Zobacz pełną wersję : [Focus 2004-2008] Czy ktoś domontowywał TEMPOMAT?
Strony :
[ 1]
2
3
4
5
6
7
8
W związku że zamontowałem sobie kierownicę ze sterowaniem tempomatu zamarzyłem sobie posiadać takowy tempomat :) Czy ktoś domontowywał sobie coś takiego?
Jest opis do Mondeo Mk4.... http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=89337&highlight=tempomat&page=22 ale czy tak samo wygląda w Focusie II?
tu: http://ffclub.ru/topic/3475/ kliknij na мини-FAQ по установке круиз-контроля to rozwinie się opis
tu: http://ffclub.ru/topic/3475/ kliknij na мини-FAQ по установке круиз-контроля to rozwinie się opis
podejrzewasz mnie o przeszłość w KGB? ;)
Я не понимаю, Советский ;)
p.s. ale luknąłem foty...niezły koleś. Jednak ruski to wszystko potrafi heheheeee
jest coś takiego jak translator google i można sobie przetłumaczyć-nie trzeba być w KGB
podejrzewasz mnie o przeszłość w KGB? ;)
Я не понимаю, Советский ;)
Czemu przeszłość w KGB? Podejrzewam że część forumowiczów była standardowo sowietyzowana w szkole :) Dlatego dla części z nas - cyrylica jest tak samo łatwo odczytywalna jak i nasze literki :)
i wg mnie mała korekta (wszak człowiek się uczy przez całe życie):
nie: Я не понимаю, Советский tylko: Я не понимаю русского языка. :)
Pozdrawiam i sorki za offtop :)
i wg mnie mała korekta (wszak człowiek się uczy przez całe życie):
nie: Я не понимаю, Советский tylko: Я не понимаю русского языка. :)
Pozdrawiam i sorki za offtop :)
Советский = radziecki ;) Ja uczyłem się (próbowano mnie nauczyć) radzieckiego nie rosyjskiego (84-92r.) Ale nie pojąłem ... lub nie chciałem (taki bunt przeciw okupantom ;) ) Choć ponoć język wroga należy umieć :)
No moja szkoła podstawowa zamknęła się w latach 83-91 (czyli m/w jesteśmy chyba rówieśnikami) i o ile sobie dobrze przypominam - nazwa przedmiotu brzmiała:"Język Rosyjski" :D a co do strony rosyjskiej... tak jak kolega Matych napisał można użyć translatora :)
(...) nazwa przedmiotu brzmiała:"Język Rosyjski"
to miało zabrzmieć sarkastycznie ;)
Translatora uruchomię oczywiście. Dzięki
nie chcesz, to nie czytaj :)
a dla tych co chcą czytać (w szczególności to rosyjskie forum, które jest większą kopalnią wiedzy i przeróbek focusa) - nie używajcie translate.google bo w ten sposób nie można otwierać ukrytych akapitów, ani zalogować na forum (potrzebne na niemieckim, holenderskim i hiszpańskim, aby widzieć załączone do postów fotki)
Zamiast tego polecam używać przeglądarki Google Chrome
Darecki_22 06-05-2011, 18:10 Jakby ktoś chciał przetłumaczyć ten rosyjski FAQ wielu z nas było by wdzięcznych. Automatyczny tłumacz jest niestety protezą. Może ktoś odpalił tempomat ?
rozwinąłeś ten ukryte akapity z pierwszego postu? tam wszystko jest, czego konkretnie nie rozumiesz?
Darecki_22 09-05-2011, 12:30 rozwinąłeś ten ukryte akapity z pierwszego postu? tam wszystko jest, czego konkretnie nie rozumiesz?
Rozwinełem ukryte akapity, kierownice z przyciskami mam, rozumiem że trzeba pociągnąć dodatkowe przewody do złącza przycisków kierownicy? W kompie auta też trzeba aktywować tempomat ? Czy coś jeszcze trzeba żeby tempomat odpalić ?
pozdr.
a patrzyłeś na schemat? http://css.ffclub.ru/forum/uploads/post-29-1215457599.jpg
musisz sprawdzić czy w Twoim GEMie w złączy C103 wychodzą przewody 10 i 18 (http://css.ffclub.ru/forum/uploads/post-29-1233648732.jpg) i czy dochodzą do złącza zwijacza (http://css.ffclub.ru/forum/uploads/post-29-1233648984.jpg) pod kolumną kierownicy (http://css.ffclub.ru/forum/uploads/post-29-1215456313.jpg). Jeśli zwijacz jest 4-roprzewodowy (2 do poduszki i 2 do klaksonu) to nie masz co zakładać kierownicy z przyciskami tempomatu.
Wtedy pozostaje wymiana zwijacza lub przeciągnąć te dwa przewody z GEMa w dowolne miejsce (poza kierownicą) i tam zamontować 5 mikrowyłączników (http://css.ffclub.ru/forum/uploads/post-29-1218541536.jpg) i rezystorki (http://css.ffclub.ru/forum/uploads/post-29-1199803868.jpg), np. w joysticku od radia (http://css.ffclub.ru/forum/uploads/post-21-1245164396.jpg)
jeśli w Twoim GEMie w złączu C103 miejsca 10 i 18 są puste, to wtedy chyba tylko wymiana GEMa
powyższe to tylko moja wersja tego co przetłumaczył google, bo mój rosyjski jest 'oczeń płohy'
W związku że zamontowałem sobie kierownicę ze sterowaniem tempomatu zamarzyłem sobie posiadać takowy tempomat :) Czy ktoś domontowywał sobie coś takiego?
Jest opis do Mondeo Mk4.... http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=89337&highlight=tempomat&page=22 ale czy tak samo wygląda w Focusie II?
Witam!
I co zamontowałeś? Napisz proszę na jakim etapie jesteś. Może masz jakieś zdjęcia z własnego montażu.:P
Witam!
I co zamontowałeś? Napisz proszę na jakim etapie jesteś. Może masz jakieś zdjęcia z własnego montażu.:P
niestety chyba odpuszczę :/ za mało samozaparcia ;)
niestety chyba odpuszczę :/ za mało samozaparcia ;)
To może ktoś kto ma tempomat w MK II FL wrzuci kilka fotek np. skrzynki bezpieczników, wiązki przy pedałach, z których wychodzą przewody do czujników przy hamulcu i gazie itd, by porównać czy nasze wiązki np w Trend Gold X są takie same lub czego i gdzie im brakuje:)
i czy dochodzą do złącza zwijacza (http://css.ffclub.ru/forum/uploads/p...1233648984.jpg) pod kolumną kierownicy
A czy możesz mi rozjaśnić, gdzie znajdę przy kierownicy tę wtyczkę?
mam przez najbliższy tydzień b. ograniczony dostęp do kompa - patrzyłeś w watek na rosyjskim forum? ja nie mam informacji z innego źródła
albo zdejmuj obudowę kolumny kierownicy - chyba jest od dołu
Podbijam temat, czy udało się komuś uruchomić tempomat w MK2 TDCI ?
Podbijam temat, czy udało się komuś uruchomić tempomat w MK2 TDCI ?
Jeszcze nie. Podłączyłem zgodnie z rosyjskim opisem sterowanie i byłem nawet w nieautoryzowanym serwisie w Warszawie w Autowaw na Białołęckiej (250 zł), ale mieli kłopot z własnym kompem i nie mogli się połączyć z moim samochodem.
Tak więc do przeglądu do lipca sobie odpuściłem.
Chcę jeszcze podjechać po przeglądzie gdzieś w Gdańsku do jakiegoś serwisu z IDS.
Jak nie uruchomię tego w Gdańsku do wrócę do Autowaw w sierpniu.:p
Sterowanie mam podłączone tak, że jeśli nie uruchomię tempomatu, bo będzie to niemożliwe, to odcinam przewody i brak kosztów z wymianą kierownicy.:>
Może ktoś ma pomysł na fachowców z IDS w Trójmieście i oczywiście za mniejsze pieniądze:)
Jeszcze nie. Podłączyłem zgodnie z rosyjskim opisem sterowanie i byłem nawet w nieautoryzowanym serwisie w Warszawie w Autowaw na Białołęckiej (250 zł), ale mieli kłopot z własnym kompem i nie mogli się połączyć z moim samochodem.
Tak więc do przeglądu do lipca sobie odpuściłem.
Chcę jeszcze podjechać po przeglądzie gdzieś w Gdańsku do jakiegoś serwisu z IDS.
Jak nie uruchomię tego w Gdańsku do wrócę do Autowaw w sierpniu.:p
Sterowanie mam podłączone tak, że jeśli nie uruchomię tempomatu, bo będzie to niemożliwe, to odcinam przewody i brak kosztów z wymianą kierownicy.:>
Może ktoś ma pomysł na fachowców z IDS w Trójmieście i oczywiście za mniejsze pieniądze:)
To mam pare pytań :
1. Wiazki potrzebne do instalacji miałes już założone czy kładłes od początku?
2. Jak wyliczasz koszty całkowite ? (bez kierownicy i przycisków) ?
3. Masz Focusa z komputerem pokładowym ? i czy on jest potrzebny do tempomaty ?
1. Wiązki miałem
2. Koszty na dziś: Cyna, przewód do 12V, śrubokręt torx20 + przyciski z C-max 80 zł z przesyłką z Allegro.
Koszty dodatkowe oprócz serwisu za 250 zł, jeśli mi tempomat zagada to: kierownica 4-ro ramienna z poduszką ok. 700 zł. Jeśli wymiana kierownicy w warsztacie to ok. 100 zł dodatkowo musisz liczyć.
3. Komputer mam. Ale czy jest potrzebny do tempomatu niewiem:(
Darecki_22 27-06-2011, 09:08 1. Wiązki miałem
2. Koszty na dziś: Cyna, przewód do 12V, śrubokręt torx20 + przyciski z C-max 80 zł z przesyłką z Allegro.
Koszty dodatkowe oprócz serwisu za 250 zł, jeśli mi tempomat zagada to: kierownica 4-ro ramienna z poduszką ok. 700 zł. Jeśli wymiana kierownicy w warsztacie to ok. 100 zł dodatkowo musisz liczyć.
3. Komputer mam. Ale czy jest potrzebny do tempomatu niewiem:(
Jeżeli wiązki są, (wydaje mi się) że wystarczy dołozyć kierownicę z przyciskami do tempomatu. Taką skórzaną kierownicę można kupic na allegro za 150zł. Poduszkę przekładasz sam. Wystarczy aktywacja tempomatu w kompie.
Kurcze powiem że też zaczyna mnie nosić na ten tempomat tylko jak sprawdzić czy u mnie w kompie można aktywować funkcje tempomatu ?? Czy to każdy komputer posiada ??
maureliusz 27-06-2011, 21:16 Ja na razie się przyglądam a potem założę wszystko:
- tempomat
- ESP
- światła adaptacyjne
- i jeszcze nie wiadomo co :-)
Polak potrafi - brawo panowie!!!
Darecki_22 28-06-2011, 06:59 Ja kierownice przełożyłem (z przyciskami do tempomatu), wiązki kabli mam podciągnięte do kierownicy. Tempomat nie działa. Muszę poszukać kogoś z komputerem do podłączenia się w rozsądnej cenie. Jak odpali się dam znać.
Jeżeli wiązki są, (wydaje mi się) że wystarczy dołozyć kierownicę z przyciskami do tempomatu. Taką skórzaną kierownicę można kupic na allegro za 150zł. Poduszkę przekładasz sam. Wystarczy aktywacja tempomatu w kompie.
Wszystko fajnie jak masz kierownicę 4-ro ramienną to i poduszka pasuje, ale jak ja mam kierownicę 3 ramienna to muszę wymienić i kierownicę i poduszkę.:?
Ja kierownice przełożyłem (z przyciskami do tempomatu), wiązki kabli mam podciągnięte do kierownicy. Tempomat nie działa. Muszę poszukać kogoś z komputerem do podłączenia się w rozsądnej cenie. Jak odpali się dam znać.
To podjedź może tam gdzie ja byłem w Autowaw w Warszawie na Białołęckiej. Może już naprawili kompa.:lol:
Wszystko fajnie jak masz kierownicę 4-ro ramienną to i poduszka pasuje, ale jak ja mam kierownicę 3 ramienna to muszę wymienić i kierownicę i poduszkę.:?
w przypadku kierownicy 3-ramiennej, szkoda kasy na wymianę jej i poduszki na 4-ramienną, lepiej dorobić klawisze tempomatu na kierownicy, na joysticku radia lub gdzieś indziej - wątek na rosyjskim forum jest pełen przykładów takich rozwiązań
http://css.ffclub.ru/forum/uploads/post-29-1218599608.jpg
http://css.ffclub.ru/forum/uploads/post-29-1218599637.jpg
http://css.ffclub.ru/forum/uploads/post-29-1235909158.jpg
No właśnie ja nie mam komputera (między licznikami mam tylko wyswietlacz z przebiegiem)
czyli w przypadku focusa nie trzeba nic majstrować przy pedałach ? tak jak to było w przypadku mondeo (opis montazu na forum)
Przy wymianie kierownicy podpinamy wtyczke z tempomatu, aktywujemy go - i działa ?
(bo aż nie chce mi się wierzyc ... )
zestaw wskażnikow bez kompa nie ma kontrolki tempomatu, tempomat trzeba aktywaować zarówno w gem jak i z zestawie wskaźników, żeby działał wystarczy aktywować w gem
Darecki_22 02-07-2011, 11:39 Czy możesz dokładniej opisać jak aktywować tempomat w gem i zestawie wskaźników? pozdr.
zestaw wskażnikow bez kompa nie ma kontrolki tempomatu, tempomat trzeba aktywaować zarówno w gem jak i z zestawie wskaźników, żeby działał wystarczy aktywować w gem
Podłączam się pod pytanie gdzie można aktywować tempomat ?
Jaki interfejsy/soft jest potrzebny ?
Może kogoś polecacie w południowej Polsce (a moze jednak ASO ) ?
aktywować tempomat można jedynie za pomocą wds/ids, u mnie gościu robił to w po wymianie zestawu wskaźników, bo lampka się nie zapalala,
Darecki_22 04-07-2011, 13:00 aktywować tempomat można jedynie za pomocą wds/ids, u mnie gościu robił to w po wymianie zestawu wskaźników, bo lampka się nie zapalala,
Czyli można aktywować tempomat i bedzie on działał bez wskaźników (zegraów) z komputerem ? pozdr.
Na 99 % tak jak zmieniałem zegary na poliftowe to otwierając sesje w IDS-e do zaprogramowania zestawu wskażnikównie zaznaczyliśmy w funkcjach tempomatu .tempomat działał ale zegary go nie widziały nie zapalała się kontrolka na desce.
czy ktoś może potwierdzić na 100% (może ktoś tak zrobił?) że da się "odpalić" tempomat w Focusie bez komputera?
ja nie mam u siebie komputera, musiałbym też wymienić kierownicę na taką z przyciskami tempomatu.
piszecie w tym wątku sporo o wymianie kierownicy.
czy możecie opisać dokładniej jak wygląda wymiana samej kierownicy i przełożenie poduszki?
chciałbym, jesli nie uda się uruchomić tempomatu przynajmniej wymienić kierownicę na skórzaną - przyjemnikej leży w ręku:)
kiedyś w starym Fiacie Croma rozebrałem kierownicę z poduszką - wystarczyło odkręcić parę śrubek i rozpiąć dwa kabelki i poduszka była w ręku... napiszcie proszę krok po kroku jak wymienić kierownice w Focusie?
tu masz: http://tentoys.livejournal.com/68940.html
Darecki_22 18-07-2011, 17:48 Podłączyłem kierownice z przyciskami, samochód ma okablowanie z GEM do kierownicy pod tempomat. IDS'em w GEM ustawiona kontrola prędkości na TAK, jednak w zestawieniu funkcji GEM widnieje kontrola prędkości widnieje jako NIE. Tempomat w czasie jazdy nie uruchamia się. Sprawdzałem nawet rezystancje jakie tworzą się po naciskaniu przycisków tempomatu w kierownicy - są w normie. Na pedale sprzęgła jest jeden czujnik, na pedale hamulca dwa czujniki. Czy ktoś ma jakiś pomysł na uruchomienie tempomatu? pozdr.
w GEM ustawiona kontrola prędkości na TAK, jednak w zestawieniu funkcji GEM widnieje kontrola trakcji widnieje jako NIE
kontrola prędkości i kontrola trakcji to dwie różne rzeczy
zdaje mi się że gdzieś czytałem że tempomat ustawia sie/programuje w dwóch miejscach i dopiero wtedy działa
Darecki_22 19-07-2011, 06:45 kontrola prędkości i kontrola trakcji to dwie różne rzeczy
zdaje mi się że gdzieś czytałem że tempomat ustawia sie/programuje w dwóch miejscach i dopiero wtedy działa
Chodziło oczywiście o kontrolę prędkości.
No tak, tylko gdzie dodatkowo ustawić/przeprogramować komputer ?
pozdr
W ASO ciągniecie ten temat już kupę czasu i nadal krążycie w kółko - do aktywacji tempomatu trzeba wgrać soft z tempomatem i go aktywować potrzebny jest do tego bezwzględnie IDS oraz poprawnie pociągnięta instalacja-nie jest to takie proste i jak widać tanie (przynajmniej nie dla każdego).
Darecki_22 19-07-2011, 13:50 W ASO ciągniecie ten temat już kupę czasu i nadal krążycie w kółko - do aktywacji tempomatu trzeba wgrać soft z tempomatem i go aktywować potrzebny jest do tego bezwzględnie IDS oraz poprawnie pociągnięta instalacja-nie jest to takie proste i jak widać tanie (przynajmniej nie dla każdego).
W jakim ASO ? ja nie korzystam w tym zakresie z ich usług. Jaki soft? gdzie go wgrać? Jeżeli masz konkretną wiedzę, proszę zrób dokładny opis wszyscy bedą wiedzieć o co chodzi. Dostęp do IDS' nie jest problemem. Trzeba mieć wiedzę co dokładnie trzeba ustawić. Samo utawienie w module GEM kontroli prędkości to za mało. pozdr
W jakim ASO ? ja nie korzystam w tym zakresie z ich usług. Jaki soft? gdzie go wgrać? Jeżeli masz konkretną wiedzę, proszę zrób dokładny opis wszyscy bedą wiedzieć o co chodzi. Dostęp do IDS' nie jest problemem. Trzeba mieć wiedzę co dokładnie trzeba ustawić. Samo utawienie w module GEM kontroli prędkości to za mało. pozdr
Skoro nie korzystasz z ich usług to najprawdopodobniej nie będziesz miał tempomatu trzeba mieć IDS (orginalny) a nie program na byle jakim kompie ,to jedno a drugie trzeba mieć przeszkoloną osobę która poprawnie utworzy sesję i wprowadzi zmiany w modułach co nie jest proste bo zmieniałem zegary u siebie i trochę z tym zabawy było.Niestety nie jestem specjalistą od IDS-u i tylko mogłem popatrzeć -nie jest to proste ale zadzwoń do ASO w Siedlcach tam są kompetentne osoby które to uruchomią jeśli to będzie możliwe-podstawa to właściwe podłączenie i istnienie instalacji.
Chodziło oczywiście o kontrolę prędkości.
No tak, tylko gdzie dodatkowo ustawić/przeprogramować komputer ?
pozdr
w faq'u wątku o tempomacie na rosyjskim forum jest napisane:
Ну а общий алгоритм такой:
- подключаем WDS или IDS
- устанавливаем соединение с автомобилем
- "роемся" в программировании модулей и находим закладку "speed items"
- включаем КК:
- в модуле PJB (это "блок предохранителей" в ногах пассажира)
- в модуле IC (щиток приборов)
- в модуле PCM (управления двигателем)
co wg translatora znaczy:
Cóż, ogólny algorytm jest następujący:
- Podłączyć WDS lub IDS
- Ustanowienie połączenia z samochodem
- "Roemsya" w programowych moduł i znaleźć zakładkę"pozycji prędkości"
- Włączamy cruise control:
- Moduł PJB ("skrzynka bezpieczników" w nogach pasażera)
- W module IC (tablica wskaźników)
- Moduł PCM (sterowania silnikiem)
Darecki_22 20-07-2011, 16:00 w faq'u wątku o tempomacie na rosyjskim forum jest napisane:
Ну а общий алгоритм такой:
- подключаем WDS или IDS
- устанавливаем соединение с автомобилем
- "роемся" в программировании модулей и находим закладку "speed items"
- включаем КК:
- в модуле PJB (это "блок предохранителей" в ногах пассажира)
- в модуле IC (щиток приборов)
- в модуле PCM (управления двигателем)
co wg translatora znaczy:
Cóż, ogólny algorytm jest następujący:
- Podłączyć WDS lub IDS
- Ustanowienie połączenia z samochodem
- "Roemsya" w programowych moduł i znaleźć zakładkę"pozycji prędkości"
- Włączamy cruise control:
- Moduł PJB ("skrzynka bezpieczników" w nogach pasażera)
- W module IC (tablica wskaźników)
- Moduł PCM (sterowania silnikiem)
A bardziej po polsku ? Widziałem ten fragment i też przetłumaczyłem translatorem. Gdzie w module PCM można ustawić kontrolę prędkości pod tempomat ? pozdr.
Panowie sprawdzałem u siebie i mam kable nawyjsciu z GEM'a także wziołem sie za organizacje montowania tempomatu. Spec z ASO obawia sie ze jak programowanie pojdzie zle to auto będzie dead. Do wymiany gem sterownik i zegary bo tamte zablokują się. Czy ktoś próbował już programować i spotkał podobną opinie ??
Darecki_22 14-09-2011, 07:45 Witam, ja poradziłem sobie z tempomatem. Został aktywowany i działa. Dodam że mam GEM wer. 4m5t-14a073-cg, wcześniej miałem dwa czujniki na pedale hamulca i jeden na sprzęgle. Zegary mam bez funkcji komputera (wyświetla się tylko przebieg auta). Nie mam tez na zegarach lampki z włączeniem pracy tempomatu. Oczywiście miałem też pociągniętą wiązkę z GEM do kierownicy do obsługi temomatu. Dołożyłem tylko kierownicę cztero ramienną z przyciskami do tempomatu, znajomy fachowiec aktywował za pomocą IDS.
Czyli da się musi być wiązka kierownica z przyciskami lub przyciski zestaw zegarów nawet ubogi przyjmie soft z tempomatem tylko trzeba mieć kogoś kumatego z IDS-em a takich niestety nie za wielu polecam też wymianę zestawu wskaźników na poliftowe działają bez proemu a efekt wizualny zdecydowanie lepszy
Darecki_22 14-09-2011, 11:33 polecam też wymianę zestawu wskaźników na poliftowe działają bez proemu a efekt wizualny zdecydowanie lepszy
Z tym, raczej poczekam. W tym przypadku będzie konieczna wizyta w ASO ze względu na kodowanie kluczy. Z możliwościami, umiejętościami, chęciami przy przeprogramowaniu zegarów bywa różnie.
Ja nie rozbierałem jeszcze obudowy kierownicy ale z GEM'a wychodzą przewody na pinach 10 i 18 wiec podejrzewam że mogę ten tempomat dokładać.
Narazie dzisiaj zrobiłem sobie podświetlenie na nogi :) Jutro zabieg żeby świeciło nawet podczas jazdy i gdy otworzę drzwi.
Czy ktoś kto dokupił kierownice z przyciskami wie może czy jest szansa te przyciski wymontować i założyć kierownice bez nich ?
(żeby oczywiście nie było żadnych dziur po nich po bokach)
I dalej czekam na potwierdzony montaż tempomatu w MK2 2005 :)
spioch84 25-11-2011, 10:44 Zafascynowany powyższym tematem postanowiłem założyć sobie tempomat. Sprawdziłem GEM`a z pinu 10 i 18 wychodzą przewody. Wszystko pięknie ładnie dochodzi do kierownicy. Nad pedałami mam czujniki. Nic tylko brać się za modyfikacje. A więc na początek zakupy, czyli kierownica czteroramienna z przyciskami. Co do poduszki, kupiłem oryginalną zaślepkę do kierownicy czteroramiennej i do niej przerzuciłem poduchę. Wychodzi dużo taniej niż wymiana całej poduszki a żadnej różnicy nie ma. Pozostała aktywacja IDS`em, umówiłem się w serwisie. I mimo szumnych zapowiedzi kasę wzieli ale tempomatu nie uruchomili. Dali mi jakiś wydruk z IDS`a statusu układu, gdzie układ kontroli prędkości jest oznaczony jako NIE. I ich zdaniem trzeba wymienić moduł GEM. Ale teraz sobie myślę że zrobili mnie w konia, bo status układu odnosi się do tego co mamy obecnie czyli jak by uruchomili byłoby TAK. Może ktoś mi wyjaśni czy mam racie czy nie. A może ktoś poleci magika z IDS`em który jest bardziej ogarnięty.
z tego co ja pytałem swojego magika to trzeba wgrać nowy soft do gem'a z odblokowanym układem kontroli prędkości i ja na razie odpuściłem bo mówi że wiążę się to z ryzykiem uwalenia gem'a. Krótko mówiąc jak się nie wgra za pierwszym razem to później nie ma drugiej możliwości bo gem ma niedziałający soft a sterownik nie ma się z czym połączyć.
Na twoim miejscu bym im powiedział albo zwrot kasy albo niech ryzykują wgranie softa jak zjebią to będą sami musieli naprawić bo ty sprawne auto dostarczyłeś. Ale pewnie nie chcą ryzykować. (Usługa niezgodna z umową).
Witam, ja poradziłem sobie z tempomatem. Został aktywowany i działa. Dodam że mam GEM wer. 4m5t-14a073-cg, wcześniej miałem dwa czujniki na pedale hamulca i jeden na sprzęgle. Zegary mam bez funkcji komputera (wyświetla się tylko przebieg auta). Nie mam tez na zegarach lampki z włączeniem pracy tempomatu. Oczywiście miałem też pociągniętą wiązkę z GEM do kierownicy do obsługi temomatu. Dołożyłem tylko kierownicę cztero ramienną z przyciskami do tempomatu, znajomy fachowiec aktywował za pomocą IDS.
To może jakiś namiar na tego znajomego? Jak zrobiłeś mu taką reklamę to znajdzie się tu paru chętnych, by wytransferować trochę gotówki na jego konto:)
spioch84 26-11-2011, 09:36 Adi w tym serwisie już nie mam czego szukać. Z końcowej rozmowy wynikało że dla nich definitywnie to już koniec i nic nie zrobią. Na nic się zdały moje sugestie, kwestie softu też poruszyłem, Pan stwierdził że jeśli GEM nie ma funkcji tempomatu to nie wiadomo co by tam wgrywał i tak tempomat nie odpali. I teraz albo nie maja zielonego pojęcia jak się do tego zabrać, albo tak jak piszesz poprostu obawiają się że coś może pójść nie tak i dołożą do interesu zamiast zarobić. Ale skłaniam się ku tej pierwszej opcji, ponieważ rozmawiając, Pan czasami nie wiedział co do niego mówię. A ja tylko przytaczałem konkrety zaczerpnięte z różnych postów. Czasami moja skromna wiedza wręcz go przytłaczała.
Dołączam się do prośby kolegi KZT1974, chętnie oddam część swoich dochodów komuś kto coś doradzi i spróbuje uruchomić te magiczne przyciski ;-) A nie tylko zachęci ze to pestka a potem będzie wmawiał że nie ma takiej opcji i żebym sobie darował, jak to było w opisywanym serwisie.
Spioch84 walcz niech ci kase wrócą bo usługa niezgodan z umową i wrazie vczego do rzecznika obrony praw konsumenta ładuj. Postrasz ich tym rzecznikiem. Sprawa jest do wygrania.
A co do uaktywnienia tempomatu to moj magik nie chce się podjąć takiej roboty chyba że się liczę z wymianą gem'a za 5 tyś jak coś pójdzie nie tak.
Oraz co najgorsze nowy gem czy używany może nie być w 100% kompatybilny z urządzeniami na szynie CAN i będzie waliło błędami. Fabryka jak montuje to określoną konkretną partię i chodzi.
PS Też chciałbym tempomat mieć ale za dużo tu niewiadomych cholera jest.
spioch84 26-11-2011, 11:44 Teraz to mnie dobiłeś stwierdzeniem iż inny GEM` może nie być 100% kompatybilny. Zaczynałem już rozważać opcje z podmianą. Tym bardziej że gościu w serwisie tak radził, stwierdził że mam poszukać np. auta po "dzwonie" sprzedawanego na części i posiadającego tempomat. Zrobić podmianę i powinno śmigać... Hmmm widać wciskali mi bajki jakich mało aby tylko mnie spławić...
spioch ale zauważ że może nie być w 100% kompatybilny a nie że napewno nie będzie wiec lepiej orginalngo gema nie tykać tylko podmienic jak nie bedzie grało to jest możliwość powrotu. Drugi gem będzie jako organ do testów może też w tym kierunku coś pokombinuje.
spioch84 26-11-2011, 12:38 zawsze to jakiś pomysł z tego co lukałem na Allegro to nie taki drogi interes. A jak się coś "uwali" to mamy oryginał :-) Naprawdę jestem ciekaw czy podmieniony GEM dogadał by się z autem... Pozostaje jeszcze kwestia liczników, a dokładniej kontrolki. GEM tego nie załatwi, choć bez kontrolki tempomat też powinien działać...
maureliusz 26-11-2011, 21:18 Co do zgarniętej kasy w ASO.
1. Wpisz sobie w google: Towar niezgodny z umową
2. Napisz pismo, że zgodnie z artykułem ble ble ble domagasz się zwrotu kasy, bowiem nie wykonanali usługi zgodnie z umową.
3. Potem najlepiej nie odbieraj poczty :-) Mają dwa tygodnie żeby Ci to dać odpowiedź. Jak nie zrobią tego matołki za potwierdzeniem, to mówisz, że nic nie dostałeś, nikt nie dzwonił i zgodnie z prawem uznali Twoją reklamacje:-)
Proste?
Walczmy z ASO złodziejami!!!
Darecki_22 27-11-2011, 11:55 To może jakiś namiar na tego znajomego? Jak zrobiłeś mu taką reklamę to znajdzie się tu paru chętnych, by wytransferować trochę gotówki na jego konto:)
Ok, dla zainteresowanych podam na PM. pozdr
spioch84 30-11-2011, 12:21 Darecki 22 dzięki za kontakt, niestety nie skorzystałem ponieważ znalazłem coś bliżej siebie. Nie mniej ukłon w twoją stronę za zainteresowanie...
A teraz do rzeczy. Właśnie wróciłem z udanej, aktywacji tempomatu. Dokonał tego serwis w Inowrocławiu. Serwis namierzyłem przeszukując w necie wątki o tempomacie. Wysłałem zapytanie i czekałem. Panowie nie tylko odpowiedzieli na zapytanie mailowe, ale potrafili nawet zadzwonić aby dopytać się o szczegóły auta. Które miały im pomóc w ocenie czy aktywacja będzie możliwa. Oczywiście niczego nie gwarantowali, ale widać było iż maja dużą wiedzę w tym zakresie (nie to co wcześniejszy serwis, opisany wyżej), co potwierdzał również post użytkownika polecającego. Początek wizyty już mnie pozytywnie zaskoczył, Panowie zaproponowali ogólną kontrolę pojazdu. Sprawdzono amortyzatory, hamulce, ciśnienie w oponach nawet w kole zapasowym, aku, płyn chłodniczy itd. Można się przyglądać i na własne oczy zobaczyć co w naszym aucie jest do poprawy. Wszystko to wykonane jest gratis :-) Potem autko wylądowało u magika IDS`u. Muszę przyznać iż zasłużył na to miano, aktywował tempomat naprawdę bardzo szybko. Jak widać dało się, mimo iż wcześniejszy serwis powiedział zdecydowane NIE. Na koniec autko zostało, odkurzone i wymyte. Jak dla mnie bajka, chylę czoła i polecam szczerze ten serwis...
Darecki 22 dzięki za kontakt, niestety nie skorzystałem ponieważ znalazłem coś bliżej siebie. Nie mniej ukłon w twoją stronę za zainteresowanie...
A teraz do rzeczy. Właśnie wróciłem z udanej, aktywacji tempomatu. Dokonał tego serwis w Inowrocławiu. Serwis namierzyłem przeszukując w necie wątki o tempomacie. Wysłałem zapytanie i czekałem. Panowie nie tylko odpowiedzieli na zapytanie mailowe, ale potrafili nawet zadzwonić aby dopytać się o szczegóły auta. Które miały im pomóc w ocenie czy aktywacja będzie możliwa. Oczywiście niczego nie gwarantowali, ale widać było iż maja dużą wiedzę w tym zakresie (nie to co wcześniejszy serwis, opisany wyżej), co potwierdzał również post użytkownika polecającego. Początek wizyty już mnie pozytywnie zaskoczył, Panowie zaproponowali ogólną kontrolę pojazdu. Sprawdzono amortyzatory, hamulce, ciśnienie w oponach nawet w kole zapasowym, aku, płyn chłodniczy itd. Można się przyglądać i na własne oczy zobaczyć co w naszym aucie jest do poprawy. Wszystko to wykonane jest gratis :-) Potem autko wylądowało u magika IDS`u. Muszę przyznać iż zasłużył na to miano, aktywował tempomat naprawdę bardzo szybko. Jak widać dało się, mimo iż wcześniejszy serwis powiedział zdecydowane NIE. Na koniec autko zostało, odkurzone i wymyte. Jak dla mnie bajka, chylę czoła i polecam szczerze ten serwis...
a ile ta usługa kosztowała??
spioch84 30-11-2011, 12:43 Usługa aktywacji tempomatu miała kosztować 166 zł. ale podczas inspekcji wyszło że mam bardzo niski poziom płynu chłodniczego, i jest w nie najlepszej jakości więc z dorzucono do faktury 1litr koncentratu płynu, razem z rabatem który mi dano zostawiłem u nich 173,46 zł. Cena nie wygórowana na to co robili z autem...
spioch to juz dziala ci ten tempomat ??
spioch84 30-11-2011, 19:12 działa, działa :-) Z tego co mówili w tym serwisie jeszcze nie mieli przypadku żeby nie udało im się nie uruchomić tempomatu jeśli były wiązki przewodów. Czy to prawda nie wiem, ale widać było że robili to już nie pierwszy raz...
A możesz wrzucić fotki gdzie zamontowałeś sterowanie i opisać co oni tam zrobili ?? Przeprogramowywali gem'a czy tylko właczyli opcje kontroli prędkości itp.
spioch84 01-12-2011, 04:04 Adi fotek nie mam co wrzucać bo jak pisałem w poprzednich postach, kupiłem używaną kierownicę z przyciskami i podmieniłem ją z 3-ramienną którą posiadałem. Problem poduszki rozwiązałem kupując nową zaślepkę pasującą do kierownicy 4-ramiennej i do niej przerzuciłem poduchę. Wszystko wygląda tak jakby tempomat od początku był w aucie.
Co zrobili to, dokładnie nie powiem. Przy odbiorze powiedziano mi że moduły zostały przeprogramowane. Szczerze powiem że tak się cieszyłem z tej aktywacji że już, dogłębnie nie wnikałem co i jak zrobili. Ważne było dla mnie to że się udało...
Polecam kontakt tel. lub mailowy z serwisem, na pewno Panowie potraktują Cię poważnie i spróbują coś zaradzić...
Adi fotek nie mam co wrzucać bo jak pisałem w poprzednich postach, kupiłem używaną kierownicę z przyciskami i podmieniłem ją z 3-ramienną którą posiadałem. Problem poduszki rozwiązałem kupując nową zaślepkę pasującą do kierownicy 4-ramiennej i do niej przerzuciłem poduchę. Wszystko wygląda tak jakby tempomat od początku był w aucie.
Co zrobili to, dokładnie nie powiem. Przy odbiorze powiedziano mi że moduły zostały przeprogramowane. Szczerze powiem że tak się cieszyłem z tej aktywacji że już, dogłębnie nie wnikałem co i jak zrobili. Ważne było dla mnie to że się udało...
Polecam kontakt tel. lub mailowy z serwisem, na pewno Panowie potraktują Cię poważnie i spróbują coś zaradzić...
a jaka masz wersje wyposażenia ???
spioch84 01-12-2011, 16:03 Silver X
Adi fotek nie mam co wrzucać bo jak pisałem w poprzednich postach, kupiłem używaną kierownicę z przyciskami i podmieniłem ją z 3-ramienną którą posiadałem. Problem poduszki rozwiązałem kupując nową zaślepkę pasującą do kierownicy 4-ramiennej i do niej przerzuciłem poduchę. Wszystko wygląda tak jakby tempomat od początku był w aucie.
możesz wrzucić zdjęcie swojej kierownicy ??
newpolish 02-12-2011, 09:32 2 pytania.
1 glupie - gdzie jest GEM?
2 - czy ktos ma pozytywne doswiadczenia gdzie w Trojmiescie i okolicach aktywuja mi tempomat w nie wezma kase i uciekna?
spioch84 02-12-2011, 11:46 lukaszm foto znalazł byś w necie, tak jak pisałem wszystko wygląda jak w seryjnej produkcji. Ale skoro się upierasz koniecznie na moja kierownicę...
http://img341.imageshack.us/img341/3390/20111202112430.jpg
http://img714.imageshack.us/img714/1055/20111202112444.jpg
http://img198.imageshack.us/img198/6030/20111202112522.jpg
newpolish GEM to nic innego jak skrzynka bezpieczników nad nogami pasażera...
Co do serwisu w Trójmieście to nie znalazłem postów/opini w necie podczas swoich poszukiwań... Jedno jest pewne musisz, przeprowadzić wywiad w serwisie, czy maja już jakieś osiągnięcia w tej dziedzinie itp. Ponieważ możesz trafić tak jak ja za pierwszym razem, dużo obiecywali, nic nie zrobili...
w Łodzi serwis się nie podejmie. Podobno raz zrobili i coś nie wyszło. Zostaje serwis tam gdzie kolega robił.
newpolish 05-12-2011, 21:17 Jak dla mnie bajka, chylę czoła i polecam szczerze ten serwis...
Podasz namiary na ten serwis? Z trójmiasta to w sumie zaledwie 2,5h jazdy.
maureliusz 05-12-2011, 22:13 Dziwi mnie jedno, czemu nie ma kierwonicy trójramiennej z tempomatem? Ja generalnie wolę trójramienną - bardziej mi się podoba. Bez sensu :-(
Miałem do kupienia nową od ST i też miałem ten problem,kombinowałem jak zamontować przyciski ale wyglądałoby to według mnie raczej kiepsko i odpuściłem-ale też zadawałem sobie niejednokrotnie to pytanie dlaczego.
spioch84 06-12-2011, 05:53 lukaszm jasne że w łodzi tego nie zrobią bo ja tam byłem za pierwszym razem... A jeśli pytałeś się w Mieszku to ten niewypał to moja foczka. Chociaż oni nic nie zrobili więc, nie wyszło już na początku...
newpolish serwis w którym aktywowano mi tempomat to Auto Styl, link do ich strony:
http://autostyl.biz.pl/ford-dealer/inowroclaw tel. 523568614 Warto zadzwonić pogadać i wybrać się na wycieczkę, w sumie też jechałem do nich niecałe 2 godz. więc nie wiele mniej niż ty...
maureliusz też uważam że to bez sensu... Kiera czteroramienna jest moim zdaniem nudna, zaślepka plaska jak stół. Trójramienna ma swój urok, przetłoczenia na zaślepce poduszki, widać że coś się dzieje. Ale co zrobisz, trzeba wybrać urok albo wygoda...
maureliusz 06-12-2011, 08:48 Ale rozumiem, że obczajaliście temat i tempomat w wersji trójramiennej nie istnieje. Czy też pognębić temat?
Darecki_22 06-12-2011, 10:54 Ale rozumiem, że obczajaliście temat i tempomat w wersji trójramiennej nie istnieje. Czy też pognębić temat?
Jest temat o tempomacie na rosyjskim forum (linki na pierwszej, drugiej stronie tematu), tam dorabiają przyciski dodatkowe, kierownica trojramienna może pozostać. polecam przejrzenie obrazków - wszystko jest co i jak zrobić. pozdr
newpolish 06-12-2011, 12:07 Z innej beczki. Wyglada na to ze bede musial ciagnac przewody az od GEM-a. Czy komus cos wiadomo o wymaganej liczbie czujnikow na pedalach czy cos takiego?
maureliusz 06-12-2011, 12:33 Jest temat o tempomacie na rosyjskim forum (linki na pierwszej, drugiej stronie tematu), tam dorabiają przyciski dodatkowe, kierownica trojramienna może pozostać. polecam przejrzenie obrazków - wszystko jest co i jak zrobić. pozdr
Taki samoróbki to były dobre jak miałem "kanta" (fiata 125p). Nie akceptuję obecnie takich rzeczy.
spioch84 06-12-2011, 13:03 newpolish co do czujników, to u mnie sprawa ma się następująco
jeden czarny na pedale sprzęgła:
http://img507.imageshack.us/img507/7929/20111206133627.jpg
dwa czarny i niebieski na pedale hamulca:
http://img24.imageshack.us/img24/2857/20111206133640.jpg
Darecki22 tutaj stanę po stronie maureliusz`a widziałem doskonale wątek rosyjski ale sorry nie będę montował np. przycisków od pilota do telewizora w kierownicy. Co nie znaczy że się nie da jak to słusznie zauważyłeś...
Witam
Dziś byłem w ASO Forda w krakowie , mówię im mam kierownice z przyciskami, taśme poprowadzoną do kierownicy wiec i na pewno idzie ona dalej do skrzynki GEM, mam 1 czarny czujnik na sprzęgle i dwa an hamulcu, trzeba tylkopodpiąć do kompa i wykonac wgranie softa z tempomatem i wgrać na zegary oraz ustawić tempomat na TAK i zamknąć sesje. Gości kierownik mówi mi że oni nie mają takiej możliwości bo ich ford w coś takiego nie wyposażył, robią to w s-max i Galaxy. Wiec od słowa do słowa mówie im przy ludziach że nie ma o czym rozmawiać i są bardzo słabi jak tego nie są w stanie wykonać bo salon w Inowrocławiu wykonuję taką operacje-sesje w ciagu godzinki i zaczynam wychodzić.
No i kierownik za mną poszeł, pogadaliśmy spokojnie zapisał numer tel i nawdozia będzie szukał sprawy i może i nawet zadzwoni do Inowrocławia w celu doinformowania się. I w dodatku wytłumaczyłem mu że ludzi sami sobie dokładają osprzęt i jada do Inowrocławia nawet z Gdańska i salon bezproblemowo im uruchamia tempomat.
Poczekam troche czasu, jak się nie odezwie to sam tam pojade, może nastepny salon się coś nauczy.
spioch84 04-01-2012, 14:08 Mam nadzieję że aktywują koledze ten tempomat.
Może pozostali pochwalą się czy też aktywowali i gdzie. Bo widzę że było spore zainteresowanie i nagle temat wygasł. A takie info na pewno pomogłoby przyszłym zainteresowanym taką modyfikacją. Wiem po sobie ile musiałem szukać nim trafiłem w necie na podobny temat, i odpowiedni serwis.
newpolish 04-01-2012, 14:44 Chcialem zaoszczedzic i nie jechac z Gdanska do Inowroclawia lub Olsztyna i stracilem czas i paliwo. Objechalem chyba wszystkie miejsca w okolicach Trojmiasta od ASO po przez autoryzowane warsztaty az po dziuple. Tak jak kolega C-MATIX pisal w ASO najpierw w mailowo powiedzieli za dadza rade a jak przyjezdzalem to nawet swoich 4 liter nie podniesli. Milo mnie zaskoczyly autoryzowane punkty naprawy bo sie ludziki naprawde starali ale nikt nie mial odpowiedniego softa do wgrania i niby mieli sciagnac po nowym roku ale narazie cisza.
Takze narazie nie mam tempomatu i nie mam paliwa za to mam wkurzona zone :572:
To mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich.
Odkąd kupiłem focusa doskwierał mi brak tempomatu i po przeczytaniu tego wątku postanowiłem ten stan rzeczy zmienić. Korzystając z pobytu w PL na święta podjechałem do Bemo Motors przy rondzie Hakena w Szczecinie z pytaniem o możliwość aktywacji. Doświadczenia z focusem nie mieli, ale byli bardzo zainteresowani podjęciem wyzwania. Po zmianie kierownicy wykonałem telefon i kazano mi od razu przyjechać. Po niecałej godzinie tempomat działał, ale nie zapalała się ikonka na zegarach. Gdy powiedziałem, że to także trzeba aktywować usłyszałem - spróbujemy i tu także odnieśli sukces. Aktywacja kosztowała 200zł. Nie wiem czy to dużo, czy mało, ale w UK gdzie obecnie mieszkam nie ma mowy o aktywacji tempomatu w ASO, nawet nie chcą o tym rozmawiać, gdyż jest to podobno "niezgodne z polityką firmy".
Reasumując - polecam serwis Bemo Motors w Szczecinie na rondzie Hakena. Mają rewelacyjne podejście do klienta, chęci i wiedzę.
Można Można tylko ktoś kumaty od IDS-u w aso musi być w Siedlcach w Planet Car też to potrafią.
w S-MAXie dołożyłem samemu klawisze obsługi tempomatu do kierownicy i potem aktywowałem w Ford Dobra (W-wa Powiśle) za 150zł, może zrobiliby też FF2
ps.
nie robiłem tego oficjalną drogą, tylko dostałem od kolegi namiary do magika, który tam pracuje -> priv
newpolish 12-01-2012, 09:04 Dzieki Pidu za namiary. Moze nastepnym razem jak bede zjezdzal do krju to sie po drodze tam zatrzymam. A masz wersje z komputerem czy tylko prosty wyswietlacz kilometrow?
Zegary mam w wersji z komputerem.
Gdybyś planował wizytę u nich będąc jedynie przejazdem w Szczecinie to proponowałbym jednak wykonać wcześniej telefon, numer znajdziesz w sieci. Podejście do "nietypowego" klienta mają pro :)
No wiec dziś cały dzień spędziłem prawie w ASO Forda, powód - próba uruchomienia tempomatu, nieudało sie, podobno wszystko zaprogramowane zmieniony soft i nie ma komunikacji. będą pisali dzwonili do inzyniera forda polska co jeszcze może być przyczyną, bo od niego już odstali moduły,softy i inne narzędzia do włączenia tempomatu.
Po wyjeżdzie z servisu zaświeciła się kontrolka Awaria układu silnika, i autko jakby bez turbiny pracowało, więc powrót i 2,5h pracowali by usunąć awarie w końcu nie mogli i wrucili do poprzednich ustawień i jest OK.
Po rozmowach szef servisu chciał bym jutro przyjechał jeszcze raz , ale zaproponowałem im że pozostawie autko im do jutra jeszcze jakiś inny szpec będzie rozkminiał i będą dzwonili do Ford polska, może w końcu się uda.
dodam że nawet chęci maja i mnie nie spławiają, a w mondeo MKIII , s-max i galaxy uruchamiają tempomaty od kopa, ale w FocusII i Cmax jeszcze tego nie robili , ale chcą. Dam znać co i jak
Mam jeszcze prosbe do tych co mają lub dokładali tempomat. jakby ktoś mógl sprawdzić czy ma bezpieczniki w skrzynce o numerze 37, 46 i 72.
Pytam bo na forum C-maxa tam piszą że te bezpieczniki powinny być.
Tu jest link do zdjęcia skrzynki i rozmieszczenia bezpieczników i przy pisaniu który bezpiecznik mam prosze o wpisanie cyframi, bo zdjęcie jest słabe
http://images40.fotosik.pl/1299/6afae3a0d46c9a96med.jpg
Mam jeszcze prosbe do tych co mają lub dokładali tempomat. jakby ktoś mógl sprawdzić czy ma bezpieczniki w skrzynce o numerze 37, 46 i 72.
Pytam bo na forum C-maxa tam piszą że te bezpieczniki powinny być. Tu jest link do zdjęcia skrzynki i rozmieszczenia bezpieczników
http://images50.fotosik.pl/1317/ee3e75000231b27bmed.jpg
U mnie są dwa z tych bezpieczników, nie ma tego w dolnym rzędzie.
U mnie są dwa z tych bezpieczników, nie ma tego w dolnym rzędzie.
A mógłbyś jeszcze raz zerknąć i napisać cyframi którego bezpiecznika , bo zmieniłem zdjęcie i teraz będzie łatwiej
A mógłbyś jeszcze raz zerknąć i napisać cyframi którego bezpiecznika , bo zmieniłem zdjęcie i teraz będzie łatwiej
Nie mam bezpiecznika numer 72. Wybacz, że wcześniej nie podałem numeru, ale za zimno było na gapienie się w rozpiskę bezpieczników w aucie i tylko szybko zrobiłem foto, żeby porównać w domu z Twoim.
Dziękuje ci bardzo za info, zdjecie poprawiłem po twojej odpowiedzi dla łatwiejszego rozszyfrowywania tematu.
Pytam o bezpieczniki gdyż kiedyś był poruszany szeroko temat tempomatu na naszym forum C-maxa i tam pisano że bezpiecznik 72 musi być dla działania tempomatu, a tu dowodzi że nie zwłaszcza że po rozmowach w ASO kierownik powiedział że GEM czyli skrzynka bezpieczników jest taka sama w focus2 i ford focus c-max.
Dla informacji podam, że z rozmów z kierownikiem serwisu wymienionego w moich wcześniejszych postach otrzymałem info, że jedynie GEM o numerze kończącym się na Dx (x dowolna litera) może obsłużyć tempomat, nawet sprawdzał to przy mnie w dokumentach, gdzie dla każdej wersji GEM podane były jego "funkcje i możliwości". Podobne info znalazłem też na niemieckich forach. Ciekawe o tyle, że w tym wątku wypowiadał się kolega, który z sukcesem aktywował tempomat w GEM-ie o końcówce Cx.
TEMPOMAT MAM I JA
Wiec dziś mi uruchomili tempomat w ASO Kraków Krzemionki i polecam nie zostałem spławiony i itp chociaż na początku mówili że nie ma takiej mozliwości, ale dzieki mojej chwilowej upartości przystąpiliśmy do rozmowy i rozpoczeły się działania w celu uruchomienia. wczoraj im się nie udało dziś po zmianie na inny soft jest ok.
Wiec jak najbardziej polecam i czekają na następnych chętnych ( Deklaracja samego kierownika servisu)
Dodam co potrzeba sprawdzić i mieć wcześniej by działać w temacie
- kierownice z przyciskami i poprowadzoną instalacją do kierownicy ( jeśli mamy wtyczke do przycisków do tempomatu to mamy na 99% instalacje do skrzynki bezpieczników słynnego GEMA )
- czujniki , na sprzęgle 1szt-czarny, na hamulcu 2szt czarny i niebieski
I najważniejsze nie trzeba mieć komputera pokładowego, i bezpiecznika nr 72 o którym była już mowa na forum c-maxa
Programowanie tempomatu w Krakowie droższe niż w Inowrocławiu bo po rabacie 14% 248zł, jako dla pierwszego klienta w tym temacie.
Radość bezcenna
marcin74 20-02-2012, 14:17 Tak tylko informacyjnie może się nie znam a co mają do rzeczy te bezpieczniki o nr 37 i 46 bo w książce obsługi nr 37 oznacza " lewe światło drogowe" , a nr 46 "zasialanie zestawu wskaźników napięciem akumulatora, centralna skrzynka bezpieczników"
a ja tak informacyjnie ;) napiszę, że kolega Favoriters samodzielnie aktywował tempomat za pomocą ELM327 (koszt od 50zł na alle) i ruskiego programu: http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=680638&postcount=38
cały wątek: http://www.focusklubpolska.pl/showthread.php?t=55021
A ja dodam ze swojej strony, że mam Focusa 2009FL 1.6 PB, elm327 + elmconfig. Nie udało mi się aktywować tempomatu, bo elmconfig nie ma możliwości jego uruchomienia w module PCM. Umożliwia jedynie włączenie tempomatu w HEC (zegary) oraz GEM (moduł komfortu). Będę jednak musiał odwiedzić ASO w Poznaniu... z IDS
Panowie, a czy macie jakiś patent na podświetlenie klawiszy od tempomatu? Nie ukrywam, że przy nocnej jeździe klikam tempomat "na pamięć" - podczas gdy u brata w galaxy mk3 klawisze są ślicznie na czerwono podświetlone (co wzbudza to moją nieukrywaną zazdrość ;) ) Może ktoś robił jakiegoś moda? :)
No i tempomat mam i ja :-). Aktywowałem tempomat w PCM za pomocą IDS Rotunda 6.9 u specjalisty od korekcji liczników. Cena usługi to 40% prac ASO
maciekmisi 25-05-2012, 12:28 Koledzy,
Jak to jest z kierownicami? Mam FF II FL, czteroramienna kierownica jak na zdjęciu w załączniku.
Czy wystarczy dokupić tylko przyciski (jeżeli reszta instalacji jest), czy trzeba wymieniać kierownicę? Mam wrażenie, że moja jest taka sama jak pojawiała się na zdjęciach w postach powyżej, tylko nie jest obszyta skórą.
Pozdrawiam,
Maciek
Ja na twoim miejscu wymienił bym sobie na skórzaną milej leży w dłoni i lepiej wygląda i wyposażenie ci się podnosi
maciekmisi 27-05-2012, 10:07 W tej chwili mam kierownicę, która jest na zdjęciu, obszytą przeze mnie skórą, bo nie mogłem się po kupnie przyzwyczaić do plastikowej ;) Pytanie, czy do takiej kierownicy da się zamontować przyciski tempomatu.
Jak rozumiem skórzana kierownica do MK2 FL jest trójramienna i musiałbym zmienić też poduszkę (jeśli się mylę, to mnie poprawcie). Chodzi mi tylko o tempomat.
Do trzyramiennej tempomatem to juz nie taka prosta sprawa
Jak rozumiem skórzana kierownica do MK2 FL jest trójramienna i musiałbym zmienić też poduszkę (jeśli się mylę, to mnie poprawcie). Chodzi mi tylko o tempomat.
tempomat występuje tylko z czteroramienną a ta albo skórzana albo plastikowa nie wiem kto ci powiedział że skórzana to tylko trój ramienna pełno takich na allegro od 100zł tylko musi być z focusa bo z C-maxa nie pasuje
maciekmisi 27-05-2012, 18:04 Czy kierownice do Focusa MK2 i MK2 FL są takie same i można je stosować zamiennie?
Czy same przyciski tempomatu są takie same w Focusie i Focusie C-max?
Czy kierownice do Focusa MK2 i MK2 FL są takie same i można je stosować zamiennie?
Tak można,co do przycisków chyba są takie same popatrz sobie na zdjęcia na allegro
dzidekrz 01-06-2012, 22:40 jak sprawdzić czy mam czujniki w pedałach??
jak sprawdzić czy mam czujniki w pedałach??
Myślę że jak byś przeczytał cały wątek to nie zadawał byś takiego pytania.
Pytanie z cyklu pójścia do piekarni i zapytanie czy kupie tu chleb !!!!!!!!
dzidekrz 02-06-2012, 08:40 Oczywiście sorki, za głupie pytanie . Właśnie jestem po udanym zainstalowaniu BT/VC i coś się rokręciłem z dokładaniem dodatków do swojego Focus.
Czujniki chyba mam w pedałach, w kierownicy wtyczka dodatkowa była( zmieniłem kierownice jakiś rok temu i dałem sobie bo mam wersję AmberX bez komp.) w aso powiedzieli wtedy,że nie ma szans na temp. a tu widzę że jest taka możliwość
Muszę jeszcze sprawdzić w tym GEM czy są przewody.
pozdr.
dzidekrz 02-06-2012, 13:53 Witam, mam jeszcze jedno pytanie, oglądałem to forum sąsiadów i w małej czarnej kostce pod kierownicą mam 6 kabelków w środku biały i brązowy czy to oznacza że okablowanie już mam?? W tym całym GEM też dochodzi jeden kabel biały i jeden brązowy. strasznie niewyraźne te zdjęcia i nie mogłem się doliczyć w które piny powinny być wpięte te kabelki do niebieskiej skrajnej złączki w GEM. Nie chciałbym pojechać do aso i walczyć o podłączenie do ids jakby się okazało, iż nie mam okablowania.
pozdr.
u mnie w c-maxie chyba było 5 a nie 6, ale jesli masz 6 lub 5 to i powinieneś mieć wpięcie i instalacje do tempomatu
"System regulacji prędkości jazdy
System regulacji prędkości jazdy składa się z zespołu włączników, które są elementem zespołu kierownicy. Zespół włączników ma bezpośredni interfejs z GEM, który ze swej strony komunikuje się z moduł sterowania zespołem napędowym (PCM).
Sygnały z włączników systemu regulacji prędkości zostają odebrane przez GEM jako analogowe napięciowe sygnały wejścia. Napięcie wyjścia włączników systemu regulacji prędkości zostaje przypisane poprzez odpowiednie rezystory poszczególnym, zabudowanym w zespole, włącznikom.
GEM przekazuje nadchodzące informacje jako meldunek poprzez szynę średniej prędkości CAN do zestawu wskaźników. Stąd meldunek zostaje skierowany dalej poprzez szynę CAN wysokiej prędkości do PCM.
PCM nastawia moc oddawaną przez silnik, tak by zrealizować wybraną prędkość."
Kwestia tempomatu w samochodach marki Ford nie jest jednoznacznie określona. Jedynym modelem (jaki ja znam) do którego była instrukcja montażu/doposażenia w tempomat było Mondeo MK3. W pozostałych (nowszych) modelach nie ma ŻADNYCH instrukcji dot. tempomatu.
Nie dziwię się, że niektóre z serwisów nie podejmują się próby doposażenia. Nikt nie wie czy zadziała, a ASO kierując zapytanie klienta dalej otrzymuje odpowiedź, że nie ma procedury to nie ma możliwości :) rozumiecie...
Wracając do Focusa MK2.
Uzupełnię wpis o szczegóły aktywacji i niezbędnych elementów w które trzeba doposażyć Wasze samochody.
Tempomat aktywuje się w dwóch miejscach. Moduł GEM (lub BCMii jak kto woli) i IPC (lub IC jak kto woli, czyli zestaw wskaźników). W obu miejscach przy funkcji KONTROLA PRĘDKOŚCI, trzeba wybrać TAK lub WYPOSAŻONY.
Pozdrawiam
Nie dziwię się, że niektóre z serwisów nie podejmują się próby doposażenia. Nikt nie wie czy zadziała, a ASO kierując zapytanie klienta dalej otrzymuje odpowiedź, że nie ma procedury to nie ma możliwości :) rozumiecie...
Tak rozumiemy tylko często w przypadkach focusa MKII i c-maxa w servisach mówią że nie ma takiej możliwości imi tak też powiedzieli. A po szerszych rozmowach i konsultacji okazuje się że się da.
maciekmisi 21-07-2012, 21:15 Mogę polecić serwis z Warszawy, bo aktywowałem u nich tempomat: http://abscar.pl/
Koszt aktywacji IDSem - 150 zł.
Dodam, że mam Focusa MK2 FL, 1.6Pb, 5.2008, wersja wyposażenia Silver X i wszystko było (wiązka, czujniki), tylko dokupiłem czteroramienną kierownicę z przyciskami.
kubus_wawa 26-07-2012, 14:34 Witam
Proszę o informacje czy przyciski z C-maxa da rade dołożyć do kierownicy 3-ramiennej w focusie żeby zadziałał tempomat.
Cała instalacja jest zamontowana brakuje jedynie przycisków.
Może jeszcze ktoś poleci jakiś warsztat w Warszawie w którym mogą włączyć tempomat w GEM i komputerze pokładowym
Pozdrawiam
maciekmisi 26-07-2012, 14:47 Witam
Proszę o informacje czy przyciski z C-maxa da rade dołożyć do kierownicy 3-ramiennej w focusie żeby zadziałał tempomat.
Cała instalacja jest zamontowana brakuje jedynie przycisków.
Jeśli nie masz kierownicy przystosowanej do tempomatu (a z tego co pisano wcześniej trójramienna z tempomatem nie występuje) to musiałbyś wycinać otwory na przyciski i później zaślepiać od dołu - nie ma sensu.
Może jeszcze ktoś poleci jakiś warsztat w Warszawie w którym mogą włączyć tempomat w GEM i komputerze pokładowym
Pozdrawiam
Zerknij na post przed Twoim... I trzeba aktywować nie tylko w GEM i PCM, ale i w tablicy wskaźników, jeśli chcesz mieć kontrolkę.
kubus_wawa 30-07-2012, 15:09 Mam jeszcze pytanie odnośnie samych kierownic.
Czy kierownica od kuga lub od cmaxa z zaślepkami po airbagu będą pasować do FFII i czy samą poduszkę dam radę przełożyć do tych zaślepek
W C-maksie jest inna kierownica niż w Focusie,co do kugi nie wiem wkład poduszki pasuje do obu zaślepek ,trójramiennej i czteroramiennej
A ja mam problem z GEMem . Miałem u siebie w FF MK2 o końcówke AH Gema, zakupiłem kierownicę , wymieniłem, podejchałem na programowanie i okazało się że jest problem z GEMem nie przyjmuje polecania. Zakupiłem GEMA z końcówką DF bo podobno się da na 100% i faktycznie na tym GEMie tempomat działa ale jest to GEM skandynawski gdzie załączają się światła ale niestety u mnie nie wszystkie działały :( Wniosek moge mieć tempomat a nie bede mial swiateł. Powrót do starego GEMA.
Autko z 2006 roku przed liftem. 1,8tdci. Jeśli ktoś ma tempomat w swoim aucie proszę napiszcie jakiego macie GEMA może tak uda mi się znaleźć odpowiedniego.
Dzięki za pomoc z góry :)
Zakupiłem GEMA z końcówką DF bo podobno się da na 100% i faktycznie na tym GEMie tempomat działa ale jest to GEM skandynawski gdzie załączają się światła ale niestety u mnie nie wszystkie działały :( Wniosek moge mieć tempomat a nie bede mial swiateł.
A cóż to za historia???
Światła skandynawskie się wyłącza w GEMie bez problemu!
Pytanie - masz lampy xenony czy zwykłe? No i co konkretnie nie działało??
każdy GEM obsługuje tempomat
Darecki_22 21-09-2012, 10:48 Czy wymieniony GEM na nowy można samodzielnie domowym sposobem (ELMconf.) przeprogramować ? pozdr
GEM na szczęście w pełni i bez problemu można "zintegrować" z samochodem samodzielnie przy pomocy ELMconfiga.
Z innymi modułami bywa gorzej (np. zegarów się nie da a i z audio w ELMconfigu bywają kłopoty - brak jest konfiguracji parametrów jaka jest dostępna np. w ELM-FF2...).
Może każdy ale mój nie chciał przyjąć polecania o włączonym tempomacie.
Jeśli chodzi o moje światła przy GEM DF nie świeciło podświetlenie tablicy z tyłu. Światła załączały się bezproblemowo, ale w związku że zamontował DL nie chciałem mieć tej opcji włączonej. Poszukałem dalej i zakupiłem GEM BF no i udało się :) tempomat działa wyśmienicie ale przy programowaniu spartaczyli mi centralny, nie otwierają się przednie drzwi kierowcy . Rygluje się poprawnie. Prawdopodobnie aktywne jest podwójne ryglowanie a ja nie mam w kluczyku pilota tylko centralny działa mi z pilota alarmu cobra . Przy odbiorze auta nie było już majstra od programowania i umówiłem się na kolejną wizytę. Na szczęście byłem programować 3 krotnie ale zapłaciłem tylko raz (150zł).
A może jest ktoś z Warszawy lub okolic u ma możliwość zerknięcia w ten centralny i chęć udzielenie pomocy w weekend?
newpolish 15-10-2012, 15:06 Czy ktos juz rozkminil gdzie w okolicach trojmiasta mozna odpalic tempomat? Niedlugo znowu robie trase Berlin - Gdansk i jedyny punkt na trasie ze sprawdzonym warsztatem to Szczecin. Doradzi mi ktos w okolicach trojmiasta lub gdzies na tej trasie?
ddzilins 23-11-2012, 09:46 A czy we Wrocławiu lub okolicach zna ktoś jakiegoś magika który odpalił by mi tempomat? Wygląda na to że mam wszystkie przewody i czujniki więc to tylko kwestia dołożenia przycisków i aktywacji w PCM, GEM i HEC.
W innym wątku to dzisiaj doprecyzowałem, więc tu także to dopiszę:
- poliftowy GEM - każdy
- przedliftowy GEM - tylko GEMy 'High Level' (bodajże przedliftowa wersja D*) obsługują tempomat (tak przynajmniej wynika ze schematów).
w S-MAXie dołożyłem samemu klawisze obsługi tempomatu do kierownicy i potem aktywowałem w Ford Dobra (W-wa Powiśle) za 150zł, może zrobiliby też FF2
ps.
nie robiłem tego oficjalną drogą, tylko dostałem od kolegi namiary do magika, który tam pracuje -> priv
Czy w standardowej kierownicy czteroramiennej same przyciski włączające tempmat, oda się bez problemu dołożyć? Ma ktoś może wskazówki jak zdjąć osłonę poduszki oraz zdjęcia jak je wpiąć ? I jak to robić, żeby poduszka nie strzeliła
Ewentualnie czy ktoś (rejon nie ważny bo podróżuję dużo po Polsce) podjąłby się wymiany kierownicy itd, Oczywiście odwdzięczyłbym się.
Z góry dzięki
Przyciski wymagają innej obudowy kierownicy - tej od spodu. Spodnia obudowa ma takie występy na kształt klawiszy.Tak więc nie obejdzie się bez wymiany całej - nie ma sensu dokupywać przycisków i spodniej obudowy, bo pewnie wyjdzie drożej niż całość... Sprawdź tylko jaki masz rodzaj zaślepki z poduszką pwietrzną. Jak się ostatnio okazało, w kierownicy czteroramiennej są dwa typy zaślepek z poduszką: na taką samą poduszkę jak w kierownicy trójramiennej i te trochę inne 8)
Tak więc zdemontuj zaślepkę, zrób sobie zdjęcia i poszukaj kierownicy kompletnej pod dokłądnie taką samą zaślepkę.
To jest nasensowniejsza opcja.
Czteroramienna kierownica jest inna do focusa i inna do c-maxa i dlatego się mylą -na allegro wprowadzają w błąd pisząc że pasuje do obu modeli
A z ciekawości co nie pasuje: wieloklin czy taśma????
Już trochę temat przejrzałem.
W C-max mocowanie poduszki jest na 4 "zaczepy" w Foce na 3 i to podstawowa różnica.
Co do tych przycisków to dzięki, już też przgladając allegro i forum doszedłem po zdjęciach, że standardowa kierownica nie ma tych "zaczepów" pod przyciski.
Moje pytanie brzmi: Jak zdemontować zaślepkę? Podważać z każdej strony? I czy po takiej operacji ta zaślepka będzie się nadawała na "drugi raz", bo gdzieś już wyczytałem, że może z tym być problem...
Czyli uzgodniliśmy to co wiedziałem - kierownice są takie same, zaślepki się potrafią różnić...
Zaślepka mocowana jest przede wszystkim dwoma śrubami od spodu (z tej obudowy kierownicy). Trzeba kierownicę ustawić raz 90st. raz 270st. i odkręcić śruby. Potem się da wypiąć bez uszkodzeń.
Ok.
Wolę dopytać bo z rzeczami typu poduchy to zaufania nie mam do pracy na czuja - bo to pierwszy raz.
Odpianamy aku na wszelki wypadek i zabieramy się za kierownice i jej demontaż.
Wykręcam wspomniane śruby, zdejmuję zaślepkę. potem zdejmuję podzuszkę itd.
Rozumiem, że ryzyka "strzału poduszki raczej nie ma?
Po odpięciu aku poczekaj parę minut. Ryzyka strzału nie ma - ryzyko, że jakiś plastik nie przeżyje niestety zawsze jest... Szczególnie za pierwszym razem!
Najlepiej jest to robić mając w ręce drugi (docelowy) komplet - wtedy widać gdzie co trzyma i można to odpowiednio podważyć.
Zrobił się bałagan -ogarnijmy żeby zdjąć poduszkę nic nie odkręcamy tylko operujemy wkrętakiem w szczelinach z tyłu kierownicy -nie jest to łatwe,kierownice się różnią jeśli ma kupić całą kierę z przyciskami to do poduszki jaką posiada bo inaczej nie zapnie poduszki(inne miejsca zaczepów)
I ja juz tez jestem po dolozeniu tempomatu... Wyszlo na to ze u mnie ( wersja titanium) wystarczyla wymiana kierownicy na cztero-ramienna z przyciskami oraz aktywowanie funkcj w kompie... Co do kierownic u mnie wymiana z wersji sport ( 3 ramiona) czyli poducha z 3 uchwytami na 4 ramienna z przyciskami ale musi miec 3 haki do mocowania poduszki ( jest ich niewiele na allegro ale są) wymiana samej zaslepki z starej na nowa nie obyla sie niestety bez zniszczenia (obciecia) "jezyczkow" ze starej zaslepki ( u mnie bardzo trudno sie sciagala a i nowa nie bez walki sie zaklada :-)) do demontazu kierownicy najlepiej sciagnac górną osłone kolumny kierowniczej... a i przed ew. zakupem nowej kierownicy lepiej sprawdzic jaką sie ma poduszke tj. mocowanie poduszki reszta to juz aktywacja tempomatu w zegarach, gemie i PCM ( moduly programowalne) ... Napisalem jak to bylo u mnie i czego sie dowiedzialem w trakcie prac, jesli gdzies popelnilem błąd to prosze o poprawienie
Dzieki koledze tedi_k za pomoc w czesci programowania....
Teisejas 29-11-2012, 22:59 Tempomat mam i ja:P
Nico odmiennie niż u innych kolegów, "domontowanie" tempomatu w mojej foczce sprowadziło się do wymiany kierownicy i aktywowaniu funkcji "cruise control configuration" ELMcofigiem w GEM i HEC- widocznie Ford zrobił mi prezent i ustawił aktywną funkcję tempomatu w PCM 8) (względnie grzebał tam poprzedni właściciel...). Tak czy inaczej, miło się zaskoczyłem podczas jazdy próbnej, bo w sumie chciałem tylko sprawdzić czy przyciski działają i ich naciśnięcie zostanie potwierdzone jakimś dźwiękiem. Żadnego brzęczka nie było ale samochód zaczął utrzymywać prędkość :wink:
W zasadzie się już pogodziłem, że tempomatu miał nie będę, a tu nagle taka historia ...i nadzieja wróciła :wink:
Parę razy już pisałem, że GEMy przedliftowe i poliftowe są praktycznie zamienne. Jedynym problemem jest za krótka wiązka dachowa kończąca się na złaczu C98 (czarne kwadratowe po lewej stronie dużego zielonego). Wiązkę tą jest łatwo przedłużyć, bo ma mało przewodów. Jak ja przedłużymy, to możemy sobie założyć dowolny GEM poliftowy (wszystkie mają tempomat) i cieszyć się ewentualnymi dodatkowymi opcjami na dokładania różności (alarmu, keyfree czy czego tam...). Przy takiej decyzji warto kupić poliftowy GEM wersji -Jx - ma wszystko. GEMy poliftow -Fx są prawie równie dobre, choć mogą nie mieć keyfree (ale zakładanie tego to praktycznie rozebranie wnętrza samochodu, więc małe prawdopodobieństo, że się przyda).
hola hola - stop!!
łatwo jest zamienić GEM przedFL na poliftingowy, ale w drugą stronę to już większy problem
dlaczego?
bo w GEMie przedFL odbiornik pilota centralnego zamka nie jest zintegrowany (znajduje się pod podsufitką), a w poliftingowym jest w środku GEMa
po co sobie utrudniać życie? najprościej jest kupić takiego samego typu GEM jak się miało fabrycznie, tylko w lepszej (mającej obsługę większej ilości funkcji) wersji i zaprogramować go ELMConfigiem
ja wymieniłem poFL GEMa w wersji Bx (golas) na poFL GEM w wersji Fx (full-wypas), ale jeżdżę praktycznie tylko po mieście, więc tempomatu nie ma, bo nie potrzebuję
Ale ja miałem na myśli tylko kierunk przed=>poliftowy... Zamiana poliftowego na przedliftowy wydała mi się z definicji absurdalna.
Prawdą jest, że wymagała by dołożenia odbiornika centrala...
Chyba jest nowe rozwiązanie od kolegów ze wschodu .
http://ffclub.ru/topic/3475/jump_4920/#entry12183903
Wie ktoś gdzie ten bajer można kupic?
http://img213.imageshack.us/img213/5350/tempomat.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/213/tempomat.jpg/)
Wie ktoś gdzie ten bajer można kupic?
samemu zrobić
Chyba jest nowe rozwiązanie od kolegów ze wschodu .
http://ffclub.ru/topic/3475/jump_4920/#entry12183903
to nic nowego, już ludzie tak robili:
http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=751322&postcount=225
http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=752073&postcount=251
Powoli dojrzewam do kolejnego moda - tempomatu, ale na pewno nie zamienie kierownicy 3ramiennej na 4ramienna, pozostaje mi wiec pilot radia albo cos innego.
Myslac na razie o przerobce pilota radia, chcialbym zminimalizowac ilosc przyciskow, wiem ze moze to zmniejszy pelna funkcjonalnosc, ale dla mnie kazdy recznie wywiercony otwor, dodany microswitch i gumka od pilota zmniejsza z kolei moje dobre samopoczucie ;) i tak sobie mysle ze tak naprawde niezbedne sa 3 przyciski: ON, SET+ i zamiennie RES lub OFF.
Mam kilka pytan do bardziej zaawansowanych 'elektrycznie' i GEMowo kolegow:
- ON zakladam ze zalaczy 'system' tempomatu, ale oczywiscie nie trzyma predkosci,
- SET+ wlaczy trzymanie predkosci na aktualnej i pozwala na dodawanie, tak? jesli wylacze trzymanie (np. musnieciem hamulca noznego lub sprzeglem przy redukcji) w Focusie naciskajac pozniej znow SET+ bedzie ciagnal do ustalonej poprzednio predkosci, zgadza sie? (pytam bo chyba jedzilem tez samochodem w ktorym jakiekolwiek wylaczenie trzymania predkosci = reset i + zalaczal na aktualnej, nie na poprzedniej),
- RES zeby resetowac 'zapamietana' predkosc, zakladajac co napisalem powyzej odnosnie SET+
- SET- sluzy wylacznie do redukowania ustawionej predkosci? chyba nigdy tego nie uzywalem, w kazdym razie na pewno obejde sie bez tego,
- OFF - wylaczenie zaplonu wylaczy tempomat, czy bedzie aktywny 'zawsze' dokad nie wylacze go OFFem?
Elektrycznie na rosyjskim forum zrozumialem ze jest tam 5 roznych opornikow i kazdy wcisniety przycisk zmienia przez to sygnal. Myslac o mojej opcji 3 przyciskow, moge sie pozbyc 2 z nich, czy musze miec wszyskie 5, pozostawiajac pozycje dla OFF i SET- jako otwarte (np. przerywajac kabel lub wlutowujac 2 dodatkowe duze oporniki)?
Tak naprawde, jesli to sie wszystko trzyma kupy, to bede sie nawet zastanawial nad dalsza minimalizacja recznej roboty, szczegolnie jesli utwierdze sie w przekonaniu ze BT/VC to ja juz dodawac nie bede. Z pilota do radia obecnie tak naprawde najwazniejsze sa dla mnie tylko 2 przyciski: vol +/- (tzn. reszty uzyje moze 5x w roku, czasem nawet wole siegnac do radia), wiec teoretycznie pozostaja 3 pod tempomat... ale to juz innym razem bo pewnie tez sa jakies sygnalowe konsekwencje dla radia, na razie z gory dziekuje za komentarze i zapoluje na alledrogo na pilota do 'badan'.
Mam kilka pytan do bardziej zaawansowanych 'elektrycznie' i GEMowo kolegow:
- ON zakladam ze zalaczy 'system' tempomatu, ale oczywiscie nie trzyma predkosci,
- SET+ wlaczy trzymanie predkosci na aktualnej i pozwala na dodawanie, tak? jesli wylacze trzymanie (np. musnieciem hamulca noznego lub sprzeglem przy redukcji) w Focusie naciskajac pozniej znow SET+ bedzie ciagnal do ustalonej poprzednio predkosci, zgadza sie? (pytam bo chyba jedzilem tez samochodem w ktorym jakiekolwiek wylaczenie trzymania predkosci = reset i + zalaczal na aktualnej, nie na poprzedniej),
- RES zeby resetowac 'zapamietana' predkosc, zakladajac co napisalem powyzej odnosnie SET+
- SET- sluzy wylacznie do redukowania ustawionej predkosci? chyba nigdy tego nie uzywalem, w kazdym razie na pewno obejde sie bez tego,
- OFF - wylaczenie zaplonu wylaczy tempomat, czy bedzie aktywny 'zawsze' dokad nie wylacze go OFFem?
.
Trochę źle kombinujesz:
- ON - włącza tempomat - przycisk niezbędny
- Set+ - ustawia prędkość, pozwala zwiększać "trzymaną prędkość" - niezbędny/pomocny przycisk
- Set- - ustawia prędkość, pozwala zmniejszać prędkość - bardzo przydatny jak np. dojeżdżamy do "zawalidrogi" zjeżdżającego na prawy pas, ale trochę za wolno... Parę razy "Set-", zjedzie, więc znów parę razy "Set+" i jedziemy...
- Res - przycisk "reaktywujący" tempomat i przywracający nastawioną wcześniej prędkość gdy "zrzuciliśmy" tempomat hamulcem lub sprzęgłem.
Off - nigdy w życiu nie użyłem.
Wyłączenie zapłonu oczywiście wyłącza tempomat. Off jest zbędny. Sam przycisk On także jest co najmniej wątpliwym pomysłem - moim zdaniem powinien włączać tempomat na aktualnej prędkości (jak Set+/Set- za pierwszym naciśnięciem). Nie bardzo wiem z jakiego powodu tak to zrobili. W takiej sytuacji możesz ewentualnie spokojnie rozpatrzeć umieszczenie klawisza "On" poza pilotem - nie jest on niezbędny do "bieżącego" operowania tempomatem.
Jak zrzucisz tempomat hamulcem/sprzęgłem to trudno jest poznać, że tempomat jest w stanie "oczekiwania". Samochód jedzie jak by był wyłączony.
Tak więc moim zdanim te 4 przyciski to minimum i są niezbędne, choć 3 mogą być na pilocie a jeden ("On") ewentualnie poza pilotem.
Dzieki tedi_k, tak wlasnie po cichu liczylem na Twoje jak zawsze uzyteczne uwagi :)
Czyli OFFa pozbywam sie na pewno, a patrzac na to co napisales, tak naprawde nie kombinowalem tak zle, bo nadal zastanowie sie nad pozbyciem SET-. Czasem jezdze das auto mojej dziewczyny z tempomatem i przynajmniej z moim stylem jazdy raczej 'zrzucam' tempomat np. redukujac bieg i dojezdzam do 'zawalidrogi' na biegu bez gazu. Ty masz lepiej z PowerShiftem i na trasie mozesz reka regulowac caly potrzebny zakres predkosci, u mnie z M5 bez zmiany biegow czasem sie nie obedzie, co i tak rozlaczy tempomat.
Co do sensu przycisku ON, myslalem dokladnie to samo, z jednej strony oszczedzaja na jednym microswitchu przez co szyba schodzi mi w dol po impulsie ale w gore musze trzymac, z drugiej nie wpadli na pomysl, zeby 1 przycisk wlaczal tempomat i aktywowal trzymanie predkosci. Zastanawialem sie nawet czy GEM rozpoznaje sytuacje w ktorej wcisnie mu sie rownoczesnie ON i SET+ (aktywujac tepomat i wlaczajac trzymanie predkosci) i czy nie bedzie wariowal kiedy na wlaczonym tempomacie bedzie np. przy podbijaniu predkosci SET+ za kazdym razem dostawal 'zsumowany' sygnal, bo wtedy moznaby pokombinowac z opornikami i zrobic 1 przycisk ON&SET+, ale to juz raczej pytanie do Ciebie niz do mnie ;)
Teisejas 11-01-2013, 22:10 Co do sensu przycisku ON, myslalem dokladnie to samo, z jednej strony oszczedzaja na jednym microswitchu przez co szyba schodzi mi w dol po impulsie ale w gore musze trzymac, z drugiej nie wpadli na pomysl, zeby 1 przycisk wlaczal tempomat i aktywowal trzymanie predkosci.
Co mi się wydaje, że to rozwiązanie jest jednak trochę przemyślane i wszystko sprowadza się do kwestii bezpieczeństwa- wyklucza w zasadzie przypadkowe "odpalenie" tempomatu, co jak najbardziej byłoby możliwe gdyby jeden przycisk go włączał i od razu aktywował. Producent widocznie ma świadomość, że nie wszyscy użytkownicy wsiadając za kółko będą wiedzieć, co to jest tempomat i jak go obsługiwać, a przypadkowe włączenie przez mniej rozgarniętą jednostkę może być fatalne w skutkach.
Zresztą same guziczki na kierownicy też mogą swędzieć. Sam pytałeś o funkcje poszczególnych przycisków, co po pierwsze świadczy, że obsługa urządzenia nie jest wcale taka intuicyjna ("res" to nie jest skrót od "reset" ale raczej od "resume"), a po drugie, że nie zajrzałeś do instrukcji obsługi samochodu, gdzie znalazłbyś odpowiedź na swoje pytanie ;) Zapewne nie jesteś pod tym względem jedyny, ale myślę że większości nie przyjdzie do głowy zapytać kogoś innego jak to działa, tylko będą sami próbować na drodze.
Co do podnoszenia szyby w pełni się zgadzam- jest to głęboko irytujące, ale pewnie znowu decydują kwestie bezpieczeństwa- żeby kierowca czasem sobie czegoś nie przyciął :D
Teisejas, masz racje co do nieczytania przeze mnie wczesniej instrukcji tempomatu i co do RESume co zrozumialem juz od tedi_k i z manuala w miedzyczasie, ale co do przyczyn wynikajacych z bezpieczenstwa to chyba przedobrzyles ;)
Impulsowe domykanie szyby kierowcy ma sie w Focusie jesli tylko sa wszystkie 4 szyby elektryczne, ja mam z tylu korbki, ot cala filozofia.
Wiele innych marek ma rozne metody wlaczania systemu tempomatu i aktywowania utrzymywania predkosci. Np. w das auto moja dziewczyna ma pol-pokretlo na dzwigni kierunkowskazu, ktore wlacza system i ktorego prawie nigdy nie wylaczamy (i jest to 2pozycyjny przelacznik mechaniczny, wiec ponowne odpalenie niczego nie zmienia, albo pozostaje wlaczony albo wylaczony), wiec wg takiej teorii moge sobie czesto przypadkowo aktywowac tempomat... moge tez przypadkowo wcisnac gaz lub hamulec do dechy i moze mi sie przy tym noga w kolanie o obudowe kierownicy zablokowac, a powaznie to nawet jak 'przypadkowo' aktywujesz tempomat, to jest to aktualna predkosc, najlzejsze musniecie hamulca go wylacza.
I nadal przysiaglbym ze w kraju w ktorym trudno kupic samochod z manualem jedzilem jakas fura w ktorej 1 ruch wlaczal system i aktywowal trzymanie predkosci (no chyba ze tam tempomat byl po prostu systemem caly czas wlaczonym 'w tle'), a tam ze wzgledu na wysokosc roszczen to dopiero musza sie martwic o takie szczegoly...
Niemniej jednak, w moich planach nadal mam ON, SET+ i RES co pozostawia mi sekwencje 2 przyciskow do pierwszej aktywacji tempomatu po rozruchu ;) ale robote przekladam na wiosne przy obecnej pogodzie.
Co mi się wydaje, że to rozwiązanie jest jednak trochę przemyślane i wszystko sprowadza się do kwestii bezpieczeństwa- ...
Chyba jednak nie... Kolega Gorillas to już zgrabnie opisał... Włączenie (nawet przypadkowe) tempomatu ma się nijak do bezpieczeństwa, bo pedały przyspieszenia ("gazu") i hamulca działają cały czas po swojemu niezależnie od tempomatu...
Czyli włączenie tempomatu przyciskiem ON byłoby zdecydowanie wygodniejsze i bardzie intuicyjne. A jak by się włączył "przez przypadek" - to większość kierowców nawet by tego nie zauważyła (operując pedałami standardowo).
Teisejas 12-01-2013, 23:53 Ok, zgadzam się, że w 99,9999999 % wypadków przypadkowe odpalenie tempomatu nie będzie stwarzało zagrożenia z przyczyn przez Was opisanych ...ale mogę sobie wyobrazić, że takie zagrożenie powstanie, jeżeli odpali go ktoś nierozgarnięty w sytuacji hamowania silnikiem przed wolniej jadącym pojazdem ;)
Z drugiej jednak strony, jeżeli w innych samochodach tempomat można włączyć i aktywować jednym przyciskiem (nigdy nie zgłębiałem tego tematu), to może rzeczywiście moja wiara w troskę inżynierów Forda o nasze bezpieczeństwo jest w tym temacie przesadzona, a przyczyna leży gdzie indziej :?:
Faktycznie jest tak, że przyciskami z lewej strony kierownicy aktywujemy i dezaktywujemy te z prawej strony, które to dopiero wysyłają polecenia dotyczące pracy silnika. Przycisk ON nie jest przełącznikiem mechanicznym (przerywającym obwód), więc dlaczego nie zaprogramowano GEMa, żeby przesyłał od razu polecenia do PCM po otrzymaniu impulsu z ON, to już chyba wiedzą tylko w Fordzie (albo nie wiedzą i to Wy macie rację ;) ).
Co do szyb, to jeżeli rzeczywiście przy 4 elektrycznych impulsowe zamykanie działa, to trudno szukać tutaj jakiegoś głębszego sensu (podobnie jak przy globalnym zamykaniu).
kubus_wawa 18-02-2013, 15:21 Mam prośbę do ludzi siedzących w temacie tempomatu do FOCUSA MK2
Chodzi mi o wartości oporów na przyciskach do obsługi tempomatu.
Na jednej ze stron znalazłem
reset 610
+ 300
- 110
on 1120
off 0
i nie jestem pewien czy te wartości są prawidłowe
Mam prośbę do ludzi siedzących w temacie tempomatu do FOCUSA MK2
Chodzi mi o wartości oporów na przyciskach do obsługi tempomatu.
Na jednej ze stron znalazłem
reset 610
+ 300
- 110
on 1120
off 0
i nie jestem pewien czy te wartości są prawidłowe
tu http://ffclub.ru/topic/3475/ w pierwszym poście jest całe faq'u, wystarczy tylko klikać podkreślone teksty to rozwijają się nowe akapity i pojawiają się obrazki
kubus_wawa 18-03-2013, 11:10 Witam Ponownie
Naszła mnie myśl o zamontowaniu kierownicy z mondeo mk3 wtyczka od airbaga i przycisków wygląda identycznie jak w focusie mk2 nie wiem tylko czy sama kierownica od mondka pasuje patrząc na zdjęcia w necie to na 90% jest to samo. Czy ktoś mógłby potwierdzić zgodność kierownic z mk3 do focusa mk2
pozdrawiam
Szprytny 23-03-2013, 22:59 Odświeżając temat.
Mam pytanie czy do kierownicy bez przycisków obsługi tempomatu można takowe zamontować. Oczywiście chodzi mi o taką sytuację że będą wygladały jak oryginały a nie jakieś kombinacje, prościej mówiąc czy kiera bez guzików ma miejsca montażowe (otwory na śrubki) aby zamontować guziczki.
Sprawdziłem w ecatcie i taka część (guziczki) występuje.
Pytam ponieważ wolałbym do swojej kierownicy bez przycisków zamontować przyciski a nie wymieniać całe koło kierownicy.
...czy do kierownicy bez przycisków obsługi tempomatu można takowe zamontować.....
Tylko do kierownic 4-ro ramiennych. A i tak się nie opłaca, bo spodnią obudowę trzeba zmieniać. Prościej (i taniej) kupić 4-ramienną z przyciskami i przełożyć poduszkę. Natomiast jeśli masz 3-ramienną, to z przekładaniem poduszki jest problem - sama obudowa poduszki to dodatkowy koszt a stara zaślepka (ta z 3-ramiennej) przy przekładaniu poduszki ulega uszkodzeniu i zwykle jest na śmietnik...
Witam
Chciał bym zainstalować kierownicę z tempomatem do mojej foki mk2. Auto z 2005 roku 1.8 TDCI. ( nie wiem czy to będzie wyznacznik i wskazówka stwierdzjąca możliwość instalacji, ale auto posiada: kierownica 4 ramienna, czujnik zmierzchy i deszczu, podgrzewana przednia szyba, światła przeciwmgłowe.) Gdzie w Warszawie może mi ktoś sprawdzić czy jest możliwość zainstalowania i co będzie potrzebne.
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Odezwij się do kolegi mayak.
witam,czy aktywując tempomat elmconfgiem w Gem i Hec, można zauważyć (jakiś dźwięk czy coś podobnego) , że wszystko jest dobrze podłączone i wystarczy już tylko aktywować go ids w PCM? czy trzeba podłączyć wszystko dopiero czekać na wynik
Witam mam GEM-a w wersji BH. Czy będzie on obsługiwał tempomat? Kable w wiązce są.
Ze schematów wynika, że może być problem. Przedliftowe gemy -B* to tzw. LOW lub MID1. Wg schematów przedliftowy dopiero GEM HIGH (wersja -D*) miał na pewno obsługę tempomatu. Jednak w trakcie produkcji różnie z tym bywało, więc na pewno się wie jak się sprawdzi. Niestety pin 18 w gnieździe C103 (mniejsze niebieskie złącze) zwykle jest i po jego obecności/braku nie da się nic wywnioskować.
Niestety trzeba będzie pewnie podłączyć klawisze i wejść w tryb testowy GEM aby stwierdzić, czy klawisze tempomatu "bibczą".
Teisejas 11-05-2013, 21:40 Wg schematów przedliftowy dopiero GEM HIGH (wersja -D*) miał na pewno obsługę tempomatu. Jednak w trakcie produkcji różnie z tym bywało, więc na pewno się wie jak się sprawdzi.
Dokładnie. Ja mam GEM w wersji BF i tempomat dał się uruchomić. Jeżeli zatem wersja BH jest późniejszą wersją rozwojową to myślę, że jest bardzo duża szansa, że też obsługuje tempomat.
Czy ktoś może potwierdzić teorię o tym że GEM w wersji BG jest późniejszym niż BF i że skoro w BF kolega uruchomił tempomat to powinna dać się w BG (taki jest u mnie) ?
Najbezpieczniej i najbardziej wiarygodnie to podpiąć jednak guziki tempomatru, uruchomić test GEM i sprawdzić, czy guziki działają, czyli "bimbają" na teście GEM.
Czy ktoś może polecić miejsce gdzie dokonam zmiany kierownicy i aktywacji tempomatu ?
Na terenie śląska (najlepiej okolice bielska-białej lub Tychów).
Kierownice z guzikami mam.
Witajcie.
Przeczytałem parę tematów i chciałbym usystematyzować wiedzę nt. dołożenia tempomatu, dopytać Was, czy dobrze rozumiem, a przy okazji.. jak zostanie ślad to może w przyszłości będzie mniej pytań? ;-)
Na początek. Mam Focusa Mk2 FL (2010r)
1. Mam oto taką kierownicę, czyli będzie trzeba wymienić:
http://jasne.com/focus/tempomat/kierownica.jpg
2. Zajrzałem w okolice nóg pasażera znajdując tam jak sądzę GEM-a.
Jeśli dobrze szukam tego tajemnego oznaczenia.. to jest ono na zdjęciu, zgadza się? Czyli wstępnie określam, że ten moduł obsłuży mi tempomat.
http://jasne.com/focus/tempomat/GEM_numer_serii_opis.jpg
3. Następnie mam wypiąć zaznaczoną na zdjęciu wtyczkę i sprawdzić, czy jest odejście przewodów z pinu 10 i 18, tak? Nic się nie wykrzaczy? Zrobić to na odpiętym akumulatorze?
http://jasne.com/focus/tempomat/GEM_caly_piny.jpg
4. W kolejnym kroku sprawdzam, czy jest czujnik przy pedale sprzęgła:
http://jasne.com/focus/tempomat/sprzeglo_opis.jpg
5. Rozglądam się dalej i szukam dwóch czujników przy pedale hamulca:
http://jasne.com/focus/tempomat/hamulec_opis.jpg
6. Wtedy już mogę poszukać kierownicy z przyciskami, tak? Może być taka jak na tej aukcji? http://allegro.pl/ford-focus-mk2-ii-2-0-tdci-kierownica-i3309659239.html
http://jasne.com/focus/tempomat/kierownica_przyciski.jpg
7. Zostaje przekładka kierownicy i poduchy.. czy zrobić to samemu czy zlecić? Potrzeba klucza dynamometrycznego żeby zadbać o odpowiednie momenty dokręcenia? Bo o tym akurat nikt nie pisał.. dodatkowo trochę brakuje mi informacji nt. samej wymiany/zamiany tych elementów.. coś poczytałem, ale wydaje mi się to dość trudne i trzeba wiedzieć jak "dłubnąć".
8. Programowanie GEM, PCM, zegary (w Szczecinie podobno Bemo Motors przy rondzie Hakena).
Poczytałem, analizuję, ale nie chcę się zamotać, a chętnie bym skorzystał z tempomatu, bo w weekend 21-23 czerwca mam zrobić trasę Szczecin-Gdańsk-Szczecin.
Może ktoś ze Szczecina pomoże lub poleci kogoś?
Z góry dziękuję za rozwianie wątpliwości! =)
Panowie, mam już działający tempomat :)
Po raz kolejny mayak ogarnął temat - dzięki raz jeszcze!
U mnie wystarczyło że założyłem kierownicę z przyciskami tempomatu, kolega mayak aktywował tempomat gdzie trzeba i śmiga aż miło :)
Więc okablowanie miałem komletne.
Mój gem BG obsłużył tempomat a ponieważ były z tym zwiazane wątpliwości zakupiłem GEM w wersji D - czyli tej najwyższej od tego samego auta z którego przełożyłem kierownicę.
Gdyby ktoś potrzebował wypasiony GEM - mogę tanio sprzedać - proszę o kontakt na PRIV.
Mój gem BG obsłużył tempomat a ponieważ były z tym zwiazane wątpliwości zakupiłem GEM w wersji D
No to może Ty mi odpowiesz, czy oznaczenia na GEMie to są te które wskazuje w poprzednim poście.
...
1. Mam oto taką kierownicę, czyli będzie trzeba wymienić:
2. Zajrzałem w okolice nóg pasażera znajdując tam jak sądzę GEM-a.
3. Następnie mam wypiąć zaznaczoną na zdjęciu wtyczkę i sprawdzić, czy jest odejście przewodów z pinu 10 i 18, tak? Nic się nie wykrzaczy? Zrobić to na odpiętym akumulatorze?
...
6. Wtedy już mogę poszukać kierownicy z przyciskami, tak? Może być taka jak na tej aukcji? http://allegro.pl/ford-focus-mk2-ii-2-0-tdci-kierownica-i3309659239.html
7. Zostaje przekładka kierownicy i poduchy.. czy zrobić to samemu czy zlecić? Potrzeba klucza dynamometrycznego żeby zadbać o odpowiednie momenty dokręcenia? Bo o tym akurat nikt nie pisał.. dodatkowo trochę brakuje mi informacji nt. samej wymiany/zamiany tych elementów.. coś poczytałem, ale wydaje mi się to dość trudne i trzeba wiedzieć jak "dłubnąć".
1) Trzeba jeszcze sprawdzić czy masz kierownicę z 3-ma czy 4-ma uchwytami poduszki
2) Ty masz GEM poliftowy (zaczyna się od 7M5T-..) - wszystkie poliftowe GEMY obsługują tempomat, więc nie trzeba nic oglądać. Zaznaczone literki to właśnie wersja GEM.
3) j.w. - przewody na pewno są, bo po lifcie są zawsze. No chyba, że znów się trafi jakaś wybitna wersja specjalnie na Polskę...
6) Szukać kierownicy można jak się wie czy ma mieć 3 czy 4 uchwyty poduszki. Ta podana przez Ciebie ma 3 uchwyty.
7) W przypadku śruby trzymającej kierownicę moment dokręcania ma całkiem drugorzędne znaczenie. Trzeba dokręcić mocno i z czuciem i tyle. To nie koło jezdne, aby śruba miała tendencje do odkręcania się... Kluczowa jest wiedza jak się wypina poduszkę. Reszta to łatwizna.
No to może Ty mi odpowiesz, czy oznaczenia na GEMie to są te które wskazuje w poprzednim poście.
masz GEM D, wielkim znawca nie jestem ale na 99% musisz tylko założyć kierownicę z przyciskami i uaktywnić tempomat
Andrzej_K 20-06-2013, 09:05 masz GEM D, wielkim znawca nie jestem ale na 99% musisz tylko założyć kierownicę z przyciskami i uaktywnić tempomat
Ja mam "DH" (4M5T - 14A073 - DH) i "fabryczny" tempomat.
Panowie, proszę nie mieszajcie informacji o GEMach przedliftowych (zaczynających się na 3M5T lub 4M5T) i poliftowych (zaczynających się na 7M5T). To są różne urządzenia. Oznaczenia wersji przedliftów i poliftów (dwie ostatnie litery) mają także inne znaczenia i inną interpretację.
Napisałem wyżej, że kolega zdaniu ma GEM poliftowy i w związku z tym nie ma problemu.
Panowie, proszę nie mieszajcie informacji o GEMach predliftowych (zaczynających się na 3M5T lub 4M5T) i poliftowych (zaczynających się na 7M5T). To są różnie urządzenia. Oznaczenia wersji przedliftów i poliftów (dwie ostatnie litery) mają także inne znaczenia i inną interpretację.
Napisałem wyżej, że kolega zdaniu ma GEM poliftowy i w związku z tym nie ma problemu.
Dzięki tedi_k serdeczne za odpowiedź.
Teraz pozostaje mi sprawdzić mocowanie poduchy.. a najprawdopodobniej zostawić to komuś.
Pogadam jak teraz będę odstawiał samochód na zrobienie rozrządu, może znają temat ;)
Witam
Dzięki uprzejmości forumowicza „mayak” i udzielonych informacji wymieniłem kierownicę na skórzana z tempo matem (FF MK2 2005). Skorzystałem z byłego serwisu Forda, przy okazji przeglądu sezonowego auta. Poszło szybko i sprawnie – Kierownica, kable i aktywacja. Cena operacji przyzwoita. Nie podaję gdyż jest uzależniona o trudności jakie mogą wyniknąć.
Poniżej kontakt do elektryka który dokonał czynności związanych z tempo matem w owym warsztacie:
Paweł
Centrum Dobra - Serwis niezależny
00-344 Warszawa, ul. Dobra 32
663 042 374
Może komuś ta informacja się przyda.
P.S
Z przeprowadzania przeglądu również jestem zadowolony. Więc jak na razie jestem na TAK.
Pozdrawiam.
kielich89 10-07-2013, 22:18 Witam, chciałem się podzielić moimi doświadczeniami z dokładaniem tempomatu.
Wersja GEM 7MT-...-DD
Okablowanie + czujniki z fabryki
Wymiana kierownicy (tak na prawdę przełożenie przycisków i tylnej plastikowej zaślepki, poduszka z 4 zaczepami)
Programowanie pod Poznaniem
I wszystko śmiga pięknie :).
Koszty:
-kierownica 90zł
-programowanie 150zł
Czas tak na prawdę najwięcej czasu zajęło mi zdjęcie tej cholernej poduszki, żeby odpowiednio wyskoczyła.
Jeżeli ktoś potrzebuje namiar na magika od komputera, zapraszam na PW.
Pozdrawiam
RK
newpolish 11-07-2013, 08:45 Programowanie pod Poznaniem
A mozesz podac gdzie pod Poznaniem? Trzeba sie umawiac wczesniej? Czesto robie trase Gdansk - DEU wiec moze w koncu znalazlem kogos na tej trasie :)
-programowanie 150zł
już coraz bliżej jest moment, gdy ELMConfig będzie obsługiwał 1.8 tdci i 2.0 tdci - wtedy będzie można aktywować tempomat w PCM i aktualizować oprogramowanie silnika dużo taniej samemu ELMem
kielich89 11-07-2013, 21:39 A mozesz podac gdzie pod Poznaniem? Trzeba sie umawiac wczesniej? Czesto robie trase Gdansk - DEU wiec moze w koncu znalazlem kogos na tej trasie :)
Trzeba się umówić wcześniej przedstawić sytuację, raczej godziny popołudniowo-wieczorne, Lulin niedaleko Pamiątkowa (30km od Poznania, 14km od Szamotuł).
już coraz bliżej jest moment, gdy ELMConfig będzie obsługiwał 1.8 tdci i 2.0 tdci - wtedy będzie można aktywować tempomat w PCM i aktualizować oprogramowanie silnika dużo taniej samemu ELMem
Oby może oprócz tempomatu inne ciekawe funkcje da się przetestować :)
Oby może oprócz tempomatu inne ciekawe funkcje da się przetestować
co masz na myśli? CZego Ci brakuje?
Poza PCMem, to z grubsza, ELMConfig znakomitą większość rzeczy ogarnia
Jest nowa wersja ELMCOnfiga - v. 0.2.9
link: http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip
oprócz różnych drobnych poprawek, pojawiła się można aktywować TEMPOMAT w silnikach 1.8 tdci i 2.0 tdci ponieważ pojawiła się obsługa sterowników silnika typu SID202 i SID206!
kazix771 24-07-2013, 10:58 Cześć,
Mam Ford Focus MK2 FL 2009 rok (2.0 benzyna) i jestem na etapie dokładania do niego tempomatu bo niestety nie był on w niego wyposażony. Chciałem zapytać o kwestie aktywacji. Wiem że trzeba aktywować tempomat w GEMie (strona 3), w HECu(strona 1) no i PCMie. Wcześniej jak się interesowałem tym tematem to aktywacja w PCM była możliwa tylko za pomocą IDSa ale teraz wyczytałem że nowy ELMConfig ma już możliwość czytania PCMa, czyli wychodzi na to że mogą już sam za pośrednictwem tego programu aktywować tempomat w sterowniku silnika? Jak tak, to która opcja odpowiada za tą funkcję? Czyżby to była opcja nazwana "Integrated Speed Control"?
Pozdrawiam,
...Czyżby to była opcja nazwana "Integrated Speed Control"?
Tak.
ddzilins 24-07-2013, 14:15 Tu mayak opisał jak aktywować tempomat w PCMie.
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2045717&postcount=563
Cześć,
Mam Ford Focus MK2 FL 2009 rok (2.0 benzyna) i jestem na etapie dokładania do niego tempomatu bo niestety nie był on w niego wyposażony. Chciałem zapytać o kwestie aktywacji. Wiem że trzeba aktywować tempomat w GEMie (strona 3), w HECu(strona 1) no i PCMie. Wcześniej jak się interesowałem tym tematem to aktywacja w PCM była możliwa tylko za pomocą IDSa ale teraz wyczytałem że nowy ELMConfig ma już możliwość czytania PCMa, czyli wychodzi na to że mogą już sam za pośrednictwem tego programu aktywować tempomat w sterowniku silnika? Jak tak, to która opcja odpowiada za tą funkcję? Czyżby to była opcja nazwana "Integrated Speed Control"?
Pozdrawiam,
tak, nowym ELMConfigiem da się to zrobić, choć sprawa nie jest prosta, tu opisałem
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2045717&postcount=563
kazix771 24-07-2013, 14:46 Dzięki wielkie za odpowiedź. Fajnie że można już to zrobić samemu bez dodatkowych kosztów :surprise:
kazix771 26-07-2013, 16:11 Witam ponownie,
Dodatkowo chciałbym prosić o informacje jak mogę wejść w tryb serwisowy GEM aby sprawdzić czy podłączona przez mnie kierownica z przyciskami działa jak powinna? Przełożyłem kierownicę, zaznaczyłem opcę tempomatu w GEMie i HECu pozostał mi jeszcze PCM. Czy da się na tym etapie jakoś zdiagnozować czy przyciski działają ?
Pozdrawiam,
amoebaFCP 26-07-2013, 17:27 tryb serwisowy GEM
Przed załączeniem zasilania przytrzymaj wciśnięty przycisk ogrzewania tylnej szyby, załącz zasilanie, puść przycisk ogrzewania szyby tylnej.
Naciskanie przycisków tempomatu powinno powodować wydawanie dźwięku. Tak można też sprawdzać inne przyciski.
Wyłącz tryb serwisowy w taki sam sposób jak załączyłeś.
Przytrzymać dłużej klawisz ogrzewania tylnej szyby i włączyć zapłon
kinomysz 29-07-2013, 13:51 Czyli 1.8TDCI i 2.0 TDCI możemy aktywować sami. A co z 1.6 TDCI?
...A co z 1.6 TDCI?
Nic. Czekamy.
można aktywować TEMPOMAT w silnikach 1.8 tdci i 2.0 tdci ponieważ pojawiła się obsługa sterowników silnika typu SID202 i SID206!
A czy w 2.0 tdci nie siedzi SID803?
w niektórych 2.0tdci siedzi sid803 (chyba w starszych), w innych jest sid206
Bump: Czyli 1.8TDCI i 2.0 TDCI możemy aktywować sami. A co z 1.6 TDCI?
1.6 tdci są bardzo mało popularne w Rosji, autor programu nie miał takiego do dyspozycji, aby "podsłuchać" sesję IDSa z nim
Aby ELMConfig miał obsługę 1.6 tdci, trzebaby byłoby pomóc - potrzeba auta/aut z 1.6 tdci, ELMa327 (lub ELS27), kabel typu Y oraz IDSa plus program typu sniffer (chyba ELMConfigiem też można filtrować ramki z CANa)
z 3ramienną kierownicą także można mieć tempomat
sama płytka:
http://img542.imageshack.us/img542/9112/exed.jpg
po zamontowaniu
http://img6.imageshack.us/img6/5706/v6b1.jpg
oczywiście estetyka jest dyskusyjna, ale rozwiązanie jest mega proste; z fotela kierowcy i ani pasażerów jest nie widoczne, więc nie kłuje w oczy
jeśli chodzi o używanie, to umieszczenie klawiszy tempomatu pod joystickiem od radia jest całkiem wygodne, palce trafiają na nie dość intuicyjnie.
Jeśli wierzyć wskazaniom chwilowego spalania z komputera pokładowego, to jazda na tempomacie, nawet mimo chipa (a może dzięki niemu [zlosnik]), powoduje ładny spadek konsumpcji ;)
Dobra...niech mi ktoś w końcu potwierdzi (najlepiej z własnego doświadczenia), czy przy zawirusowanym aucie wszystko idzie zgodnie z planem i nie tracimy "mocy" ;]
Tedi_k potwierdził u Siebie, że się nie traci - trzeba sczytać ten firmware co się ma, zaznaczyć tempomat w vid-block'u i wgrać ponownie do PCMa
kazix771 02-08-2013, 10:11 Panowie,
Oficjalnie chciałbym podziękować użytkownikowi mayak za pomoc w uruchomieniu tempomatu w mojej Foce :) a konkretnie uruchomieniu tej opcji w PCMie. Wszystko działa jak powinno :diabelek:
PS. W razie ktoś by potrzebowal, mam do sprzedania kierownice trójramienną obszywaną skórą, stan idealny, przebieg 50k km.
Pozdrawiam,
Czy ktoś się orientuje czy ten GEM obsłuży tempomat? 3M5T-14A073-DG-HIGH1
Mam niestety c-maxa 2.0tdci z 2004 roku ze sterownikiem SID803 i z tego co widzę ewentualna aktywacja tylko w ASO.
Witam serdecznie,
Mam następujący problem. Jak się ukazało u kolegi tedi_k, nie mam przewodów od kierownicy do modułu gem (brak pinów we wtyczce w zwijaku). Czy ktoś mógłby mi dokładnie powiedzieć jaki zwijak ma na pewno odpowiednie piny we wtyczce i czy ewentualnie można zakupić gdzieć takie gotowe przewody z drugiej strony (nie od strony kierownicy) wchodzące do zwijaka i dalej idące do modułu gem? Każdy z pytających przeze mnie sprzedawców na allegro nie ma nic takiego. ewentualnie jaką wtyczkę zakupić nową aby tam sobie dorzucić te przewody. Piszę tutaj bo widzę, że jeszcze nikt nie dokładał wszystkiego, chyba że się nie pochwalił w temacie :) Bardzo dziękuję za rady i pozdrawiam!
...nie mam przewodów od kierownicy do modułu gem (brak pinów we wtyczce w zwijaku)...
Nie zdejmowaliśmy poduszki więc nie wiem - czy poduszka jest 1- czy 2-nabojowa? Zwijaki są inne dla obu typów poduszek... Jak się dowiem, to podeślę link do aukcji właściwego rodzaju zwijaka.
2 nabojowa
Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 4
Trzeba szukać "taśma c-max" - jest trochę do poduszek 2-nabojowych, ale na żadnym zdjęciu nie widać dobrze złącza. Trzeba dzwonić do sprzedawców i pytać.
W tej aukcji http://allegro.pl/tasma-air-bag-3m5t-14a664-af-ford-c-max-focus-ii-i3404046046.html jest napisane "do kierownicy multifunkyjnej" - więc może chodzi o guziki tempomatu...
Szukałem i właśnie też nie widziałem pinów. Miałem nadzieję że może różnią sie one numerem? Wtedy łatwiej byłoby szukać. A co z tymi przewodami?
Niemniej bardzo dziękuję zq link. Jutro będę dzwonił :)
...Miałem nadzieję że może różnią sie one numerem? ...
Niestety w moim eCAT są różne numery tych zwijaczy, ale nie jest napisane, który jet pod tempomat i poduszkę 2-nabojową...
Co do przewodów - niektóre zwijacze mają (ocięty) kawałek tej dolnej wiązki - może któryś sprzedający będzie coś takiego miał... Generalnie w tej wtyczce na górze zwijacza pomiędzy kablami poduszek musi być min 3 piny (klakson i 2 piny tempomatu).
Witam!
Koledzy po montażu tempomatu doświadczył ktoś błędu P0579?
Znalazłem taką "aukcję" dla ludzi nie mogących znaleźć ładnej kierownicy z tempomatem.
http://www.aliexpress.com/item/2013-new-car-speed-control-switch-cruise-control-system-kit-for-ford-focus-2-focus-2005/1135403048.html
Zastanawia mnie tylko sposób montażu do standardowej kierownicy 4-ramiennej nie przeznaczonej seryjnie do tempomatu... Co koledzy sądzą ?? Chyba duża "rzeźba" ...
Ale po co zmieniać całą kierownicę i szukać w dobrym stanie? Jeśli mamy swoją w dobrym stanie to wystarczy kupić najtańszą na allegro i przełożyć same przyciski z tymi obudowami z tyłu na nasze koło.
amoebaFCP 03-08-2013, 22:04 Witam kolegów.
Mój przypadrek z uruchamianiem tempomatu jest trochę inny, ale wiem, że nie odosobniony :(
Pokrótce:
- przyciski do tempomatu zamontowane, widziane przez GEM.
- aktywowany tempomat w "GEM" i "HEC" (przy pomocy ELM327)
- próba aktywowania w PCM przy pomocy IDS niepomyślna. Podczas próby aktywacji występował błąd "DATA ERROR" lub coś w tym rodzaju (nie pamiętam dokładnie, bo było to 1 rok temu)
Kiedyś, tu na forum odpowiedziano mi, że trzeba wgrać oprogramowanie z silnika mającego tę opcję (możliwą do aktywowania) i dopiero aktywować.
Problem w tym, że mam "zarazka"-polepszacza. Wgranie sofu z innego silnika usunie go bezpowrotnie, a tego nie chcemy g:D
Dzisiaj, przy pomocy nieśmiertelnego ELM327 zgrałem "VID Block" i "firmware from PCM". Proces przebiegł bez problemów (trwało to 8min).
Niestety, brakło odwagi wgrać go do PCM z zaznaczoną opcją "Integrated speed control". :(
Wiem, że temat aktywowania tempomatu w PCM poprzez ELM327 jest dość świeży (mało realnych danych od testerów) ale może jednak ktoś to już przerabiał.
W związku z powyższym pytanie(a):
- czy wgranie mojego (wcześniej zgranego) software z zaznaczoną opcją "Integrated speed control" uruchomi tempomat w PCM;
- czy powyższe niczego nie zmieni (silnik będzie działał tak, jak wcześniej) i nic się nie zepsuje;
- silnik zdechnie :shock:
Tedi_k i Mayak, to w zasadzie do Was pytania, bo widzę (czytam), że siedzicie w temacie "po uszy" :surprise: Jednak mile widziana odpowiedź każdego, kto zna temat :surprise:
Przerabialiście taki przypadek? Możecie coś na ten temat podpowiedzieć?
Nie jest to dla mnie sprawa "być, albo nie być". Po prostu, "jak się da, to czemu nie."
Pozdrawiam
...W związku z powyższym pytanie(a):
- czy wgranie mojego (wcześniej zgranego) software z zaznaczoną opcją "Integrated speed control" uruchomi tempomat w PCM;
- czy powyższe niczego nie zmieni (silnik będzie działał tak, jak wcześniej) i nic się nie zepsuje;
- silnik zdechnie :shock:
...
Ja mam silnik 2.0tdci (zachipowany przez HEKO) z PCM zrobionym na SID206 - zgrywałem i wgrywałem swoje i inne oprogamowaniea PCM, zmieniałem parametry w VIDblocku i wszytko żyje (łacznie z chipem)...
Nie znaczy to, że mówię, iż u Ciebie wszytko na 100% sie uda, bo każdy działa na własną odpowiedzialność i ryzyko...
Sporo zależy od jakości ELMa - ja działam na rosyjskim specjalizowanym interfejsie ELS27, więc mam przynajmniej jeden punkt niepewności mniej...
Powiem więcej - ja sobie sam wgrałem, jak to nazywasz, polepszacz :-)
amoebaFCP 03-08-2013, 22:47 Ja mam PCM 2.0tdci (zachipowany przez HEKO) zrobiony na SID206
Ja również mam 2.0 TDCI (zachipowany przez HEKO) zrobiony na SID206 (ale nie cMAX, tylko Focus II). Właśnie u Heko próbowaliśmy aktywować tempomat IDS`em i wyszedł taki babol :027: (błąd jak wyżej opisałem). Temat tempomatu odpuściłem (ale nie usunąłem przycisków z kierownicy). Po lekturze nt. ELMConfog v2.9 nathęło mnie powtórnie aby go aktywować. No i stąd te moje pytania.
Kwestią jest, czy można aktywować tempomat ELM`em, w sytuacji, gdy nie można go było aktywować IDS`em.
ja sobie sam wgrałem, jak to nazywasz, polepszacz :-)
A cos więcej na ten temat ?
"w jakiż to sposób ???"
Rąbek tajemnicy odsłonisz? g:DD
....
"w jakiż to sposób ???"
Rąbek tajemnicy odsłonisz? g:DD
Normalnie - kolega dostał stosowny wsad i wgrał go ELSem...
W kolegi mayaka benzynie wolnossącej "polepszacz" polepsza głównie samopoczucie kierowcy:P:619:
Na pytanie "czy się da jak się nie dało IDSem" odpowiedzieć można samemu próbując. Jak chcesz to podjedź do mnie na przykład - robiłem na tym PCMie skutecznie - to, że w C-maxie nie ma znaczenia...
Ale po co zmieniać całą kierownicę i szukać w dobrym stanie? Jeśli mamy swoją w dobrym stanie to wystarczy kupić najtańszą na allegro i przełożyć same przyciski z tymi obudowami z tyłu na nasze koło.
A na bank będzie to pasowało ? Bo ktoś tu pisał, że jest trochę "rzeźbienia" :roll:
amoebaFCP 04-08-2013, 10:23 Zgrany z PCM software załadowałem do ELMConfig i wygląda to tak:
http://img94.imageshack.us/img94/2554/su7k.jpg
oraz:
http://img829.imageshack.us/img829/6746/b0yf.jpg
Na rys.1 nie ma wybranego typu alternatora.
Na rys2. brak danych w "Current PCM type" i "Current PCM type (PHF header)"
Czy to jest normalne zjawisko?
Pozostało zaznaczyć "Integrated speed control" i śmiało klikać w "Write current firmware in PCM"? :roll:
No i jeszcze pytania uzupełniające :wink:
- co to za parametr "Axle ratio" (za co odpowiada);
- "Tire size" ma wartość 833. Z ciekawości wpisałem rozmiar opon jakie mam 205/55/R16 (takie powinny być wg. dokumentacji). Nacisnąłem "Calculate" i wynik wyszedł 838 :shock:
Kto i czemu tu oszukuje? :619:
A na bank będzie to pasowało ? Bo ktoś tu pisał, że jest trochę "rzeźbienia" :roll:
Ja nie przekladalem bo się okazało że nie mam kabli ale sprawdziłem i to pasuje bez problemu. W kierownicy są takie metalowe uchwyty pod przyciski wiec wystarczy he tylko przełożyć i trzeba wymienić tylną osłone bo jest inna do tempomatu. Oczywiście jest ona tez w kupionej kierownicy z przyciskami :)
amoebaFCP 04-08-2013, 11:51 No i po części sprawa się wyjaśniła.
W poprzednim poście przez niedopatrzenie popełniłem błąd pisząc, że mam SID206. Głębsza analiza danych mówi coś innego. U mnie zasadzili innego prawdziwka - mam SID83M :027:
http://img687.imageshack.us/img687/2731/tpaw.jpg
Zgrywanie softu przebiegało pomyślnie do końca. Zaznaczyłem opcję tempomatu i chciałem wgrać z powrotem do PCM. Niestety, ELMConfig wywalił taki oto komunikat:
http://img801.imageshack.us/img801/5681/iww4.jpg
No i siłą rzeczy sprawa mojego tempomatu znowu przechodzi w tryb hibernacji :619:
Trzeba poczekać, na obsługę SID83M:?
No, chyba że ja robię coś źle.
ja działam na rosyjskim specjalizowanym interfejsie ELS27
Właśnie dopisałem się do listy chętnych i oczekującychg:DD
Tedi_k mógłbyś powiedzieć jak długo czekałeś, jak z płatnoścą i dostawą?
...No i jeszcze pytania uzupełniające :wink:
- co to za parametr "Axle ratio" (za co odpowiada);
- "Tire size" ma wartość 833. Z ciekawości wpisałem rozmiar opon jakie mam 205/55/R16 (takie powinny być wg. dokumentacji). Nacisnąłem "Calculate" i wynik wyszedł 838 :shock:
Kto i czemu tu oszukuje? :619:
Po prostu miałeś wpisany inny rozmiar opon. Ten parametr odpowiada za dokładność pomiaru prędkości i przejechanego dystansu. Różnica na poziomie 0,5% jak u Ciebie nie ma żadnego znaczenia! Oczywiście można sobie wpisać dokładnie tyle, ile wychodzi z przeliczenia rozmiaru aktualnych opon.
...
No i siłą rzeczy sprawa mojego tempomatu znowu przechodzi w tryb hibernacji :619:
Trzeba poczekać, na obsługę SID83M:?
No, chyba że ja robię coś źle.
Właśnie dopisałem się do listy chętnych i oczekującychg:DD
Tedi_k mógłbyś powiedzieć jak długo czekałeś, jak z płatnoścą i dostawą?
Nie jest wykluczone, że SID83M to jakaś mutacja SID202/206... Jeśli czytanie przeszło bez problemu, to może Siergiej zrobi też zapis. Choć on to próbuje "na stole" i ilość możliwych sterowników zaczyna być problemem!
(nie wiedziałem, że SID83M istnieje... dotychczas spotykałem opisy SID803/803A).
A tak na marginesie - problem SID83M został zgłoszony u rosyjskich kolegów ze Słowacji... http://ffclub.ru/topic/326054/go_post/14306664/
Co do ELS27 - ja i mayak byliśmy wśród grupy inicjalnej - mamy moduły z pierwszej 10 wyprodukowanych...
Ja nie przekladalem bo się okazało że nie mam kabli ale sprawdziłem i to pasuje bez problemu. W kierownicy są takie metalowe uchwyty pod przyciski wiec wystarczy he tylko przełożyć i trzeba wymienić tylną osłone bo jest inna do tempomatu. Oczywiście jest ona tez w kupionej kierownicy z przyciskami :)
Właśnie wróciłem i sprawdziłem. Moja kierownica ma zintegrowany ten plastikowy tył, wiec jak mniemam nie da się do niej założyć samych przycisków (prawdopodobny brak mocowań - jak prześledziłem zdjęcia z allegro) lub całego tyłu z innej kierownicy.
amoebaFCP 04-08-2013, 17:18 Po prostu miałeś wpisany inny rozmiar opon. Ten parametr odpowiada za dokładność pomiaru prędkości i przejechanego dystansu.
Masz na myśli "Tire size"? To oczywista oczywistość, ale dzięki za informację.
A tak przy okazji, czy jest możliwość "uprawdomównić" prędkościomierz?
Bardziej interesuje mnie "Axle ratio" - do czego to ???
(nie wiedziałem, że SID83M istnieje... dotychczas spotykałem opisy SID803/803A).
A tak na marginesie - problem SID83M został zgłoszony u rosyjskich kolegów ze Słowacji...
Człek całe życie uczy się g:D
Skoro faktycznie jest już zgłoszenie, to jest i jakaś malutka szansa, że Sergiej to opanuje.
"Pożijom - uwidiom":619:
Właśnie wróciłem i sprawdziłem. Moja kierownica ma zintegrowany ten plastikowy tył, wiec jak mniemam nie da się do niej założyć samych przycisków (prawdopodobny brak mocowań - jak prześledziłem zdjęcia z allegro) lub całego tyłu z innej kierownicy.
U mnie ten tyl byl na dwóch srubach
..."Axle ratio" - do czego to ???...
Ilość obrotów koła na milę - wynika wprost z rozmiaru koła jak sam zauważyłeś.
To co napisałem wcześniej dotyczyło właśnie Axle ratio.
Co znaczy 'uprawdopodnić prędkościomierz'? Niewielkie zawyżenie wychylenia wskazówki prędkościomierza analogowego jest świadomą polityką chyba wszystkich producentów samochodów...
amoebaFCP 04-08-2013, 23:12 Ilość obrotów koła na milę
Ok. Dzięki.
Niewielkie zawyżenie wychylenia wskazówki prędkościomierza analogowego jest świadomą polityką chyba wszystkich producentów samochodów...
No właśnie o to chodzi. Niezrozumiała i idiotyczna polityka producentów aut.
Dlaczego "ktoś" ma mi wmawiać, że jadąc np. 50km/h (realne) mam widzieć (uważać), że jadę 55km/h ?
To "tylko estetyka" dla mnie, ale jeśli da się to wyprostować, to czemu nie (ale przede wszystkim jak?) g:DD
kup (np. ebay lub chiński ebay) chińskie klawisze tempomatu do ff2:
http://ffclub.ru/topic/3475/go_post/10626295/ - trzeba kliknąć na "Скрытый текст" aby pokazały się obrazki)
No właśnie o to chodzi. Niezrozumiała i idiotyczna polityka producentów aut.
Dlaczego "ktoś" ma mi wmawiać, że jadąc np. 50km/h (realne) mam widzieć (uważać), że jadę 55km/h ?
Tu zdaje się chodzi o uwarunkowania prawne - prędkościomierz nie może zaniżać realnej prędkości pojazdu, aby nie dochodziło do nieświadomego przekroczenia dopuszczalnej prędkości. Dlatego tolerancja wskazań prędkościomierza jest "przesunięta" - przykładowo wskazanie 60 km/h oznaczałoby realną prędkość w zakresie 58-62 km/h (przy tolerancji +/- 2km/h dla tej prędkości). A wspomniane przesunięcie tolerancji powoduje, że realna prędkość to np. 54-58 km/h.
Szerokość tolerancji zależy głownie od dopuszczalnych zakresów promienia dynamicznego koła pojazdu, a ten zależny jest od rozmiaru kół, obciążenia pojazdu, zużycia opon, ciśnienia w kołach.
Zakladajac ze dyskusje powyzej bazuja na zalozeniu ze np. GPS pokazuje prawdziwa chwilowa, to rzeczywiscie wszystkie samochody ktorymi jezdzilem w zyciu w Europie pokazuja wyzsza predkosc niz rzeczywista. Zastanawialbym sie jednak nad przyczynami technicznymi, jaki ostatnim argumentem, jak rozumiem zakladajacym ze producenci przesuwaja nominal zeby nawet z tolerancja rzeczywista predkosc nie byla wieksza niz na liczniku.
Odnosnie tego, kilka razy jezdzilem samochodami w USA, w tym roku oba z tej samej stajni, Chevy Impala i Cruze (ostatni btw. jest modelem globalnym chyba) i akurat zwrocilem na to uwage. Sprawdzilem na 2 programach navi, ten sam soft i sprzet ktorego uzywam w Europie (Nokia ze swoim softem i Sygic na tabie Samsunga) i predkosc pokazywana przez GPS byla dokladnie taka sama jak ta na liczniku. Czyli 1) da sie 2) co do konsekwencji prawnych, no to wkurzony nieswiadomym przekroczeniem predkosci klient moglby zrobic wieksza zadyme raczej w USA niz w EU... ;) ale dobra, koniec OT
Zakladajac ze dyskusje powyzej bazuja na zalozeniu ze np. GPS pokazuje prawdziwa chwilowa
Pytanie na ile takie założenie jest trafne. Dość często korzystam z dwóch GPS'ów równocześnie (na jednym yanosik, na drugim AutoMapa) i wskazania prędkości różnią się - niewiele bo o 1-2, czasem 3km/h, ale jednak.
Tempomat mam i ja :) w końcu.
Pytanko....czy jazda na tempomacie ma jakiś wpływ na spalanie? Wczoraj przejechałem 650km praktycznie nonstop używając tempomatu. Spalanie było większe niż otatnio zanim zamontowałem tempomat. Różnica ok 0,5l/100km.
Przy takiej samej prędkości tj. ok 140-160 km/h bez tempomatu spalił 5,3 a z tempomatem 5,9l. Jest to może wina paliwa?
Może jechałeś pod wiatr ;)
z moich obserwacji wynika ze jazda z tempomatem czy ogranicznikem predkosci jest bardzziej ekonomiczna.
Moge sobie jednak wyobrazic gdy tak nie bedzie a to w przypadku bardzo pagorkowatej drogi. w tym przypadku ty bys moze tak w gaz nie cisnal aby utrzymac predkosc a tempomat to zrobi.
z drugiej strony zjezdzajac z gorki tempomat gaz odpuszcza a czlowiek nie zawsze. do tego dochodzi wahanie nogi na pedale gazu co zauwazylem sledzac chwilowe spalanie. tempomat czy limiter utrzymuja spalanie na bardziej stabilnym poziomie.
Może też miało wpływ paliwo? Okazuje się że diesel w niemczech wydajniejszy niż w polsce. Jakby nie było lodówka też chodziła a to dodatkowe 90W. Co do jazdy pod górkę przyznaję... człowiek troche odpuści a z górki też jeżdżę bez gazu. Tempomat jakby nie było ciśnie non stop górka nie górka. Zauważyłem że po naciśnięciu przycisku RES podczas powracania do ostatnio ustawionej prędkości auta przyśpiesza dużo szybciej niż przy użyciu pedału gazu. [tzn kop niesamowity - podczas przyspieszania głowy pasażerów przechylały się do tyłu]:D
Witam ponownie,
Także ja dołączyłem do posiadaczy tempomatu (dzięki uprzejmości i pomocy kolegi MAYAK - polecam przy okazji ).
Auto jeździ, mocy nie straciło (czyli potwierdzam, że jak ktoś ma wirusa to może ryzykować :diabelek: )
mocy nie straciło
to fajnie, bo wczoraj tego nie testowaliśmy ;)
czyli potwierdzam, że jak ktoś ma wirusa to może ryzykować
pod warunkiem, że ma sterownik silnika obsługiwany przez ELMConfig czyli sid202 (część 1.8tdci) lub sid206 (reszta 1,8tdci i część 2.0tdci).
na dzień dzisiejszy sid83m (2.0tdci) i 1.6tdci nie są obsługiwane, miejmy nadzieję, że to zmieni się :)
to fajnie, bo wczoraj tego nie testowaliśmy ;)
Z wczorajszego przejazdu wygląda na to, że nic się nie wydarzyło, auto jeździ bez zauważalnej różnicy. Będzie jakiś dzień z hamownią to pojadę dla 100% pewnosci, albo odwiedzę Heko
pod warunkiem, że ma sterownik silnika obsługiwany przez ELMConfig czyli sid202 (część 1.8tdci) lub sid206 (reszta 1,8tdci i część 2.0tdci).
na dzień dzisiejszy sid83m (2.0tdci) i 1.6tdci nie są obsługiwane, miejmy nadzieję, że to zmieni się :)
Z mojej obserwacji...warto zainwestować w dobrej jakości kabel (stabilność i czasy modyfikacji). Z ciekawości, możesz podrzucić jakiś link do swojego albo mniej więcej podać cenę?
jak jeździ tak samo (trudno żeby było inaczej - softu modyfikować nie umiem jeszcze :D ) to hamownia jest IMO zbyteczna
kabel - mam ELS27, taka lepsza wersja ELM327: http://ffclub.ru/topic/311647/
Bommer18 28-08-2013, 20:26 Witam Panowie =) mam do was pytanie czy jeżeli GEM jest o nr. 4M5T-14A073-BF to można zawalczyć o tempomat? sprawdziłem czujniki na pedałach i sa, jeszcze sprawdze piny ii sie dowiemy coś wiecej :) nie znam sie na tym zbytnio tak wiec pytam. Gdyby ktoś montował i mógł dać wskazówki do Focusa 2.0 Duratec 145 to byłbym bardzo wdzieczny!
Bommer18 29-08-2013, 20:13 Panowie dziś sprawdziłem piny na niebieskiej kostce 10, 18 są :) czujniki są , w załączniku daje zdjecia z rozbiórki kier. na drugim zdjeciu jest kostka doprowadzona do taśmy i teraz pytanie czy nic nie stoi na przeszkodzie przed montażem przycisków do tempomatu ?
no cześć powiem tak kierownice kipilem na allegro za 158 zeta. Do Mechanika podjechalem zeby na komputerze silnika zniemic ustawienia. Wczesniej sorawdzilem tylko czy man c6ujniki na halulcu i sprzegle. Ssam przy kierownicy nicht nie grzebalem. Tedi-k moze CI wiecej powiedziec na temat. Auto jezdzi aczkolwiek nie wyswietla mi sie kntrolka tempomatu. Reszta dziala super. Co do wtyczek i pinow po zalozeniu nowej kierownicy z przyciskami podlaczylem wtyczki Tak jak pasowal:)
Bommer18 06-09-2013, 13:49 Witam Panowie. Dziś byłem w autoryzowanym serwisie forda. Elektryk stwierdził w pierwszej fazie swojej pracy że brakuje ślizgu i jakiegoś modułu pod kierownica- pisze tak jak słyszałem. Później stwierdził że wszystko jest ok tylko brakuje dwóch pinów w wiązce, wcześniej coś wspomniał i ich kolejności. Tłumaczył coś o sygnale cyfrowym i analogowym. Zaproponował wykonanie zmian w instalacji za kwotę 320 zł i teraz mam takie pytanie czy przy fabrycznym instalowaniu tempomatu wykonuje się jakieś zmiany w standardowej instalacji? Tempomat czasem jakimś cudem się uruchamia ale poza tym nie można zrobić z nim nic oprócz jego wyłączenia. Nie wiem czy ktoś wcześniej dokonywał takich zmian w swoim samochodzie w wiązkach przewodów w celu właściwego ustawienia tego tempomatu. Bardzo proszę o jakieś rady osoby które wiedzą o co chodzi. Mam nieodparte wrażenie że ktoś próbuje naciągać mnie na niepotrzebne koszta. Będę wdzięczny za każdą radę. Pozdrawiam serdecznie.
Kolego po kolei:
- czy masz zamontowane klawisze tempomatu na kierownicy?
- czy wykonywałeś test GEM i sprawdzałeś czy te klawisze są rozpoznawane?
Test GEM włącza się trzymając wciśniety klawisz ogrzewania tylnej szyby i włączając w tym czasie zapłon do pozycji II. Po 2-3 sekundach powinno "piknąć" to wtedy puszczamy ten klawisz ogrzewania tylnej szyby.
W trybie testu naciskamy każdy z klawiszy tempomatu - naciśnięcie powinno być potwierdzone dźwiękiem. Dla sprawdzenia działania trybu test można także poużywać innych przycisków i manipulatorów: od wycieraczek, kierunkowskazów itp. Wszytko powinno "pikać".
Jeśli tak jest to klawisze są OK. Jeśli nie - to trzeba precyzyjnie opisać co się działo.
Bommer18 06-09-2013, 21:36 dziękuje kolego za fachową poradę :) a wiec tak przyciski były montowane fabrycznie przy kierownicy którą zakupiłem od faceta na allegro (sprawna, normalne ślady użytkowania) jak się okazała po rozebraniu przycisków na elementy pierwsze, kierownica pochodzi z samochodu po powodzi czego nie uwzględnił sprzedający. Przyciski zostały wyczyszczone, styki potraktowane sprayem "KONTAK" i Automat zagadał śpiewająco =) A co do serwisu eh zdiagnozowali mi całkowicie inną usterkę która by mnie kosztowała 320 zł... Jeszcze raz wielkie dzięki!
Aby dokończyć instalacje tempomatu musze przeciągnąć kabelek od kierownicy do GEMa nad nogami pasażera. Czy ktoś robił juz cos podobngo, lub rozbierał kokpit na tyle ze podpowie co i w jakiej kolejności rozebrać zeby zrobic to najmniej inwazyjnie i bezproblemowo ?
Focus mk2 przedliftowy.
Kabelek i wtyczki juz mam gotowe i przetestowane, zostało tylko sensowne puszczenie tego przez środek .
aktywowałem ostatnio tempomat w 1.6 tdci bez problemow, więc ELMconfig działa :)
Włączę się do dyskusji w temacie różnic pomiędzy prędkością rzeczywistą a pokazywaną. Przekłamanie nie jest błędem konstrukcyjnym ani chwytem marketingowym.
Tak łopatologicznie: chodzi o to że w tym samym aucie mogą być montowane różne opony, które pomimo że są zamienne to jednak ich obwód różni się o kilka procent ( w focusie to 205/55/16, 195/65/15 i jakieś 225 17 ale nie pamiętam dokładnie). Nie pamiętam która jest z nich najmniejsza, jednak różnią się one między sobą. I teraz wyobraźcie sobie sytuację że jedziecie na największych, na dodatek nowych zimówkach, a drugi komplet to najmniejsze obwodowo, na dodatek "slickowe" letnie opony... Różnica w prędkości pokazywanej musi być gdyż jeden obrót koła to kilka procent mniej lub więcej przejechanej trasy... Fabryka nie może wybrać "średniej" musi się dostosować do najmniejszego obwodu opony, i to na takich, na dodatek "łysych" oponach prędkość jest pokazywana prawidłowo. W większości przypadków prędkość jest zawyżona gdyż na jednym obrocie koła pokonujemy większy dystans od tego minimalnego.
...W większości przypadków prędkość jest zawyżona gdyż na jednym obrocie koła pokonujemy większy dystans od tego minimalnego.
Jedna drobna uwaga do tego całego wywodu - w konfiguracji auta (w FF2/Cemaxie i Kudze w VID-blocku, w innych autach w konfiguracji centralnej CCC) jest parametr określający rozmiar ogumienia. Parametr ten powinien być ustawiany zgodnie ze stosowanym ogumieniem. U mnie jest - a mimo wszystko licznik zawyża prędkość w stosunku do pomiaru GPS...
Bez GPSu widać w trybie diagnostycznym zegarów
Chyba jest przepis, że zegary mają zawyżać prędkość - przy mniejszych prędkościach jest 5km/h, potem około 10
Dyrektywa unijna ma na to specjalny wzó matematyczny in większa prędkość tym większe przekłamanie poszukajcie w necie,już kiedyś to tu wrzucałem.
Kolego fichtel - wysłałeś mi priva nt. tempomatu, ale nie mogę Ci odpowiedzieć, bo masz zablokowane przyjmowanie wiadomości prywatnych!!!!
|
|