Zobacz pełną wersję : [Ka 1996-2008] Stuki w silniku przy dodawaniu gazu
Poochini 04-12-2010, 20:34 Witam
Zona ostatnio zglaszala mi ze cos stuka w silniku. Sytuacja wyglada tak: przy dodaniu gazu i podkreceniu troche predkosci, slychac stuki o rownej czestotliwosci. Czestotliwosc stukania jest taka sama, niezaleznie od predkosci auta. Z Vic86 rozmawialem i moze to byc czas na regulacje zaworow. 1000km temu byla wymieniana pompa wody, pasek oraz kola (od paska)
btw1 przepraszam za brak PL liter, pisze z PDA
btw2 Vic86 dzieki jeszcze raz za fejsa
na pierwszy rzut sprawdź zawory
Poochini 05-12-2010, 08:20 na pierwszy rzut sprawdź zawory
Czyli zrobić regulację, tak?
Po wymianie rozrządu i przejechaniu około 1000km powinien mechanik wyregulować zawory.
tak zrób regulacje zaworów
a co do rozrządu jeżeli się nic szczególnego nie dzieje (uszkodzony napinacz łańcucha itp)
to łańcucha rozrządu w Ka się nie wymienia
Poochini 05-12-2010, 12:53 Witam
Rozrząd nie był wymieniany tak jak napisał hudybyk. Jedynie pasek klinowy, koła (prawie popękały) oraz pompa wody. Zrobię regulację w tym tygodniu. Ile może kosztować uszczelka pod pokrywę zaworów?
dzięki
uszczelka 7,5 zł
http://www.abcford.pl/Pages/ProductView.aspx?p=321&c=123&s=183
:)
Poochini 09-12-2010, 07:41 uszczelka 7,5 zł
http://www.abcford.pl/Pages/ProductView.aspx?p=321&c=123&s=183
:)
To nie jest tak źle :)
Ostatnio za żarówkę do panelka regulacji nawiewów itp zapłaciłem 10pln w ASO ;)
A teraz z stukaniem na razie ucichł. Żona mówi, że od 3 dni jest OK. Oczywiście nie daje mi to spokoju, więc podjadę do mechanika na regulację gdy będzie stukać.
dzięki i pozdrawiam!
Witam
Rozrząd nie był wymieniany tak jak napisał hudybyk. Jedynie pasek klinowy, koła (prawie popękały) oraz pompa wody. Zrobię regulację w tym tygodniu. Ile może kosztować uszczelka pod pokrywę zaworów?
dzięki
Koła popękały? Ile to ma lat i ile przejechane?
A może to wcale nie w silniku stuka tylko gdzieś obok? Dźwięki czasami nieźle się roznoszą po samochodzie.
Poochini 15-12-2010, 19:34 Tzn koła miały luzy. Auto 1998 przejechane 138tkm. Podejrzewałem dwa miejsca, ale słychać stukanie tylko przy minusowej temp.
dzięki i pozdr
Poochini 21-12-2010, 17:37 Witam
Byłem u znajomego mechanika, po zdjęciu pokrywy oraz sprawdzeniu luzów, okazało się że zawory są ustawione OK. Żona zauważyła, że stuki są ściśle związane z temp otoczenia. Dziś było w miarę OK. Przy -10 już gorzej. Mechanik stwierdził, że raczej to będzie zawór odpowietrzenia zbiornika paliwa. Może to być to?
No tak... gdy z Vic86 zczytywaliśmy błędy, jeden brzmiał:
P0443 "Układ odprowadzania par paliwa, obwód ster.zaworu oczyszcz. - usterka"
:oops::?:570:g:galy
Ile może on kosztować?
w sumie to nie ma znaczenia w Twoim przypadku bo a) masz gaz b) u mnie też się zapowietrza zwłaszcza jeśli zatankuje max i śmigam prawie do zera.
Może przyczyną tego błędu jest właśnie gaz bo gdy silnk nie bierze paliwa nie robi się też podciśnienie w baku przez co zawór (jeśli takowy jest) może się nie otwierać.
Poochini 21-12-2010, 19:04 cześć vic86. Rozmawiałem z gościem i powiedział, że kiedyś w astrach II też tak się działo w zimę. Zawór, w/g niego, działa niezależnie od paliwa na jakim jest silnik. Dlatego mówił, że można go wymienić lub z tym jeździć.
Zastanawia mnie dlaczego on stuka dość szybko, chyba charakterystyka jego pracy nie jest tak szybka.
|