Zobacz pełną wersję : [Galaxy 2000-2006] Za duży pobór prądu na postoju
kasia2000 21-02-2011, 19:03 Witam mam problem mój galaxy 2,3 z2000r pobiera za dużo prądu na postoju.
pobiera 170miliamper może miał ktoś podobny problem, wymieniłem już regulator napięcia i nic,podejrzewam centralkę, może ktoś ma schemat centralnego zamka,byłbym wdzięczny za podesłanie
wojteklan 21-02-2011, 19:57 Witam mam problem muj galaxy 2,3 z2000r pobiera za dużźo prądu na postoju.
pobiera 170miliamper może miał ktoś podobny problem wymieniłem już regulator napięcia i nic,podejrzewam centralkę może ktoś ma schemat centralnego zamka,byłbym wdzięczny za podesłanie
0,17A ja bym się nie przejmował...
Jeżeli coś dołożone np. alarm, tam szukałbym sprawcy, wyjąć bezpiecznik/przekażnik.
witam jeśli mierzyłeś zaraz po podłączeniu akumulatora to tak będzie 0,17.
Dopalacz 21-02-2011, 21:09 0,17 A to jest dużo.
kasia2000 22-02-2011, 16:14 Witam prawidłowo powinien pobierać 0,08 .A 0,17 to za dużo bo jerzeli mało się jeżdzi,to po tygodniu akumulator jest rozładowany.Bezpieczniki i przekażniki też już wyjmowałem, i bez zmian.Mierzyłem prąd też po odczekaniu 10 min ,i bez zmian.Próbowałem też sprawdzić modół komfortu na komputerze ,ale się nie połączył ze sterownikiem .Atak nawiasem mówiąc to nie mogę znależć moduółu pod siedzeniem go nie ma.Radio też odłączałem,alarm jest fabryczny ,chociarz nie wiem czy
w ogule jest bo jak zamykam auto nie słychać żadnego dżwięku migną tylko kierunkowskazy
Witam kolego może zwrócisz uwagę w stronę ortografi? Bo w o czy kole jak piszesz z takimi błędami. A tak na marginesie sprawdzę jutro u siebie i dam znać ile u mnie pobiera akumulator na postoju.
witam po częstym odłączani aku. ten prąd będzie większy, jakby coś rozładowało aku to byś miał około 0,30A. Piszesz że czekałeś 10 mint to nie tak się robi, po podłączeniu akumulatora normalnie użytkujesz samochód czyli jedziesz używasz urządzenia elektryczne i dopiero mierzysz tylko tak żeby nie rozłączyć aku.Ja myślę że kończy się aku i musisz go wymienić Ile lat ma akumulator.
kasia2000 23-02-2011, 20:21 Witam akumulator jest nowy, poprzedni też był nowy ,tylko miał za małą pojemność z takim kupiłem auto .Myślałem że problem z paleniem auta, jest zpowodowane tym że jest za słaby akumulator , więc kupiłem nowy ale problem pozostał.Co do pomiaru prądu, jak mam zmierzyć na podłączonym akumulatorze?.
Myslę że 0,17A jest to zaduży pobór prądu ,znajomy też tak miał, wyciągał po kolei przekażniki,aż pobór spadł do0,08A.okazało się że ten przekażnik był zepsuty .Przy takich samych odbiornikach prądu,ma teraz pobór 0,08
Witam jeśli masz nowy aku i rozładowuje go to ten pobór musi być dużo większy. Najczęstszą przyczyną są połamane przewody w gumowych łącznikach między dżwiami a karoserią, Sprawdż przednie lewe , prawe dżwi i klapę bagażnika w tych dżwiach jest cały czas prąd do zamka.
Jak kolega Andru pisze, u mnie walnięta była wiązka w drzwiach i prąd "żarło" :?
Zalecam sprawdzenie wszystkich drzwi - w jednych kable przerwane a w dwóch izolacja już przetarta była.
Kasia jak badałaś upływ prądu? Od razu po zamknięciu auta czy po ok 30 minutach?. Jeżeli od razu to zaskoczę cię i powiem że ja też mam 0,17-0,18 poboru. Dopiero jak uśnie moduł komfortu spada do 0,07-0,08. Także zmierz po ok. godzince i wtedy będzie wiadomo ile NAPRAWDĘ pobiera prądu.
kasia2000 24-02-2011, 18:59 Witam od razu wszystkim serdeczne dzięki,za podpowiedzi mierzyłem dzisiaj po godzinie,i dalej bierze 0,17A.Jak się ociepli sprawdzę wiązki w dżwiach kiedyś
sprawdzałem wiązkę w klapie bagarznika ,żeczywiście były dwa kable przetarte
zaizolowałem je .Ale jakby to było zwarcie myślę że brał by więcej prądu.
Pozdrawiam i dzięki jak sprawdzę dżwi napiszę.
Nawiązując do w/w tematu stwierdzam co u mnie wynikło podczas sprawdzania poboru prądu na postoju:
- pomiar po 30 min. napiecie 12,75 V
- pomiar po 30 min. pobór pądu 0,06 A
Nadmienię iż mam nowy akumulator ok 4 miesięcy, auto w garażu, użytkowane co 2 dni.
Proponuje kolego sprawdzić elektrykę etapami tzn. odłączając poszczególne odbiorniki np, radio wyjąć wtyczki zasilające ( wyłączając na panelu radio też pobiera prąd ) wypiąć np. jedną wtyczkę z modułu komfortu i pomiary, lub następna wtyczke i pomiary. Moim zdaniem nie ma innego wyjścia coś musi pobierać prąd. To są moje tylko sugestie w tym temacie.
Jak się sprawdza pobór prądu? Jestem na bakier z elektryką. Mam miernik i jedyne co potrafię zmierzyć to napięcie na aku. Czy po prostu taka samo zmierzyć natężenie?
Witam kolego napięcie mierzysz miernikiem plus (+) do plusa akumulatora a minus (-) do minusa akumulatora. A natężenie prądu szeregowo tzn. pomiar dokonujesz plus miernika na klemę a minus miernika na akumulator, oczywiście musisz ustawić miernik na Ampery i z odpowiednią wartością bo spalisz miernik. A najlepiej to zleć komuś kto sie na tym zna.
A tutaj masz opisane co i jak.
http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=48691
Witam.
Problem polega na tym ,że po tygodniu nie jeżdżenia rozładowało mi nóweczkę akumulatorek Warty. Podpiąłem miernik i pokazał pobór 5.6A !!! Zacząłem szukać i okazało się że jak odpiąłem wtyczkę przy bezpiecznikach (gniazdo nr. P4 ) to prąd spadł do 0.6 A. Nie znalazłem informacji gdzie te kabelki idą więc brnąłem dalej w bezpiecznikach ,okazało się że ten sam efekt otrzymałem po wypięciu bezpiecznika nr. 55 ,lecz nie mogłem otworzyć klapy tylnej oraz brak oświetlenia wewnętrznego .
Może ktoś posiada schemat podłączeń tego gniazda to wtedy będę mógł sprawdzić co może tak zwierać.
I myśle ,że 05A to i tak za dużo , lecz posiadam vebasto sterowane zegarem i suma wszystkiego może tyle dać.
Proszę o podpowiedź.
Witam,
mam pytanie odnośnie poboru prądu przez forda, który u mnie wynosi 0,26-0,28A z czego same 0,10 pobiera kamerka w trybie czuwania, więc sam samochód pobiera 0,16-18A. Czy jest to dużo by rozładować akumulator do poziomu 12,2V z 12,8V w kilka dni ? Ile zwykle wynosi pobór w tym modelu, bo wczoraj jak było -10 stopni to nawet rozrusznik nie dał rady zakręcić.
Sam akumulator z 2016 jest chyba w dobrym stanie według midtronics-a jego stan po naładowaniu wynosi:
632 na 720A fabrycznych.
12,8V
pojemność fabr. 72Ah
Sprawdzałem też ładowanie i wynosi 14,3-4V podczas uruchomianych świateł, nawiewów, radia itd.
Kolego, mi kiedyś w Galaktyce lampka oświetlenia nóg pasażera "żarła" ok 0,2A - wystarczyło parę dni żeby aku rozładować :?
Przy zakupie akumulatora sprzedawca poinformował mnie że na postoju powinno być max 0,05A. Podobno powyżej 0.1 to już za dużo. Zmierzyłem, i po wygaszeniu wyświetlacza wychodzi 0,05A. Zanim zgaśnie licznik 0,25A. Nie jestem fachowcem, tyle zapamiętałem.
|
|