Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Nie działa klima
Klima chłodzi, ale problemem jest to że ciśnienie po stronie niskiej jest zbyt wysokie i nie można uruchamiać klimy bo rozsadzi układ.
Pozdr
Witam,
mechanik kilka razy "przetoczył czynnik" i klima chłodzi właściwie.
Pozdrawiam
Robert
Witam,
To chyba najświeższy wątek dot. klimy więc pozwolę sobie tutaj się podłączyć.
W moim Galaxy mk3 poleciał fioletowy kabel. Niestety jest to ok 1cm od wyjście z kostki wchodzącej w moduł sterujący wiatrakiem. Nie chce robić druciarstwa i sztukować do tego wystającego z kostki skrawka przewody i chciałbym rozebrać kostkę, wymienić przewód w pinie i dopiero wtedy połączyć nowy kawałek z resztą "fioletu".
Kostka wygląda na rozbieralną ale co nadusić to mimo dokładnych oględzin .. nie wiem.
Czy ktoś rozmontowywał tę kostkę i może podpowiedzieć jak dobrać się do niej aby wyjąć pin z fioletowym przewodem ??
spraktor 14-08-2017, 09:19 rozkładałem kostkę i wymieniałem kabelek od samego pinu, tam jest jeszcze taka nakładka biała(chyba) którą trzeba zdjąć o ile dobrze pamiętam i cieniutkim drucikiem blaszkę od pinu nacisnąć
Witajcie,
Dopadło i mnie :( w trakcie jazdy zaczęło dmuchać ciepłym powietrzem... Myślałem, że klima do nabicia niestety to nie to...
1. Brak błedów
2. Wszystko się załącza
Tylko wentylator chodzi na "1 biegu" - jest możliwość wykonania testu sprawdzającego sterowanie wentylatorem? Możliwe, że to moduł od wentylatora? czy byście w czymś innym poszukiwali problemu?
szynszyl 28-08-2017, 08:56 U mnie po jezdzie w korku zaczyna dmuchac cieplym. Cisnienie za duze w ukladzie, klima sie rozlacza. W czasie zwyklej jazdy wszystko wraca do normy. Czy to dmuchanie cieplym masz teraz caly czas?
Dzis udalo sie sprawdzic modul wiatraka. Jednak to nie to. Wentylator odpala na chwile i staje.
Dmucha cieplym w sensie otoczenia - tak jest tak caly czas. Kolejny test to magiczny kabelek
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
Finalnie okazało się, ze problemem byla spalona cewka. Dodatkowo konieczne bylo usuniecie komputerem błędu przekaźnika
Wysłane z mojego E5823 przy użyciu Tapatalka
MalyJack 02-09-2017, 16:21 U mnie też okazało się, że to cewka. W początkowym stadium wydałem ją, sprawdziłem. Działała. I przeszedłem do sprawdzania wiązek. Gdy się okazało, że wiązki są ok. Znów wróciłem do cewki i okazała się jednak padnięta. Widać przy piewszm teście, było to jej ostatnie tchnienie i to mnie zmieliło. Wymieniłem na nową i po sprawie. Klima ruszyła bez kasowania błędów. Cewkę można wymienić, bez odkręcania prawego kola i zdejmowania nadkola. Wszystko od spodu, po odkręceniu kompresora. Na zwykłym podnośniku, wystarczy od spodu odkręcić osłonę plastikową silnika.
Ale pytanie, czy ktoś może ma wiedzę, gdzie kupić tenowe te gniazdo od wiązki 2 pin co idzie do cewki?
Bo moje jest w opłakanym stanie. Szukałem po necie, ale bez rezultatu.
Na auto szrocie czasem są do sprzedania całe sprężarki z obciętym kablem i wtyczką tym którego szukasz . Jak co to w wolnym czasie sprawdzę u siebie bo kiedyś kupowałem taką.
MalyJack 03-09-2017, 09:36 Byłbym wdzięczny.
maryan55 28-10-2017, 21:07 Hej. Mnie też dopadł ten nieszczęśliwy kod P0691. Według opisów które były tu wcześniej zacząłem sprawdzać ten cieniutki kabelek sterujący wentylatorem. Rozprułem 30 cm wiązki od wentylatora a kabelek był cały. Dalej na dół już nie prułem tylko od razu przeciągnąłem nowy od kompa w nadkolu do samej wtyczki modułu wentylatora. U mnie w Galaxy 2.0 TDCi 2006r był on w pierwszej wtyczce od strony silnika w kompie, koło zbiornika na płyn spryskiwaczy. PIN nr C. 2. Jak coś to mogę podesłać zdjęcia. Niestety to nie naprawiło mojej usterki, błąd dalej się pojawiał, wiatrak nie działał... I znowu forum. I przeczytałem o zużytych szczotkach w silniku wentylatora! I BINGO! Genialny opis jak wyjąć wiatrak, jak go rozebrać, i najważniejsze! W poście ktoś napisał wymiary tych szczotek! WIELKIE dzięki! Zamówiłem (od jakiegoś elektronarzędzia, z przesyłką wyszło 33zł), rozebrałem, wymieniłem i hula! Dzięki wszystkim za wpisy i opisy!
zbigzbgi 06-12-2017, 12:24 Witam
u mnie podobny problem z P0691, ale nie sądzę że są to szczotki wentylatora.
FORScan pokazuje błąd "Kod: P0691 - Niska wartość sygnału w obwodzie sterującym wentylatora 1"
Sterownik wentylatora wymieniony na nowy.
Fioletowy kabelek - w dużym fragmencie wymieniony na nowy i raczej działa OK (podłączyłem do fioletowego kabelka miernik i pokazuje 4,35V, później oscyloskop i po resecie błędów przez FORScan, z włączoną klimą, widać bardzo ładny przebieg prostokątny o napięciu Umax 4 V (obrazek w załączeniu), wtedy też wentylator kręci się OK. Po ok. 5 sekundach przebieg zanika i zostaje płaski wykres co powoduje że wentylatora zatrzymuje się.
Po zatrzymaniu wentylatora FROScan ponownie pokazuje błąd "Kod: P0691 - Niska wartość sygnału w obwodzie sterującym wentylatora 1"
Po jego skasowaniu sytuacja się powtarza.
W takiej sytuacji podejrzewam - albo sterownik wysyłający sygnał fali prostokątnej filetowym kabelkiem albo jakiś przekaźnik od wentylatora o ile istnieje ?
Czy w S-MAX 2.0 TDCI 2008 jest przekaźnik odpowiedzialny za pracę wentylatora chłodnicy ?
witam odswieze tema gdyz mam problem z klima u siebe, wentylator nie startuje. i teraz pytanie do ktorego kabla dokladnie we wtyczkach od kompa mam sie podpiac aby wymienic fioletowy kabel bez rozwalania wiazki??? Pacjent to S-max 2.0 tdci 140 koni 2007 rok
mkaminski100 10-01-2018, 17:32 Ten kabel się przeciera od strony skrzynki z bezpiecznikami w komorze silnika.
Wyjmujesz obudowę filtra powietrza i usuwasz izolacje w miejscu gdzie z wiązki idącej od skrzyni na dół komory wychodzą przewody masowe które są przykręcone do podloznicy. Tam najczęściej już widać zielony nalot po zdjęciu otuliny.
Kup tylko termokurczliwe koszulki ale z klejem w środku żeby zabezpieczyły.
Wtedy od razu zobaczysz czy nie ma innych problemów z kablami
Sent from my XT1650 using Tapatalk
zbigzbgi 22-01-2018, 21:43 witam odswieze tema gdyz mam problem z klima u siebe, wentylator nie startuje. i teraz pytanie do ktorego kabla dokladnie we wtyczkach od kompa mam sie podpiac aby wymienic fioletowy kabel bez rozwalania wiazki??? Pacjent to S-max 2.0 tdci 140 koni 2007 rok
W S-Max 2.0 tdci 140 rok 2008, do ECU są 3 wtyki wielopinowe, fioletowy kabelek ze sterownika wentylatora wchodzi do czarnego wtyku (najmniejszy wtyk, najbliższy wejściu wiązki kablowej do plastikowej osłony ECU) pin C2.
Opis problemu na talkford.com
http://www.talkford.com/community/topic/197899-p0691-air-conditioning-not-working-radiator-blower-dead/page-4
mkaminski100 22-01-2018, 21:55 Naprawdę łatwiej jest rozebrać ten kawałek wiązki i naprawić niż dobierać się do pcm.
Część diesli ma osłonę na komputer i trzeba wiercić śrubę żeby się dostać do wtyczek.
Pomijam już że do naprawy wiązki trzeba wyjąć filtr powietrza, a do pcm trzeba zdjąć koło i nadkole.
Sent from my XT1650 using Tapatalk
zbigzbgi 22-01-2018, 22:04 Bump: witam odswieze tema gdyz mam problem z klima u siebe, wentylator nie startuje. i teraz pytanie do ktorego kabla dokladnie we wtyczkach od kompa mam sie podpiac aby wymienic fioletowy kabel bez rozwalania wiazki??? Pacjent to S-max 2.0 tdci 140 koni 2007 rok
W S-Max 2.0 tdci 140 rok 2008, do ECU są 3 wtyki wielopinowe, fioletowy kabelek ze sterownika wentylatora wchodzi do czarnego wtyku (najmniejszy wtyk, najbliższy wejściu wiązki kablowej do plastikowej osłony ECU) pin C2.
Opis problemu na talkford.com
http://www.talkford.com/community/topic/197899-p0691-air-conditioning-not-working-radiator-blower-dead/page-4
Ale dla pewności sprawdź FORscanem jaki błąd pokazuje. U mnie był P0691. Po rozebraniu silnika wentylatora okazało się że komutator był kompletnie zjechany. Wymieniłem cały zestaw wentylatora na nowy i wszystko działa teraz OK. Teraz przy niskich temp. dla pewności spróbuj wysterować wentylator z FORscanu (można w nim wymusić % prędkości wentylatora max ustawienie ok. 94% daje pełną prędkość obrotów wentylatora) albo jak masz sterowanie głosem wydaj komendę "Demisting on" - wtedy zawsze włącza się wentylator mimo że tempereatura ustawiana jest a High.
maryan55 09-04-2018, 08:56 Kilka postów wcześniej pisałem o cudownej naprawie wentylatora... Niestety, działał tylko chwilę. Później było już tak, że w ogóle wiatrak nie startował (bo wcześniej włączał się na kilkanaście sekund, potem stop, i błąd P0691 w sterowniku, a po skasowaniu to samo...). Moduł wentylatora był zepsuty (ten zamocowany na wentylatorze). Kupiłem używkę i działa już dwa tygodnie bez żadnych błędów! Na alle portalu trafiłem wyprzedaż jakiegoś magazynu i z przesyłką kosztował tylko 50zł! Z Transita 2.2 TDCi. U mnie temat zamknięty!
adamwro25 11-04-2018, 06:54 Witam
mnie również dopadł problem klimy, chciałem sprawdzić przy pomocy forscan ciśnienie czynnika - może ktoś podpowiedzieć które to PID-y ?
do tej pory sprawdziłem:
1. wentylator podłączony na krótko działa
2. przy pomocy forscan ustaliłem że jest brak reakcji na przycisk A/C (AC_SW ma status OFF nie zmienia się po włączeniku A/C)
3. po ręcznym zwarciu obwodu przekaźnika R3 brak reakcji
zanim zacznę grzebać w wiązce chciałem sprawdzić jakie mam ciśnienie czynnika
Witam wszystkich. Od pół roku jeżdżę s-maxem, teraz przy cieplejszej pogodzie okazało się, że klima nie chłodzi, wentylator stoi w miejscu. Przeczytałem cały ten wątek i mam kilka pytań. Czy jest jakaś różnica przy odpalaniu wentylatora na krótko, bo dając napięcie przed modułem ten nie startował. Natomiast za modułem - wentylator ruszył. Autko przeskanowałem forscanem, i nie ma tego błędu który większość z Was miała. Czy dobrze myślę, że skoro nie ma tego błędu, to fioletowy kabelek jest cały?
Bump:
peteypee 13-04-2018, 15:30 Raczej cały. Podpięcie na module nie da nic bo własnie ten fioletowy kabelek steruje. Jesli działa za modułem to wiatrak jest ok. Sprawdź na pidach w forscanie czujnik ciśnienia klimy. Jesli pokazuje "0" to masz dwie opcje - albo czujnik albo nie ma czynnika (nieszczelność) Sprawdź co pokaże z odpiętą wtyczką ten czujnik. Jak na pidzie pokaże wartości odpięty dodatnie to on jest winny.
Zworkę na przekaźniku robiłeś? sprzęgło działa? cyka?
Jak znajdę chwilę to podepnę pod komputer i sprawdzę. Możesz mi jeszcze powiedzieć gdzie ten czujnik się znajduje mniej więcej, żebym mógł go odpiąć? Sprzęgło wydaje mi się że działa, a zworki na przekaźniku jeszcze nie sprawdzałem.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
peteypee 13-04-2018, 20:28 Przy grodzi pod maska na cieńszej rurce klimy. Stojac przed maska lewy gorny rog. Przynajmniej w mdo ale pewnie bedzie podobnie. Właśnie zwarciem przekaznika sprawdzasz sprzegielko. Zwierasz piny 3 i 5 na przekazniku r3 pod maska na włączonym zaplonie. Wystarczy na 1-2 sekundy. Jeśli nie cyknie z okolic sprężarki to wtedy kabelek albo sprzegielko. Jeśli cyka to idziesz do czujnika. Jeśli czujnik pokazuje 0 to jak pisałem sprawdzasz czy jest ciśnienie. Chyba każdy serwis klimy ma manometr do sprawdzenia ciśnienia i nie sadze żeby nawet chytrus krzyknął więcej niż 20zl.
Skąd wiesz ze działa sprzęgiełko bez zwarcia r3?
Czasmi na odpalonym aucie nie zwieraj przekaźnika na dłużej niż kilka sekund bo może zrobić duże ciśnienie i wywalić zawór albo dziurę w chłodnicy.
macko135 14-04-2018, 20:48 witam mechanik próbował nabić klimę czynnikiem i stwierdził ,że jest nieszczelna bo maszyna nie umie odciągnąć czynnika, sprawdzali szczelność azotem i podczas tej próby w ciągu 15 min nie spadło ciśnienie i moje pytanie czy może być nieszczelna klima ale azot tego nie pokaże czy zmienić mechanika ?
peteypee 16-04-2018, 08:32 Przynajmniej kilka godzin bo nieszczelność może być mała i w 15 minut tego nie wyłapie.
Dodaje się kontrast żeby było widać gdzie ewentualnie jest nieszczelność. Ja robiłem nie raz tak że nabijał mi meches kontrastem i po paru dniach jak miałem czas podjeżdzałem na sprawdzenie co i jak. Jak zeszło całkiem to było szukanie, jak nie to nabicie czynnikiem.
adamwro25 19-04-2018, 16:15 Witam w moim przypadku po zwarciu stykow przekaznika r3 cewka cyka, ale forscan nie widzi cisnienia w ukladzie w pcm chyba ACP co to oznacza? Gdzie dalej szukać? Po zwarciu przekaznika wyskakuje blad p0647 po skasowaniu nie powraca.
peteypee 20-04-2018, 07:34 Sprawdź czy faktycznie jest ciśnienie w układzie. Pokazuje "0"? Albo zaworkiem albo podjedź do jakiegoś serwisu/mechanika to sprawdzą manometrem. Jak okaże się że jest cisninienie to prawdopodobnie czujnik ciśnienia.
adamwro25 20-04-2018, 21:15 Pytanie czy przy braku czynnika i sprawnym czujniku ciśnienia Forscan pokaże jakieś błędy?
Po odpięciu wtyczki z czujnika ciśnienia pokazuje P0533 - wysoka wartość sygnału wejściowego w obowodzie czujnika A ciśnienia czynnika
adamwro25 22-04-2018, 12:06 Napiecie powrotne na czujniku przy włączonym zapłonie 0,58V przy uruchomionym silniku 0,63, jutro może uda się sprawdzić manometrem - jeśli gazu jest dużo to chyba uszkodzony czujnik ciśnienia.
Przy grodzi pod maska na cieńszej rurce klimy. Stojac przed maska lewy gorny rog. Przynajmniej w mdo ale pewnie bedzie podobnie. Właśnie zwarciem przekaznika sprawdzasz sprzegielko. Zwierasz piny 3 i 5 na przekazniku r3 pod maska na włączonym zaplonie. Wystarczy na 1-2 sekundy. Jeśli nie cyknie z okolic sprężarki to wtedy kabelek albo sprzegielko. Jeśli cyka to idziesz do czujnika. Jeśli czujnik pokazuje 0 to jak pisałem sprawdzasz czy jest ciśnienie. Chyba każdy serwis klimy ma manometr do sprawdzenia ciśnienia i nie sadze żeby nawet chytrus krzyknął więcej niż 20zl.
Skąd wiesz ze działa sprzęgiełko bez zwarcia r3?
Czasmi na odpalonym aucie nie zwieraj przekaźnika na dłużej niż kilka sekund bo może zrobić duże ciśnienie i wywalić zawór albo dziurę w chłodnicy.
Witam ponownie! Przede wszystkim dzięki Ci Peteypee za odpowiedź. Z racji całkowitego braku czasu udało mi się dopiero dziś podejść do auta. Sprawdziłem PID i teraz tak.
Z czujnikiem ciśnienia podłączonym:
ACP_PRESS 133.7 kPa
ACC_REQ (czyli sprzęgło) wartość - OFF (I to mnie ciekawi, bo czy klima była włączona, czy wyłączona ciągle było off. Coś tu chyba nie gra co?)
Po odłączeniu czujnika:
sprzęgło dalej off
a ACP_PRESS 2054.3 kPa
Pisałeś, że jeśli na wyłączonym czujniku pokaże wartości to może być jego wina tak?
Chciałem jeszcze sprawdzić ten przekaźnik, ale na dworze zrobiło się ciemno i nie dałem rady...
Edit: Zapomniałem dodać, że po wypięciu i ponownym wpięciu czujnika wyskoczył błąd P1461 - wysokie napiecie na wejściu czujnika ciśnieniowego a/c. Po wykasowaniu nie wrócił. Nie wiem czy to istotne ale wolę podać dla pełnego rozeznania.
peteypee 22-04-2018, 20:15 ACP_PRESS 133.7 kPa
Z tego by wynikało ze czujnik ok bo pokazuje ciśnienie a po odpieciu pokazuje domyślna wartosc chyba. Jeśli by pokazał 0 to wtedy poderzenia mogły by paść na czujnik. Sprzęgło się nie zmieni jeśli cos nie pozwoli się klimie załączyć. Także tu jest ok.
Czujnik wykluczony wiec musisz iść dalej... Choć to ciśnienie chyba trochę małe mi się wydaje...1.3bara? Mogę się mylić ale wtedy do sprawdzenia bezpiecznik,przekaźnik i wiazki...
adamwro25 jeśli czujnik pokazuje "0" w forscanie to sprawdź fizycznie czy jest ciśnienie na zaworku. Błędów chyba nie pokaże jeśli nie ma czynnika co najwyżej ogólny albo odwrotny do tego po odpieciu wtyczki czujnika, czyli za mała wartość. Tym sposobem wykluczasz czujnik lub brak czynnika.
Ok, dzięki będę próbował, albo oddam auto po prostu do speców...
slawek-kali 22-04-2018, 20:38 Masz nieszczelnosc.. zdecydowanie za male wskazania.
Masz nieszczelnosc.. zdecydowanie za male wskazania.
Czyli auto do speców od klimy i szukanie nieszczelności ?
slawek-kali 22-04-2018, 20:44 tak, obstawiam chlodnice/kondensator klimatyzacji.. jest najbardziej narazony na uszkodzenia mechaniczne.
Ok, dzięki bardzo. Jak będę wiedział co było, to dam znać. Pozdrawiam!
adamwro25 23-04-2018, 06:40 peteypee, forscanem niestety nie sprawdzę bo nie wiem czemu nie widzi mi parametru ACP_PRESS, więc zostaje sprawdzenie manometrem na zaworku.
peteypee 23-04-2018, 09:52 Tzn nie masz takiego PID w forscanie czy coś w stylu "none" przy tym pidzie? P0533 po odpięciu wtyczki to zdaje się normalne bo wtedy klima "myśli" że ma za duże cisnienie i się nie załącza- przynajmniej u mnie tak było jak sprawdzałem. Samo zmierzenie ciśnienia w układzie nic nie da bo jak czujnik walnięty to i tak nie odpali. Z wartościami napięcia na czujniku jedynie ten (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1364277.html) temat mi się przewinął i wartości jakie u siebie odczytałem były zbliżone obserwując jak rośnie ciśnienie w układzie i jak zmienia się napięcie.
adamwro25 23-04-2018, 15:24 Tak nie mam takiego PIDa powinien byc w PCM a u mnie w PCM mam takie:
peteypee 24-04-2018, 09:36 Przyznam że nie wiem czy w pcm, ja szukałem w rubryczce "wszystkie" wpisując "ac". Poszukaj dobrze bo powinien być i galaxy raczej nie jest wyjątkiem.
adamwro25 26-04-2018, 07:26 Jednak brak czynnika - czyli pomiar na czujniku 0,58V pokazał prawidłowo jego brak.
Tylko czemu Forscan z kablem Viaken usb V3 - nie pokazuje Pidów od ciśnienia klimy, co lepsze PID AC_SW po nabicu klimy i jej włączeniu nadal ma status OFF
po nabicu klima sprawna chłodzi b mocno
gunter2079 26-04-2018, 07:35 Jakis czas temu mialem pewna nieszczelnosc i klima nie startowala bo czynnika brak. Zlokalizowanie nie bylo latwe. A przyczyna byl przewod, ale nie na gumie tylko na jedenej z aluminiowych czesci która podczas pracy ocierala sie o cos i wycierala. Bylo to podobno trudne to zauwazenia
Wysłane z chińskiego fona
Jednak brak czynnika - czyli pomiar na czujniku 0,58V pokazał prawidłowo jego brak.
Tylko czemu Forscan z kablem Viaken usb V3 - nie pokazuje Pidów od ciśnienia klimy, co lepsze PID AC_SW po nabicu klimy i jej włączeniu nadal ma status OFF
po nabicu klima sprawna chłodzi b mocno
A to dziwne. U mnie ten sam kabelek z forscanem pokazuje te dane, tyle że ja mam s-maxa
delarataje 28-04-2018, 00:30 Witam, chciałbym się podłączyć pod temat niedziałającej klimatyzacji. W S-maxie pokazuje błąd P0535 - A/C obwód prądowy czujnika temperatury parownika -brak objawu 0 bieżący.
Czy ktoś wie co z tym można zrobić?
Mam to samo p0535 czujnik temperatury parownika. Gdzie jego szukać ? Jedyny jaki znalazłem to na podszybiu , ale to nie ten. Na krótko działa na przekaźniku ,ale bez wentylatora. Fioletowy cały sprawny.
Witam .Panowie jak podejść do wymiany chłodnicy szukam na forum i nic nie mogę znaleźć
Bump: Którędy ja najłatwiej wyciągnąć?
Pany - czy ktoś wie czy wentylator chłodnicy w 2,5T i 2,0TDCI mają ten sam nr części?
tak, obstawiam chlodnice/kondensator klimatyzacji.. jest najbardziej narazony na uszkodzenia mechaniczne.Miałeś rację. Była uszkodzona chłodnica. Wstawiona nowa, klima napełniona i leci chłodek :)
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Panowie problem klimatyzacja w czasie jazdy wyłącza się na chwile, czuć ciepłe wilgotne powietrze i za chwile znowu startuje. Zrobiłem dzisiaj jakieś 500 km i tak systematycznie co pol godz czułem ciepłe powietrze czynnik jest. Czy mogę zrobić test klimatyzacji jeśli mam wyświetlacz z duża nawi??
Sprawdź wentylaror chłodnicy
Byłem dzisiaj u gościa od klimy, podłączył mierniki i coś już mu było nie halo na jednym za wysokie ciśnienie?? Spuścił stary czynnik i napełnił całkiem nowy i teraz klima hula. Mówił ze często ci pseudo odzyskują czynniki z różnych aut i nie wiadomo co tam jest i napełniają z powrotem?? Miał racje?? Spuścił czynnika 470 a napełnił 550
upiter81 26-05-2018, 12:19 Witam, Panowie pytanie dot. tego nieszczęsnego fioletowego kabelka: jeśli jest na nim napięcie rzędu 4-4,5V przed odpaleniem a 2-2,5 po odpaleniu silnika, to czy to oznacza właśnie konieczność jego wymiany?
Będę wdzięczny za podpowiedź - przeczytałem już wiele na ten temat, sprawdziłem: wentylator na krótko (OK), przekaźnik R13 (OK), cewkę na sprężarce (OK), nawet zadziałał mi zawór bezpieczeństwa w trakcie prób (za późno doczytałem i nie pomyślałem ...), sprawdziłem też kabel do miejsca rozgałęzienia wiązki pod obudową filtra powietrza (OK). Dodam jeszcze że po skasowaniu błędu klima się uruchamia, wentylator na chwilę również zauważyłem że się uruchomił, ale po chwili wszystko się wyłącza i ponownie pojawia się błąd. I jeszcze jedno (pewnie jest to efekt niedziałającej kilmy ale również dodam): błędy na konsoli po self-tescie: 90 81 / 90 82 / 90 83 / 90 86.
Oczywiście klima sprawdzona i nabita - 520g (jak na etykiecie pod maską).
Bump:
Jumatorek 26-05-2018, 12:53 Byłem dzisiaj u gościa od klimy, podłączył mierniki i coś już mu było nie halo na jednym za wysokie ciśnienie?? Spuścił stary czynnik i napełnił całkiem nowy i teraz klima hula. Mówił ze często ci pseudo odzyskują czynniki z różnych aut i nie wiadomo co tam jest i napełniają z powrotem?? Miał racje?? Spuścił czynnika 470 a napełnił 550I tak i nie. Jak ktoś ma stara aparaturę do klimy to jest to możliwe. Nowe maja czujnik jakości czynnika i jeśli test jakości czynnika wychodzi negatywnie czyli jest czynnik zanieczyszczony to nie pozwala odzyskać czynnika.
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
upiter81 26-05-2018, 13:23 Panowie zabrałem się za demontaż koła i nadkola (lewego zgodnie ze wskazówkami), niestety nic tam nie znalazłem :(
Chodzi o lewą tj. Kierowcy czy lewą ale stojąc przed samochodem tj. Pasażera?
Chodzi oczywiście o namierzenie drugiego końca fioletowego kabelka sterującego wentylatorem.
Bump: Udało mi się w końcu znaleźć ten kabel (jednak po stronie kierowcy, za zderzakiem - moje niedopatrzenie...). Niestety u mnie kabel jest OK :( pytanie co dalej? Wiecie może jak sprawdzić czujnik ciśnienia? Już chyba tylko to mi pozostało, pytanie jednak czy wadliwy czujnik ciśnienia w klimie mógłby generować błąd: Kod: P0691 - Niska wartość sygnału w obwodzie sterującym wentylatorem 1 (ten o którym wspominałem wcześniej)?
Poza tym (to raczej nie istotne dla tego problemu) pojawił się również błąd: Kod: U3001 - Nieprawidlowe wylaczenie modulu sterujacego.
Wielka prośbą o pomoc
Pozdrawiam
upiter81 27-05-2018, 17:08 Kolejna wskazówka po dzisiejszej dłuższej podróży- Klima załącza się na chwilę przy większych prędkościach (pow. 130km/h), czy to wskazuje na moduł zalaczajacy wentylator? Czy może to być spowodowane jego np przegrzewaniem się (przy większej prędkości ma większe chłodzenie i zaskakuje)?
Panowie mam MK3 2.0TDCI z 2015 r miałem wymieniony przewód ,nabicie, wymiana filtra,odgrzybianie itp...full serwis. Niestety nie działa jak należy bo raz działa raz nie gdyż na max to czuć chłód ,stopniowo zmniejszając prędkość nawiewu klima przestaje chłodzić. Gość z serwisu aso coś mówił o "zawieszaniu" się czujnika w lusterku prawym...? Czy to prawda ? Oraz nadmienił o "sprzęgle" kompresora czy jakoś tak,że jakby załącza się raz nie ?
Jadę do innego aso niebawem,sprawdzić czy mnie nie "cyganią"
Może macie jakieś pomysły ?
Bump:
Auto: S-Max z 2007, 1.8 TDCI
Dzisiaj klima zaczęła mi dziwnie działać. Niby ustawienie na chłodzenie w trybie Auto, ale na zmianę leciało ciepłe a później zimne powietrze. Przełączenie co kilka sekund. Przy przełączeniu czuć było lekkie szarpnięcia auta (związane prawdopodobnie z włączaniem/wyłączaniem czegoś). Nawiew działał cały czas z tą samą siłą tylko powietrze leciało na zmianę ciepłe/zimne.
Ktoś miał coś podobnego? Jakiś pomysł co to może być?
na zmianę leciało ciepłe a później zimne powietrze. Przełączenie co kilka sekund. Przy przełączeniu czuć było lekkie szarpnięcia auta (związane prawdopodobnie z włączaniem/wyłączaniem czegoś).
Szarpanie jest pewnie od załączania sprężarki klimatyzacji. Gdy się załączyła to wiało chłodem, a ponieważ rozłączała się co kilka sekund to chłodu brakowało.
Teraz pytanie o powód rozłączania. Jeden to za mało czynnika w układzie.
Pokemoniec 29-05-2018, 22:56 Ekspertem nie jestem ale na początek sprawdziłbym czujniki temperatury bo jaki inny powód może dawać takie objawy?
Zapchana chlodnica mialem takie objawy do rozszczelnienia ukladu wlaczmie. Oczywiste trzeba sprawdzic cisnienia zeby zewryfikowac
Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
upiter81 04-06-2018, 20:33 Panowie jakie powinno być napięcie na module sterujacym wentylatorem (na tym fioletowym cienkim kabelku) aby wentylator został uruchomiony?
Byłem u mechanika i stwierdził że moduł nie załącza wentylatora gdy w klimie wzrasta ciśnienie. U mnie pojawia się napięcie od 1.5 do 4.5V (na fioletowym), ale na wyjściu 0V (zasilanie went.), bardzo proszę o info jeśli posiadacie taka wiedzę
A sprawdził czy na krótko sie wentylator załącza ? Moze po prostu moduł jest popsuty
upiter81 05-06-2018, 06:54 Jasne, wentylator działa (pisałem o tym i o innych sprawdzonych tematach wczesniej), moduł wymieniłem ale na używany i nie mam pewności czy również nie jest popsuty czy to coś innego, dlatego moje pytania odnośnie napięcia.
Dzięki za odpowiedź
U mnie tez właśnie klima przestała działać. Nie diagnozowałem jeszcze nic. Najpierw chcialem popytać. Mam max-a tdci z 2014r z klima w radiu z navi. Po wylaczeniu/wlaczeniu AC nie ma zadnej reakcji. Wiatrak nie drgnie (jak rozumiem piszecie o wiatraku chlodnicy silnika), nie czuc i nie słychać żeby załączała sie sprężarka (można to wizualnie skontrolowac, ze sie załącza?), w kabinie z nawiewów dmucha normalne, cieple powietrze.
Nie diagnozowalem jeszcze nic. Probowalem wypiac i wpiac wtyczke wentylatora. Nic to nie dalo.
Bezpiecznikow naliczylem conajmniej 4. Ktory sprawdzac?
Czy w moim roczniku dalej jest problem z fioletowym kabelkiem?
Gdzie jest modul sterujacy, w nadkolu czy na plastiku wentylatora?
slawek-kali 12-06-2018, 20:14 Kolejny.. najpierw sprawdz czy w ogole czynnik jest.. jak nie to masz nieszczelnosc.
Kolejny.. najpierw sprawdz czy w ogole czynnik jest.. jak nie to masz nieszczelnosc.
Jak? Forscanem? Jakie PIDy i jakie powinny być wartości poprawne?
slawek-kali 12-06-2018, 20:26 odkrec nakretke na zaworku i go wcisnij! o chociazby tak..
odkrec nakretke na zaworku i go wcisnij! o chociazby tak..
U paaanie. Ja jestem zielony w temacie klimy. Jaśniej proszę. Poradze sobie, tylko kawa lawe musi byc.
Ktory to zaworek i gdzie go szukać?
Bezpieczna ta operacja?
Nie wyleci wszystko?
Jutro podłączę forscana. Tylko jakie pidy sprawdzic?
U kolegi ostatnio brakowało 70g i juz nie startowała, wiec pierw sprawdź czy jest gaz
slawek-kali 12-06-2018, 20:52 w poliftach z tego co pamietam nie ma pidow cisnienia.. wiec jedynie ew. bledy wskazujace na problem elektr. mozesz odczytac.
Proponuje jednak wizyte w serwisie klimy, tylko jedz do ludzi ktorzy sie tym zajmuja, a nie do kogos kto ma maszyne w garazu.
Bylem w garazu i przycisnalem zawor klimy. Syczy. Czyli cos jest. Pytanie tylko ile i czy wystarczajaco. Tego juz nie wiem jak sprawdzic jak nie ma pidow.
slawek-kali 12-06-2018, 21:08 to musi naprawde buchnac jak jest czynnik..
Syknelo, buchnelo... jak zwal tak zwal. Cos jest. Tylko czy wystarczająco dużo? Nie bardzo rozumem co mi to daje w tym momencie, ze cos buchnelo? Cos buchnelo, ale jak paru gramów brakuje to już się nie dowiem.
Musisz jechać na sprawdzenie, komp ci nie powie ile brakuje, odciagnom gaz zobaczą ile zostało i ile trzeba dobić inaczej tego nie sprawdzisz. Mozesz zobaczyc w jakim stanie jest chłodnica klimy, ocenić czy przypadkiem juz sie nie nadaje do wymiany. Tak jak wcześniej pisalem u kolegi brakowało 70g i juz nie startowała i wentylatory również cisza, po dopelnieniu poszlo bez problemu.
A jak juz gaz będziesz miał i cisza to dopiero mozna szukac dalej.
Orientuje sie ktoś jak jest z jakością w serwisie Forda? Czy lepiej z klima jechać do niezależnych warsztatów?
Ford ma teraz akcje klimatyzacja za 99zl. Oczywiście, jesli trzeba dobić to będzie płatne ekstra, ale czy znają sie na tym wystarczająco dobrze? JEstem z Wawy.
Mi brakowało 100g i klima działała ale słabiej, wizyta w serwisie klimatyzacji /nie ASO/ i w 150 zł - sprawdzenie szczelności, ściągniecie czynnika, przepuszczenie przez maszynę i dobicie do 540 g/wg nalepki/ koszt 150 zł. ASO samo sprawdzenie woła 99 zł, podejrzewam że za dobicie już cie skasują dodatkowe 100 zł.
" Akcja klimatyzacja"
Tata miał taka przeprowadzona, nie mam pojęcia co oni sprawdzili ale klimatyzacja nie działała a nawet nie wiem czy filtr potrafili wymienić czy tylko na papierze jest, ogulnie rzecz ujmując klimatyzacja byla pusta, zero nic, po wymianie chłodnicy chłodzi do dzis. Akcje mial wraz z rorządem w lutym, a jak tylko ciepłe dni sie zrobiły to nie działała, nawet słowem nic nie powiedzieli czy coś dopelniali, sprawdzali ciśnienie
Więc proponuję ci udać się do niezależnego warsztatu na sprawdzenie
Witam. Czy ktoś orientuje się jaka powinna być temperatura zimnego powietrza na wylocie z kanałów nawiewu w S-Maxie? Robiłem właśnie rutynowy przegląd klimy, zaznaczam że chłodziła dobrze. Brakowało ok.60g czynnika, który uzupełniono i .... dalej chłodzi dobrze. Tylko przy sprawdzaniu tej temperatury specjalnym termometrem wyszedł pomiar ok 9stopni, i człowiek stwierdził, że chyba za dużo. Ktoś, coś?
pozdro
Danielo_82 21-06-2018, 06:39 Poczytaj, temat bliźniaczy
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=261165
ChceMiecCMAXa 05-09-2018, 18:53 Brat nabył nowy samochód, jest to S-Max z 2009r 1.8 TDCI 125 KM mocy - Czarna pantera. Bardzo fajny, duuuuuży w porównaniu do mojego C-Maxa, wyświetlacz Convers+ i inne bajery, no ale nie o tym chciałem tutaj pisać. Chcę abyście "rzucili okiem" na listę błędów, które odczytał FORscan:
===PCM DTC P0691:00-6C===
Kod: P0691 - Niska wartość sygnału w obwodzie sterującym wentylatorem 1
Status:
- DTC zmienił się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia
- Kontrolka usterki wyłączona przy tym DTC
- Test nie został ukończony
Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).
===END PCM DTC P0691:00-6C===
===OBDII DTC Brak===
Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów
Moduł: Diagnostyka pokładowa II
===END OBDII DTC Brak===
===SASM DTC Brak===
Moduł: Moduł czujnika kąta skrętu układu kierowniczego
===END SASM DTC Brak===
===ABS DTC U3001:00-08===
Kod: U3001 - Nieprawidlowe wylaczenie modulu sterujacego
Status:
- Wczesniej zapisany kod DTC - nieobecny w czasie wydania polecenia.
Moduł: Układ przeciwdziałający blokowaniu hamulców (Antilock BrakingSystem).
===END ABS DTC U3001:00-08===
===BCMii DTC Brak===
Moduł: Modul sterujacy ukladami nadwozia
===END BCMii DTC Brak===
===SRM DTC Brak===
Moduł: Moduł rozpoznawania mowy
===END SRM DTC Brak===
===PDM DTC Brak===
Moduł: Zespół sterujący drzwiami pasażera
===END PDM DTC Brak===
===DDM DTC Brak===
Moduł: Modu drzwi kierowcy
===END DDM DTC Brak===
===RCM DTC Brak===
Moduł: Moduł układu SRS
===END RCM DTC Brak===
===PAM DTC B1B36:01-28===
Kod: B1B36 - Przedni prawy zewnętrzny czujnik
Dodatkowe symptomy usterki:
- Ogólna usterka elektryczna
Status:
Moduł: Moduł systemu wspomagającego parkowanie
Zamrożone ramki :
-GLOBTIM: 0 s - Globalny czas rzeczywisty
-TOTDIST: 0.0 km - Całkowity (przebyty) dystans
-MAINECUV: 0.00 V - Zasilanie główne sterownika ECU
-ESTSECRK: Nie - Status silnika - silnik w fazie rozruchu
-ESTSERUN: Nie - Status silnika - silnik pracuje
-INCARTMP: -40 °C - Temperatura wewnątrz pojazdu
===END PAM DTC B1B36:01-28===
===PAM DTC B1B38:01-28===
Kod: B1B38 - Przedni prawy wewnętrzny czujnik
Status:
Zamrożone ramki :
===END PAM DTC B1B38:01-28===
===PAM DTC B1B40:01-28===
Kod: B1B40 - Przedni lewy zewnętrzny czujnik
Status:
Zamrożone ramki :
===END PAM DTC B1B40:01-28===
===PAM DTC B1B42:01-28===
Kod: B1B42 - Przedni lewy wewnętrzny czujnik
Status:
Zamrożone ramki :
===END PAM DTC B1B42:01-28===
===HVAC DTC Brak===
Moduł: Ogrzewanie Wentylacja Klimatyzacja
===END HVAC DTC Brak===
===ACM DTC B119C:93-68===
Kod: B119C - Jednopłytowy odtwarzacz CD
- Brak działania
Status:
Moduł: Moduł sterujący sprzętu audio
===END ACM DTC B119C:93-68===
===ACM DTC U3006:16-68===
Kod: U3006 - Obwód zasilania A modulu sterujacego
- Napięcie w obwodzie poniżej wartości progowej
Status:
===END ACM DTC U3006:16-68===
===IPC DTC Brak===
Moduł: Moduł sterujący tablicą rozdzielczą
===END IPC DTC Brak===
Po wykasowaniu błędów, odpaleniu auta i podłączeniu jeszcze raz FORscana takie oto wywaliło błędy:
===PCM DTC P0691:00-6C===
Kod: P0691 - Niska wartość sygnału w obwodzie sterującym wentylatorem 1
Status:
- DTC zmienił się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia
Moduł: Moduł sterowania pracą silnika (Power Train Chain Control Module).
===END PCM DTC P0691:00-6C===
===OBDII DTC Brak===
Moduł: Diagnostyka pokładowa II
===END OBDII DTC Brak===
===SASM DTC Brak===
Moduł: Moduł czujnika kąta skrętu układu kierowniczego
===END SASM DTC Brak===
===ABS DTC U0126:00-08===
Kod: U0126 - Utrata łączności z SASM
Status:
Moduł: Układ przeciwdziałający blokowaniu hamulców (Antilock BrakingSystem).
Szczegóły kodów usterek
Obecne są DTC dotyczące innych modułów.
Sprawdz wszystkie pozostale moduly na magistrali danych pod katem dzialania i kodów DTC
Możliwe przyczyny:
błąd komunikacji CAN
Wewnętrzna usterka w SASM.
Wykonaj czynności sprawdzające
Sprawdź połączenia komunikacji CAN SASM.
Sprawdź połączenia zasilania SASM.
Sprawdź SASM pod kątem DTC.
Sprawdź bezpieczniki SASM.
Sprawdź przewody elektryczne SASM.
Sprawdź połączenia elektryczne SASM.
Informacje dodatkowe
NIE wymieniaj modułu ABS jedynie na podstawie obecności tego DTC.
Nie wymieniaj modułu ABS jedynie na podstawie tego DTC, o ile nie zostanie stwierdzona usterka lub fizyczne uszkodzenie.
Zapalone są lampki ABS, EBD, TCS i ESP.
Ostrzeżenie o usterce ESP zostanie wyświetlone na wyświetlaczu informacyjnym kierowcy.
===END ABS DTC U0126:00-08===
===BCMii DTC Brak===
Moduł: Modul sterujacy ukladami nadwozia
===END BCMii DTC Brak===
===SRM DTC Brak===
Moduł: Moduł rozpoznawania mowy
===END SRM DTC Brak===
===PDM DTC Brak===
Moduł: Zespół sterujący drzwiami pasażera
===END PDM DTC Brak===
===DDM DTC Brak===
Moduł: Modu drzwi kierowcy
===END DDM DTC Brak===
===RCM DTC Brak===
Moduł: Moduł układu SRS
===END RCM DTC Brak===
===PAM DTC Brak===
===END PAM DTC Brak===
===HVAC DTC Brak===
Moduł: Ogrzewanie Wentylacja Klimatyzacja
===END HVAC DTC Brak===
===ACM DTC Brak===
===END ACM DTC Brak===
===IPC DTC Brak===
Moduł: Moduł sterujący tablicą rozdzielczą
===END IPC DTC Brak===
Co jeszcze to klima nie działa, tzn po ustawieniu na poziom LOW i max nawiewu leci letnie powietrze. Już coś przeczytałem o błędzie wentylatora, ale pierwsze co musi zrobić to wymienić wszystkie płyny i olej, bo właśnie poziom płynu chłodzącego jest na min ( tutaj jedynie dolać trzeba ), i olej zbliża się do wymiany. Także liczę na komentatorze odnośnie błędów.
Pozdrawiam
slawek-kali 05-09-2018, 19:39 czujniki parkowania lub wiazki do sprawdzenia oraz fioletowy kabelek przy wentylatorze.
Bez tego klima nie ruszy.
Witam po raz kolejny. Nowy rok, klima znowu nie działa. Tak jak w zeszłym roku w ogóle nie startuje z tym, że ilość czynnika jest w porządku. W odróżnieniu do zeszłego roku wyskakuje p0535. Innego błędu nie ma. Co może być przyczyną? Fioletowy kabelek?
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190408/0718c10c823771273905e95edc8a0691.jpg
dorzucę się do tematu odnośnie działania klimy, chodzi o prawidłowe zachowanie wentylatora przy chłodnicy. Rozumiem, że po załączeniu zaczyna pracować ale czy pracuje on w sposób ciągły czy z przerwami?
W moim przypadku po załączeniu klimy startuje wiatrak na kilka s po czym zostaje odłączony by po kilku sekundach załączyć się na kilka s i wyłączyć - i tak w kółko.
Spojrzałem na przewody przy module i wentylatorze, nie są przerwane. Klima coś tam chłodzi ale D nie urywa (czytałem że TTKM)
Przy okazji, czy w Forscanie znajdę PID który wskaże czy startuje sprężarka ?
Simon_BA 09-04-2019, 09:30 Witam po raz kolejny. Nowy rok, klima znowu nie działa. Tak jak w zeszłym roku w ogóle nie startuje z tym, że ilość czynnika jest w porządku. W odróżnieniu do zeszłego roku wyskakuje p0535. Innego błędu nie ma. Co może być przyczyną? Fioletowy kabelek?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190408/0718c10c823771273905e95edc8a0691.jpgWitaj, temat z klimatyzacją przewalczyłem jakiś czas temu. Miałem ten sam błąd. Wymieniłem zawór ciśnienia, potem czujnik przy parowniku, ale to nie były powody dla których pokazywał się błąd. U mnie skończyło się wymianą panelu sterowania klimą pod kokpitem (mam climatronic w mk4). Po tym zabiegu wszystko wróciło do normy. Niestety nikt nie potrafił mi pomóc, więc metodą trochę prób i błędów, a trochę intuicji doszedłem do rozwiązania problemu.
Oczywiście fioletowy kabelek też podejrzewałem, rozprułem nawet cały peszel, ale to nie to.
Musiałbyś spisać nr tej części i poszukać. W razie czego jeden panel posiadam na stanie (oczywiście do sprawdzenia).
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
Danielo_82 09-04-2019, 09:37 dorzucę się do tematu odnośnie działania klimy, chodzi o prawidłowe zachowanie wentylatora przy chłodnicy. Rozumiem, że po załączeniu zaczyna pracować ale czy pracuje on w sposób ciągły czy z przerwami?
W moim przypadku po załączeniu klimy startuje wiatrak na kilka s po czym zostaje odłączony by po kilku sekundach załączyć się na kilka s i wyłączyć - i tak w kółko.
Spojrzałem na przewody przy module i wentylatorze, nie są przerwane. Klima coś tam chłodzi ale D nie urywa (czytałem że TTKM)
Przy okazji, czy w Forscanie znajdę PID który wskaże czy startuje sprężarka ?wentylator ma pracować w sposób ciągły bodajże na 14% (można podejrzeć w forscanie). Taka praca jak u Ciebie u mnie skończyła się wymianą modułu wentylatora. Masz jedno śmigło czy dwa?
wentylator ma pracować w sposób ciągły bodajże na 14% (można podejrzeć w forscanie). Taka praca jak u Ciebie u mnie skończyła się wymianą modułu wentylatora. Masz jedno śmigło czy dwa?
jedno śmigło
// Na czwartek umówiłem się do mechanika, ale stwierdził że brak czynnika może powodować także taki stan. Czy po podłączeniu wentylatora na krótko (jeżeli jest uszkodzony) wentylator będzie zachowywał się tak samo jak przy klimie?
Danielo_82 09-04-2019, 11:07 Nieprawda. mała ilość czynnika powoduje że sprężarka nie może wytworzyć odpowiedniego ciśnienia i działa cały czas, a powinna cyklicznie. W przypadku braku czynnika nie włączy się wogole. Do modułu dochodzą 3 przewody. Dwoma dostarczane jest napięcie +12V, trzecim sygnał PWM sterujący prędkością wentylatora. Z modułu wychodzą dwa grube przewody, napięciem sterujące obrotami wentylatora. Po co chcesz podłączyć na krótko?!
Witaj, temat z klimatyzacją przewalczyłem jakiś czas temu. Miałem ten sam błąd. Wymieniłem zawór ciśnienia, potem czujnik przy parowniku, ale to nie były powody dla których pokazywał się błąd. U mnie skończyło się wymianą panelu sterowania klimą pod kokpitem (mam climatronic w mk4). Po tym zabiegu wszystko wróciło do normy. Niestety nikt nie potrafił mi pomóc, więc metodą trochę prób i błędów, a trochę intuicji doszedłem do rozwiązania problemu.
Oczywiście fioletowy kabelek też podejrzewałem, rozprułem nawet cały peszel, ale to nie to.
Musiałbyś spisać nr tej części i poszukać. W razie czego jeden panel posiadam na stanie (oczywiście do sprawdzenia).
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu TapatalkaWitam. Już też mi przeszło przez myśl o tym panelu, tym bardziej że w międzyczasie często go ruszałem wymieniając radio, podłączając kamerkę cofania itp. Myślałem, że mogłem coś uszkodzić w nim mechanicznie. Poszedłem sprawdzić i jednak to wykluczyłem, bo po naciśnięciu AC ON jakaś reakcja na przycisk była, słychac jakby przełączanie gdzieś w nawiewach, jakby zaczynało powietrze z innego miejsca pobierać ( coś jak wtedy kiedy przełącza się nawiew z nóg na szybę). Nie wiem teraz w sumie czy to prawidłowa reakcja. Jak było u Ciebie? Miałeś przed wymiana jakąkolwiek reakcję na przycisk AC?
Nieprawda. mała ilość czynnika powoduje że sprężarka nie może wytworzyć odpowiedniego ciśnienia i działa cały czas, a powinna cyklicznie. W przypadku braku czynnika nie włączy się wogole. Do modułu dochodzą 3 przewody. Dwoma dostarczane jest napięcie +12V, trzecim sygnał PWM sterujący prędkością wentylatora. Z modułu wychodzą dwa grube przewody, napięciem sterujące obrotami wentylatora. Po co chcesz podłączyć na krótko?!
Pomyślałem że podłączenie na krótko pozwoli w 100% zdiagnozować czy to wentylator - czy kręci. ??
Danielo_82 09-04-2019, 11:26 No przecież sam pisałeś że się kręci.. Jak podłączysz na krótko " to ruszy na 100% obrotów. Lepiej sprawdź jakie i czy masz napięcie na fioletowym kabelku, przy samym module, oczyść wtyczki.
No przecież sam pisałeś że się kręci.. Jak podłączysz na krótko " to ruszy na 100% obrotów. Lepiej sprawdź jakie i czy masz napięcie na fioletowym kabelku, przy samym module, oczyść wtyczki.
fakt :) po tym jak to napisałem dostałem olśnienia że zakręci na max moc przecież. Fioletowy kabelek czyli ten środkowy który idzie do modułu. Powinno być coś w okolicy 4.5V ?
Danielo_82 09-04-2019, 11:35 No, około (choć ważny jest bardziej przebieg sygnału, ale tego raczej nie sprawdzisz) . Problem jest gdy nie ma wogole napięcia, albo zanika po ruszeniu wiązka.
No, około (choć ważny jest bardziej przebieg sygnału, ale tego raczej nie sprawdzisz) . Problem jest gdy nie ma wogole napięcia, albo zanika po ruszeniu wiązka.
niestety oscyloskopu nie posiadam ;/ zmierzę miernikiem i ewentualnie rozpruje peszel i spr. czy nie jest gdzieś przerwany. Dzięki za pomoc
Simon_BA 09-04-2019, 12:22 Witam. Już też mi przeszło przez myśl o tym panelu, tym bardziej że w międzyczasie często go ruszałem wymieniając radio, podłączając kamerkę cofania itp. Myślałem, że mogłem coś uszkodzić w nim mechanicznie. Poszedłem sprawdzić i jednak to wykluczyłem, bo po naciśnięciu AC ON jakaś reakcja na przycisk była, słychac jakby przełączanie gdzieś w nawiewach, jakby zaczynało powietrze z innego miejsca pobierać ( coś jak wtedy kiedy przełącza się nawiew z nóg na szybę). Nie wiem teraz w sumie czy to prawidłowa reakcja. Jak było u Ciebie? Miałeś przed wymiana jakąkolwiek reakcję na przycisk AC?
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu TapatalkaU mnie reakcja była; chociażby mieszanie powietrza w przewodach, nie ruszała natomiast sprężarka od klimy i wiatrak.
Skoro ruszałeś coś pod deską, to proponuję jeszcze raz wyjąć przedni panel i odłączyć panel klimy i ponownie to podłączyć. Zwróć uwagę, że są tam klipsy na wtyczkach, ale czasem może coś nie łączyć i proponuję trochę docisnąć, ewentualnie poruszać wtyczką.
Może problem faktycznie tkwić w połączeniach, jeśli wcześniej klimą działała, a w międzyczasie "coś" robiłeś pod deską.
U mnie reakcja była; chociażby mieszanie powietrza w przewodach, nie ruszała natomiast sprężarka od klimy i wiatrak.
Skoro ruszałeś coś pod deską, to proponuję jeszcze raz wyjąć przedni panel i odłączyć panel klimy i ponownie to podłączyć. Zwróć uwagę, że są tam klipsy na wtyczkach, ale czasem może coś nie łączyć i proponuję trochę docisnąć, ewentualnie poruszać wtyczką.
Może problem faktycznie tkwić w połączeniach, jeśli wcześniej klimą działała, a w międzyczasie "coś" robiłeś pod deską.
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu TapatalkaByłem zrobić tak jak pisałeś, niestety bez efektu, wszytko z tyłu panela b wygląda dobrze, a wiatrak dalej nie rusza, błąd dalej jest i nie daje się wykasować. Spisałem numer części będę szukać, tylko szkoda jakby to nie była wina panelu. Ale cóż, ryzyk fizyk
Simon_BA 09-04-2019, 14:05 Byłem zrobić tak jak pisałeś, niestety bez efektu, wszytko z tyłu panela b wygląda dobrze, a wiatrak dalej nie rusza, błąd dalej jest i nie daje się wykasować. Spisałem numer części będę szukać, tylko szkoda jakby to nie była wina panelu. Ale cóż, ryzyk fizyk
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu TapatalkaPróbowałem również kasować błąd jednak nie przynosiło to pożądanego efektu, dopiero wymiana panelu pomogła :/
Kup sobie najtańszy panel na testy, nie patrz na wygląd guziczki przelozysz ze swojego i po problemie jesli bedzie akurat panel do zmiany
Kup sobie najtańszy panel na testy, nie patrz na wygląd guziczki przelozysz ze swojego i po problemie jesli bedzie akurat panel do zmianyJuż zamówiony :)
Zrobiłem pomiary przed modułem jest napięcie czyli zasilanie dochodzi do modułu, fioletowy kabelek 4.3V przy AC ON na panelu.
Za modułem napięcie do wiatraka takie samo jak wyżej. Niestety dzisiaj wiatrak ani drgnie. Podłączenie jeszcze na krótko samego wiatraka to samo (wczoraj jeszcze coś działał)
Z forscana - brak błędów, z obserwacji ACP_PRESS = na zimnym silniku 480kPa (chyba za mało? w ubiegłym roku nabijana)
Brak "podbicia" obrotów, AC_REQ TAK (czyli prawidłowo wysyła sygnał o załączenie klimy)
Fandc 0% i FANHI off
Pytanie czy sam wentylator czy jednak moduł??
Dodatkowo dziś na postoju wyraźnie słychać z okolicy schowka/może za radiem szum/syk przy włączonej klimie. Wyłączenie powoduje ustąpienie tego dźwięku. Dźwięk w w stylu zużytych łożysk, ta okolica pasuje mi do wentylatora który tam się mieści ale gdyby to on dźwięk byłby przy włączonej klimie a także wyłączonej.
Jeśli wiatrak za modulem podłączyłeś na krótko i nie ruszył to znaczy ze wiatrak umarł, moze szczotki sie skończyły, moze go delikatnie popukaj moze ruszy
Jeśli wiatrak za modulem podłączyłeś na krótko i nie ruszył to znaczy ze wiatrak umarł, moze szczotki sie skończyły, moze go delikatnie popukaj moze ruszy
kilka razy dostał w silnik z ręki :) niestety nie pomogło
Czy wentylator z mondeo mk4 - 1.6 benz. podejdzie do s-maxa albo z 2.0 tdci mondeo? Z 2.0tdci po numerach niby pasuje.
Druga sprawa, na forum czytam (w dziale mondeo) że ktoś ma napięcie do modułu na obu kablach po 12v, czyli według tego na wyjściu to samo ale za cholerę mi to nie pasuje bo gdzie masa do tego, czy do wentylator podać na oba przewody 12V ?? Ja podawałem z aku plus na czerwony przewód i minus na czarny do wentylatora
Poszedłem właśnie spr. raz jeszcze i na jednym przewodzie do modułu jest 14,8 na fioletowym 4,3v i drugim grubym 0,04v. Jak dobrze myślę to mam także oprócz walnietęgo wentylatora problem gdzieś w wiązce z przewodem który ma napięcie rzędu 0,04V??
Wentylatora podłączyłem
a) plus i masę bez rezulatów
b) sam plus na 1 przewód - bez rezultatów.
Danielo_82 09-04-2019, 20:35 kilka razy dostał w silnik z ręki :) niestety nie pomogło
Czy wentylator z mondeo mk4 - 1.6 benz. podejdzie do s-maxa albo z 2.0 tdci mondeo? Z 2.0tdci po numerach niby pasuje.
Druga sprawa, na forum czytam (w dziale mondeo) że ktoś ma napięcie do modułu na obu kablach po 12v, czyli według tego na wyjściu to samo ale za cholerę mi to nie pasuje bo gdzie masa do tego, czy do wentylator podać na oba przewody 12V ?? Ja podawałem z aku plus na czerwony przewód i minus na czarny do wentylatora
Poszedłem właśnie spr. raz jeszcze i na jednym przewodzie do modułu jest 14,8 na fioletowym 4,3v i drugim grubym 0,04v. Jak dobrze myślę to mam także oprócz walnietęgo wentylatora problem gdzieś w wiązce z przewodem który ma napięcie rzędu 0,04V??
Wentylatora podłączyłem
a) plus i masę bez rezulatów
b) sam plus na 1 przewód - bez rezultatów.Nie. Może nieprecyzyjnie napisałem poprzednio, ale na wejściu do modułu dochodzą 2 grube przewody zasilające (jeden +12V, drugi masowy) i fioletowy kabelek sterujący (między nim a masą z karoserii powinno być ok 4-6v). Na wyjściu tylko dwa grube przewody (w zależności od potrzeb od 0 do +12V oraz masa) . Jeśli po podaniu na te dwa grube przewody, nadal wentylator nie działa do wymiany, jak wspomniał wyżej jeden z kolegów, będą szczotki w silniku wentylatora.
Forscan w każdym wypadku (a więc przy uszkodzonym module, albo niedziałającym wentylatorze powinien wyrzucić błąd)
Ok w takim razie na bank uwalony wentylator - na krótko nie zaskoczył. Jutro mam używkę z modułem za 130 zł sprawny z mondeo 2.0 tdci to sprawdzę. Będzie ok zostawię a ten stary zregeneruję z nowymi szczotkami.
Na przewodach do modułu mam 14.8V (czy to nie za dużo?? ) fioletowy 4.3V na ostatnim się zgadza wszystko jeżeli to masowy - masę brałem z kilku różnych punktów.
z drugiej strony za modułem do went. na 2 przewodach wartości są bez zmiany czyli 14,8V i masa. Z tych pomiarów mogę wysnuć tezę którą pewnie potwierdzisz że to wentylator. Na forscanie błędów nie miałem odnośnie wentylatora jedynie jakiś z U dot. komunikacji między CAN a przyciskami na kierownicy.
Jak podłączyłeś go ma krótko i nie było reakcji to wentylator do wymiany.
14.8v mierzyles na włączonym silniku ? Jeśli tak to ok bo tak mniej wiecej ładuje alternator
Próbowałem również kasować błąd jednak nie przynosiło to pożądanego efektu, dopiero wymiana panelu pomogła :/
Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu TapatalkaW końcu miałem chwilę na pogrzebanie w aucie, panel podmieniony, klima dalej nie startuje, błąd ciągle widoczny, ehhh...
Witam odnośnie tego tabelka przegrałem nadkola ale żadnej skrzynki nie znalazłem proszę o pomoc!!!
szneider 26-04-2019, 11:22 Mnie również dopadł problem z klimą. Klima nabita, żadnych błędów w kompie nie ma, wentylator startuje, sprzęgiełko się załącza, a mimo to nie czuć zimnego powietrza. Dzisiaj jak auto było jeszcze zimne, klima odpaliła. Po rozgrzaniu auta już nie chciała zaskoczyć.
Witam odnośnie tego tabelka przegrałem nadkola ale żadnej skrzynki nie znalazłem proszę o pomoc!!!Ściągnij przednie koło od strony kierowcy i osłonę. Wtedy od przodu auta jest biała skrzynka, otwierasz ja i tam są 3 wtyczki. Dalej niestety nie wiem w której z 3 wtyczek jest ten nieszczęsny kabelek, ktoś wie o którą wtyczkę dokładnie chodzi?
malek.lukasz.81 26-04-2019, 14:11 Kolega napisał że wentylator startuje więc problem gdzie indziej leży a nie w fioletowym kabelku.
szneider 26-04-2019, 19:08 Panowie jak to jest z tym przekaźnikiem, u mnie na 1 i 5 pinie jest cały czas napięcie? Zwieranie 3 i 5 pinu niestety nic nie daje, klima nie startuje. Przejście od przekaźnika do sprężarki jest, napięcie na biało pomarańczowym jest ok. 4,6V, jak zewrę piny 3 i 5 pojawia się 12V, wentylator działa.
Witam,
Zmagam się z problemem całego panelu od nawiewu. Smax był po lekkim dzwonie w lewy przód i po naprawie panel nawiewu.klimatyzacji w ogóle nie działa. Nie ma możliwości włączenia nawiewu. Po prostu nic nie działa. Komputer nie może się połączyć w ogóle z systemem klimatyzacji. Podejrzewam, że jakiś kabel mógł się uszkodzić podczas uszkodzenia samochodu tylko już wszystko prawie przejrzałem. Bezpieczniki pod maską sprawdzone i prąd do nich dochodzi. Proszę o jakąś poradę
Klimatronic dwustrefowy
Witam.
Zapewnie nie jestem pierwszym zakładającym taki temat bo lato się zbliża a każdy odświeża klimatyzację.
Ja swoją nabiłem dzisiaj nowym czynnikiem. Wcześniej sprawdzałem szczelność i jest wszystko ok.
Lecz niestety nie działa klima.
Brak rwakcji. Po wciśnięciu przycisku A/C na ON włącza się wentylator i słychać że w środku jakby mocniej dmuchała nagrzewnica ale sprężarka ani drgnie.
Elektro magnez napewno nie stoi bo ręką można go bujnac. Jutro sprawdza na krótko sprężarkę.
A pytanie mam takie gdzie szukać przekaźnika klimatyzacji? I czy sterownik ten cały wyświetlacz z guzikami w kabinie może oddziaływać negatywnie na działanie klimatyzacji?
Witam.
Zapewnie nie jestem pierwszym zakładającym taki temat bo lato się zbliża a każdy odświeża klimatyzację.
Ja swoją nabiłem dzisiaj nowym czynnikiem. Wcześniej sprawdzałem szczelność i jest wszystko ok.
Lecz niestety nie działa klima.
Brak rwakcji. Po wciśnięciu przycisku A/C na ON włącza się wentylator i słychać że w środku jakby mocniej dmuchała nagrzewnica ale sprężarka ani drgnie.
Elektro magnez napewno nie stoi bo ręką można go bujnac. Jutro sprawdza na krótko sprężarkę.
A pytanie mam takie gdzie szukać przekaźnika klimatyzacji? I czy sterownik ten cały wyświetlacz z guzikami w kabinie może oddziaływać negatywnie na działanie klimatyzacji?
Przekaźnik jest pod maską w skrzynce z bezpiecznikami, oznaczenie chyba F13
Witam.
Zapewnie
Elektro magnez napewno nie stoi bo ręką można go bujnac.
Brak prundu na sprężarce:D
Uruchom zapłon i włącz przycisk klimy :D
Tak na poważnie to jeśli sprężarka jest załączona to sprzęga się sprzęgło i klima pracuje poprawnie . Natomiast częstym błędem popełnianym przez pseudo fachowców jest przeładowanie podczas napełniania klimy. Efektem może być rozszczelnienie np. chłodnicy klimatyzacji lub klima nie będzie chciał a się uruchomić lub co chwila będzie się rozłączać.
Dzisiaj sprawdzę ten przekaźnik i wszystkie bezpieczniki, klima nabijana była według komputera tek twierdzi mechanik. Wcześniej napełnioną była powietrzem oby sprawdzić ciśnienie i po tygodniu było tyle samo więc chyba szczelna. Dzisiaj zacznę weryfikować błędy elektryki. Czy w S-Max da się zrobić zworkę na czujniku ciśnienia i po zwrotce sprawdzić czy pójdzie sprężarka czy to nie ma takiej opcji?
A więc tak. Sprężarka działa, po złączeniu przekaznika mamy do plusa klima rusza. I działa jak wściekła tylko. Gdzie szukać przyczyny? Czy to może czujnik ciśnienia czy przekaźnik?
Domam że masa z przekaźnika z plusem ma przejście i plus z przekaźnika do masy na przejście.
Kiedy klina jest na ON wentylator działa non stop po odłączeniu kostki z czujnika ciśnienia went się wyłączył
Moja rada https://support.google.com/docs/answer/57859?co=GENIE.Platform%3DDesktop&hl=pl&oco=0
szneider 25-05-2019, 20:28 U mnie klima ruszyła po ponownym napełnieniu, wymianie czujnika ciśnienia i wykasowaniu błędów z ECU.
artek207 26-05-2019, 13:31 Pytanko... po resecie panelu klimy w galaxy 2007 r 2.0 dtci wyskoczył mi błąd 05 35 ??? Nadmieniam że klima chodziła i nagle cisza , czynnik ok kompresor startuje ale jeżeli podłącze na krótko i wtedy chłodzi przewód do kompresora od skrzynki bezpieczników sprawny ??? POMOCY
Panowie spotkał się ktos z takim problemem mianowicie Klima działa, tylko po wyłączeniu AC, nawet całego panelu nie rozłacza wentylatora, dopiero jak zgasze silnik to przestaje się kręcić a tak nie powinno być, co mogę sprawdzić ?
temperatura płynu nie ma na to wpływu, czy jest zimny silnik czy ciepły bez znaczenia
przemas15 02-06-2019, 13:13 Witam , ja dla odmiany opiszę mój problem - po uruchomieniu klimy sprężarka się załącza i pracuje prawidłowo , ciśnienie z forscana ok 700 kPa , filtr kabinowy czysty , wentylator pracuje a temperatura nawiewu na LO ok 21 stopni czyli zbliżona do otoczenia . Klima nabijana w zeszłym roku i do zimy ładnie chłodziła - czy mimo prawidłowego ciśnienia w układzie jest możliwość ubytku czynnika chłodzącego ?
Może klapki się zacięły. Słychać że pracują?
przemas15 02-06-2019, 14:33 Dmucha prawidłowo tylko , że nie zimnym powietrzem .
Dotknij rurek pod maską jeśli jedna zimna czyli wszystko ok, czyli bedzie cos z klapkami w kabinie
przemas15 03-06-2019, 14:47 Grubsza rurka chłodniejsza ale szału nie ma, raczej muszę jechać na odpompowanie i będzie wiadomo czy od dobicia w zeszłym roku dużo się zmieniło.
Panowie. Gdzie szukać winy? Chodzi o to, że przy ODPIĘTEJ wtyczce od wentylatora napięcia wyglądają tak: na fioletowym ok 4,5v na jednym grubym ok 14v, na drugim masa. Kiedy wtyczka jest WPIĘTA w moduł, na fioletowym napięcie momentalnie skacze też do ok 14 v. Pewnie przez to klima nie rusza. Jakieś zwarcie we wtyczce czy moduł?
Dostałem moduł na podmianę i nic się nie dzieje błąd P0535 po wykasowaniu dalej wraca. Ręce już opadają...
Panowie. Gdzie szukać winy? Chodzi o to, że przy ODPIĘTEJ wtyczce od wentylatora napięcia wyglądają tak: na fioletowym ok 4,5v na jednym grubym ok 14v, na drugim masa. Kiedy wtyczka jest WPIĘTA w moduł, na fioletowym napięcie momentalnie skacze też do ok 14 v. Pewnie przez to klima nie rusza. Jakieś zwarcie we wtyczce czy moduł?
Nie wiem jak sprawdzasz, bo jeśli miernikiem to robisz ten sam błąd co ja. Napięcie na mierniku również miałem jak ty i dopiero podpinając żarówkę pod przewody okazało się że nie świeci i dopiero po wymianie fioletowego kabla pojawiło się napięcie.
Nie wiem jak sprawdzasz, bo jeśli miernikiem to robisz ten sam błąd co ja. Napięcie na mierniku również miałem jak ty i dopiero podpinając żarówkę pod przewody okazało się że nie świeci i dopiero po wymianie fioletowego kabla pojawiło się napięcie.Tak jak piszesz, sprawdzam miernikiem. Podpowiedz na czym polega to podpięcie żarówki.
Masa i fioletowy jeśli jest faktycznie 4.5 v to to żarówka się zajarzy, jeśli nie a miernik pokazuje napięcie to już masz winnego. Podobnie z drugim kablem gdzie masz 14 v tak samo. Jest to tak zwane sprawdzanie pod obciążeniem.
pozdrawiam
Masa i fioletowy jeśli jest faktycznie 4.5 v to to żarówka się zajarzy, jeśli nie a miernik pokazuje napięcie to już masz winnego. Podobnie z drugim kablem gdzie masz 14 v tak samo. Jest to tak zwane sprawdzanie pod obciążeniem.
pozdrawiam
Bump: Masa i fioletowy jeśli jest faktycznie 4.5 v to to żarówka się zajarzy, jeśli nie a miernik pokazuje napięcie to już masz winnego. Podobnie z drugim kablem gdzie masz 14 v tak samo. Jest to tak zwane sprawdzanie pod obciążeniem.
pozdrawiamDzięki bardzo.
Moi drodzy a powiedzcie jaką macie temperaturę z kratek nawiewu przy włączonej klimie?
U mnie leci 10stopni! Usawienia na LO bez względu na rodzaj obiegu. Nie jestem w stanie schłodzić wnętrza.
Byłem nabić i wyczyścić klimę. Weszło ( w zasadzie nabito) 600gram czynnika.
To jakiś dramat. Czy u was jest podobnie? Tak słabo?
Danielo_82 10-06-2019, 21:41 Przy +30 st na zew, to i tak nieźle.
szneider 10-06-2019, 22:13 U mnie dzisiaj przestała chłodzić, jeszcze w sobotę działała. Dwa tygodnie temu sprawdzana i nabijana, wymieniony czujnik ciśnienia. Trzeba przyznać tak jak to inni już pisali, że tak ****ianej klimy to nie miałem w żadnym aucie. Niby chłodzi, ale to nie jest to co w innych autach. Tak samo słabo działa u kumpla w S-maxie 2008 r.
Bo ten składacz aut wie jak zrobić z zamawianych części coś gorszego niż inni składacze robią z tych samych gratów. ;-)
Przy +30 st na zew, to i tak nieźle.
Nieźle?
To najgorsza klima jaką użytkowałem w aucie. Zawsze były to temperatury rzędu 2-5 stopni. A tu 10. Myślałem że coś jest zapsute
szneider 12-06-2019, 15:25 Dzisiaj po kilku dniach nie działania, zaskoczyła i działała do momentu, aż jej nie wyłączyłem. Radość była krotka niestety, po wyłączeniu i ponownym włączeniu już nie chciała ponownie zaskoczyć. Na kompie brak błędów, ciśnienie 9,4 bar, wentylator działa, sprzęgiełko załącza, słychać jak zmieniają się obroty silnika. Musze chyba zacząć szukać drugiego kompresora.
ArturMazur 12-06-2019, 22:24 witam, na wstępie pozdrawiam forumowiczów jestem tzw. świerzak.. u mnie w esie 2.5 klima zachowuje się tak...rano odpalam auto włączam klimę i wszystko śmiga..przejadę 5km zgaszę auto ponownie odpalę i klima raz zaskoczy ale w 90% już NIE. nie gasząc auta przejadę po pierwszym odpaleniu przejadę 250km tyle mi się udało. Co zaobserwowałem po zdjęciu klemy klima nadal działa...Pytanie moje brzmi.. czy to może być czujnik ciśnienia? zacznę od tego.. wymienię na nowy..będę opisywał może ktoś ma podobnie to się przyda... albo i miał...to czekam z niecierpliwością na podpowiedź co to może być ...? Nadmieniam klima po servisie.. nabita odgrzybiona. Pozdrawiam
pawelpps 13-06-2019, 08:04 Moi drodzy a powiedzcie jaką macie temperaturę z kratek nawiewu przy włączonej klimie?
U mnie leci 10stopni! Usawienia na LO bez względu na rodzaj obiegu. Nie jestem w stanie schłodzić wnętrza.
Byłem nabić i wyczyścić klimę. Weszło ( w zasadzie nabito) 600gram czynnika.
To jakiś dramat. Czy u was jest podobnie? Tak słabo?
Kolego 600g to całkowita ilość czynnika więc albo układ masz dziurawy albo bardzo konkretnie przewalili ilość r134a. Klima wcześniej chłodziła chociaż trochę ?
Ja dzisiaj zafundowałem sobie mechaniczne czyszczenie parownika i kratek wentylacji (wygląda to dużo lepiej niż zwykłe ozonowanie) i po całej operacji, plus wymiana filtra na nowy, przy temp zewn 33st. po kilku minutach na obiegu zamkniętym i nawiewie 4 zeszła temperatura do 5st. w kratce środkowej.
A przy okazji napiszcie czy dobrze myślę, jeśli po włączeniu klimy słyszę popiskiwanie paska podczas załączania kompresora i nawet czuć szarpniecie mocy silnika to kończy się sprzęgło kompresora czy cała sprężarka?
Kolego 600g to całkowita ilość czynnika więc albo układ masz dziurawy albo bardzo konkretnie przewalili ilość r134a. Klima wcześniej chłodziła chociaż trochę ?
Ciężko mi odpowiedzieć jak działała bo auto mam od września czyli już po dużych upalach. Wydawało mi się że wszystko jest okej.
Mam możliwość i trochę ekserymentowalem że swoją klimatyzacja. Najlepsze rezultaty osiąga jak mam nabite 800g czynnika. Było i więcej i mniej.
Pojazd ma klime tylko z przodu i 5 foteli.
Teraz na postoju osiągam 5 stopni z kratki więc już akceptowalne.
Poszukuje cewki kompresora klimatyzacji smax 2009 1.8 tdci 125km udało mi się odczytać lyhx-2dowel z gniazdem na stałe jaki to model kompresora lub jak to wyszukać lub link do aukcji
Według mnie pasuje viseton vs16?
Speedvip 26-06-2019, 17:34 Witam, jestem właścicielem S-maxa od 4 lat (rocznik 2007, deasel, pojemnosc 1998cm). Przez ten okres ciągle "wywala" gaz. 4 razy był wymieniany moduł wentylatora, byl wymieniany silnik wentylatora oraz sprzęgiełko. Samochód był u elektryka, elektronika i mechanika i nikt nie zna przyczyny problemu. Czy ktoś może miał podobny problem i mógłby doradzić co z tym zrobić?
Danielo_82 26-06-2019, 19:04 Co to znaczy wywala gas? Jest nieszczelność, czy wyrzuca zaworem? Mierzył ktoś ciśnienia? W większości przypadków za to odpowiedzialny jest dysza rozprężna
Speedvip 26-06-2019, 19:46 Co to znaczy wywala gas? Jest nieszczelność, czy wyrzuca zaworem? Mierzył ktoś ciśnienia? W większości przypadków za to odpowiedzialny jest dysza rozprężna
Nieszczelności nie ma wg fachowców. Wyrzuca gaz spod maski (wygląda jakby dymiło się z silnika)
Danielo_82 26-06-2019, 20:13 No to znaczy że ciśnienie rośnie ponad maksymalną wartość. Prawdopodobnie przytkana jest dysza, o której wcześniej była mowa, albo osuszacz.e takim wypadku powinien zadziałać w pierwszej kolejności czujnik wysokiego ciśnienia a następnie zawór upustowy. Trzeba zmierzyć ciśnienia po niskiej i wysokiej stronie. Gdzie serwisujesz ta klimę? U piekarza że takich podstaw nie wiedzą?
szneider 29-06-2019, 22:18 Tak jak przewidywałem u mnie skończyło się wymianą kompresora. Stary dawał jakieś 11 barów, teraz dochodzi do ponad 15 barów, temperatura parownika 5-6 stopni, z kratek wieje 6 stopni wg wskazań komputera. Kompresor założyłem z anglika i nie obyło się bez niespodzianek, tzn. spaleniu uległa cewka. Przełożyłem cewkę z mojego kompresora, a później było trochę zabawy z regulacją przerwy sprzęgła. Musiałem trochę zeszlifować podkładkę.
Przed FL według ASO S-MAX ma jeden rodzaj czujników, nie ma rozróżnienia zewnętrzne, wewnętrzne, tak mi kumpel powiedział z FORD-a który zamówił mi ten czujnik.
Numer czujnika: 6G92-15K859-EA i jeszcze inny numer: 307665700
Czujnik bardzo łatwo wytargać wewnętrzny z tylnego zderzaka, nawet nie potrzeba kanału. Jest dobry dostęp, kostkę spokojnie się odpina, a palcem wypycha czujnik.
Koszt w ASO 170 zł ja z rabatem to jakieś 136 zł.
Na alledrogo znalazłem za 160 zł używany, ale z cenami ASO to chyba jakaś pomyłka cena na alledrogo.
Pozdro.
ja kupiłem niedawno na allegro zamienniki w cenie 27 - 35 zł. wymieniłem i działa.
pozdrawiam
bladykris11 12-07-2019, 23:37 Witam wszystkich
Mam problem z klimatyzacja w moim Ford S-max 2.0TdCI 2009r. Z tego co zaobserwowalem sprezarka sie zalancza ale po chwili ja odcina z owodu wentylatora ktory sie nie zalancza.
Slynny fioletowy kabelek sprawdzony i wentylator z sterownikiem wymieniony.
Mial moze ktos podobny przypadek?
Pozdrawiam
slawek-kali 13-07-2019, 09:41 malo czynnika? za duzo? sprezarka sie zaciera? jakies bledy?
Jak w tytule problem z klimą, do tej pory sprawdziłem bezpieczniki, przekaźniki, po włączeniu nie chłodzi ale wentylator startuje, w układzie czynnik jest z tym, że nie wiadomo ile (kontrola 2 lata temu, był nominał). Z wątku wynika, że powinienem sprawdzić sprzęgiełko zworą na przekaźniku i co jeszcze?
No chyba najważniejsze ile tego czynika jest w układzie a dopiero dalej szukalbym co jeszcze bo jak sam zaznaczyłs 2 lata temu sprawdzałaś ile go jest.
Mam taki problem... Klima jeszcze działa, jednak po jej załączeniu zaczyna coś "rzęzić" - tak na szybko pojechałem do mechanika aby sprawdził i czynnik jest obstawia raczej, że sprężarka się kończy - gdzie coś takiego można kupić i w jakiej cenie. Auto jeszcze chłodzi a pogoda jaka jest za oknem nie pomaga... I drugie czy takie rzężenie może być też sprzęgło w klimie - jak to sprawdzić, aby uniknąć dodatkowych kosztów?
U mnie też "rzęzi" ale słychać tylko w kabinie. Na zewnątrz cisza. Klima chłodzi.
Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?
Witam.
Mam podobny problem, tzn. klima nie działa, ale na pewno nabita (była pusta, bo wąż się urwał, nabito 820g)sprawdzona szczelność, na krótko działa, ale okazuje się, że wentylator na chłodnicy się nie załącza, również jak temperatura powyżej 90 pójdzie, wygotuje płyn, a wentylator nic.
-sprawdzony sam wentylator na krótko, jest sprawny
-sprawdzona wtyczka przy wentylatorze gdzie są trzy przewody i:
-kabelek fioletowy ma na włączonym zapłonie 4,41V, nie jest ugnity, przynajmniej na oko
-zasilanie na grubym kablu jest 12v stale
-bezpieczniki itp. sprawdzone
Co dalej może być przyczyną, że wentylator nie działa?
pomocy!
pomocy!
daj to do jakiegoś warsztatu a nie do ubojni, bo tam gdzie nabijają do smaxa 820 zamiast 600 to ja bym grabi do prostowania nie dał ;)
daj to do jakiegoś warsztatu a nie do ubojni, bo tam gdzie nabijają do smaxa 820 zamiast 600 to ja bym grabi do prostowania nie dał ;)
witam.
nabita tak wg. naklejki pod maską :/
tam jest front 590g
front&rear 840g
??
czyli trzeba dawać mniej? dodam, że układ był całkowicie pusty.
układ nie ruszy jak ma 820g czynnika?
ale wentylator nie rusza również przy temp pow. 100stopni płynu chłodniczego
Danielo_82 31-07-2019, 19:44 front&rear to do trzystrefowej klimatyzacji, gdzie właśnie przód i tył jest osobno regulowany. Btw to w s max występowało? Myślałem że tylko w galaxy.
Na krótko próbowałeś podać 12V na wentylator? Jeśli nie ruszy to prawdopodobnie szczotki w silniku wentylatora.
front&rear to do trzystrefowej klimatyzacji, gdzie właśnie przód i tył jest osobno regulowany. Btw to w s max występowało? Myślałem że tylko w galaxy.
Na krótko próbowałeś podać 12V na wentylator? Jeśli nie ruszy to prawdopodobnie szczotki w silniku wentylatora.
Tak na krótko podane i wentylator działa normalnie.
swoją drogą pocholerę podają cos czego nie ma w aucie, bo jest dwustrefowy klimatronik? A nabijał mi znajmy co zajmuje się klimami stacjonarnymi :/
w tej chwili najważniejsze jest uruchomić wentylator, bo bez klimy można jechać, ale jak sie silnik wygotuje, to już raczej nie bardzo :(
camel1313 31-07-2019, 20:13 Ja właśnie jestem po wymianie szczotek w wentylatorze.
Na 10 razy podłączony na krótko 9 ruszał bez problemu ale 10 stawał dęba. Dopiero jak dostał w łeb to ruszał. Potem znowu próba i dopiero za 14 razem zawieszal się.
Trochę roboty jest trzeba popuscic belkę pod chlodnicami ale nie odkrecajac jej całej 4 śruby 10. Potem sam wentylator odkręcić 3 śruby 8. Unieść całą obudowę wentylatora pochylić od chłodnic i sam wentylator wyjąć na zewnątrz. Szczotki kupiłem troszkę za duże, ale dopasowaniem.
Wszystko można zrobić bez kanału.
sprawdzony kabelek fioletowy, pod nadkolem lewym w tej białej skrzynce, jest tam również ok 4,4v , żaróweczka bezpośrednio podłączona w tym miejscu nie żarzy sie. poprowadziłem nowy dodatkowo kabelek i żadnej zmiany wentylator nie rusza.
A ta skrzyneczka przed wentylatorem?
bo sam wentylator też jeszcze posprawdzam.
Ważne pytanie co z czynnikiem, którego mam o ok200g za dużo wg. tego, że jest to klimatronik 2strefowy??-trzeba odciągnąć?
camel1313 31-07-2019, 20:42 Tak.
Musisz mieć 590.
Póki co mam dosyć na dzisiaj, jutro sprawdzam dalej, bo wentylator musi działać.
dzięki wszystkim
na pewno podzielę się wieściami jak naprawię, no chyba, że się nie uda :/
Wentylator sprawdzony, szczotki są w bdb stanie.
Na krótko śmiga za każdym razem.
na wtyczce jest na fioletowym 4,41V tylko przy włączonym zapłonie, a na grubym kablu 12V zawsze i masa, na wyjściu już z drugiej strony tego "pudełka" na obudowie wentylatora, jest +12V stale( sprawdzone z masą w innym punkcie), ale masy z kabelka brak, jak załączy się stacyjkę jest pomiędzy + a- ok 0,21V.
czy to prawidłowo?
Podłączałeś auto pod komputer? Jakieś błędy pokazało? Albo chociaż test na panelu klimy?
Podłączałeś auto pod komputer? Jakieś błędy pokazało? Albo chociaż test na panelu klimy?
nie podłączyłem, bo niestety nie mam ani wtyczki, ani programu (apropos gdzie jest gniazdo w aucie?)
a test na panelu klimy?jak to zrobić?
Największy problem wentylator nie chłodzi również chłodnicy płynu.
Wpisz w YouTube "test klimatyzacji s-max" . Jest tam film jak go zrobić. Może pokaże jakiś błąd.
malek.lukasz.81 03-08-2019, 09:03 Jeżeli nie działa wentylator, napięcie na fioletowym kabelku jest, szczotki sprawdzone no to jedyna opcja moduł wentylatora powiedział dobranoc.
Analogiczna sytuację miałem w swoim samochodzie, po podmianie modułu wszystko wróciło do normy.
Slartibartfast 05-08-2019, 11:10 U mnie też przestała chłodzić klima. Wentylator nie ruszał. Sprawdziłem bezpiecznik - ok, mechanior sprawdził najpierw silnik wentylatora, nie mógł go odpalić, zamówił cały zestaw z opcją oddania by zweryfikować moduł sterujący - wiatrak też nie odpalił. Rozpruł wiązkę, nic nie znalazł. Potem dopiero sprawdził ciśnienie i okazało się, że obwód pusty...
Nabił czynnika z UV, bo nie miał azotu, wiatrak odpalił. Ale czynnik uciekł już następnego dnia.
Teraz jadę do ASO, by definitywnie rozwiązali problem (plus inne drobniejsze), pytanie do Was - czy przy braku czynnika w obwodzie klimy wiatrak w S-Max w ogóle nie pracuje, tj czy jak się silnik zagrzeje też nie odpali?
mkaminski100 05-08-2019, 11:49 Tylko klimatyzacja się nie włączy.
Wiatrak będzie pracował żeby schłodzić silnik
Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk
Tylko klimatyzacja się nie włączy.
Wiatrak będzie pracował żeby schłodzić silnik
Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk
Dokładnie, wiatrak przy temp. powyżej 90 powinien sie załączyć.
Bump: Jeżeli nie działa wentylator, napięcie na fioletowym kabelku jest, szczotki sprawdzone no to jedyna opcja moduł wentylatora powiedział dobranoc.
Analogiczna sytuację miałem w swoim samochodzie, po podmianie modułu wszystko wróciło do normy.
Czy warto sie pchać w używany moduł?
Bump: Wpisz w YouTube "test klimatyzacji s-max" . Jest tam film jak go zrobić. Może pokaże jakiś błąd.
Sprawdziłem test na panelu klimy, żadnych błędów nie ma.
muszę pod kompa podpiąć.
ale raczej stawiam na moduł ten przy wentylatorze.
Slartibartfast 05-08-2019, 14:50 Dzięki za odpowiedzi.
Trochę dziwne, że czynnika nie było w ogóle a samochód nie pokazywał żadnych błędów - zarówno w teście na panelu klimy jak i DTC w teście zegarów.
U mnie też przestała chłodzić klima. Wentylator nie ruszał. Sprawdziłem bezpiecznik - ok, mechanior sprawdził najpierw silnik wentylatora, nie mógł go odpalić, zamówił cały zestaw z opcją oddania by zweryfikować moduł sterujący - wiatrak też nie odpalił. Rozpruł wiązkę, nic nie znalazł. Potem dopiero sprawdził ciśnienie i okazało się, że obwód pusty...
Nabił czynnika z UV, bo nie miał azotu, wiatrak odpalił. Ale czynnik uciekł już następnego dnia.
Piotrze ten twój mechanik do dupy ..... bo zaczął diagnozować od ogona, przecież sprawdzenie czy jest czynnik i jakie ma ciśnienie to podstawa i najprościej to sprawdzić a powinien w pierwszej kolejności tym się zająć . Lepiej nie podstawiaj mu więcej samochodu bo z takim tokiem szukania przyczyny usterki to może się zdarzyć że następnym razem zdiagnozuje wymianę silnika przy błahej usterce.
malek.lukasz.81 06-08-2019, 13:29 Bump:
Czy warto sie pchać w używany moduł?
Bump:
Nie napisałem nic o używanym module, ale miałeś nosa i faktycznie założyłem używany za 40 PLN a nie nowy za 350 takie ceny śpiewali za moduł do mojego silnika, a co ważne każdy moduł jest taki sam byle był do tyłu wentylatorów ile się posiada w samochodzie. Czy wentylator ma się załączyć czy nie decyduje komputer silnika.
BTW
wentylator zostaje uruchomiony przy 98 stopniach, raczej przy wszystkich silnikach na PB
Slartibartfast 08-08-2019, 16:55 W mordę jeża, ASO che ponad 1,6k złociszy...
W tym przetarty przewód klimy jakieś 430zł, czynnik jakieś 200-250, przecierający się przewód chłodzenia silnika ponad 350 do tego uzupełnienie płynu, robocizna i inne pi...lety...
Witam. Dołączę do tematu. Ford Galaxy 2.0TDCI 2009r. Nie działa klimatyzacja - sprawdzona, gaz jest . Słynny fioletowy kabelek sprawdzony - jest ok. Jak wyjmę przekaźnik od klimy i na ostro zewrę sprężarka się załącza i niby chłodzi ale wydaje mi się że powinna mocniej chłodzić. Zwierając styki od przekaźnika nie za każdym razem sprężarka startuje - raz się uda raz nie. Forscan daje błąd P0645 - obwód sterujący przekaźnika sprzęgła A/C. Gdzie tu szukać przyczyny? Może ktoś poradzi coś. Z góry dzięki
Może spróbuj na początek podmienić ten przekaźnik sprzęgła kompresora i ew. popsikać kontaktem do styków na połączenia gniazda i wtyczki na sprężarce bo tam jest narażone to na błoto i syf co może słabiej łączyć .
arielo87 30-08-2019, 13:05 Forscan daje błąd P0645 - obwód sterujący przekaźnika sprzęgła A/C. Gdzie tu szukać przyczyny? Może ktoś poradzi coś. Z góry dzięki
Cześć. Miałem dokładnie te same objawy co Ty. Problemem okazał się kabel sterujący przekaźnikiem biało/pomarańczowy biegnący z komputera do wyspy przekaźników. Sprawdź go bo na pewno jest przerwany. U mnie przegnił w 2 miejscach! Podobno są dwa takie we wiązce także uważaj.
U mnie robił elektryk także więcej nie wiem :)
czy ktoś pamięta nr pinu przy sterowniku, gdzie dochodzi kabel sterujący modółem? szukam po forum i coś trafić nie mogę.
Dokładnie, wiatrak przy temp. powyżej 90 powinien sie załączyć.
U mnie właśnie się nie załącza, tzn. gdy stoję w korku i silnik zaczyna się grzać, nie włącza się drugi bieg, który ma pomóc schłodzić silnik (ratuję się wtedy otwarciem okien i grzaniem klimą na maxa - pomaga, temperatura spada). Nie mam natomiast żadnych problemów z klimatyzacją. Nawiew, grzanie, chłodzenie wszystko działa.
Diagnoza była taka, że moduł wentylatora do wymiany. Wymieniłem, mechanik stwierdził, że teraz wszystko jest ok, ale nie jestem pewny, czy miał jak to potwierdzić w praktyce. I było ok przez jakieś pół roku, ale, jak się okazało, tylko dlatego, że po sezonie letnim nie stałem w porządnym korku w upale. Dopiero niedzielny powrót do W-wy znowu wypchnął wskaźnik temperatury mocno do góry.
Pytanie moje jest takie: czy również za takie objawy może być odpowiedzialny słynny fioletowy kabelek? A jeśli nie, to co innego?
Dodam jeszcze, że termostat jest podobno sprawny.
U mnie właśnie się nie załącza, tzn. gdy stoję w korku i silnik zaczyna się grzać, nie włącza się drugi bieg, który ma pomóc schłodzić silnik (ratuję się wtedy otwarciem okien i grzaniem klimą na maxa - pomaga, temperatura spada). Nie mam natomiast żadnych problemów z klimatyzacją. Nawiew, grzanie, chłodzenie wszystko działa.
Diagnoza była taka, że moduł wentylatora do wymiany. Wymieniłem, mechanik stwierdził, że teraz wszystko jest ok, ale nie jestem pewny, czy miał jak to potwierdzić w praktyce. I było ok przez jakieś pół roku, ale, jak się okazało, tylko dlatego, że po sezonie letnim nie stałem w porządnym korku w upale. Dopiero niedzielny powrót do W-wy znowu wypchnął wskaźnik temperatury mocno do góry.
Pytanie moje jest takie: czy również za takie objawy może być odpowiedzialny słynny fioletowy kabelek? A jeśli nie, to co innego?
Dodam jeszcze, że termostat jest podobno sprawny.
nie jestem pewien czy przy 90 stopniach drugi bieg się włączy, gdzieś na forum widziałem info o wyższej temp. ale na Twoim miejscu sprawdził bym np. w Forscanie jaką temperaturę pokazuje czujnik nie wskazówka.
Nie chodzi o konkretną wartość, bo wskazówka dochodzi do czerwonego, jeśli nic nie zrobię, i para spod maski.
Po naprawie. Fioletowy kabelek był cały. Były za to mocno zużyte szczotki i komutator w silniku wentylatora. Mechanik nie podjął się ich naprawy, więc wentylator poszedł do wymiany (zamiennik za 480zł).
Po właczeniu klimy, załacza sie sprzęgiełko klimy, jednak brak chłodzenia. Czynnik jest. Czy mozliwe, że sprzęgiełko sie załącza (kreci sie) ale kompresor od klimy nie działa (nie kreci sie i nie wytwarza cisnienia?). Jakiś prosty sposób na sprawdzenie?
EDIT
Czynnik był ale trochę jednak mało. Po uzupełnieniu chlodnica sie rozsypała, trzeba było nową. Obecnie wszystko chodzi i chłodzi.
Pytanie: czy ciśnienie na wysokim ok 9 (nie pamietam czego) jest OK, czy jednak rozglądać sie za sprężarką? Gość od klimy mówił że to trochę mało ( na niskim pokazywało 7).
Dzieki.
Ja właśnie jestem po wymianie szczotek w wentylatorze.
Na 10 razy podłączony na krótko 9 ruszał bez problemu ale 10 stawał dęba. Dopiero jak dostał w łeb to ruszał. Potem znowu próba i dopiero za 14 razem zawieszal się.
Trochę roboty jest trzeba popuscic belkę pod chlodnicami ale nie odkrecajac jej całej 4 śruby 10. Potem sam wentylator odkręcić 3 śruby 8. Unieść całą obudowę wentylatora pochylić od chłodnic i sam wentylator wyjąć na zewnątrz. Szczotki kupiłem troszkę za duże, ale dopasowaniem.
Wszystko można zrobić bez kanału.
jacku,
napiszesz coś o samej wymianie szczotek? byłem u elektryka samochodowego, nie chce tego dotykać, zamknięta zaprasowana obudowa itp itd.
jak sobie z tym poradziłeś?
U mnie ciekawsza sprawa, wywala ten sam błąd co wszystkim P0691 ale, wentylator działa, klimatyzacja działa... Czyżby gdzieś coś się poluzowało?, Szukam przyczyny od kilku dni.
damian1929 11-11-2020, 16:10 Witam, problem z klimatyzacja S-max 2007 2,0 TDCI , w przed sezonem kontrola klimy ( nie chlodzi - brak czynnika) zawiozlem do mechanika sprawdzil z czynnikiem wyciek przy chlodnicy klimy (wyminiona), nie zalaczala sie (podlaczyli jakos na krotko chyba) wakacje przejezdzilem-ok , wrzesień klima nie działa nie chłodzi ,po wlaczeniu slychac z ewntylacji deliktny gwizd.Jak to naprawic?? Co to moze byc? Szukam kogos dobrego kompetentnego do tej awarii w Łodzi .Ktos zna kogos?
camel1313 12-11-2020, 11:07 Co do wymiany szczotek wentylatora tylko takie foty odnalazłem z mojej wymiany
Errorbrra 01-12-2020, 18:38 Panowie pytanie ba szybko- po odpieciu wtyczki od modulu wentylatora jakie ma byc napiecie na fioletowym przewodzie?
MartineZST 13-05-2021, 20:45 Witam. W moim Galaxy polift błąd P0533 wysoka wartość sygnału. Jak go usunę wentylator startuje pełną parą, po czym się wyłącza. Ciśnienie 0, po odpięciu wtyczki od czujnika nadal 0. Po mostkowaniu przekaźnik sprzęgło cyka. Byłem u nabija za, mówi, że ciśnienie jest ( 8 atmosfer przy 30 st na dworzu). Gdzie dalej szukać?
W sobotę byłem napełnić klimę (dwie strefy). Po sprawdzeniu szczelności azotem (trzymała wzorowo) została napełniona. Po odpaleniu działała. Dziś, podczas wyjazdu, na początku działała sprawnie, później miałem dłuższy postój (ok. 15 min.), podczas którego nie wyłączałem auta, żeby klima cały czas pracowała. W trakcie tego postoju klimatyzacja działała coraz gorzej, aby w końcu w zasadzie przestać chłodzić. Pomógł dopiero kilkuminutowy postój na stacji, gdzie już wyłączyłem auto i dopiero po tym "restarcie" klimatyzacja załapała, chociaż mam wrażenie, że podczas jazdy jej skuteczność stopniowo się obniżała. Czytałem gdzieś, że SMax ma mało wydajną klimę, ale czy takie zjawisko jest normalne? Czy może świadczy to o jakiejś usterce? W sumie nie wiem co gorsze, bo jak usterka, to można ją usunąć, chociaż wydatek, a jak działa tak kiepsko, to nic z tym nie da się zrobić. Temperaturę miałem cały czas ustawioną na 16 stopni i tryb auto.
W sobotę byłem napełnić klimę (dwie strefy).Możesz rozwinąć myśl? Ile nabito czynnika?
Czy może świadczy to o jakiejś usterce?
Dobrze by było zmierzyć temperaturę na nawiewach...
Miałem w mercedesie w245 małą nieszczelność, próżnię trzymało 30 minut i po nabiciu działała z dwa tygodnie sukcesywnie tracąc czynnik.... chłodnica była strzelona - mucha w kasku :)
Generalnie s-max nigdy nie grzeszył skutecznością chłodzenia, a tym bardziej w mk1.
Możesz rozwinąć myśl? Ile nabito czynnika?600g, było pusto, bo wcześniej robiłem pas przedni.
Klima przestała chłodzić , po obejrzeniu przez fachmana wygląda na to że puścił oring /uszczelniacz pod sprzęgłem bo wokoło z pod koła było lekko zachlapane olejem. Dopatrzył się jeszcze sprawdzając lampą , niewielkiej ok 5 cm plamki na chłodnicy co by świadczyło o rozszczelnieniu chłodnicy . poza tym klima załącza i wyłącza się, tylko pewnie uciekł płyn przez to rozszczelnienie chłodnicy.
Moje pytanie jaki tam jest ten uszczelniacz pod kołem i jak się do niego zabrać ?. Czy wystarczyło by zdjąć sprzęgło na samochodzie i dokładnie wymyć po czym dobrać się do tego uszczelniacza .?... Proszę o poradę i jakieś fotki tego uszczelniacza .
Mam sprężarkę drugą- używkę, bo kilka lat wstecz temu kupiłem ale wykorzystałem tylko koło wielorowkowe które przełożyłem do tej na samochodzie ale tak sobie myślałem że wymiana uszczelniacza /oring za sprzęgłem nie jest jakaś skomplikowana i droga . Czekam na porady.
W sobotę byłem napełnić klimę (dwie strefy). Po sprawdzeniu szczelności azotem (trzymała wzorowo) została napełniona. Po odpaleniu działała. Dziś, podczas wyjazdu, na początku działała sprawnie, później miałem dłuższy postój (ok. 15 min.), podczas którego nie wyłączałem auta, żeby klima cały czas pracowała. W trakcie tego postoju klimatyzacja działała coraz gorzej, aby w końcu w zasadzie przestać chłodzić. Pomógł dopiero kilkuminutowy postój na stacji, gdzie już wyłączyłem auto i dopiero po tym "restarcie" klimatyzacja załapała, chociaż mam wrażenie, że podczas jazdy jej skuteczność stopniowo się obniżała. Czytałem gdzieś, że SMax ma mało wydajną klimę, ale czy takie zjawisko jest normalne? Czy może świadczy to o jakiejś usterce? W sumie nie wiem co gorsze, bo jak usterka, to można ją usunąć, chociaż wydatek, a jak działa tak kiepsko, to nic z tym nie da się zrobić. Temperaturę miałem cały czas ustawioną na 16 stopni i tryb auto.
Mam podobnie ale w Focusie MK2. Udało Ci się z tym uporać?
Gateway13 12-06-2021, 05:43 Chciałbym podłączyć się pod temat. U mnie również pojawił się problem z klimą (S-Max 2.0 TDCi -2006).
Komputer pokazuje błąd sprzęgła kompresora. Chciałem nawet je wymieniać ale okazało się, że problemem nie jest samo sprzegiełko a to że zabrakło na nim zasilania. Podpowiedzcie proszę co dalej sprawdzać? Gdzie szukać?
Cewka sprzęgla klimatyzacji https://allegro.pl/oferta/2207001-cewka-klimatyzacji-ford-mondeo-mk4-s-max-6596053649?reco_id=ad31642d-cb41-11eb-8825-0c42a10e6d08&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac9419 6dac75ac99722370c3&bi_s=archiwum_allegro&bi_c=Product&bi_m=reco&, być może się usmażyła lub zaśniedziały styki. Sprawdź czy dochodzi do wtyczki zasilanie po wciśnięciu klimy dalej to już po nitce do kłębka.
camel1313 12-06-2021, 08:36 Moja klima chłodziła słabo.
Moja Klima też chlodzila słabo i kiedyś przestała chodzić. Okazało się że chlodnica miała dziurkę więc wymieniłem na nową NRF.
Po zabiciu zaczęła chodzić jak wściekła.
Podobno w chłodnicy jest skraplacz który się z czasem zapełnia i wtedy tylko wymiana chłodnicy bo jest zintegrowany z całością.
A powracając do wymiany oringa na sprezarce to nie jest wcale zły pomysł. Jak jest dobra to warto ratować.
Nie wiadomo na co się trafi w uzywce.
Kiedyś w Galaxy mk1 wymieniłem uszczelniacz na kompresorze za 30 zł i było dobrze.
Podobno w chłodnicy jest skraplacz który się z czasem zapełnia i wtedy tylko wymiana chłodnicy bo jest zintegrowany z całością.
Jeśli od dołu chłodnicy jest korek to można wymienić osuszacz. Ja np mam taką możliwość
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
OK. ale co z tym nieszczęsnym uszczelnieniem sprężarki, może ktoś podrzuci jakieś fotki czy link gdzie to kupić i czy jest dostępne , jak na razie znalazłem to https://www.mastermot.com/katalog-klimatyzacja/dlawice.html.
camel1313 12-06-2021, 15:38 Ja byłem na szyszkowej w wawie z uszczelniaczem i modelem sprężarki i oni mi odbierali odpowiedni.
Także nawet nie wiem jakie były wymiary.
Rocky_wrc 26-06-2021, 14:35 Witam,
Panowie, walczę z tym fioletowym kabelkiem i już mi ręce opadają :(
Jak większość kolegów mam problem z nie działającym wentylatorem oraz działaniem klimy.
U mnie pojawia się błąd: P0480 - Obwód sterujący wentylatorem 1
1) Wentylator podpięty na "krótko" działa
2) Na wtyczce wentylatora napięcie jest 12V
3) Klima działa przez chwilę, leci zimne powietrze, przewody klimatyzacji stają się chłodne, po chwili klima się rozłącza przez brak działania wentylatora
4) Zamontowany nowy moduł, więc go wykluczam
5) Fioletowy kabelek na wtyczce modułu wentylatora ma napięcie po stacyjne 0.05V.
Po nitce do kłębka doszedłem do ECU w białej plastikowej skrzyneczce w nadkolu. Sterownik ma trzy wtyczki (idąc w kolejności od silnika: czarna, brązowa, szara).
W przypadku mojego silnika (2.0 benzyna - Duratec HE - 2009r.) fioletowy kabelek nie dochodzi do czarnej kostki na pinie C2. Pisał o tym kolega w wątku (https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2920926&postcount=265)
U mnie jest to wolny pin. W moim aucie kabelek wchodzi do kostki brązowej (największej). PIN-u nie pamiętam, ale dokładnie ten kabelek (fioletowy) idzie do kostki przy module wentylatora.
I teraz niespodzianka, badając napięcie na kabelku przy samym ECU, 5cm za wtyczką jest takie samo 0.05V. Jakieś kuriozum.
Gdzie szukać przyczyny? Uwalony sterownik ECU? Co jeszcze mogę sprawdzić?
https://images89.fotosik.pl/515/d8ae98a0e6149c42med.jpg (https://images89.fotosik.pl/515/d8ae98a0e6149c42.jpg)
https://images91.fotosik.pl/515/2df8b76239e5ad54med.jpg (https://images91.fotosik.pl/515/2df8b76239e5ad54.jpg)
https://images92.fotosik.pl/516/73fa141d727f4e74med.jpg (https://images92.fotosik.pl/516/73fa141d727f4e74.jpg)
Na fioletowym napięcie powinno sie pojawić dopiero jak ma działać wentylator. Jak nie działa to wartość 0V.
Także wskazania masz ok. Zmierz dopiero wtedy jak wlaczysz klime z pracujacym silnikiem.
Rocky_wrc 26-06-2021, 17:23 Działa!!! :)
Na klimce wentylator wystartował na 13% obrotów. W miarę schładzania obroty tylko rosły.
Sam włączył się po osiągnięciu temperatury 100° (mój silnik 2.0 benzyna Duratec)
Błędy jakie popełniłem:
- sprawdzałem auto bez wykasowania błędu Forscanem
- sprawdzałem napięcie na zapłonie bez uruchamiania silnika
(za każdym razem musiałbym montować obudowę filtra powietrza + węże do przepustnicy)
Moje rady dla Was chłopaki:
- tylko spokój nas uratuje :D
- powtarzamy sumiennie wszystkie czynności i procedury sprawdzania ( bez chodzenia na skróty)
- czytamy jak najwięcej postów
- staramy się sami weryfikować dane podane na forum ( u mnie fioletowy kabelek był w innej wtyczce niż podawał kolega kilka stron wcześniej)
Przyczyna był u mnie oczywiście kabelek. Wpisałem się w instalację kilka cm przed wtyczka do ECU.
Powodzenia!!! :)
Panowie błąd p-0691 czy wskazuje na moduł czy 100% uszkodzony przewód? Sprawdziłem wentylator na krótko startuje, przewód sprawdzony do rozwidlenia wygląda ok , po wykasowaniu pojawia się ponownie.
Jaszczurzy 28-06-2021, 17:45 O ile pamiętam środkowa skrzynka (TDCi)fioletowy kabel, jak wiatrak chłodnicy nie włącza się przy starcie klimy to napewno to. Obciąć przy końcu zlutować i do koszulki. Na fioletowym nie mierzyć na[iecia bo to kabel sygnałowy miernik bzdury pokaże.
U mnie jednak uszkodzony moduł, przewód ok. szczęście że zamówiłem nowy na allegro za 65 zł bo w warsztacie zawołali za nowy zestaw wentylator+ moduł 500zl+ 100 robota. Szybka podmiana na parkingu, usunięcie błędu i działa :)
Klimatyzacja nie działa, jest pełna i szczelna. Na końcówce niskiego ciśnienia aż 8 barów. Gdzie szukać problemu? Zawór rozprężny?
Sprawdź czy masz jakieś błędy.
- sprawdź wentylator na krótko czy startuje
- zerknij na fioletowy kabel
- być może uwalony moduł
Najbezpieczniej ustawić się z kimś kto ma sprawny moduł i podmienić na moment, sprawdzisz czy startuje.
Gdzie szukać problemu? Zawór rozprężny?nie. Zawór regulacyjny w sprezarce
A jaka jest sprężarka w MK1 2007 2.5t? Ridex?
https://m.czesciauto24.pl/ridex/8098057
Wersja 5 os.
sprawdz na stronie https://ford.7zap.com/en/car/
Valeo/Zexel
Będę musiał sprawdzić dokładnie, bo ten zawór regulacyjny mam do wymiany.
Witam. Dopadła mnie najgorsza usterka klimy jaka może być. Nieszczelnosc po stronie kabiny. Jest jakaś opcja wytargać parownik bez zrzucania deski ?
Oliwkowy 19-07-2021, 08:59 Witam,
czy jest ktoś z Wawy, kto mógłby ogarnąć temat niedziałającej klimatyzacji. Jeden warsztat mówi, że czynnik jest, drugi że go nie ma. Trzeci z kolei, wymyśla jeszcze co innego. Upał niestety nie pomaga w trwaniu tego problemu:)
Bedę wdzięczny za informację i pomoc.
Skrótowo: klima nabita, działała tydzień dopóki żona nie zaczęła użytkować auta:). Z tego co zdążyłem się zorientować to jeździła na niedziałającej i chyba wyciekł czynnik (plama żółto/zielona).
Czekaj, bo nie rozumiem: wyciekł czynnik, a serwis mówi, że jest pełna? To co to za serwis? Podłączali maszynę i sprawdzali? Jakie ciśnienie na zaworach?
czy jest ktoś z Wawy, kto mógłby ogarnąć temat niedziałającej klimatyzacji.
Znalazles kogos kto sie zna na klimach w okolicach Wawy?
Bylem w Norauto i podlaczali pod te uniwersalna maszyne. Maszyna pokazala zero czynnika, ale podcisnienie trzyma. Nabijaczy jest pelno, ale jak trzeba sprawdzic szczelnosc hydrogenem i ewentualnie naprawic nieszczcelnosci, to nie ma nikogo.
Jakies namiary na rozsadnych ludzi i niedrogich?
Bo juz ktos chial nawet 300zl za samo nabicie azotem i diagnozowanie "czy syczy".
arthur 105 05-02-2022, 20:28 Witam u mnie wyskoczyły błędy B1081 B1082 B1083 B1086 co to może być ma ktoś jakieś sugestie dotyczące tych błędów klimatyzacji która nie włącza się
Bump:
"Dopadł" mnie wczoraj fioletowy kabelek, przerwał się jakieś 2 cm od miejsca gdzie poprzedni właściciel naprawił. Ale żeby było ciekawej po naprawie klima nie ruszyła, choć wszystko /wentylator, sprzęgło sprężarki/ działało w testach. Dopiero chyba reset przez kompa któregoś czujnika od klimy ożywiło system. Tak czy siak, ten fioletowy kabelek jest bardzo lichy, w późniejszych wersjach S-maxa / Mondeo już poprawili to.
Czy mogę poprosić o wskazówki jak wyjąć pin od kabla sygnałowego z tej kostki żeńskiej przy module wentylatora ? Nie chciałbym nic połamać a kabelek zgnił mi na krawędzi kostki. Muszę wymienić od samego pina.
https://images91.fotosik.pl/594/a83aa10b4956c3cdmed.png
Haker2019 30-05-2022, 17:56 U mnie niestety klima też przestała się załączyć. Po naciśnięciu wyłącznika nic się nie dzieje nic nie słychać.
Jak się dobrać do kompresora Klimy żeby go wyjąć i sprawdzić?
W którym miejscu dokładnie jest i jak go odkręcić? Coś wymaga od powietrzenia etc?
Witajcie
A jaką Wam pokazuje temp. na ustawieniach min. ?
Mnie w nawiewach sprawdzałem 4 st.C.
aż sam z ciekawości sprawdzę ile u mnie wieje
Witam mam rowniez problem z klima moze ktos tez mial to samo, ogolnie klima nabita jest, szczelna tez, sprawdzalem na zwieraniu sprzegla przewody czy sprzeglo dziala, i sprzegielko sie zalacza, przekaznik sprawdzalem dziala, wiec od samej klimy do boxa z przekaznikami wszystko gra, zostala mi czesc z boxa do kabiny, i mysle czy moze nie powalilo mi sie cos w sterowaniu na klimatroniku, wlaczam nawiew dziala, wiadomo temperatura zewnętrzna otoczenia, wlaczam przycisk A/C i powinno mi zalaczyc klime a tu bania… cisza, zadnych zmian obrotow silnika, sprzegielko sie nie zalacza, na klimatroniku niby A/C On a nie dzieje sie nic. Czy ktos tez mial tak??
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Czy ktos tez mial tak??
Pewnie każdy tak miał (oprócz kolegi Parch może) jak mu zgnił filutowy kabel modułu od wiatraka na chłodnicy aaale to w tym temacie (liczącym stron 48 ) pewnie już kilka razy doczytałeś, czyż nie??
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już tak musisz......
Co nieco czytalem, ale jesli chodzi o wiatrak to on mi chodzi glownie, nie jak zalacze klime, tylko jak silnik dojdzie do odpowiedniej temp aby schlodzic go
A ma chodzić jak zalaczysz klimę o czym pewnie też doczytales. Nie załączy - klima kaput.
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!! , MASZ JESZCZE "CYT.SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego ) jeżeli już tak musisz......
Gdyby klima nie dzialala to bym na probie zworki nie zalaczyl jej wcale i nie chlodzila by mi wcale rowniez.
No jak skoro tak uwazam, jak elektro sprzeglo zalacza sie czyli eliminujesz to sprzeglo, jesli reka krecisz i nie slychac aby lozysko bylo zatarte itd to rowniez to eliminujesz jako problem, mozna sprawdzic kostke na klimie sa to tylko 2 piny, jesli ciaglosc cewki jest ok czyli jest ok ale najszybsza metoda sprawdzenia cewki jest wlasnie proba zworki, wiec skoro cewka jak i szczelnosc klimy jest wporzadku, i przewody z klimy do boxa z bezpiecznikami jest rowniez ok to zostaje mi tylko droga z boxa od bezpiecznikow do samego kontrolera klimatyzacji w kabinie, wiec ja nie rozumiem o co Tobie chodzi
"klima-kaput" to była przenośnia, czyli mechanicznie ok ale nie działa. Poczytaj jeszcze raz o tym fioletowym kabelku, o wiatraku i klimie i skoro tyle sprawdziłeś, to przeanalizuj to spokojnie.
podłączę się pod temat, może ktoś wie gdzie szukać króćca do wysysania/wtłaczania czynnika chłodzącego, tzn. jeden wiem gdzie się znajduje (obok chłodnicy, z lewej strony), a drugi gdzie?
silnik 2.0TDCI Duratorq
Drugi jest z tylu za silnikiem jak zajzysz to powinienes zobaczyc, zaraz pod podszybiem, z lewej stronyhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20220619/40ef201ab5a3bd88bb539284810d1493.jpg
"klima-kaput" to była przenośnia, czyli mechanicznie ok ale nie działa. Poczytaj jeszcze raz o tym fioletowym kabelku, o wiatraku i klimie i skoro tyle sprawdziłeś, to przeanalizuj to spokojnie.
Spoko na dzis dam sobie spokoj, bo juz nie mam na to sily, podlaczylem jeszcze forscan i mam niby blad
P0645 – Awaria obwodu przekaźnika sprzęgła klimatyzacji
Ale jutro sobie tez na spokojnie sprawdze ten kabelek fioletowy moze to to nie wiem ale dzieki wielkie[emoji3]
Pewnie każdy tak miał (oprócz kolegi Parch może) jak mu zgnił filutowy kabel modułu od wiatraka na chłodnicy aaale to w tym temacie (liczącym stron 48 ) pewnie już kilka razy doczytałeś, czyż nie??Miałem przerwę na fioletowym i kompresor odpalał. Wyłączał się dopiero jak ciśnienie w układzie wzroslo.
Pewnie każdy tak miał (oprócz kolegi Parch może) jak mu zgnił filutowy kabel modułu od wiatraka na chłodnicyQurche. Mam teraz poczucie winy. Od dzisiaj będę chyba woził w bagażniku zapasowy fioletowy kabel i bańkę oleju "just in case":P.
podłączam się pod temat, klima nie chłodzi pomimo tego że wentylator kręci, sprężarka również, forscan nie pokazuje żadnych błędów, reset klimy z panelu nie pomaga - temperatura parownika nie spada. Ciśnienie w układzie jest. Wrzucam foto z forscan może ktoś miał podobny problem :027:
Ciśnienie w układzie jest.podałeś po stronie HP, podaj po stronie LP podczas pracy klimy.
próbowałem znaleźć tą opcje w forscan ale chyba jej nie ma ? trzeba zapiąć manometr ? brak czynnika ?
trzeba zapiąć manometr ?nie znam dokładnej budowy klimy w Twoim samochodzie, ale.....
Jeśli w sprężarce jest zawór sterujący elektryczny to powinien być czujnik LP, jeśli jest mechaniczny, to tak, trzeba podpiąć manometr pod wejście LP na rurze.
Powinno być 2bar, jeśli mniej, to może zamarzać parownik, jeśli więcej, to albo uszkodzony zawór sterujący, albo sprężarka.
podłączam się pod temat
Wiec ja forscanem sprawdzilem i u mnie gdy wlaczam klime nic sie nie dzieje znaczy sie na panelu od klimy mam ze niby wlaczone ale w forscanie wogole tego nie widzi jakby sygnalowy kabel nie dzialal https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220625/56b0d52dcb3cce58780b92eb240ddb50.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220625/fed5993fa7da809840f9295554112cf2.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220625/af5795a59ea3fb032919ecd0698095ea.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20220625/ca87c47d72fafd936083ffd479cc6882.jpg
Koledzy powiedzcie proszę jak u was kręci sie wentylator na chłodnicy przy włączonej klimie?
U mnie zawsze powoli i leniwie prawie niesłyszalnie. Nigdy jeszcze nie był nazwijmy to na drugim biegu. Czy też tak macie? To normalne?
Pytam bo mam różne temperatury z kratki i mechanik sugeruje że wiatrak za słabo się kręci
Z każdym biegiem szybciej , a na najwyższym to chuczy, podobnie jak wcisnę przycisk AUTO.
Witam wszystkich.
W moim s-max nie dziala klimatyzacja . Myślałem , że wystarczy uzupełnić czynnik chłodzący, okazało się, że czynnik jest . Nie załączał się wentylator ( blad p0691 ). Po przeszukaniu forum znalazłem że to może być moduł wentylatora. Pozamowieniu nowego i wymianie dalej nie działał wentylator. Następnie znalazłem temat cienkiego przewodu sterującego, który wchodzi do modułu . Okazało się, że był przerwany zaraz za miejscem gdzie już go ktoś lutował. Zarobiłem przewód , wentylator się załącza, ale klimatyzacja nie działa. Błąd p0645 , przekaznik sprzęgła klimatyzacji-obwód. Moje pytanie jest następujące, jakiego koloru są przewody załączające przekaznik klimatyzacji .Chciałem sprawdzić przejście że skrzynki bezpieczników do przewodu za skrzynką . A trzoche ich jest .Też nie chciał bym ściągać kola żeby dostać się do sterownika .
Dodam, że wentylator i kompresor po zmostkowaniu działają.
Jeszcze jedno pytanie , jak znajdę uszkodzony przewod i go naprawie mu czy trzeba wykasowac błąd żeby klimatyzacja działała?
Witam Wszystkich.
Koledzy mam problem z klima mianowicie rozszczelniła się sprężarka klimy i potrzebuje ustalić jakiego producenta i model sprężarki ładował Ford do S-Max 2.0 TDCi z 2007r.
Może ktoś porzuci linka do jakiegoś zestawy uszczelek do kompresora.
Mlody694 23-06-2023, 18:50 Witam, i ja mam problem z klimatyzacją już nie wiem co robić...
S-Max 2007 2.0 TDCI 130KM
Klima nie działała. Pojechałem do mechanika. Brak czynnika.
1. Do wymiany skraplacz klimatyzacji - nieszczelny
2. Nie załącza się kompresor klimatyzacji - naprawa wiązki
3. Wywala błąd wentylatora stary wentylator prawdopodobnie uszkodzony - żeby nie bawić się w sterowniki itd wymieniono cały nowy wentylator wraz z modułem (zamiennik).
4. Kolejny błąd zwarcie masy do wentylatora...
Gdzie szukać problemu, bo już nie mam pomysłu a klima jak nie działała tak nie działa :(
Witam i u mnie klima przestała działać z dnia na dzień wentylator stoi fioletowy kabel ma przejście ale po podłączeniu miernika ma ok 14v przy "włączonej klimie" gdzie szukać przyczyny?
|
|