jvc
12-12-2016, 06:57
A że tak spytam próbowałeś walnąć ręką w kierownice?
Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Aktywny tempomat - upgrade z normalnego jvc 12-12-2016, 06:57 A że tak spytam próbowałeś walnąć ręką w kierownice? mm32 12-12-2016, 09:43 Wykasuj wszystkie błędy, odpal auto i wtedy sczytaj je jeszcze raz. buk07 22-12-2016, 10:32 Pytanie czy da się to jakoś ogarnąć? Może jakiś reset modułu czy cuś? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk A może to kwestia wersji Strategii/ Kalibracji modułu? Ja miałem np. dziwnie działające HLA w przedlifcie, bo "magik" wgrał mi do modułu ABS poliftową Strategię/ Kalibrację. Efekt był taki, że jeśli auto stało przodem do gory, to HLA włączał się zawsze - nieważne czy włączyłem jedynkę czy wsteczny. A jak auto stało tyłem w góre, to HLA nie włączało się wcale, nawet przy wstecznym. Po wgraniu właściwej, przedliftowej Starategii/ Kalibracji wszystko zaczęło działać jak należy. Może z modułem ACC też jest taki case. Z tego co pamiętam, to masz moduł międzyliftowy w polifcie i może to jest przyczyna dziwnego zachowania Forward Alert? totek2 22-12-2016, 12:20 Zobaczę ids'em czy będzie jakaś aktualizacja do niego. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk dizel1982 23-12-2016, 17:48 Wszystko to zajęło mi aż ok. 10 godzin i to przy dostępności kompletnej instalacji w samochodzie pod ACC. Jak najszybciej i najprościej zweryfikować czy taką instalację mamy? Dziś miałem przyjemność jeździć trochę po Warszawie Volvo S60 które taki tempomat miało. Po prostu rewelacja. Spodobał mi się na tyle że zastanawiam się mocno czy w niego nie zainwestować. artur1970 23-12-2016, 17:58 Jest opcja Przeszukaj ten temat - w prawym górnym rogu strony Wpisz instalacja, wtyczka odnajdziesz podobne pytania i odpowiedzi oraz zdjęcia dizel1982 23-12-2016, 18:22 Ok, w komorze silnika nie mogę dojrzeć od góry żadnej wtyczki ale mam wszystko na ciasno tam więc jedynie od spodu. Po świętach zdemontuje schowek i sprawdzę czy mam wtyczkę. Ktoś coś pisał o bezpieczniku F38. Czy to chodzi o bezpiecznik w komorze silnika? On o czymś przesądza? Bo mam tam wpięty jakiś bezpiecznik. artur1970 23-12-2016, 19:51 Jest opcja Przeszukaj ten temat - w prawym górnym rogu strony Ponownie wykonujesz, wpisując F38 :one: np. masz taki dialog http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2447614&highlight=F38#post2447614 post 547 :619: dizel1982 23-12-2016, 20:27 No to obawiam się że wiązki pod ACC nie mam :(. Niestety w okolicy grilla nie mogę zlokalizować żadnej kostki. Nie ma nic. totek2 23-12-2016, 20:34 No to obawiam się że wiązki pod ACC nie mam :(. Niestety w okolicy grilla nie mogę zlokalizować żadnej kostki. Nie ma nic. Nie przeszkadza to w dokładaniu tempomatu, można ją dorobić :) Nie poddawaj się, rewelacyjnie się z nim jeździ :) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk dizel1982 23-12-2016, 20:46 rewelacyjnie się z nim jeździ Wiem, dziś się o tym przekonałem i nawet jeżeli nie uda mi się dołożyć w tym to za niespełna 3 lata, kolejne mondeo już na pewno będzie z aktywnym tempomatem i systemem BLISS. To nie jest dla mnie zbędny bajer bo jak człowiek jeździ rocznie 40kkm i jest coś co choć odrobinę może mu pomóc i pozwolić aby kierowca mógł się skupić w tym czasie na czym innym to uważam że należy z tego korzystać. Parch 23-12-2016, 22:31 Nie przeszkadza to w dokładaniu tempomatu, można ją dorobić Albo dokupić: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=255079 Sorry za reklamę. dizel1982 - Gdybyś był zainteresowany to pisz na PW. dizel1982 23-12-2016, 22:34 A gdzie najczęściej producent podczepia tą wtyczkę? Bo może ja w niewłaściwym miejscu jej szukam, może ona gdzieś jest na dole ukryta, sam nie wiem. Parch 23-12-2016, 22:38 Przy zamku klapy. Trochę poniżej. totek2 24-12-2016, 06:39 Chyba ze miałeś coś robione z przodem, mogli wtedy przepiąć w inne miejsce. To jest na tej samej wiązce co czujnik uderzeniowy i zamek maski, idź od końca wiązki i sprawdzaj czy nie ma innego rozgałęzienia. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk jvc 24-12-2016, 07:29 Wtyczkę radaru dojrzysz bez problemu od góry ( tak zdjęcie było zrobione) http://i1287.photobucket.com/albums/a631/jvc74/89543e04-c9f2-43cf-a094-ef38144a1cce_zpspu6uhiud.jpg dizel1982 24-12-2016, 12:30 Poszukam ale muszę zdjąć ten plastik bo przez niego nic nie widzę. ---EDIT--- Dobra, nie mam wtyczki. Zdjąłem plastik, nie ma nic. Poza tym wiązka rozdziela się tylko na dwa, jedna wtyka idzie do zamka maski, druga do czujnika uderzeniowego. grafmarr 31-12-2016, 21:14 Jak najszybciej i najprościej zweryfikować czy taką instalację mamy? W międzyczasie, pod moją nieobecność koledzy już odpowiedzieli co i jak. Ja tylko po powrocie mogę potwierdzić, że zdecydowanie warto to zrobić. Piszesz, że nie ma wiązki do radaru no to kolejne pytanie jest, czy jest wiązka pod moduł, ta nad schowkiem. Jeśli jej też nie ma to szykuje się "grubsza" robota, ale nadal jest to możliwe. Niektórzy koledzy z forum już to przerabiali. Kolejna sprawa o której nie piszesz to, czy masz HLA, bo jeśli tak to przynajmniej z pompą ABS nie będzie problemu, jeśli nie to kolejna rzecz do wymiany. Najpierw posprawdzaj wszystko, a potem zdecyduj. Wróciłem właśnie z trasy, zrobiłem ok. 2000 km w Polsce po drogach wojewódzkich, krajowych, ekspresówkach i autostradach. Na każdej używałem ACC i sprawdza się znakomicie, jestem bardzo zadowolony. Szkoda, że tak długo zbierałem graty (2 lata) i zwlekałem z tym montażem. Jak miałem zwykły tempomat to używałem go wyłącznie na autostradach i ekspresówkach, po których z racji mojej lokalizacji nie tak często jeździłem. ACC świetnie się sprawdza na zwykłych drogach i na pewno będzie u mnie często w użyciu. dizel1982 01-01-2017, 00:19 HLA nie mam a przynajmniej tak mi się wydaje. Jak to można najprościej sprawdzić? Czy jeżeli nie ma tego asystenta to jest to prawdopodobne że on w aucie jest tylko trzeba go aktywować? Kolejna rzecz która by mi się przydała. Też miałem w poprzednim aucie. Kurcze, dochodzę do wniosku że moja poprzednia insignia w standardowej wersji wyposażenia Cosmo bez żadnych dodatków, była lepiej wyposażona od mondeo w wersji titanium bo miała takie rzeczy jak właśnie asystenta ruszania pod górę czy BT w standardzie. jvc 01-01-2017, 00:47 Nie no jak nie zauważyłeś czy masz hla to znaczy że nie masz. Stajesz po górę i już wiesz czy masz czy nie. Jeśli samochód się stacza to nie masz. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka mm32 01-01-2017, 08:08 Stajesz po górę i już wiesz czy masz czy nie Bez górki sprawdź po prostu,czy w menu zegarów masz opcję HLA,bo jak system w menu masz wyłączony to największa nawet górka nie pomoże ;) dizel1982 01-01-2017, 08:37 No to niestety nie mam. I teraz pytanie, czy w aucie z ABS-em i ESP da się uruchomić tą funkcję czy trzeba jeszcze coś dołożyć? aurerum 01-01-2017, 08:48 trzeba wymienić pompę abs i yaw sensor lsulima 01-01-2017, 09:08 W polifcie tylko pompę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk dizel1982 01-01-2017, 09:22 Ale to i tak słabo. Bo rozumiem że nie ma szans aby pompa była już właściwa zamontowana? aurerum 01-01-2017, 09:31 możesz to sprawdzić elm jaki masz numer pompy a tu link do tego tematu http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=192263&page=19 dizel1982 01-01-2017, 09:42 Muszę sobie kupić jakiś porządny kabel właśnie bo mam interfejs ELM 327 na BT firmy iCar. Co prawda do Forda jeszcze go nie używałem ale z innymi autami jest problem, nie chce się łączyć z niektórymi aplikacjami i to w dodatku z tymi które mogą rozwiązać jakiś problem. Łączy mi się tylko z jakimiś podstawowymi gdzie mogę sobie błędy odczytać i nic więcej. Ale tak jak mówię, nie wiem jak z aplikacjami do Forda bo jeszcze nie próbowałem. aurerum 01-01-2017, 09:56 to możesz zrobić to też wzrokowo wyciągając aku razem z obudową mm32 01-01-2017, 10:06 to możesz zrobić to też wzrokowo wyciągając aku razem z obudową Nie do końca bo pompa elektroniką/naklejką znamionową ustawiona jest do grodzi... @dizel1982 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=107291) wszystkie informacje znajdziesz w tym wątku,więc proszę zacznij od jego przeczytania ;) kr.bi 17-01-2017, 23:42 ...Jeśli jej też nie ma to szykuje się "grubsza" robota, ale nadal jest to możliwe. oczywiście, że możliwa :) wymaga tylko: - trochę więcej czasu [to jest wyzwanie największe] - schematu/ów do ACC - "kolorowych" kabelków 0,35 mm2, 0,5mm2 (ja tu uzyłem 0,75mm2), peszli 8mm i 10mm [aledrogo] - taśm izolacyjnych "plastykowej" i materiałowej - lutownicy, cyny i miernika - 2 wtyczek C1MF04 i C2MF01 - konektorka potrzebnego do pobrania zasilania z wtyczki C1BP01-C przy gem, konektorka do skrzynki bezpieczników F38 dorobisz sam z kawałka blachy miedzianej ;) tak dorobiony kawałek instalacji wlutowywuje się 2 kabelkami do szyny CAN. ot cały przepis na dorobienie całej wiązki pod ACC pozdrofka Rafał A.(antek) 22-01-2017, 22:57 Pytanie do specjalistów, czy ACC sie jakoś ustawia (czułość)? Z obserwacji, mój nie wykrywa pojazdów przy szybkim zbliżaniu się (dużej prędkości, dużej różnicy prędkości) czy to tak ma być? I czasem nie łapie osobówek. Czy może mechanicznie radar trzeba wyregulować - w sensie ustawienie? Dodatkowo praktycznie nie działa Forward Alert, tzn przy bardzo bliskim podjechaniu nie ma komunikatu. mm32 23-01-2017, 02:07 czy ACC sie jakoś ustawia (czułość)? Czułości się nie ustawia,natomiast można korygować ustawienie radaru góra/dół,co także bardzo mocno wpływa na wykrywanie aut.Było już w tym wątku to opisane.Poszukaj proszę. grafmarr 23-01-2017, 07:30 Potwierdzę to co napisał mm32, nie ma regulacji czułości radaru ACC. Prawidłowo ustawiony geometrycznie wykrywa bezbłędnie każdy rodzaj samochodu (tak jest przynajmniej u mnie). Nie zauważyłem też, by były różnice w wykrywalności zależne od wielkości poprzedzającego samochodu. Natomiast co do Forward Alert, u mnie działa i sygnalizuje, ale muszą być spełnione 2 warunki: 1. poprzedzający samochód stoi. 2. zbliżam się do niego z prędkością co najmniej kilkunastu, a może nawet 20 km/h (przy czym samochód jest na biegu). Przy ustawieniu Normalnym działa u mnie w odległości ok. 10 m. Rafał A.(antek) 23-01-2017, 07:38 .Poszukaj proszę. 154 strony do szukania = przeczytać całość :) wczoraj szukałem, ale sie poddałem przy wyrywkowym przegladaniu nie trafiłem. Bump: no to juz wiem że sie reguluje i jak mniej wiecej, ale jaki poziom ma radar miec ustawiony nie wiem. Chyba doświadczalnie trzeba będzie. Chyba że ETis coś mówi w temacie. jvc 23-01-2017, 08:17 1. poprzedzający samochód stoi. Chcesz mieć kogoś na sumieniu? Jeśli poprzedzający samochód stoi to przywalisz w niego bez żadnego ostrzeżenia. Pojazd poprzedzający musi być w ruchu , nawet bardzo minimalnym ale musi. mm32 23-01-2017, 08:53 Dodam, że musi być w ruchu i to w tym samym kierunku co my ! Rafał A.(antek) 23-01-2017, 21:52 no to kolega mnie na mine wprowadził, mało autobusu na przystanku nie przestawiłem czekajac na komunikat... PS w ruchu też nie działa mi :( Golson 23-01-2017, 22:03 Kierunek kierunkiem, pytanie o zwrot było jak najbardziej poważne http://loza.nazwa.pl/zakonacporady/forum/images/smilies/smirk.gif Wszak auto przed nami, które cofa jedzie w tym samym kierunku co my... MaXyM 23-01-2017, 23:49 Miales na mysli kierunek wektora predkosci oczywiscie ;) Ogolnie auto musi sie poruszac w tym samym kierunku co nasze (obojetne czy cofa czy jedzie do przodu) ale miec mniejsza predkosc. Ale pewnie jest jeszcze pare innych warunkow do spelnienia (uzywanie hamulca, gazu etc). Ktos na forum to analizowal parenascie mies temu grafmarr 24-01-2017, 07:09 Chcesz mieć kogoś na sumieniu? Nie chciałem nikogo wprowadzać w błąd. Napisałem o stojącym samochodzie na podstawie własnych obserwacji. U mnie "system ostrzegania o przeszkodzie z przodu pojazdu" na pewno działa jeśli zbliżam się do zatrzymującego się przed skrzyżowaniem samochodu. Wszystko dzieje się w ułamkach sekund, stąd może moja subiektywna ocena, że przy sygnalizacji postrzegam ten samochód jako stojący. W instrukcji od przedliftowego MK4 pisze wyraźnie, że cyt. "Układ reaguje wyłącznie na pojazdy znajdujące się z przodu i poruszające się w tym samym kierunku i nie zareaguje na wolno poruszające się lub nieruchome pojazdy." W rzeczywistości, jak napisałem wcześniej, a sprawdziłem to kilkanaście razy celowo wymuszając taką sytuację, u mnie system działa przy zbliżaniu się do stojącego, czy też prawie stojącego samochodu. Nie ma mowy o pomyłce. Natomiast raz zdarzyło mi się kilka dni temu, że system zadziałał na jadącego przede mną w tym samym kierunku rowerzystę. Jechałem ok. 80 km/h, a system zadziałał w odległości ok. 15-20 m od rowerzysty. Na drodze nie było nic innego. Uważam to jednak za przypadkowe. Nie miałem okazji zaobserwować tego po raz drugi. Rafał A.(antek) Niezależnie od wszystkiego instrukcja ACC ostrzega cyt. "Nigdy nie czekaj na ostrzeżenie o ryzyku kolizji. Podczas jazdy jesteś odpowiedzialny za zachowanie prawidłowego dystansu i prędkości, nawet wówczas, gdy stosowany jest ten układ." Ja traktuję system ostrzegania wyłącznie jako awaryjne ostrzeganie i do jego zadziałania dopuszczałem tylko w ramach celowych testów, na codzień staram się nie dopuszczać do tego, aby zadziałał. W ciągu niecałych 2 m-cy jeżdżenia z systemem zdarzyło mi się tylko raz jego zadziałanie niewymuszone przeze mnie (nie licząc wspomnianego rowerzysty). Parch 24-01-2017, 07:19 Na pewno FA nie zadziała, gdy zbliżasz się (nawet z dużą różnicą prędkości) do poprzedzającego, poruszającego się w tym samym kierunku obiektu, ale już hamujesz - to dla układu oznacza, że widzisz poprzedzający obiekt. I w drugą stronę - na pewno FA zadziała, gdy zbliżasz się do poprzedzającego, poruszającego się w tym samym kierunku obiektu i przyspieszasz - dla układu oznacza to, że nie widzisz poprzedzającego obiektu. Rafał A.(antek) 24-01-2017, 07:41 @Rafał A.(antek) Niezależnie od wszystkiego instrukcja ACC ostrzega cyt potraktuj moją wypowiedz zartobliwie. Ja testuje radar, tylko nie potrzebnie napierałem na te biedne autobusy :) jvc 24-01-2017, 07:44 Na pewno FA nie zadziała, gdy zbliżasz się (nawet z dużą różnicą prędkości) do poprzedzającego, poruszającego się w tym samym kierunku obiektu, ale już hamujesz - to dla układu oznacza, że widzisz poprzedzający obiekt. Nie jestem pewien, wydaje mi się że miałem kilka razy tak że hamowałem delikatnie i gdy zbyt szybko zbliżyłem sie do poprzedzającego pojazdu to system reagował totek2 24-01-2017, 07:50 Mi też przy hamowaniu działa. Parch 24-01-2017, 07:53 Ja w takiej sytuacji ostrzeżenia nie miałem jeszcze nigdy. Miałem za to (raz, czy dwa), taką sytuację, że zacząłem hamować szybciej niż układ ostrzegania wykrył niebezpieczeństwo (czyli tak jak powinno się normalnie dziać:P) i ostrzeżenia na C+ nie było, ale pedał hamulca już był "utwardzony". Polarny 24-01-2017, 17:50 Panowie co Wy piszecie, że auto jadące w Waszym kierunku FA nie wykryje. A to niby dlaczego? Skąd radar ma wiedzieć w jakim kierunku jedzie pojazd? On mierzy tylko różnicę prędkości - po prostu jest ona większa. Z mojego doświadczenia wynika, że FA wykrywa wszystko, w tym auta jadące naprzeciwko - przeciwnik "testował" wprawdzie w niewielkiej prędkości. Może odcina się przy zbyt dużej różnicy prędkości, ale byłoby to dziewne jak dla mnie. Działa też na stojące pojazdy i to mam wielokrotnie przećwiczone, ponieważ wystarczy pojazd, który stoi na skręcie w prawo, a ja przejeżdżam blisko niego i FA potrafi nawet depnąć po hamulcach. Stąd przy FA trzeba jednak bardziej uważać, by nie zostać zaskoczonym jego reakcją. FA działa już wcześniej zanim wyświetli komunikat. Najpierw zwiększa cisnienie w układzie i lekko dociska w ten sposób klocki. Efekt jest taki jak opisał kolega Parch - twardszy pedał i lekkie jego wciśnięcie powoduje stosunkowo agresywne hamowanie. mm32 24-01-2017, 17:57 Działa też na stojące pojazdy i to mam wielokrotnie przećwiczone Ciekawa teoria,he he a w jaki sposób wg Ciebie odróżnia barierki,drzewa itp. od aut ? A może także na nie działa co ? U mnie jest dokładnie tak jak w instrukcji,działa tylko i wyłącznie na auta jadące w tym samym kierunku co ja. Polarny 24-01-2017, 18:04 Napisałem, że przetestowane, więc nie teoria. Jednak jakoś odróżnia. Tak samo jak mimo, że radar jest nieruchomy, to reaguje na pojazdy na łuku jadące na pasie obok (choć tutaj idealny nie jest). ACC jest naprawdę złożonym systemem. To nie jest zwykły bezmyślny radar. mm32 - jeżeli masz u siebie ACC, to spróbuj zrobić to co powiedziałem - najeżdżaj na auto skręcające w prawo. Jedna ważna rzecz w takich testach - każda reakcja jak odpuszczenie pedału gazu jest analizowana przez układ i zmienia jego zachowanie. Wiem, bo jak próbowałem kiedyś odtworzyć sytuację, którą miałem chwilę wcześniej, to jednak nie udało się. mm32 24-01-2017, 18:10 najeżdżaj na auto skręcające w prawo Tak robiłem nie raz i nie dwa,jak auto STOI to jest cisza bez komunikatów jeśli jedzie nawet powolutku to jest alarm i należy te dwie sytuacje odróżnić !! Tak samo jak mimo, że radar jest nieruchomy Widzę,że nawet nie wiesz jak radar jest zbudowany ,ja miałem okazję rozbierać i dokładnie wiem jak to wygląda w środku i dlaczego pomimo dlatego,że jest stały to jednak widzi także na boki. Radar nie odróżni drzewa od stojącego auta.Nie ma takiej możliwości fizycznie. Golson 24-01-2017, 18:16 Radar nie odróżni drzewa od stojącego auta.Nie ma takiej możliwości fizycznie. Tu pozwolę sobie nie zgodzić się z WSK. mm32 24-01-2017, 18:20 Tu pozwolę sobie nie zgodzić się z WSK. Piszę o moim radarze z 2008 roku i zapewne o poliftowym także,nie odróżni drzewa o gabarytach auta od auta i tyle. Z resztą on nawet nie będzie próbował bo wszystko co stoi to on pomija ;) lsulima 24-01-2017, 18:21 U mnie też działa tak jak w instrukcji. Nie działa na samochody jadące z naprzeciwka i stojące. Czasami działa na szybkich rowerzystów. mm32 24-01-2017, 18:25 U mnie raz zadziałał aktywny tempomat na jelenia,który wybiegł na jezdnię :) Polarny 24-01-2017, 19:15 mm32 - myślałem o tym, ale nie chciałbym mieć możliwości przetestowania czy wykryje jelenia i chcę się tego trzymać. A w którym kierunku poruszał się jeleń? Bo by wykrył, musiałby się poruszać w kierunku zgodny z tym, którym Ty się poruszasz. Poza tym jak odróżnia kierunek? mm32 24-01-2017, 19:24 Jeleń biegł wcale nie szybko po skosie z prawej do lewej o tak " \ ",ja miałem tylko ostre szarpnięcie autem (bo go wykrył radar i zaraz mu zniknął). Nie wiem w jaki sposób jest realizowane rozpoznawanie aut nadjeżdżających z przeciwka,być może jest wyliczane. Polarny 24-01-2017, 19:34 No to co piszesz jest tylko dla mnie potwierdzeniem sytuacji, w której mi radar reaguje na stojące auta skręcające w prawo. A radar mam dobrze ustawiony, bo fabrycznie. Spróbuję trochę potestować - jednak jak wspomniałem łatwe to nie jest, bo mimo wszystko trzeba zachować rozsądek, a nie kusić los. jvc 24-01-2017, 19:44 U mnie nie działał na 100% przy samochodzie skręcajacym np w lewo gdzie miałem możliwość ominięcia go z prawej strony. Testowane wiele razy. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka mm32 24-01-2017, 20:10 U mnie nie działał na 100% przy samochodzie skręcajacym np w lewo Rozumiem,że ten samochód stał a nie się toczył/dojeżdżał do skrętu. Bo u mnie jeszcze raz to napiszę działa FA zarówno na samochody skręcające w prawo jak i w lewo będące w ruchu.Nie działa na auta zaparkowane przy drodze,stojące na światłach(chodzi mi o sygnalizację drogową)-to jest bardzo dobre miejsce na testy,zwłaszcza jak auta stoją w kierunku na wprost,a my skręcamy w lewo lub w prawo i mamy oddzielny pas do skrętu ;) jvc 24-01-2017, 20:21 Dokładnie. Oczywiście instrukcji nikt nie czyta więc pierwszych testów długo nie zapomnę gdzie niemal skasowałem mondka bo było zero reakcji. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka MaXyM 24-01-2017, 22:31 Panowie co Wy piszecie, że auto jadące w Waszym kierunku FA nie wykryje. A to niby dlaczego? Skąd radar ma wiedzieć w jakim kierunku jedzie pojazd? Efekt Dopplera :) Polarny 24-01-2017, 22:34 Rozumiem,że ten samochód stał a nie się toczył/dojeżdżał do skrętu. Dokładnie tak. Auto stało, przepuszcało ludzi na pasach. stojące na światłach(chodzi mi o sygnalizację drogową)-to jest bardzo dobre miejsce na testy,zwłaszcza jak auta stoją w kierunku na wprost,a my skręcamy w lewo lub w prawo i mamy oddzielny pas do skrętu ;) To jest właśnie bardzo zły test. FA inaczej reaguje jak tylko lekko skręcimy kierownicą. Tak jak pisałem - na łuku także 'omija' auta jadące przed Tobą na prawym pasie. Zdarza się jednak (mocny łuk), że je zlokalizuje. System idealny nie jest, ale działa zaskakująco inteligentnie jak na system z nieruchomą głowicą. Ruch kierownicy czy nawet wrzucenie kierunkowskazuje powoduje, że FA inaczej traktuje to co wykrywa. Bump: Efekt Dopplera :) Efekt dopplera ma sens, gdybyśmy stali w miejscu mierząc. A poruszamy się, więc nie jestem pewien, że to będzie miało zastosowanie. Masz gdzieś konkretny rysunek z rozkładem fal dla obiektów mierzonych poruszającego się i stojącego? MaXyM 24-01-2017, 23:26 IMO nie musisz stac w miejscu. Znasz czestotliwosc fali i predkosc jej rozchodzenia sie (w przyblizeniu). Obiekt przed toba traktujesz jako odbierajacy fale a zarowno wysylajacy fale. A poza tym znasz i swoja predkosc. Polarny 24-01-2017, 23:36 Masz wokół wiele obiektów odbijających falę. To o czym Ty piszesz, to sytuacja akademicka. Jak wspomniałem - pokaż schemat sytuacyjny, gdzie Ty jako odbiorca poruszasz się, a obiekt mierzony stoi. To już nie jest takie oczywiste, nawet znając dokładnie swoje parametry ruchu. Tak czy inaczej - dlaczego więc mój FA reaguje? Rafał A.(antek) 24-01-2017, 23:43 mój dziś zareagował na pojazd w ruchu, ale po przestawianiu na C+ na "blisko" czy jako to tam jest, w ustawieniu normal i "daleko" w ogóle nie reaguje. No i reakcja na 3 metry przed, co właściwie jest nie potrzebne bo i tak nie uniknie sie kolizji, za blisko. Reakcja tylko komunikatem, brak hamowania i twardego pedału. Raz przy ACC zdarzył mi sie twardy pedał, jak przed skrzyżowaniem auta ostro zahamowały, ale nie wiem czy to wynik wcześniejszego hamowania przez ACC czy FA zadziałał, komunikatu nie było. PS, a czy FA w polifcie nie działa inaczej? nie ma może innego czujnika albo kamery na szybie dodatkowo? MaXyM 25-01-2017, 00:34 Masz wokół wiele obiektów odbijających falę. Kat odbicia rowny jest katowi padania. Radar wysyla wiazke tylko przed siebie i tylko wiazka odbita od obiektu przed nim moze wrocic do tegoz radaru. OK mozna mowic o szerokosci wiazki, o rozproszonych odbiciach, ale pewnie jakos to jest technologicznie rozwiazane. W koncu radary sie stosuje od 2WW wiec technologia nie jest nowa. Poza tym wydaje mi sie ze system ostrzegania reaguje nie na roznice predkosci a na zmiane predkosci obu pojazdow. Czyli ze pojazd przed toba zwalnia "szybciej" niz pojazd prowadzony przez Ciebie. Wtedy problemem moze byc kiedy pojazd przed toba stoi. Czemu tobie reaguje na stojace auto? Nie wiem. Moze przyczyna lezy w bledzie pomiaru. Moze sygnalizacja jest z opoznieniem a tak naprawde w momencie pomiaru tamto auto sie jeszcze poruszalo. Mnie nigdy radar nie zareagowal na stojace auto. Zreszta sprobuj na parkingu. Imo nie zareaguje. No i troche humorystycznie: jakby sie nie dalo okreslic, ktory obiekt jest w ruchu i w jakim kierunku, to by sie biedne nietoperze zderzaly o siebie podczas lotu :) Polarny 25-01-2017, 06:19 Dlatego też nietoperze potrafią 'zmierzyć' obiekt stojący - inaczej zderzałyby się o ścianę. jvc 25-01-2017, 06:55 MaXyM dobrze pisze. Sprawdź w bezpiecznym miejscu na parkingu i najlepiej nagraj rejestratorem ;) Golson 25-01-2017, 07:34 Radar wysyla wiazke tylko przed siebie i tylko wiazka odbita od obiektu przed nim moze wrocic do tegoz radaru. OK mozna mowic o szerokosci wiazki, o rozproszonych odbiciach, ale pewnie jakos to jest technologicznie rozwiazane. Popełniasz podstawowy błąd - fale radiowe to nie jest wiązka laseru, która rozchodzi się w jednym kierunku. MaXyM 25-01-2017, 10:07 jak nie? fale radiowe to wiazka elektromagnetyczna, podobnie jak swiatlo (laser). Uprzedzajac, wiem o dwoitym charakterze swiatla. Oczywiscie zachowanie fali radiowej w pewnych domenach bedzie sie roznic a to z powodu roznicy atrybutow (czestotliwosc, energia), ale zasady fizyki sie aplikuja tak samo (rozproszenie, odbicie, przesuniecie fazy etc). Polarny ja nie podwazam faktu ze radarem mozna wykryc nieruchomy pojazd. to ty podwazales mozliwosc rozroznienia stojacego i poruszajacego sie pojazdu. sygnalizowanie czego stojacego jest niepraktyczne. po pierwsze alarm by piszczal duzo czesciej (sciany, barierki, kosze na smieci etc): wszystko co nieruchome. A poza tym system ma sygnalizowac o czyms co kierowce moze zaskoczyc. nieruchomy przedmiot zwykle tym nie jest. Zalozenie ze system dziala tylko z obiektami poruszajacymi sie a co wiecej przed toba i tylko w twym kierunku pokrywa requirementy a rownoczesnie eliminuje side-effects. win-win :) Parch 25-01-2017, 10:17 Dżizas. Normalnie zaraz całeczkę ktoś rozpisze, albo fizykę kwantową wprowadzi. Może wróćmy na Ziemię i piszmy o doświadczeniach z życia, bo to jak się fale rozchodzą mało komu daje obraz działania ACC i FA. U mnie FA nie działa na stojące obiekty. Nie hamuje też samodzielnie, tylko ostrzega i ewentualnie "utwardza" pedał hamulca. EDIT: @Polarny (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=11666) jest chyba pierwszym, któremu FA sam hamuje. Thot85 25-01-2017, 11:58 U mnie FA nie reaguje na stojące przedmioty i nie hamuje sam, jest tylko komunikat i przygotowanie hamulców na nagłe hamowanie... Golson 25-01-2017, 13:01 jak nie? fale radiowe to wiazka elektromagnetyczna, podobnie jak swiatlo (laser). Uprzedzajac, wiem o dwoitym charakterze swiatla. Oczywiscie zachowanie fali radiowej w pewnych domenach bedzie sie roznic a to z powodu roznicy atrybutow (czestotliwosc, energia), ale zasady fizyki sie aplikuja tak samo (rozproszenie, odbicie, przesuniecie fazy etc). Nie neguję charakteru promieniowania, a jedynie stwierdzenie, że rozchodzi się w jednym ściśle określonym kierunku. O kierunku możemy mówić w przypadku laseru gdzie kąt rozbieżności wiązki jest w zdecydowanej większości codziennych zastosowań pomijalnie mały. Antena radaru promieniuje w pewnym kącie bryłowym i wszystko to co w nim się zawiera powoduje powstanie echa, które, zgodnie z zasadą odwracalności, jest w stanie odebrać. Echo to może być co najwyżej bardziej lub mniej wyraźne, a jak się producent "obiektu" postara może być niemożliwe do zidentyfikowania (w zależności od kształtu, materiału, etc.). MaXyM 25-01-2017, 15:58 No... kierunek jest scisle okreslony: dzieki budowie nadajnika i jego ustawieniu. Nigdzie nie napisalem ze wiazka radiowa jest skupiona jak ta laserowa. Natomiast mimo tego oddzialuja na nia fizyczne prawa w tym te dot. odbicia. Radar "swieci" do przodu formujac wiazke w cos na wzor stozka. Najwiekszy energetyczny udzial w odbiciu beda mialy pojazdy z przodu (odbicie pod katem prostym). Oczywiscie czesc fal sie odbija od obiektow nie bedacych w osi ale plaszczyzny, ktore na to pozwalaja sa juz b. male. Takie fale moga byc ignorowane jesli ich ilosc (energia) spadnie pod zdefiniowany treshold. Czesc jest tez ignorowana ze wzgledu na zmierzona odleglosc. Ale mam wrazenie ze to wszystko wiesz :) Golson 25-01-2017, 16:46 No... kierunek jest scisle okreslony: dzieki budowie nadajnika i jego ustawieniu. Kierunek to prosta (pozornie tu w uproszczeniu można by przyjąć "oś") jednak anteny projektuje się by w zadanym kącie bryłowym promieniowała z jednakową intensywnością. To oczywiście warunki idealne jednak pisanie, że ich echa będą "b. małe" jest błędem. MaXyM 25-01-2017, 21:06 Beda male w porownaniu do odbicia od auta jadacego wprost przed radarem i dlatego beda pominiete przez system. Aby byly duze musialyby istniec odpowiednio duze plaszczyzny orientowane pod katem prostym wzgledem fali radiowej wyslanej pod katem od naszego auta. Innymi slowy, wiekszosc fal (energii) wyslanych pod katem wzgledem osi naszego auta, nigdy do radaru nie wroci. Jakby ktos sie zgubil, to miala byc odpowiedz na zdanie Polarnego "Masz wokół wiele obiektów odbijających falę" Rafał A.(antek) 25-01-2017, 22:19 Z dzisiejszych testów 1) po przestawieniu na '"późno" FA zaczął sie uaktywniać, jak raz dał komunikat, to później juz dawał za każdym podjechaniem do innego auta, ale dystans max 5m 2) FA sam sie przestawił w C+ z "późno" na "wcześnie' ????? 2) FA zadziałał, z puszczonym gazem (hamowanie silnikiem) 4) FA zadziałał na dotaczaniu z wciśniętym sprzęgłem 5) FA zadziałał przy hamowaniu 6) FA zadziałał przy hamowaniu z wciśniętym sprzęgłem 7) FA zadziałał na stojący pojazd. ale tylko raz, jak jechałem z górki, przy czym spora prędkość najechania ok 50km/h Trudne to do powtórzenia, bo zwykle dojazd do auta stojącego wychodzi ok 20km/h a wtedy chyba FA w ogóle nie działa. a) FA daje mi tylko komunikat, na pewno nie hamuje b) nie czułem przygotowanego hamulca c) wydaje mi się, że czułem tuz przed komunikatem lekkie szarpniecie samochodu jak by na ułamek sekundy ktoś dotknął hamulca d) dystans do auta przy komunikacie zdecydowanie za mały, i nie widzę różnicy w zależności od tego co w C+ ustawione,. ale może muszę wyregulować radar, wygląda jak by patrzył za wysoko, łatwo wykrywa ciężarówki, wykrył auto przy zjeździe z górki. totek2 25-01-2017, 22:26 2) FA sam sie przestawił w C+ z "późno" na "wcześnie' ????? u mnie sie przestawia po ponownym uruchomieniu silnika, tylko ja mam moduł z pezdlifta w polifcie i to moze byc to. Rafał A.(antek) 25-01-2017, 22:34 po ponownym uruchomieniu silnika to się przestawia u mnie na NORMALNIE czyli na środkową opcje. PS, a poza tematem, zauważyłem taką prawidłowość, że jak gaszę auto i zapalam po niedługim czasie, to po odpaleniu pracuje na ostatnich ustawieniach wszystkiego, czyli np FA jest włączony, podgrzewanie siedzeń tak jak było ustawione. Jak auto stoi dłużej to wszystko sie wyłącza/resetuje. Też tak macie? totek2 25-01-2017, 22:36 No ja niestety tak, tylko u mnie przestawia się na wysoka czułość. Tak jakby jakiegoś podtrzymania zasilania brakowało lub bateryjki w module :) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Rafał A.(antek) 25-01-2017, 22:52 2) FA sam sie przestawił w C+ z "późno" na "wcześnie' ????? To to mi sie podczas jazdy przestawia, ustawiam na pozno, kilka alertów i jak sprawdzam jest ustawione na wcześnie. totek2 26-01-2017, 05:21 No to u mnie jednak inaczej bo nie kojarzę żeby mi się podczas jazdy zmieniło. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Parch 26-01-2017, 07:13 Moim zdaniem nie powinno się nic samo przestawiać w ustawieniach C+. Rafał A.(antek) (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=1147), totek2 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=145772) - wrzucilibyście wasze konfiguracje sprzętowe ACC na forum, to może ktoś coś mądrego wymyśli. W przypadku kolegi totek2 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=145772) wiadomo, że BCMi (międzylift) i C+ (polift) są nie do końca ze sobą kompatybilne. Może dlatego C+ nie "trzyma" zadanych ustawień? Golson 26-01-2017, 07:38 Beda male w porownaniu do odbicia od auta jadacego wprost przed radarem i dlatego beda pominiete przez system. Mogą być pominięte ale nie będą małe. Aby byly duze musialyby istniec odpowiednio duze plaszczyzny orientowane pod katem prostym wzgledem fali radiowej wyslanej pod katem od naszego auta. Wprowadzamy zatem od dyskusji pojęcie "aspektu", który powinien być jednak odróżniony od samej lokalizacji obiektu w kącie bryłowym promieniowania anteny. totek2 26-01-2017, 07:53 W przypadku kolegi totek2 wiadomo, że BCMi (międzylift) i C+ (polift) są nie do końca ze sobą kompatybilne. Może dlatego C+ nie "trzyma" zadanych ustawień? niedługo będzie wiadomo bo będę wymieniał BCM'a na polifta. pretorian2 26-01-2017, 09:32 Mnie dzisiaj forward alert wyskoczył jak jechałem łukiem, ostrzegł przed pojazdem na lewym pasie stojącym na lewoskręcie. Oczywiście kąt łuku był taki, że w pewnym momencie wyglądało to tak jak by pojazd na lewoskręcie był na moim pasie przede mną. FA nigdy nie przygotował hamulca ani tym bardziej sam nie hamował. grafmarr 26-01-2017, 09:42 Moze sygnalizacja jest z opoznieniem a tak naprawde w momencie pomiaru tamto auto sie jeszcze poruszalo. Coś takiego właśnie sugerowałem wcześniej pisząc, że wszystko dzieje się w ułamkach sekund i tak naprawdę percepecja człowieka jest tu ograniczeniem. W momencie gdy rozlega się alarm dźwiękowy FA postrzegamy przed nami stojący samochód, który jednak w momencie pomiaru jeszcze był ruchu. Wrażenie jednak jest tak silne, przynajmniej w moim przypadku, że odbieram to jako reakcję na stojący przede mną samochód. Miałem też kilka razy sytuację jaką opisywał Polarny, system FA włączał alarm gdy mijałem samochód w prawoskręcie 90 stopni, który już właściwie zjechał z pasa ruchu (był na jego granicy). Biorąc pod uwagę kierunek wektora jego ruchu, to w stosunku do mojego był on nieruchomy lub prawie nieruchomy i tutaj też myślę, że różnicę robi to "prawie". Dodam, że jeśli taki samochód w prawoskręcie omijałem z prędkością większą niż 60 km/h, a był on na granicy pasa ruchu to FA nie tylko alarmował , ale uruchamiał też hamowanie, które odpuszczał gdy tylko mijałem zjeżdżający samochód. W sumie efekt dość nieprzyjemny, sam nigdy bym w takiej sytuacji nie hamował. Zaś, co do przedstawionych przez poprzedników analiz sposobu działania radaru ACC dodam tylko, że nie powinniśmy przeceniać "inteligencji" tego systemu. Według mnie tam działa wyłącznie proste obliczenie czasu powrotu fali odbitej od poprzednika, które określa odległość od niego i w następujących po sobie sekwencjach analizuje czy ta odległość maleje, uwzględniając tempo zmniejszania odległości, co przy znanej prędkości własnej pojazdu daje impuls do zadziałania FA przy zadanych parametrach. Przyznam, że nie wiem jak taki system miałby wykrywać, czy obiekt od którego odbija się fala stoi czy jest w ruchu. Możliwe, że algorytm obliczeń i proces analizy jest bardziej złożony i system potrafi w czasie rzeczywistym jednoznacznie określić, czy przeszkoda porusza się, czy nie? Niezależnie od tych wszystkich dywagacji ja jestem zadowolony z jego działania. pretorian2: u mnie, jeśli FA włącza alarm dźwiękowy hamulec zawsze jest na "podwyższonej gotowości". januszps 26-01-2017, 19:09 A ja mam pytanie raczej odwrotne. Zakupiłem Mk4 polift 2013 (2.2 Durashift) z ACC, które tak naprawdę było moim "fiołem" przy poszukiwaniu auta. Nawet wcześniej zastanawiałem się czy aby nie upgrade'ować do normalnego z 2008. Generalnie nie do końca jestem zadowolony z ACC, gdyż miałem troszkę większe oczekiwania. Składa się na to między innymi kwestia późniejszego przyspieszania przy zwalnianiu pasa przez poprzedzające auto, wyraźnego zwalniania w znacznej odległości od poprzedzającego auta (zbyt dużej nawet przy minimalnych ustawieniach), używania hamulców a nie silnika do zwalniania. Oczywiście są i pozytywy, ale zastanawiam się czy nie kupić sobie kapelusza by lepiej się wpasować wizerunkowo przy takiej jeździe. to wszystko powoduje, że jazda staje się zdecydowanie mniej płynna, częściej używam pedału gazu i jestem bardziej spięty i skupiony. wynika to z faktu, że np. wjeżdżając w dziurę miedzy dwa pojazdy tak aby dać szybszym możliwość wyprzedzenia i tak na 100 m przed poprzedzającym pojazdem muszę wyjechać na lewy pas bo inaczej auto zahamuje i zwolni. To co mogło by rozwiązać sprawę to możliwość decyzji/przełączenia czy chcę jechać na CC czy na ACC. Stąd pytanie czy istnieje taka opcja bez dezaktywacji programowej ACC? Niestety nie doszukałem się takiej możliwości w instrukcji, ale możne są inne sposoby bądź istnieje możliwość zmniejszenia czułości układu lub odległości reakcji. Rocznie wykręcam ok 55kkm. Na wcześniejszym aucie zrobiłem 250kkm (dobiłem do 315 kkm) z czego znaczną ilość jeśli nie większą część używając CC. Do nowego auta mogłem się już przyzwyczaić bo od września zrobiłem już 20 kkm. pozdr janusz Parch 26-01-2017, 19:15 Niestety nie można się przełączać pomiędzy zwykłym tempomatem, a aktywnym. EDIT: Ja wiedząc, że ACC wcześniej hamuje dodaję czasem gazu w sytuacji, gdy np. chcę przepuścić szybszy samochód i od razu zmienić pas. grafmarr 26-01-2017, 19:48 Składa się na to między innymi kwestia późniejszego przyspieszania przy zwalnianiu pasa przez poprzedzające auto Też na to zwróciłem uwagę. Na pierwszej jeździe autostradowej czekałem po prostu, aż system sam przyspieszy do zadanej prędkości i dziwiłem się, że robi to tak wolno. Dopiero przy kolejnej jeździe wpadłem na to, że nie ruszając ustawień ACC przyspieszam naciskając pedał, który w zależności od sytuacji na drodze odpuszczam w pobliżu zadanej prędkości, a nieraz znacznie powyżej tej ustawionej i wtedy kontrolę ponownie przejmuje ACC. To rozwiązuje problem "kapelusza". Nie pamiętam tego dokładnie, ale chyba przy znacznym przekroczeniu nastawionej prędkości włącza się w pewnym momencie sygnał dźwiękowy i ACC wyłącza sterowanie. Możliwe, że ma na to wpływ też czas jak długo jedziemy na zawyżonej prędkości. Natomiast nie zauważyłem tego drugiego problemu, zbyt wczesnego zwalniania. No i przy zwalnianiu, takie jest moje odczucie, system w początkowej fazie nie używa hamulców, ale robi to silnikiem, a dopiero przy zbyt małej odległości od poprzedzającego samochodu uruchamia hamulce. januszps 26-01-2017, 20:09 Powyższe potwierdza, że paradoksalnie auto z ACC wymaga większej ingerencji niż z CC jeśli chce się zachować płynność jazdy. Przy przesterowaniu ACC poprzez naciśnięcie gazu, i lekkie jego zwolnienie następuje gwałtowne hamowanie, więc trzeba wszystko robić z bardzo dużym wyczuciem. Ze względu na to, że to jest 2.2 200KM z Durashiftem jazda zapewniająca mi przy wcześniejszym 2.0 140 KM około 1000 km zasięgu w przypadku nowego kończy się na max 750 km bo "elektroniczny" wskaźnik poziomu paliwa pokazuje Zero. tak więc prędkość jest dość niewielka rzędu 110/120 na liczniku. Powyżej 120 zdecydowanie wcześniej i mocniej hamuje. Jako, że wracam po ciemku i droga nieoświetloną (S8) bardzo łatwo mogę zaobserwować rozświetlone pobocze z tyłu auta w momencie reakcji ACC na poprzedzające auto. Generalnie skutkuje to znacznym wzrostem zużycia hamulców jak i konsumpcji paliwa. W tradycyjnym CC właściwie nie hamowałem a używałem przycisków na kierownicy do włączania/wyłączania, przez co tarcze hamulcowe przejechały w aucie (oryginalnie) około 250 kkm. Moim skromnym zdaniem jest to system niedopracowany, gdyż w zadnym stopniu nie przekłada się to na optymalną jazdę. Jakość ACC gdy wspominałem jakie auto chcę kupić skwitował mi kolega projektujący systemy i radary ACC w tym te dla forda, opisując je jako najtańsze dostępne wersje. pozdr.janusz Rafał A.(antek) 26-01-2017, 20:32 wrzucilibyście wasze konfiguracje sprzętowe ACC na forum tzn co mam wrzucić? MaXyM 26-01-2017, 20:43 Moim skromnym zdaniem jest to system niedopracowany, gdyż w zadnym stopniu nie przekłada się to na optymalną jazdę. Mysle, ze w pierwszej kolejnosci trzeba sobie odpowiedziec do czego sluzy. IMO jest rozszerzeniem zwyklego tempomatu i mozliwosc "powieszenia sie" za innym autem. Raczej nie sluzy do jazdy w tlumie aut (nawet na autostradzie). Niby reaguje na auta zmieniajace pozycje/pasy ale nalezy to traktowac jako skutek uboczny a nie wlasciwosc (i zarzucac ze jest niedopracowana). Drugi krok to nauczyc sie z nim jezdzic. Wiedziec w jakich sytuacjach czego mozna sie spodziewac. To ze auto pozno przyspiesza kiedy poprzedzajace auto zjedza z naszego pasa? No jasne... ale zarowno konstruktor chcial aby auto wczesnie reagowalo na wjazd innego auta na nasz pas. Zeby ACC wiedzialo ze poprzedzajace auto zjezdza z pasa potrzebowaloby systemy na poziomie Tesli. A i te nie sa doskonale jak wiadomo. Parch 26-01-2017, 21:22 tzn co mam wrzucić? Numery pompy ABS, radaru i modułu ACC oraz BCMi. totek2 26-01-2017, 21:31 ABS - Moduł układu przeciwblokującego ABS / Układu przeciwpoślizgowego TCS Nr części: BG91-2C405-FB Strategia: BG91-14C036-FB Kalibracja: BG91-14C037-FB CCMii - Moduł układu kontroli prędkości Nr części: AG9N-14B588-BA Strategia: AG9N-14C172-BA Kalibracja: AG9N-14C173-BA BCMii - Modul sterujacy ukladami nadwozia Nr części: AG9T-14A073-CD Strategia: AG9T-14C094-AD Kalibracja: AG9T-14C095-AD update: BCM kilka dni temu aktualizowałem do AG9T-14A073-CE januszps 26-01-2017, 21:36 MaXyM, zdaję sobie (jako inżynier) sprawę z marginesów bezpieczeństwa jakie są przyjmowane na różnych etapach projektowania tak aby uwzględniały również "nieprzewidywalne" zachowania bądź błędy użytkownika. Niemniej jednak jakkolwiek by na to nie patrzeć, to sytuacja kończy się na stylu jazdy "dziadka w kapeluszu nadużywającego hamulca" 100 m za poprzedzającym autem. Moja opinia jest, że jest to niedopracowane rozwiązanie na etapie Mk IV. Tempomat, CC czy ACC służy właśnie długim jazdom na autostradach i własnie na nich jest najbardziej przydatny. Nie miałem okazji jeździć innymi autami z ACC poza SuperB podczas jazdy testowej (lecz za krótko) aby mieć porównanie i bardzo mnie to interesuje jak działa tenże wynalazek w innych markach. Niemniej jednak zwalnianie poprzez hamowanie na 100 m za ciężarówką przy różnicy prędkości rzędu 20/30 km to właśnie niedopracowanie. Z przyspieszaniem oczywiście całkowicie się zgadzam, gdyż "tępy" radar nie może znać intencji (np. włączony kierunek, rozpoczęty już manewr, itd) auta poprzedzającego aby podjąć decyzję o rozpędzaniu się. Napisałem to po to, aby wyrazić na temat ACC swoją opinię jako osoby, która przejeżdżając w 5 m-cy 20 kkm używając na 80% dystansu ACC mając już jakieś spostrzeżenia, podzielić się nimi gdyż mogą okazać się przydatne innym w podjęciu decyzji o modyfikacji bądź zakupie. szkoda tylko, że nie ma opcji przełączenia na zwykły CC, co niewątpliwie byłoby przydatnym elementem poprawiającym mi komfort jazdy. zrobiłem dystans 1200 km (Polska Szwajcaria) oboma autami, z CC i ACC i zdecydowanie łatwiej i płynniej prowadziło mi się auto z CC. znacznie lepiej się z nim rozumiałem gdyż działało jak chciałem (ja miałem kontorlę). Oczywiście dostrzegam i pozytywy takiego rozwiązania niemniej jednak, nie wiem czy podjąłbym decyzję o upgradzie z normalnego CC. pozdr. janusz MaXyM 26-01-2017, 21:48 Jak mowie, to kwestia nauczenia sie/przyzwyczajenia sie do nowego tempomatu. Po prostu uzywa sie go troche inaczej i w troche innych sytuacjach niz normalny. Z tym 100m to przesadzasz bo 100m to zasieg od kiedy radar widzi poprzedzajace auto. reszta zalezy od odleglosci ("czasowej") ktora ustawiasz. A ze ustawiasz - to auto probuje sie tego trzymac. I z wlasnego doswiadczenia wiem, ze jest tam tez jakas tolerancja i na pewno ACC najpierw probuje hamowac silnikiem. Tyle ze przy roznicy 30km/h hamowanie silnikiem nie wystarczy na 100m Inna spraw ze moze program sterujacy tym jest w polifcie troche inny niz w przedlifcie. Natomiast nie mam doswiadczenia z innymi autami. januszps 26-01-2017, 21:55 Odległość określam na podstawie słupków i prostym odcinku drogi. Oczywiście dokładne dostrzeżenie czy jest to 90 czy 110 m jest niemożliwe, natomiast ogólnie rzecz ujmując na taką ją szacuję. różnica prędkości 20 km/h to nie jest duża różnica i auto najpierw powinno podejmować próbę uregulowania prędkości odpuszczając gaz. Inna sprawa, ze być może na innym ustawieniu (więcej niż minimalna odległość) będzie inaczej reagować (bez hamulca). sprawdzę, gdyż nie pamiętam tego. janusz edit: Na usprawiedliwienie auta podkreślę, że jest to automat Durashift, przez którego, z mojej obserwacji, auto znacznie później zaczyna zwalniać po puszczeniu gazu. Stąd pewnie wynika nadużywanie hamulców. Dodam, że pełen podziwu jestem dla tych, którzy sami dokonali takiej modyfikacji oraz dla tych, którzy do tego doszli i podzielili się wiedzą. Na szczęście ja sam się nie zdecydowałem na to i teraz nie żałuję ;) Tka na marginesie to nawet sprawdziłem co mogłem bez nadmiernego rozmontowywania auta czy mogę w starym założyć ACC i póki co miałem wszytko: kabel z wtyczką, bezpieczniki, okablowanie w desce - i tu się zatrzymałem. Polarny 26-01-2017, 23:31 No Panowie, to chyba mam bardzo wyjątkowe auto. Z moich testów wynika, że u mnie wykrywa auto poprzedzające z odległości ok. 150 metrów i przepięknie hamuje silnikiem i dopiero na końcu hamulcami jak trzeba (w sumie hamulce używa jak auto z naprzeciwka hamuje, bo tak to potrafi skutecznie wyhamowac silnikiem). Jeżdżę na najmniejszej odległości. A jeżdżę dosyć dużo i w sumie praktycznie cały czas na ACC. Parch 27-01-2017, 07:18 u mnie sie przestawia po ponownym uruchomieniu silnika, tylko ja mam moduł z pezdlifta w polifcie i to moze byc to. Umknęła mi wcześniej ta informacja. A modułu AG9N-14B588-BA nie zamierzasz wymieniać na poliftowy? totek2 27-01-2017, 07:22 A modułu AG9N-14B588-BA nie zamierzasz wymieniać na poliftowy? Nie planuje, najpierw wymienię BCM'a i zobaczę czy coś się zmieni ale nawet jak nie to modułu ACC nie będę ruszał. Umknęła mi wcześniej ta informacja umknęła bo zaczął się śmietnik z tego wątku robić, od kilku stron przekomarzania w którą stronę samochody jeżdżą. Rafał A.(antek) 27-01-2017, 07:28 Numery pompy ABS, radaru i modułu ACC oraz BCMi. nie wiem czy ids to odczyta a nic innego nie mam. ale mozna po VIN sprawdzić. grafmarr 27-01-2017, 07:34 Niemniej jednak zwalnianie poprzez hamowanie na 100 m za ciężarówką przy różnicy prędkości rzędu 20/30 km to właśnie niedopracowanie. Napiszę tak, podobnie jak Polarny mam chyba wyjątkowe ACC. Co prawda na razie przejechałem z nim tylko ok. 3k km, ale nie zdarzyło mi się jeszcze nigdy przedwczesne hamowanie hamulcami. Wręcz przeciwnie, zwłaszcza na początku przy pierwszych jazdach, wydawało mi się, że hamulce uruchamiane są zbyt późno, jednak szybko się przyzwyczaiłem do sposobu reakcji ACC. Na autostradzie ustawiam ACC na jedną kreskę i dla mojego stylu jazdy jest to optymalne. Nie mam żadnego dyskomfortu płynności jazdy, poza wspomnianym wolnym przyspieszaniem do zadanej prędkości po przymusowym zwolnieniu na które jednak nauczyłem się odpowiednio reagować. Przy zwykłym CC miałem zdecydowanie więcej do "roboty" w trakcie jazdy. Uważam, że ta opinia o niedopracowaniu systemu jest nadużyciem. Jak również pisanie, że w Fordzie są to najprostsze i najtańsze ACC, z tego co wiem to identyczne rozwiązania ma wiele modeli Volvo i Jaguara, a więc trochę inna półka cenowa. Zresztą ACC w Fordach to chyba nawet zwykła implementacja systemów opracowanych przez Volvo w okresie, gdy ten należał jeszcze do Forda. To nie są systemy, które mają odgadywać myśli kierowcy i analizować wszelkie możliwe zdarzenia na drodze. Póki co takich jeszcze nie ma. Na razie to kierujący musi się nauczyć optymalnie wykorzystywać jego możliwości. januszps: możliwe, że sposób reagowania ACC w przypadku automatu Durashift jest inny, niż ręczna skrzynia u mnie, jeśli jednak ACC wykrywa poprzednika dopiero przy odległości 90-100 m to jest z nim coś nie tak. Mój radar podobnie jak u Polarnego wykrywa przy odległości stukilkudziesięciu m, ale nie podejmuje wtedy jeszcze żadnej akcji. Dopiero w odległości kilkudziesięciu m zaczyna zwalniać silnikiem. Akcja z hamulcami podejmowana jest naprawdę w ostatnim momencie, sam nie raz miałem ochotę zareagować wcześniej i nie chodzi tu o awaryjne hamowanie, ale o zmniejszenie tempa zbliżania do poprzednika. totek2: rzeczywiście, zaśmiecamy trochę wątek, ale chyba nie ma sensu zakładać w tym temacie innego. mm32 27-01-2017, 08:26 Z moich testów wynika, że u mnie wykrywa auto poprzedzające z odległości ok. 150 metrów i przepięknie hamuje silnikiem i dopiero na końcu hamulcami jak trzeba U mnie jest dokładnie tak samo. Parch 27-01-2017, 08:44 U mnie również. I do tego hamowania silnikiem, albo jak kto woli "odpuszczania gazu" po wykryciu poprzedzającego samochodu trzeba się właśnie przyzwyczaić. Ja nauczyłem się szybciej zmieniać pas, żeby ACC mi nie zwalniał, a jak drugi pas jest zajęty, to naciskam na "gaz" i wtedy dojeżdżam trochę do poprzednika bez zwalniania. januszps 27-01-2017, 08:56 Jak wspomniałem z 20 kkm 80% przejechałem na tempomacie. Również przejechany dystans pozwolił mi na wykonanie oceny obecnego auta vs wcześniejsze. (Opinia o najtańszym komponencie nie jest moja lecz kogoś kto w tym siedzi od podszewki w firmie to projektującej i w sumie nie spodziewałem się żadnego innego efektu na jej napisanie.) Natomiast kluczem w moim średnim zadowoleniu z ACC jest raczej skrzynia biegów. jak już wspomniałem, mój wcześniejszy styl jazdy eliminował hamowanie. Jednak opóźnienie jakie mam między wykryciem pojazdu a zwalnianiem w postaci hamowania to może 1 sekunda (max). Właściwie testując sprawę i dojeżdżając do odległości reakcji już sprawdzam lewy pas i czaję się kiedy pojawi się wykrycie. Być może odległość to 100-150 m i nie wiem jak to można dokładnie zmierzyć by być pewnym odległości jak przedmówcy (proszę o sugestie ;) ) nie zmienia to faktu, że auto zaczyna od hamowania a następnie bardzo powolnego dojeżdżania. jak wcześniej wspomniałem, odległość jaką przejeżdża auto po zdjęciu nogi z gazu i rozpoczęciem hamowania silnikiem jest zdecydowanie większa w tym aucie niż w 2.0 z manualem. Chodziło o przekazanie opinii i ewentualne skonfrontowanie jej z innymi użytkownikami w szczególności jeśli mieli doświadczenie w jeździe autem w podobnej konfiguracji (silnik/skrzynia). pozdr. janusz Polarny 27-01-2017, 17:09 (Opinia o najtańszym komponencie nie jest moja lecz kogoś kto w tym siedzi od podszewki w firmie to projektującej i w sumie nie spodziewałem się żadnego innego efektu na jej napisanie.) Chodzi o radar? Jeżeli masz kogoś takiego, to mam prośbę - podpytaj co więcej potrafią radary inne, a także jak analizowana jest wiązka w momencie skrętu kierownicą, bo zmienia się ona. Być może odległość to 100-150 m i nie wiem jak to można dokładnie zmierzyć by być pewnym odległości jak przedmówcy (proszę o sugestie ;) ) Jedziesz za pojazdem i zmniejszasz prędkość tak, by dosyć wolno dojeżdżał do poprzedzającego pojazdu. I mierzysz odległość po słupkach vs moment, kiedy wskaże Ci, że wykrył pojazd. Możesz potem odpuszczać prędkość nieco w dół i górę by powtarzać sytuację. totek2 11-02-2017, 20:57 Moim zdaniem nie powinno się nic samo przestawiać w ustawieniach C+. Rafał A.(antek) (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=1147), totek2 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=145772) - wrzucilibyście wasze konfiguracje sprzętowe ACC na forum, to może ktoś coś mądrego wymyśli. W przypadku kolegi totek2 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=145772) wiadomo, że BCMi (międzylift) i C+ (polift) są nie do końca ze sobą kompatybilne. Może dlatego C+ nie "trzyma" zadanych ustawień? Wymiana bcma na polift nie zmieniła sytuacji, nadal się samo przestawia. Zostaje mi chyba tylko wymiana modułu acc na polift. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk klocolus 13-02-2017, 19:16 Zastanawiam się nad montażem tempomatu aktywnego w mondeo mk4 2009 rok przedlift. Czy poliftowy radar wraz ze wtyczką podejdzie? Na allegro jest po prostu tańszy ;) I jaki moduł wtedy trzeba, przedliftowy czy poliftowy czy wszystko jedno? :) Pozdrawiam totek2 13-02-2017, 19:18 Przeszukaj ten wątek, nieraz było pisane które części do jakich roczników pasują. Jak dobrze pamietam to SRS załączał rozpiskę. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk pxl 27-02-2017, 21:10 Także tak miałem po wymianie Yaw sensora i to w zimie !!! Bez IDS'a ani rusz. Cześć Marcin - ja to dopiero się zbierałem z moim eSiem i dorzuceniem aktywnego tempomatu... i dopiero teraz znalazłem czas by sie zabrać za wszystko - obecnie jestem już po wymianie pompy abs - i ogólnie mam jakis problem ze zczytaniem aktualnej konfiguracji z BCM - poza tym po wymianie pompy na wciąż swieci mi sie kontrolka od ESP -pomarańczowe autko na poślizgu - z tego co zauważyłem to mam jeszcze do wymiany sensor yaw - teraz mam z końcówką AG - i to chyba jest powód owego błędu... - możesz podpowiedzieć jak wyelminowałeś ów błąd u siebie? Przemek mm32 27-02-2017, 21:15 Wymień YAW i skalibruj go. pxl 28-02-2017, 21:14 - rozumiem że sensor YAW musi być z końcówką EF lub EE oraz do kalibracji niezbędny jest IDS? artur1970 28-02-2017, 21:32 EF lub EG mm32 01-03-2017, 04:19 Możesz spróbować skalibrować go forscan'em. pxl 13-03-2017, 10:55 Marcin, niestety pomimo szczerych chęci i dużej pomocy ze strony Piotra (pgrob) w tym odpowiedniej konfiguracji ELMConfig'iem - nie udało się poprawnie kalibrować sensora YAW ozn. 6G91-3C187-EG -ani forscanem, ani potem IDS'em. Podobnie jak Thot85 mam zamontowany moduł pompy nr czesci: 9G91-2C405-FA, nr strategii CG91-14C036-FA, nr kalibracji: CG91-14C037-FA i tu chyba leży problem... Być może pamiętasz że temat dołożenia ACC zainteresował mnie ponad dwa lata temu i także ponad dwa lata temu kupiłem pompę oraz zaraz potem moduł - a na forum ten temat zamiany zwykłego tempomatu na aktywny był wówczas jeszcze w fazie początkowej i stąd moje nie do końca właściwe zakupy ...a że mój ACC musiał z pewnych powodów zostać zamrożonym - więc u mnie teraz dopiero odżył :) i muszę go wreszcie sfinalizować:) - w końcu! pxl 13-03-2017, 14:01 Mam jednak jeszcze jeden problem: zakupiony radar 7G9N-9G853-BA posiada mocowanie do Mondeo MK4 przedLiftowego - a ja potrzebuję mocowanie do S-maxa przedLiftowego ... -może ktoś z kolegów posiadających Mondeo posiada uchwyt od S-maxa i zechciałby się wymienic? pxl 13-03-2017, 23:41 oraz - mam pytanie do kolegi tedi_k: pomagałeś ogarnąć problem z kalibracją sensora YAW kolegi Thot85 a dokładnie problem z softem/kalibracją modułu pompy ABS - w tamtym wypadku pompa jaka została zamontowana to: nr czesci: 9G91-2C405-FA jej hardware to: 9G91-14C227-FA a Filename z softem: (nr strategii) BG91-14C036-FA07 - u mnie wygląda to tak: nr czesci: 9G91-2C405-FA hardware: 9G91-14C227-FA nr strategii: CG91-14C036-FA nr kalibracji: CG91-14C037-FA - czy możesz podpowiedzieć jakiej kalibracji użyłeś aby nakłonić moduł pompy do współpracy z YAW? i czy może mógłbyś ową kalibrację zamieścić w zip/załączniku? Taka prośba moja :) pozdrawiam Przemo ... U mnie na froncie boju też postępy, dzisiaj dzięki tedi_k udało się skalibrować czujniki z którymi wcześniej był problem, rozwiązaniem okazało się ogranie pompy właściowym softem czyli 9. ... Bump: tedi_k 14-03-2017, 12:18 Najprawdopodobniej ograłem wtedy 9G91-14C036-FA i 9G91-14C037-FA https://www.dropbox.com/s/yjudgbudqfuw40m/9G91-14C03x-FA.zip?dl=0 pxl 14-03-2017, 13:02 Najprawdopodobniej ograłem wtedy 9G91-14C036-FA i 9G91-14C037-FA https://www.dropbox.com/s/yjudgbudqfuw40m/9G91-14C03x-FA.zip?dl=0 Dziękuję - spróbuję czy pod moją pompę to podejdzie;) tedi_k 14-03-2017, 13:04 ..podesłał? A co - powyższy link nie wystarczy???:surprise: pxl 14-03-2017, 15:12 A co - powyższy link nie wystarczy???:surprise: ... Wiesz - niedoczytałem w pierwszym momencie;) - wystarczy, wystarczy:D buk07 20-03-2017, 08:54 Wymiana bcma na polift nie zmieniła sytuacji, nadal się samo przestawia. Zostaje mi chyba tylko wymiana modułu acc na polift. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Tutaj widać dokładnie, jaki powinieneś mieć moduł ACC: http://www.fordcat.ru/shop/1/parts/1228458 Jaką masz dokładną datę produkcji auta? totek2 20-03-2017, 09:02 jaką masz dokładną datę produkcji auta? 24.09.2010 buk07 20-03-2017, 09:06 Czyli BG9T-14B588-BB, FINIS 1723151 totek2 20-03-2017, 09:08 No tak, czyli tak jak pisałem wymiana. Ale ACC działa wiec dam sobie spokój. buk07 20-03-2017, 09:19 Czyli po Twoim przykładzie widać, że te moduły AG9N-14B588-B* nie powinny być stosowane w poliftach. Niby działają, ale nie do końca... Magik, który mi zakładał ACC w przedlifcie, określił się jasno, gdy mu pokazałem taki moduł: "ja nie montuję tych AG9N ani w przed- ani w poliftach. One działają dobrze tylko w międzyliftach". totek2 20-03-2017, 09:23 Nie do końca. ACC działa normalnie, problem jest tylko z forward alert. Zmienia się czułość ale też działa. buk07 20-03-2017, 09:31 problem jest tylko z forward alert. Zmienia się czułość No właśnie, dlatego "nie do końca". To drobny problem, ale jak ktoś będzie chciał go uniknąć, to wstawi właściwy moduł i po kłopocie :) Przy okazji, czy ktoś z czytelników dokładał ACC w 1.6 EB? Bo nie mam pewności, czy fabrycznie była taka opcja. Parch 20-03-2017, 09:59 BG9T-14B588-BB Ma być BG9T-14B588-Bx. Ostatnia litera nie ma znaczenia. EDIT: Przy okazji, czy ktoś z czytelników dokładał ACC w 1.6 EB? Bo nie mam pewności, czy fabrycznie była taka opcja. Nie powinno być żadnych problemów z dołożeniem tempomatu. Przyciski pod ACC to możesz nawet z limiterem kupić, jeśli teraz nie masz. buk07 20-03-2017, 11:27 Dzięki za info. Wszystko już mam, co potrzebne. Przyciski ACC z limiterem też. Teraz przede mną najtrudniejszy etap: znaleźć czas na złożenie tego do kupy i uruchomienie. :D totek2 20-03-2017, 11:39 A wiązki masz? Jeśli tak to chwila moment :) buk07 20-03-2017, 11:46 W oryginale brakuje mi tylko wtyczki do modułu ACC. Ale samą wtyczkę z pinami mam, więc rzeźba chwilę potrwa. Dlatego nie będzie to moment, ale co najmniej pół dnia. totek2 20-03-2017, 11:47 To masz tak jak było u mnie. Chwile faktycznie trzeba mieć na to. mm32 20-03-2017, 14:21 Czyli po Twoim przykładzie widać, że te moduły AG9N-14B588-B* nie powinny być stosowane w poliftach. Niby działają, ale nie do końca... A skąd pewność,że to wina modułu ? buk07 20-03-2017, 14:48 Pewności nie ma. Jedyny sposób, żeby to udowodnić, to podpiąć ten 'właściwy' moduł u kolegi totek2 i sprawdzić czy opisane przez niego problemy zniknęły. Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka mkmj 29-03-2017, 12:25 Witam, może ktoś z was ma na zbyciu mocowanie do radaru do Forda Mondeo MK4 po lifcie? Będę wdzięczny za pomoc.. Pozdrawiam kuba976 15-04-2017, 20:23 Witam jestem i ja po montażu acc ale nie wszystko działa jak trzeba, mam problem z guzikami do acc kupiłem AM2T-14K147-DA I BS7T-14K147-AA jest to wersja z limiterem po montażu ich jest błąd w Bcm nieprawidłowy moduł przełączników, brak również reakcji na guziki. o dziwo po montażu guzików z przedlifta wszytko działa, błędów brak. próbowałem rożnych konfiguracji w ccc ale nadal nie chcą działać guziki. Bcm jak w screen mm32 15-04-2017, 20:47 kupiłem AM2T-14K147-DA I BS7T-14K147-AA jest to wersja z limiterem po montażu ich jest błąd w Bcm nieprawidłowy moduł przełączników, brak również reakcji na guziki Przyciski muszą być uszkodzone(jak zaznaczyłeś także limiter i nie działają) bo to jest na pewno komplet do ACC,zobacz tu : http://www.ebay.co.uk/itm/Original-Ford-Lenkstockschalter-Multifunktionstasten-rechts-und-links-Kabeln-/262148211513 kuba976 15-04-2017, 21:12 wyciągnąłem z auta 15 tys przebiegu, rozebrałem je, w środku wyglądają jak nowe. miałem wybrane "with adjustable speed limiter" ale mam pytanie w przypadku guzików z limiterem, powinien wybrać: -witch adaptive cruise -adaptive cruise control brake limit 2 i jeszcze co powinno być w Collision mitigration by braking ja mam wybrane without CMbB-system totek2 15-04-2017, 21:17 ja u siebie mam "CMdB- system" mm32 15-04-2017, 21:32 ale mam pytanie w przypadku guzików z limiterem, powinien wybrać: -witch adaptive cruise -adaptive cruise control brake limit 2 Powinno być -With adaptive cruise control I drugie -CMbB- system kuba976 16-04-2017, 19:27 Próbowałem jeszcze raz z tymi ustawieniami i bład niewłasciwy moduł guzików, na guzikach z limiterem czy da się sprawdzić guziki np. poprzez zmierzenie rezystancji czy są sprawne ? prawe guziki z wersji z limiterem i bez, są takie same? Miałem wymieniany czujnik skrętu kierownicy wraz z taśmą, mam założony z przedlifta. Czy możliwe żeby nie obsługiwał tempomatu z limiterem ? mm32 16-04-2017, 19:52 Tabelka przedstawiająca rezystancję niektórych przycisków: Parch 16-04-2017, 20:05 prawe guziki z wersji z limiterem i bez, są takie same? W tabelce, którą wkleił Marcin widać, że rezystancje prawych przycisków są inne dla Tempomatu zwykłego i ACC oraz dla tempomatu z ogranicznikiem i ogranicznikiem przy ACC kuba976 16-04-2017, 20:45 to u mnie prawe tak samo jak na tabelce oznaczone temp ogr a lewe: -brak 1949 -acc on -000 -can 060 -limiter 410 - <-> 254 -<---> 141 mm32 16-04-2017, 21:09 to u mnie prawe tak samo jak na tabelce a lewe: -brak 1949 -acc on -000 -can 060 -limiter 410 - <-> 254 -<---> 141 Te rezystancje są dobre - sprawdziłem to ;) kuba976 16-04-2017, 21:32 Te rezystancje są dobre - sprawdziłem to ;) Dzięki. Czy możliwe aby mój bcm nie obsługiwał tych guzików ? dodam ze te z przedlifta działają, łącznie z on/off forward alert Parch 16-04-2017, 21:43 Pisząc "z przedlifta" jakie przyciski masz na myśli? BCM poliftowy powinien obsługiwać przyciski z ogranicznikiem dla Twojego silnika. kuba976 16-04-2017, 21:52 Takie. kuba976 19-04-2017, 21:27 Wymieniłem taśmę na poliftowa. Teraz wszytko działa, acc, limiter Golson 20-04-2017, 08:30 Dobra, dłubnął bym sobie może i ja ale najpierw potrzebuje uporządkować kilka faktów: 1. Kupiłem pompę MK4 7G91-2C405-FB 2. Kupiłem YAW-a 6G91-3C187-EF 3. YAW-a wymienię sobie sam - rozumiem, że trzeba później go skalibrować - pytanie tylko czym: ELM/forscan, UCDS czy IDS? 4. Czy można wymienić YAW i skalibrować go do obecnej pompy tak żeby do czasu wymiany pompy nie jeździć bez ESP? 5. Z wymianą pompy nie chce mi się samemu bawić - no chyba, że nie ma z tym wiele "brudnej" roboty - ćwiczył ktoś samemu wymianą czy wszyscy walą do serwisu? 6. Po wymianie pompy i yawa trzeba to ponownie skalibrować/"przeprogramować" immo? 7. W tym momencie mogę sobie aktywować HLA. 8. Reszta to już "klocki lego" tj. przyciski/moduł/radar i zwykła aktywacja ELM-em? mayak 20-04-2017, 10:22 ad.6 po wymianie pompy ABS nie da się odpalić silnika, bo trzeba na nowo sparować immo pgrob 20-04-2017, 11:46 ćwiczył ktoś samemu wymianą czy wszyscy walą do serwisu? Ja wymieniałem sam. https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2418273&postcount=409 https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2423205&postcount=427 Ad.3. Ja kalibrowałem IDS-em, ale obecnie Forscan już chyba to potrafi. Ad.6. Trzeba przeprowadzić parowanie modułów (pompy). Ad.7. Tak Ad.8. Tak Golson 20-04-2017, 15:18 ad.6 po wymianie pompy ABS nie da się odpalić silnika, bo trzeba na nowo sparować immo To miałem na myśli pisząc "przeprogramować". W przedlifcie da radę tylko IDS czy czymś jeszcze można? Ja wymieniałem sam. Bardzo się trzeba ubrudzić? :mrgreen: Wskazany kanał i jakieś specjalne gusła trzeba odprawiać żeby to wykręcić? artur1970 20-04-2017, 17:58 jeżeli pytasz o pompę - wymienisz bez kanału z poziomu Matki Ziemii :one: Golson 20-04-2017, 18:51 Dokładnie o to pytałem. Wszystkie śruby na wierzchu, czy trzeba jakieś fikołki robić jak z egrem? pgrob 20-04-2017, 19:19 Po wywaleniu akumulatora i podstawy akumulatora wszystkie śruby, z tego co pamiętam, są dostępne. Trochę "gimnastyki" trzeba jednak wykonać, zwłaszcza przy odkręcaniu przewodów hamulcowych, bo nie ma tam za dużo miejsca. Generalnie się nie zraziłem i gdybym miał to robić raz jeszcze to bym robił sam. Golson 20-04-2017, 20:18 Generalnie się nie zraziłem i gdybym miał to robić raz jeszcze to bym robił sam. Jak odpowietrzałeś układ po wszystkim? pgrob 21-04-2017, 14:56 Z pomocą drugiej osoby. Syn deptał w pedał hamulca, a ja obserwowałem czy w wężyku z wypływającym płynem są bąbelki powietrza i na bieżąco uzupełniałem płyn w zbiorniku, żeby pompa nie zassała powietrza. Przykładowa instrukcja jest tu: http://www.iparts.pl/artykuly/odpowietrzanie-ukladu-hamulcowego,51.html mm32 21-04-2017, 14:57 Z pomocą drugiej osoby. W IDS'ie jest opcja odpowietrzania hamulców,nie korzystałem,ale wiem ,że jest ;) pgrob 21-04-2017, 15:08 mm32 przypomniałeś mi, że rzeczywiście jest ta opcja w IDS-ie, dwa lata temu wybrałem jednak metodę bardziej konwencjonalną ;) mrk26 21-04-2017, 17:45 Ta metoda z IDS-a jest dobra jak układ jest już odpowietrzony ;) mm32 21-04-2017, 18:16 Ta metoda z IDS-a jest dobra jak układ jest już odpowietrzony Ciekawe,metoda odpowietrzania hamulców jak układ jest odpowietrzony ? Coś raczej nie tak. Golson 21-04-2017, 18:58 Nie bardzo wiem jak jest tu w fordzie ale zdaje się, że odpowietrzanie hamulców i odpowietrzenie samej pompy to chyba nie do końca to samo? mm32 21-04-2017, 19:01 Jak dla mnie to samo bo to cały czas jest to jeden układ.Jutro jak znajdę chwilkę to rzucę okiem co ten IDS tak na prawdę robi,być może są tylko otwierane zaworki na pompie. Golson 21-04-2017, 19:32 Jak dla mnie to samo bo to cały czas jest to jeden układ. Układ jeden ale ślepy. Bez odkręcania przewodów do zacisków odpowietrzyć się go w pełni nie da, z kolei ciężko odpowietrzyć samą pompę ABS-u bez wymuszenia jej zadziałania - więc samo "pompowanie" hamulcem i upuszczanie płynu przy zaciskach też nie pomoże. mrk26 22-04-2017, 11:24 Ciekawe,metoda odpowietrzania hamulców jak układ jest odpowietrzony ? Coś raczej nie tak. Jak próbawałem odpowietrzyć pompę po wymianie IDS-em to niestety proces jest za krótki aby całe powietrze wygonić z układu, dlatego ten sarkazm ;) Zawsze możesz spróbować, daj znać poszło ;) Pozdrawiam Marcin corneliusab 22-04-2017, 11:34 Normalnie "recznie" jak sie odpowietrza po wymianie pompy ABS to sie robi dokladbie to samo jak przy zaciskach tylko z ta roznica ze pompa nie ma odpowietrznika i trzeba to robic przewodami, a potem odpowietrzac dodatkowo kazde kolo. Pozdrawiam Gesendet von meinem SM-N910F mit Tapatalk Rafał A.(antek) 22-04-2017, 13:02 IDS em trzeba ruszyć jak sie podwieszą zawory w pompie ABSu, miałem jeden taki przypadek. QUIET 27-04-2017, 18:07 Po przeczytaniu całego wątku i mi się zachciało ACC. Mam kilka pytań. Po pierwsze czy pompa BG91-2C405-AC obsługuje ACC i HLA? Po drugie rozumiem że w przypadku Mondeo po lifcie nie trzeba wymieniać YAW sensora? I po trzecie czy ktoś z dostępem do ecat mógłby mi podać numery części do mojego auta (radar, moduł ACC, pompa ABS/ESP, pstryczki przy kierze z ogranicznikiem i ewentualnie YAW sensor jeśli muszę go wymienić)? Chciałbym żeby wszystko było, że tak powiem, oryginalnie czyli w roczniku mojego auta. Z góry piękne dzięki. mm32 27-04-2017, 18:10 Mondeo po lifcie nie trzeba wymieniać YAW sensora? Pompa do wymiany. Po pierwsze czy pompa BG91-2C405-AC obsługuje ACC i HLA W polifcie nie wymieniamy YAW. Parch 27-04-2017, 19:35 Chciałbym żeby wszystko było, że tak powiem, oryginalnie czyli w roczniku mojego auta Pięknie. Tylko po co? Będzie znacznie trudniej zakupić poszczególne elementy zestawu. Najważniejsze, żeby się raczej trzymać zasady, że do poliftowego auta kupujemy poliftowe części. _fenix_ 27-04-2017, 20:06 Kupiłem auto z 2016 r z listopada, w serwisie powiedzieli ze nie da sie doposażyć auta ani w ACC, tłumaczyli ty, ze otrzymali informacje ze zmiany takich systemów bezpieczeństwa nie da sie zrobic z pominięciem procesu produkcji. tedi_k 27-04-2017, 20:47 Kupiłem auto z 2016 r z listopada, ... Temat dotyczy Mondeo MK4. Ze swoim MK5 zajrzyj do tematu https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=230697 Generalnie w MK5 ACC dodaje się relatywnie prościej niż w MK4 i nie bardzo widzę problem, że to "poza fabryką"... QUIET 28-04-2017, 09:38 Panowie a jak wygląda sprawa parowania IMMO po wymianie pompy w polifcie (mowa oczywiście o Mondeo). Potrzebny IDS z dostępem dealerskim? Czy fachowcy bez dostępu dealerskiego ogarną temat? mayak 28-04-2017, 12:46 da się ogarnąć ;) artur1970 28-04-2017, 15:24 Po przeczytaniu całego wątku i mi się zachciało ACC. I po trzecie czy ktoś z dostępem do ecat mógłby mi podać numery części do mojego auta (radar, moduł ACC, pompa ABS/ESP, pstryczki przy kierze z ogranicznikiem tutaj masz część numerów - pozostałe numery mogę wysłać na PW jerry73 04-05-2017, 18:51 Po okresie kompletacji sprzętu i montażu udało mi się uruchomić ACC w moim samochodzie. Trwało to stosunkowo długo bo nie miałem dość samozaparcia i czasu na montaż. Miałem niestety najtrudniejszy przypadek ponieważ pomimo, że mam wersję Platinium X Ford poskompił mi wiązek elektrycznych radaru i modułu -wszystko musiałem dorobić sam. Najwięcej trudności miałem z włożeniem pinu pod bezpiecznik F38. Ale w końcu się udało. Wszystko działa jak należy - chociaż działania systemu ostrzegania o przeszkodach jeszcze nie zaobserwowałem ( może za mało się starałem :)). Jeśli ktoś jest zainteresowany to posiadam na sprzedaż prawie cały komplet potrzebnych części do uruchomienia ACC w S-maxie przedliftowym ( radar, moduł, przyciski i wtyczkę radaru) - kupiłem to jako zestaw awaryjny gdyby okazało się że coś z mojego docelowego zestawu nie działa. Kilku kolegów z tego forum załączało widoki z Forscana z ustawieniami modułu CCM. Jednak mój Forscan tak jakby nie widzi tego modułu (pomimo tego, że Elmconfig go widzi). Sprawdzałem to na kilku wersjach Forscana. Czy trzeba coś dodatkowo ustawić w Forscanie aby widział ten moduł? wrzoch 04-05-2017, 21:23 Czy trzeba coś dodatkowo ustawić w Forscanie aby widział ten moduł? Pewnie masz zapisany profil swojego auta zanim złożyłeś ACC. Jak się podłączasz to pyta o zapisanie profilu czy nie pyta? tedi_k 04-05-2017, 21:26 ... Czy trzeba coś dodatkowo ustawić w Forscanie aby widział ten moduł? Nic. Nie wolno pozwolić jedynie FORScanowi aby korzystał ze starego (poprzednio zapamiętanego) profilu samochodu. Profil to właśnie lista modułów do odpytania przy uruchamianiu połącznie... Poprzednio nie było ACC, to go nie pyta "czy żyje"...:one: jerry73 05-05-2017, 05:45 Dzięki za podpowiedź. O to chodziło. Teraz wszystko gra :). BARNEY 17-05-2017, 13:47 Czy do poprawnego działania ACC potrzebna jest pompa o oznaczeniu: CG91-2C405-FC - dla auta po FL,, czy wystarczy CG91-2C405-CC. Auto już ma fabrycznie założone HLA. mm32 17-05-2017, 15:33 Taka musi być :CG91-2C405-Fx,gdzie x dowolna litera. Pompa CG91-2C405-CC to pompa IVD-S,czyli nie IVDC. Pompa IVD-S występuje tylko w poliftach i obsługuje ona HLA,ale nie obsługuje ACC. BARNEY 17-05-2017, 18:34 A miało być tak pięknie, instalacja pociągnięta od zera i na koniec jeszcze wymiana pompy BARNEY 18-05-2017, 12:10 Gdzie wymienić pompę W-wa i okolice ewentualnie 3-city i jaki koszt? buk07 18-05-2017, 13:32 W 3-city to Owsiana 13, Gdynia. Ale tanio nie będzie. Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka BARNEY 18-05-2017, 13:42 W 3-city to Owsiana 13, Gdynia. Ale tanio nie będzie. Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka Tzn. Ile, jak można zapytać buk07 18-05-2017, 13:53 Zobacz ten post i poprzednie moje - niezłą jazdę z tą wymianą pompy miałem :) https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2711603#post2711603 A koszt, jak to w ASO: wyjęcie prowizorki (starej pompy) i podpięcie nowej, która była już zamontowana, a potem 15 minut roboty z komputerem podpiętym do auta. Policzyli razem 550 PLN. BARNEY 18-05-2017, 14:08 Oki, dzięki pzdr BARNEY 22-05-2017, 19:48 Panowie, jak to jest z tymi używanymi pompami abs'u, loteria - stanu technicznego. artur1970 22-05-2017, 20:03 Jeżeli wizualnie pompa wygląda dobrze i ma obcięte przewody to jest duże prawdopodobieństwo dobrego zakupu. mayak 22-05-2017, 20:45 A coś podejrzanego dzieje? BARNEY 22-05-2017, 21:20 A coś podejrzanego dzieje? wiesz, projekt ACC Bump: Jeżeli wizualnie pompa wygląda dobrze i ma obcięte przewody to jest duże prawdopodobieństwo dobrego zakupu. czyli warto szukac z obcietaymi/całymi przewodami artur1970 22-05-2017, 22:31 tak, jest mniejsze ryzyko, że do środka dostały się zanieczyszczenia lub woda rp222 29-05-2017, 20:38 Też chciałem uruchomić ACC, ale poległem. Położyłem instalację od zera, zamontowałem graty, zmieniłem w konfiguracji i tu zaczynają się schody. HLA miałem już wcześniej uruchomiony. Wyskakują ciągle dwa błędy i ACC nie chce się uruchomić. To jest to co mi wyskakuje: ===CCMii DTC U0418:86-AF=== Kod: U0418 - Nieprawidłowe dane odebrane z modułu sterującego układem hamulcowym A Dodatkowe symptomy usterki: - Nieprawidłowy sygnał Status: - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki włączona przy tym DTC Moduł: Moduł układu kontroli prędkości ===END CCMii DTC U0418:86-AF=== ===ABS DTC U2101:00-8A=== Kod: U2101 - Konfiguracja modułu sterującego niekompatybilna Status: - DTC obecny w czasie wydania polecenia - Kontrolka usterki włączona przy tym DTC Moduł: Układ przeciwdziałający blokowaniu hamulców (Antilock BrakingSystem). ===END ABS DTC U2101:00-8A=== Pompę mam: ABS - Układ przeciwdziałający blokowaniu hamulców (Antilock BrakingSystem). Nr części: BG91-2C405-FB Strategia: CG91-14C036-CD Kalibracja: CG91-14C037-CD Radar AG9N-9G853-BB sterownik mam AG9N-14B588-BA FA działa i nawet ostrzega, a mnie zabrakło pomysłów co by dalej z tym zrobić. Napięcia i przejścia posprawdzane, masa jest, wszystko podłączone wg. schematów i nadal d**a. Może ktoś coś pomoże, plis. Mam jeszcze pytanie: czy ma znaczenie, w którym miejscu wpina się w CAN i jaka jest długość skrętki? totek2 29-05-2017, 21:19 rp222 odezwij się do mnie na PW, mogę zerknąć do niego czy wszystko jest tak jak trzeba. Adam_Zd 29-05-2017, 22:55 Witam, kompletuję części do ACC i mam problem ze zidentyfikowaniem właściwego moduły radaru i sterownika ACC. wg. Ecat radar: AG9N-9G853-CC sterownik: BG9T-14B588-BC wg. tej strony: http://www.fordcat.ru/shop/1/parts/1192150 radar: BV6T-9G853-BA sterownik: BV6T-14B588-BE Samochód: Mondeo mk4 FL, 1.6 Ecoboost, Platinium, 2014 rok. Bardziej skłaniam się żeby uwierzyć eCAT. Ma ktoś doświadczenia z "upgrade" w tym modelu / roczniku? mm32 30-05-2017, 02:51 Mam jeszcze pytanie: czy ma znaczenie, w którym miejscu wpina się w CAN i jaka jest długość skrętki? Teoretycznie ma,na schematach są nawet dokładne długości przewodów podane jakie mają być od konkretnego modułu... Potrzebny jest Twój VIN by stwierdzić ,czy auto masz międzyliftowe jeszcze.Pompę zmieniałeś ,czy taka była ? BARNEY 30-05-2017, 09:04 Czy pompa abs'u może być również z mondeo, aby była z końcówka F. Czy soft dla danej pompy ma znaczenie jeżeli pompa jest z mondeo? Parch 30-05-2017, 09:25 Nie ma znaczenia czy pompa pochodzi z Mondeo, S-Maxa, czy Galaxy. Jak zmieniałem swoją pompę, to kupiłem od Mondeo - tak była przynajmniej opisana. Speedo 30-05-2017, 09:26 ja też mam z mondeo BARNEY 30-05-2017, 11:11 panowie po zamontowaniu samego sterownika abs,pojawily sie nastepujace bledy, co moga oznaczac? 84339 pompa o oznaczeniu: CG91-2C405-FC To co mi powiedział mechanik: wygląda na to że trzeba mu wgrac dane po produkcyjne a do tego przydał by się drugi taki sam s-max, Galaxy, aktywną tą funkcją...ACC buk07 30-05-2017, 11:12 Nic nie widać Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka BARNEY 30-05-2017, 12:46 teraz chyba widac Parch 30-05-2017, 13:55 Po co mechanikowi informacja o ACC, skoro wymieniłeś samą pompę? Przy wymianie tylko pompy ABS/ESP wgrywasz starą konfigurację, czyli w Twoim przypadku - o ile dobrze kojarzę - na razie tylko HLA i ma działać. buk07 30-05-2017, 14:05 teraz chyba widac Rozumiem, że masz juz sparowane IMMO z nowym modułem ABS za pomocą IDS? BARNEY 30-05-2017, 14:06 Ja zmieniałem sam sterownik, może pompa i sterownik się gryzą ☺ buk07 30-05-2017, 14:14 Sterownik pompy ABS, tak? Jeśli tak, to trzeba sparować go z IMMO. Inaczej nie pojedziesz. Przecież opisałem wszystko w wątku o HLA. BARNEY 30-05-2017, 14:15 Tak sam sterownik buk07 30-05-2017, 14:23 Szczerze mówiąc to nie wiem, czy są jakeś różnice w fizycznej budowie pompy ze sterownikiem Cx i Fx - niech się forumowi znawcy wypowiedzą. Ja wymieniałem całość: pompę i sterownik. W takiej sytuacji trzeba było wykonać akcję opisaną tutaj: https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2804273&postcount=1688 BARNEY 30-05-2017, 14:33 Rozumiem, że masz juz sparowane IMMO z nowym modułem ABS za pomocą IDS? Tak, auto jezdzi, tylko wywala te błędy buk07 30-05-2017, 14:36 No to pozostaje pytanie: czy są jakieś różnice w fizycznej budowie pompy ze sterownikiem Cx i Fx? BARNEY 30-05-2017, 15:21 A może sam sterownik walnięty, wg. info można wymienić niby sam sterownik rp222 30-05-2017, 15:27 Pompę zmieniałeś ,czy taka była ? Pompę zmieniałem, uruchamiałem HLA, wszystko było OK. Jak wrócę w konfiguracji do CC wyskakuje tylko błąd przycisków, ale to chyba normalne. VIN poszedł na priw. buk07 30-05-2017, 15:27 Też możliwe. W celu uniknięcia takiej niespodzianki, przed montażem wysłałem pompę ze sterownikiem do sprawdzenia do firmy zajmującej się regeneracją pomp ABS. Sprawdzili elektronikę i mechanikę. Dzięki temu miałem pewność, że pompa i sterownik działają. Zrobiłem tak, bo pompa leżała u mnie na półce przez ponad rok, a nie wiedziałem ile była poza autem zanim ją kupiłem. No i nie miała uciętych przewodów, więc było ryzyko zanieczyszczeń w środku. BARNEY 30-05-2017, 15:30 Też możliwe. W celu uniknięcia takiej niespodzianki, przed montażem wysłałem pompę ze sterownikiem do sprawdzenia do firmy zajmującej się regeneracją pomp ABS. Sprawdzili elektronikę i mechanikę. Gdzie wysyłałeś? buk07 30-05-2017, 15:33 ABS - Układ przeciwdziałający blokowaniu hamulców (Antilock BrakingSystem). Nr części: BG91-2C405-FB Strategia: CG91-14C036-CD Kalibracja: CG91-14C037-CD Nie wiem, czy to ma związek, ale Strategia i Kalibracja powinny mieć chyba na końcu Fx, tak jak ma Nr części. Przynajmniej u mnie tak jest: ABS - Anti-Lock Brake / Traction Control Module Part number: CG91-2C405-FC Strategy : CG91-14C036-FD Calibration: CG91-14C037-FD Bump: Gdzie wysyłałeś? Już nie pamiętam. Po prostu wpisałem w google "regeneracja pomp ABS Ford" i coś tam wyskoczyło. Patrzyłem, żeby sprawdzali elektronikę i mechanikę. BARNEY 31-05-2017, 09:48 panowie poszukuje VIN auta najlepiej S MAX FL z pompa abs o nr: CG91-2C405-FC mayak 31-05-2017, 10:28 poszło na prv BARNEY 31-05-2017, 10:42 poszło na prv thx Adam_Zd 01-06-2017, 14:36 Panowie, wg Ecat radar do mojego modelu / rocznika powinien być: AG9N-9G853-CC. Czy moze byc dowonly -Cx (np. AG9N-9G853-CA)? SRS 01-06-2017, 20:45 Czy moze byc dowonly -Cx (np. AG9N-9G853-CA)? może być dowolny -Cx mayak 02-06-2017, 09:09 dla szukających info, to pełne zestawienie jest tu: https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2481214&postcount=715 oraz komentarz tu: https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2481493&postcount=718 BG9T-14B588-BA Od: 06-09-2010 Do: 15-11-2010 Adapt. ster. prędkością (z IVDC 1) Od: 06-09-2010 Do: 15-11-2010 Adaptacyj. układ kontroli prędkości BG9T-14B588-BB Od: 06-09-2010 Do: 14-12-2011 Adapt. ster. prędkością (z IVDC 1) Od: 06-09-2010 Do: 14-12-2011 Adaptacyj. układ kontroli prędkości BG9T-14B588-BC Od: 06-09-2010 Do: 22-12-2014 Adaptacyj. układ kontroli prędkości Od: 06-09-2010 Do: 22-12-2014 Adapt. ster. prędkością (z IVDC 1) jeśli dobrze rozumiem, to do smaxa z 2013 pasuje TYLKO -BC a -BA i -BB to już nie? nie ma aktualizacji softu BA/BB do wersji BC ? Parch 02-06-2017, 11:24 Wkleiłeś info o sterownikach, a kolega pytał o radary. rp222 02-06-2017, 21:04 No i stało się, ja też stałem się szczęśliwym posiadaczem ACC. Winne było oprogramowanie pompy ABS, jak zauważył buk07. Niech żyje wesoła twórczość serwisu Forda (to oni to wgrywali)!!! Jednak dzięki uprzejmości i wiedzy kolegi mm32 wszystko zostało wyprostowane. Wgrał poprawną strategię i kalibrację, teraz wszystko śmiga jak powinno. Cała operacja zajęła dosłownie chwilę. Było: Nr części: BG91-2C405-FB Strategia: CG91-14C036-CD Kalibracja: CG91-14C037-CD Jest: Nr części: BG91-2C405-FB Strategia: CG91-14C036-FD Kalibracja: CG91-14C037-FD W drodze powrotnej na obwodnicy najpierw trochę nieufności, a potem pełen banan na twarzy. Jeszcze raz wielkie dzięki Marcinie. Teraz pora na webasto. mm32 03-06-2017, 03:09 Teraz pora na webasto. Tutaj również mogę pomóc ;) rp222 03-06-2017, 09:41 Najpierw muszę skompletować graty, pociągnąć instalację, a potem zobaczymy co się wykluje :). Jeśli coś to się odezwę. Jeszcze raz dzięki za pomoc. BARNEY 05-06-2017, 14:18 kolejna porcja błędów po zainstalowaniu samego sterownika - może jakieś spostrzeżenia Bump: Bump: mm32 05-06-2017, 15:01 Próbowaliście IDS'em skalibrować czujniki przyspieszenia bocznego i pozostałe ? BARNEY 05-06-2017, 19:32 oki, sprawa nieaktualna, wymieniłem cala pompę plus moduł i wszystko ładnie się skalibrowało. Teraz nie wiem czy moduł był walnięty, czy niestety moduł z oznaczeniem FC, nie pasuje do mojej starej pompy. ddzilins 12-06-2017, 08:34 Również i mi udało się zamontować aktywny tempomat i wygląda na to że działa poprawnie. W instrukcji jednak napisane było że przed pierwszym użyciem powinna nastąpić kalibracja. U mnie niestety czegoś takiego nie było i wszystko działało od razu. Orientuje się ktoś czy to nie problem że tej kalibracji nie było? A może można ją jakoś wymusić? totek2 12-06-2017, 08:37 A sterownik i radar miałeś z jednego auta? ddzilins 12-06-2017, 08:57 Nie wiem. Kupiłem pełen zestaw od artur1970 ale czy pochodziło to z jednego auta tego nie jestem w stanie powiedzieć. Jeśli dobrze rozumiem to chcesz przez to powiedzieć że jeśli pochodziło z jednego auta to kalibracja mogła nie być konieczna? totek2 12-06-2017, 08:58 Tak. artur1970 12-06-2017, 13:52 Nie wiem. Kupiłem pełen zestaw tak, radar + sterownik pochodziły z jednego auta i były w nim fabrycznie zamontowane Adam_Zd 12-06-2017, 22:45 Panowie, jak jest z mocowaniem radaru? Czy ten sam modul wystepuje z roznym mocowaniem czy typ mocowania jest zdefiniowany numerem modulu? Mam mozliwosc kupienia radaru AG9N-9G853-CA, jest niby do S-MAXa albo Galaxy. Zastanawiam sie mocowanie bedzie pasowalo do Mondeo mk4 FL? Zdjecie w zalaczniku. totek2 13-06-2017, 05:51 artur1970 kiedyś robił porównanie i mocowania są inne. artur1970 13-06-2017, 06:25 Tak, wysokość montażu radaru w smax i mondeo jest inna. Są jeszcze zdjęcia w tym wątku https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2482349&postcount=725 Ulanka 27-06-2017, 17:38 Cześć. Zastanawiam się nad montażem tempomatu a nawet gdyby się dało aktywnego tempomatu. Ford mondeo mk4 2012r 2.0 tdci gold x automat. Proszę o info jakiego rzędu koszt aktywnego oraz kto w Lublinie jest godny polecenia. leszcz 27-06-2017, 21:38 w Lublinie jest godny polecenia Pan SRS Adam_Zd 11-07-2017, 22:40 Od dłuższego czasu poluje (bezskutecznie) na kompletny radar to Mondeo MK4 FL (AG9N-9G853-C*). Kilka razy widziałem dostępny radar bez mocowania. Czy ktoś bawił się w dorobienie takiego mocowania? W Mondeo wygląda to na bardzo prosty "kawałek blachy". lsulima 11-07-2017, 22:53 Ja ma do sprzedania cały komplet (radar, moduł radaru, przyciski, atrapa) do aktywnego tempomatu do mk4. Części pochodzą z mojego byłego samochodu. Jak jesteś zainteresowany to pisz na PW. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ddzilins 20-07-2017, 08:40 Dołożyłem niedawno u siebie aktywny tempomat. Jedną z opcji która pojawiła się po aktywacji ACC jest "Forward alert" gdzie wybrać można 3 tryby czułości (wysoką, normalną i niską). Zauważyłem że co jakiś czas resetowany jest mój wybór czułości i przywracana jest wartość wysoka. Dlaczego tak się dzieje? Co może być nie tak? totek2 20-07-2017, 08:53 Ja mam to samo, tylko ja mam polifta i moduł z przed lifta. Jakie graty włożyłeś? Możesz podać numery? mayak 20-07-2017, 09:09 Części pochodzą z mojego byłego samochodu z przedlifta? może podaj numery części jakie masz - będzie 'kawa na łąwę' dla szukających lsulima 20-07-2017, 09:13 Moje były z mondeo poliftowego i już sprzedane. Mam jeszcze radar, moduł radaru, i przyciski do Smaxa poliftowego. Nr podam wieczorem. ddzilins 20-07-2017, 09:30 Ja mam to samo, tylko ja mam polifta i moduł z przed lifta. Jakie graty włożyłeś? Możesz podać numery? Kupowałem wszystko od artur1970. W ogłoszeniu napisał że części z polifta o numerach: moduł BG9T-14B588-BA radar AG9N-9G853-CA totek2 20-07-2017, 09:35 Czyli u Ciebie sterownik od polifta. metmusic 03-08-2017, 00:33 Ja zaczynam od HLA więc na pierwszy ogień poszukuję odpowiedniej pompy ABS ale jak znalazłyby się wszystkie graty do ACC (np z jednego auta) to też chętnie od razu to zrobię. Wiązkę pod maską mam, niestety nie mam wiązki do modułu więc i ten fragment mi potrzebny. Ktoś coś? :) rakol 13-08-2017, 16:34 Witam Czy ktoś z Was pomoże... te przewody z wtyczki od modułu acc gdzie wpiac? Mondeo orzedlift. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170813/1dd7698bf10d9cb5502eeed03934649a.jpg Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka |