Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] Schemat kostki radia - szukam

arturek
16-04-2011, 16:08
Witam

Mam pytanie odnośnie schematu kostki radia w mondeo mk4

Oczywiście znam stronę ze schematami, np.

http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/iso2.htm
ale nie wiem czy ten schemat dotyczy także mondeo mk4

Mam pytanie - czy ktos ma schemat kostek radia w mondeo MK4?

Konkretnie chodzi mi o to na którym pinie i w którym miejscu kostki są sygnały:
a) CAN +
b) CAN -

pozdrawiam
Arturek

m-cin
17-04-2011, 09:23
Witam
Konkretnie chodzi mi o to na którym pinie i w którym miejscu kostki są sygnały:
a) CAN +
b) CAN -

Nie MkIV, ale potwierdza regułę: dla galaxy MkIII jest odpowiednio 9 i 10 pin złącza głównego.

Pozdrawiam
m-cin

jendrekmak
17-04-2011, 13:06
w mk4 jest taki sam schemat złącza jak w mondeo mk3 po lifcie i też jest to pin 9 i 10.
było coś namieszane z magistralą can ale w innych modelach i rzeczywiście trudno to wybadać.
kolory kabli to CAN+ szary a CAN- to niebieski w mk3. kable prowadzą do złącza diagnostycznego do pinów 3 (can+) i 11 (can-)
możesz np. sprawdzić miernikiem w pozycji sprawdzania diód zamykając obwód.

arturek
17-04-2011, 20:14
Witam
Dzięki za podpowiedź

Nie mogę podpiąć multimediów, bo nie zgadzają mi się inne piny

Normalnie (na stronie "Studio 24") są:
- minus
- plus na stałe
- plus od stacyjki

gdy zacząłem mierzyć (bo radio nie grało), to okazało się, że piny w instalacji radia są inne (w stosunku do mondeo mk3)
mam:
- plus stały
- minus stały
- minus od kluczyka

pin 16 mam pusty (nie ma tam kabla) - a powinien być plus ACC wg schematu

Jakby ktoś miał aktualny schemat kostki radia do mondeo mk4 (2009) - byłbym wdzięczny

Nie chcę zwierać na krótko plusa od stacyjki z plusem na stałe

pozdrawiam
Arturek

m-cin
18-04-2011, 09:06
Ja do podłączenia zestawu głośnomówiącego korzystałem z pinu 2na złączu B (+12V pojawia się po włączeniu radia). Nie działa to za specjalnie, czasem się nie włącza (za niskie napięcie, poniżej 11V), ale nie musiałem ciągnąć +12V po stacyjce gdzieś z systemu (bo w radio go nie ma).

(Nadal mówię o gal MkIII i radiu sony, ale jakoś tak mam wrażenie, że to to samo.)

Aha, tu są schematy dla mondeo MkIII, identyko z gal MkIII:

http://www.fordwiki.co.uk/index.php?title=Rear_Entertainment_System_Retro_Fi t&oldid=5839

Pozdrawiam
m-cin

jendrekmak
19-04-2011, 07:27
Jakby ktoś miał aktualny schemat kostki radia do mondeo mk4 (2009) - byłbym wdzięcznyja też bo założyłem radio sony od mondeo mk4 i nie mam podtrzymania pamięci daty i godziny. do tej pory myślałem, że to problem z can ale jak piszesz o tym zasilaniu to już trochę głupieję więc jak zdobędziesz schemat to daj znać. jedyna szansa to odezwać się do Docento w sprawie tego złącza

arturek
19-04-2011, 10:32
Jak na razie:
a) nigdzie nie znalazłem schematu
b) umówiłem się do ASO Forda na czwartek

wysłałem im emailem schemat kostek w urządzeniu + opisałem problem
Facet stwierdził, że powinno się dać podłączyć za 250zł

Przez telefon facet stwierdził, że miernikiem nie znajdę plusa od stacyjki bo to jest sygnał od CAN i w innym miejscu

2) Jak na razie to się "wtopiłem"
- facet sprawdził mi urządzenie przy zakupie "na drutach" = bez kostki która jest w zestawie
- jak zadzwoniłem, że z kostką która jest w zestawie urządzenie nie działa, to się na mnie "wypiął" i tyle rozmowy

3) Odnośnie radia do mondeo mk4
Na forum była informacja, że w oznaczeniu kodowym radia ma być GDDC, jeśli jest KW2000, to podobno mogą być problemy

pozdrawiam

m-cin
19-04-2011, 13:09
Cóż to za urządzenie? Może zapodaj schemat połączeń :)

Mówiłem, że + po stacyjce w radio nie ma i trzeba ciągnąć skądinąd lub zaspokoić się sygnałem z pinu 2 we wtyczce B.

Pozdrawiam
m-cin

jendrekmak
19-04-2011, 13:52
w oznaczeniu kodowym radia ma być GDDC bo to jest właśnie m.in. do mondeo i powinno być na końcu oznaczenia modelu radia tak napisane
Part NO ***
Serial NO ***
Model *-GDDS (jeśli jest KW2000 to nie kupujcie do mondeo)
Sony Item Number ***

jeśli jest KW2000, to podobno mogą być problemy a tutaj jest fusion, kuga i coś jest inaczej z szyną can

umówiłem się do ASO Forda na czwartek
zapytaj proszę o odpowiednik kostki radia z modelu mondeo MK3 (C518 ) w mondeo mk4 (ta część złącza, z którą masz problemy czyli zasilanie, can, alarm, itd)
u mnie kolejno to C517 (głośniki), C518 (zasilanie), C519 (telefon, aux, etc) i C519 (zmieniarka, zestaw na tył) i podejrzewam, że oznaczenie w mk4 się specjalnie nie zmieniło. gdyby dał ci info o pinach złącza odpowiadającego mojemu C518 to naprawdę będę wdzięczny bo może wtedy bym rozwiązał problem z resetem zegarka i daty po wyłączeniu zapłonu

nokitel
16-09-2012, 19:32
czy ktoś ma ten schemat od mk4 ?
ja mam taki problem że podłączyłem stację multimedialną która ma regulowane podświetlenie ale niestety coś jest nie tak bo podświetlenie świeci się cały czas i nie reaguje na przyciemnianie w kabinie.

arturek
18-09-2012, 06:38
Witam

Ja nie znalazłem , dlatego serwis zarobił 250zł

Dodatkowo, do ASO musiałem jeździć na "poprawkę", bo źle podpieli podświetlenie i kabel odpowiedzialny za odtwarzanie DVD

Jest dodatkowy kabelek od DVD który trzeba podpiąć
- albo pod hamulec ręczny
- albo do masy

pozdrawiam
Arturek

focusmk2.5
18-09-2012, 10:30
czy ktoś ma ten schemat od mk4 ?

Wydaje mi się, ze generalnie Ford stosuje w każdym aucie ten sam standard.
Ja szukałem do Focusa, a to co znalazłem możesz zobaczyć w wątku http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=164217 - post numer 5.

arturek
18-09-2012, 12:49
Wydaje mi się, ze generalnie Ford stosuje w każdym aucie ten sam standard.
Ja szukałem do Focusa, a to co znalazłem możesz zobaczyć w wątku http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=164217 - post numer 5.

A czytałeś moją pierwszą wypowiedź w tym wątku (razem z linkiem) oraz moją drugą wypowiedź ?!!!!

Bo mam wrażenie, że należysz do tych co piszą odpowiedź bez czytania całego wątku!!!

Jakbyś raczył przeczytać cały wątek, tobyś wiedział , że schemat z internetu nie zgadza się z kostką w mk4

pozdrawiam
Arturek

focusmk2.5
19-09-2012, 15:03
A czytałeś moją pierwszą wypowiedź w tym wątku (razem z linkiem) oraz moją drugą wypowiedź ?!!!!

Wrzuć na luz.
Pod podanym przez Ciebie linkiem opis złącza fakra jest inny niż ten, który przywołałem w linku. Różnice dotyczą opisu pinów od 11 do 14.
We wszystkich materiałach do jakich dotarłem podane jest, że Mondeo mk4 od 2007 ma takie samo fakra jak Focus mk2.5 od 2007.

Poza tym skoro masz już działające prawidłowo podłączenie to dlaczego nie podzielisz się schematem połączeń z użytkownikami tego forum?

arturek
20-09-2012, 06:58
[...]Poza tym skoro masz już działające prawidłowo podłączenie to dlaczego nie podzielisz się schematem połączeń z użytkownikami tego forum?

Właśnie chodzi o to, że
- nie wiem jak ASO to uruchomiło
- nie mam juz stacji multimedialnej, bo oddałem na gwarancji (więc nie sprawdzę)
Na dodatek, w ASO nie użyli wszystkich redukcji które były w zestawie - te które były podpisane CAN+ oraz CAN- oddali mi do ręki

Pytałem w dwóch ASO
- w jednym powiedziel wprost, że mi nie dadzą schematu
- w drugim twierdzili, że to kwestia obsługi CAN ale nie wyjaśnili dokładniej

NAJWAŻNIEJSZE - w mondeo mk4, wprowadzono zmiany w elektryce w 08.2008 - ja mam mondeo mk4 po tej dacie - i dlatego mogą być (raczej są) róznice w schematach kostek radia

Tak jak pisałem na początku - tam gdzie w schemacie był plus, u mnie było puste miejsce

pozdrawiam
Arturek

buczu920
12-10-2023, 16:02
Cześć. Chciałem zapytać czy ktoś z was podłączał adapter bluetooth do mondeo MK4 2008 rok? Rozebrałem panel odłączyłem radio szukam + przy włączanym zapłonie i na żadnym z pinów go nie ma. Jest tylko stały +. Ktoś wie skąd można wziąć + po włączonym zapłonie? Próbowałem też ze stacyjki i też stały prąd jest.

Tvvardy
12-10-2023, 17:41
Próbowałem też ze stacyjki i też stały prąd jest.
Batt stały +, ACC + po zapłonie
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1940&pictureid=10044

buczu920
12-10-2023, 17:55
No właśnie wszędzie na internecie jest taki schemat ale u mnie on nie działa. Gnd i batt jest tak samo ale ACC nie ma. Włączam zapłon i nie ma w ogóle napięcia jak miernikiem daje na gnd i ACC

Tvvardy
12-10-2023, 18:25
Bezpiecznik się nie przepalił?
F6 F21
https://autocodes.pl/bezpieczniki-i-przekazniki-ford-mondeo-mk4

buczu920
12-10-2023, 18:39
Pomyłka.. ACC w ogóle nie mam. Tam jest puste miejsce

Antej
12-10-2023, 19:20
I dobrze ze go nie ma
Mdo ma sterowanie po CAN.
Co nie zmienia faktu ze radio z Mdo dzialala w FF2ktory ma plus po zapłonie.

buczu920
12-10-2023, 20:22
No właśnie ff2 ma a tutaj taki numer. To gdzie najlepiej się wpiąć żeby po zapłonie bt się uruchamiało i kamera? Bo to jest kabaret jakiś. W każdym innym aucie bym się wpiął przez gniazdo zapalniczki ale oczywiście inżynierowie fordowscy to ja nie wiem jakie szkoły ukończyli i dają stałe napięcie na gniazdo zapalniczki.