Witam.mam uszkodzona nagrzewnice lekko ale cieknie z niej minimalnie i mam wlana wode w chlodnicy zeby mi szyby nie parowaly.bo jak wleje borygo czy tam petrygo i wlacze cieply nawiew to szyby robia sie tluste i paruja.i moje pytanei czy w zimie mozna tez jezdzic z zwykla woda w chlodnicy??wiem ze zamarznie napewno ale czy mozna normalnie jezdzic z tym??po paru minutach z lodu zrobi sie woda
Piterson19
08-10-2010, 13:48
He he, no tak po chwili lud się rozpuści tylko weź pod uwagę że woda zmieniając się w lód zmienia swą objętość co najmniej 2razy więc albo rozwali chłodnicę albo blok, więc pomysł raczej nie przejdzie.
no to trudno musze nagrzewcice wymienic.troche jest roboty przy tym niestety
Piterson19
08-10-2010, 14:02
No niestety jest, kokpit trzeba ściągać z tego co pamiętam.
tomass30
08-10-2010, 14:11
woda w chlodnicy czy moze byc w zime?
jeśli mieszkasz w Hiszpanii to śmiało może być!
enjoypoznan
08-10-2010, 14:23
Czym prędzej bierz się za zmianę nagrzewnicy i bezzwłocznie spuść wodę i zalej płynem chłodniczym-polecam borygo.
Jeżeli zaskoczą Cie pierwsze przymrozki to możesz mieć problemy. Począwszy od chłodnicy przez pompę wody i blok silnika-rozsadzi.
Parujące szyby przy tym co możesz sobie narobić to pikuś.
A tak nawiasem mówiąc to te układy chłodzenia nie nadają się do używania w nich wody.
Można tak robić tylko w sytuacjach awaryjnych i na możliwie krótki okres czasu.
To nie czasy poldka.
Ja to się martwię o mój letni płyn do spryskiwacza i sobie go regularnie wypsikuje żeby zalać zimowym a co dopiero takie jaja z układem chłodzenia. :<
Do roboty kolego. Bo od przyszłego miesiąca nasi "spece" od pogody przewidują powoli zime. Zobaczymy czy się sprawdzi. Ale lepiej nie być zaskoczonym jak co roku nasi drogowcy.:568:
Ps: a jeżeli masz chwilowe problemy z naprawą nagrzewnicy to chociaż wylej wodę i zalej płynem. ;)
no to musze zaczac to robic:/ oplaca sie kupic nagrzewnice urzywana??wczoraj w nocy juz szyby byly zamarzniete rezeba bylo skrobac.miales gdzies fotorelacje ale nie wiem czy dokladnie trzeba tak zrobic jak tam jest napisane
a da sie ja jakos uszczelnic zeby nie ciekla??bo to sa minimalne wycieki ale nie da sie jezdzic jak jest szyba tlusta i zaparowana i nawet czuc jak jest wlany borygo to czuc go w samochodzie
Piterson19
08-10-2010, 15:58
Hmm co do używki to nigdy nie wiadomo ile Ci ona wytrzyma, ja bym polecił raczej nową. Co do klejenia z tym też różnie bywa ale można spróbować, jak zdemontujesz nagrzewnicę to zanieś może gdzieś do kogoś kto się zajmuje spawaniem chłodnic i Ci powie co z tym fantem.
przeczytałem i oczom nie wierze:surprise:
Ja bym na Twoim miejscu spróbował załatać ta nagrzewnicę. Roboty dużo, a można sobie to odłożyć na później. Głupoty ludzie mówią pisząc, że takie uszczelniacze to zaraz zatkają chłodnicę i nagrzewnicę i auto się zagotuje. To ja się pytam jak łyżka od zupy jakiś opiłków aluminium zatka cały układ??
Kup sobie gdzieś na stacji takie opiłki aluminium (to jest sprawdzone. Są też preparaty płynie ale nie wiem jak ze skutecznością). Kosztuje to jakieś 10zł i jest na 20l płynu. Wsyp połowę i zobacz czy się poprawi, a jak nie to wsyp resztę. Jak nie przestanie lecieć no to już tylko wymiana części. A jak się uda zalepić wyciek to pewnie już do końca żywota tak pozostanie.
Ojciec w essim uszkodził chłodnicę i kupiłem mu ten uszczelniacz i sobie już z 2 rok tak jezdzi. Nie przegrzewa się i ładnie grzeje.
jacks_22
08-10-2010, 22:36
Ja powiem tak kiedyś przy wymianie płyny płukałem układ chłodzenia proestonem i po tym zabiegu pompa wody siadła
Morał: wymiana pompy wody na nową
Wszystko zależy od podejścia. Chcesz jeździć nawet starym autem ale nie obawiać się że 100 km to dla niego zbyt wiele?? To musisz inwestować w niego.. Po prostu kup nagrzewnicę, wymień (jest relacja na forum) i nalej płynu. Ciesz się po tym, że nie musisz się obawiać, że rozsadzi w zimie chłodnicę, blok czy jakiś wąż. Nie możesz jeździć na wodzie. Poza tym, że zamarza w temp 0 stopni, to nie posiada dodatków smarujących które są potrzebne pompie, no i mało że nie ma dodatków antykorozyjnych, to sama ta korozje powoduje, powoduje tez odsadzanie sie kamienia... Samo zło... Duże starty.. Podsumowując - najtaniej jest wymienić nagrzewnicę i wlać płyn