyli po zapłonie ,bo tak to będzie dyskoteka przy odpalaniu .Lub zrób wszystko tak jak jest opisane w tym temacie tylko zamiast drutu oporowego zwora . Masz wybór pozdrawiam.
Wojtas.ar 16-11-2014, 23:08 no dzięki wielkie...zaczynam zastanawiać się nad dołożeniem ledów do jazdy dziennej...bo troszkę...'szkoda' mi ksenonów na dzień:)
von_Luka 16-11-2014, 23:36 Witam!
Ja mam podobną sprawę jak kolega Wojtas.ar.
Mój FF ma ksenony, czujnik zmierzchu + włącznik AUTO - ale autko jest z Niemiec więc w pozycji 0 nic mi nie świeci - i dla mnie to jest ok ;]
Planuje dorzucić LED'y jako światła do jazdy dziennej.
Ale chciałbym z zasady mieć ustawioną pozycję AUTO i chciałbym aby tak to hulało że:
Po przekręceniu kluczyka w pozycję II zapalają się LED'y ("przed/poza zmierzchem") lub mijania - ksenony ("po zmierzchu").
W pozycji 0 nadal żeby najlepiej nic nie świeciło ;]
Gdy w czasie jazdy zmienią się warunki na "po zmierzchu" to wyłączają się LED'y i odpalają mijania.
Natomiast po przekręceniu kluczyka z pozycji II na I lub 0 chciałbym aby wszystko gasło oczywiście ;]
Tak na moją laicką wiedzę wydaje się prosta sprawa ;] no ale zawsze może być jakieś ale...
Podpowiecie czy to jest ok?
mick1973 17-11-2014, 05:51 Nie ma żadnego ale. Ledy podłączyć zgodnie ze sztuką i schematem przełącznik w pozycję auto i działa tak jak chcesz. Oczywiście w pozycji I i II przełącznika będą świecić światła odpowiednio pozycyjne i pozycje z mijania lub drogowymi. Zgasną tylko ledy. Pozdrawiam .
raphael5 17-11-2014, 11:37 von_Luka mam podobnie, bo bez ksenonów, ale też "poniemiecki". Założyłem LED'y i w pozycji AUTO śmiga idealnie. Nie muszę pamiętać o światłach :)
LED'y podłączyłem w tablicy bezpieczników a nie jak w instrukcji do akumulatora, żeby nie były non-stop pod napięciem. W poz. 0 przełącznika LED'y świecą.
von_Luka 17-11-2014, 13:34 von_Luka mam podobnie, bo bez ksenonów, ale też "poniemiecki". Założyłem LED'y i w pozycji AUTO śmiga idealnie. Nie muszę pamiętać o światłach :)
LED'y podłączyłem w tablicy bezpieczników a nie jak w instrukcji do akumulatora, żeby nie były non-stop pod napięciem. W poz. 0 przełącznika LED'y świecą.
OK dzięki wielkie za odpowiedź - sam do podłączania się raczej nie wezmę niestety ;( nie bardzo mam ochotę cosik zjarać.. :p
Nie ma żadnego ale. Ledy podłączyć zgodnie ze sztuką i schematem przełącznik w pozycję auto i działa tak jak chcesz. Oczywiście w pozycji I i II przełącznika będą świecić światła odpowiednio pozycyjne i pozycje z mijania lub drogowymi. Zgasną tylko ledy. Pozdrawiam .
Super - dzięki za odpowiedź - no ale z tym przełącznikiem to chodziło mi o stacyjkę a nie pokrętło od świateł :p aż tak źle ze mną nie jest żeby nie wiedzieć że jak ustawię pokrętło na pozycji świateł pozycyjnych to włączą się pozycje... :D
von_Luka 18-11-2014, 12:40 LED'y podłączyłem w tablicy bezpieczników a nie jak w instrukcji do akumulatora, żeby nie były non-stop pod napięciem. W poz. 0 przełącznika LED'y świecą.
Hmmm.. a idzie to podłączyć tak jak napisałeś samodzielnie bez specjalnego doświadczenia w temacie? Co ewentualnie bym potrzebował?
Panowie a jakie led'y macie/polecacie?
wynalazłem niby coś takiego dedykowanego do foki;
http://allegro.pl/prawdziwe-swiatla-jazdy-dziennej-led-ford-focus-ii-i4799134762.html?ref=mainpage-observed
i nie potrafię ocenić czy to jest coś warte no i się jeszcze zastanawiam czy jak te led'y "zachodzą" na halogen to czy to jest git?
i jeszcze doczytałem że to do fok od 2009 - między 2008 a 2009 coś się zmieniło w kształcie zderzaka z przodu?
i jeszcze doczytałem że to do fok od 2009 - między 2008 a 2009 coś się zmieniło w kształcie zderzaka z przodu?
Nie sądzę. Po prostu nie do końca poprawne datowanie, lifting był przecież w 2008.
NeoArt13 19-11-2014, 23:03 Witam , jestem nowy na forum i gorąco pozdrawiam fanów forda .
Posiadam c-max z 2005 roku i postanowiłem go troszkę ulepszyć . Z tematem tempomatu na forum już się zapoznałem i prawie gotowe teraz czas na inne dodatki . Czy ktoś z szanownych kolegów przerabiał zmianę zwykłych lamp przednich na xenony wraz ze spryskiwaczami, oczywiście na bazie części oryginalnych oraz dołożenie czujników parkowania . Jeśli tak to proszę o fachową poradę . Dodam że temat świateł dziennych też już mam za sobą .
Pozdrawiam
Witam
Mam w planach kupić przewodzik oporowy i zrobić sobie światła do jazdy dziennej.
Teraz pytanie:
Skąd wiadomo że mój gem obsługuje tą funkcje? Mam GEM BG (DAC), samochód posiada przełącznik AUTO i czujnik deszczu.
Pozdrawiam
widzę że nikt nic nie wie :) trzeba będzie zaryzykować i poświęcić te 50zł jutro w salonie.
Jeśli masz czujnik deszczu to nasz również czujnik zmierzchu bo występowały one razem w jednej obudowie poza tym przełącznik auto będzie ci rozpoznawać porę doby i przełączać światła z dziennych na nocne jeśli oczywiście dołożysz ten drucik
sparkson 04-02-2015, 11:08 Witam, widziałem że ktoś już zadał pytanie o typ skrzynki jaki mam i jak, ale niestety nie uzyskał odpowiedzi. Tak więc, jeśli posiadam GEM'a 7M5T-14A073-CD (FF 2008, światła zwykłe, AUTO, czujnik deszczu/zmierzchu) jest szansa na aktywację świateł dziennych za pomocą przekaźnika i podmiany bezpieczników? Czy jedynym rozwiązaniem jest jego wymiana, i jeśli tak to na jaki?
EDIT.
Ok. Już wiem że muszę wymienić, tylko na jaki?
Ja zmieniałem na DC dla potrzeb PTC, przy okazji założyłem dzienne. Miałem B*, ale nie mam AUTO. Tadeusz pisał #268 o GEMAch tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=108550&page=27#268
Witam.
jestem tutaj nowy. Przeglądnąłem temat ale nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi...
Mam Focusa 2 przed FL ze skrętnymi soczewkami, czujnikiem zmierzchu i deszczu + przełącznik AUTO.
Zrobiłem tak jak było opisane oraz pokazane w filmie.
Wypiąłem wskazane bezpieczniki, wsadziłem nowe.
Między wejściem 1 a 26 jest kabel ale dodatkowo dołożyłem zwykły kabel (jak dokładnie go włożyć? ja swój wetknąłem w dziury)
Oczywiście nie działa..
Mógłby ktoś łopatologicznie wytłumaczyć jak to zrobić by działało ?
Zależy mi na tym by ustawić przełącznik na AUTO i same włączały się światła w ciągu dnia i w nocy.
Kupiłem taki przekaźnik: http://www.sklep.monster.pl/m/12V-20A-A727-1STZ-PRZEKAZNIK(4,36505,46348).aspx
Pozdrawiam
Paweł
Teisejas 06-02-2015, 21:28 Ja mam podobną sytuację- po wymianie gema na DH, uzupełnieniu przekaźnika, wyjęciu wg opisu bezpieczników i przy fabrycznym przewodzie między pin 1 a 26- światła nie działają. Niestety nie jest to chyba takie niecodzienne, bo na podforum dot. C-maxa jest podobny wątek i tam też koledzy pisali, że nie wszystkim patent ten ruszał.
Jakoś nie jestem szczególnie zdeterminowany, aby na siłę rozwiązywać ten problem, ale jak się nad nim trochę wcześniej zastanawiałem to przyszły mi do głowy takie dwie możliwości:
1. brak odpowiednich przewodów w wiązce- u siebie wymieniałem przełącznik świateł na ten z funkcją auto i tak się złożyło, że sprzedawca przysłał mi go z wtyczką i kawałkiem przewodów. Po porównaniu okazało się, że w moim samochodzie wiązka do przełącznika miała jeden mniej. Dodam, że dołożyłem czujnik zmierzchu/deszczu i o ile wycieraczki w trybie auto działają bez zarzutu, to światła auto wcale. Z drugiej strony przy Twoim wyposażeniu trochę dziwne byłoby, żeby wkładali jakąś okrojoną wersję wiązki...
2. fabryczny przewód między pinami 1 a 26 na złączu C96 - z tego co pamiętam jeden z Kolegów gdzieś na początkowych stronach tego wątku napisał, że jemu światła zadziałały dopiero jak wypiął ten fabryczny i połączenie zmostkował własnym (zakładam, że wiedział co zrobił...:) ).
Co do przekaźnika - link który podałeś nie działa, ale jeżeli chcesz wykluczyć przekaźnik to podmień go z tym odpowiedzialnym za klakson (jest w skrzynce bezpieczników w komorze silnika- opis przekaźników i bezpieczników jest na wewnętrznej stronie pokrywy skrzynki).
Jak do czegoś dojedziesz, to się koniecznie pochwal :)
P.S. Witamy na forum :)
Edit: Problem rozwiązany- przyczyną był jednak brak przewodu między GEMem (złącze C103 pin 5) a przełącznikiem świateł (C320 pin 4) -> post #520
sparkson 09-02-2015, 19:01 GEM poliftowy w wersji -D* obsługuje światła dzienne. Na schematach ma zaznaczone, że nie obsługuje czujnika deszczu/zmierzchu, jednak w rzeczywistości zawsze miał tą obsługę. Niemniej trzeba na to uważać, bo nigdy nie wiadomo czy jednak jakaś partia poliftowych GEMów wersji -D* nie została zrobiona zgodnie ze specyfikacją czyli bez obsługi sensora deszczu/zmierzchu.
Najbezpieczniej jest kupować GEM poliftowy "wszystkomający" wersji -F* albo -J*.
Nawiązując: czy 7M5T-14A073-FF będzie ok biorąc pod uwagę że w moim FF jest czujnik deszczu, światła AUTO, VC, nie ma ksenonów? Na co powinienem zwrócić uwagę przy zakupie, poza prawidłowością numeru ;)
Teisejas 09-02-2015, 21:26 Sam sobie wkleiłeś odpowiedź- skoro Tedi_k napisał, że poliftowe GEMy -F* są "wszystkomające" to tak zapewne jest, i - tak 7M5T-14A073-FF będzie OK :wink:
sparkson 09-02-2015, 21:36 Sam sobie wkleiłeś odpowiedź- skoro Tedi_k napisał, że poliftowe GEMy -F* są "wszystkomające" to tak zapewne jest, i - tak 7M5T-14A073-FF będzie OK :wink:
Wole sie upewnić że to akurat o te dwa ostatnie znaki chodziło. Dzięki! :one:
Lepsze są poliftowe gemy 8M5T-, bo te 7M5T- to z tak zwanego "małego liftu"... Niby powinny mieć wszystko co trzeba, ale lepiej znaleźć te "prawdziwe poliftowe"...
sparkson 10-02-2015, 17:48 Kupiłem moduł 7M5T-14A073-JF z połowy 2010 r.
Zainstalowałem, zrobiłem mostek, założyłem przekaźnik i światła dzienne działają na auto jak powinno być.
Ale.....
niestety nie działa mi centralny zamek, oraz otwieranie tylnej klapy (nie tylko z pilota, ale i ręcznie). Myślałem że kluczyk się rozkodował ponieważ był akumulator odłączony, więc próbuje kodować- nic. W końcu wracam do starego modułu (CD) i tu wszystko śmiga, oczywiście poza światłami :/
Ma ktoś jakiś pomysł o co chodzi? Ja jedyne co zauważyłem to że w tym module JF są puste gniazda bezpieczników 106, 111, 126, 128, 130 i 137 (zrobiłem taką samą konfigurację jak miałem w poprzednim GEMie) z czego 106 i 126 odpowiadają za system bezkluczykowy którego nie posiadam, wiec nie wiem czy może to mieć wpływ.
JF prawdopodobnie musi mieć zewnętrzny odbiornik radiowy. Raczej jest od bezkluczykowego. Z tego co pamiętam, to koledzy dokładali ten moduł, albo w bieżącym wątku, albo w tym http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=168575 .
Ja po zmianie na Jx dokładałem odbiornik centralnego. Kupisz taki na allegro. U mnie wiązka do odbiornika była fabrycznie
sparkson 10-02-2015, 19:03 JF prawdopodobnie musi mieć zewnętrzny odbiornik radiowy. Raczej jest od bezkluczykowego. Z tego co pamiętam, to koledzy dokładali ten moduł, albo w bieżącym wątku, albo w tym http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=168575 .
Hmm w takim razie postaram sie go wymienić na inny bo za bardzo to sie zaczyna komplikować.... Może te z końcówka F* nie będą wymagać dodatkowego modułu?
Ja po zmianie na Jx dokładałem odbiornik centralnego. Kupisz taki na allegro. U mnie wiązka do odbiornika była fabrycznie
Masz jakieś oznaczenie?
chodzi o coś takiego http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4993190509
ale cena trochę mało atrakcyjna
Bump: tu cena podobna ale z całą wiązką - może się przydać przy kolejnych modach ;-)
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4998144491
Bump: Ja na twoim miejscu zostawiłbym ten GEM i dołożył tylko odbiornik. A jak chcesz się bawić to te gemy F mają odbiornik centralnego w sobie wiec nic noe dokładasz
Bump: wisisz piwo...
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5013476935
sparkson 10-02-2015, 19:27 chodzi o coś takiego http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4993190509
ale cena trochę mało atrakcyjna
Bump: tu cena podobna ale z całą wiązką - może się przydać przy kolejnych modach ;-)
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4998144491
Bump: Ja na twoim miejscu zostawiłbym ten GEM i dołożył tylko odbiornik. A jak chcesz się bawić to te gemy F mają odbiornik centralnego w sobie wiec nic noe dokładasz
Bump: wisisz piwo...
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5013476935
ok, kosztuje grosze, myślałem że znowu coś na poziomie 200-300zł.
Pytanie tylko jak to podłączyć? Gdzie szukać gniazda do tego? :oops:
Fakt, wiszę Ci 4pak :)
No własnie, Michał dokładał. To są tylko trzy kable do podłączenia + odbiornik, aby Jx zagadał z kluczykami...
wtyczka siedzi w podsufitce pod lampką. Jak dobrze pamiętam to jak wyjmiesz lampkę to kostka była podklejona do podsufitki bardziej po stronie pasażera
sparkson 10-02-2015, 19:32 wtyczka siedzi w podsufitce pod lampką. Jak dobrze pamiętam to jak wyjmiesz lampkę to kostka była podklejona do podsufitki bardziej po stronie pasażera
Ide szukać, zaraz wracam.
Radek, a Ty wiesz że ja jeszcze nie uruchomiłem tych dziennych. W przyszłym tygodniu może będę na szrocie to obetnę wtyczkę od GEMa żeby dopasować dobre konektory i zrobię porządną zworkę, może te moje konektorki wysuwały się z wtyczki podczas zapinania
Bump: Grzesiek jak nie znajdziesz to poszukam które to piny w gnieździe GEM tp sprawdzisz czy z GEM wychodzą przewody
Michał, a nie pamiętasz? Ktoś dołożył moduł radiowy do Jx i wcisnął go pod deskę/konsolę.
Bump: pamiętam, 5,5m linki kabla 0,75mm/2, robi 70% świecenia :)
Michał, a nie pamiętasz? Ktoś dołożył moduł radiowy do Jx i wcisnął go pod deskę/konsolę.
heheh taaa a potem rozbierał to i swoją wiązkę i wpinal się do fabrycznej - pamiętam, tak bylo
sparkson 10-02-2015, 19:50 Znalazłem 3 pinową wtyczkę tam gdzie miała być, więc zakładam że jest od modułu. :)
No właśnie widzę że poruszyliście temat kabla oporowego, ja na razie testowo założyłem kawałek kabla 1,5mm, a konektory dobrałem mając ze sobą Gema w sklepie.
Jednak zastanawiam sie nad zakupem prawidłowego kabla, ponieważ w sklepach elektronicznych mają tylko drut oporowy który nie na daje się w tej sytuacji.
Znalazłem 3 pinową wtyczkę tam gdzie miała być, więc zakładam że jest od modułu.
No to allegro w ruch i poszedł. Potem jeszcze w ELMConfigu: GEM->Configuration->Page2 odznacz 'intergated receiver'
Bump: Co do przewodu oporowego to ja odpuścilem. Zrobię zworkę ze zwykłego przewodu i tyle.
Kupie takiego GEMa i wykorzystam piny http://allegro.pl/skrzynka-przekaznik-1-4-16v-ford-focus-mk2-ii-05r-i5041138355.html
Grzegorz, po raz en-ty powtarzam: fabryczny kabel oporowy to linka miedziana długości 5,5m o przekroju 0,75 mm/2 ukryta w instalacji.
taki http://allegro.pl/przewod-linka-lgy-1-x-0-75-mm2-19-metrow-i5076043792.html ?
Michał, no proszę Cię. To oryginalne zdjęcie drutu oporowego z Kugi:
sparkson 10-02-2015, 20:10 Grzegorz, po raz en-ty powtarzam: fabryczny kabel oporowy to linka miedziana długości 5,5m o przekroju 0,75 mm/2 ukryta w instalacji.
Ok. ogarnę taki kabel i tyle.
Bump: Niestety z ELMConfog nie skorzystam, ponieważ nie mam laptopa z windowsem :/ więc będę szukał kogoś kto posiada taki soft.
wiem wiem już to przeglądałem tysiąc razy tylko dopytuję czy o taki chodzi jak w aukcji bo w tym nie jestem dobry
Bump: Niestety z ELMConfog nie skorzystam, ponieważ nie mam laptopa z windowsem :/ więc będę szukał kogoś kto posiada taki soft
to jak przekładałeś GEM?
sparkson 10-02-2015, 20:17 wiem wiem już to przeglądałem tysiąc razy tylko dopytuję czy o taki chodzi jak w aukcji bo w tym nie jestem dobry
Bump:
to jak przekładałeś GEM?
Nie wiedziałem że jest on potrzebny do jego przełożenia, więc zwyczajnie podłączyłem wszystko.
Grzegorz, a te konektorki co dobrali Ci w sklepie to ładnie się w kostce zapięły? Pamiętasz jakie to były?
Ok. ogarnę taki kabel i tyle..
Ja zapętliłem go pod tapicerką nóg pasażera. Od roku auto mi nie spłoneło...
Nie wiedziałem że jest on potrzebny do jego przełożenia, więc zwyczajnie podłączyłem wszystko.
No to sie nie zdziw jak coś Ci nie będzie działać. Np jak gem pochodzi z samochodu w którym nie było podgrzewanej przedniej szyby to po przełozeniu gema do Ciebie u ciebie też nie będzie działać - to tylko przykład
Przy "świadomej" zmianie GEM, potrzebny ELMConfig...
|
|