Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Olej na silniku wokół wtrysków

kris4
21-10-2010, 14:41
Witam, mam kolejny problem, leje mi się olej gdzieś od góry miedzy kolektorem a pokrywą zaworów, tak że wokół wtrysków wszystko pływa. Kolektor wymieniłem, uszczelki kolektora również, pokrywa zaworów również została podniesiona i wymieniona uszczelka. Po umyciu i przejechaniu 1 tys. km silnik jest znów cały zaj....y. Czy może miał ktoś taką przypadłość i co z tym zrobił???
Z góry dziękuję

marekki_2004
21-10-2010, 19:32
u mnie mam również to samo i problem mam dalej nierozwiązany. Po wymianie uszczelki pokrywy zaworów, podkładek pod wtryskami, uszczelnień kolektora ssącego i uszczelnieniu szpilek wtryskiwaczy dalej mokro. Teraz przymierzam się do wymiany kolektora ssącego.

Niektórym na forum pomagało uszczelnienie szpilek wtryskiwaczy:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=78262
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=76256
inni (jak ja) walczą do dziś i szukają rozwiązania....

SMUTNYINDYK
21-10-2010, 20:43
A u mnie wystarczyło odwrócenie uszczelki w korku wlewu oleju. Jest absolutnie sucho. Skontroluj szczelność korka oleju.

kris4
21-10-2010, 21:06
Ale skąd z wtrysków może olej lecieć???

marekki_2004
22-10-2010, 09:26
Ale skąd z wtrysków może olej lecieć???

dokładnie ze szpilki wtryskiwacza. Z tego co wyczytałem tuleja, w którą się wkręca szpilkę podtrzymującą wtryskiwacz jest pod pokrywą silnika i nie ma tam żadnego uszczelnienia, pokrywa dociska do tulei tylko swoją gładzią.

Tak jak pisałem niektórym pomagało uszczelnienie szpilek, u mnie to nic nie dało.

balca1
25-10-2010, 08:00
U mnie tez jakis czas temu pojawil sie olej przy jednym z wtrykow - Wymienilem uszczelke pod wtryskiem ( taka aluminiowa -nie wiem jak to sie fachowo nazywa ) i od tamtego czasu sucho :)

Pozdr,
Balca1

marekki_2004
25-10-2010, 11:52
dla jasności u mnie w okolicach wtrysków zbiera się olej silnikowy (nie ON). Faktycznie w przypadku nieszczelnych uszczelnień wtrysków będzie to olej napędowy.

ArekChoszczno
26-10-2010, 08:06
Panowie miałem to samo , trzeba zaznaczyć że w silniku 1,6 TDCI wtryski częściowo są chłodzone olejem . A otwory na szpilni mocujące wiercone są na wylot.Trzeba wykręcić szpilki odtłuścić i zamocować je na klej i silikon.Jeden z kolegów super to opisał na forum.U mnie zdało egzamin....!!!!!!!
POZDRAWIAM 73:one:

Glenroy
26-10-2010, 18:52
Witam, mam kolejny problem, leje mi się olej gdzieś od góry miedzy kolektorem a pokrywą zaworów, tak że wokół wtrysków wszystko pływa. Kolektor wymieniłem, uszczelki kolektora również, pokrywa zaworów również została podniesiona i wymieniona uszczelka. Po umyciu i przejechaniu 1 tys. km silnik jest znów cały zaj....y. Czy może miał ktoś taką przypadłość i co z tym zrobił???
Z góry dziękuję

Też mam zaje...ny cały silnik, mechanik powiedział mi, że "pocą" się już trochę wtryski i delikatnie z pod pokrywy zaworów, ale leje, dosłownie się leje z uszczelki pod [eee i tutaj nie wiem jak to nazwać ;) ] deklem [?] pokrywą [?] nooo pod tym ustrojstwem gdzie schowane są wałki rozrządu, wiem że uszczelka kosztuje ~950zł i żaden mechanik nie chce podjąć się wymiany tego dziadostwa :( jedynie serwis, w którym żądają kolejnych tysięcy bo trzeba odkręcić jeszcze jakieś 3 pokrywy, pod którymi automatycznie również trzeba będzie wymienić uszczelki... .
Właśnie zaczynam szukać kupca na Focusa ;) a żal mi go jak cholera bo to na prawdę fajny samochód :(

kris4
28-10-2010, 10:22
W przyszłym tygodniu wymieniam uszczelki pod wtryskami i zobaczę czy będzie jakiś efekt

kris4
03-12-2010, 19:01
Już wszystko wiem, uszczelniłem pokrywę zaworów na silikon, wykręciłem wszystkie szpilki umyłem i uszczelniłem, wymieniłem jeszcze podkładki pod wtryskami ale chyba zbędnie. Powodem na pewno były szpilki po których po gwincie ciekło.

vqsoft
03-12-2010, 19:43
Też mam zaje...ny cały silnik, mechanik powiedział mi, że "pocą" się już trochę wtryski i delikatnie z pod pokrywy zaworów, ale leje, dosłownie się leje z uszczelki pod [eee i tutaj nie wiem jak to nazwać ;) ] deklem [?] pokrywą [?] nooo pod tym ustrojstwem gdzie schowane są wałki rozrządu, wiem że uszczelka kosztuje ~950zł i żaden mechanik nie chce podjąć się wymiany tego dziadostwa :( jedynie serwis, w którym żądają kolejnych tysięcy bo trzeba odkręcić jeszcze jakieś 3 pokrywy, pod którymi automatycznie również trzeba będzie wymienić uszczelki... .
Właśnie zaczynam szukać kupca na Focusa ;) a żal mi go jak cholera bo to na prawdę fajny samochód :(

masz to samo co ja

niech zgadnę poci się pomiędzy 4 i 7 ?

http://87.206.204.182:81/MyWeb/public/zdjecia%20do%20mazda/y6%20psa1.JPG

uszczelki tyle nie kosztują bo w sumie tam nie ma uszczelek.
trzeba dac nowe uszczelki wtrysków, uszczelki kolektora ssącego i uszczelkę pokrywy.
a poci sie z poł bloków głowicy. Poci sie bo jest to uszczelnione na silikon!

naprawa jest pracochłonna bo trzeba rozpiąć cały uk wysokiego ciśnienia, do tego rozrząd itp
mnie znany mechanik od mazd wycenił to na 1kpln z częściami z aso

na dniach będe to robił bo nie toleruje tego rodzaju usterek

marekki_2004
18-02-2011, 22:28
no to wreszcie ja też mam suchutki silnik g:D
Problemem u mnie nie były jednak szpilki wtryskiwaczy lecz pęknięty kolektor ssący.
Dokładnie miałem pęknięte dwa plastikowe pierścienie dociskające uszczelki kolektora, dlatego też wcześniejsza ich wymiana nic nie dała.

Glenroy
19-02-2011, 12:47
vqsoft wielkie dzięki :) właśnie o to mi chodziło :D Przepraszam, że tak późno, ale zgubiłem wątek ;)