Zobacz pełną wersję : ORLEN 2T Semisynthetic czy miksol do TDDI ?
eteropczyk 19-01-2011, 16:11 Witam ,
chciałbym się upewnić.
Do TDDI żeby wygłuszyć wtryski itp. stosuje się miksol (200ml na pełen bak paliwa co 5te tankowanie).
W sklepie motoryzacyjnym zapytałem o miksol - dali mi Orlen 2T Semisynthetic.
Czy jest to ten sam olej? Czy mogę to spokojnie lać w takich samych dawkach?
SrebnaStrzała 19-01-2011, 16:17 Tego się nie stosuje aby "wygłuszyć" wtryski. To się stosuje aby je przesmarować. Tylko czy ten olej czasem nie zostawia nagaru na wtryskiwaczach które mają takie małe dziurki ?
Snajper_881 19-01-2011, 17:29 Aby je przesmarować i wyciszyć...
Sam stosuję, malutkie dawki co prawda, do TDCi i jest wiele ciszej.
eteropczyk 19-01-2011, 17:46 Dzięki za odpowiedzi,
tylko ja chciałbym wiedzieć czy zamiast miksolu można stosować półsyntetyk. Czy to ma takie same właściwości i czy stosować w tych samych dawkach.
Wydaje mi się, że to jest lepsze od miksolu i czytając opinie na forach poświęconych motorkom stwierdzić można, że pozostawia mniej nagaru (a niektórzy twierdzą że wcale).
Snajper_881 20-01-2011, 00:03 Miałem ten sam problem. Postawiłem na mixol z tego względu, że jest mieszalny z paliwem. Chociaż z drugiej strony olej silnikowy to PRAWIE to samo co tankujemy do baku...Może inaczej, jest tak samo trawiony jak VPOWER :D :one:
SrebnaStrzała 20-01-2011, 00:48 Jesteś pewien że nie pozostawia nagaru i nie niszczy katalizatora?
eteropczyk 20-01-2011, 08:15 oczywiście że nie jestem pewien, ale zdecydowałem się spróbować, żeby sprawdzić czy warto. W życiu można być pewnym jedynie że się umrze...
Opinia o tym, że nie pozostawia nagaru wzięła się z czytania forum motocyklistów. Ich użytkownicy twierdzą, że pozostawia mniej nagaru niż miksol.
Miałem ten sam problem. Postawiłem na mixol z tego względu, że jest mieszalny z paliwem.
Nooo, jako wieloletni użytkownik dwusuwa mogę stwierdzić autorytatywnie, że Lotos Semisynthetic 2T jest również mieszalny z paliwem ;)
Pozdrawiam
m-cin
ethernal 20-01-2011, 19:15 Ja czytałem jakis czas temu na forum Vectry, że półsyntetyczne i syntetyczne oleje do dwusuwowych silników są lepsze jako dodatek do paliwa (ON) niz mineralne ich odpowiedniki, a zdaje się że Mixol/Mixol S jest olejem mineralnym. Wg. użytkowników wspomnianego forum oleje półsyntetyczne/syntetyczne do dwusuwów mają lepsze włąściwości czyszczące (wtryski, elementy przewodów paliwowych, pompy CR itp.)oraz lepiej zapobiegają wytrącaniu sie parafiny w czasie siarczystych mrozów, a równie skutecznie smarują. Dlatego też się zastanawiam czy nie zastosować tego orlenowskiego półsyntetyka zamiast Mixolu S???
Wg specyfikacji technicznej "Rozpuszczalny w rozpuszczalnikach
węglowodorowych." i "Temperatura zapłonu: Powyżej 70°C.", więc powinien być dobry.
Następnym razem też spróbuję.
Wg specyfikacji technicznej "Rozpuszczalny w rozpuszczalnikach
węglowodorowych." i "Temperatura zapłonu: Powyżej 70°C.", więc powinien być dobry.
Następnym razem też spróbuję.
Przecież olej do dwusuwa miesza się z benzyną i spala się podczas pracy (po przesmarowaniu silnika) - MUSI być rozpuszczalny w węglowodorach...
Nigdy piły łańcuchowej nie obsługiwaliście? ;) Albo innej kosiarki, odśnieżarki czy motoroweru...
Pozdrawiam
m-cin
Moim zdaniem warto stosować małe dawki w tddi ale w tdci nie wiem.
wojtekjanus 21-01-2011, 12:39 W silniku z zaślepionym EGR-em nie ma przeciwskazań...
Ale przy pracującym zaworze EGR tłuste spaliny dokładają złą robotę do odmy - i dolot, zwłaszcza w kanałach w głowicy - szybciej się zawala osadami...
W dieslach z pompą rotacyjną zawsze dolewałem Mixol, w tdci - jak zobaczyłem kanały wlotowe głowicy przy zdjętym kolektorze - przestałem, na wszelki wypadek leję paliwo z BP Ultimate. Natomiast stosuję regularnie dodatki myjące (STP).
Jeżeli doleje się w odpowiedniej dawce to nie ma obaw, ważne aby nie przesadzać. Przy profilaktycznym dolewaniu nie ma efektu nadmiernego dymienia. Bardzo dużo ludzi używa Mixol, sam również stosuję i polecam.
Snajper_881 21-01-2011, 21:03 Zatem MIXOL czy Półsyntetyk?
eteropczyk 21-01-2011, 21:38 Z powyższych wypowiedzi wynika że półsyntetyk lepszy od miksolu...
ethernal 22-01-2011, 13:13 Z powyższych wypowiedzi wynika że półsyntetyk lepszy od miksolu...
Spróbujesz pierwszy...?? :D
Dolewałem jedno i drugie, nie występowały kompletnie żadne różnice także wybieram po prostu tańszy wariant. Z tego względu iż semisynthetic 2t jest droższy o parę złotych.
Najlepszy syntetyk tzn. najmniej nagaru powinien zostawić.
Panowie jak lejecie 200 ml. na pełny bak paliwa to jak kropelka w morzu. Myśle że nie ma się czego obawiać.
Jak kolega wyżej napisał wszystkie oleje do 2suwów są mieszalne z paliwem.
SMUTNYINDYK 23-01-2011, 23:14 Najlepsze są te do silników od pił łańcuchowych i kosiarek[n.p.ten czerwony MAKITA], ale niestety drogi. Ja dolewam ten półsyntetyk -taki lekko czerwonawy-jest na pewno mniej dymny od zwykłego MIXOLU, a leję go do 1.6 TDCI i 1.9 TDI od VW.
Najlepsze są te do silników od pił łańcuchowych i kosiarek[n.p.ten czerwony MAKITA], ale niestety drogi. Ja dolewam ten półsyntetyk -taki lekko czerwonawy-jest na pewno mniej dymny od zwykłego MIXOLU, a leję go do 1.6 TDCI i 1.9 TDI od VW.
http://www.peugeot-klub.pl/index.php?topic=42280.0
A nie lepiej dodatek MILLERSA?
http://www.millersoils.pl/produkty/premium-samochody-osobowe/dodatki-do-paliw/diesel-power-ecomax/
Niż się bawić w jakieś mixole
Na przyrosty mocy nie ma co liczyć, bo to wiadomo, ale silnik znacznie "ciszej / gładko pracuje"
60zł za butelkę na 10 tankowań
ethernal 25-11-2012, 16:47 Dodatek do benzyny chcesz wlewać do diesla?!?!?! Poza tym w artykule przytoczonym przez kolegę Ketlinga jest dokładnie napisanie jakie i jakiej ilości najlepiej stosować oleje 2T. Ja używa półsyntetyczny 2T z Orlenu co jakieś 5 tankowac (ok. 200-250ml) i efektem też jest płynniejsza i cichsza praca silnika.
Zapewne chodziło o to: http://www.millersoils.pl/produkty/premium-samochody-osobowe/dodatki-do-paliw/diesel-power-ecomax/
Ja używam Mixol S, ale po przeczytaniu artykułu i sprawdzeniu danych technicznych zdecydowałem, że teraz będę dolewać Orlen PLATINUM MOTO 2T (http://www.orlenoil.pl/oleje-dla-motoryzacji/oleje-dla-motocykli/idp:168/oleje-do-silników-dwusuwowych-PLATINUM-MOTO-2T.html). Ma niższą temperaturę zapłonu i mniej popiołu zostaje.
Edit: Doczytałem, że jednak Platinum Moto 2T słabo smaruje, a cena spora, więc jak dla mnie odpada.
dokładnie chodziło o ten link kol. eddek, poniżej. Nie spojrzałem i zły wkleiłem.
http://www.millersoils.pl/produkty/premium-samochody-osobowe/dodatki-do-paliw/diesel-power-ecomax/
Czytałem te artykuły kiedyś o Mixolu itp.
slawek196812 25-11-2012, 19:43 Witam
Panowie a co sądzicie o tym oleju:
http://www.skutery-rowery.pl/index.php?products=product&prod_id=210
Pozdrawiam
ministerq 25-11-2012, 22:54 Ludzie... TDDI to są ostatnie normalne diesle które pojadą na każdym oleju bez obawy o pompę czy wtryski... Więc nie ma znaczenia czy zalejecie mixol, olej od kosiarek czy rzepakowy z biedronki...
Ta dyskusja ma jakotaki sens jedynie w przypadku TDCI który potrafi wyciągnąć kopyta przy pierwszym lepszym trefnym paliwie... To na czym TDCI zdechnie, TDDI przepali bez problemu...
Panowie jest jeszcze cos takiego http://www.hil.pl/-p-39.html?osCsid=1648c6aef1280f841a29d3dd6f6d62d0
tani nie jest ale wystarcza na długo...
Temperatura zapłonu tylko 62 stopnie, ale nie wiadomo jaki zostaje popiół. W dodatku bardzo wydajny i z tego co zrozumiałem zastępuje depresator zimą przy potrojeniu dawki?
Na forum avensisa niektórzy stosują od kilku miesięcy RAVENOL SCOOTER 2-Takt Półsyntetyczny 5L w cenie 75 zł prosto od dystrybutora (Allegro).
Ilość popiołu to tylko 0.03%.
Świetny artykuł o szkodliwości biopaliwa i pomiary robione na naszym silniku 2.0 TDCi :-)
http://www.inig.pl/inst/nafta-gaz/nafta-gaz/Nafta-Gaz-2011-04-07.pdf
- rośnie zdecydowanie ilość nagaru na końcówkach wtryskiwaczy (fotki w artykule)
- postępująco pogarsza się rozpylanie paliwa wywołane nagarem
- przez osady z biokomponentów zawieszają się lub zacierają iglice rozpylaczy bądź iglic sterujących przepływem paliwa przez wtryskiwacze
- degraduje się olej silnikowy w stopniu zagrażającym bezpiecznej eksploatacji silnika w zalecanym okresie użytkowania
- liczba zasadowa i właściwości alkaliczne oleju silnikowego maleją znacznie szybciej
- pozostałości biokomponentów w oleju silnikowym wpływają korodująco na panewki silnika
- HTHS oleju silnikowego po kontakcie z biokomponentami spada zauważalnie, a później rośnie, dla paliwa z większą ilością biododatków rośnie znacznie
- rośnie emisja cząstek stałych
maciejka11 26-11-2012, 18:04 Zgadza sie, TDDI to ostatnie malo problematyczne diesle ktore przepala wszystko :) pompa i wtryski poradza sobie i z bioestrem i nawet z opalem, a wszystko co lata na CR lub pompowtryskach to juz inna bajka NIESTETY :( Bo cale zycie czlowiek nie bedzie sie kulal TDDI i przydzie czas na zamiane, tylko co tu kupic? heh :) wszedzie sie slyszy bez wzgledu na marke lejcie tylko dobre paliwa bo wam pompa i wtryski padnie :) az bania puchnie od tej profilaktyki :)
Poczytałem trochę o dostępnych specyfikach 2T i spróbuję z Ravenolem.
Najniższy popiół na rynku (0.03%), ale temperatura zapłonu >100 stopni.
Najczęściej polecany i drogi Liqui Moly 2-Takt 1052 też ma taką temperaturę zapłonu, a popiołu producent nie podaje.
Dane techniczne obu specyfików:
- http://www.liqui-moly.de/liquimoly/mediendb.nsf/gfx2/1051%202-Takt-Motoroil.pdf/$file/1051%202-Takt-Motoroil.pdf
- http://www.ravenol.pl/karty/ravenol_scooter_2-takt_teilsynth..pdf
ethernal 27-11-2012, 18:15 Popiół może i najniższy, ale to akurat nie ma w twoim przypadku znaczenia bo nie masz DPFa, a temperatura zapłonu jest o wiele większa od temp. zapłonu ON co jest dyskwalifikujące te oleje w kontekście dolewania do ON w celu smarowania elementów wtryskiwaczy i pompy CR.
Dla przypomnienia, temp. zapłonu ON wynosi 60st. C i dolewany olej 2T powinien mieć identyczną lub nieznacznie wyższą.
ministerq 27-11-2012, 18:44 temperatura zapłonu jest o wiele większa od temp. zapłonu ON
To oczywiście miało by jakieś znaczenie przy proporcjach 50%ON:50%specyfika...
ethernal 27-11-2012, 19:37 Ma znaczenie nawet przy proporcji 99%ON : 1% oleju 2T
Wyższa temperatura zapłonu (niższa liczba cetanowa) "zmiękcza" pracę CR. Zwiększa temperaturę spalin i lepiej dopala całe paliwo, przez co tylko minimalnie brudzi kolektor i DPF.
Ma to jednak minus, bo im więcej dolejemy oleju 2T, tym większe spalanie.
TySooN66 16-03-2017, 00:39 Mondeo MK3 TDDI 115km przebieg ponad 300tys. Zacząłem stosować dolewki do ON tylko
Orlen 2T semisintetic od 2014 po wymianie oleju i filtra paliwa w okresach wiosna do jesieni.
Ojciec mechanik był sceptyczny mówił daj se spokój po co to (ropa zawsze zwykła bez verwy)
oby nic się nie stało. 2014 Maj po zalaniu orlen 2t semi do ON w dawce 250ml na bak kurde
rewelacja cicha praca ładnie gładko chodzi mega. Zadowolony zbierałem opinie innych znajomych że fajnie
chodzi rano dobrze odpala na zimnym i same pozytywne efekty. Czy palił mniej chyba
nie ale rzeczywiście lepiej chodzi super zadowolony :). Zima to tylko skryyd ale w
największe mrozy bez 2t przez całą zimę. Paliwo wyjeżdżam do momentu jak komputerek pokazuje +- 30km
do końca.Zadowolony mega wszystko ładnie pięknie.
Zaczyna się 2017 przebieg na tym filtrze paliwa ponad 32 tys.km jeszcze nie leje nawet 2T
i nagle w marcu auto dziwnie chodzi wtryski głośno moc nie taka. Pojechałem w trasę 200km
przepiłowałem po trasie nie chciał odpalać ledwo w obroty się wkręcał przerywał.
Do Ojca garaż wymiana filtra paliwa czyszenie baku nowa ropa plus LQM spulung.
Jak ręką odjął wszystko ustało. Ojciec dalej sceptyczny rozciął stary filtr paliwa a tam
popioły czarna maź, wszystko upaprane na czarno smoliste po naciśnieciu w baku było podobnie coś
pływało czarnego jak naciśnać popiół czarny jak smoła :( Ojciec mówi że to od tego oleju 2t w sumie mu wierze. Od 2011r do 2014 Po wymianie filtra paliwa nie lałem 2T i nic takiego nie było ani objawów :(
dlatego PRZESTRZEGAM !!! pozorne chodzenie ciszej po 3 latach takie ma skutki :(:(:( Uważajcie !!!
p.s. odpowiedź chciałem dać do starego tematu dodawania do ON 2t ale nie mogłem bo temat stary.
Fitr 32tys. "Bzk. Jak dla mnie" Filtr zmieniam przed każdą zima , poza tym olej 2t chroni pompę,
Filtr wymienia się co max dwa lata jeśli chcesz mieć bezproblemowe działanie pompy i tylko oryginalny Bosch. Poza tym ja zalałem teraz Liqiu Moly dedykowany olej 2T i żadnych problemów nie mam. A widzę korzyści, np mniejsze zadymienie
A jak będzie filtr MC, knechta czy manna to tak skomplikowana maszynka jak Mondeo tddi nie pojedzie i z czasem silnik padnie?
|