Zobacz pełną wersję : [Focus 2008-2011] Zaślepienie EGR, jakie konsekwencje ? 1.6TDCI
Witam
Na wstępie pragnę nadmienić, iż szukałem na forum jakiś informacji i pomimo iż temat był wielokrotnie wałkowany nie znalazłem zadawalającej mnie odpowiedzi (albo nie ten silnik albo brak konkretów), więc odgrzewam temat z nadzieją, iż coś się zmieniło w tym temacie.
Mam Foczke z 2006r i niedawno byłem na zabiegu usuwania FAPa. Po zabiegu trochę sobie pojeździłem (jakieś 1500km) i po pewnym czasie wyskoczyła mi kontrolka od Silnika (tzn. czasami się zapala a czasami gaśnie, innych objawów brak). W związku, z czym pojechałem na diagnostykę, na co komputer wyrzucił błąd EGR, dość kosztowny błąd biorąc pod uwagę wymianę urządzenia. Szperając po necie znalazłem informacje na temat trzech możliwości wyeliminowania problemu:
1. Zakup nowego EGR (drogi, ale najbardziej skuteczny)
2. Czyszczenie starego EGR (Tanio, ale na zasadzie jak się uda to będzie działać)
3. "Chyba" najlepsza opcja (często najbardziej polecana, ale bez jakiś większych opinii) zaślepienie EGR, podobno rozwiązuje problem raz na zawsze, (ale czy na pewno i czynie idą za tym inne konsekwencje)
Nie ukrywam, iż interesowałaby mnie ta 3 opcja, niestety, mimo że temat rzeka brak jakiś dokładnych informacji, tzn., co się stanie w przypadku zaślepienie zaworu? Na forum gdzieś znalazłem dość rozbieżne informacje np. jedni piszą, że wszystko w jak najlepszym porządku a inni piszą o błędach w komputerze spowodowanych występowaniem przepustnicy, która się przymyka po otwarciu zaworu EGR co powinno skutkować spadkiem ciśnienia na turbo, co wychwytuje przepływka. Jeśli tak owe zdarzenie nie wystąpi wówczas komputer sygnalizuje błąd. Prosił bym o jakieś informację, porady osoby które zrobiły coś takiego w swojej foczce i przejechali bez problemowo już dość dużo km.
Z góry dziękuję za pomoc.
Spalanie w mieście mi nie spadło natomiast silnik jest ciut żywszy.
A czy silnik dłużej Sie nie nagrzewa nie ukrywam że też Sie tym interesuje jakie macie objawy podczas jazdy w innym wątku opisałem przerwy trakcie przyspieszenia powyżej 90km/h czy to może być Egr
kamil33 dzięki za odpowiedź ale niestety twój silnik to TDDi a nie TDCi, a chodzi mi tylko i wyłącznie o ten silnik który w rzeczywistości jest silnikiem koncernu PSA znanego u innych marek samochodowych jako HDI.
Dziś rozmawiałem z elektronikiem który zajmował się wycinką filtra DPF i cytując go "jak chcesz to sobie go zaślep, ale za konsekwęcje nie odpowiadam" a niby co by się mogło stać "różne dziwne rzeczy, raz próbowałem i niby wszystko dobrze ale komputer diagnostyczny pokazywał cuda...".
SMUTNYINDYK 17-11-2010, 18:11 EGR to ustrojstwo sterowane elektronicznie-mam na myśli , że samo w sobie ma elektronikę, która jak nawali to mogiła i żadne czyszczenie nie pomoże i dodatkowo EGR otrzymuje sygnały od innych sterowników[ z tego co widziałem to m. in. elektropneumatycznego sterownika turbiny, przepływomierza.....itd]. Mycie to strzał w ciemno. Podobno pada tak między 100-150000km.
to spory przebieg
na bank przepływka steruje egrem
Witam
Prosił bym o jakieś informację, porady osoby które zrobiły coś takiego w swojej foczce i przejechali bez problemowo już dość dużo km.
Nikt o zdrowych zmysłach kto szukał na tym forum nie zaślepiłby takiego silnika jak Twój. Chyba, że lubi oglądać lampkę MIL. Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie znaczy, że szukałeś w złym dziale. Powinieneś zajrzeć do działu Diesel, a nie Focus.
Pozdrawiam
Pomijając kwestie z wywświetlaniem błędu na desce ( to pewnie można usunąć programowo ) zaślepienie EGRa spowoduje zubożenie mieszanki, a to skutkuje:
1. zwiększoną temperaturą spalania ( nie jestem tego taki pewien )- szkodliwe dla elementów silnika
2. głośniejszą pracą na wolnych obrotach w przypadku kiedy na wolnych obrotach producent przewidział otwarcie zaworu ( ponoć bywa różnie )
3. może coś jeszcze ale nie pamiętam :)
Oczywiście to teoria wyczytana w internecie w kręgach zalecających nie zaślepiania zaworu. A w praktyce nie mam nic dopowiedzenia na ten temat :)
maureliusz 19-11-2010, 08:54 Problemy podane przez boblo to pół biedy. W starszych fokach, mondziakach i innych ludzie zaślepiają, jeżdżą i są zadowoleni. Tylko u nich egr jest mówiąc oględnie bardziej mechaniczny.
W naszych silniczkach PSA jak wspominał smutnyindyk jest elektroniczne ustrojstwo, organ ściśle współdziałający z ECU. Zatem jak go zaślepisz jest wielce prawdopodobne, że mu się to nie spodoba. Jednak gdzieś na forum ktoś pisał, że ma na to patent i śmiga. Jak to znajdę to wrzucę linka.
radzio_s 19-11-2010, 09:14 Witajcie
Ja zaślepiałem w C-max 1,6 TDCI z roku 2004, ale u mnie nie było przepustnicy a uszkodzenie EGR nie powodołało wyświetlania błędu a brak mocy 1800-2000 obr.
Po zaslepieniu przejechałem z 10 000 km a może i więcej.
Żadne błędy sie nie pojawiły.
U ciebie może być inaczej bo masz błąd na wstępie.
Jak nie spróbójesz to się nie dowiesz, operacja łatwa 2 godziny i wiesz.
A tych bzdur o szkodliwości zaślepienia nie słuchaj.
Spróbój i napisz
Problemy podane przez boblo to pół biedy. .
Panowie! Przecież piszę, że kontrolkę można usunąć modyfikując program. To tak jak z chipowaniem. A kontrolka to nie jest problem, który źle wpływa na sam silnik ( nie mówie o trybie awaryjnym). Chyba ważniejsze, żeby silnik pracował dobrze i się nie zepsuł.
maureliusz 19-11-2010, 10:12 Rainman,
Nie znalazłemn tego co chciałem. Tu masz opis z forum focusa:
http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=14741
możesz zagaić do gościa czy to działa.
Boblo,
Ty się od razu nie obrażaj. Nie napisałem, że piszesz bzdury, bo to co podałeś jest prawdą. Nie spowoduje to jednak od razu rozwalenia silnika na pół. I tak ten zawór jest otwarty tylko na wolnych obrotach, a potem się przymyka, a na trasie na full. Ekologia, Ekologia...zubożając mieszankę w tlen ograniczyli emisję tlenków azotu.
ECU nie tak łatwo oszukać w tym przypadku i nie mówię o kontrolce tylko.
Jeszcze jedno: po zaślepieniu może nieco wzrosnąć zużycie paliwa, zwłaszcza w mieście.
Sie nie oburzam:) Teoretycznie egr jest otwarty w stanach "ustalonych" czyli wolne obroty ale również spokojna równa jazda w trasie. Zamyka się jak przyspieszasz. Więc jadąc spokojnie w trasie teoretycznie egr nie jest całkiem zamknięty.
maciejka11 29-11-2010, 22:19 Widze ze dobrze trafilem, bylem na diagnostyce i komputer pokazal blad ZAWOR RECYRKULACJI SPALIN tylko ze w praktyce z autem jest prawie wszystko ok tzn, nie kopci dobrze odpala zbiera sie tez prawidlowo. Czy jest mozliwe ze ktos juz wczesniej zaslepil EGR. Wydaje mi sie ze troche za wolno nagrzewa sie silnik pali srednio okolo 7 litrow wiec chyba troche za duzo i jest jeszcze jedno co mnie martwi na wolnych oborotach slychac gluche niemetaliczne pukanie bardzo slyszalne w srodku jakby jakas mebrana uderzanie powietrza cos takiego. przy przyspieszniu to pukanie zanika tak powyzej 1200 obr. Ten dzwiek jest jakby w tle normalnej pracy diesla. Jesli ktos ma jakas rade to prosze pisac...Z gory dzieki
Witajcie
Ja zaślepiałem w C-max 1,6 TDCI z roku 2004, ale u mnie nie było przepustnicy a uszkodzenie EGR nie powodołało wyświetlania błędu a brak mocy 1800-2000 obr.
Po zaslepieniu przejechałem z 10 000 km a może i więcej.
Żadne błędy sie nie pojawiły.
U ciebie może być inaczej bo masz błąd na wstępie.
Jak nie spróbójesz to się nie dowiesz, operacja łatwa 2 godziny i wiesz.
A tych bzdur o szkodliwości zaślepienia nie słuchaj.
Spróbój i napisz
A z którego miesiąca miałeś Maxa?
I co oznacza u Ciebie brak mocy 1800-2000 obrotów?
Mój jest z listopada chyba i mam taki dziwny objaw, że nie mam wyczuwalnej turbodziury. Jak go kupiłem, to ewidentnie było czuć, kiedy turbina zaczynała ładować, ale okazało się, że mam uszkodzoną rurę intercoolera, w związku z czym wymieniłem ją na "nowszy model". Nowsza rura miała mniejszy przekrój, twardszą i grubszą gumę - nie nadymała się tak jak stara - i tym właśnie tłumaczyli mi zmniejszenie turbodziury.
Przelali mi olej - miałem zalany 2mm powyżej kreski Max - co zaskutkowało tym, że część wyżygało mi przez odmę i turbo do dolotu, co mogło mieć wpływ na szybsze zapaćkanie się EGRa. Nie wiem co z tym zrobić. Przyszła zima, teraz to mi się nie chce tego za bardzo ruszać, ale może warto? Filterek paliwa jest podobno w tej samej okolicy, przy okazji bym go wymienił -"nadejszła" na niego pora.
Dodam jeszcze, że samochód pali mi więcej niż powinien. Znaczy się komputer pokazuje +/- tyle ile powinien palić w górnych granicach normy, ale w rzeczywistości jest zawsze od pół do litra więcej niż na kompie.
Panowie dolkadnie jest tak jak wam radzio_s mowi
Niema konsekwencji zaslepienia egr
Zauwazcie ze stare silniki benzynowe i diesle ich niemialy i duzo duzej potrafilu niezawodnie pracowac.
Co jest prawdą po zaslepieniu EGR:
1. ciut glosniejsza praca na wolnych obrotach pod obciazeniem-podyktowane tym iz silnik spala wiecej paliwa, ktore wczesniej sie marnowalo i niedopalalo dzieki czemu silnik jest mocniejszy przy ruszaniu -wiec to jest raczej zaleta jak wada
2. Wyzsza temp. spalania-tylko na wolnych obrotach bez obciazenia...niema to wplywu zadnego na zywotnosc silnika no bo jak moze miec skoro zawor egr w wiekszosci czasu jazdu jest i tak zamkniety. No chyba ze ktos jezdzi najwyzej na 3 biegu z predkoscia 30-40km/h
3. Zmniejszone zuzycie paliwa, zwiekszona moc silnika-jesli ktos jeszcze oczysci uklad dolotowy
4. Raczej wydluzona zywotnosc silnika i turbo - syf ktory gromadzi sie w ukladzie dolotowym dzieki recyrkulacji spalin jesli dostanie sie w nadmiernej ilosci do silnika poprzez oderwanie sie ze scianki moze byc nawet przyczyna zatarcia lub uszkodzenia turbo gdyz zawiera pelno opilkow z silnika i turbo. Lepiej jest jesli na biezaca wylatyje z rury wydechowej niz zalega w ukladzie dolotowym.
damiasek 27-01-2011, 16:42 3. Zmniejszone zuzycie paliwa, zwiekszona moc silnika-jesli ktos jeszcze oczysci uklad dolotowy
No nie do końca to jest prawda.
1) Cyrkulacja spalin powoduje między innymi lepsze dopalenie węglowodorów obecnych w spalinach - silnik działając w "stanach ustalonych" dokładniej spala paliwo, lepiej wykorzystuje zawartą w nim energię.
2) Podczas przyspieszania czy dużego obciążenia silnika EGR i tak jest zamknięty, więc jego zaślepienie nie podnosi mocy. Zaślepienie pomaga wtedy gdy są problemy z zaworem i on się niedomyka. Zaślepienie może zmienić przebieg momentu obr. przy przyspieszaniu z lekko wciśniętym gazem, kiedy zawór się jeszcze nie zamkną - stąd wrażenie o zwiększonej mocy.
Pozdrawiam
Damian
tomiscorpio 27-01-2011, 17:31 egr to tylko wynalazek ekologiczny zeby spaliny 2 raz przepalic. Nie ma nic wspolnego z lepszym spalaniem paliwa i wykorzystywaniem energi.
utlenia sie weglowodory co pwooduje mniejsze HC i tyle.
To tak jakby podczas kapieli pol wody odlewac i dodawac ponownie do swiezej mowiac sobie ze sie lepiej umyje.
damiasek 27-01-2011, 18:44 egr to tylko wynalazek ekologiczny zeby spaliny 2 raz przepalic. Nie ma nic wspolnego z lepszym spalaniem paliwa i wykorzystywaniem energi.
utlenia sie weglowodory co pwooduje mniejsze HC i tyle.
To tak jakby podczas kapieli pol wody odlewac i dodawac ponownie do swiezej mowiac sobie ze sie lepiej umyje.
Skoro utlenia węglowodory, to wykorzystuje energie która poszłaby inaczej w rurę wydechową, tyle że nie ma co się spierać bo ilości oszczędzonego paliwa są minimalne. Chodziło mi głownie o stwierdzenie że zaślepienie EGR spowoduje niższe zużycie paliwa. Porównanie do kąpieli trochę nietrafione, porównał bym to raczej do użycia piany spływającej z mycia głowy do mycia nóg ;).
maureliusz 27-01-2011, 20:16 Generalnie, to recyrkulacja ma na celu GŁÓWNIE zmniejszenie emisję tlenków azotu. Przy okazji nieco mniej węglowodorów emituje silnik podczas rozgrzewania się oraz mniej się tłucze i telepie po odpaleniu. Zmniejsza też efekt spalania stukowego, przez co silnik wydaje się pracować nieco ciszej i łagodniej.
Co do zwiększenia mocy to raczej nie tędy droga. Silnik dostanie więcej powietrza, ale tak naprawdę to będzie go nadmiar i zostanie uwolniony jako tlenek azotu, zatem nie zostanie ekstra mocy.
tomiscorpio 27-01-2011, 21:03 dostanie wiecej paliwa , co spowoduje skorygowanie mieszkanki , czyli dodanie paliwa. Po to jest sonda...
Co do zwiększenia mocy to raczej nie tędy droga. Silnik dostanie więcej powietrza, ale tak naprawdę to będzie go nadmiar i zostanie uwolniony jako tlenek azotu, zatem nie zostanie ekstra mocy.
Oj z calym szacunkiem ale tu sie mylisz...dostaje wiecej powietrza i spala wieksza ilosc paliwa dzieki czemu na wolnych obrotach ruszajac bez gazu wszyscy!!! czuja naprawde spora roznice. Dodam takze ze widac to takze podczas ruszania silnikiem nawet tego gwaltownego poprostu silnik naprawde lepiej sie zbiera i niejest taki mulasty. To niejest moja indywidualna opinia ale kazdego kto dokonal zaslepienia egra.to poprostu jest fakt.
To niejest trudna operacja i warto samemu sie przekonac... :)
damiasek 28-01-2011, 08:44 Oj z calym szacunkiem ale tu sie mylisz...dostaje wiecej powietrza i spala wieksza ilosc paliwa dzieki czemu na wolnych obrotach ruszajac bez gazu wszyscy!!! czuja naprawde spora roznice.
I tu zaprzeczasz sam sobie, kilka postów wcześniej pisałeś o zmniejszonym zużyciu paliwa po zaślepieniu egra.
Przy ruszaniu bez gazu faktycznie silnik z zaślepionym egr-em ma ciut większy moment i łatwiej to zrobić, ale normalne dynamiczne ruszenie z zaślepionym czy sprawnie działającym zaworem jest takie samo. Różnice to czują ci którzy zaślepili bo egr im się niedomykał.
Sratata spalanie na pewno nie spadnie jedynie moment obrotowy wzrośnie ja gdybym wiedział że to pic na wodę to bym wcale nie zaślepiał i jeździł bym dalej z roz....nym egr-em.
mkaminski100 29-01-2011, 13:26 Sratata spalanie na pewno nie spadnie jedynie moment obrotowy wzrośnie ja gdybym wiedział że to pic na wodę to bym wcale nie zaślepiał i jeździł bym dalej z roz....nym egr-em.
A jak wzrosnie, jezeli EGR pod obciazeniem i tak sie zamyka?
Na FKP ktos zrobil pomiar mocy i nie ma roznicy przy zaslepionym i sprawnym.
maureliusz 29-01-2011, 16:47 Dawka teorii:-)
Diesel: masa powietrza dostarczanego jest stała, stąd stały moment od samgo prawie początku. Dodajemy tylko paliwko wciskając gaz. Ktoś wpadł na pomysł, że w zakresie wolnych obrotów po grzyba mu tyle tlenu w dostarczanej masie powietrza, zatem miesza się go z spalinami - cudowny EGR. Dzięki temu mniej tlenu powoduje mniejszą emicję tlenków azotu, a moc i moment praktycznie ten sam, bo paliwa jest nadal tyle samo. Zaślepienie EGR raczej nic nie zmienia, poza większym hałasem (spalanie stukowe), zwiększeniem temperatury w komorze silnika (i tak wzrasta na trasie)...
Benzynka: masa powietrza dostarczanego zmienia się wraz z muskaniem :-) pedału gazu. Dodatkowo komputer steruje ilością paliwa aby mieszanka miała odpowiedni skład (stechiometryczny chyba czy jakoś tak). I znowu ktoś wrzucił EGR, czyli dodał spaliny. Tu jednak sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana. Jak zaślepimy EGRa będzie więcej powietrza, a zatem komputer doda więcej paliwa, aby utrzymać skład mieszanki, zatem spalanie wzrośnie. Można zatem sądzić, że tutaj nastąpi nieznaczny przyrost mocy.
Jeszcze jedna ważna uwaga.
W dieslu w zakresie wolnych obrotów stosunek tlenu do ilości paliwa wymagany wynosi >10 oraz dla silnika obciążonego do 2,0.
W benzynie te stosunki są w granicach 1.0
Z tego widać, że do diesla w zakresie wolnych obrotów można wrzucić naprawdę wszystko:-) i łyknie taką zubożoną mieszankę. Benzyna ma naprawdę dokładnie dozowane paliwo w zależności od ilości powietrza, aby uzyskać optymalny skład mieszanki.
Koniec. Jak coś pokręciłem, to krzyczcie :-)
Benzynka: <ciach>Dodatkowo komputer steruje ilością paliwa aby mieszanka miała odpowiedni skład (stechiometryczny chyba czy jakoś tak).
W teorii tak. W praktyce paliwo i powietrze nie mieszają się idealnie i niezbędny jest nadmiar powietrza - to właśnie mierzy sonda lambda. Współczynnik nadmiaru powietrza wynosi ok 1,2-1,3. 1,3 to czyste spaliny, 1,2 - maksymalna efektywność. Parametry mogą zmieniać się nieznacznie w zależności od konstrukcji silnika.
maureliusz 05-05-2011, 20:43 Nie ma co gadać trzeba działać:-) Jestem po zaślepieniu EGRa...i....REWELACJA!!! To nie ten sam silnik. Gdybym wiedział, danow bym to zaślepił na drugi dzień po zakupie. Cała, cho...rna mułowatość, nierówna praca przy jeździe z stałą prędkością była spowodowana tym EGRem.
Auto odpala super. Grzeje sie praktycznie tak samo. Wcale nie pracuje głośniej. Spalanie ciężko sprawdzić, na trasie na razie jest to samo. A silnik...pracuje zaje...fajnie!!!!
Jeszcze jedno...Zrobiłem to bez ściągania podszybia, ale trzeba mieć ... wyobrażnię :-)))
A jak z nagrzewaniem bo u mnie marnie :/
maureliusz 05-05-2011, 20:59 Nie widzę różnicy. Zawsze było marnie:-))) Jak go nie przytrzymasz na wyższych obrotach to się i tak nie zagrzeje.
Może w zimie na mrozach będzie różnica, ale powiem szczerze, wolę kaskę na webasto przeznaczyć niż na nowy EGR:-) Kalibracja w ASO to...200zł, a silnik teraz zupełnie inaczej pracuje.
zauwazylem, ze jak temperatura powietrza jest kolo 10-15 stopni nagrzewa sie najgdozej, bo swiece widac juz slabo dogrzewaja a spalin z egr juz nie ma. no i chyba nieco za cieplo na kartonik zimowy
Nie wiem kto wymyslil taka bajke ale egr niema nic do szybszego nagrzewania silnika... bo chociaż spaliny egr przechodza przez chlodnice ktora ogrzewa silnik to jednak spaliny te powoduja zmniejszenie temp. spalin w silniku co w konsekwencji prowadzi mniej wiecej do tego samego. A byc moze by sie okazalo ze zaslepiony EGR na wolnych obrotach moze jeszcze szybciej rozgrzac silnik. To juz potrzeba byloby weryfikowac..ale roznice zapewne bylyby niewielkie. Wiec chyba niema sensu poruszac wogole tematu EGR i temp. silnika.
Benzynka:......Tu jednak sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana. Jak zaślepimy EGRa będzie więcej powietrza, a zatem komputer doda więcej paliwa, aby utrzymać skład mieszanki, zatem spalanie wzrośnie. .....Koniec. Jak coś pokręciłem, to krzyczcie :-)
W tym zdaniu jest mala niescisłosc...wiec mozna by conieco sprostowac.
Nie wiem kto wymyslil taka bajke ale egr niema nic do szybszego nagrzewania silnika... bo chociaż spaliny egr przechodza przez chlodnice ktora ogrzewa silnik to jednak spaliny te powoduja zmniejszenie temp. spalin w silniku co w konsekwencji prowadzi mniej wiecej do tego samego. A byc moze by sie okazalo ze zaslepiony EGR na wolnych obrotach moze jeszcze szybciej rozgrzac silnik. To juz potrzeba byloby weryfikowac..ale roznice zapewne bylyby niewielkie.
No nie wiem zalezy od charakterystyki jazdy, w miescie troche na wolnych obrotach auto chodzi w trasie pewnie mniej robi na temperature.
maureliusz 05-05-2011, 22:37 normalnie, chciałem to samo napisać co nasz "uczony" kolega:-)))
Też uważam, że z tą temperaturą coś się kupy nie trzyma. Przecież spaliny tak naprawdę ochładzają silnik. Przecież tak naprawdę w zimie silnik w korku się wychładza, zatem te spaliny...guzik dają. Dopiero na trasie temperatura rośnie, czyli gdy EGR jest closed. Zatem dla mnie ta teoria z nagrzewaniem się szybszym jest dla mnie wątpliwa.
To co się już nauczyłem, to przy mrozach rzadziej używam 5tki i jest OK:-)
Napewno napiszę za jakiś czas o moich dalszych wrażeniach oraz po sezonie zimowym. Póki co jestem szczęśliwy - w końcu!
Maureliusz on się u ciebie kończył (EGR) co się działo ?
W przypadku zaślepienia egr spaliny nie przechodzą przez chłodnicę spalin i nie ogrzewają płynu chłodniczego,dlatego w aucie jest dłużej zimno a nie silnik się szybciej nagrzewa.
Natomiast silnik się nagrzewa szybciej z powodu wyższej temperatury spalania przy zaślepionym,zamkniętym egr
powyzsze 2 zdania same sobie zaprzeczają choć są prawdziwe.
To sie zdecyduj czy sie szybciej nagrzewa czy wolniej...bo my piszemy ze roznica jest nie zauwazalna :)
maciej_m 06-05-2011, 17:06 Koledzy,
jestem świeżo po wymianie EGR, pytałem mechnika, dlaczego nie zaślepił, powiedział, że EGR sterowanych elektronicznie się nie zaślepia, bo połączone są z innymi urządzeniami też sterowanymi komputerowo i pokiełbasi się wsio. Natomiast EGR serowane podciśnieniowo jak najbardziej.
Zgupiałem, bo dyskusja jest o EGR w dieslach, a przecież tam to sama elektornika i EGR też sterowany elektronicznie.
To jak to jest z tym EGR?
powyzsze 2 zdania same sobie zaprzeczają choć są prawdziwe.
To sie zdecyduj czy sie szybciej nagrzewa czy wolniej...bo my piszemy ze roznica jest nie zauwazalna :)
skutek jest ten sam,czyli szybciej się nagrzewa,ale przyczyną jest wyższa temp.spalania,a nie zamknięcie dopływu spalin
maciej_m 06-05-2011, 19:14 a masz DPF...?
nie, wersja bez dpf
maureliusz 06-05-2011, 21:29 Już chyba wiem, czemu po jakimś czasie EGR i tak wywala błąd...bo poprostu pada. Trzeba EGRa zaślepić...póki jeszcze działa. Jak się rusza, to komputer nie będzie się czepiał. Wprawdzie pojawił mi się UKNKNOWN ERROR, ale nie wywala to MILa. Myślę, że tu jest całe sedno o czym pisałm makaminski.
Dzisiaj rano odpaliłem silinik...i nie widzę wcale głośniejsze pracy. Ale wiem oczym pisał makaminski. Jak dawniej odpinałem przepływke, to silnik wchodził na nieco wyższe obroty, bo zamykał EGRa. Teraz tago nie mam. Jednak te obroty nie są zupełnie zauważalne.
Powiem tak, jak widzę jak teraz silniczek oddycha PEŁNYMI PŁUCAMI, to aż mi serce rośnie. Nikt mi nie powie, że jest to dla niego bardziej szkodliwe, niż cholerny EGR syfiący kolektor dolotowy i powodujacy czkawkę podczas jazdy i puszczanie bąka.
Pojeżdże to napewno zdam relację
Jeszcze jedno, nie wszystkie mają chłodnicę spalin:), ja nie mam. Dlatego ja nie widzę żadnej różnicy w nagrzewaniu auta, kompletnie żadnej.
Powtarzam, ja mam silnik przed liftem bez przepustnicy.
Gdzie jest przepustnica podrzuć jakieś foto -bo tu jestem laikiem jak pojeżdzisz i będzie dobrze to też dziada zaślepię ten error to na kompie diagnostycznym czy na wyświetlaczu zegarów się obiawjawia
maureliusz 06-05-2011, 21:39 Przepustnica jest nad sprężarką na wyloce z interoolera, który potem idzie do kolektora dolotowego. Wraz z tą przepustnicą jest dodatkowy bypass od rurki rezonansowej za turbiną.
Wrzucam stare zdjecie. Na czerwono zaznaczony bypass, a obok jest przepustnica na lewo.
http://img17.imageshack.us/img17/8343/16tdcipolifcie.jpg (http://img17.imageshack.us/i/16tdcipolifcie.jpg/)]
Error jest tylko jak podepniesz kabel. Na desce cisza :-)
nie wiem co tam bylo wczesniej gadane ale generalnie zasada dzialania EGRa jest taka w tdci ze czujnik przeplywu powietrza nie jest istotny dla pracy silnika ale do otwarcia EGRa. Czyli zupelnie inaczej jak w przypadku silnika benzynowego..tam to jest potrzebne do ustalania dawki paliwo powietrze. Tutaj Nie.
Jesli komputer widzi ze silnik niejest obciążony to sprawdza ile powietrza pobiera silnik i w zaleznosci od tego uchyla egra a to ile uchyli ma wplyw na zmniejszenie przeplywu przez przeplywke bo czesc spalin wraca do silnika i silnik zasysa mniej swiezego powietrza.
jesli chodzi o błedy to po zaslepieniu EGRa błedy niemuszą sie odrazu pojawić...silnik w określonych warunkach bedzie robił testy wykonawcze i sprawdzał działanie układu EGRa. Dopiero za 3 razem jesli bedzie błąd to zostanie on uwieczniony i wówczas moze sie wyswietlic lampka ostrzegawcza lub nie.... :)
Dlatego maureliusz nie wiem jak bedzie u ciebie ale lampka moze Ci sie jeszcze zaswiecic.
maureliusz 06-05-2011, 21:49 Pisałem o tym długie eseje - różnica EGR benzyna i diesel.
Błędu nie rozpoznaje, zatem nie ma co wyrzucić. Zrobiłem już jakieś 500km i jest OK.
Tak jak mówie dam znać, ale Radzio_ zrobił tak...30 000km. Moim zdaniem wyrzuci error dopiero jak siadzie elektronika i EGR przestanie całkowicie dzałać. Dlatego dobrze jest to przeczyścić przed zaślepieniem, dla dłuższego świetego spokoju.
Jak odpinałem przeplywke, to MIL zaświecał się przy 2-3 odpaleniu auta. Teraz nic...cisza :-D
a jaki masz u siebie sterownik silnika...?
maureliusz 06-05-2011, 22:43 Yyyy...prostokątny:-D Sorki, ale nie wiem co znaczy "jaki"?
Aaa, Matych pytałeś jakie były u mnie objawy z tym EGRem:
1. Czasem szarpał w okolicy 2000 obrotów przy jeździe bez obciążenia silnika, czyli na lekki gaziku,
2. Przy tym szarpaniu puszczał bąka, ale widać bo było dopiero w lampach innych samochodów nocą,
3. Był mułowaty po dodaniu gazu. Długo, długo nic i dopiero jazda.
4. Czasem nie chciał iść podczas upałów, i bardzo jestem ciekaw, czy to zniknie:-)
Jeszcze jedno. Ja go czyściłem i mechanicznie był OK. Może siadła elektronika i trochę wariował. Jest też opcja, ze to przepływka poszła, a nie EGR, ale nikt nie chcial użyczyć na podmianę i test. W tej sytuacji blacha z Hammerite...i po kłopocie.
chodziło mi o wersje sterownika silnika...czy masz 1 sterownik
czy 2 sterowniki..jeden PCM a drugi IDM-do wtrysków.
maureliusz 07-05-2011, 07:43 Nie wiem. Czy to ma jakiś związek? Czy różnie to bywa rozwiązane MK2?
Pytalem z ciekawosci... bo niemam wiec niewiem a rozwiazanie zawsze moze byc rozne..choc niewiem czy tak jest.
maureliusz 07-05-2011, 22:11 :-) Chciałeś zagadać poprostu - kumam:-) Każdy temat lepszy niż o pogodzie ;-)
Nie próbowaliście zaślepiać go od strony tej karbowanej rury która wchodzi do zespołu przepustnic wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że z tej strony byłoby to wygodniejsze a efekt ten sam-no może poza tym że zawór nadal dostawałby w dup....
maureliusz 08-05-2011, 09:56 Eeee jak zaslepisz z tej strony to zawalisz EGR w trzy migi i MIL gwarantowany.
berthold61 08-05-2011, 10:58 a czy wiadomo wam że działanie EGR-a idzie programowo wyłączyć i wtedy nie wywala błędów i spoko można to dziadowstwo zaślepić tak samo zresztą jak ten paskudny DPF ,FAP i wydaje się że na forum pewnie są osoby co to robią ,jak miałem peugeota to byłem na forum peugeota ,te same silniki ,i po zadaniu tego typu pytania zawsze dostawało się wiadomość prywatną z ofertą programowej wycinki + fizycznej wycinki FAP-DPF lub EGR-a inaczej w tych silnikach nie idzie robić chyba że komuś zależy żeby wydać maksymalną możliwą kwotkę ja tam wolę rozwiązania bardziej radykalne i ostateczne
Tą dociętą z blachy po farbce zaślepkę to wkładasz jak rozumiem pod cały korpus EGR-a ten przykręcany na dwie szpilki do bloku ,a co z uszczelkami bo jak rozumiem jest tam uszczela czy dajesz je po obu stronach blachy ? i jak się rozpina tą opaskę idącą do chłodniczki czy też rury(zależnie od wersji) ja nie mogę nawet zajrzeć teraz pod maskę bo od dwóch tygodni jestem uziemiony z nogą w gipsie i jeszcze trochę się zejdzie,tak że nie wiem czy jest przepustnica i chłodniczka ale może się sie za to wezmę bo przy pełnym ogniu ok 120km/h jak odpuszczę pedał i dępnę w podłogę czasami się przydławia tak jakby nie domykał wydaje misię że to EGR zdarza się to raz po czym jest np dwa tygodnie spokoju.A co do mila to muszę się zapytać w V-techu czu nie dali by rady tego wyłączyć.
berthold61 08-05-2011, 11:20 pewnie że da się programowo wyłączyć w zasadzie od tego powinno się zaczynać ale nie koniecznie w v-techu bo tam cię odpowiednio skasują a są goście co mają sprzęt i robią to znacznie taniej wejdż na forum peugeota i zadaj pytanie o taką usługę i na pewno dostaniesz PW zadawalającą ciebie ,ale myślę że tu na forum też powinny być takie osoby
Właśnie pogadałem z Łowickim V-techem temat do ogarnięcia jak najbardziej programowo
maureliusz 08-05-2011, 21:31 No oczywiście, że programowo jest najskuteczniej, ale...przecież najpierw można zaślepić, a jak wywali error to dopiero programowo. To niczemu nie szkodzi.
Co do zaślepienia:
Matych nie trzeba ściągać tej opaski. Jak ją ściągasz, to najlepiej mniejszymi obcęgami, tępymi:-) Dobrze jest mieć nową bo u mnie dmuchało... Ja ją ściągałem do szczyszczenia, bo z całością EGR nie wyjdzie. Do zaślepiania wszystko odkręciłem razem, włożyłem nową pełną blaszkę i skręciłem.
Nie ma tam żadnej uszczelki. Uszczalka to metalowa blaszka z otworem. Wkładasz pełną zamiast tej i już.
damiasek 09-05-2011, 09:23 Jak programowo się usunie obsługę EGR to nic nie trzeba zaślepiać, wystarczy wypiąć wtyczkę od zaworu EGR i on wtedy pozostanie w pozycji zamkniętej - oczywiście to zadziała jak zaślepia się sprawny, lub uszkodzony w pozycji zamkniętej zawór.
No właśnie chłopaki z V-techu mówią że mimo softu też zaślepiają właśnie nie wiem o co chodzi przecież na logikę można tak obrobić program aby był cały czas w pozycji zamkniętej
damiasek 09-05-2011, 09:41 No właśnie chłopaki z V-techu mówią że mimo softu też zaślepiają właśnie nie wiem o co chodzi przecież na logikę można tak obrobić program aby był cały czas w pozycji zamkniętej
Nawet jeździłem jakiś czas z wypiętą wtyczką, poza zaświeconym MIL i odczytem błędów P0407 P0408 P0488 ( ile dobrze pamiętam) to nic się nie działo.
To zaślepianie to raczej z tego powodu iż, klient przyjeżdzający do zaślepienia EGR raczej ma go niesprawnego i nie wiedzą czy na 100% się całkowicie szczelnie zamyka, a prościej podłożyć blaszkę niż robierać i czyścić EGR.
robert13556 10-05-2011, 08:01 witam.
ja mam też takie objawy lekkie dławienie w zakresie 1800-2000 ,potem idzie "BĄK" i kupa dymu ,na wyższych obrotach jest niby ok, ale auto jednak dymi jak daje mu gazu (dodam że na wolnych obrotach równo pracuje,spalanie na poziomie ?:trasa 6l/100km ,miasto 7l/100km)Czy to może być zawór EGR? .Dzwoniłem do ASO i po nr.VIN sprawdzili że nie mam filtra DPF(to chyba dobrze) ,ale ponoć jest to sprawdzenie mało wiarygodne należałoby zobaczyć pod maskę i ocenić czy to ustrojstwo jest czy nie!
damiasek 10-05-2011, 09:43 No to podnieś maskę i spójrz na katalizator - jak czysty bez kabelków to nie ma DPF-a jak są jakieś kabelki to jest. Na forum są nawet załączone zdjęcia. Sprawdzenie to 10s po podniesieniu maski
Panowie ja zaslepilem od strony karbowanej rurki tam gdzie najwygodniej i zrobione juz z 40 tys i nic zaden mil itp czy cos takiego.
Panowie ja zaslepilem od strony karbowanej rurki tam gdzie najwygodniej i zrobione juz z 40 tys i nic zaden mil itp czy cos takiego.
pragnę zauwarzyć iż dyskutujemy tu o silniku 1.6 tdci w 1.8 egr nie jest tak problematyczny
robert13556 13-05-2011, 18:58 no i wróciłem od medyka ,diagnoza nieszczelna chłodnica intercoolera,stąd to dławienie a potem bąki dymne ,po wymianie wadliwej części (na używaną 250pln bo nowa 1150pln )auto płynnie wchodzi na obroty i po krótkim teście na obwodnicy autostradowej Poznania nie zauważyłem dymu w lusterku co było widoczne wcześniej.pozdrawiam firmę TuneForce P-ń.:D
maureliusz 22-05-2011, 21:17 Miało niby więcej palić, a mi się wydaje...że mniej :-D Dzisiaj na trasie doznałem szoku! Przejachałem w sumie 90km zerując spalanie. Najpierw trasa równa 80-100km/h potem autostrada 140km/h, patrzę na autostradzie na komputer...4.7l/100 :-)))) Potem była trasa 40km z górkami i znowu 80-100km/h i....4.9l/100...
No i wózek chodzi jak zegarek :-P
[...]
To zaślepianie to raczej z tego powodu iż, klient przyjeżdzający do zaślepienia EGR raczej ma go niesprawnego i nie wiedzą czy na 100% się całkowicie szczelnie zamyka, a prościej podłożyć blaszkę niż robierać i czyścić EGR.
Zastanawia mnie dlaczego nikt nie podnosi tutaj tematu ekologii. Przecież klekot produkuje tyle szkodliwych substancji, że blokowanie EGR powinno nieść ze sobą konsekwencji przywalenia delikwentowi trzonkiem młotka po jajku a wyjęcie filtra DPF przywalenie młotkiem po obu. Potępiam takie działania (nie walenie młotkiem a usuwanie ekologicznych mechanizmów).
Nie mówcie, że jesteście aż takimi ignorantami, że nie rozumiecie problemu. Tlenki azotu i drobne cząstki są bardzo, bardzo szkodliwe. Walka o ograniczanie emisji to nie jakieś widzimisię. Kolesi usuwających te mechanizmy "profesjonalnie" ktoś powinien zakapować żeby im się państwo do dupy dobrało - jeśli nie za nielagalność działań to za podatki tak jak Al Capone'a.
Zastanawia mnie dlaczego nikt nie podnosi tutaj tematu ekologii. [...] Al Capone'a.
Wyluzuj chłopie bo Ci żyłka pęknie ;)
Poczytaj ile ten DPF i ta cała ekologia jest warta, ile filtr zatrzymuje tlenków? 1-2%? Przy jego cenie jest to kompletny debilizm. To jest wymysł jakiegoś kretyna, żeby zagarniać jak największą kasę od szarego człowieka.
Skoro MK2 bez i z filtrem spełniają normę Euro4, to na cholerę mi ten kaktus? Poza tym mówiąc o ekologii, auto z DPF-em pali nawet litr więcej, więcej spalonego paliwa to więcej zanieczyszczeń, czyż nie? Tak więc sorry.
Popatrz ile ogółu zanieczyszczeń pochodzi z transportu a ile z przemysłu, średnia światowa to ok. 10%, przemysł 90%, tylko nam, zwykłym użytkownikom dróg, łatwiej dobrać się do portfela niż przedsiębiorcom bo oni mogą się bronić, a dla nas wystarczy jedna chora ustawa i mamy pozamiatane, tylko dlatego wszyscy czepiają się transportu, jest po prostu najłatwiej...więc proszę, nie wyskakuj tutaj z ekologią.
Klekot spowodowany usunięciem EGR-a może produkować co najwyżej wzrost ciśnienia pseudoekologów, proszę Cię, mówimy to o setnych, czy nawet tysięcznych procentach zanieczyszczeń.
Zarówno jedno [EGR] jak i w szczególności drugie [DPF] są tylko po to, żeby ktoś mógł sobie zarobić grubą kasę naszym kosztem. Dla użytkownika, jest to tylko kolejny problem i kolejne niepotrzebne koszty.
Przepraszam, za taki offtop
Zastanawia mnie dlaczego nikt nie podnosi tutaj tematu ekologii. Przecież klekot produkuje tyle szkodliwych substancji, że blokowanie EGR powinno nieść ze sobą konsekwencji przywalenia delikwentowi trzonkiem młotka po jajku a wyjęcie filtra DPF przywalenie młotkiem po obu. Potępiam takie działania (nie walenie młotkiem a usuwanie ekologicznych mechanizmów).
Nie mówcie, że jesteście aż takimi ignorantami, że nie rozumiecie problemu. Tlenki azotu i drobne cząstki są bardzo, bardzo szkodliwe. Walka o ograniczanie emisji to nie jakieś widzimisię. Kolesi usuwających te mechanizmy "profesjonalnie" ktoś powinien zakapować żeby im się państwo do dupy dobrało - jeśli nie za nielagalność działań to za podatki tak jak Al Capone'a.
Więć powiem ci kolego że to ty jesteś ignorantem bowiem nie zgłębiając tematu wysuwasz bardzo mylne wnooski-niestety tak jak 90% ludzi
Po pierwsze: tak jak napisał Glenroy wmawia ci sie ekologię ale ta szeroko pojęta ekologia ma przynieść zyski przedewszystkim koncernom motoryzacyjnym, Nie znając tematu nie zdawałem sobie sprawy-dopóki sam tego nie przerobiłem i nie wierzcie w ekologię którą wmawiają wam producenci a uwierzcie że te technologie pozwalają zarabiać im krocie podczas obsługi serwisowej.
Po drugie: ludziom wmawia się że jest czyściej ,ale nie podaje im sie w sposób łatwy i przystępny wartości emisii tak aby zobrazować jakie tak naprawdę są to różnice-a prawda jest taka że przelot jedngo samolotu i szlag trafia całe roczne oszcędności z emisji tysięcy samochodów
po trzecie: drogie w produkcji układy katalityczne zawierają związki tak rzadkich i grogich pierwiastków które trzeba odzyskiwać po po wyeksplatowaniu takiego podzespołu aby wyprodukować nowy-jest tylko jedno ale- technologia ta jest tak trująca dla środowiska że taki odzysk wykonuje się głównie w Afryce bo gdzie indziej by to nie przeszło
Nie chcę mi się dalej rozpisywać ale spójż na sprawę obiektywnie biorąc pod uwagę wszystkie jej aspekty zanim zarzucisz nam ignoranctwo.
damiasek 23-05-2011, 08:47 Napisał damiasek
[...]
[...]
Ja mam wyczyszczony, sprawny i drożny EGR :P .
Szejk.Ahmed 23-05-2011, 09:29 Ja mam wyczyszczony, sprawny i drożny EGR :P .
A u mnie Egr jest funfel nówka.dpf nie miałem fabrycznie.:P.levi mozesz spać spokojnie.:one:
berthold61 23-05-2011, 10:44 Po pierwsze: tak jak napisał Glenroy wmawia ci sie ekologię ale ta szeroko pojęta ekologia ma przynieść zyski przedewszystkim koncernom motoryzacyjnym,
tylko i wyłącznie o to chodzi tak samo jak amerykanom wojna o ropę ,bo jak tłumaczyć to że zawór EGR całe lata był sterowany pneumatycznie i to się sprawdzało i w zasadzie bezawaryjne było ,a teraz sterowanie elektromagnetyczne i kaplica nie naprawisz nie wyczyścisz tylko wymiana a to jest raczej proste urządzenie wielkości szklanki ale kosztuje tyle co dobry golf 2 taki do jazdy jeszcze od 900- 1800 zależnie od firmy
Zastanawia mnie dlaczego nikt nie podnosi tutaj tematu ekologii. Przecież klekot produkuje tyle szkodliwych substancji(...)
Nie mówcie, że jesteście aż takimi ignorantami, że nie rozumiecie problemu. Tlenki azotu i drobne cząstki są bardzo, bardzo szkodliwe. Walka o ograniczanie emisji to nie jakieś widzimisię.
O Boże! Trzeba zamknąć wszystkie wulkany! Produkują najwięcej gazów cieplarnianych na świecie!
O Boże! Trzeba zamknąć wszystkie wulkany! Produkują najwięcej gazów cieplarnianych na świecie!
Czyli jesteście i na dodatek przyznajecie się do tego z dumą. Za tytułem Stiega Larsona kopnąłem gniazdo szerszeni ale taki juz jestem.
1) Jest różnica czy szkodliwe substancje dostają się do powietrza pod waszymi nosami czy na Islandii. Lokalne źródło to wieksze stężenie lokalne.
2) Gazy cieplarniane to zupełnie inny temat - groźniejsze bezpośrednio są takie toksyczne substancje jak tlenki azotu, cząstki stałe, tlenek węgla i inny syf, którego silniki wysokoprężne produkują ogromne ilości i to bezpośrednio przy nas.
3) Teoria spiskowa jest fajna i budzi emocje ale nauka mówi coś innego
4) Mam gdzieś Chińczyków czy Afrykanów - niech się trują przy produkcji ważne jest żeby nie truła się moja rodzina (tak myśli z resztą całe EU)
5) Mając do dyspozycji głównie internet nie można wyciągnąć 100% pewnych wniosków ale przytłaczająca większość popiera (liczbami) słuszność stosowania różnego rodzaju filtrów
6) To że przemysł produkuje tego znacznie więcej to nie powód żeby stosować logikę właścicieli psów (jak inni zaczną zbierać kupy to i ja) pozatym przemysł jest zazwyczaj dalej niż jezdnia.
7) Pokazuje to prawdziwe oblicze nowoczesnego silnika wysokoprężnego - drogi domek z kart (stare silniki były tanie, trwałe i trujące)
Proszę nie generalizować bo na skalę globalną to nic nie ma sensu. Chodzi zawsze o poprawę sytuacji lokalnie - przesunięcie obciążenia gdzie indziej. Pozatym myślicie, ze transport samolotowy nie jest gnębiony róznymi wynalazkami i przepisami ?
Tlenki azotu (NOx) - główne rodzaje występujących w atmosferze tlenków to tlenek azotu (NO) i dwutlenek azotu (NO2). NO jest gazem bardziej aktywnym i szybko utlenia się do NO2. Tlenek azotu ma działanie toksyczne. Obniża odporność organizmu na infekcje bakteryjne, działa drażniąco na oczy i drogi oddechowe, jest przyczyną zaburzeń w oddychaniu, powoduje choroby alergiczne (m.in. astmę). Tlenki azotu są prekursorami powstających w glebie związków rakotwórczych i mutagennych. W połączeniu z gazowymi węglowodorami tworzą w określonych warunkach atmosferycznych zjawisko smogu fotochemicznego (tzw. letniego). Po utlenieniu w obecności pary wodnej, mają również udział w tworzeniu kwaśnych deszczów i ich niszczącym działaniu.
Pyły powodują podrażnienia naskórka i śluzówki. Najniebezpieczniejsze są pyły najdrobniejsze o wielkości cząstki do 5 μg/m3, które z łatwością przenikają do organizmu wywołując jego zatrucie, zapalenia górnych dróg oddechowych, pylicę, nowotwory płuc, choroby alergiczne i astmę.
Tlenek węgla (CO) powstaje w wyniku niezupełnego spalania węgla. Jest niezwykle groźny, silnie toksyczny. Powoduje ciężkie zatrucia (zaczadzenie). Najbardziej wrażliwy na jego działanie jest mózg. Około 80% zawartego w powietrzu CO jest wiązana z hemoglobiną we krwi, tworząc karboksyhemoglobinę (HbCO), niezdolną do przenoszenia tlenu, co prowadzi do niedotlenienia tkanek. Przy zawartości ok. 20% HbCO we krwi mówimy o tzw. "ostrym zespole mózgowym" charakteryzującym się spadkiem czujności i rozróżniania, sennością, dezorientacją, w końcu może dojść do śpiączki i śmierci. Po długiej ekspozycji w warunkach wysokiego stężenia CO może nastąpić również uszkodzenie mięśnia sercowego.
Dwutlenek siarki (SO2) powstaje głównie w procesie spalania paliw stałych zawierających zwykle domieszki siarki i jej związków. Ma działanie toksyczne, atakuje najczęściej drogi oddechowe i struny głosowe. Po wniknięciu do ściany dróg oddechowych przenika do krwi i dalej do całego organizmu. Kumuluje się w ściankach tchawicy i oskrzelach oraz w wątrobie, śledzionie, mózgu i węzłach chłonnych. Duże stężenie SO2 może prowadzić również do zmian w rogówce oka. Szczególną szkodliwość na zdrowie człowieka przypisuje się jednoczesnemu skażeniu powietrza SO2 i siarczanami, jak też mieszaniną SO2, cząstek stałych i innych substancji powstających przy spalaniu kopalin.
Kolega po Ochronie Środowiska, Partia Zielonych... a może z innych darmozjadów?
Głośno się mówi że DPFy i inne badziewia są własnie po to, żeby wyciągać pieniądze od nieświadomego użytkownika - bo rachunek per saldo ekologiczny nie jest (co wielokrotnie i w wielu miejscach w internecie można poczytać).
Kolega tutaj prowokuje nic do tematu nie wnoszącą dyskusję, bo i o czym tu rozmawiać?
Myślę, że kolega na forum Fanklubu Smakoszy Soku Malinowego - zrobiłby awanturę że sok malinowy który można dostać w sklepie ma tylko 5% koncentratu malinowego, który obok malin nawet nie leżał. W sumie miałby rację, bo bardziej obchodzi mnie to co spożywam.... auto ma jeździć m.in. bezawaryjnie, możliwie bezobsługowo a przede wszystkim ma nie być wrzodem na d... vel. rzyci (wyedytowane na uprzejmą prośbę ;) ) użytkownika. Ma być narzędziem a nie fetyszem. Stosunek kosztów użytkownika samochodu do jego autoryzowanego serwisowania przybiera - jak mówi Tygrysek od Kubusia Puchatka - "absurdamidalnych" rozmiarów. A że Polak znany jest w europie ze swej zaradności pod kątem ekonomicznym... kolega nosi znamiona Don Kichota :D
Więc kto chce niech usuwa (bo kto mi zabroni wymontować głośniki z auta), a ten kto chce niech się buja z DPFem :)
P.S. Ja też lubie czasami podrażnić się z interlokutorem ;D :P
Szejk.Ahmed 23-05-2011, 14:44 skoro jesteś taki zielony to dlaczego zakupiłeś auta z takimi silnikami.2.0,2.5T.trzeba było kupić auta o max.pojemnosci 1.0 lub o napędzie elektrycznym.
sądze że temat został wyczerpany i zresztą nie piszesz na temat.
dla przypomnienia jest to temat o zaworze Egr a nie ekologii
kolego String wedytuj posta.nie uzywamy brzydkich wyrazów.
maureliusz 24-05-2011, 21:26 skoro jesteś taki zielony to dlaczego zakupiłeś auta z takimi silnikami.2.0,2.5T.trzeba było kupić auta o max.pojemnosci 1.0 lub o napędzie elektrycznym.
Ha, Ha, Ha - i co levi głupio Ci? Dokładnie tak jak Ci Szejk napisał. Jak chesz cwaniakować i wciskać innym kity, to sam daj przykład i pogadamy. Segregujesz śmieci? Oddajesz żarówki energooszczędne i baterie do skupu? Stronisz od toreb PCV w marketach? A ja tak, zatem chyba mogę sobie w zamian zaślepić EGRa. Słuchaj dalej wymysłów EU i wierz w nie ślepo, to zaczniesz na konia pies wołać.
A na koniec. Przytoczyłeś pół internetu, a trzeba było doczytać, że EGR ma za znaczenie zmniejszenie tlenków azotu, a nie od razu wypodukować tlen zamiast spalin. Zapomniałeś chyba o DPFie i katalizatorze jeszcze. Poczytaj jeszcze trochę neta i zapraszamy ponownie.
Jeszcze jedno: PROŚBA DO AUTORA TEMATU O POPRAWĘ W TEMACIE SŁOWA KONSEKWENCJE, bo mnie telepie jak to widzę...
maureliusz 26-05-2011, 21:25 Raport po 2000km:-)
REWELACJA! Auto nareszcie jeździ. Po drodze był problem z elektrozaworem sterującym turbiną, ale teraz to poprostu poezja. Zbiera się, nic nie krząka, pierdzi, krztusi. Tylko rwie do przodu. Co ciekawe, wedłgu mnie...spalanie spadło:-)
Zatem same plusy i zero minusów.
SMUTNYINDYK 26-05-2011, 22:07 MAURELIUSZ-piszesz że rewelacja i zbiera się od dołu-czy to przyspieszenie jest równomierne cały czas? Ja jak pamiętasz nie mam zaślepionego EGR, ale wygląda to tak, że rusza powiedzmy sobie jakoś tam[ raczej słabiej od 1.9 TDI od VW], a dopiero tak od ok. 1900obr/min odczuwam wyraźne dobre przyspieszenie[wiem moment obrotowy] no ale ten dół jak na nowoczesny motor to raczej ciut przywolne. Czy zaślepienie u Ciebie EGR to dolne przyspieszenie podlepszyło? No i określ proszę zakres stwierdzenia REWELACJA, i czy nie wyświetla błędu?
maureliusz 27-05-2011, 08:41 REWELACJA - zero błędów :-), to chyba logiczne :-)))
Nie no, krzywej momentu tym nie przesuniesz:-) nadal ciągnie od 1850-1900 bo tak wygląda krzywa. Dzisiaj się jeszcze temu przyglądne jak będę wracał z pracy.
To co napewno się zmieniło:
- spalanie w dół (trasa, miasto nie mam jak sprawdzić),
- brak problemów z mocą, czy ciepło, czy zimno, czy pada deszcz:-) zawsze ciągnie do przodu
- wyraźnie lepiej reaguje na gaz, bo czasem miał...zwłokę:-)
- może trochę głosniejszy, ale ciężko stwierdzić, bo foki i tak są głośne jak diabli...
- nic nie przyrywa i nie krząka przy jeździe z stałą prędkością
Tak sobie czytam Twoje podsumowanie Maureliusz i skłania mnie ono do zastanowienia się nad moim silnikiem..., bo:
- co prawda Ty masz silnik 109 KM a ja 90KM (co stanowi najważniejszą różnicę)
- spalanie mam w mieście w okolicach 7-8,8 L/100km (najprawdopodobniej wina mojej ciężkiej nogi oraz tego że 2 kierowcą jest żona)
- piszesz że masz brak problemów z mocą.... a u mnie nie ukrywam, że jak jest gorąco to z dołu zbiera się bardzo źle... wręcz trzeba go troszkę wkręcać na obroty żeby dynamicznie włączyć się do ruchu; jak jest chłodno - wszystko wydaje się być elegancko;
- zwłoka w przyciśnięciu gazu... no właśnie - jak jest gorąco to jest opóźnienie podczas ruszania;
- głośność mnie nie obchodzi :D
- przeywań i chrząkań - brak
To tyle porównań z Twoim podsumowaniem. Ostatnim razem jak byłem u mojego mechanika, to podłączal się kompem i nie wywalało żadnych błędów, mimo że auto zachowuje się cały czas tak samo. Czytając Twoje podsumowanie zastanawiam się czy drobne różnice wynikają z wersji silnikowej, czy też mam jakieś niezdiagnozowane usterki, które nie wyrzuca na kompie. Może użytkownicy 90konnych foczek wyraziliby tu swoją opinię..... za co niezmiernie będę wdzięczny :)
String, mam podobne objawy.Z tego co wiem nie wszystkie problemy z turbiną są sygnalizowane błędami. Ja mam P0488 i P0238. To się wiąże z koniecznością czyszczenia/zaślepienia EGR. Jak czyszczenie nie pomoże to zaślepiam. Drugi błąd to problem z czujnikiem/ przeładowaniem turbiny ( jak dobrze rozumiem Turbo Charger Boost Sensor Circuit "A" High. Objawia się to utratą mocy przy powolnym przyśpieszaniu. Przy gwałtownym jest wszystko oki. Spalanie i "puchnięcie" przy upałach mam identyczne jak w twoim aucie . Mam przebieg 204.000 .
maureliusz 28-05-2011, 23:13 Panowie:
1. Blaszka, godzinka pracy i dowiecie się, jak się jeździ z zaślepionym EGRem.
2. Jak to nie pomoże, to 180zł, kolejne 45 minut roboty i dowiecie się jak sie jeździ z wymienionym sterownikiem turbiny
3. Jak to wszystko nie pomoże...to zostaje nieszczelna grucha. Jak pisałem w innym wątku, jeden z kolegów w Łodzi wymienił samą gruchę w jakimś warsztacie i wszystko śmiga. Miał poprostu małą dziurkę w membranie.
Ja nie mogę się nacieszyć...:-)
Spalanie na tej samej trasie do pracy spadło...z 6.0 na 5.7 - niestety nie mam lekkiej nóżki...;-)
Cześć,
dzisiaj dopadło mnie pierwszy raz dławienie. Auto kupowalem z półtora tygodnia temu i na aso zdiagnozowali błąd z egr`em więc sądze, że się powoli zaczyna sypać. Na desce brak checka
Przeczytalem juz pare watkow na forum o egr i mam pare pytan
1) jako, ze zlota raczka ze mnie zadna ile w jakims warsztacie moze kosztowac zaslepienie egr?
2) w aso na tym przegladzie przed zakupem rozmawialem z elektronikiem i powiedzial, ze wyciagniecie kabelka od egr powinno pomoc jezeli beda jakies problemy. Czy w tym momencie samo wyciagniecie wtyczki moze byc rozwiazaniem problemu na dluzsza mete?
3) ile kosztuje przeczyszczenie egr i tej rurki dolotwej oczywiscie w przyblizeniu
samochod focus mk2 2008 1.6 tdci 90km 65000km
po tym jak szarpalo przedmuchalem mu troche rure i potem po zgaszeniu i odpaleniu bylo ok
maureliusz 26-06-2011, 20:11 1) jako, ze zlota raczka ze mnie zadna ile w jakims warsztacie moze kosztowac zaslepienie egr?
To jest 15 minut lub godzinka w zależności od sprawności operatora, zatem nie powinno krocie kosztować.
2) w aso na tym przegladzie przed zakupem rozmawialem z elektronikiem i powiedzial, ze wyciagniecie kabelka od egr powinno pomoc jezeli beda jakies problemy. Czy w tym momencie samo wyciagniecie wtyczki moze byc rozwiazaniem problemu na dluzsza mete?
Wyciągnięcie wtyczki to lipa. Murowany check na desce. EGR musi działać do zaślepienia. Może źle działać, ale musi się ruszać, dlatego lepiej to zrobić za nim całkiem się wykończy:-) Dobrze go również profilaktycznie przeczyścić, to zaślepienie będzie na dłużej :-)))
3) ile kosztuje przeczyszczenie egr i tej rurki dolotwej oczywiscie w przyblizeniu
Czyszczenie pomaga tylko na chwile - szkoda zachodu
damiasek 26-06-2011, 20:15 Jeżeli tylko EGR jest sprawny na tyle aby się szczelnie zamknąć, to tak wyciągnięcie wtyczki pomoże. EGR pozostanie cały czas zamknięty i szarpanie spowodowane przez niego ustanie. Takie działanie spowoduje jednak wyrzucenie błędu (zapalenie MIL), na szczęście bez innych konsekwencji - silnik będzie działał normalnie i nie wejdzie w tryb awaryjny.
damiasek 26-06-2011, 20:17 3) ile kosztuje przeczyszczenie egr i tej rurki dolotwej oczywiscie w przyblizeniu
Czyszczenie pomaga tylko na chwile - szkoda zachodu
U mnie pomogło na ponad rok i jakieś 20000 km - nadal dobrze działa, jak przestanie to dam znać :)
maureliusz 26-06-2011, 21:20 U mnie pomogło na ponad rok i jakieś 20000 km - nadal dobrze działa, jak przestanie to dam znać :)
A u mnie była poprawa nie powiem, ale nadal czasami przerywał koło 2000rpm. Dopiero zaślepienie 100% satysfakcji.
Tylko u mnie nie był zawalony, zatem pewnie elekryka już siadała. U Ciebie może był faktycznie zawalony i dlatego pomogło. Jak w medycynie :-) każdy przypadek/pacjent inny.
Takie działanie spowoduje jednak wyrzucenie błędu (zapalenie MIL), na szczęście bez innych konsekwencji - silnik będzie działał normalnie i nie wejdzie w tryb awaryjny.
No dla mnie to lipa = nie działa :-) Jeżeli coś wywala błąd, to raczej nie jest sposób. Chyba, że...wyciągnie się żarówkę od MIL :-)
PS. Ja już 5000 km po :-) Jest super!
Jeszcze jedno pytanie mam,
co w momencie jak check nie wyskakuje na desce ale jak go szczytują jest już błąd egr? Zaślepienie wtedy pomoże jakby wyczyścić i zaślepić i potem wykasować blędy w komputerze
Pojechalem dzisiaj się przejechać no i trzymałem go często w obrotach 1800-2000 potem gazowalem i nic się nie działo. Może na razie odpuści i nie bedzie się dławił :). Oczywiście zauważyłem większe spalanie i spadek mocy(który znająć życie nie wystąpił) - moja wyobraźnia strasznie działa hehe
maureliusz 27-06-2011, 21:14 Ehhh..pisałem wcześniej - lenistwo :-)
EGR w wersji elektrycznej musi działać, aby nie było błedów. Znaczy się musi bycw miarę sprawny, co nie oznacza, że działa prawidłowo. Jednak jak będzie całkiem zatarty lub odepnie się wtyczke to wywali kontrolkę na deskę i wówczas dopiero wyobraźnia zaczyna działać :-))))
hehe lenistwo to moze jakos nie jest bo autko mam dopiero trochę ponad tydzień więc jeszcze przygody pewnie przede mną :surprise:
najgorsze to, ze za 2 tygodnie czeka mnie wyprawa 2500km i chyba przed tym bede musial go zaslepic. Podjade w tygodniu jakos do mechanika i zobaczymy jaka kwote on rzuci za to :)
Szejk.Ahmed 28-06-2011, 11:24 Nawet jak go zaślepisz to wywali kontrolke check engine.
po zaślepieniu musisz udać się do szpeca który programowo wyłączy Egr.
maureliusz 28-06-2011, 16:36 Nawet jak go zaślepisz to wywali kontrolke check engine.
po zaślepieniu musisz udać się do szpeca który programowo wyłączy Egr.
Ale rozumiem, że chodzi Ci o przypadek zaślepienia EGRa już zatartego. Bo ktoś pomyśli błędnie, że nie można zaślepić EGRa tak ogólnie.
To powiedzcie mi jedno bo ja cały czas nie rozumiem
Jeżeli nie wyświetla mi nic na desce żadnego checka tylko jak w ASO podłączyli pod komputer to pokazało, że coś zaczyna się dziać z EGR, że raportował o błędzie.
Czyli w momencie gdy zaślepię EGR teraz jak nie ma checka na desce to będzie wszystko ok i nie pojawi mi się na desce nic?
maureliusz 28-06-2011, 20:51 Nie zczaiłeś widzę, zatem krótko: TAK. Ja tak mam i się wożę :-)
to teraz ostatnie pytanie znacie jakiegos mechanika ktory zrobi to za rozsadne pieniadze i dobrze :))? chyba ze ktos z was jest wstanie pomoc za oplata
Szejk.Ahmed 29-06-2011, 06:57 Ale rozumiem, że chodzi Ci o przypadek zaślepienia EGRa już zatartego. Bo ktoś pomyśli błędnie, że nie można zaślepić EGRa tak ogólnie.
Dokladnie
witam,podepnę się pod temat,ponieważ mam też problem z zaworem EGR.Otóż mam silnik 1.6TDCI 90KM 05r.na desce świeci się kontrolka silnika,po podpięciu do kompa pokazało problem z zaworem egr .Mechanik powiedział mi że zawór chodzi ale nie w pełnym zakrasie.Moje pytanie takie,czy mogę zaślepić ten zawór i co dalej,czy trzeba też wyłączyć go programowo?i czy nie będzie jakichś innych przykrych konsekwencji jego zaślepienia
maureliusz 29-06-2011, 21:42 Nie obraź się, ale w koło te same pytania można zwariować. Każdy od nowa o to samo się pyta, zatem po raz ostatni:
- tak można zaślepić
- nie, nic się nie dzieje
- zaślepić należy działający zawór. Jak już wywala Ci błąd, to zaślepienie może nie dać 100% satysfakcji. Można spróbwać przeczyścić i od razu na świerzo zaślepic, może będzie oK. Jak nie to wyłączyć programowo.
Tak BTW:
Zauważylem tylko jedną ciekawą rzecz po zaślepieniu. Wydaje mi się, że komputer teraz przekłamuje spalanie o jakieś 0.4l w dół. Dziwne... Dlatego myślałem, że pali mniej bo tak pokazywał komputer, ale z paliwa wychodzi więcej o 0.4. Wcześniej było idealnie to samo.
damiasek 30-06-2011, 07:47 Te 0.4l to prawdopodobnie pochodzi z braku dopalanie resztek powracających EGR-em. Komputer pewnie uwzględnia stopień otwarcia EGR-a i wylicza jakąś tam dawkę węglowodorów docierających tamtą drogą. Zapewne różnica będzie większa przy jeździe miejskiej (korki) niż autostradową z większą prędkością prędkością i zamkniętym EGR-em.
Wyłącz jeszcze programowo i zobacz czy różnica zniknie, wg. mnie powinna.
maureliusz 30-06-2011, 11:38 Ani mi w głowie ruszać, bo działa przepysznie :-))) To 0.4 to betka.
newpolish 05-07-2011, 09:48 Moze ktos wrzucic schemat w ktorym miejscu te blaszke trzeba wlozyc??
a powiedzcie mi jeszcze jedno czy może być tak, że przez EGR auto jest bardziej zamulaste? Nie czuje róznicy przyspieszenia poniżej 2tys i powyżej 2 tys jak turbina bardziej powinna zasysać i dawać kopa
wróciłem właśnie od mechanika. Ogólnie to bardzo wesoło dzisiaj było. Ogólnie jutro jadę na wakacje samochodem 1200 w jedną stronę i stwierdziłem, że strach zaślepiać EGR bo coś się jeszcze stanie i będzie masakra.
Jeździłem więc nim spokojnie ale coś zaczęło być nie tak. Jak na początku foka była zrywna to dzisiaj się zmieniło, nie ważne czy 1000 obrotów czy 3000 przyspieszał równo zamulasto. Więc stwierdziłem, że tak na 100% egr jedziemy zaślepić. Oczywiście mój mechanik nie miał czasu więc pojechałem do innego, który tylko przeczyścił ale potwierdziło się moje przypuszczenie, że coś z turbiną, bo w ogole nie dmuchała. Tamten mechanik niestety nic nie zrobił więc pojechałem do swojego co się okazało sterownik czy zawór nie pamiętam sterujący EGR i turbiną padł. Zaślepiliśmy EGR i już bylo lepiej ale chwile dawał po garach i spadała mu moc. Rozwiązaniem było przepięcie turbiny na krótko z ominięciem tego sterownika. Auto śmiga pięknie. Problem z tym, że chętnie bym podmienił sterownik ale nie ma czasu jutro wyjazd
Teraz moje pytanie jest czy ktoś z Was tak robił i było ok?
Drugie pytanie ile kosztuje nowy sterownik do egr/turbiny?
Z góry dzieki za dop
Wymieniony zawór w ABC focus i dalej lipa. Auto po odpaleniu dostaje kopa potem chwila i traci moc tak mi sie zdaje do 60-70km 1-2-3 w miare ida od 4 lipa. Jakieś pomysły?
damiasek 15-07-2011, 12:13 Piszesz że masz kłopoty z turbiną, a wymieniasz EGR. EGR powoduje straty mocy tylko wtedy gdy się nie zamyka.
W ABC focus podpinali IDS-a?, wyszły jakieś błędy stare lub nowe?
Takie objawy brak jak brak "kopa" powyżej 1700 rpm to miałem jak spalił sie bezpiecznik obsługujący zawór na turbinie.
Witam
Mam pytanie do osób które już demontowały egr, nie chce po prostu zakładać nowego tematu -myślę iż tu jest właściwe miejsce dla tego pytania. Czy jeśli wypnie się wtyczkę od egr, który był sprawny a następnie znów podłączy czy wyskakuje wam check engine na zegarach, pytam gdyż u mnie nastąpiła taka sytuacja i teraz zastanawiam się czy to miało wpływ, dwa jakim kablem zeskanować i wykasować błędy f-super czy elmem??
Witam
Mam pytanie do osób które już demontowały egr, nie chce po prostu zakładać nowego tematu -myślę iż tu jest właściwe miejsce dla tego pytania. Czy jeśli wypnie się wtyczkę od egr, który był sprawny a następnie znów podłączy czy wyskakuje wam check engine na zegarach, pytam gdyż u mnie nastąpiła taka sytuacja i teraz zastanawiam się czy to miało wpływ, dwa jakim kablem zeskanować i wykasować błędy f-super czy elmem??
elm chyba najczęściej jest polecany na forum, ja z checkiem jeżdżę już trochę ponad 2 tygodnie, po zaślepieniu ale, że nie wpływa to w żaden sposób na pracę silnika, jakoś nie spieszy mi się żeby podjechać i to skasować, co prawda trochę mnie irytuje ciągle świecąca się kontrolka, ale cóż... :)
Ja też zaślepiłem egr i po paru dniach wyskoczył check. Jak u kolegi Glenroya nie ma to wpływu na pracę silnika. I tutaj moje pytania. Czy po wykasowaniu tego błędu nie pojawi się on z powrotem? Czy konieczne jest wykasowanie go i zmiany w programie sterującym, aby nie mieć już problemów z checkiem.
poprawmy termat na KONSEKWENCJE
maureliusz 15-08-2011, 14:47 Proponuję następnej osobie najpierw przeczytać cały wątek i dopiero zadać pytanie, bo może będzie to już zbyteczne. Wciąż pytacie koledzy o to samo - czyli: potwierdzenie-potwierdzenia:-)
Oczywiście autor temat mógłby poprawić :-)
Witam, około 1m-ca temu podczas spokojnej jazdy ze stała prędkością silnik wskoczył mi w tryb awaryjny po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu wszystko ok, sytuacja powtarza się do dziś tzn kiedyś musiałem przejechać około 80 km ze stała prędkością teraz wystarczy 2-3 km. Komputer wykazał błąd EGR więc zaślepiłem ale nic to nie zmieniło. mój silnik to 1.8 tdci 100 km rocznik 2003. Nadmieniam że jeżeli nie utrzymuje stałej prędkości obrotowej to wszystko działa bez zarzutu. jeszcze jedno, w trybie awaryjnym nie zaświeca się kontrolka świec. Ciekawe bo gdy padły wtryski i silnik przechodził w tryb awaryjny to kontrolka się świeciła to samo zresztą jak padała pompa... Prosze o podpowiedzi... pozdrawiam.
burn1989 24-01-2012, 14:00 Witam,
Ostatnio EGR odmówił mi posłuszeństwa. Przeczyszczenie dało efekty na 3 dni.
Postanowiłem więc zaślepić.
Dziś odebrałem samochód od mechanika. Z tego co czytam to każdy kto zaślepił EGR to jego samochód był zrywniejszy. Ja niestety w ogóle straciłem moc silnika. Brak tzw. efektu "wbijania w fotel" samochód strasznie zamula.
Nie pali się check ale czy możliwe jest, że samochód wszedł w tryb awaryjny?
Prosze o pomoc.
Pozdrawiam
to znowu ja kilka miesięcy po zaślepieniu EGR, mimo iż na początku nie było efektów jakieś 2 m-ce temu wszystko wróciło do normy czyli auto jeździ tak jak przed awarią. nie sprawdzałem na kompie ale zrobię to może trochę się wyjaśni. faktem jest jednak nieco wyższe zużycie paliwa minimum 0.5 l/100. Pozdrawiam.
Nie pali się check ale czy możliwe jest, że samochód wszedł w tryb awaryjny?
Pozdrawiam
Nie samochod nie wszedl w tryb awaryjny a check bedzie mial jeszcze okazje sie zaswiecic...lub nie trudno powiedziec ;) poczekaj az samochod wykona kilka jazd i po kilku dniach napisz co jest. ;)
lysy..twoje spalanie wynika z czego innego bo nie moze wzrosnac od zaslepienia egr ;) teraz jest zima!! normalnie moglo by ci znacznie wiecej wzrosnac.
ysy..twoje spalanie wynika z czego innego bo nie moze wzrosnac od zaslepienia egr teraz jest zima!! normalnie moglo by ci znacznie wiecej wzrosnac.
Może, ale na zdrowy rozsądek między innymi EGR odpowiada za obniżenie zużycia paliwa w niskich i średnich partiach obrotów silnika. A wynika to z "zasilenia" silnika dawką spalin co powoduje oprócz obniżenia toksyczności także obniżenie spalania... rzecz jasna dzieje się tak tylko przy jednostajnej delikatnej jeździe... tzn taka jest teoria:). dziś tankowałem i z obliczeń wynikło iż na odcinku 1160 km foka spaliła średnio nieco poniżej 6 litrów??? chyba coś się zepsuło hehe.
maureliusz 24-01-2012, 18:48 Ja po zaślepieniu nie widzę zmiany spalania, nawet może nieco niżej. Co ciekawe komputer teraz zaczął przekłamywać i pokazuje niższe spalanie o jakieś 0.2-0.3l/100 - dziwne. Ale po baku obliczając jest mniej wiecej to samo - czyli ja u Ciebie jakieś 6l/100, ale mam troche ciężkawą nózię...
burn1989 24-01-2012, 21:21 ok, check się właśnie zapalił jak wracałem z pracy. Dalej zero mocy w każdym zakresie obrotów.
Pojeżdżę jeszcze 2 dni i napisze co i jak.
dzięki
pzdr,
maureliusz 24-01-2012, 21:27 Zczytaj błąd i wszystko będzie jasne. Ja bym się tak nie woził, tylko sprawdził co i jak ASAP skoro masz już checka na desce.
Witam.W mojej foce też mam cały czas problem z egrem,więc kupiłem używany zawór egr(niby działający) ,wyczyściłem ,nasmarowałem i z mechanikiem(kolegą)podwiesiliśmy go obok starego(taką radę znalazłem na forum) ,kable przepięliśmy do tego "nowego", błąd został wykasowany i niby wsztystko było ok.komp pokazywał że "nowy" pracuje dobrze,na desce "czysto"więc pojechałem do domu.Po jakiejś godzinie jak odpaliłem auto na desce znowu zapalił się błąd.Inny znajomy mechanik zasugerował mi że możliwe że jest jeszcze może jakiś czujnik temperatury i to on wywala błąd.Chyba że ten "nowy" zawór też nie działa tak jak powinien.Może macie jakieś sugestie dotyczące tego "czujnika temperatury"
Błąd wywala bo Komp widzi EGR-a prawidłowo pracującego ale reszta czujników nie widzi tego faktycznie na spalinach.
Błąd wywala bo Komp widzi EGR-a prawidłowo pracującego ale reszta czujników nie widzi tego faktycznie na spalinach.
więc co mam zrobić?,podmienić go ze starym i zaślepić?
burn1989 25-01-2012, 21:26 witam ponownie,
przejechałem 60 km, check pali się dalej i dalej samochód nie ma mocy.
Dwa razy było tak, że zaraz po odpaleniu ładnie ciągnął do 2,5 tys obr ale za chwile znowu tracił moc i wlókł się jak żółw..
Witam
Mam pytanie odnosnie czyszczenia, ewent. zaslepienia EGR w 1.8 tdci 115km (c-max, prod.2008 ), tutaj jest zawor zespolony z kolektorem dolotowym - cena w serwisie 1700 pln.
Duzo jest napisane na temat 1.6 i 2.0, natomiast o 1.8 bardzo lakonicznie.
- Czy komus udalo sie wyczyscic, czy nie jest to utrudnione lub niemozliwe poprzez zintegrowanie z kolektorem?
- Jak sie zachowuje samochod po zaslepieniu, czy wyskakuje check, czy sa jakies nieporzadane efekty typu glosna praca, wieksze spalanie itp.?
Obecnie samochod jest w serwisie, wyladowal tam poniewaz wczoraj rano wogole nie odpalil, a poniewaz mam wykupiona gwarancje12 zadzwonilem na assistance. Przyjechal mechanik ze Startera, ale nie poradzil sobie z uruchomieniem silnika, wiec zaladowal auto na lawete i zawiozl do serwisu.
Od Pana z serwisu uslyszalem diagnoze - uszkodzony zawor egr, zostal w jakiejs pozycji posredniej, ani zamkniety, ani do konca otwarty, probowali nim sterowac z komputera, ale zawor sie nie rusza, wiec oni moga tylko wymienic na nowy. Dodatkowo podobno jest uszkodzony akumulator - nie mozna go naladowac. Mechanik, ktory przyjechal "naprawic" samochod probowal kilkanascie, albo i wiecej razy go odpalic, az do stanu rozladowania aku. Wiec w serwisie za wymiane egr i aku wolaja 3814 pln (gwarancja12 nie obejmuje egr, aku oczywiscie tez).
Do serwisu pojade w poniedzialek i bede na miejscu rozmawial z mechanikiem i chce wogole to zobaczyc. Mam jednak zamiar zabrac stamtad samochod, bede chcial, aby zaslepiono mi egr, abym mogl samochodem wrocic, bo w innym wypadku bedzie potrzebna laweta. No i mam zamiar wyczyscic zawor, ewent. pozostawic zaslepiony.
Co o tym sadzicie - czy nie zamkniecie zaworu moze byc powodem nieodpalenia?
Dodam jeszcze, ze wczesniej nie bylo zadnych typowych objawow dla problemow z egr.
Auto ma niecale 40kkm przebiegu, kupione w salonie, serwisowane. Faktem jest, ze w tygodniu robi duzo krotkich tras i od okolo 3 tyg. nie bylo zadnej dluzszej.
Spotkalem sie tutaj z opinia, ze w 1.8 jest mniejszy problem z zaslepieniem, ale nie bylo wyjasnione dlaczego.
Z gory dziekuje za opinie i porady.
Pozdrawiam
Kup sobie nowy akumulator i spróbuj odpalić bo według mnie to coś tu śmierdzi i ktoś tu szuka frajera.
Tez mi ta sprawa troche smierdzi, ale akumulator byl sprawny - rozrusznik krecil, a silnik nie odpalil.
maureliusz 29-01-2012, 12:41 Kolejne spostrzeżenia po zaslepieniu:
Pierwsza zima z zaślepionym EGRem i pierwsze mrozy -10 i więcej.
- spalanie bez zmian,
- czas grzania się silnika bez zmian,
- spadek temperatury na postoju - bez zmian.
Wniosek: Żadnych minusów nie zauważyłem. Jedynie auto klekocze i huczy na tym mrozie, ale raczej EGR nie ma tu większego znaczenia.
No właśnie podobno ma dużo się słyszy o tym klekocie po ekstrakcji-gdyby nie to to już dawno bym zoperował ten nowotwór.
maureliusz 29-01-2012, 17:24 Matych, coś Ci się nie złożyły literki;-))
Ale EGR i tak na trasie jest zamknięty, zatem to nie ma wpłuwu wielkiego. Ten klekot to tak napisałem bo teraz to każdy diesel ledwo żyje na takiej pogodzie.
Zresztą 1.6 i tak wyje i tak wyje;-) Gosh!...czemu kupiłem 1.6...czemu!!!!!
JohnLenin 29-01-2012, 17:32 Witam. Czy przed zaślepieniem egr-a w 1.8tdci należy go wyczyścić, czy można zaslepić bez czyszczenia?
Witam. Czy przed zaślepieniem egr-a w 1.8tdci należy go wyczyścić, czy można zaslepić bez czyszczenia?
Ja wlasnie wrocilem z serwisu z zaslepionym egr. Cala historia kilka postow wczesniej. Wg. serwisu zawor znajduje sie w posredniej pozycji pomiedzy zamknieciem i otwarciem. Nie zgodzilem sie na wymiane tylko kazalem zaslepic. Na razie po 30 km check nie wyskoczyl, roznicy w pracy silnika tez nie zauwazylem. Jedynie w sytuacjach kiedy powinien otwierac sie zawor, np. na postoju, lub podczas rownej jazdy slychac jakies cykanie. Takie tepe cyk-cyk, jakby przekaznik, ale wlasnie bardziej tepe. Mam zamiar wyczyscic zawor.
Ja wlasnie wrocilem z serwisu z zaslepionym egr. Cala historia kilka postow wczesniej. Wg. serwisu zawor znajduje sie w posredniej pozycji pomiedzy zamknieciem i otwarciem. Nie zgodzilem sie na wymiane tylko kazalem zaslepic. Na razie po 30 km check nie wyskoczyl, roznicy w pracy silnika tez nie zauwazylem. Jedynie w sytuacjach kiedy powinien otwierac sie zawor, np. na postoju, lub podczas rownej jazdy slychac jakies cykanie. Takie tepe cyk-cyk, jakby przekaznik, ale wlasnie bardziej tepe. Mam zamiar wyczyscic zawor.
Ja przejechałem już ponad 30 000km z zaślepionym EGR-em, check po zaślepieniu co prawda wyskoczył, ale nic z nim nie robiłem i po jakichś 200-300km zgasł sam :) oprócz tego, że samochód trochę szybciej i agresywniej reaguje na gaz to w zimie delikatnie, na prawdę minimalnie szybciej się nagrzewa. Żadnych efektów ubocznych nie widziałem, zawór jest zaślepiony i nie mam zamiaru go już dotykać :)
JohnLenin 01-02-2012, 20:47 Czy w FFII 1.8tdci, przed zaślepieniem wymagane jest czyszczenie egr-a?
berthold61 02-02-2012, 15:58 Ja przejechałem już ponad 30 000km z zaślepionym EGR-em, check po zaślepieniu co prawda wyskoczył, ale nic z nim nie robiłem i po jakichś 200-300km zgasł sam :) oprócz tego, że samochód trochę szybciej i agresywniej reaguje na gaz to w zimie delikatnie, na prawdę minimalnie szybciej się nagrzewa. Żadnych efektów ubocznych nie widziałem, zawór jest zaślepiony i nie mam zamiaru go już dotykać :)
a ja mam do ciebie pytanie czy ty masz silnik ten 136 ps czy może ten fordowski bo ja mam ten 136 francuski i byłbym rad jak by mi to też zadziałało
hmm... o ile wiem, to 2.0 TDCi to 2.0 TDCi - generalnie to jest silnik francusko-fordowski (PSA) montowany w Fordach, Volvo... i jeszcze w kilku markach świata :) A Glenroy ma w opisie 2.0 TDCi... więc nie kumam kontekstu pytania :)
JohnLenin 03-02-2012, 15:09 Czy w FFII 1.8tdci, przed zaślepieniem wymagane jest czyszczenie egr-a?
Może Ktoś napisać, czy czyścić egr-a przed zaślepieniem?
a jak myslisz...? jak juz zaslepiasz a dostep jest jaki jest to jaki problem wyczyscic?
JohnLenin 03-02-2012, 16:07 a jak myslisz...? jak juz zaslepiasz a dostep jest jaki jest to jaki problem wyczyscic?
Czyli lepiej wyczyścić. Ale w 1.8tdci jest zespolony z kolektorem, czyli pasowało by wydrzeć całość wyczyścić i dopiero zaślepiać. Dobrze myślę?
berthold61 03-02-2012, 17:46 hmm... o ile wiem, to 2.0 TDCi to 2.0 TDCi - generalnie to jest silnik francusko-fordowski (PSA) montowany w Fordach, Volvo... i jeszcze w kilku markach świata :) A Glenroy ma w opisie 2.0 TDCi... więc nie kumam kontekstu pytania :)
bo podobno są dwa silniki 2,0 tdci typowo fordowski o mocy chyba 140 ps i ten ford-citroen-peugeot 136 ale nie wiem czy w focusach czy mondeo dlatego pytam ,no i o to mi biegało
JohnLenin
a sory pomylilem cie z 1,6tdci... ;)
faktycznie ty masz tam podobnie jak ja...poprostu zaslep ;) samo sie wyczysci z czasem ;)
JohnLenin 03-02-2012, 18:19 JohnLenin
a sory pomylilem cie z 1,6tdci... ;)
faktycznie ty masz tam podobnie jak ja...poprostu zaslep ;) samo sie wyczysci z czasem ;)
Dzięki, poczekam do wiosenki:one:
bo podobno są dwa silniki 2,0 tdci typowo fordowski o mocy chyba 140 ps i ten ford-citroen-peugeot 136 ale nie wiem czy w focusach czy mondeo dlatego pytam ,no i o to mi biegało
2.0TDCi ma 136KM, to jest silnik koncernu PSA, był montowany jako HDI w Peugeotach, Citroenach i TDCi w Fordzie. Była jakaś wersja tego silnika chyba wypuszczana na Francję, żeby ominąć podatki jakieś, z jednostką o mocy jakoś 110 koni bodajże. Nie wydaje mi się, żeby były jakieś 140-konne jednostki, moc w 2.0TDCi dopiero w focusie MK3 podniesiono coś jakoś do 160 koni.
We wszystkich fordach silniki są takie same, nie ma czegoś takiego że w mondku 2.0TDCi jest mocniejszy niż w Focusie, jeżeli ktoś chce mocniejszy silnik to wybiera 2.2TDCi :)
damiasek 04-02-2012, 20:54 Matych, coś Ci się nie złożyły literki;-))
Ale EGR i tak na trasie jest zamknięty, zatem to nie ma wpłuwu wielkiego. Ten klekot to tak napisałem bo teraz to każdy diesel ledwo żyje na takiej pogodzie.
Zresztą 1.6 i tak wyje i tak wyje;-) Gosh!...czemu kupiłem 1.6...czemu!!!!!
EGR w trasie niekoniecznie jest zamknięty. Masz Elma ;) to sobie nagraj trase i zobacz (no chyba że robisz cała trase z butem w podłodze). W stanach ustalonych czyli np. V bieg 2200 rpm bez zmiany obciążen EGR będzie w jakimś stopniu otwarty.
Czemu 1.6 - bo nie było okazji na 2.0, mniej popularne?
"Traktory" to do siebie mają, że jak jest zimno to bardziej klekoczą.
Dokładnie EGR jest zamknięty tylko i wyłącznie z pedałem w podłodze(no może blisko tego stanu-też tak sądzę.
mkaminski100 06-02-2012, 07:57 Dokładnie EGR jest zamknięty tylko i wyłącznie z pedałem w podłodze
Zamyka sie jak tylko silnik dostaje obciazenia, wiec przy kazdym ruszeniu sie zamknie.
Otwarty jest tylko na postoju i przy jezdzie ze stalym obciazeniem (wtedy sie czysci).
Wniosek: Żadnych minusów nie zauważyłem. Jedynie auto klekocze i huczy na tym mrozie, ale raczej EGR nie ma tu większego znaczenia.
Check - wyskakuje co jakis czas (na pewno w 2.0 tdci i w wielu mniejszych zalezenie od jazdy, ale najwiecej przy delikatnej jezdzie)
Ja porownywalem klekot 2.0 tdci (dwoch) na zimno przy zaslepionym i bez zaslepienia i jest roznica i to spora. Z zaslepionym klepie duzo glosniej na zimno. Na cieplo nie ma roznicy.
...Ale EGR i tak na trasie jest zamknięty, zatem to nie ma wpłuwu wielkiego.
Otwiera sie kiedy silnik nie ma obciazenia (pedal w jednym miejscu). Wtedy najlepiej sie czysci.
J...oprócz tego, że samochód trochę szybciej i agresywniej reaguje na gaz to w zimie delikatnie, na prawdę minimalnie szybciej się nagrzewa.
EGR przy przyspieszaniu i tak jest zamkniety wiec zaslepiony moze miec wplyw wylacznie na psychike (chyba ze porownujesz do stanu kiedy byl zakleszczony w pozycji otwartej to bedzie roznica).
EGR po odpaleniu puszcza gorace spaliny do silnika, zeby delikatniej pracowal i sie szybciej najgrzal. Jezeli auto ma grzalke spalin to przez nia tez spaliny grzeja szybciej silnik (dotknij rure od EGRa do silnika kilka sekund po odpaleniu auta).
We wszystkich fordach silniki są takie same, nie ma czegoś takiego że w mondku 2.0TDCi jest mocniejszy niż w Focusie, jeżeli ktoś chce mocniejszy silnik to wybiera 2.2TDCi :)
Sa 2 rozne rodzaje silnikow 2.0 i 2.2 tdci:
DW10 - 2.0 tdci z PSA na wtryskach Siemensa - w Focusie II i Mondeo IV, S-Max, C-Max, Galaxy, Kuga
DW12 - 2.2 tdci zaprojektowany przez Forda, a nie PSA (zgodnie z umowa za uzyczenie DW10) na wtryskach Boscha - Mondeo IV, S-Max, Galaxy itd
ZSD420 - 2.0 tdci - silnik Forda na ukladzie Delphi - Mondeo III, Jaguar
ZSD422 - 2.2 tdci - silnik Forda na ukladzie Delphi - Mondeo III, Jaguar, Transit, Defender
Niech mi ktos wytlumaczy JAKI JEST SENS ZASLEPIANIA EGRa jezeli przy normalnej jezdzie i prawidlowym uzytkowaniu nie ma z nimi problemow, samo zaslepienie sprawnego EGRa nie daje zadnych pozytywnych rezultatow, a silnik nie dostaje prawidlowego (zalozonego) powietrza/spalin?
maureliusz 06-02-2012, 09:58 Już nie przesadzajcie z tym klekotem. Nie po to zrobili EGRa, aby klekot był mniejszy, tylko aby zmniejszyć ilość tlenu i tym samym ilość telnków azotu.
Na rozsąde, to bym brał, że lepszy dla silnika czysty tlen niż spaliny:-) Jakby było odwrotnie to EGR by się nie zamykał tylko byśmy non-stop na spalinach się wozili.
Po co zaślepiać? Żeby nie wydawać 1400zł na nowy. Jest argument???:-))
mkaminski100 06-02-2012, 10:11 A ja pisze bo porownalem. Zanim wejdziemy w dalsza dyskusje to odpal na zimno, posluchaj, zgas. Wyjmij blaszke, odpal jeszcze raz i wtedy napisz jaka widzisz roznice.
Dla mnie jest spora.
EGR poza recyklingiem spalin doprowadza gorace powietrze do silnika kiedy jest zimny i uklad jest tak zaprojektowany, zeby z tym dzialac.
Ja zrobilem dwoma 2.0 tdci ponad 10 tys mil kazdy, 90% w miescie i nie mam problemu z EGRem. Tylko, ze najpierw testowalem rozne sposoby jazdy i ich wplyw na EGR. Dlatego wiem, ze przy odpowiedniej jezdzie EGR nie sprawia problemow.
I teraz wyglada tak:
http://img684.imageshack.us/img684/808/img5981g.jpg
maureliusz 06-02-2012, 10:57 U mnie też był czyściutki, a nie działał prawidłowo. W wielu przypadkach pada elektronika lub osprzęt sterujący
mkaminski100 06-02-2012, 11:21 A masz go od nowosci i jestes pewny, ze ktos nie jezdzil na zakleszczonym EGR i dlatego elektronika sie spalila?
A masz go od nowosci i jestes pewny, ze ktos nie jezdzil na zakleszczonym EGR i dlatego elektronika sie spalila?
Przecierz tam w 1,6tdci niema zadnej elektroniki... jest silnik skokowy i specjalny potencjometr wiec nic sie nie moze spalic..... nawet gdyby osobiscie chcial to spalic to musialby tam chyba napiecie 220V podpinac aby to sie spalilo.
mkaminski100 06-02-2012, 11:49 Nie moze, a ludzie twierdza, ze sie uszkadza elektronicznie (ja nie mialem takiego przypadku).
Ludzie są rozni ;) Znaczy nie mozemy wykluczyc ze "zimny lut" wewnatrz EGRa pusci bo nie mozemy czy ze silniczek sie zatnie lub drucik bedzie mial przebicie i sie spali.
Ale takie prawdopodobienstwo jest rowne bardziej z wygraniem w totka jak usterką w samochodzie.
(ja nie mialem takiego przypadku).
Wcale sie temu nie dziwię.
Sa 2 rozne rodzaje silnikow 2.0 i 2.2 tdci:
DW10 - 2.0 tdci z PSA na wtryskach Siemensa - w Focusie II i Mondeo IV, S-Max, C-Max, Galaxy, Kuga
DW12 - 2.2 tdci zaprojektowany przez Forda, a nie PSA (zgodnie z umowa za uzyczenie DW10) na wtryskach Boscha - Mondeo IV, S-Max, Galaxy itd
ZSD420 - 2.0 tdci - silnik Forda na ukladzie Delphi - Mondeo III, Jaguar
ZSD422 - 2.2 tdci - silnik Forda na ukladzie Delphi - Mondeo III, Jaguar, Transit, Defender
Tak, tak, o tym wiem, ale kolega pisał ewidentnie o focusie, a tutaj była tylko jedna wersja 2.0TDCi, ewentualnie ten francuz mógł mieć delikatnie komputer przeprogramowany żeby moc obniżyć.
Fakt, na zimnym silniku jest duża różnica jeżeli o klekot chodzi, bez EGR-a słychać dosłownie każdy przesuwający się element, z EGR-em silnik był zdecydowanie kulturalniejszy, osobiście na wiosnę planuję zakup nowego zaworu, ten zaślepiony, tak jak pisałeś, najzwyczajniej się nie domykał i bardzo możliwe, że to stąd właśnie moje odczucia :)
mkaminski100 06-02-2012, 18:17 T... ten zaślepiony, tak jak pisałeś, najzwyczajniej się nie domykał i bardzo możliwe, że to stąd właśnie moje odczucia :)
Na trase z nim, przejechac 30km przy 2500 obrotow i zobaczyc.
Jak nie pomoze to wyjac, zdjac plastikowa zaslepke, postawic pionowo, wlac na sworzen cos do czyszczenia EGRa i ruszac min/max, dolewac i patrzec czy z drugiej wyplywa jeszcze sadza.
3 opcja to uszkodzona mechanika - nowe lozysko, troche zabawy i mozna naprawic.
Jak nie pomoze to wyjac, zdjac plastikowa zaslepke, postawic pionowo, wlac na sworzen cos do czyszczenia EGRa i ruszac min/max, dolewac i patrzec czy z drugiej wyplywa jeszcze sadza.
Jak to wyglada w 1.8tdci, gdzie egr jest razem z kolektorem?
Jak go wyczyscic? Czy wystarczy odkrecic silnik krokowy i uzyskamy odpowiedni dostep, czy trzeba odkrecic caly kolektor?
Zawor sie zacial w pozycji posredniej i niemozliwe bylo odpalenie.
Na serwisie probowali nim sterowac z komputera, ale ani drgnal.
Na razie jest zaslepiony, ale mam zamiar go wyczyscic.
maureliusz 07-02-2012, 07:14 A masz go od nowosci i jestes pewny, ze ktos nie jezdzil na zakleszczonym EGR i dlatego elektronika sie spalila?
Poprzedni właściciel nawet żarówki sam nie zmieniał z przodu, zatem nie posądzam go o grzebanie przy EGRze.
Owszem można cuda robić, wymieniać, z oscyloskopem szukać przyczyny, a na koniec jeszcze go skalibrować w ASO za 250zł. Ja wolałem zaślepić. Każdy zrobi jak będzie chciał i jaki budżet ma.
Wracając do tematu: konsekwencji brak :-)
Jak juz to w 1,6tdci silnik SKOKOWY ;) nie krokowy bo to roznica ;)
a swieci ci kontrolka silnika?
w 1,8 byl sterowany podcisnieniem ale czy tak pozostało to nie wiem.
mkaminski100 07-02-2012, 08:44 ...nie posądzam go o grzebanie przy EGRze.
Wracając do tematu: konsekwencji brak :-)
Ja pisze o tym, ze nie wiesz czy nie jezdzil z zacietym na tyle dlugo, zeby zdazyla sie uszkodzic czesc elektryczna. W 2.0 z moich obserwacji wychodzi, ze lozysko sie uszkadza kiedy zaciera sie sam zawor (sworzen), a silnik probuje sterowac. Do tego sadza wychodzaca na lozysko tez nie pomaga.
Kiedys byla dyskusja o wypuszczeniu odmy pod auto. Tez nie bylo konsekwencji...az co niektorym zaczelo turbo wysadzac.
W nowych 1.8 (MKII) jest inny zawor. Nie mialem z nim do czynienia, ale patrzac na sam uklad to mozna go odkrecic. Jezeli jest zaciety to najlepiej prysnac czegos co rozpuszcza sadze (plyn do czyszczenia EGRa) i sprobowac roszyc.
maureliusz 07-02-2012, 14:01 Panowie, pisałem już wiele razy, ale rozumiem można się już pogubić, zatem:
Ad1. Nie mam żadnej kontrolki - taki fuks :-), bo nie wszyscy tak mają.
Ad2. Jak rozebrałem zawór to był w stanie...idealnym. Nawet nie wiedziałem co nim czyścić za bardzo bo ludzie taki foty wrzucali. Poprostu coś padło, a nie miałem czasu analizować go z oscyloskopem i doktoryzować się.
Auto ma jeździć z zaworem czy bez.
OK. Zastosuję się do tego, może da radę go wskrzesić, ale zabiorę się za to jak będzie trochę cieplej bo na razie remontuję sobie garaż, całą instalację elektryczną od nowa do tego jakiś piecyk sobie palnę, żeby cieplej było. Na razie focus stoi w blaszaku i mam tam trochę kiepskie warunki do grzebania przy czymkolwiek :)
mkaminski100 07-02-2012, 14:46 Panowie, pisałem już wiele razy, ale rozumiem można się już pogubić, zatem:
Ad1. Nie mam żadnej kontrolki - taki fuks :-), bo nie wszyscy tak mają.
Ad2. Jak rozebrałem zawór to był w stanie...idealnym. Nawet nie wiedziałem co nim czyścić za bardzo bo ludzie taki foty wrzucali. Poprostu coś padło, a nie miałem czasu analizować go z oscyloskopem i doktoryzować się.
Auto ma jeździć z zaworem czy bez.
No widzisz, a ja mialem kontrolke. Tylko, ze ona najczesciej wyskakuje przy delikatnej jezdzie (wtedy EGR sie otwiera). Moze taki urok, ale wg mnie styl jazdy ma wplyw.
A otwierales czarny plastik z tylu i sprawdziles, ze nie masz uszkodzonego lozyska?
Witam,
samochodzik lekko pooszarpywał na jałowym i podczas jazdy rozebrałem silniczek od EGRa sprawdziłem i już wiadomo, nie domyka się mam również błąd w komputerze od EGRa. Moje pytanie dotyczy możliwości wyczyszczenia tego dziadostwa , idzie się dostać tam po demontażu kolektora?? czy nie ma sensu nawet tego zdejmować i kupować nowy (1500zl )
Proszę o jakieś rady, jak by ktoś dysponował schematem całego układu również był bym wdzięczny za udostępnienie go.
Chodzi oczywiscie o silnik 1,8TDCI
Pozdrawiam
Karol
Kajus18, czy po odkreceniu silniczka od EGRa, nie ma mozliwosci go wyczyscic?
Tez wlasnie chce w ten sposob sprobowac. Napisz jak to wyglada.
Kajus18, czy po odkreceniu silniczka od EGRa, nie ma mozliwosci go wyczyscic?
Tez wlasnie chce w ten sposob sprobowac. Napisz jak to wyglada.
Witam, stoję przed problemem z EGR w 1.8 TDCi, jak to ruszyć, czy trzeba w tym modelu odkręcić wszystko łącznie z kolektorem? czy może wystarczy odkręcić sam silniczek strujący, no i co czyścić? Tak na chłopski, to zapycha się w dolocie element domykający poprzez nagar, olej, etc. Sam sterownik - silniczek powinien być ok. Zatem pozostało by czyszczenie mechaniczne samej przepustnicy - elementu ruchomego.
mkaminski100 09-06-2012, 11:50 No widzisz, a ja mialem kontrolke....
Sprawdzilem jeszcze raz, tak dla pewnosci.
Po odlaczeniu EGRa kontrolka pojawia sie po okolo 4 uruchomieniach silnika i zostaje. Znika dopiero po podlaczeniu EGRa.
Po zaslepieniu pojawia sie jeszcze wczesniej (przy jezdzie spokojnej) i bez usuniecia kodow bledow wylacza sie po dosc dlugim czasie (jezeli wyjmie sie zaslepke).
tez wydaje mi sie ze w 1,6 w kazdym kontrolka zapali sie po zaslepieniu. Jedyny wyjatek moze stanowic zaslepienie z blaszka z dziurka..ale co to za zaslepienie. mysle ze jednak jest inny sposob aby oszukac sterownik...i zaslepic egr ale jeszcze tego nie sprawdzilem.
Focus racing 01-07-2012, 14:36 U mnie po zaślepieniu kontrolka nie zaświeciła się, od zaślepienia minęły już jakieś 2 miesiące.
A miał ktoś może błąd P1402 - Zatkana kapilara dozująca układu recyrkulacji spalin?
Generalnie miałem sekundowe odjęcie mocy od czasu do czasu przy 1900-2000 obrótów i kopcił czasami na czarno. Wymieniłem EGR na nówkę sztukę, ale dalej potrafi zakopcić i pojawił się wyżej wymieniony błąd.
Układ wyczyszczony i szczelny. Trochę brak mi pomysłu co to może być :/
EDIT
----------------------------------
Kapilarą sterującą okazał się przepływomierz, który u mnie był brudny.
Witam
Mam pytanie, czy do wykasowania błędów EGR wystarczy to: http://moto.allegro.pl/interfejs-elm-327-wersja-1-4-i2469290467.html ? Ma sens kupowanie czegoś takiego w ogóle? z tego co wyczytałem to do foki najlepsza jest własnie wersja 1.4, z chęcią bym zakupił takie cudo na przyszłość
W tej chwili jestem po zaślepieniu EGR'a jednak pojawił się check engine (dopiero teraz, jak go włączyłem przez przypadek z całkiem odpięta wtyczką to nie rzucił błędem co było dla mnie conajmniej dziwne :| ), auto w ogóle nie ma mocy, ale przynajmniej przestało dymić na czarno :) przypuszczam, że brak mocy spowodowany jest błędem.
Ten wygląda solidniej: http://moto.allegro.pl/elm327-v-1-4-usb-wersja-w-metalowej-obudowie-i2477378803.html, będzie jakaś różnica między nimi oprócz obudowy?
slawek196812 16-07-2012, 18:46 Witam
Zastanawiam się nad zaślepieniem EGR-a,rano jak odpalę auto to kopci ,ale jak tylko ruszę zero dymu,
Może ktoś wie gdzie w Szczecinie znajdę speca który zaślepi mi EGR i wyłączy go
Pozdrawiam
wiktor20501 17-07-2012, 09:25 czy ktoś może poprawić ten tytuł.
slawek196812 23-07-2012, 10:31 Witam
Dowiedziałem się że na Golisza w Szczecinie w V-TECH-u zaślepiają i wyłączają EGR programowo,tak jak w mojej foce 1,6 TDCI 90KM, usługa kosztuje 1500pln.
Tak sobie pomyślałem że jak byśmy wszyscy którzy są zainteresowani tego typu modyfikacją się zebrali ,można negocjować cenę :569:
Witam
Dowiedziałem się że na Golisza w Szczecinie w V-TECH-u zaślepiają i wyłączają EGR programowo,tak jak w mojej foce 1,6 TDCI 90KM, usługa kosztuje 1500pln.
Tak sobie pomyślałem że jak byśmy wszyscy którzy są zainteresowani tego typu modyfikacją się zebrali ,można negocjować cenę :569:
Ile????????:lol: Za 1500 PLN to niech sami siebie zaślepią i wyłączą. Za taką kasę to wolę sobie co dwa miesiące go wyciągać i czyścić - teraz dobranie się do niego od chwili otworzenia maski to dla mnie maks 15 min :razz: . Normalnie usługa zaślepienie i wyłączenia egr (programowego) u fachowca kosztuje pomiędzy 200 - 600 PLN w zależności od sterownika - nie będę pisał u kogo żeby nikomu nie robić reklamy, ale wystarczy po S3 przejechać się np. do Poznania. Dla mnie V-tech w Szczecinie stracił jak klientowi rozbili auto na testach po tuningu, a potem się wypieli, aż sprawę trzeba było zgłosić mediom (TVN TURBO).
damiasek 24-07-2012, 08:24 Za 1500 zł to można kupić nowy EGR z gwarancją i wymienić.
Przy takiej cenie to możesz wynegocjować 100-200zł
Ale nie ma sensu , w ogule cena jest zaporowa .:572:
slawek196812 24-07-2012, 15:27 Cześć Pany
Znalazłem drugi warsztat,zaślepienie+wyłączenie programowe 600PLN :razz:
Muszę tylko auto zostawić na cały dzień
MistralJurata 19-10-2012, 21:49 Panowie,
potwierdźcie mi proszę, że również mam problem z EGRem...
Moje auto najpierw traciło moc, coraz częściej i częściej, choć bywały chwile, że jeździło jak złoto. Brak mocy pojawiał się coraz częściej. Pojawił się nawet komunikat "awaria silnika". W końcu zdecydowałem się na czyszczenie egr'u przy okazji wymiany filtrów i płynów. Po czyszczeniu moc wróciła, ale auto szarpie, czasami nawet dość mocno przy ok. 2000 rpm i jeździe jednostajnej. Jak wcisnę gaz do oporu, to idzie równo i bez przerywania. Na wolnych obrotach chodzi równo. Nie widziałem też kopcenia.
Czy zaślepiene egr'u wyeliminuje szarpanie?
P.S.
Gdyby ktoś miał namiary na naprawdę dobrego i sprawdzonego speca od 2,0 tdci w okolicach Trójmiasta, będę na prawdę wdzięczny.
Mistral
zaslep i zobaczysz czy jest ok,nawet jesli się zaświeci czek to będzisz wiedział od czego
MistralJurata 22-10-2012, 14:59 EGR został zaślepiony w sobotę.
Do całej operacji potrzebna był garaż kolegi wraz z kolegą, blacha do pieczenia z Kauflanda za 7 PLN oraz koleżanka Karolina do trzymania śrubek no i oczywiście dwie godzinki czasu.
Po całej operacji auto nagle ozdrowiało!!!
Dziś, po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów zaświecił się check, ale auto nie straciło na dynamice itp.
Te auta z zaślepionym egr'em powinny z fabryki wyjeżdżać :-)
Jeśli ktoś z okolic Trójmiasta będzie miał ochotę na taki zabieg zapraszam na pw.
Mistral
danielsan51 21-01-2013, 19:00 ostatnio sczytalem bledy i znalazlem blad 1402 czyli cos zwiazanego z Egr,skasowalem dzisiaj po 2 dniach znowu ten sam blad
3 miesiące temu zapalił mi się check - usterka egr. Zatankowałem bak do pełna i wlałem za 30 zł środek do czyszczenia układów paliwowych. Może przeczyścić egr. Co o tym sądzicie ?
damiasek 04-02-2013, 09:04 Nie ma szans. Środek do czyszczenia układów paliwowych czyści i myje jak nazwa wskazuje układ paliwowy. Musisz poszukać środka do czyszczenia który działa w układzie wydechowym :wink:
EGR jest elementem całego układu ,jakby nie był potrzebny nie montowali by go,więc zaślepianie go to jakaś pomyłka.
http://www.castrolprofessionalacademy.pl/upload/files/strefa_wiedzy/ford/ukl_common_rail.pdf
Przeczytaj tą instrukcje ze trzy razy ,na pewno dużo się dowiesz.
Gary to twój kolejny pewnie już trzeci post z tym samym linkiem . Może jednak to ty powinieneś zagłębić się w szczegóły i poczytać więcej na tym forum .
EGR jest elementem całego układu ,jakby nie był potrzebny nie montowali by go,więc zaślepianie go to jakaś pomyłka.
http://www.castrolprofessionalacademy.pl/upload/files/strefa_wiedzy/ford/ukl_common_rail.pdf
A kolega niech przeczyta ta diagnoze...
Presentation 1.6 hdi carbon issues.pdf
http://www.assuredperformance.ie/assets/images/Presentation-1.6-hdi-carbo-issues.pdf
Tam niema napisane skad wziely sie osady -czastki wegla w silniku ale po kolektorze dolotowym mozna latwo sie domyslic ze za wszystko tak naprawde odpowiada egr i recyrkulacja spalin i sadzy z uklady wydechowego do dolotowego.
PS. Zapomniale dopisac... NIE POTRZEBA CZYTAC... wystarczy na zdiecia popatrzec.
Panowie, pisze tu bo temat bardzo poczytny a dotyczy EGR. Na skrzyżowaniu zgasło mi auto. Nie chciało odpalić więć zepchnąłem na trawnik. Na drugi dzień przyjechała laweta z zamiarem zawiezienia go do serwisu. Spróbowałem wtedy czy odpali i auto odpaliło. Domysliłem się, że to elektronika. Pomimo tego zawiozłem auto do bemo motors w Poznaniu. Opis usterki był taki, że "trzeba wymienić akumulator bo im sie rozładował (600zł) i uszkodzony jest zawór EGR (1600zł)". Rzekomo zawór jest sprawny mechanicznie ale robi zwarę jak się auto nagrzeje.
http://img849.imageshack.us/img849/7263/76833640.jpg
EGR miałem juz wymieniany, przy któryms z tych dwóch wypisanych długopisem przebiegów. Wiem to od serwisanta, który uczynnie mi to spisał.
Moje pytanie teraz, czy te czujniki faktycznie padają jak muchy czy to bemo chce mnie "naciągnąć" na koszta? W sumie 1600 to ani dużo ani mało ale wolałbym wydać pieniądze na co innego. Co robić?
w egr jest zastosowany "bezstykowy potencjometr" lub cos takiego jak bezstykowy czujnik kata... -prawdopodobienstwo jego zpesucia jest chyba raczej prawdopodobne jak wygranie w totka...ale niemowie ze nie mozliwe.
jezeli cos moze robic problem to raczej silnik skokowy-moze sie zacinac, lub moze potrzeba by od nowa skalibrowac czujnik.
Słyszałem też że regenerowane są w sprzedaży ...... ciekawe na czym to polega czy tylko wpsikuje się WD 40 i po sprawie .
damiasek 20-02-2013, 08:19 [QUOTE=mjprzem;1961230]w egr jest zastosowany "bezstykowy potencjometr" lub cos takiego jak bezstykowy czujnik kata... -prawdopodobienstwo jego zpesucia jest chyba raczej prawdopodobne jak wygranie w totka...ale niemowie ze nie mozliwe.
jezeli cos moze robic problem to raczej silnik skokowy-moze sie zacinac, lub moze potrzeba by od nowa skalibrowac czujnik.[/QUOTE}
Dobrze że piszesz w "bezstykowy potencjometr" , bo on jest jak najbardziej stykowy - rozbierałem zawór na części pierwsze widziałem. Jak najbardziej zanieczyszczenie tego potencjometru może powodować błędy EGR.
Jeżeli zawór jest sprawny mechanicznie to wystarczy odpiąć wtyczkę od niego i wtedy pozostanie w pozycji zamkniętej. Na odpiętym zaworze da się uruchomić silnik i jechać.
Generalnie uwalony EGR nie powoduje unieruchomienia auta, chyba że faktycznie silnik EGR daje zwarcie, ale wtedy powinie paść bezpiecznik.
[QUOTE= rozbierałem zawór na części pierwsze widziałem. Jak najbardziej zanieczyszczenie tego potencjometru może powodować błędy EGR.
[/QUOTE]
A nie zrobiłeś przypadkiem fotek ..? przydało by się .
Zabrałem auto z bemo i zaprowadziłem do innego mechanikia. Tamten potwierdził diagnozę bemo- przepustnica/ Potencjometr EGR. W Bemo wypięli mi wtyczkę od EGR i pojechalem autem bez problemów. U mechanika nr2 podłączyliśmy wtyczkę i auto nie odpaliło.
Generalnie uwalony EGR nie powoduje unieruchomienia auta
A próbowałeś odpalić auto z max otwartym EGRem? Jednak uwalony EGR może unieruchomić brykę i to dość skutecznie. U mnie mechanizm w zaworze zablokował się w właśnie takiej pozycji. Wtedy odłączenie wtyczki nic nie dało. Zaślepka załatwiła sprawę.
Dobrze że piszesz w "bezstykowy potencjometr" , bo on jest jak najbardziej stykowy - rozbierałem zawór na części pierwsze widziałem. ....
hej...widac do czesci pierwszych jeszcze ci troszke musialo brakowac ;)
zapewniam was ze jest to : "bezstykowy potencjometr"
moje fotki....
a mozna to latwo sprawdzic..normalny potencjometr mozna sprawdzic miernikiem bez napiecia, a tego potencjometru tak sie nieda sprawdzic.
PS. dlatego niewarto wymieniac zaworow egr..jezeli stary silniczek dziala po wyczyszczeniu...co najwyzej kalibracje sie robi aby aterownik silnika zapisal nowe wartosci polozenia egr, jezeli cos sie zmienilo.
A w jaki sposób robi się te kalibrację?
np ids, ale jezeli jest stary zawor egr to zazwyczaj nic nie potrzeba.
stary mialem na mysli oryginalny
Czyli mam rozumieć przez to że mam przeczyścić EGR i wszystko będzie jak dawniej?
No i problem rozwikłany. W czujniku egr kondensowała sie woda, która robiła zwarę. Po wysuszeniu i zakonserwowaniu auto jeździ i nie gaśnie. W razie jakby co nowy EGR fordowski kosztuje 1050zł a nie 1600 jak w fordzie. Ten przypadek związany z EGR wyleczył mnie z serwisów. Raczej nie będę korzystał z ich pomocy- ale tylko z względów finansowych
Nie chcę się czepiać, ale autor mógłby zmienić ortografię w tytule.
marcysia 25-05-2013, 19:20 Witam. Czytam wszystkie posty dotyczące zaślepienia nikomu niepotrzebnego zaworu (oprócz "zielonych") za kilka setek i celem podsumowania wielu wypowiedzi proszę o potwierdzenie bądź zaprzeczenie czy dobrze zrozumiałem posty bardziej doświadczonych kolegów. Jestem już po wycięciu DPF-a (żałuję, że dopiero teraz) ale pozostała mi szeroko opisywana zacinka przy obrotach 1700-2000 i nieco mułowate rozpędzanie w pewnym zakresie obrotów. Według wszystkich tych objawów wyczytałem, że wskazuje to na zabrudzony EGR. Dodam jeszcze, że jak tylko pogonię chwilę auto na trasie to przez jakiś czas lepiej zbiera się przy jeździe po mieście i jakby rzadziej się dławił. Nigdy nie pojawił mi się błąd dotyczący EGR-a. Jedyne z czym się dotąd spotkałem przed wycięciem DPF-a to "awaria układu silnika", tryb serwisowy i błąd P242F. Wnioskuję zatem, że EGR jeszcze nie umarł i nawet ma się nieźle tylko się czasami zacina.
Pytanie brzmi: czy w powyższych okolicznościach dobrze rozumiem, że jak go wyczyszczę i założę zaślepkę z alletanio to błąd nie będzie mi się pojawiał i jedyne co mnie spotka to korzyści opisane przez kolegów kilka wpisów wcześniej? Czy taki zaślepiony zawór nawet jak się zepsuje to wywali błąd czy nie? Czy taki błąd to tylko napis w stylu "awaria układu silnika" czy od razu równocześnie tryb serwisowy? Pytam, bo mam zamiar go zaślepić i pojechać foczką na wakacje i mam wątpliwości czy tylko wyczyścić czy jeszcze zaślepić.
Porządnie wyczyścić(rozkręcając) i od razu zaślepić,żeby sobie pracował "na czysto". Do puki będzie sprawny elektrycznie będzie ok,gdy wysiądzie błąd wyskoczy oczywiście związany z egr-em i wtedy tylko wymiana na sprawny.
marcysia 25-05-2013, 21:54 Co masz na myśli "rozkręcając"? Jak go wyjmę na stół to nie wystarczy wyczyścić tego, co widać gołym okiem? Masz jakąś fotkę instruktażową?
marcysia po zaślepieniu EGR-a i przejechaniu kilku-kilkunastu km i tak błąd 'wywali" Ci i zapali się pomarańczowa Check Engine. To jednak żaden problem, można z tym jeździć i wcale się nim nie przejmować (ja tak jeżdżę). Jeśli chcesz go czyścić, to owszem, można. Wyczyść go z nagaru, to co widać, wypłucz i wypędzluj go w ropie, później wysusz, zamontuj i zaślep blachą.
marcysia 25-05-2013, 22:18 Yhmm. Wydawało mi się, że czytałem gdzieś, że taki błąd nie wyskoczy. To znaczy będzie go widział komputer ale nie pokaże tego światełkiem na desce. Szczerze mówiąc źle znoszę zbędne światełko na desce bo to zawsze stresująca sytuacja dla mnie. Sam już nie wiem czy go zaślepiać czy nie. Niebawem mam w planie trasę ponad 1000km w jedną mańkę i perspektywa postoju na autostradzie w dzikim kraju mnie nie cieszy.
slawek196812 26-05-2013, 06:14 Ale jaki masz problem,poszukaj warsztatu który Ci zrobi usługę łącznie z wyłączeniem programowym EGR-A ,ja tak zrobiłem w zeszłym roku kosztowało mnie to 600 pln,ale mam spokój.
marcysia 26-05-2013, 08:16 No w sumie jedyny - wydać 600zł czy 14zł na blaszkę. Zleciłem wyłączenie programowe gościowi, który wywalał mi DPF-a ale jak przyjechałem po odbiór auta to powiedział, że wyłączył ale widział w komputerze oczekujący błąd EGR i przywrócił go ponownie bo pewnie wyskoczy mi błąd na desce. Trochę mnie to zdziwiło ale nie znam się za bardzo więc nie dyskutowałem. Z drugiej strony czytałem tu na form, że jeśli ktoś zaślepi EGR w stanie, który jeszcze nie wywalał błędów czyli pracuje w miarę dobrze to nie będzie skutkowało żadnym światełkiem na desce...no chyba, że coś pomyliłem.
Z drugiej strony czytałem tu na form, że jeśli ktoś zaślepi EGR w stanie, który jeszcze nie wywalał błędów czyli pracuje w miarę dobrze to nie będzie skutkowało żadnym światełkiem na desce...no chyba, że coś pomyliłem.
Podejrzewam, że w foczkach jest podobna sytuacja jak w mondziach, bo to przecież obydwa Fordy. U mnie zapaliła się i świeci po zaślepieniu EGR-a i tak po prostu jeżdżę, a do końca EGR pracował poprawnie bez wyrzucania błędu.
No w sumie jedyny - wydać 600zł czy 14zł na blaszkę. Zleciłem wyłączenie programowe gościowi, który wywalał mi DPF-a ale jak przyjechałem po odbiór auta to powiedział, że wyłączył ale widział w komputerze oczekujący błąd EGR i przywrócił go ponownie bo pewnie wyskoczy mi błąd na desce. Trochę mnie to zdziwiło ale nie znam się za bardzo więc nie dyskutowałem. Z drugiej strony czytałem tu na form, że jeśli ktoś zaślepi EGR w stanie, który jeszcze nie wywalał błędów czyli pracuje w miarę dobrze to nie będzie skutkowało żadnym światełkiem na desce...no chyba, że coś pomyliłem.
marcysia mam ten sam rocznik,te same kuce(109),ta sama pojemność i jeżdzę już 2 lata i nie mam żadnego błędu tylko same plusy. W 2.0 tdci owszem błąd wywala,ale to inny silnik inny soft itd... Po wymontowaniu egr-a trzeba odkręcić część elektryczną jest na trzy śruby imbus bodajże 20,dopiero wtedy czyścić,będziesz widział tam są na ściankach takie 2 ślizgi po których porusza się trzpień (w górę zamykając i w dół otwierając przepływ spalin),to właśnie te ślizgi są zawalane nagarem i nie jest możliwe płynne sterowanie(ślizganie). Trzeba rozebrać i wszystko stanie się jasne.Po czyszczeniu oczywiście dobrze przesmarować te ślizgi,by gładko się poruszało. Zdjęcia miałem ale mi gdzieś wcięło.
marcysia 26-05-2013, 18:02 No to mnie pocieszyłeś. Rozumiem, że masz na myśli dokładne czyszczenie + zaślepienie? Zaryzykuję więc w tygodniu i przeczyszczę i zaślepię. Dzięki za cenną podpowiedź.
Mariusz, czy do zaślepienia wystarczy sama blacha, czy trzeba kombinować jakieś uszczelki ew. silikon. Gdzieś chyba czytałem że ktoś to dodatkowo uszczelniał. A odnośnie blachy to z dziurami czy hardkorowo cała ślepa ? Te które widziałem na allegro mają od 1 do 4 otworów albo są lite. Nawiasem mówiąc są opisane że pasują do monda z euro 3 a ja mam euro 4 ale to chyba nie robi różnicy, check i tak się będzie świecił.
I jeszcze mam pytanie o inną opcję. Zanim założę blachę chciałem sprawdzić jak silnik będzie na zimno pracował z odłączonym EGR. Wg tego co czytałem w poprzednich postach i słyszałem na załączonych filmikach dochodzi wtedy do spalania stukowego na niskich obrotach i silnik trochę głośniej grzechocze. Zamierzam zatem odłączyć zasilanie EGRa, rozumiem że wtedy pozostanie w pozycji zamkniętej (o ile nie jest zacięty w innej) i efekt będzie taki jakbym założył blachę.
Które wtyczki mam odłączyć? Mój EGR ma dwie elektryczne, jedna od przodu od strony chłodnicy druga z boku od strony nadkola prawego i jeszcze jakieś podciśnienie z przodu.
I ostatnia sprawa, jak odepnę wtyczki to wywali błędy, chyba ze cztery, czy jak je z powrotem podepnę to kontrolki na desce zgasną czy trzeba będzie podłączyć do kompa i kasować.
Forfiter2012 01-06-2013, 09:39 Odpowiem na swoim przykładzie: po odpięciu wtyczki i podpięciu ponownie błędy zniknęły. Zaślepiłem litą blachą sprzedawca na alle... sugerował jeszcze wymianę uszczelki (jeśli występuje) bądź dodatkowo sylikon odporny na temperaturę. Po rozebraniu wszystkiego u siebie nie zauważyłem ani że był tam sylikon ani uszczelka więc tylko zaślepiłem. Po za wywaleniem check'a na desce same plusy: nie dymi i lepiej przyspiesza dla mnie bomba. Chociaż moich problemów z odpalaniem nie wyeliminowało.... 2.0 tdci w FF2 taki motor zaślepiałem egr.
Dzięki Forfiter, dzisiaj zrobię próbę, akurat mamy spota to koledzy w razie czego pomogą.
... czy do zaślepienia wystarczy sama blacha, czy trzeba kombinować jakieś uszczelki ew. silikon. ...
Sama blacha wystarczy, a i samemu możesz ją wykonać.:D
PS
Pomyśl w niedługim czasie o off DPF.8)
Benio, oczywiście że myślę, ale jedyny ratunek to TuneFORCE Poznań, ponieważ mam Delfi, podobnie zresztą jak i Ty chyba. Czy już przez to przechodziłeś ? A jeżeli tak to z jakim skutkiem?
... , ale jedyny ratunek to TuneFORCE Poznań...
Nie jedyny - Heko z miasta Kraka (współpracuje z TuneFORCE) i można do niego się wybrać.
... ponieważ mam Delfi, podobnie zresztą jak i Ty chyba. ...
Tak.
... A jeżeli tak to z jakim skutkiem?
Skutek suuuuper - naprawdę polecam.:one:
Żałuję jednego, że nie zrobiłem tego wcześniej, bo co 5kkm musiałem wymieniać olej (oczywiście syntetyk i to Motula), czyli 4 razy na rok.:572:
PS
Ostatnie moje eksperymenty z zaworem EGR. (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2019716&postcount=10)
marcysia 08-07-2013, 14:37 Ostatecznie na zaślepienie nie zdecydowałem się. Skończyło się na wyjęciu, dokładnym wyczyszczeniu i zamontowaniu. Efekt? Auto przestało szarpać w zakresie 1800-2000 obr. Biorąc pod uwagę, że przed czyszczeniem mój EGR nie wyrzucał żadnego błędu a jego jedyną dolegliwością była czkawka w dolnym zakresie obrotów nie zdecydowałem się na zaślepianie. Jak wyglądał przed i po operacji widać na zdjęciach. Jedno co mnie zaskoczyło, to że była w nim tylko sadza a nie sadza z olejem jak to często bywa przy naszych pseudo odmach. A propos - przy okazji i to zrobiłem wypuszczając swobodny wylot w dół a otwór w karbowanej rurce między turbo a filtrem został zaślepiony. Mam nadzieję, że teraz pojeżdżę kilka lat w spokoju już bez DPF-a, z czystym egr-em i rozwiązanym problemem odmy.
JohnLenin 01-08-2013, 20:16 Czy miał Ktoś przypadek, że po zaślepieniu egr-a, po jakimś czasie wysiadł egr? Jeśli tak, to jakie objawy występowały?
JohnLenin, a jak stwierdzić, że po zaślepieniu wysiadł, bo nie rozumiem?
JohnLenin 01-08-2013, 21:24 JohnLenin, a jak stwierdzić, że po zaślepieniu wysiadł, bo nie rozumiem?
Może źle napisałem, np egr działa jak powinien, ale zaślepiam, żeby mieć spokój i okazuje się że zaczyna szwankować po zabiegu. Nie chodzi mi o błędy które mogą się pokazywać, a o awarię samego zaworu, np mechaniczną.
marcysia 02-08-2013, 08:35 Ale skąd będziesz wiedział, że szwankuje skoro będzie zaślepiony? Przecież na desce i tak pewnie po zaślepieniu będzie paliła się żółta dioda więc po czym poznasz, że coś się zmieniło np. mechanicznie?
JohnLenin 02-08-2013, 08:57 Ale skąd będziesz wiedział, że szwankuje skoro będzie zaślepiony? Przecież na desce i tak pewnie po zaślepieniu będzie paliła się żółta dioda więc po czym poznasz, że coś się zmieniło np. mechanicznie?
Temat o 1.6tdci, a u mnie jest 1.8tdci, jednak wydaje mi się, że podobnie wygląda sprawa z egr-em. Egr mam zaślepiony od ok. 1roku, pełną zaślepką(choć na allegro do mojego sprzedają z 3małymi otworkami) i błędy się nie pojawiają, zaślepiłem, bo miałem szarpanie na zimnym silniku, które ustąpiło po zabiegu, wcześniej, przed założeniem zaślepki sprawdzałem auto na kompie(też w czasie jazdy) i wszysto było ok. Założyłem żeby być pewny, czy to jednak nie problem z egr-em i trafiłem. Teraz mam pewien problem z Foczką i nie wiem czy nie jest on spowodowany, właśnie przez egr-a. http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=184592
Po pierwsze sprawdź, czy po roku czasu zaślepka jest w stanie nienaruszonym (niewypalona).
A po drugie sprawdź poprawną pracę zmiennej geometrii łopatek turbiny, czy na zimnym silniku sztanga przy turbinie lekko się przesuwa.
JohnLenin 02-08-2013, 21:22 Po pierwsze sprawdź, czy po roku czasu zaślepka jest w stanie nienaruszonym (niewypalona).
A po drugie sprawdź poprawną pracę zmiennej geometrii łopatek turbiny, czy na zimnym silniku sztanga przy turbinie lekko się przesuwa.
Zaślepkę spr. jest jak nowa, ale zamówiłem z otworkami i po testuję. Co do turbo, to co ma do rzeczy czy sztanga lekko się przesuwa na zimnym, jak problem u mnie jest z pracą silnika na ciepłym po odczekaniu ok 30min?
... co ma do rzeczy czy sztanga lekko się przesuwa na zimnym, jak problem u mnie jest z pracą silnika na ciepłym po odczekaniu ok 30min?
Sam napisałeś:
... gdy zgaszę auto i ponownie odpalam po ok. 30min, czasami szybciej(tak sprawdzałem, bo często mam taką sytuację)... (http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2032850&postcount=1),
więc staram Ci się pomóc.
Jeżeli sam wiesz co jest przyczyną, to po co pytasz i szukasz porady.:027:
Spadam.
JohnLenin 03-08-2013, 11:36 Sam napisałeś:
,
więc staram Ci się pomóc.
Jeżeli sam wiesz co jest przyczyną, to po co pytasz i szukasz porady.:027:
Spadam.
Nie złość się, bo pytanie nie było złośliwe, tylko nie wiedziałem że ten problem można powiązać. Jeśli może to być problem z turbiną to na pewno spr.
... właśnie doczytałem, że w Focusie 1.8tdci jest turbosprężarka z elektrycznie sterowaną zmienną geometrią łopatek kierownicy turbiny, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie?
Panowie i Panie zaślepiłem EGR -a samochód chyba troszkę odczuwalnie lepiej się zbiera niech nikt nie pisze głupot że klekocze czy inaczej pracuje mam silnik z przepustnicą widoczny na zdjęciu żaden błąd nie wyskoczył całość roboty ok godziny -POLECAM jakby ktoś nie radził sobie z blaszaną opaską-spinką (jej powtórne zapięcie jest trudne bez specjalnych szczypiec) to polecam wykonanie w niej po obu stronach dwóch otworków wiertłem 2zdjęcie mm wtedy łatwo ja sciągniemy do zapięcia zwykłymi szczypcami do pierścieni zegera
Bump: I przypominam o moim rozwiązaniu problemy odmy i syfu w turbinie-Bezcenne peszel wypuszczony na belkę a turbinka czyściutka od 50 tysi
slawek196812 30-10-2013, 07:22 Witam
Kolego Matych,ta rura z odmy ,co to za rura i gdzie ją kupiłeś.
Pozdrawiam
marcysia 01-11-2013, 08:09 Rura to mały problem bo może być zarówno wąż od pralki, peszel do instalacji elektrycznej jak i dowolny wąż z tego czy innego auta o odpowiedniej średnicy. Ja mam chyba z jakiegoś VW. Po wyjęciu rury od strony turbiny będziesz miał na końcu metalową rurkę jako łącznik - na nią nasuniesz swój "przedłużacz". Na górze jak odepniesz wąż (jeśli jeszcze masz dobre obie zapinki) to zobaczysz, że można jego końcówkę przekręcić o dowolny kąt tak, żeby dalej był "zapięty" a rura pójdzie w wybranym kierunku. Jedni kierują go w stronę ściany grodziowej i wtedy idzie trochę w górę, ja odwróciłem w stronę chłodnicy i idzie w dół gdzie kończy się w okolicy osłony pod silnikiem. Dla mnie większym zmartwieniem było z czego zrobić zaślepkę po wyjętym wężu ale i tu jest pełna dowolność - byle nie "wessało" go do turbiny. Jak widzisz - którą drogą by nie iść dojdziesz do tego samego miejsca - suchej turbiny:).
Już 1000 km po zaślepieniu EGR zero błędów. Co do rury to ja użyłem peszel elektryczny ale twardszy nie taką foliowa ciniznę.
Panowie mam problem.
W połowie roku zaślepiałem EGR'a i wczoraj po dłuższej trasie odstawiłem samochód pod dom, jak odpaliłem go ponownie świecił się check engine.
Po podpięciu ELM'a wyskoczył błąd w stylu "niskie cisnienie spalin w EGR" czy coś takiego.
Po skasowaniu błędu ELM'em i ponownym uruchomieniu kontrolka gaśnie, ale przy kolejnym odpaleniu zapala się ponownie.
Powiedzcie - co z tym można zrobić??? Wkurza mnie ta kontrolka na desce... innych błędów nie stwierdziłem.
danielsan51 18-01-2014, 19:25 Dziś zaslepilem egr czy podkładka z puszki po piwie się sprawdzi? Autko póki co jakby lepiej się zbiera. Z ciekawości rozkrecilem ta rurkę która idzie z chłodniczki spalin do silnika i był tam mega syf chyba trzeba będzie się za to zabrac
... czy podkładka z puszki po piwie się sprawdzi? ...
Za cienka - przy dłuższym przygazowaniu przepali.
danielsan51 20-01-2014, 10:01 w tygodniu zaślepie czyms grubszym i tak musze wymienic filtr paliwa bo wyskakuja bledy auto gasnie przy 3 tys obrotow ,wiec dostep do egr bedzie troche lepszy, kilkanaście uruchomien silnika bylo i poki co zaden check sie nie zapalil,ale po podlaczeniu forscan byl komunikat ,, zatkana kapilara egr "
danielsan51 20-01-2014, 19:46 Za cienka - przy dłuższym przygazowaniu przepali.
dzisiaj po zaslepce z puszki nie bylo sladu tzn wygladala jak orginalna podkladka,tym razem wlozylem zalepke z blaszki do pieczenia mam nadziej ze wsytarczy
Witam
Na wstępie pragnę nadmienić, iż szukałem na forum jakiś informacji i pomimo iż temat był wielokrotnie wałkowany nie znalazłem zadawalającej mnie odpowiedzi (albo nie ten silnik albo brak konkretów), więc odgrzewam temat z nadzieją, iż coś się zmieniło w tym temacie.
Mam Foczke z 2006r i niedawno byłem na zabiegu usuwania FAPa. Po zabiegu trochę sobie pojeździłem (jakieś 1500km) i po pewnym czasie wyskoczyła mi kontrolka od Silnika (tzn. czasami się zapala a czasami gaśnie, innych objawów brak). W związku, z czym pojechałem na diagnostykę, na co komputer wyrzucił błąd EGR, dość kosztowny błąd biorąc pod uwagę wymianę urządzenia. Szperając po necie znalazłem informacje na temat trzech możliwości wyeliminowania problemu:
1. Zakup nowego EGR (drogi, ale najbardziej skuteczny)
2. Czyszczenie starego EGR (Tanio, ale na zasadzie jak się uda to będzie działać)
3. "Chyba" najlepsza opcja (często najbardziej polecana, ale bez jakiś większych opinii) zaślepienie EGR, podobno rozwiązuje problem raz na zawsze, (ale czy na pewno i czynie idą za tym inne konsekwencje)
Nie ukrywam, iż interesowałaby mnie ta 3 opcja, niestety, mimo że temat rzeka brak jakiś dokładnych informacji, tzn., co się stanie w przypadku zaślepienie zaworu? Na forum gdzieś znalazłem dość rozbieżne informacje np. jedni piszą, że wszystko w jak najlepszym porządku a inni piszą o błędach w komputerze spowodowanych występowaniem przepustnicy, która się przymyka po otwarciu zaworu EGR co powinno skutkować spadkiem ciśnienia na turbo, co wychwytuje przepływka. Jeśli tak owe zdarzenie nie wystąpi wówczas komputer sygnalizuje błąd. Prosił bym o jakieś informację, porady osoby które zrobiły coś takiego w swojej foczce i przejechali bez problemowo już dość dużo km.
zaślepiłem egr i nie mialem zadnych problemow chyba nawet silnik był żywszy spalanie nie spadło pozdrawiam
ja włożyłem blache alu 2mm jak na razie ok 3-4 tys zrobiłem myślę że jeszcze długo pociągnie ;)
koledzy a jakiej zaślepki używacie z otworami czy bez chodzi o1.8 tdci 2007r
i prosze podpowiedzcie co dokładnie rozebrac i wyczyścic ?? bo widze ze te cześć elektryczną trzymają 4 sróbki i co dalej ?? czy może czyśći sie tą karbowana rurkę ?
Miał ktoś problem że po zaślepieniu EGR auto przyśpiesza gorzej niż przed zaślepieniem? Po odłączaniu wtyczki od EGR dynamika wraca. Po zaślepieniu była kalibracja forscanem, Odczytane będy P0490 i P042F. Nie zapala się kontrolka MIL.
marcysia 30-09-2014, 15:43 U mnie wręcz przeciwnie. Po zaślepieniu jakby 10-15 koni więcej, znacząca poprawa w dolnym zakresie obrotów, od tamtej pory auto nigdy mi nie zgasło na skrzyżowaniu. Zaślepiłem, niczego nie kalibrowałem.
Przecież zaślepienie EGR nie powoduje, że komputer uważa go za sprawny.
Miał ktoś problem że po zaślepieniu EGR auto przyśpiesza gorzej niż przed zaślepieniem? Po odłączaniu wtyczki od EGR dynamika wraca. Po zaślepieniu była kalibracja forscanem, Odczytane będy P0490 i P042F. Nie zapala się kontrolka MIL.
Zanim rozbiorę i sprawdzę to może wie ktoś czy jest możliwość nieprawidłowego złożenia EGRu? bo nie mam pomysłu dlaczego brak mi mocy po zaślepieniu EGR. Chodzi mi głównie o tą ośkę czy jak to się tam nazywa czy idzie obrócić o 180 stopni i wtedy założyć górę i czy w ogóle może to być przyczyną?
Po odłączeniu Egr-wywali mila ale samochód powinien jeśli jest zaślepiony pracować normalnie
No tak tylko że nawet zaślepiony EGR powinien pracować czyli powinna być podłączona wtyczka. Tylko, że jak podłącze wtyczkę to brak mu mocy a przed zaślepieniem wszystko było ok.
Odpowiadając na swoje pytanie to można inaczej złożyć EGR. Po prawidłowym złożeniu moc wróciła na zaślepionym, podłączonym EGR.
Panowie u mnie jest te zaślepiony egr. Nie wiem jak to zrobiono bo samochód ledwo co kupiłem ale koleś sprzedający mówił ze zaślepiony. Zauważyłem ze na wolnych obrotach do jakichś 2 tys na zimnym silniku lubi szarpnąć. Mam silnik 2.0 tdci. Ale jest jeden myk. Mam wyciągnięte sterowanie z przepustnicy. Czyli jest ona chyba ciągle otwarta. Z tego powodu myślę że szarpie na wolnych bo ma zbyt dużo powietrza. Na wolnych normalnie przepustnica powinna być zamknięta a silnik pobierać powinien spaliny z egr-a. Jeśli egr jest zamknięty a przepustnica działa normalnie to wtedy silnik wali check z powodu zbyt małej ilości powietrza. Dlatego przypuszczam że ściągnięto podciśnienie z przepustnicy. Ale czytałem kiedyś że jak się pojeździ chwilkę z zaślepionym egr to potem błąd sam zanika pomimo nie otwarcia przepustnicy na stałe. czy to prawda. ?? Czy w ogóle mój tok rozumowania jest dobry z ta przepustnica??
savitar7 03-12-2014, 00:05 Koledzy, może to już było lecz nie wyczytałem.
Czy w 1,6tdci z przepustnicą bez obejścia też można zaślepić EGR?
"Bez obejścia" rozumiem przepustnicę, która na żądanie ECU może całkowicie zablokować przepływ powietrza w kanale dolotowym. U mnie tak jest, po kolei następujące elementy:
turbina -> intercooler -> przepustnica -> kolektor dolotowy (jak na zdjęciu). Nie ma innej drogi dla powietrza, przepustnica zamyka się dosyć szczelnie i tylko EGR może dodać coś od siebie.
A czy ta przepustnica to nie służy głównie do gaszenia silnika?
Tytuł popraw - "konsekwencje" powinno być.
|
|