Zobacz pełną wersję : [C-MAX 2003-2007] Jakie sprężyny
Witam,
Mój c-max jest zbyt miękki i zastanawiam się na wymianą sprężyn. Początkowo myślałem, że to wina amortyzatorów , więc wymianiłem cały komplet (4sz) na kayaby. Może ktoś doradzi jaie sprężyny byłyby twardsze od oryginalnych. Wiem, że ford koduje twardość sprężyn kolarami w postaci kropek na sąsiednich zwojach sprężyn, lecz nigdzie nie można znaleźć tego schematu.
Kierownik1982 14-03-2011, 18:55 kolego a moze beda pasowac sprezyny od 2,0tdci 136km ale popytaj innych kolegow
Możesz spróbować zainteresować się sprężynami eibacha.
Pewnie będzie sztywniej, ale jest szansa, że także niżej - nie wiem czy tego typu ficzer cię interesuje.
Nie wiem czy od kundla 2.0 springi są twardsze, ale sugeruję Eibacha - są trochę sztywniejsze, ale jeździ się jeszcze komfortowo, a auto siada minimalnie.
Nie chciałbym aby auto sie obniżyło, wręcz przeciwnie. Chyba będę musiał rozejrzec sie za sprężynami do 2,0. Ten silnik jest nieco cięższy , więc i sprężyny powinne byc trwardsze. Co sądzicie o sprężynach firmy LESJOFORS czy JAMEX ?
Mam ten sam problem.Mam założony gaz i haka i autko z tyłu siedzi.
Niestety z tego co się dowiadywałem to nie ma rozróżnienia co do twardości sprężyn do tyłu w c-maxie niezależnie od silnika. Poczytałem trochę na innych forach i tak gumy odpadają po pierwsze pękają same gumy i może pęknąć sprężyna, myślałem o założeniu zestawu zawieszenia gwintowanego i zostawieniu oryginalnych sprężyn ale to za drogo.(1800zł)..Myślę ewentualnie o założeniu sprężyn od fokusa II kombi i obcięciu ewentualnie jednego zwoju.I to moje pytanie czy ktoś mi może powiedzieć czy średnica sprężyny w focusie kombi jest taka sama jak w c-max?
Ja przy wymianie amorków widziałem na moich kolorowe kropki :-) były żółte ! i z tego co szukałem są najtwardsze ! i to b y się zgadzało bo mój jest baaadzo sztywny ;-)
tomtomasz 22-03-2011, 19:06 M gumy odpadają po pierwsze pękają same gumy i może pęknąć sprężyna
rozumiem ze chodzi o tył? ja w sumie też zauważyłem podobny problem i chciałem podnieść trochę tył przez wrzucenie gum...
i trochę się zdziwiłem ponieważ używałem gum w dwóch innych autach i nigdy nic nie pękło (ani guma ani sprężyna)..
raz tylko zgubiłem jedną gumę...
możesz rozwinąć skąd te przesłanki o pękaniu? czy to wynika ze specyficznej budowy zawieszenia?
kolopeter 22-03-2011, 20:11 ano wlasnie ,czy byly wsadzane rozne sprezyny i rozne amorki, bo twardosc mojego cmaxa jest straszna. nierownosci, policjanci, to jakbym na 18kach felach jezdzil. łup łup ....
Odpowiedź dla TOMTOMASZA.
Szukałem informacji o gumach na innych forach i bodajże na forum opla gość pokazywał zdjęcia pękniętej gumy po miesiącu jazdy.(chodzi o gumę na której całkowicie opierała się sprężyna).
Drugie rozwiązanie to przecięcie gumy i wsadzenie pomiędzy zwoje sprężyny. tak jak na zdjęciu http://allegro.pl/gumy-usztywniajace-zawieszenie-najtaniejnajpewniej-i1509109699.html
Istnieje duże prawdopodobieństwo pęknięcia sprężyny bo nie pracuje równomiernie na całej długości.Tak naprawdę pracuje tylko ta część sprężyny gdzie nie ma gumy.Dlatego też trochę się boję tego rozwiązania.
Nie są to moje doświadczenia ale to co znalazłem na ten temat.
tomtomasz 23-03-2011, 13:33 ok.. dzieki za odpowiedź...
szczerze mówiąc to stosowałem zawsze gumę przeciętą i wsadzoną między zwoje...
tylko nie tak jak na tym zdjęciu dwie tylko 1szt i zawsze na górze (ale nie wiem czemu)...
myślę że to jest kwestia rozsądku... jak ktoś chce wrzucić gumy żeby podnieść trochę auto to musi pamiętać żeby go nie przeciążać...
jeżeli ktoś wkłada gumy dlatego że mu przy obciążonym aucie siada tył to nie ma się co dziwić że potem pada zawieszenie...
i jak te kolory sprezyn ??
mam niebieski - niebieski - zolty - pomarancz i sa strasznie miekkie.
ew sprezyna z focusa kombi pasuje ? tam byly twardsze....
pzdr
marek
Mieto-68 24-11-2014, 11:40 Miałem problem z "krzywo" stojącymi tylnymi kołami ( jak w starej BM-ce rekinie). Założone miałem sprężyny KYB. Kupiłem używki od C-Maxa z 2012 r. z Allegro - były wyższe o prawie cały zwój i problem zniknął. Autko stoi prawidłowo.
P.S.
Na sprężynach z C-maxa 2012 były kropki pomarańczowa-niebieska-niebieska.
odpowiem sobie sam - sprezyny z kombi nie pasuja :)
a w kwestii kolorow - czy ktos z Szanownych Kolegow pomoze ?
pomozecie ??? g:D
Masz odpowiedz wcześniej kup od c-maxa MK II po 2011r.
Kolego Mieczysław ze Słupska :) - gdybys mogl powiedziec czy Twoj cmax stal "krzywo" na pusto czy po zaladowaniu bagaznika ??
Mieto-68 02-12-2014, 09:29 Wymieniałem wszystkie tuleje w tylnym zawieszeniu i okazało się, że w jednej ze sprężyn jest pęknięte pół zwoju, w związku z tym wymieniłem sprężyny na nowe (Kayaby). Okazało się, że po wymianie tylne koła "zapadają się " wierzchołkami do środka - stoją jak pokraka (na pusto!) mniej więcej tak: /-\
Nie można było ustawić zbieżności kół, bo prostu nie starczało zakresu regulacji. Na Allegro kupiłem sprężyny od wersji C-max z 2012 r. i autko się podniosło ok. 3 cm i teraz jest OK.
Mieto - dzieki za odpowiedz. moje sprezyny "na pusto" sa jak najbardziej ok - auto prowadzi sie moze troche za miekko (zona mowi "komfortowo" g:D ) ale co kto lubi.
c-matix - sprezyny Mieto bede u mnie sie zachowywać tak samo jak moje dotychczasowe. to nie jest rozwiazanie.
Wymieniałem wszystkie tuleje w tylnym zawieszeniu i okazało się, że w jednej ze sprężyn jest pęknięte pół zwoju, w związku z tym wymieniłem sprężyny na nowe (Kayaby). Okazało się, że po wymianie tylne koła "zapadają się " wierzchołkami do środka - stoją jak pokraka (na pusto!) mniej więcej tak: /-\
Nie można było ustawić zbieżności kół, bo prostu nie starczało zakresu regulacji. Na Allegro kupiłem sprężyny od wersji C-max z 2012 r. i autko się podniosło ok. 3 cm i teraz jest OK.
Też chciałbym podnieść tylne zawieszenie , bo jest za nisko. Czy sprężyny z rocznika 2012 pasują bez przeróbek do starszych roczników (czy średnica sprężyn jest identyczna )? Wysokość sprężyn z 2012 to podobno ok 42 cm a moje mają ok 37cm (oczywiście wyjęte)? Jaka jest średnica tych z 2012 ?
Mieto-68 04-12-2014, 07:59 Kupiłem na allegro i opisane były jako c-max z 2012 - tak zarzekał się sprzedawca. Nic nie trzeba było przerabiać - średnica jest identyczna.
Kupiłem na allegro i opisane były jako c-max z 2012 - tak zarzekał się sprzedawca. Nic nie trzeba było przerabiać - średnica jest identyczna.
Mieto-68 nadal jeżdzisz na tych spręzynach , jak efekt po czasie. I czy pamiętasz zy to były od zwykłego C-maxa czy C-max granda z 2012r , lub kolor.
Mieto-68 10-11-2015, 12:32 Sorry c-matix, że tak długo czekałeś na odpowiedź. Sprężyny były od wersji 2010 i niestety siadły. Wróciłem do używek z podkładkami gumowymi od McPhersona w Golfie
A co to za podkładki i czy zdaje to trochę egzaminu.
Mieto-68 10-11-2015, 18:46 To były takie dwie podkładki z tej aukcji:
http://allegro.pl/guma-gumy-podwyzszajace-pod-sprezyny-golf-ii-iii-i4993770872.html
Włożyłem je pod sprężyny w dolny wahacz i autko stanęło jak nowe ok. 6 - 8 cm wyżej.
Jak na razie super! Wymienię jeszcze dolne całe wahacze tzw. "kości" i musi być OK z pochyleniem;)
Chyba spróbuje, koszt nie taki wielki.
Mieto-68 10-11-2015, 18:57 Tylko włóż w dno wahacza kawałek gumy do wyrównania poziomu, gdyż sprężyna ma tam specjalne wgłębienie na pół zwoja, a guma podwyższająca musi się równo o dno wahacza opierać ( na całej powierzchni przylegania) inaczej wypaczy się do wnętrza sprężyny. To ważne!
Czyli te gumy co są orginalnie pozostawić i dołożyć te co mi podałeś.
Mieto-68 10-11-2015, 19:04 Ja wyrównałem poziom dociętym kawałkiem twardej gumy, następnie włożyłem gume podwyższająca węższą częścią do dołu ( one są minimalnie stożkowe) i włożyłem same sprężyny bez oryginalnej podkładki, gdyż ona też jest nierówna. Jest tam wtedy bezpieczny zapas kołnierza wahacza zapobiegający przypadkowemu wysunięciu się sprężyny z gniazda.
Dalej podkładki sie sprawują OK, bo ja jutro chce sie wziąść za wymiane.
Firstshell 11-08-2023, 18:19 Cześć, planuje podnieść znacznie foke. Ktoś sie orientuje czy są jakieś pasujące sprężyny od innego samochodu? Pozdrawiam
|