Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Nie działa klima

Strony : [1] 2 3

ALOSZA
25-04-2011, 22:21
Nie działa klima przy fachowym napełnieniu / odpowiednim czynnikiem /, po zmostkowaniu / pod przekaźnikiem w komorze silnika/ działa sprężarka. a co dziwne po diagnostyce nie wykazuje żadnych błędów nawet pomyślnie robi próbę a klima nie działa. co może być i co robić ?

RafałB
26-04-2011, 07:46
Rozszczelnienie może masz jakieś mikroskopijne i uchodzi czynnik,za mało czynnika...

technisat
26-04-2011, 18:42
Witam , dzisiaj naprawiałem klimę w swoim esiu(2006r,2.0 tdci).Test klimy był ok,ciśnienie czynnika dobre,wentylator podłączony na krótko działał(po włączeniu klimy nie ruszał,a musi się kręcić),błędów w klimie po podłączeniu kompa nie było,ale był w silniku P0691.Dzięki wpisowi jednego z naszych klubowiczów sprawdziłem.Po zdjęciu lewego przedniego koła i nadkola ukazuje się biała plastikowa puszka a w niej jest sterownik.Podłączone są do niego 3 wtyczki-szara, brązowa i mniejsza czarna.Fioletowy kabel który chcemy sprawdzić jest w czarnej wtyczce(uwaga ten w szarej jest od czujnika położenia wałka rozrządu).Ten fioletowy kabel ma mieć przejście do wtyczki ,która idze do sterownika wentylatora(kwadratowa puszka przy wiatraku)W tej wtyczce są dwa kable grube i nasz cienki fioletowy.Musi być na nim przejście,a u mnie nie było.Zrobiłem obejście,wykasowałem błąd i klima znowu działa.Klima ruszała na 5-7 sek po wykasowaniu tego błędu, potem błąd znowu wskakiwał ,sprężarka się zatrzymywała,bo nie ruszał wentylator.:razz:

zbyso42200
27-04-2011, 06:07
Pisalem juz o tym wcześniej. Wine ponosi wadliwa wiązka przewodow, zasilajaca m.in. przekaźnik wentylatora. U mnie pękala dwa razy. Za drugim - w trzech miejscach. Trzeba pociagnąć dodatkowy kalbel pod przekaźnik, a stary - wyciąć.
pzdr.
edit; u mnie sterownk znajduje się na plastikowaj obudowie wentylatora i można sie dostać do niego spokojnie po otwarciu klapy silnika.

treq
27-04-2011, 09:13
podłączę się pod temat, może ktoś wie gdzie szukać króćca do wysysania/wtłaczania czynnika chłodzącego, tzn. jeden wiem gdzie się znajduje (obok chłodnicy, z lewej strony), a drugi gdzie?
silnik 2.0TDCI Duratorq

technisat
27-04-2011, 22:17
jeden kruciec przy chłodnicy,a drugi-trzeba zdjąć osłonę silnika i pod podszybiem po lewej stronie stojąc przed autem.

treq
28-04-2011, 10:01
dzięki technisat za podpowiedź, w między czasie znalazłem odpowiedź i może zamieszczę rysunek dla innych (w zakładzie, w którym byłem na napełnienie nie mogli go odnaleźć :()

1. zawór niskiego ciśnienia
2. zawór wysokiego ciśnienia

Radek S-MAX
29-04-2011, 13:39
To mnie też coś dziś zaskoczyła klima, klimatronik był ustawiony na LO (mono) i prędkość wiatraka na trzy kreski AC OFF i otwarte okienka było miło, ale w korku już przestało być miło, nacisnąłem auto wiatrak dodał gazu, na wyświetlaczu pojawił się napis AC ON i w mordę ciepłe powietrze leci :/
W desperacji kombinacja przycisków: włączanie, wyłączanie różne opcje i dalej lipa :/

Odpuściłem już sobie okna poszły w dół dalej w korku, ale klimy nie wyłączyłem i ciepłe dmuchało. Po około 10 min, nie pamiętam już czy coś naciskałem w klimatroniku, zaczęło dmuchać zimne powietrze, tak dobrze że musiałem szybko ustawić na 23 stopnie.

I tak się zastanawiam, czy to przypadkiem nie ten kabelek, tylko kolega pisze że musiał błąd wykasować, u mnie nie było takiej opcji, bo jak w czasie jazdy.

I działa teraz jak gdyby nigdy nic, muszę to obserwować.

technisat
30-04-2011, 04:06
Teraz to się narobiło.Wczoraj byłem na odgrzybianiu,pan włożył maszynkę dmuchającą parę z chemią pod nogi pasażera i niestety para się skropliła(po opuszczeniu terownika w dół ,spłynęła strużka cieczy) i zalała sterownik ukryty pod schowkiem(z przodu).Teraz nie działa mi parktronic,zablokowana jest tylna klapa,nie działają spryskiwacze i tylna wycieraczka.Ponoć warsztat jest ubezpieczony.Czy ktoś miał już coś takiego?Co to jest za skrzyneczka z bezpiecznikami pod schowkiem?

Kayu
30-04-2011, 06:19
Jest to jedna z 3 skrzynek z przekaźnikami i bezpiecznikami, jest tam tez chyba moduł komfortu.

pxl
30-04-2011, 07:54
?Co to jest za skrzyneczka z bezpiecznikami pod schowkiem?

to jest CJB -centralna skrzynka połączeniowa z komputerem, tam masz zapisane oprogramowanie obsługi peryferii Twojego autka (oprócz kompa sterowania silnikiem).

Bardzo duże AUUUŁA! -> kierunek ASO lub baaaardzo dobry autoelektronik z dostępem do fordEtis (z bardzo dobrym i dużym doświadczeniem).

pozdr!
XPrzemo

Radek S-MAX
30-04-2011, 09:00
Nie przyglądałem się jak to wygląda, ale jak można to wymontować i rozebrać, albo choć wytargać i wsadzić do naczynia ze spirytusem! To ci to polecam, bo może tylko porobiły się tak zwane ścieżki zwarcia i wystarczy to pomoczyć w spirytusie, najlepiej to pędzelkiem przemyć i często po takim zabiegu elektronika działa! Stary sposób elektroników!
Ja w ten sposób nawet naprawiłem telefon po wylaniu baterii i zalaniu głównego procesora kwasem aż do pojawienia się korozji. Potem spiryt paruje i element wygląda jak "nówka sztuka"

Czasem czyni cuda :D

Kayu
30-04-2011, 11:02
Izopropanol ponoć lepiej się do tego nadaje.

technisat
01-05-2011, 10:22
wymontowałem ten sterownik rozebrałem.W najgorszym stanie był procek -cały biały,ale inne elementy też.Wymyłem wszystko(w pracy mam lutownicę standardowom i do lutowania ciepłym powietrzem i mikroskop)przelutowałem,co mogłem pomierzyłem.Po zamontowaniu działa wszystko,ale nadal nie mogę otworzyć klapy bagażnika.Może to wina alarmu,po zdjęciu klemy może zgłupiał.Komp nie pokazuje żadnych błędów.
Zastanawiam się ,czy nie wymontować stera jeszcze raz ,nie wyczyścić ultradźwiękowo płytki,przelutować i zalać plastikiem.Płytka i tak była czymś zalana,dlaczego elementy zardzewiały,środek chem.wg certyfikatu ma odczyn obojętny w stosunku do elektroniki,jest zalecany przez forda ,vw i inne marki,a jak para wodna mogła przedostać się przez warstwę ochronną płytki?

technisat
01-05-2011, 10:50
Chciałbym nadmienić,że przy zamykaniu lub otwieraniu nie słyszę działania elektromagnesu w tylnym zamku.W skrzynce bezpieczników nie mam bezp.od ryglowania tylnej klapy(10a),ale do tej pory wszystko działało.
przedwczoraj klapa sama się otworzyła na parkingu,pokazał to piszczący alarm i info na wyświetlaczu i w tym czasie tylny spryskiwacz opróżnił mi cały zbiornik płynu,może zalało zamek lub czujnik?

ALOSZA
01-05-2011, 17:55
Witam Wszystkich!!!!!
Mam prośbę odnośnie sprawdzenia i ewentualnie wymiany tej wiązki elektrycznej/ wadliwej/ , która ma wpływ na nie działanie klimatyzacji, aby opisać , który przewód sprawdzić od kont do kont ma być przejście ? Jak wcześniej pisałem w mojej klimie oprócz niedziałania wszystko jest ok / ciśnienie, wentylator na krótko działa , test zero błędu, sprężarka po zmostkowaniu pod przekaźnikiem działa / Pozdrawiam

technisat
01-05-2011, 18:47
u mnie było jak pisałem wcześniej:
fioletowy kabelek od wtyczki wentylatora(we wtyczce są dwa kable grube i jeden cienki-fioletowy)do wtyczki do sterownika będącego w plastikowej skrzynce zamontowanej do zderzaka pod nadkolem lewego przedniego koła(trzeba częściowo odkręcić nadkole).
należy uważać bo do sterownika wchodzą 3 kostki:2 duże szara i brązowa i jedna mniejsza czarna.fioletowy kabel jest w szarej,ale nas nie interesuje.interesuje nas ten w czarnej,mniejszej wtyczce.u mnie pomogło

ALOSZA
01-05-2011, 21:56
Witaj !!!!!
Dzięki - ja wszystko rozumie, ale wcześniej jak zrozumiałem, to klima chodziła po zresetowaniu błędu przez parę sekund i znów wyskoczył błąd / po tych Twoich naprawach / . jeszcze , ktoś pisał , że trzeba sprawdzić przejście o sterownika wentylatora pod przekaźnik wentyl. Pozdrawiam.

ALOSZA
02-05-2011, 08:17
Witam!!!
Proszę mi napisać Technisat, czy do skrzynki , która nas interesuje nie dostanę się z góry , czy tylko z nadkola po stronie lewej / od strony kierowcy/ ?Pozdrawiam

zbyso42200
02-05-2011, 09:13
I tak się zastanawiam, czy to przypadkiem nie ten kabelek, tylko kolega pisze że musiał błąd wykasować, u mnie nie było takiej opcji, bo jak w czasie jazdy.

Przy padniętej wiązce podczas testu klimatronika, nie ma żadnego komunikatu o błędzie.
pzdr.
edit: @ALOSZA: choć nie pytany - odpowiadam; spokojnie można się dobrać do przekaźnika na wentylatorze od góry.

ALOSZA
02-05-2011, 14:34
Witam !!!!!!
Dzięki zbyso42200 za podpowiedź, ale nie chodzi mi o sterownik na wentylatorze lecz skrzynkę nad nadkolem. Serdeczne dzięki. jak się potoczą lost mojej klimy - o opiszę . Pa.

technisat
02-05-2011, 14:36
przed naprawą wykasowanie błędu p0691 uruchamiało klimę na kilka sek.startowała sprężarka,ale wentylator stał nadal.po kilku sek sprężarka stawała i ponownie wyskakiwało p0691 .mechanik powiedział,że to działa zabezpieczenie.po zrobieniu obejścia błąd już się po wykasowaniu nie pojawił.startowała sprężarka z wentylatorem.sterownik,czy jak to tam się zwie,za zderzakiem jest zamknięty w plastikowej puszce,mechanik odkręcił połowę nadkola,odgiął je (ja przytrzymywałem)otworzył skrzynkę i dopiero mógł wypiąć interesującą go wtyczkę .zostawił 3-4 cm starego kabelka i od góry włożył nowy kabel w termokurczliwej izolacji i dolutował go do kawałka starego.podłączył wtyczkę,zamknął skrzynkę ,przykręcił nadkole i koło.przy wentylatorze dolutował drugi koniec kabelka i obizolował go.tak to wyglądało.i kosztowało 250zł

technisat
02-05-2011, 14:37
błąd nie wyskakuje w teście klimy,ale silnika -dlaczego - nie wiem

Radek S-MAX
08-05-2011, 22:08
Lipa klim nie działa :/

Mam pytanie czy to chodzi o ten wentylator od strony silnika, czy szukać jakiegoś innego (w BMW np. był z przodu przed chłodnicami od klimy tu nie widzę)

Poczytałem tu na forum parę wątków i wiem że to może być tak jak piszecie tu ten nieszczęsny kabelek, lub np. czujnik ciśnienia czynnika, którego można z mostkować tylko jeszcze muszę go odnaleźć :/

A może ktoś ma warsztat z wawy lub, okolicy obcykany w tym temacie.

Objaw taki że klima działała, przestała, znowu działała i teraz nie działa na razie, problem jeszcze jest taki że nie znam tego samochody :/

[EDIT]

I jak bywało tu na forum, wczoraj np. w trasie nie działała, dziś rano działał, na wolnych obrotach było słychać "klik" wentylator się załączył, obroty minimalnie wzrosły silnika i poleciało zimno, przyjechałem do biura jakieś 30-40 min drogi i lipa cisza i ciepło, klima nie działa :/

To co obstawiacie: przewód, czy ten czujnik ciśnienia czynnika, tylko gdzie go znaleźć żeby zmostkować do testu?

[EDIT]

Po około 40 minut stania pod biurem samochodu, odpaliłem silnik dalej był ciepły klima zaskoczyła i normalnie pracowała :shock:

Radek S-MAX
09-05-2011, 10:55
Do skasowania post.
Sorry.

ALOSZA
09-05-2011, 17:09
Witam !!!!
w s-masie jest jeden wspólny wentylator dla chłodzenia płynów chłodzących silnik jak i klimatyzacje. Pozdrawiam

ALOSZA
09-05-2011, 17:11
I jeszcze dodam jeśli wentylator czy sterownik wentyl. jest uszkodzony to klima nie ruszy. wentylator włącza się z klimo. Pozdro.

Radek S-MAX
09-05-2011, 17:59
Nie mam pojęcia co z nią.
Dziś od jakieś 12 jeździłem cały dzień w korkach po warszawie, silnik jak i klimę włączałem i wyłączałem i wszystko było ok :shock:

RafałB
10-05-2011, 09:33
Pierwszy raz słysze (bo nie sprawdzałęm) że może być 1 wentylator do wszystkiego... :shock:

Radek S-MAX
13-05-2011, 11:31
Dziś byłem na kompie przetestować i sprawdzić błędy, ogólnie to dlatego bo czujnik parkowania padł :/

Ale sprawdziłem też pod kątem całego samochodu, bo jak pisałem klima działa i nie działa.
I mam ten sam błąd co opisał technisat, zbyso42200 czyli P0691.
Dziś albo jutro dobiorę się do tego przewodu opisanego i go podmienię :D

Co ciekawe wyskoczył mi też błąd "uszkodzony nastawnik rozdziału nadmuchu B108600", ale nie zaważyłem, żeby źle działało ustawianie nadmuchu.

foxtrot
13-05-2011, 15:06
Radek S-MAX;

a możesz rozwinąć temat padniętego czujnika parkowania? - jaki był finał sprawy?

Radek S-MAX
13-05-2011, 21:16
Radek S-MAX;

a możesz rozwinąć temat padniętego czujnika parkowania? - jaki był finał sprawy?

Na razie ustalone na 100% że to czujnik, numer części mam, kumpel powiadomiony mam nadzieje że będzie w dobrej cenie.

A wracając do tematu klimy, to przyznam się szczerze że chyba pierwszy raz stchórzyłem :oops: Jak zobaczyłem ta ilość kabli mocno spasowanych ze sobą, wszystko na styk, to jednak to wole pozostawić fachowcowi.

foxtrot
14-05-2011, 21:15
Radek S-MAX;

podaj proszę nr kat. czujnika i napisz ile Cię kosztował

Radek S-MAX
16-05-2011, 12:44
Radek S-MAX;

podaj proszę nr kat. czujnika i napisz ile Cię kosztował

Przed FL według ASO S-MAX ma jeden rodzaj czujników, nie ma rozróżnienia zewnętrzne, wewnętrzne, tak mi kumpel powiedział z FORD-a który zamówił mi ten czujnik.

Numer czujnika: 6G92-15K859-EA i jeszcze inny numer: 307665700

Czujnik bardzo łatwo wytargać wewnętrzny z tylnego zderzaka, nawet nie potrzeba kanału. Jest dobry dostęp, kostkę spokojnie się odpina, a palcem wypycha czujnik.

Koszt w ASO 170 zł ja z rabatem to jakieś 136 zł.

Na alledrogo znalazłem za 160 zł używany, ale z cenami ASO to chyba jakaś pomyłka cena na alledrogo.

Pozdro.

mayak
16-05-2011, 13:57
ja gdzieś czytałem że z tyłu są takie same, a z przodu skrajne inne niż środkowe

gdzie diagnozowałeś czujniki parkowania? ile to kosztuje? mi niedawno padł parktronik, wyjąłem i włożyłem wszystkie 8 czujników i nic nie pomogło

klima:
przy diagnostyce klimy w Smaxie wyskakują mi takie błędy: 9081, 9082 9083 i 90 86 (wersja software 77 F0 6F 01 00) - co to może być?
klima jako taka narazie działa, tylko w lato żeby zaczęła chłodzić, to trzeba zjechać z temperaturą w dół kilka stopni, inaczej wali gorącym powietrzem, np.: na zewnątrz 30st., klima ustawiona na 23st i z kratek leci ukrop, dopiero ustawienie na 20 daje chłód

w focusie też mam dwustrefową, ale w powyższej sytuacji wiałoby lekkim chłodem bez regulowania temp.

Radek S-MAX
16-05-2011, 16:11
gdzie diagnozowałeś czujniki parkowania? ile to kosztuje? mi niedawno padł parktronik, wyjąłem i włożyłem wszystkie 8 czujników i nic nie pomogło

U nas koło otwocka jest elektryk samochodowy dość dobrej renomy, podłączenie do kompa kosztowało mnie 50 zł. Wyskoczył błąd czujnika wewnętrznego prawego, elektryk szybko przepoił z czujnikiem wewnętrznym lewym, błąd podążył za czujnikiem co dawało jedno znacznie że to czujnik, nie wiązka.

A okaże się po zainstalowaniu nowego czy diagnoza była na 100% ok.

mayak
17-05-2011, 08:19
ten elektryk ma fordowskiego IDSa lub WDSa? Jeśli tak, to poproszę o namiar na niego i powiedz gdzie Ci przywieźć piwko :)

Radek S-MAX
17-05-2011, 09:22
ten elektryk ma fordowskiego IDSa lub WDSa? Jeśli tak, to poproszę o namiar na niego i powiedz gdzie Ci przywieźć piwko :)

Raczej to coś uniwersalnego na kompie Bosch-a.

Kumple moi co mają warsztat i specjalizują się w Fordach teraz zamówili jakiegoś kompa serwisowego (nie znam się w tych nazwach) chyba dokładnie takie same cudo jak mają w ASO, bo powiedzieli że wszystko będą mogli mi ustawić.

A z tymi takimi samymi czujnikami kumple mi sprostował, że tylko z rocznika 2006 do któregoś miesiąca tak było, potem już zróżnicowane są czujniki.

mayak
17-05-2011, 10:01
mój jest ze stycznia 2007 więc może jak 2006 :)

plis namiary

Radek S-MAX
17-05-2011, 11:02
mój jest ze stycznia 2007 więc może jak 2006 :)

plis namiary

Na razie nie mogę Ci więcej podac poza linkiem na google map, tam jak ustawisz satelitę i zobaczysz punkt B i wiadać pod znacznikiem B duży warsztat i to jest ten elektryk samochodowy, ja tam jeżdżę na pamięć.

http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=warszawa&daddr=Gabriela+Narutowicza&geocode=FSz2HAMdBZ9AASkBn4aaZsweRzH80-qIKr7wcg%3BFQgsGwMdiD1FAQ&hl=pl&mra=ls&sll=52.099071,21.258588&sspn=0.018665,0.031114&ie=UTF8&t=h&z=11

Postaram się tam dziś podjechać, żeby Ci podać numer na PW, co byś się może najpierw umówił na wizytę.

[EDIT]

Ok znalazłem w necie :D

"Auto-Elektryk" Firma Usługowo-Handlowa Stanisław Niemczyk
Otwock (woj. )
Gabriela Narutowicza 154
05-400, Otwock
tel. 227884646

http://www.yp.pl/firma/gabriela-narutowicza-154-05-40.html

Na pewno mogę go polecić, bo nie jest kowalem.

mayak
17-05-2011, 11:28
dziękiiiiii!

foxtrot
17-05-2011, 11:44
Radek S-MAX;

1. napisz który dokładnie masz padnięty czujnik wewn - przód czy tył?
pytam, bo w innym watku ktoś podawał numer czujnika z koncówką B - 6G92-15K859-EB

2. raportuj finał sprawy - dzy diagnoza elektryka była słuszna - Otwock nie tak daleko ;-)

Radek S-MAX
17-05-2011, 12:00
Radek S-MAX;

1. napisz który dokładnie masz padnięty czujnik wewn - przód czy tył?
pytam, bo w innym watku ktoś podawał numer czujnika z koncówką B - 6G92-15K859-EB

2. raportuj finał sprawy - dzy diagnoza elektryka była słuszna - Otwock nie tak daleko ;-)

U mnie jest padnięty tył wewnętrzny, ale ponoś w S-MAXie 2006 bez różnicy bo tu prawie do końca 2006 był tylko jeden rodzaj o tym numerze fabrycznym co Ty podałeś. Potem już były inne montowane wewnętrzne i zewnętrzne.

W środę powinienem mieć czujnik i od razu go zainstaluję i się okaże.

foxtrot
17-05-2011, 12:09
Radek S-MAX;

OK - więc czekamy na relację (btw mój jest 04.2007 więc ciekawe czy jest tak samo czy inaczej...)

NIUTEK74
17-05-2011, 19:09
Ciekawe czy z tymi czujnikami to nie jakaś wada fabryczna, bo ja też miałem uszkodzony mój był w komorze silnika

foxtrot
17-05-2011, 20:49
NIUTEK74;

a Twój jaki miał nr fabryczny?

NIUTEK74
17-05-2011, 21:10
Tego to nie wiem nie działała kilma to pojechałem do serwisu znaleźli usterkę: uszkodzony czujnik ciśnienia w układzie klimatyzacji to go wymienili

Radek S-MAX
18-05-2011, 18:39
Sorry za OffTopa związanego z parktronic.

Radek S-MAX;

OK - więc czekamy na relację (btw mój jest 04.2007 więc ciekawe czy jest tak samo czy inaczej...)

Dziś dotarł czujnik, spokojnie można się dostać bez kanału do tylnego czujnika parkowania, szybka wymiana i parktronic znowu działa :D Nawet nie [potrzeba było błędu kasować przez podpięcie pod kompa, po prostu wymieniłem, zapłon i parktronic działa :D

mayak
19-05-2011, 07:41
gdzie i za ile kupiłeś ten czujnik?

foxtrot
19-05-2011, 11:19
Radek S-MAX;

no to super :-)

Radek S-MAX
19-05-2011, 12:43
Czujnik zakupiony w ASO z dostawą do domu :D
Mam kupla co pracuje w ASO przy dystrybucji części :D

W sumie Kolegom z Wawy mogę do niego zapodać numer, dużo jeździ po wawie i jest szansa na spotkanie i dostarczenie części w godzinach pracy.
W otwocku w godzinach po pracy :D

Tereaz pozostała mi klima i ten błąd P0691, zauważyłem że klima chyba mi się wtedy załącza jak wentylator się załączy przez podnoszoną się temperaturę silnika, chyba że ten kabelek, styka, nie styka.

mayak
20-05-2011, 15:29
byłem dziś w warsztacie w Otwocku (całkiem sympatycznie i fachowo) - dzięki za namiar!!!
wyszło, że wewnętrzny przedni czujnik jest dead (ale wczesniej sypał błędami także zewnętrzny tylni)

czy możesz podać namiary na tego kolegę od częsci? rozumiem że jego zaletą jest rabat a nie dostawa do drzwi? ;)

Radek S-MAX
31-05-2011, 16:20
Była sobie klima :( Jadę sobie dziś i nagle spod maski głośny szum, syk i duże kłęby dyma, mało nie zjechałem na zawał :lol: Okazało się że nie dym tylko para, i wygląda na to że strzelił przewód gdzieś pod filtrem powietrza, chyba wychodzący z chłodnicy, ale to dopiero się w poniedziałek okaże :(

[upDate]

Dziwna sprawa, wytargałem teraz obudowę filtra powietrza, a tam nie ma żadnych przewodów od klimy, jadę na kanał do kumpla oblukać od spodu.

sosegado
06-06-2011, 20:32
Opowiem wam o moich bojach z klimą - ZAKOŃCZONYCH POWODZENIEM.

Jak się zrobiło cieplej (samochód sprowadzony w grudniu z Niemiec) odpalam klimę - i smutek - nie działa.
Mam taki zaprzyjaźniony warsztat - umówiłem się i pojechałem.
Pierwsze podejście - kontrola ilości czynnika w układzie i lekkie dopełnienie - próba - sprężarka nie rusza. Elektryk sprawdza co się da ( wspomagany komputerem) eliminuje po kolei czujnik i coś tam jeszcze. I diagnoza - nie ma odpowiedzi od wentylatora że pracuje - jakoś tak jest, że jak rusza sprężarka to wentylator też ma ruszyć aby poszło chłodzenie chłodnicy w układzie klimy. Pierwsza diagnoza - uszkodzony moduł wentylatora (ten co siedzi na wentylatorze - widać go od środka)
No dobra ..... kupimy moduł i wymienimy.... ale kolejne zaskoczenie - nowego nie ma na rynku - można go kupić tylko z wentylatorem - a najniższa cena jaką wyłapałem była coś koło 1500 zł. No bajka......
Szukam używanego ..... znalazłem .... ale sprzedawca mówi mi, że do s-maxa nie pasuje - już go komuś wysyłał ale klima nie ruszyła. I twierdzi, że go sprawdzał i w jego własnym s-maxie działał.
No to ja wróciłem do elektryka - i mówię mu - szukaj aż znajdziesz.
I znalazł - przerwany przewód od wentylatora do komputera - rozpruł wiązki i znalazł. Klima ruszyła.
Koszt - 250 zł brutto.
Boję się pomyśleć ile by to kosztowało w serwisie.
Jak nic wymiana wetylatora i wiązki - 2-3 tysiące jak nic.

MÓJ ELEKTRYK JEST BOSKI!!!!!

Pozdrowienia

Radek S-MAX
08-06-2011, 19:35
Była sobie klima :( Jadę sobie dziś i nagle spod maski głośny szum, syk i duże kłęby dyma, mało nie zjechałem na zawał :lol: Okazało się że nie dym tylko para, i wygląda na to że strzelił przewód gdzieś pod filtrem powietrza, chyba wychodzący z chłodnicy, ale to dopiero się w poniedziałek okaże :(

[upDate]

Dziwna sprawa, wytargałem teraz obudowę filtra powietrza, a tam nie ma żadnych przewodów od klimy, jadę na kanał do kumpla oblukać od spodu.

Okazało się że wcale nic mi się nie rozszczelniło w obiegu klimy, tylko wystrzelił zawór bezpieczeństwa który jest na sprężarce. W efekcie straciłem tylko połowę środka chłodniczego.

Mój znajomy który naprawia klimatyzatory, jak sprawdził że dalej panuje ciśnienie w przewodzie, to od razu powiedział, że przez prawie tydzień to powinieneś mieć zero, a tak na 100% wystrzelił Ci zawór bezpieczeństwa i od razu mnie się zapytał czy aby na pewno mi dobrze działa wiatrak na chłodnicy, ja mu na to że mam jakiś błąd, że jakiś kabelek nie styka i wiatrak się nie kręci, a on na to że jedz do elektryka.

Więc znowu trafiłem do zakładu o którym już tu w wątku wspominałem i powiedziałem w zakładzie że mam taki błąd P0691 gdzie opisałem całą sytuacje z klimą, że na forum napisali ... i się zaczęło, że o forum nie chce słyszeć i jego poradach :D

Samochód niestety postał dwa dni, bo u mnie było tak że w sumie klima działała, a tylko co jakiś czas nie, ale w końcu im się udało ustalić i przyczyna był silnik od wiatraka, gdzie szczotek już nie było.

Dopełnili mi już tam środek chłodniczy silnik sami naprawili i jak na razie po całym dniu dziś na klimie wszystko hula że hej!

Zauważyłem od razu że teraz wiatrak częściej pracuje i często na drugim biegu, gdzie wcześniej się zastanawiałem czy on w ogóle się kręci, dobrze że silnik się nie przegrzał! (mam taką nadzieję)

A tak na marginesie przy silniku TDCi 2,0 140 KM w jakiej pozycji macie wskaźnik temperatury silnika, bo ja miałem przeważnie ciut przed połowa, ale w korkach dochodziło równo na połowę.

Pozdro Radek.

maciekr7
26-04-2012, 10:09
Odświeżę temat, ponieważ też stałem się ofiarą niedziałającej klimy.
Wczoraj podjechałem do pobliskiego serwisu i po podłączeniu sprzętu okazało się że nie ma czynnika. Auto nie ma jeszcze 3 lat. Panowie uruchomili procedurę napełniania i się okazało że ciśnienia nie trzyma i nie da się napełnić.
Na szukanie nieszczelności jestem dopiero umówiony po majówce, ciekawe co z tego wyjdzie.

Może tak jak u Radka S-max zawór wystrzelił.
Może ktoś podpowiedzieć, gdzie szukać tego zaworu ?

cliner
26-04-2012, 12:16
Ten zawor to chyba jakas fabryczna przypadlosc,klima nie dzialala to servis dostal ja do sprawdzenia,wykryli uszkodzenie zaworu,wymiana,dopelnienie i po problemie.

Podemus
04-05-2012, 17:06
To może ja napiszę o swojej klimie, jesień zima wiosna nieraz włączam i nie wiem czy chłodziła bo nie trzeba było aż tak bardzo chłodzić. Aktualnie majówka się zaczęła i klima raz działa raz nie. Podjechałem do mechanika podłączył do maszyny okazało się że mam mało płynu, uzupełnił ale dalej nie działała. Poszperał wyszło że kabelek przy kostce od sprężarki nie styka. Naprawił go działa pojechałem do domu znowu nie działa i tak w kotka. Okazało się że miałem tyle szczęścia bo zatarło się łożysko na sprężarce ale w taki sposób że kręciło całe z obudową co zagrzało obudowę cewki która się spaliła od środka i jak się ruszało wtyczką to coś czasem łączyło. A teraz to szukam tej cewki bo posiadam podobno sprężarkę firmy ford i oni nie mają cewek tylko całe sprężarki.

jacekzom
04-05-2012, 19:43
Klimę używa się cały rok, wtedy działa. Jak już ktoś nie chce (oszczędność?), to niech przynajmniej włączy raz w tygodniu. Co za pojęcie, że klima tylko chłodzi. Napisane jest w instrukcji, że poniżej 4C nie działa, trudno mi w to uwierzyć, mam wrażenie że obroty spadają po włączeniu. Na pewno działa/działała we wszystkich moich autach ze sterowaniem ręcznym (Fiat, Suzuki, Kia).

RafałB
05-05-2012, 08:07
Ja też używam cały rok non stop,przynajmniej mam na ON cały rok,bo w zime wg.instrukcji nie chłodzi i jak narazie bez problemów.

pbobek
05-05-2012, 20:22
No i ja dołączyłem do grona tych co nie działa im klima. Padło nagle wiec podejrzewam jak na razie brak czynnika chłodzącego... do mechanika w pon.

P.S. A na dodatek wywaliło mi kontrolkę check engine :/

polor
05-05-2012, 23:27
Odnoszę wrażenie, że teraz chyba prawie każdy ma problemy z klimą :roll: U mnie było podobnie, z tym że oprócz bardzo słabego nawiewu pojawił się jeszcze smrodek po uruchomieniu klimy. W serwisie okazało się, że zapchany był filtr powietrza, no i oczywiście konieczne było odgrzybianie. W rezultacie zdecydowałem się na całkowity przegląd układu i dokładne czyszczenie, a dodatkowo na ozonowanie wnętrza auta (w sumie ta usługa kosztowała mnie dodatkowo 46 zeta, to wziąłem :P) Teraz w końcu mam czym oddychać :one:

RafałB
06-05-2012, 05:32
okazało się, że zapchany był filtr powietrza:

Powietrza czy kabiny?Bo to różnica...podejrzewam że ten 2gi,dawno nie zmieniałeś i tyle,a chcąc mieć czym oddychać to raz na pół roku trzeba...

Radek S-MAX
10-05-2012, 10:37

Znajduje się na tyle sprężarki, ale on po wystrzale trzyma dalej, jego się nie wymienia.

greegi
11-05-2012, 07:54
...: U mnie było podobnie, z tym że oprócz bardzo słabego nawiewu pojawił się jeszcze smrodek po uruchomieniu klimy...

Smrodek po uruchomieniu klimy?
Ja bardziej czuje smrodek jak klime wylaczam. Przy wąłczaniu nie mam raczej żadnych negatywnych wrażeń zapachowych
Też ktoś zauważył taką prawidłowość?

RafałB
11-05-2012, 08:46
Jak ktoś coś czuje przykrego - zapach,to wczoraj kupiłem za 14.5zł odświeżacz klimy(taki spray,stawiasz za siedzieniem kierowcy i klima na maxa) w Makro - 10min i masz zapaszek,polecam ;)

Radek S-MAX
11-05-2012, 19:32
Ja bardziej czuje smrodek jak klime wylaczam. Przy wąłczaniu nie mam raczej żadnych negatywnych wrażeń zapachowych

Standardem jest raczej przykry zapach po wyłączeniu klimatyzacji.
U mnie się pojawił w zeszłym roku po lecie. Wczoraj wymieniłem sobie filtr kabinowy i wygląda na to że jest już ok.

Miałem też odświeżyć i zdezynfekować, ale byłem po wymianie klocków i wymianie tarcz i już nie starczyło siły na to :D

pxl
11-05-2012, 20:49

- wiadomo! zmrożony (a przynajmniej dobrze schłodzony) "smrodek" nie śmierdzi....
przykry zapach pojawia się podczas dużego zawilgocenia i bezpośrednio po wyłączeniu A/C
-to znak że we filtrach tętni życie!

pozdr! XPrzemo

Tom303
13-05-2012, 13:26
Postanowilem podzielic sie moim doswiadczeniem, aczkolwiek potwierdza to tylko co zostalo tutaj wczesniej opisane.
Klima mi juz od poczatku (autko posiadam rok i zrobilem 20.000km) raz chodzila a raz nie (chodzi o efekt chlodzenia). Bylem u jednego mechanika, zeby dopelnic czynnik. Po tym zabiegu bylo troche lepiej ale wtedy jak juz klima zadzialala.
Az tu w zeszlym tygodniu stojac przed sklepem w upale i czekajac na zone nie wylaczylem silnika, wystrzelilo mi cos pod maska, pelno dymu/pary, przez nadmuch wlecialo rowniez do wnetrza auta, takze zgasilem auto i najpierw na oczach wielu przechodnoiw "sie ewakualowalem". Dzis sie z tego smieje, ale pierwsze sekundy nie byly wcale smieszne. Po czasie odwazylem sie otworzyc maske, widzialem ze niekotre miejsca w komorze silnika na dole sa koloru zielonego. Okazalo sie ze to od czynnika chlodzacego klimatyzacji, ktory uciekl.
No wiec pojechalem za 3 dni do mechanika. Nabili klime i stwierdzili, ze nic nie ucieka, a tego sie obawialem ale w takim razie ok. Przy okazji wymienili filtr przeciwpylkowy, ktory wygladal jak... Do tego odgrzybianie klimy (wazne, bo na pokladzie jezdzi 9 miesieczny maluszek) ;)
No i sie cieszylem ze to juz po sprawie. Zona pojechala na miasto, po czym wrocila, a za godzinke znowu musiala gdzies jechac. I wyjezdzajac z garazu znowu ta sama akcja, jak opisywalem wczesniej. Okazalo sie ze znowu (jak sie okazalo na szczescie) zadzialal zawor bezpieczenstwa cisnienia czy temperatury klimatyzacji.
Wiec jedziemy znowu do (tego samego) mechanika. Diagnoza: nie dziala wentylator. Nowy kosztuje w calosci 1400 zl wiec to bardzo drogo. Ale mechanik uwinal sie z tym inny sposob. Wymienil i przerobil szczotki od silnika wentylatora i kilma chodzi lepiej niz kiedys i to przez caly czas :) Koszt drugiej wizyty to 150zl (szczotki, przerobka i cala rozbiorka itd), do tego mialem dobicie czynnika chlodzacego gratis ;)

Reasumujac: widze ze w wiekszosci mamy ten sam problem a sprowadza sie do niesprawnego wentylatora. Przyczyna moga byc zuzyte szczotki silnika albo nie kontaktujace wtyczki/przewody zasilajace wentylator. Jak nie dziala wentylator, to skutecznisc kilmy jest mala, w skrajnych przypadkach doprowadzi to jak u mnie do zadzialania zaworu bezpieczenstwa, wtedy ucieka duza ilosc czynnika. Dobrze ze jest taki zawor, bo jakby go nie bylo, to moglo by porobic troche zniszczen w ukladzie klimatyzacji.
Ja (i to jako elektryk, inzynier z reszta) nigdy nie zwrocilem uwagi, ze przy wlaczonej kilmie nie dziala wentylator w s-maxie, tak jak to dzialala w mondeo czy cougarze... ;) Moze jakos go nie moglem akustycznie wychwycic przy pracujacym silniku diesla ;)

Radek S-MAX
13-05-2012, 19:39
Tom, dokładnie mieliśmy tą samą przygodę, powiem Ci że naprawa na szczęście u mnie rok temu pomogła i w tym roku jest wszystko ok :D

greegi
14-05-2012, 05:28
Tak w kwestii ustalenia szczegółów...
Klima włączona = wentylator włączony (zawsze)?

Czy włącza się on ja ma potrzebę?

RafałB
14-05-2012, 07:54

Dokładnie tak. :)

Tom303
14-05-2012, 09:42
Nie wiem jak to jest w s-maxie, sam jestem teraz za granica i w czwartek bede mogl to sprawdzic ale w mondeo MK3 oraz cougarze (mondeo MK2) jest tak, ze po wlaczeniu klimy wentylator wlacza sie na caly czas. A jak temperatura silnika jest za wysoka, to wlacza sie dodatkowo drugi bieg (zwiekszone obroty) albo drugi wentylator (sam juz teraz nie wiem jak to jest rozwiazane), w kazdym badz razie wtedy juz nie da sie nie uslyszec chodzacego wentylatora (na postoju) ;)

Jim
21-05-2012, 14:47
Witam wszystkich,
mojego S-Maxa zakupiłem we wrześniu 2011 ( rocznik 2008 ), wyposażony w dwustrefowy klimatronik ze sterowaniem przez navi NX. Jesienią klimatyzacja działała bo jeszcze na tyle było ciepło że jeździłem z włączoną.
Gdy zaczęły się upały w tym roku włączam klimę niby włączona bo świeci się a tu lipa !! -wieje ciepłe powietrze a w korku termometr pokazywał 36 stopni. :(
Pojechałem do ASO w Wawie na Popularnej. Zrobili przegląd klimy czyli sprawdzenie szczelności wymiana oleju w sprężarce i czynnika w układzie. Zostawiłem auto i po godzinie dostaję telefon, że nie załącza im się sprężarka więc trzeba zrobić diagnostykę. Ja na to że OK.
Na diagnostyce wykazało błąd P0645 -Obwód sterujący przekaźnika sprzęgła (A/C) .
Czyli problem z obwodem przekaźnika sprzęgła sprężarki.
Zaproponowali przegląd instalacji elektrycznej za bagatela 1 tys zł po upustach. Grzecznie podziękowałem.
No i teraz męczę się sam z tematem.
Poczytałem trochę na forum ale żaden wątek nie pasował.
Sprawdziłem wiatrak chłodnicy- na krótko - zasuwa aż miło.
Przekaźnik A/C podłączony do akumulatora cyka i załącza obwód.
Zapięta na krótko klima w gnieździe przekaźnika startuje i przewody klimy robią się zimne.
Sprawdziłem sterowanie przekaźnika (po wykasowaniu błędu) na złączach, po wciśnięciu przycisku A/C na panelu pojawia się ~12V, silnik podbija obroty po czym po chwili zanika napięcie, silnik powraca do normalnych obrotów.

Ciśnienie jest bo pojawia się mocne syk po naciśnięciu któregokolwiek zaworu.
Poza tym jest świeżo po sprawdzeniu szczelności i nabiciu.

Generalnie wygląda to tak, (po wykasowaniu błędu -interfejs do OBD2 i ScanXL Pro + dodatek Ford), i uruchomieniu A/C przyciskiem na panelu:
- silnik podwyższa obroty,
- zapala mi się na panelu kontrolka klimy
- zamontowany przekaźnik nie cyka a przynajmniej nie wyczuwam. (na krótko działa)
- wiatrak chłodnicy na rozgrzanym silniku czasami startuje i obraca się nie za szybko, na zimnym nie.
- sprężarka nawet nie próbuje startować. (a na krótko spięta chłodzi)
- silnik wraca do normalnych obrotów.
- wentylator zwalnia i staje - o ile wystartował
- kontrolka A/C świeci się cały czas.

Co zrobiłem przeczyściłem styki.
Wyjąłem nadkole i dostałem się do PCM za zderzakiem sprawdziłem przejście cienkim kabelkiem - jest. Ale fragment wymieniłem bo wyglądał zaraz za kostką do modułu wentylatora jakby był złamany. Wszystko polutowane i w koszulkach.
Sprawdziłem styk na czujniku ciśnienia klimy jest ok czysty i lśniący. Na wszelki psiknąłem go preparatek do czyszczenia styków elektronicznych.

Wczoraj wyciągnałem NX z deski i rozebrałem moduł komfortu podczepiony do NX - wygląda OK. Wiązki też.
Wymontowałem 4 czujniki temperatury za NXem i zmierzyłem rezystancje -maja identyczne.
Piąty czujnik po nogami kierowcy też wygląda OK -rezystancja podobna.
Przejście na wiązce do każdego z pięciu czujników jest.

Zaczyna mi już brakować pomysłów.
Nie mam żadnych schematów elektrycznych więc jakby ktoś miał to poproszę na priv.
Może jakieś inne czujniki jeszcze należy sprawdzić ale jakie i gdzie ich szukać?
Może jakieś instrukcje serwisowe ktoś posiada?

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz. W lutym tego roku w ASO na Bielanach aktywowali mi dołożony (własnoręcznie) tempomat i przy okazji upgradowali PCM. Czy to może mieć wpływ na awarię klimy? Bo niestety klimy nie sprawdziłem po tym upgradzie - była zima. :(

POMÓŻCIE, jakieś sugestie ktoś miał taki przypadek?

Pozdrawiam
Kuba

Kayu
22-05-2012, 12:06
Schematy elektryczne do ściągnięcia za kilka € na www.etis.ford.com

Jim
22-05-2012, 13:42
Dzięki za odpowiedź ale nie jest to kilka Euro jak głosi powtarzany na tym forum mit ale 50 Euro + VAT:
https://www.etis.ford.com/home/charging.do

Przedpłata w wysokości 50 euro (plus VAT, gdzie obowiązuje) musi zostać uiszczona przed uzyskaniem dostępu do informacji i usług.
Ta przedpłata może być "uzupełniana" dopłatami będącymi wielokrotnością 10 euro, przy minimalnej kwocie jednorazowej dopłaty 50 euro.

Niemniej jednak rozważam taką możliwość, jeśli nikt nie będzie w stanie mi tutaj pomóc.
Pzdr
Kuba

jvc
22-05-2012, 13:53
Kolega Kolonez ma dojścia do różnych schematów z tego co widziałem, spytaj go :)

kolonez
23-05-2012, 10:43
http://img100.imageshack.us/img100/8571/mondeodeatc.th.png (http://imageshack.us/photo/my-images/100/mondeodeatc.png/)

Na privie znajdziesz TIFF w odp. rozdzielczości.

Przekaźniki R2 i R3 (w zależności od silnika) odpowiadające ze sterowanie cewką sprężarki, a właściwie ich obwody sterujące są zasilane z GEMa i z ECMa. Przeanalizuj schemat i popatrz na złacza (może coś nie styka).

Być może, jest też jak piszesz, że nastąpił jakiś trefny upgrade.

Wydaje mi się, że u nas (mondeo) ktoś miał już ten błąd więc poszukaj

pozdrawiam

Mikesz6461
08-06-2012, 23:55
Witam szanownych forumowiczów!Mam pytanie czy u kogoś też tak jest że wentylator załącza się po przejechaniu nawet kilku km.dodam,że zasuwa chyba na najwyższych obrotach.Jest to denerwujące o tyle ,że szybciej się załącza jak na zewnątrz jest ok.16-20st.c bo jak jest upał to jak mówi moja lepsza połowa "wyje"non stop.Dodam jeszcze że nie zawsze tak jest.Czy może mi ktoś rozjaśnić tę przypadłość:?:

Dpozik
09-06-2012, 19:54
tak kolego w tej skrzynce masz bezpieczniki własnie od wycieraczek od klimy

jarek.m2
10-06-2012, 13:01
Podepnę sie pod temat u mnie klima tez nie działa a co dopiero została na nowo napęłniona i nic, po włączeniu klimatyzacji nie obraca sie wentylator wiec pewnie to wina tego kabelka który idzie do sterownika, u mnie sterownik mieści sie w plastikowej obudowie wentylatora i jak rozciąłem peszle to okazało sie że ktoś juz ten kabelek wymieniał bo jest lutowany przed sterownikiem na inny kabel, jutro sie do tego zabieram.......

Antos
19-06-2012, 10:04
Podepnę sie pod temat u mnie klima tez nie działa a co dopiero została na nowo napęłniona i nic, po włączeniu klimatyzacji nie obraca sie wentylator wiec pewnie to wina tego kabelka który idzie do sterownika, u mnie sterownik mieści sie w plastikowej obudowie wentylatora i jak rozciąłem peszle to okazało sie że ktoś juz ten kabelek wymieniał bo jest lutowany przed sterownikiem na inny kabel, jutro sie do tego zabieram.......

Witam
U mnie dochodzi napięcie do sterownika ( 940.0029.04 ) umieszczonego przy wentylatorze ale dalej jest lipa, wentyl nie kręci.:(
W którym miejscu dokładnie znajduje się ten sterownik do którego podłączony jest ten magiczny fioletowy kabelek? Mechanik zdemontował oba przednie koła i nadkola i nie widział białej skrzyneczki.PROSZĘ POMOCY

domadm
19-06-2012, 10:13
miałem w modnku MK3 problem z wentylatorem, który czasem się zawieszał, napięcie dostawał. Jak puknąłem go młotkiem to ruszał, wymieniłem cały z obudową i problem rozwiązany.

Antos
19-06-2012, 10:49
Ma ktoś może jakąś fotkę gdzie jest ten sterownik( w nadkolu ) albo jakiś rysunek ( schemat )instalacji jak idzie ten magiczny fioletowy kabel ?????

Antos
02-07-2012, 22:28
Kabel naprawiony, wymieniona chłodnica klimy( wg mechanika dziurawa ), wymieniony czujnik ciśnienia klimy, błędów w komputerze brak, klima umarła. W/w mechanik twierdzi,że przyczyna tkwi w "sterowniku klimy, ale czy to możliwe?:(:(
Nie mam już siły, auto kupione 3 mc temu i same z nim problemy. Potrzebuję namiaru na warsztat w okolicy szczecina ,który będzie w stanie naprawić to ustrojstwo, lub jakąś podpowiedź z Waszej strony, jak się dalej zabrać do tematu

RafałB
03-07-2012, 08:37
Nie mam już siły, auto kupione 3 mc temu i same z nim problemy.

Czyżby cena była "okazyjna" ?

A druga sprawa...jedź do porządnego ASO,niech podepną auto pod kompa i zczytają błędy inaczej popłyniesz na kupe kasy takim zgadywaniem że może chłodnica,może kabel,może coś...

Hipos
03-07-2012, 09:42
... Potrzebuję namiaru na warsztat w okolicy szczecina ,który będzie w stanie naprawić to ustrojstwo, lub jakąś podpowiedź z Waszej strony, jak się dalej zabrać do tematu

Szczecin to nie moje rejony, ale może ktoś podrzuci Tobie namiary na dobrego elektronika z serwisowym komputerem ASO.
Na pewno sprawdzenie błędów to właściwy początek, zanim wydasz resztę kasy. A tak w ogóle czy próbowałeś zczytać błędy z Conversa?
Podjedź do specjalistycznego zakładu naprawiającego klimę (na szybko znalazłem coś takiego http://www.auto-wega.pl/klimatyzacja-i-webasto.php)

Przekalkuluj sobie czy jeżeli nastąpić miałby czarny scenariuszu (brak dobrego mechanika/elektornika, a sam jesteś w czarnej d...) nie zaktualizować oprogramowania.
W zależności od ASO to koszt około 200 pln, a z tego co wiem to aktualizowane jest wszystko (oprogramowanie silnika, sterowanie conversem i zakładam, że klimy).
Może to pomoże, tak jak pomaga czasem postawienie Windowsa od nowa.

Michal

Antos
03-07-2012, 10:55
Witam serdecznie u mnie również ten sam błąd, więc przyłączę się do tematu. Czy udało się naprawić klimę?? Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co jest przyczyną błędu P0645 i jak to naprawić?

Hipos
03-07-2012, 11:38
Wygoooglałem błąd i

1. z forum 3 post http://www.jeep.org.pl/forum/viewtopic.php?t=11669&view=previous&sid=49b2d216a0fb62f17ff272bf54c5972f

2. wg opisu dla forda http://engine-codes.com/p0645_ford.html

Michał

Antos
03-07-2012, 18:44
Witam serdecznie walki z klimą ciąg dalszy.... okazuje się że jest błąd P0645 ale przyczyn jego powstania może być wiele :
Opis kodu zapożyczony z http://www.autocats.net/manual/chevrolet/tis0808/pl/documents_2008/Nubira-Lacetti/sm-j/7J2_1F28.pl.html
Z tego co czytałem w necie kody "P" są wspólne dla wielu marek, przekazuje info mechanikowi i niech się bierze do roboty :)

Opis kodu DTC
Notatka: Bajt objawu może nie być wyświetlany na skanerze diagnostycznym.
DTC P0645 (01): Obwód sterowania przekaźnika sprzęgła układu klimatyzacji (A/C) (zwarcie do akumulatora)
DTC P0645 (02): Obwód sterowania przekaźnika sprzęgła układu klimatyzacji (A/C) (zwarcie do masy)
DTC P0645 (04): Obwód sterowania przekaźnika sprzęgła układu klimatyzacji (A/C) (przerwany obwód)
DTC P0645 (54): Obwód sterowania przekaźnika sprzęgła układu klimatyzacji (A/C) (temperatura za wysoka)
Opis obwodu/układu
Moduł sterujący silnika (ECM) steruje napięciem zasilania doprowadzanym do sprężarki klimatyzacji poprzez uziemienie obwodu sterowania przekaźnikiem sprężarki klimatyzacji za pomocą wewnętrznego przyrządu półprzewodnikowego, zwanego sterownikiem. Kiedy moduł ECM wysyła polecenie włączenia przekaźnika sprężarki klimatyzacji, napięcie w obwodzie sterowania powinno być niskie, bliskie 0 V. Kiedy moduł ECM wysyła polecenie wyłączenia przekaźnika sprężarki klimatyzacji, napięcie w obwodzie sterowania powinno być wysokie, bliskie napięciu akumulatora. Jeżeli moduł ECM wykryje nieprawidłowości w obwodzie, generowany jest kod usterki DTC.
Warunki powstania kodu DTC

Wyłącznik zapłonu znajduje się w położeniu ON (WŁ.)
Napięcie akumulatora znajduje się w zakresie od 8 V do 16,5 V

Warunki generowania kodu DTC
P0645(01)

W obwodzie sterowania sprężarki układu klimatyzacji występuje stan zwarcia do akumulatora

P0645(02)

W obwodzie sterowania sprężarki układu klimatyzacji występuje stan zwarcia do masy

P0645(04)

W obwodzie sterowania sprężarki układu klimatyzacji występuje stan przerwania obwodu

P0645(54)

W obwodzie sterowania sprężarki układu klimatyzacji występuje stan za wysokiej temperatury

Czynności po wygenerowaniu kodu DTC

DTC P0645 jest kodem DTC typu Cnl.

Warunki zgaszenia MIL/wymazania DTC

DTC P0645 jest kodem DTC typu Cnl.

Pomoce diagnostyczne

Aby uzyskać informacje na temat usterek przejściowych, należy zapoznać się z punktem „Przerwania”
Ponieważ w wyniku usterki złącza instalacji elektrycznej może zostać zapisany kod DTC, zawsze w ramach procedury diagnostycznej przed wymianą jakiejkolwiek części należy sprawdzić, czy nie doszło do zwarcia styków lub obluzowania przewodów.

Jim
04-07-2012, 10:59
Hej,
Antos, sprawa zakończyła się naprawą.
Co się okazało- to w wiązce był przetarty przewód podający sygnał na przekaźnik sprzęgła znajdujący się w skrzynce bezpieczników. Sprawdzałem obecność napięcia miernikiem i TO WIELKI BŁĄD. Należy sprawdzać pod obciążeniem czyli najlepiej poprzez jaką małą żaróweczkę. Miernik wykazywał 12V natomiast przekaźnik nie działał mimo że był sprawny. (sprawa trywialna a jednak można się zamotać).
Wiązka idzie od skrzynki bezpieczników w dół w komorze silnika, przetarty i złamany był jeden kabelek jeśli dobrze pamiętam koloru żółtego albo biały z żółtym paskiem (mogę się mylić - skleroza :)).
Antos sprawdź dokładnie cm po cm tą wiązkę gdzieś musi być uszkodzona na jakimś załamaniu najpewniej.
U mnie kabelek łączył tylko jednym drucikiem reszta drucików kabelka była przerwana i zaśniedziała, stąd też było napiecie(V) na mierniku ale nie było wystarczającego natężenia (A) czyli za mało prądu. Żaróweczka to wykaże po prostu - nie zaświeci. :mrgreen:

No i najważniejsze po każym sprawdzeniu jak wyskakuje błąd trzeba go skasować, jakimś prostym interfejsem typu ELM i programem który wymieniłem w pierwszym poście z dodatkiem dla Forda. (Generic nie znajdzie błędu)
Także sprawa prosta do zrobienie samemu a co ja sie na gimnastykowałem to moje :mrgreen:

Mam nadzieję ze pomogłem.
Pozdrawiam
Jim

pbobek
04-07-2012, 12:13
To ja podczepię się do wątku i opiszę swoją "akcję".
W weekend majowy zaświeciła się kontrolka silnika. Potem padła klima. Objawy były takie jakby się przepustnica zawiesiła. Chciałem spr o co chodzi z tą kontrolką i zrobiłem test zegarów i kontrolki już nie było ale klima nadal nie działała..
Jak się okazało klima była "wyłączona". Trzeba ją było włączyć poprzez komputer. O co chodzi - do dzisiaj nie wiem a pod koniec lipca Fordzie jedzie do Chorwacji. Mam nadzieję że sytuacja już się nie powtórzy.

Rolem
04-07-2012, 14:23
Co się okazało- to w wiązce był przetarty przewód podający sygnał na przekaźnik sprzęgła znajdujący się w skrzynce bezpieczników. Sprawdzałem obecność napięcia miernikiem i TO WIELKI BŁĄD. Należy sprawdzać pod obciążeniem czyli najlepiej poprzez jaką małą żaróweczkę. Miernik wykazywał 12V natomiast przekaźnik nie działał mimo że był sprawny. (sprawa trywialna a jednak można się zamotać).
Wiązka idzie od skrzynki bezpieczników w dół w komorze silnika, przetarty i złamany był jeden kabelek jeśli dobrze pamiętam koloru żółtego albo biały z żółtym paskiem (mogę się mylić - skleroza ).

Witam.
Dziś odmówiła mi posłuszeństwa klima. Jako, że w weekend mam dłuższy wyjazd więc natychmiast pojechałem do mojego kumpla elektronika samochodowego. Podpiął pod kompa i wyskoczył mu błąd P0645. Po krótkiej diagnostyce okazało się, że u mnie była taka sama usterka, czyli przerwany biały kabel z żółtym paskiem. Autko już odebrane i znów klima mrozi jak należy.

Slartibartfast
05-07-2012, 10:14
Dwa wątki o tym samym: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=158214
Antos: sprawdź biały kabelek
Mod: Może scalić w jeden?

vigoxx
08-07-2012, 15:03
witam
poczytałem troszkę o problemach z klimatyzacją i chciałbym wyklarować/dopytać o kilka rzeczy. jeśli piszecie że klima nie działa tzn że nie działa nic - ani dmuchawa ani opcja chłodzenia, tak? pytam bo mam mały problem i nie mogę się z nim uporać. Klima działa zawsze tzn załącza się wentylator z różną intensywnością ale... problem w tym że czasami zamiast chłodzić to w piekielny upał zapuszcza grzanie :evil: innym razem chłodzi z minimalną dmuchawą. problem też w tym (być może to oddzielna kwestia) że w upały nie chłodzi tak jak powinna tj nie tak zimno jak być powinno. ostatnio zauważyłem że część chłodnicy klimy jest zapaprana jakimś smarem (powierzchnia ok 1/8 - 1/10 całości) i to może mieć wpływ na skuteczność chłodzenia. dodam że jeśli na dworze jest ok 20 stopni to w opcji "LO" jest mróz ale przy 30stopniach jest zwykły chłodek (wyraźna różnica). Pytania są więc 2:
1. dlaczego klima czasami zaczyna od grzania albo od słabego chłodzenia gdy w środku panuje piekielna temperatura?
2. czy zapapranie małej części chłodnicy klimatyzacji może powodować że układ ledwie chłodzi zamiast tego mocnego "mrożenia" - piszę o opcji "LO"?

Rolem
08-07-2012, 18:17
Sprawdź ilość czynnika chłodzącego.

1. dlaczego klima czasami zaczyna od grzania albo od słabego chłodzenia gdy w środku panuje piekielna temperatura?

Mam to samo ale nie przejmuję się tym, gdyż podobno to normalka w duże upały, że klika sekund potrzebuje klima by zacząć dmuchać zimne powietrze do środka.

vigoxx
08-07-2012, 21:38
Rolem - wczoraj uzupełniłem czynnik, dodali podobno 450g ale zmiany w działaniu klimy nie widzę.

Salom - wiem że klima to nie zamrażalka, porównuję tylko z poprzednimi autami. wcześniej miałem paska 1.9tdi z 2001r z klimatronikiem i tam takich cyrków nie było. jeśli był upał a auto stało na słońcu to zaczynało się od maxa z super zimnym powietrzem bez względu na temperaturę otoczenia, po schłodzeniu przechodził na bardziej delikatne nastawienie. mój s-max to w sumie kolejna generacja samochodu i, może niesłusznie, oczekiwałem lepszych i skuteczniejszych rozwiązań niż w pasku. teraz rozchodzi mi się o to czy to co robi mi klima to usterka czy norma. nie chcę dawać auta do mechanika bo oni jak lekarze - zawsze coś znajdą a niekoniecznie wyleczą...

maciekr7
09-07-2012, 10:51
Odświeżę temat, ponieważ też stałem się ofiarą niedziałającej klimy.
Wczoraj podjechałem do pobliskiego serwisu i po podłączeniu sprzętu okazało się że nie ma czynnika. Auto nie ma jeszcze 3 lat. Panowie uruchomili procedurę napełniania i się okazało że ciśnienia nie trzyma i nie da się napełnić.
Na szukanie nieszczelności jestem dopiero umówiony po majówce, ciekawe co z tego wyjdzie.

Podzielę się z moimi doświadczeniami z padniętą klimatyzacją.
Czytałem powyższe wątki i nie był to szary kabelek jak u niektórych.
Jak się okazało do wymiany był przewód klimatyzacji, który był dziurawy i ulotnił się cały czynnik.
Cała operacja zakończyła się zakupem nowego przewodu, wymianą i napełnieniem układu klimatyzacji. Koszt w ASO ok. 800 zł, z czego sam przewód prawie 300 zł.

W załączniku fotka z numerem części.

Hipos
09-07-2012, 12:07
Mogłeś ograniczyć koszty do około 300 (100 za przewód na allegro + 200 za nabicie poza ASO)

Michał

maciekr7
09-07-2012, 14:02
Mogłeś ograniczyć koszty do około 300 (100 za przewód na allegro + 200 za nabicie poza ASO)

Michał

Nie uwzględniłeś tylko kosztu znalezienia przyczyny padniętej klimy i wymiany przewodu. Trochę odkręcania tam było.
Jak znaleźli, wiadomo z podłączeniem kompa, to mogłem wyjść i zapłacić wtedy pewnie z 200 zł.
I dalej nabicie i wymiana, także myślę że na 300 by się nie skończyło.

Tom303
15-07-2012, 18:50
Tak w kwestii ustalenia szczegółów...
Klima włączona = wentylator włączony (zawsze)?

Dopiero niedawno sprawdzilem jak to jest i otoz u mnie, na zimnym silniku po zalaczeniu klimy ten wentylator wlacza sie do razu, tylko ze na malych obrotach i przy silniku diesla wogole go nie slychac (nawet stojac przy otwartej masce). Natomiast jak wylaczylem klime, to po paru sekundach wentylator sie wylaczyl. Na rozgrzanym silniku daje odpowiednio na wieksze obroty.
W sumie tak samo mam w mondeo, tylko ze przy silnku 3.0 V6 wentylator slysze nawet w srodku auta ;)

Jestem po urlopie w Chorwacji i naprawiona wczesniej klima (opisywany problem z niesprawnym wentylatorem) dzialala bez zarzutow :)

MAG
27-07-2012, 07:18
No i niestety i ja miałem "przygodę" z zaprzestaniem współpracy przez klime w moim eSiu.

Wszystkie elementy układanki pasowały do tego co tutaj kilka osób pisało, no i wczoraj znajomy elektryk zreaktywował mi uszkodzoną wiązkę i klima znowu działa.

btw - u mnie był bład P0691 - zwarcie do masy wentylatora

simon_c
03-08-2012, 11:33
No to ja też miałem przygodę jak @Tom303 i @Radek S-MAX. Wystrzał dymu spod maski, nie działająca klima i błąd na komputerze. U mnie też problemem był wentylator chłodnicy a dokładnie zużyte szczotki. Po wymianie szczotek wszystko jest ok (największy problem był z wyciągnięciem wentylatora spod maski :570:).

domadm
03-08-2012, 12:08
Przeraża mnie, że głupie szczotki zużywają się w ciągu kilku lat... z czego oni to robią? Przecież to powinno być wieczne.

Slartibartfast
03-08-2012, 16:09
Nie kupowałeś nigdy chińskiej wiertarki za 30zł? W komplecie od razu dawali zapasowe szczotki. W fordzie pewnie ten sam materiał...

PPiotrek
04-08-2013, 14:51
U mnie padła klima, a raczej wiatrak. Raz chodzi, raz nie. Generalnie magic orzekł - wymiana wiatraka. Na allegro są używki za 400-500 zł. Pytanie czy iść w sam wiatrak, czy wiatrak z modułem, a może tylko moduł?

Kolejne pytanie: u mnie nr wiatraka to 6G91-8C607-M, na allegro znalazłem 6G91-8C607-PE. Czy jest jakaś różnica pomiędzy ta literką "M", a literkami "PE"? Sprzedawca przy tym oznaczonym literka PE pisze, że do s-maxa.

I ostatnia rzecz, czy w warunkach garażowych jestem w stanie zrobić podmiankę tego wiatraka? Generalnie do wypięcia i wpięcia są dwie wtyczki i kwestia wsunięcia w uchwyty. Z góry da się to zrobić? Co należy zdemontować? Pokrywę silnika, reflektory, co jeszcze? I jak rozpiąć te zatyczki, wtyczki?

Jim
04-08-2013, 21:09
PPiotrek odnośnie twojego wiatraka.
W tym roku miałem powtórkę z rozrywki czyli klima przestawała działać akurat w największy upał w korku w Wawie. POjechałem do ASO z reklamacja bo w końcu naprawiali klimę rok temu. Ale tym razem był to inny kabelek do wiatraka przez co raz łączył raz nie i klima raz chłodziła raz nie mimo że niby była włączona.
Wiatrak w Maxiu ma ponoć dwa biegi u mnie nie było drugiego.
Także z tymi wiązkami w SMaxie to jakaś paranoja :mad:. Jak znajdę chwilę czasu to może powymieniam niektóre przewody w tej wiązce bo takie łatanie to na długo nie starczy pewnie.
Podsumowując u Ciebie też może to być wiązka do wiatraka a nie sam wiatrak.
Pozdrawiam i powodzenie
Jim

PPiotrek
05-08-2013, 04:48
JIM, nie wykluczone, że masz rację. Bo z tym magickiem, a raczej wiatrakiem to było tak. W piątek byłem w trasie ponad 400 km. Po ok. 300 km zatrzymałem się na pół godziny. Jak ruszyłem w dalszą drogę to zauważyłem, że bucha ciepłe powietrze. Pomyślałem brak czynnika. Na miejscu poszukałem człowieka, który mi to napełni. Miejscowy mówi, że skoro napełniałem w maju 2012, to dziwne, że nie ma już teraz i zaczął szukać nieszczelności. Nieszczelności brak. Napełnił, choć mówi, że trochę gazu nadal mam. Odpalamy, samochód, powiew chłodu i nagle d... Wtedy Pan się wziął na ambicję, zaczął szukać, wykluczać (test ciśnienia, sprzęgiełko sprężarki) i doszedł, ze wiatrak.

Jak mu przywalił, to ten zaczął działać. I tak działał przez drugą połowę piątku, sobotę i wczoraj w drodze powrotnej przez ok. 300 km. A potem w największy upał padło...

Wczoraj wieczorem zszedłem do tego samochodu, odpaliłem, wiatrak stoi w miejscu. Następnie dwa razy rozpiąłem łączenie, pogmerałem kablami na dole, odpalam samochód - wiatrak działa. Zobaczymy co będzie dzisiaj rano.

Zatem może faktycznie to jest kwestia połączeń. Raczej stawiałbym na te dwa kabelki (bodajże czarny i czerwony) idące od modułu, do samego wirnika.

p.s. rano odpalił bez problemu, ale jadąc cały czas czekałem na to, kiedy przestanie działać (nie przestał)... :)

PPiotrek
14-03-2014, 08:11
Szanowni Forumowicze,

odgrzewam temat... Zobiło się cieplej i z klimą znowu słabo - jako taki chłód pojawia się dopiero przy położeniu LO.
Wiatrak działa, czynnik uzupełniany w sierpniu 2013, zatem co jest przyczyną? Nieszczelnośc na przewodach?

tombalt
14-03-2014, 08:22
Czy aby napewno uważasz, że klimatyzacja nie działa? Smax nie ma ani dobrego ogrzewania ani chłodzenia. Może różnica temperatur między autem a powietrzem jest niewielka i jest to Twoje subiektywne odczucie?

skrobnięte na ONE X

slaweek
14-03-2014, 11:35
Sprawdź kolego czy sprężarka ruszyła bo mimo wszystko wydaje mi się, że może być za niska temp. i sprężarka w ogóle nie rusza.

slaweek
29-03-2014, 14:32
Witam. Cieplej się zrobiło i postanowiłem odpalić klimę. Włączam ON i zoonk sprężarka nie startuje. (elektrosprzęgło nie rusza). Podpiołem się KTSem i z diagnostyki wychodzi, że po wybraniu ON na panelu nie ma wymuszenia uruchomienia klimatyzacji. Czy problemem może być jakiś sterownik? W poprzednim roku walczyłęm z klimą i rok zakończyłem z działającą teraz znowu mam problem. Dodam, że wentylator rusza ale co za tym idzie po jakiejś 60s staje.

plusz730
31-03-2014, 08:06
Jak to po zimie bardzo prawdopodobne jest, że układ jest pusty. Należałoby sprawdzić czy jest ciśnienie w układzie.

slaweek
31-03-2014, 16:30
W ukladzie 590 g wiec jak fabryka kazala. Sprezarka nie rusza w ogole.

tombalt
31-03-2014, 18:46
A kiedy ją przed ostatnio uruchamiałeś? Może sprzeglo klimy nie działa

skrobnięte na ONE X

Jim
01-04-2014, 11:16
W ukladzie 590 g wiec jak fabryka kazala. Sprezarka nie rusza w ogole.

Nie wiem czy czytałeś cały wątek ale ja bym stawiał na wiązkę do przekaźnika lub samego obwodu sprężarki którym steruje. Przeczytaj moje posty w tym wątku (aż 3, szczególnie 2 pierwsze) może pomogą.

Pozdrawiam
Jim

slaweek
02-04-2014, 08:15
Koledzy forscan nie kłamie. Wywalił się presostat (czujnik ciśnienia na rurce wysokiego ciśnienia) Podmieniłem z mondeo kolegi i wyszło, że klima wystartowała. Teraz pytanie: czy różni się klima z wersji 1.8 2.0 2.2?

M@x
20-05-2014, 15:08
Witajcie.
Bardzo proszę o pomoc związaną z klimatyzacją. U mnie się nie załącza i podobno jest to wina przerwanego kabelka. Czy ktoś mógłby mi pomóc i podpowiedzieć, czy jest ktoś w Szczecinie bądź Koszalinie (okolicach) kogo moglibyście polecić? Czy może samemu się tym zająć i ktoś ma może zdjęcia o co kaman i gdzie szukać problemu? z góry dziękuję za rady.

Zoltyy
20-05-2014, 23:20
Widze, ze wiazka mocno felerna - u mnie w tym roku bylo to samo. Na szczescie gwarancja, wiec ASO zrobilo na koszt FoMoCo.

M@x
22-05-2014, 01:35
Widzę, że to częsta dolegliwość S-maxa, ale nikt się nie wypowie? Zamieściłem specjalnie nowy post w tym temacie aby ktoś mi pomógł i został przeniesiony tutaj. Sądzę jednak, że nie słusznie.

MAG
22-05-2014, 08:18
Zadaj pytanie w regionalnych grupy zachodnio-pomorskiej - moze tam ci bardziej podpowiedzą ...

wojto 2
27-05-2014, 19:45
witam mam problem z klimą, po włączeniu działa przez 2-3 minuty po czym się wyłącza, jak stoję na wprost samochodu lewy przewód jest zimny natomiast prawy gorący
19 tdi 130 km rok 2005 ,może ma lub miał taki problem i udzieli pomocy byłem już u trzech specjalistów i praktycznie nic się nie dowiedziałem

RafałB
28-05-2014, 08:54
Nie lepiej napisać takie pytanie w dziale Galaxy???

mounter
15-06-2014, 21:31
Witam. I mnie to dopadło.....sprężarka klimy się nie załącza. Może ktoś wrzuci zdjęcie gdzie szukać tych uszkodzonych przewodów, skąd dokąd one idą.Opisywane było ale na zdjęciu szybciej bym zakumał gdzie szukać :)

sowa180
17-06-2014, 18:59
Podbijam, dokąd idzie ten fioletowy kabelek od przekaźnika na wiatraku?

slaweek
21-06-2014, 16:11
Witam. I mnie to dopadło.....sprężarka klimy się nie załącza. Może ktoś wrzuci zdjęcie gdzie szukać tych uszkodzonych przewodów, skąd dokąd one idą.Opisywane było ale na zdjęciu szybciej bym zakumał gdzie szukać :)
Podepnij kompa i sprawdz czy aby napewno kabel. U mnie okazal sie byc wadliwy presostat.

sowa180
21-06-2014, 16:53
U mnie po podpieciu kompa pakazal sie blad p0691, wiec mysle, ze to fioletowy kabel albo modul wentylatora. Rozebralem dzis nadkole i sprawdzilem pierwsza wtyczke ale niestety dalej nie wiem, ktory to kabelek:/

Wysyłane z mojego SAMSUNG-SGH-I847 za pomocą Tapatalk 2

piotr197
17-07-2014, 16:20
Witam
Dokładam swoją relację na świeżo: S-Max 2009r 1,8 TDCI. Nie działa klima, nie kręci wiatrak na chłodnicy. Facet od klimy poleca mi elektryka. Ten najpierw sprawdza wiatrak na krótko czy kręci. Kręci! Potem miernik do do wtyki od wentylatora, a tam dziwne rzeczy: przy poruszaniu wiązki wartości zaczynają skakać... No i wszystko jasne :) U mnie fioletowy złośliwiec przerwał się przy rozgałęzieniu wiązek tuż pod obudową filtra (która została wcześniej zdemontowana - zapomniałem dodać). To rozgałęzienie było mocno ściśnięte taśmą i spory syf się z tego powodu tam nagromadził.
Elektryk dodał jeszcze, że niektórzy klienci po takiej przygodzie go proszą, żeby lepiej zabezpieczył wiązkę, a on na to, że to właśnie błąd, bo wtedy jak wejdzie woda, to nie ma gdzie odpływać, jeżeli jest za szczelnie.
Ale przynajmniej facet ogarniał temat i w mig wykonał zadanie.
I jeszcze jedno: cała sprawa odbyła się bez użycia komputera, czyli nawet nie wiem, czy był jakiś błąd na silniku, czy nie. Klima ruszyła od razu, więc nie było potrzeby.
Z pozdrowieniami dla forumowiczów i z podziękowaniem również, gdyż dzięki forum sam wiedziałem na czym stoję.
Naprawa wykonana dzisiaj, w niedzielę zaplanowany wyjazd na południe Europy ;)

PepecK
11-08-2014, 13:42
witam
dzięki Wam za powyższe opisy - u mnie fioletowy, później reset i znów chłodzi.

PPiotrek
03-09-2014, 08:36
Witam,

Panowie, u mnie od kilku dni znowu nie działa klima. A dokładnie nie kręci wiatrak. W zeszłym roku nie kręcił się kilka razy, ale potem problem zniknął i przez rok miałem spokój. Teraz znowu to samo.

No i właśnie, czy to jest sprawa wiatraka czy połączeń, a może samego modułu? Na kompie pokazuje błąd z opisem "wiatrak - brak zwarcia do masy" (coś w tym stylu).

Myślę, żeby:
1. zacząć od sprawdzenia czy jest prąd na wtyczce do wiatraka. Jesli tak, to wina wiatraka, jesli nie, to pewnie padło jakieś połączenie.
2. jeśli okaże się, że to wina wiatraka, to wymienię wiatrak albo sam moduł.

No właśnie, nr mojego wiatraka to 6G91-83607-M. Ale tych nr jest multum. Czy wystarczy pierwszy lepszy, czy szukać po VIN-ie samochodu?
A moze wymienić tylko sam moduł? Czy moduły tez mają zróżnicowaną numerację?
Pytam, bo w ASO krzyczą 1.800 zł za nowy wiatrak twierdząć, że modułów się nie wymienia oddzielnie, a na znanym portalu aukcyjnym to koszt 400-500 zł razem z modułem.

I jeszcze jedno: czy ktoś samodzielnie, w warunkach garażowych dokonywał podmiany wiatraka? Dużo jest przy tym roboty? Co trzeba zdemontować. Widziałem, ze on jest tylko wsunięty.

Z góry dziękuję za pomoc.

sowa180
10-10-2014, 11:53
U mnie winny byl fioletowy kabelek. Wymiana na nowy, reset i klima smiga az milo:) dzieki za opisy, bo bez tego nie poszloby tak gladko

PPiotrek
10-10-2014, 12:48
u mnie ostatecznie padło śmiglo - wiatrak. Moduł dobry, wiązki git, a śmigło nie. Ale juz temat opanowany. Wszystko działa jak należy.

Jesiun
23-11-2014, 21:02
Witam,
u mnie fioletowy kabelek przeżarty był na połączeniu wiązek pod filtrem powietrza. Testowanie z poziomu panelu klimy nie wykazywało żadnych błędów. Wentylator i sprężarka podpięta na krótko działały. Najprostszy test zrobił pewien magik - pociągnął (nic na chama oczywiście) fioletowy kabelek od strony wentylatora i stała się światłość g:D - trzymał się tylko na izolacji. Skasowanie błędu, naprawa kabelka (wstawka ok 20 cm) i życie stało się prostsze :lol:

tombalt
21-03-2015, 16:00
No i mnie dopadł problem niedziałającej klimatyzacji. W zeszłe wakacje mierzyłem temperaturę powietrza na wylocie z kanałów środkowych - wyszło 8C, dziś miałem 23C. Z klimatyzacją włączoną jeżdżę cały rok, bezpieczniki są sprawne.
Błędów nie ma - forscan na HS-Can i MS-Can. Ciśnienie w układzie 668 (forscan). Przy włączeniu klimatyzacji (nawi NX) wentylator na chłodnicy się nie włącza. Wentylator na krótko do akumulatora rusza. Wskazówka od temperatury silnika jest stabilna - około 90C. Jeśli wentylator nie rusza to czy nie powinna podnosić się temperatura oraz sama wskazówka? Co mogę jeszcze sam sprawdzić?
Czy błędy w układzie elektrycznym klimatyzacji można zdiagnozować na pomocą forscana?

sowa180
23-03-2015, 09:21
U mnie też nie załączało wentylatora, a mimo to temperatura nigdy nie przekroczyła 90C. Ale w forscanie miałem błąd napięcia w obwodzie wentylatora i to naprowadziło mnie na to, żeby sprawdzić ten magiczny kabelek. Może spróbuj sprawdzić ten fioletowy przewód. Jeśli to nie on, to przynajmniej jeden przypuszczalny powód będziesz miał z głowy:P

tombalt
23-03-2015, 10:23
jak sprawdziłeś ten błąd? standardowym odczytem w forscanie czy na jakiejś procedurze?
rozumiem, że muszę sprawdzić kabelek fioletowy między kostką przy wentylatorze (dochodzą trzy kable - dwa zasilające i fioletowy) a białą puszką jak zdemontuje nadkole na czarnej wtyczce? po której stronie jest ta puszka przed czy za kołem?
kolejna sprawa, to Ty miałeś błąd, ja w forscanie nie mam żadnych ...

sowa180
23-03-2015, 10:33
Standardowy odczyt w forscanie wywalał ten błąd. Puszka jest przed lewym kołem, trzeba zdjąć nadkole i tam jest dostęp. To jest właśnie dziwne, że nie wywala Ci żadnego błędu:/

tombalt
23-03-2015, 10:40
Może ktoś sprawdzić u siebie jaką ma wartość ciśnienia i jakie są wykresy na pidach jak włącza się klimę? nie pamiętam teraz ale są tam chyba 4 parametry, i przy włączaniu zmieniały się dwa stan z niskiego na wysoki i odwrotnie przy wyłączaniu. oczywiście najpierw zmieniał się jeden parametr potem drugi. To było chyba włączenie klimatyzacji przyciskiem i sprężarki?
Wczoraj zauważyłem, że jednak jak włączam klimę to jest lekkie wahnięcie wskazówki od obrotów (rosną przy włączeniu klimy) ale jest to u mnie bardzo subtelne (powiedzmy 0.25mm) i odgłos silnika lekko się zmienia na wyższy. Zastanawiam się czy nie zacząć od sprawdzenia ciśnienia w układzie. U mie było 669, a nie wiem jakie jest prawidłowe....

tombalt
08-04-2015, 13:16
klimatyzacja działa, powodem była spalona cewka

lukjar6
08-04-2015, 21:28
Witam.
Przeczytałem cały temat i u mnie wygląda problem podobnie ale mam pytanie.
Ustawiam ac na on , temperaturę na min, wiatrak max . Sprężarka załącza się i sobie chodzi cały czas, natomiast wiatrak nie drgnie( na krótko działa). Kabelka fioletowego jeszcze nie sprawdziłem bo czekam do weekendu. Moje pytanie brzmi czy wiatrak włącza się jednocześnie ze sprężarka czy dopiero po temperatura wzrośnie czyli po kilku sekundach?
Czytając temat myślę że mogę mieć popsuta sprezarke albo brak czynnika(mimo że po podpieciu manometra na LP pokazuje ok). Wnioskuję , że gdyby wiatrak miał problem a czynnik i sprężarka ok to powinno wyłączyć sprezarke po kilku sekundach jak u kolegi na początku tematu.
Pozdrawiam

Speedo
08-04-2015, 21:33
wiatrak jest sterowany włącznikiem ciśnieniowym, teraz jak nie ma takich upałów to nie włącza się od razu ze sprężarką tylko po jakimś czasie, jak ciśnienie w układzie wzrośnie trochę

jak sprężarka startuje to z czynnikiem wszystko w porządku, ze sprężarką też :)

lukjar6
08-04-2015, 21:40
Ok rozumiem tylko, że klima nie chłodzi ani trochę.
P.s. jestem w uk i jest troche cieplej niż w pl , dzis było 20 stopni.

tomekg000
18-04-2015, 17:27
Witam. I mnie dopadł brak klimy. Po lekturze na forum oraz dzięki temu postowi zaoszczędziłem kilka stówek. Po wizycie u elektronika diagnoza padła na moduł (używka 400-500 zł) do tego sam wjazd na warsztat (100 zł). Podziękowałem i powiedziałem że się zjawię za kilka dni. Dziś znalazłem ten fioletowy kabel, zrobiłem "przejście z obejściem", skasowałem błąd (30 zł) i klima ruszyła!!!
Dzięki Panowie.

koalakm
25-04-2015, 14:20
Czesc
Przeczytalem caly temat, jednak nie do konca jestem pewien czy np "fioletowy kabelek" jest u mnie przyczyna.

Dzis bylem u nabicia klimy - byla pusta - dodano 600 gram odczynnika i 7ml oleju.
Co ciekawe, przed uzupelnieniem po wlaczeniu AC=ON sprezarka startowala... no ale lecmy dalej.
Po napelnieniu wlaczam AC=ON, nawiew max - i jupii lepi zimne powietrze - no radosc trwala z 3 min bo przestalo, wylaczanie, wlaczanie nic nie dawalo - sprezarka nie ruszala...
Pan polecil wizyte u elektryka.
Odjechalem i po 2 km wlaczylem AC=ON - jupii dziala znowu i tak cala droge dzialala, super chlodne powietrze itp. Jednak jadac mialem wrazenie jakby sprezarka sie wlaczala i potem na chwile wylaczala i tak w kolko.
DOjechalem do domu otwieram maske i obserwuje (ustawienia: Temp=LO, AC=ON, nawiew = max) = sprezarka i wentylator chodza ladnie i co jakis czas sprezarka staje na okolo 5s a potem sie zalacza + zalacza wentylator - powiem szczerze ze jest to troche denerwujace bo jadac odczuwa sie te "wlaczenia" (pisk paska i obciazenie silnika).
Rozumiem ze to nie jest normalny objaw? AC=ON powinien trzymac sprezarke wlaczana caly czas prawda? Nie mam pojecia dlaczego sie wlacza i na chilke wylacza i tak w kolko.
Prosze o porady, mam plan sprawdzic (wymienic) ten fioletowy kabelek aczkolwiek nie do konca jestem pewien czy to moze byc to.
Bede wdzieczny za Wasze opinie.

pozdrowienia

tombalt
25-04-2015, 19:24
Kabelek będzie ok, ja bym sprawdził czujnik ciśnienia....

koalakm
27-04-2015, 09:18
Dziekuje za odpowiedz tombalt - musze w takim razie znalezc jakis dobry serwis klimy w okolicach Poznania.

Sluchajcie jak to jest z iloscia odczynnika w naszych S-Max? Po otwarciu maski jest ladna naklejka na ktorej jest napisane:
Klima przod = 590
Klima przod i tyl = 840

Rozumiem ze klimatronic 2 strefowy to 590?
Sa wersje S-max gdzie maja klime dodatkowo na tyl?

tombalt
27-04-2015, 09:40
w s-max jest chyba tylko dwustrefowa i ilość czynnika 585-615g. Jak byłem na nabijaniu to dostałem 605. Po trzech latach ubyło jedynie 115g, co mechanik uznał za świetny wynik.
ps, może być jeszcze uszkodzone sprzęgiełko klimy. Zobacz czy się nie nagrzewa pasek mikronapędu...

koalakm
27-04-2015, 10:23
hmm pasek mikronapędu? mozesz cos wiecej napisac?

tombalt
27-04-2015, 10:26
pasek od klimy/alternatora/pompy wody... ten co widać. Ktoś na forum miał przypadek, że miał zatarte? łożysko klimy. Objawy były chyba podobne jak u Ciebie. Ktoś też pisął, że ten pasek wielorowkowy tak się grzał od sprężarki że zaczynał się rozpadać.

GregorMUN
27-04-2015, 10:28
w s-max jest chyba tylko dwustrefowa i ilość czynnika 585-615g. Jak byłem na nabijaniu to dostałem 605. Po trzech latach ubyło jedynie 115g, co mechanik uznał za świetny wynik.
ps, może być jeszcze uszkodzone sprzęgiełko klimy. Zobacz czy się nie nagrzewa pasek mikronapędu...
Nabijalem w zeszłym tygodniu, firma specjalizuje się wyłącznie w klimatyzacjach. Mechanik stwierdził, że jest jednostrefowa. Było za mało czynnika. Mimo to po nabiciu nadal szału nie ma, palców nie mrozi, powiedziałbym, że słabo chłodzi wciąż.
Powrót jest zimny, sprężarka się włącza, ale wieje chłodne, nie zimne.

koalakm
27-04-2015, 10:31
pasek od klimy/alternatora/pompy wody... ten co widać. Ktoś na forum miał przypadek, że miał zatarte? łożysko klimy. Objawy były chyba podobne jak u Ciebie. Ktoś też pisął, że ten pasek wielorowkowy tak się grzał od sprężarki że zaczynał się rozpadać.
dzieki

hmm jak u mnie dziala to nie moge powiedziec aby slabo chlodzila, wieje
naprawde mocno zimne powietrze...

tombalt
27-04-2015, 11:14
Mechanik stwierdził, że jest jednostrefowa
może były takie wersje, większość jest dwustefowa

wieje chłodne, nie zimne
Cóż, jak mówi klasyk, "taki mamy klimat". S-max nie powala ani nagrzewaniem ani chłodzeniem. Ja mam na wylocie kratek od 8 do 10 stopni

GregorMUN
27-04-2015, 13:57
może były takie wersje, większość jest dwustefowa

W takim razie jak rozpoznać ile strefowa wersje mam?
Bo skoro większość jest jak mówisz dwustrefowa, chyba że 1.6EB ma jedno.

Cóż, jak mówi klasyk, "taki mamy klimat". S-max nie powala ani nagrzewaniem ani chłodzeniem. Ja mam na wylocie kratek od 8 do 10 stopni

Ano nie powala jak widać faktycznie, zobaczymy co będzie latem, bo teraz 17-20 stopni jedynie.

tombalt
27-04-2015, 14:05
a jaki masz panel do sterowania klimatyzacją? Nie możesz lewej i prawej strony regulować w pewnym zakresie niezależnie?....
latem? latem klima chodzi na max, z przodu jest ok, im dalej tym większe piekiełko.... można jednak wytrzymać, jak się powietrze dobrze wymiesza

GregorMUN
27-04-2015, 14:55
a jaki masz panel do sterowania klimatyzacją? Nie możesz lewej i prawej strony regulować w pewnym zakresie niezależnie?....
latem? latem klima chodzi na max, z przodu jest ok, im dalej tym większe piekiełko.... można jednak wytrzymać, jak się powietrze dobrze wymiesza
Mogę regulować oddzielnie obie strony.

tombalt
27-04-2015, 14:57
No to masz dwustrefową, niezależna regulacja temp (w pewnym zakresie) dla kierownika i pasożyta oddzielnie.

GregorMUN
27-04-2015, 15:46
No to masz dwustrefową, niezależna regulacja temp (w pewnym zakresie) dla kierownika i pasożyta oddzielnie.
Czyli ile czynnika powinno byc nabite ? moze wciaz jest za malo ? O ile dobrze pamietam to dostalem 580g.

koalakm
28-04-2015, 11:17

tombalt pisal...

CARISMA
28-04-2015, 20:41
Cóż, jak mówi klasyk, "taki mamy klimat". S-max nie powala ani nagrzewaniem ani chłodzeniem. Ja mam na wylocie kratek od 8 do 10 stopni[/QUOTE]

lepszego wyniku nie osiągniesz ......

kleryk
28-04-2015, 21:11
Sam ostatnio pojechałem nabić bo myślałem że coś mało będzie a tu zonk, z klimy odzyskano około 570g więc ok. Nabite od nowa i trzeba się przestawić na słabsze chłodzenie w porównaniu do poprzedniego dupowozu.

Ale trzeba to obrócić na dobrą stronę zbytnie chłodzenie w lecie nie jest zdrowe :-)

koalakm
29-04-2015, 08:19
sadze ze to wynika z wielkosci auta chyba, bo jezeli chodzi o temperature schlodzonego powietrza to jest moim zdaniem bardzo zimne, no ale wypowiedziec sie dokladnie bede mogl dopiero w upaly...

tomekg000
05-04-2016, 19:16
Witam. Odgrzewając trochę temat nt nie działającej klimy potwierdzam fioletowy kabelek przy module wentylatora. Mechanik od klimy (u którego ok. pół roku temu robiłem jej serwis) chciał już się zabierać za chłodnicę, bo jak stwierdził są "słabej jakości". Jednak go uprzedziłem: podłączyłem ww kabelek z fioletowym kabelkiem w mniejszej czarnej kostce przy lewym nadkolu i ku mojej uciesze wentylator ruszył, tym samym z kratek poszło zimne powietrze. Myślę, że parę stówek zaoszczędziłem. Dodam jeszcze, że nie miałem żadnego błędu w klimatroniku jak i w silniku.

jack155
07-04-2016, 16:48
Witam serdecznie. Panowie. Mam problem z klimatyzacją w swoim esiu. Mianowicie . Nie działa jak w większości :-) ale diabeł tkwi w szczegółach. Wszystko sprawdziłem przekaźniki moduł wentylatora kable z kompa do wentylatora i Przekaźnika sprzęgła sprężarki. Moduł zamieniłem z mondeo jest identyczny. Brak mi już sił. Co dalej. Po auto teście panel klimatronika wyświetla błąd 0535 nie wiem co to takiego. Może ktoś pomóc. Może jeszcze presostat?? Gdzie go znaleźć??

Mario_Mario
07-04-2016, 17:23
Ten błąd dotyczy "Usterka w obwodzie czujnika temperatury parownika"

jack155
08-04-2016, 07:26
No to juz cos wiem. A gdzie znajdę ten czujnik?? Jak go sprawdzić?? Może to on jest winny całego zajścia.

fliperek
06-05-2016, 10:11
jack155 mam ten sam problem w swoim s-max nie dziala klima wogole nie zalacza wentylatora a jak podpielem pod kompa to mam blad p05353 to samo co u Ciebie czy udalo Ci sie rozwiazac ten problem? co to moze byc?

did3
06-05-2016, 13:39
W zeszłym roku miałem problem z klimą, przestała chłodzić, nie działał wentylator. Problemem okazał się silnik od wentylatora, ze starości stanął. Wymieniłem wentylator na nowy (używany) i jak ręką odjął.

fliperek
20-05-2016, 23:52
Udało mi się uprać z awaria klimy wiec opisze jak to było w moim przypadku,po pierwsze pojechałem nabić gaz, nie ruszyła, podpięcie do kompa, był bład P0535 oraz p0691, po wykasowaniu startowala na 5 sekund klima i sie wyłączała, błąd powracał, wentylator nie startował, podłączony na krótko wentylator uruchamiał się, padło na przekaznik przy wentylatorze, zamowiłem nowy montuje nie działa, okazał się fioletowy kabalek, dołączam dokumentacje zdjęciową może komuś się przyda, u mnie był całkowicie urwany.

lolek3
29-05-2016, 13:23
U mnie w s-max 2.0 tdci 140km 2007 również padła klima. Po wyeliminowaniu fioletowego kabelka, modułu wentylatora został mi do sprawdzenia silnik wiatraka. I faktycznie. Rozebrałem go i szczotek praktycznie nie ma. Podpięty na krótko do akumulatora czasem kręci a czasem nie. I teraz prośba o pomoc. Czy można kupić nowy silnik? Albo czy ktoś wie gdzie w lubelskim znajdę fachowca elektryka, który mi zregeneruje ten silnik?

spraktor
29-05-2016, 20:39
u mnie było to samo

gregor75
29-05-2016, 21:41
Czy można kupić nowy silnik?

Po co Ci nowy silnik , skoro tylko szczotki do wymiany ? Ogarnie Ci to praktycznie każdy mechanik .

lolek3
30-05-2016, 07:03
Po co Ci nowy silnik , skoro tylko szczotki do wymiany ? Ogarnie Ci to praktycznie każdy mechanik .

Zapytałem, bo jeden mechanik, gdy zobaczył jak wyglądają te szczotki, to powiedział, że on się nie będzie w to babrał.
Ale spoko. Znalazłem używkę z rzekomo niewielkim przebiegiem.
Zapytałem też dealera forda w Lublinie o cenę nówki, to mi zaproponowali 1611,30 brutto za wentylator chłodnicy, jakby to kogoś interesowało.

did3
30-05-2016, 07:39
taaa ceny wentylatora w ASO zabijają, nie mówiąc o wymianie łożyska przedniego które występuje razem z piastą, też podobna cena :)

wachel7
01-07-2016, 06:44
Wczoraj wymieniałem szczotki wentylatora wiec opisze co i jak :

Najpierw diagnoza urzywamy mulimetru mierzymy opór jeżeli mamy ponad 50 Ohm to złom u mnie nawet pokazywało 2.3 MOhm. Po wymianie powinno pokazywać 0,8-1 Ohm.

Demontarz - wywalamy osłony pod silnikiem odkrecamy belkę podtrzymującą chłodnice od góry wypinamy wszystkie węże od wentylatora (całego plastiku do którego dokręcony jest wentylator) od dołu wyciągamy cały wentylator.
Po rozebraniu zciskamy zabezpieczenia obudowy silnika i wyciągamy pokrywę zaraz podnią jest zespół 4-ch szczotek czyścimy wszystko a zwłaszcza komutator tak to wyglada:
https://zapodaj.net/130835f22b2a4.jpg.html
odcinamy stare szczotki lutujemy nowe składamy wszystko do kupy i ma działać.

WYMIARY SZCZOTEK 7x8x14-17mm x4szt.

ford s-max2006
22-07-2016, 18:32
Mnie również dopadło to samo co kolegów. I tu przydał się opis kolegi fliperek. Dokładnie w tym samym miejscu, dokładnie ta sama awaria, dokładnie te same objawy. Dzięki.

goralski
04-08-2016, 05:48
mam pytanie - padło sterowanie wentylatora chłodnicy (i klimy), na krótko działa (prawdopodobnie moduł lub słynny fioletowy kabelek). Orientuje się ktoś może, czy w Galaxy mk3 (od 2006r., 2,0 tdci 130km ) sterownik jest w tym samym miejscu co w S-maxie? (lewe nadkole)
Wiem że to nie ten dział, ale tutaj opisane jest większość przypadków.

elbarto
27-08-2016, 07:38
cześć.
w pierwotnym poscie pytałem o lokalizacje presostatu w s-maxie. jeśli ktoś wie proszę o info, bo przy szybkich oględzinach znalazłem tylko czujnik na przewodzie pod podszybiem.

problem jaki mam wygląda tak:
- klima włącza się i wyłącza nie regularnie i bez widocznej przyczyny.
- wentylator startuje _zawsze_, przy wyłączonej klimatyzacji, na zimnym silniku. kilka sekund po uruchomieniu silnika.

jako że nie mogłem się brudzić, to posiedziałem tylko z laptopem:
- brak błędów w module klimy i silnika,
- czujnik wysokiego ciśnienia wyłączony
- jest widoczne żądanie uruchomienia klimatyzacji,
- nie zawsze mimo to włącza sięsprzęgło sprężarki,

oczywiście jak się włączy to działa, ale co ciekawe gdy prze gazuję do maksymalnych obrotów, sprzęgło sprężarki się wyłącza, i nie chce się uruchomić ponownie (żądanie włączenia widoczne) gaszę auto, zapalam, sprzęgło startuje.

rozwiązanie problemu chcę rozpocząć od sprawdzenia dlaczego wentylator pracuje _zawsze_. temperatura płynu chłodniczego i głowicy jest identyczna, rośnie prawidłowo, czasem chwilowo jest różnica 1 stopień, co raczej logiczne. oczywiście na zimno, temperatury też są zimne :)

ktoś wie, ma pomysł, co jeszcze (jakie parametry) mogą uruchomić wentylator? jakieś inne temperatury, inne wskazania?

jakiś przekaźnik zawieszony? (który?), uszkodzony modół sterowania wentylatorem, a może jednak kabelek do modułu wentylatora jakoś raz styka a raz nie i stąd takie szaleństwa? wstępnie go sprawdziłem ale....

może ktoś konkretnie coś podpowie, jakie moduły, parametry, przekaźniki, ewentualnie wtyczki i wiązki sprawdzić?

nie znam s-maxa, więc ewentualne lokalizacje mile widziane. np jakiejś problematycznej wtyczki którą trzeba sprawdzić, wyczyścić itp?

wip
28-08-2016, 20:20
mam podobny problem, jak przestaje pracować klima to nie włącza się sprzęgło kompresora, ale pracuje wentylator. Możesz sprawdzić przekaźnik R3 w skrzynce bezpiecznikowej w komorze silnika. U mnie wydaje się dobry, typuję przewód zasilający sprzęgło kompresora, choć jak sprawdziłem napięcie na wtyczce to było ok. Któryś z kolegów też miał ten przypadek i napięcie spadało dopiero pod obciążeniem bo kabelek był tylko na jednym druciku.
Nie wiem jak dostać się do kabli pod skrzynką bezpiecznikową aby przedzwonić kable lub zastąpić ten który podejrzewam.

elbarto
29-08-2016, 10:29
cześć
sprawdzę przekaźnik i dam ci znać co z nim.
chcę jeszcze sprawdzić / podmienić modół sterowania wentylatorem.

przewody od sterowania sprzęgłem myślę że można stosunkowo łatwo sprawdzić nawet na szybko dorabiając je i weryfikując czy coś się zmieni. [robiąc takiego by-passa', ale czy to by dawało taki efekt?
niby dlaczego by sprzęgło nie miało zacząć pracować ponownie za jakiś czas... skoro po zgaszeniu zaczyna.

nie wiem.

może coś mi się uda w tej sprawie zrobić.

czy ktoś może sprawdzić czy sprężarka po depnięciu w gaz na postoju [trzeba prze gazować "do odcięcia" się wyłącza i włącza ponownie?

wszelkie sugestie mile widziane.

A co do presostatu? ktoś wskaże jego miejsce? znalazłem czujnik na przewodzie cieńkim na podszybiu - 3-pin. to chyba nie to.

wip
06-09-2016, 14:29
Mam pytanie do Forumowiczów. Potrzebuję w Poznaniu serwis klimatyzacji lub doby serwis Forda (tylko proszę nie pisać o Bemo).
Nie udało mi się naprawić samemu klimy. Wg mnie padnięte jest sprzęgło kompresora. Na wtyczce mam napięcie (fakt, mierzę nie podłączone - może spada pod obciążeniem?), a kompresor nie kręci.
Jestem przez cztery dni w Poznaniu i auto zamiast stać pod hotelem, może w serwisie na naprawie.
Będę wdzięczny o jakieś informacje.

cedzyk74
15-09-2016, 15:51
Mam do wymiany sprężarkę , w oferowanych do sprzedaży używek jest ten sam numer oprócz dwóch ostatnich liter czy to ma jakieś znaczenie

vanhelsing
16-11-2016, 17:39
Witam, mam następujący problem w moim s-maxie z klimatyzacją:
Dmuchawa działa poprawnie, lecz nie włącza się sprężarka przez co nie działa klimatyzacja sama w sobie ( nawiew jest ) Samochód został kupiony w Norwegii, gdzie poprzedniej właścicielce powiedziano, że sprężarka jest sprawna, bo mogą wymusić jej pracę, ( ? ) ale klimatyzacja nie załącza się sama z siebie. Także na opcji AC ON dalej leci zwykły nawiew. Czynnik ok. Zrobiłem check z OBD oraz test klimatyzacji - zero błędów. Czy ktoś ma jakiś pomysł co to może być i od czego zacząć?

eclipse
16-11-2016, 20:01
A przy jakiej temperaturze zewnętrznej próbowałeś uruchomić klimę? bo przy ok. 4 st.C to się już nie uruchomi schładzanie , musi być trochę cieplej .

vanhelsing
16-11-2016, 20:34
Przy około 8-10 C. Poprzednia właścicielka mówi, że od 2012 roku porzuciła ten temat i jeździła tylko na nawiewie bez klimatyzacji. Więc pierwsze co muszę to nabić czynnik, ale ciekawi mnie czy ktoś miał podobny problem - Sprężarka się nie włącza, choć w serwisie powiedzieli, że jest sprawna - więc coś ze sterowaniem?

Speedo
18-11-2016, 07:40
no ale w tym obszernym na 19 stron temacie kilku jak nie kilkunastu użytkowników opisywało uszkodzenie fioletowego kabla od wentylatora, powodujące usterkę klimatyzacji, poczytałeś? sprawdziłeś to?

luk55
03-01-2017, 18:32
tez miałem problemy z klimą. Okazały się zużyte szczotki w wentylatorze.

Tomii2512
04-01-2017, 16:59
Z kolei u mnie były przewody poprzerywane.

wip
04-01-2017, 22:39
Sprężarka się nie włącza, choć w serwisie powiedzieli, że jest sprawna - więc coś ze sterowaniem?
Ha, miałem taki problem. Raz klima działała, raz nie. Po kilku sprawdzeniach kabli doszedłem do wniosku, że to padnięta cewka sprzęgła sprężarki. Po wymontowaniu przez kolegów w serwisie VW (tak tak :) ) zawiozłem do naprawy. I gość na drugi dzień dzwoni, że jest do odbioru i nic nie robili bo jest sprawna. No to z powrotem do serwisu aby wkładali do auta. Ale koledzy mówią, że sprawdzali cewkę sprzęgła zaraz po wyjęciu z auta i była uszkodzona. Więc znów z powrotem do gościa od naprawy cewek i sprężarek, aby jednak wymieniał cewkę. I okazało się, że od tej pory klima działa cały czas ok.

spraktor
04-04-2017, 08:30
wczoraj zabrałem sie za swoją klimę, szczelna, napełniona, a niechce chodzić. Brak syg. masy na styku włączającym przekaźnik kompresora. Żadnych błędów w kompie. Rozebrałem tą cholerną wiązkę i winny był upalony kabel od w/w styku. wstawiłem nowy od wtyczki do kompa do skrzynki bezpieczników, bo już raz go lutowałem, i upalił się znowu, więc niebede ryzykował

fliperek
11-04-2017, 21:29
te kable w tym fordzie to porażka, w tamtym roku naprawiałęm fioletowy kabelek a w tym roku powtórka z rozrywki tylko przy samej kostce od wentylatora, przelamany kabel

spraktor
12-04-2017, 08:11
to też juz robiłem, ale jeżeli juz niebedzie sie nic działo, to i tak jest dobrze, miałem poprzednio alhambre mk2 i tam to dopiero poraszka była z instalacją

spraktor
04-05-2017, 21:02
słuchajcie, P0645, kable są ok, pospradzane przed chwilą, właśnie wróciłem z gaażu, ciagle ten błąd wyskakuje, klima staje po chwili działania, a przez tą chwile smiga dobrze, co może być, niemam juz pomysłów

gregor75
06-05-2017, 16:39
sprawdź czy wentylator pracuje

spraktor
06-05-2017, 20:57
Pracuje na srednich i wysokuch obrotach. Na srednich jak wlaczone AC i na szybkich chodził wczoraj jak wypalił filtr

spraktor
11-05-2017, 19:07
słuchajta kawału jak dałem dupy. Doszedłem dziś dlaczego klima niechodziła, tzn chodziła do 20sek po odpaleniu i podczas wypalania dpf-u. Otóż, w wiązce do kompa ida ****....a 2(dwa) przewody biało-pomarańczowe, identyczne, i walneły oba w tym samym miejscu, omyłkowo polutowałem odwrotnie, a drugi kabel jest od grzania świec, wiec już wiecie czemu chodziła krótko po odpaleniu i wczasie wypalania, ja pitole nie do uwierzenia.

szynszyl
12-05-2017, 10:03
spractor Brawo TY :)

MalyJack
21-05-2017, 10:24
wczoraj zabrałem sie za swoją klimę, szczelna, napełniona, a niechce chodzić. Brak syg. masy na styku włączającym przekaźnik kompresora. Żadnych błędów w kompie. Rozebrałem tą cholerną wiązkę i winny był upalony kabel od w/w styku. wstawiłem nowy od wtyczki do kompa do skrzynki bezpieczników, bo już raz go lutowałem, i upalił się znowu, więc niebede ryzykował

Spraktor, a jak wyciągnąłeś ze skrzynki bezpieczników ten szary moduł na którym jest przekaźnik R3? U mnie też nie ma na przekazniku napięcia, a chciałbym prześwietlić wiązkę. Widzę tam dwa zatrzaski po bokach, ale po ich zwolnieniu, nie bardzo chce się to wysunąć do góry by zajrzeć od spodu.

U mnie historia podobna, ale od początku.
Klima przestał działać. Więc pomyślałem, brak czynnika. Wizyta u gościa, który mi co roku robi przegląd. Rzucił okiem, wentylator nie działa, kompresor nie załącza. Na jego oko, elektryka szwankuje i trzeba szukac speca bo on sie na tym nie zna. Czynnika nie uzupełnił, bo wszystko z ciśnieniem ok.
Wypiąłem wentylator, podłączyłem napiecie - kręci. Poczytałem forum. Dotarłem do fioletowego przewodu. Sprawdziłem miernikiem - jest przejście. Hmm. Po włączeniu klimy nie rusza sprzegielko. Napięcie, (po zworze na R3) jest na wtycze idącej do cewki, a nie chce załapać sprzęgło. Myślę, cewka. Chciałem podać napięcie bezpośrednio do niej, ale gniazdo jest tak ustawione, że bez zapasowej wtyczki ni huhu. Spojrzałem z góry na kompresor... chyba nie dam rady go sam wyjąć, bez specjalisty. Pojechałem do kolejnego klimdoctora. Zdałem relacje. Posprawdzal ciśnienia. Jest ok. Posprawdzał bezpieczniki, ok.Pewnie cewka... Ale bez rozszczelnienia układu nie da rady dobrać się do niej. Koło pasowe trzeba ściągaczem traktować, a tam miejsca nie ma. Proponuje, 200 za wyjęcie kompresora, 120 za obsługę i wymianę czynnika, 100 za osuszszacz + 120 cewka. Ale jak mi zaczął oposiadać, że najprawdopodobniej trzeba przy tym ściągać zderzak przedni, to mi się zapaliła czerwona lampka w głowie.
Wróciłem do domu. Po włączeniu klimy na full, wentylator nie działa, sprzeglo sprężarki nie lapie. Zobaczę jednak sam ta cewkę. Po wyjęciu R3 i zworce styków dalej nie slychac zalaczenia sprzegielka. Ściągnąłem prawe kolo, plastikowe nadkole, osłony silnika. Zdjąłem pasek (dorobiłem przy tym kluczyk z dwoma wystający zębami do odciagniecia rolki napinacza), odkręciłem trzy śruby mocujące kompresor, zabezpieczając go przy tym taśmą od góry by mi nie spadł na ryja. Odchyliłem go i szczypcami kątowymi do rozwierania zdjąłem piersię zegera, koło pasowe wyciągnąłem bez ściągacza. Następnie szczypcami prostymi do rozwierania zdjałem pierścień od cewki. Lekkie pukniecie i miałem ją w rękach. Na stole, ku zdziwieniu po podaniu napięcia działa! Fuck! No to poskladalem wszystko do kupy. Okazało się, że we wtycze podwijala się silikonowa uszczelka i powodowała, że był klik przy zapinanie wtyczki, ale nie przechodziło napięcie do cewki. Teraz po zworce na R3 słychać jak załącza sprzeglo. Czyli nie cewka. Przekaźnik sprawdzałem, jest ok. Nie ma natomiast napięcia na nim. Stąd podejrzenie o przerwanie przewodu.Jak wymatowac ten modul ze skrzynki bezpieczników by zajrzeć do niego pod kątem przewodów?

MalyJack
21-05-2017, 11:51
A tu fotorelacja...

spraktor
21-05-2017, 20:20
Tam jest jeszcze śruba na klucz 10mm i dopiero wtedy wysuniesz do góry. Pamietaj przewod bialy z pomarańczowym paskiem i pamiętaj są 2

camel1313
22-05-2017, 18:35
Witam mama również problem z klimą. Mianowicie przy dodawaniu gazu rozłącza się kompresor po czym załącza się znowu. Jak jadę ze stała prędkością to działa cały czas.
Na postoju także działa jak dzika. Dzisiaj przy mocniejszym depnięciu usłyszałem dziwne syczenie dobiegające zza schowka pasażera.
Po zatrzymaniu zajrzałem pod maskę i zauważyłem że aktywna żaluzja na chłodnicy jest zamknięta mimo odpalonego silnika i pełnego nagrzania. Czy ta żaluzja ma coś wspólnego z klimą.
Może ktoś już miał taki przypadek, dodam że klima nabita i sprawdzona w kwietniu.

dr_hans
22-05-2017, 22:03
Co do klimy w S-MAX to musze sie podzielic refleksja: tak H...J klimy to nie mialem w zadnym poprzednim aucie - mam na mysli wydajnosc...
XXXX XXXXX dla inzynierow FORDa sie nalezy.

Pilnujemy się ze słownictwem
wojtekn

bukox
23-05-2017, 10:15
U mnie wymiana filtra kabinowego znacząca poprawiła wydajność. Chyba powinno się go wymieniać częściej niż w innych autach. Szkoda tylko, że tyle z tym roboty.

elbarto
23-05-2017, 11:08
czy ktoś z was czyścił z zewnątrz chłodnice? jeśli tak, jaką metodą? macie jakiś dobry patent?
ciśnienie np na myjni bezdotykowej chyba zbyt wysokie, szkoda uszkodzić chłodnicę. chociaż kiedyś widziałem jak goście w dobrym warsztacie myli myjką ciśnieniową, ale mogli mieć regulację ciśnienia.
do węża z kranówą nie mam za bardzo dostępu
a 5 litrowy opryskiwacz raczej się nie nada. mam za to np kompresor i pistolet do przedmuchiwania, oraz np ropownicę.

jakieś pomysły?

MalyJack
25-05-2017, 09:54
Dzieki Spraktorowi dostałem się do wiązki, znalazłem ten przewód właściwy (jeden z dwóch białych z pomarańczowym paskiem). Niestety czasu mi zabrakło na dalsze czynności w tym dniu. Miałem dokończyć na drugi dzień, ale błyszczące fajnackie BMW malolata wymusiło pierwszeństwo i wjechało mi w bok. Kurtyny strzeliły, nic nikomu się nie stało. Esik - raczej szkoda całkowita.
:(
Foty dla potomnych...

spraktor
25-05-2017, 14:58
uuuuu, to niefajnie :(

dr_hans
25-05-2017, 21:06
Witam,

podepne sie pod temat bo chyba mam problem z klapa lub silniczniem klapy.

Objawy: nawiewy parapetu - lewa strona jest OK, natomiast prawa strona wieje znacznie cielejsze powietrze niz ustawione - nawet na LO jest okolo 24 stopnie.

Klima jest w miare OK - daje 13 stopni wg forscana.
Nie ma bledow od climatronika - test/kalibracje wykonalem system nie znalazl usterek.

W forscanie widac ze klapki pracuja i niby jest OK.

Podejrzewam prawa klape mieszania powietrza...

Co myslicie?
Dobry trop? Prosze o sugestie i rady.
Ktos ma pojecie ktory to silnik i klapa?

Zalaczam screen z FORSCANA - klimatronik ustawiony na LO i nawiew na twarz.

https://s25.postimg.org/o5kxa4sy7/lo_na_2_stronach_klima_on.jpg

mik2mik
27-05-2017, 23:12
Witam,
Czy możecie mi polecić kogoś kumatego od klimy i elektryki w okolicach Trójmiasta? Kogoś kto nie zedrze ze minie kasy, a będzie umiał sprawdzić szczotki w wentylatorze i ewentualnie je wymienić. Będę kilka dni nad morzem i chciałbym naprawić w tym czasie klimę w moim S-Maxie.

dalmata1985
28-05-2017, 11:15
U mnie wentylator załącza się od razu po odpaleniu, nawet na zimnym silniku. To chyba nie do końca dobrze? Ale eliminuje chyba fioletowy kabelek, skoro went działa, czy się mylę? Jeśli tak to czy ten sterownik pod nadkolem jest w każdej wersji silnikowej, bo w 2,5 jakoś tego nie widzę.
Diagnostyka na panelu nie pokazuje błędów. Poprzedni błąd sprawdzony kompem wskazywał na czujnik ciśnienia (presostat) - wymieniłem go, lecz dalej nie pomogło. Jakie rady polecicie?

kosikura77
28-05-2017, 15:21
Witam Tez mam problem z klimatyzacja w moim fordku mondeo 1,8 benz rok 2002 sprawdzilem bezpieczniki i dodałem że obok akumulatora tam gdzie są bezpieczniki nie ma takiego żółtego 60,0A w opisie bezpieczników nr8, czy bez tego klima powinna dzialac

kosikura77
28-05-2017, 16:24
Witam Tez mam problem z klimatyzacja w moim fordku mondeo 1,8 benz rok 2002 sprawdzilem bezpieczniki i dodałem że obok akumulatora tam gdzie są bezpieczniki nie ma takiego żółtego 60,0A w opisie bezpieczników nr8, czy bez tego klima powinna dzialac

elbarto
04-06-2017, 19:58
czy ktoś może potwierdzić lub zaprzeczyć że czujnik ci śnienia montowany pod podszybiem jest montowany na zaworku / wentylu co oznacz że można go wypiąć na nabitym układzie?
s-max, mondeo mk4 galaxy mk3?

tedi_k
04-06-2017, 22:37
czy ktoś może potwierdzić ...

Potwierdzam. Można wymienić czujnik ciśnienia bez utraty czynnika w układzie klimatyzacji.

elbarto
05-06-2017, 08:40
tedi, czy miałeś istotne problemy z jego odkręceniem?
bo widzę że ciężko go tam złapać, chyba jakąś żabą najlepiej czy czymś podobnym?

tedi_k
05-06-2017, 12:15
Wymieniał mi kolega Grzegorz w Ford Sławek.
W moim Grand C-maxie jest jeszcze gorsze dojście - robił to od dołu, na podnośniku, po demontażu rury pomiędzy turbiną a IC. Używał standardowego krótkiego klucza płaskiego - na czujniku ciśnienia jest stosowna "nakrętka" do odkręcania/przykręcania.

elbarto
06-06-2017, 19:10
Witam.

Konkretny opis dla potomnych, co by zaoszczędzili czasu i nie marnowali go tak jak ja. Będzie długo. :)

Objawy:
- Klimatyzacja przestawała działać w różnych momentach. Raz działała przez godzinę, potem w ogóle sprężarka nie startowała przez kilka dni. Wydaje się, że problem był większy podczas temperatury > 21-22 st.
- wentylator chłodnicy startował zaraz po uruchomieniu silnika. Klimatyzacja oczywiście wyłączona, sprężarka wyłączona, temperatury nawet bardzo niskie. Po chwili wentylator się wyłączał, ale nie zawsze.
- włączenie klimatyzacji skutkowało włączeniem wentylatora na wysokie obroty, nawet, gdy sprężarka nie startowała. Wentylator nie wyłączał się albo wcale albo robił to bardzo rzadko po wyłączeniu klimatyzacji.
- pojawił się dosłownie kilka razy błąd:
Kod: P1463 - Czujnik ciśnienia A/C - niedostateczna zmiana ciśnienia
Uwaga! Ten błąd pojawiał się u mnie sporadycznie! Długi czas mimo nie działania klimatyzacji go nie było. Więc myślałem, że to jest związane np. z moim grzebaniem przy instalacji elektrycznej.
- odczyty ciśnienia forscanem nie wskazywały nic niepokojącego, to znaczy wszystko było niby w normie.

Działania:
- Sprawdziłem przewody opisane na forum: sterujące wentylatorami, sprężarką, przekaźnikiem Klimy.
- wyczyściłem chłodnice namaczając brud opryskiwaczem ciśnieniowym dość mocno, przedmuc***ąc sprężonym powietrzem i przedmuc***ąc wraz z wodą pistoletem do ropowania. warto nawet jak wszystko działa bo wypada sporo syfu.
- Jako człowiek mający do czynienia z różną elektroniką i techniką postanowiłem postukać w czujnik ciśnienia, który mi się mimo wszystko nie podobał. Przy kilkunastu odczytach forscanem zauważyłem jednak, że chwilami coś się działo dziwnego, jednak żadnej powtarzalności. Na logikę wnioskowałem też, że ta nadmiarowa praca wentylatora musi być powiązana z układem Klimy.
Wiadomo, jak coś Wiedziała, i nie wiadomo, dlaczego to trzeba stuknąć 
I odziwo po stuknięciu kilkukrotnym, wyłączeniu silnika i ponownym uruchomieniu wszystko działało….. Przez jakiś czas poczym trzeba było znowu stuknąć • - stukałem rękojeścią multitoola).

Czujnik zamówiłem tu:

https: //ford.sklep.pl/product-pol-19244-czujnik-cisnienia-ukl-klimatyzacji-Ford-6F93-19D594-AA.html

Firmy termotec.
Wygląda jak oryginał, budowa, plastik, okucie metalowe, oglądałem na szybko, ale nie różnił się niczym przy błyskawicznych oględzinach od oryginału.

Montaż bezproblemowy. Trzeba mieć jedynie krótki klucz płaski. W instalacji tak jak koledzy pisali jest zawór, więc czynnik nie ucieka.

Wszystko się zmieniło. Wentylator nie włącza się sam bez powodu, startuje wraz z Klimą, ale nie na pełnych obrotach, Klima działa, wentylator po wyłączeniu Klimy chodzi na minimalne obroty a z czasem może i się wyłączy – niemiałem czasu czekać.

Dziękuję za pomoc i mam nadzieje że i ja pomogłem.

endriu1974
12-06-2017, 19:37
U mnie padł sterownik przy wentylatorze.

dr_hans
01-07-2017, 19:50
I mnie dopadla usterka klimy... niby dziala ale nie chlodzi...

Podsumowanie:
- wiatrak na chlodnicy sie zalacza razem z klima na ON
- slychac 'cykniecie' sprzegla klimatyzacji - wizualnie widze ze jest zalaczona sprezarka
- przeczyscilem styki czujnika klimy pomiedzy silnikiem a podszybiem - na wszelki wypadek postukalem tez w niego.

Wentylator sie zalacza to chyba nie fioletowy kabelek, i nie przekaznik bo zamienilem z tym od klaksonu i jest to samo.

Zalaczam screen z FORSCANA
https://s25.postimg.org/p3v6puopb/klima.jpg

Prose o rady i sugestie szanownych kolegow.

Ciekawe wg mnie jest to ze jest ACCLT_ALW - NIE... nie pozwala zalaczyc klimy a sprzeglo sprezarki zalaczone? Ki diabel? Czy ma to znaczenie?

mro
02-07-2017, 14:25
A czynnika jest odpowiednia ilość? Nie syczy ci coś w kabinie jak włączasz klime jakby zza radia?

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

dr_hans
02-07-2017, 22:32
A czynnika jest odpowiednia ilość? Nie syczy ci coś w kabinie jak włączasz klime jakby zza radia?

Miesiac temu klima byla serwisowana: odessano 630g i 9ml oleju - dodano 595g czynnika i 0ml (zero) oleju.

Jakos ze 2 tygodnie temu byl dzwiek jakby rezonans/pisk/wycie jak chodzila klima ale byl tylko slyszalny w kabinie - ale teraz jest cicho.

slawek-kali
03-07-2017, 06:06
cisnienia nie masz !! masz gdzies nieszczelnosc.

dr_hans
03-07-2017, 08:46
cisnienia nie masz !! masz gdzies nieszczelnosc.

Moge to jakos sprawdzic 'domowym sposobem' bez manometrow?

Dziwi mnie to ze elektromagnes zalacza kompresor - kiedys mialem w innym aucie ze jak nie bylo czynnika to nie zalczal? Czy ten typ tak ma?

slawek-kali
03-07-2017, 08:48
jeszcze zalacza... no juz sprawdziles przeciez w forscan.. cisnienie AC masz 280 pare tak..
strasznie malo...

dr_hans
03-07-2017, 09:06
jeszcze zalacza... no juz sprawdziles przeciez w forscan.. cisnienie AC masz 280 pare tak..
strasznie malo...

Wielkie dzieki za info.
A jaka powinna wartosc cisnienia?

slawek-kali
03-07-2017, 09:36
700kPA na wolnych mniej wiecej..

dr_hans
03-07-2017, 10:46
700kPA na wolnych mniej wiecej..

Dziekuje za info.
Pojade do klimiarza zeby sprawdzil zaworki HP/LP (i moze wymienil uszczelki w zaworkach bo przed serwisem klimy bylo dobrze) i zapodal kontrast na wszelki wypadek.

Forsmax
04-07-2017, 20:57
U mnie po wypięciu górnej wtyczki od sterownika wentylatora, tej z trzema pinami, czarny czerwony i fioletowy, po zmierzeniu napięcia jest tak; miedzy czerwonym i czarnym +12,87V miedzy czarnym i fioletowym 0 do +10V. Klima się nie załącza, wentylator nie działa. Jak podłączam wentylator "na krótko" kręci, lecz wolno i długo się rozkręca wydając przy tym odgłosy stukania. Po wykasowaniu błędu; P0691 - Niska wartość sygnału w obwodzie sterującym wentylatorem 1, klima załącza się na chwilę po czym staje i nic. wentylator stoi jak widły w gnoju. Brakuje mi już pomysłów. Czy muszę zdjąć nadkole i dostać się do drugiego końca fioletowego kabelka skoro przy sterowniku wentylatora pojawia mi się napięcie od 0 do +10V???

jaceks
04-07-2017, 21:12
na pewno ilość czynnika się zgadza? skoro odessano 630 (a troche ubyło przez życie) a nabito 595 to troche mało.
Mnie w tym roku odessano 660 a nabito 850g

slawek-kali
04-07-2017, 21:42
850? klima 3 strefowa?

michas111
08-07-2017, 12:46
koledzy jest problem tego typu, odpalam auto i wlaczam klime; chodzi... podczas jazdy wylaczy sie i po kombinacji AC ON / OFF/ON nie odpala wogole, dopiero zgasze silnik i odpale znow załączy sie i dziala, czasem odpale silnik wlacze klime i chodzi cały czas nie wylacza sie sama a czasem sie wyłacza, standardowe wadliwe kable pomaranczowo biały i fioletowo biały wykluczam bo ostatnio je wymieniałem, jest mozliwosc ze przekaznik sie przegrzewa i wyłącza klime lub jakis bład czujnika wywala i wyłacza? nawet jak klima sie wyłaczy wiatrak wciaz pracuje

eclipse
08-07-2017, 16:00
Tu jest tabela z 2016 roku .
Klimatyzacja - czynniki chłodnicze i olej sprężarkowy
http://www.werther.pl/download/Klima-dane060201.htm

dr_hans
12-07-2017, 08:40
Dziekuje za info.
Pojade do klimiarza zeby sprawdzil zaworki HP/LP (i moze wymienil uszczelki w zaworkach bo przed serwisem klimy bylo dobrze) i zapodal kontrast na wszelki wypadek.

UPDATE

Klimiarz niby stwierdzil ze zaworki sa OK i nabil klime z kontrastem (odzyskal z ukladu: 115g R134a, a nabil: 615g R134a, 1ml kontrastu, 10ml oleju) - powiedzial ze mam jezdzic az klima przestanie chlodzic i wrocic na diagnostyke wycieku (ale bedzie chcial auto na caly dzien zeby szukac wycieku bo jest niby bardzo maly wyciek - jego maszyna nie stwierdzila nieszczelnosci przy nabijaniu klimy - ech... 'Angielska dokladnosc')

dr_hans
14-07-2017, 20:16
UPDATE

Profilaktycznie zapodalem STP SUPERSEAL (http://www.halfords.com/motoring/engine-oils-fluids/air-con/superseal-air-conditioning-leak-sealant-mrl-3).
Zobaczymy czy poradzi na ta mala nieszczelnosc.

hamertbu
20-07-2017, 06:17
Zapięta na krótko klima w gnieździe przekaźnika startuje i przewody klimy robią się zimne.
Witam
jak "zapiąć" na krótko to cudo coby sprawdzić czy ruszy?
rozumiem że w gnieździe przekaźnika R3 trzeba zawrzeć jakieś piny tylko które?

dr_hans
21-07-2017, 20:49
Witam
jak "zapiąć" na krótko to cudo coby sprawdzić czy ruszy?
rozumiem że w gnieździe przekaźnika R3 trzeba zawrzeć jakieś piny tylko które?

Jak nie wiesz jakie - to bezpieczniej jest wyjac przekaznik - zdjac ta obudowe - wsadzic z powrotem na miejsce i patykiem/plastikiem nacisnac na zworke przekaznika.
Nic nie popsujesz ta metoda przez przypadek - a jak sie nie znasz to mozesz sobie duzo kosztow narobic.

hamertbu
22-07-2017, 10:58
Dzięki. Wszystko się udało tylko jedna rzecz mi nie wyszła a mianowicie po odpaliłem auto i z nawiewów poleciał przyjemny chłodek i.... podszedł sąsiad zapytać co tam znowu grzebę przy aucie i mnie zagadał a silnik chodził, sprężarka pracowała i wywaliło mi czynnik... teraz dodatkowy koszt mnie czeka. mam nadzieję że nic oprócz tego się nie zadziało...

mro
22-07-2017, 19:15
Co to znaczy wywalilo czynnik? Chmura Ci poszła i wywialo czynnik? Widziałeś skąd? Czynnika bez powodu nie wywialo. Albo generalnie masz nieszczelności albo bardzo uroslo ciśnienie w układzie. U mnie wywalilo 2 x jak się porządnie zabrałem za temat i okazało się że chłodnica zawalona syfem. Po wyczyszczeniu chłodnicy spokój

hamertbu
23-07-2017, 07:59
Tak chmura dymu

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

mro
23-07-2017, 15:47
A jak spiales na krótko to wentylator działał? U mnie jak pisałem, przegrywał się układ przez zasmiecona chłodnice

hamertbu
23-07-2017, 16:01
Nie sprawdzałem wentylatora. Chłodnice wymieniłem miesiąc temu. Oprócz tego pojawił mi się błąd od świec więc pewnie wiązka dalej się sypie. Sławny fioletowy kafelek robiłem w zeszłym roku.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

robitak
23-07-2017, 21:12
Witam,
klimatzyacja wogóle nie działa. Po naciśnięciu przycisku klimy nie ma żadnej reakcji, tak jakby coś się nie załączało.

Z forscana:
AC_high - No,
ACP_press_kPa - 778.

Pytanko - jest OK według programu - wartośc ciśnienia? AC_high - no - to znaczy, że ciśnienie nie jest za duże?
Nie ma żadnych błędów z Forscana.

Poproszę o pomoc.
Pozdrawiam
Rober

dr_hans
24-07-2017, 08:26
Witam,
klimatzyacja wogóle nie działa. Po naciśnięciu przycisku klimy nie ma żadnej reakcji, tak jakby coś się nie załączało.

Z forscana:
AC_high - No,
ACP_press_kPa - 778.

Pytanko - jest OK według programu - wartośc ciśnienia? AC_high - no - to znaczy, że ciśnienie nie jest za duże?
Nie ma żadnych błędów z Forscana.

Poproszę o pomoc.
Pozdrawiam
Rober

Cisnienie masz OK, AC_high na 99% to jest parametr przekroczenia cisnienia i wtedy sprezarka jest odlaczana az cisnienie opadnie zeby nie uszkodzic ukladu.
U Ciebie to bym sprawdzil czy przekaznik zalacza sprzeglo kompresora (zalacz go manualnie: klima na ON w aucie i nacisnij na zworke przekaznika jakims plastikiem), jak
zalacza to sprawdz fioletowy kabel - a jak nie zalacza to sprawdz wtyczke/sprzeglo/elektromagnes kompresora.

robitak
28-07-2017, 15:11
Witam,
byłem u mechanika, ilość czynnika OK. Wyszło, że sprzęgiełko się nie załączało (prad na wtyczkę dochodzil). Sprzęgiełko zrobione, klima się włącza, ale mechanik mówi że jest zbyt duże ciśnienie w ukłądzie!

Jakieś pomysły? Skąd sprężarka wie że ma być odłączona? Czyżby czujnik ciśnienia zaniżał wartość i komputer nie odłącza sprężarki? Czy czujnik AC_hight rozłącza?
Pozdr
Robert

dr_hans
28-07-2017, 15:22
Wlacz klime niech pochodzi kilka minut na LO i obserwuj FORSCANem cisnienia i nam je napisz.

I zmierz jaka jest temp powietrza w nawiewach jak jest na LO.

robitak
28-07-2017, 15:29
Sytuacja wygląda tak, że jutro rano odbieram samochód i podczas odbioru bym chciał zasugerować mechanikowi (w sumie to znajomy) co ma zrobić.

Teoretycznie ciśnienie powinno rosnąć do jakiejś wartości i sprzęgiełko powinno zostać rozłączone. Ciśnienie w Forscanie powinno być takie same jak u mechanika na manometrze po stronie niskiej czy wysokiej (wiem, że są dwa manometry, natomiast Forscan pokazuje jedno ciśnienie)?
Pozdr i dzięki za "pisanie".
Robert

P.S. Czy jest OK, że jednego dnia Forscan pokazuje ciśnienie 777 kPa, drugiego 555 kPa a trzeciego 780 kPa (a klima nie chodziła)?

dr_hans
28-07-2017, 15:37
P.S. Czy jest OK, że jednego dnia Forscan pokazuje ciśnienie 777 kPa, drugiego 555 kPa a trzeciego 780 kPa (a klima nie chodziła)?

Cisnienie w ukladzie wylaczonym jest zalezane tez od temperatury otoczenia im cieplej tym wieksze.

Sprawdz styki na czujniku cisnienia - czy sa czyste itp.

robitak
29-07-2017, 09:39
Witam,
odebrałem samochód. Po wciśnięciu guzika od klimy klima się włącza, wentylator pracuje. Na manometrze niskiego ciśnienia ciśnienie wzrasta do 7 barów i dalej chce rosnąć. Na manometrze wysokiego ciśnienia ciśnienie trochę rośnie, a potem już nie (nie pamiętam wartości).

Co może być przyczyną?

- za dużo czynnika,
- za dużo oleju,
- dysza rozprężna do wymiany.

Pozdr
Robert

dr_hans
29-07-2017, 13:49
Na manometrze wysokiego ciśnienia ciśnienie trochę rośnie, a potem już nie (nie pamiętam wartości).

Czyli rosnie do pewnego momentu - czyli tak to powinno dzialac...

Czy klima chlodzi?

Jak masz watpliwosci czy jest OK to podaj konkretne wartosci cisnien, na forum sa bardziej obeznani ode mnie w klimach, np. Slawek i on na pewno cos doradzi...

robitak
29-07-2017, 14:00
Klima chłodzi, ale problemem jest to że ciśnienie po stronie niskiej jest zbyt wysokie i nie można uruchamiać klimy bo rozsadzi układ.
Pozdr

Roksanes Żukowski
03-08-2017, 20:45
Witam
Dziś wymieniłem tzn dałem nowy przewód ten fioletowy, starego nie wyciołem tylko przy kostce oraz przy wentylatorze zlutowałem nowy i stary. Klima dalej nie działa a wcześniej na kompie pokazywało że właśnie na tym przewodzie jest problem. Czy muszę wykasować błędy żeby klima zadziałała?
Jakby co posiadam foty ale nie potrafię tu dodać jak ktoś chętny to wyśle na maila

mro
03-08-2017, 22:14
Tak, pięknie musisz wykasowac.mialem to samo i ruszyło po skasowaniu