Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Poprawa ogrzewania w 1.6 tdci prosty sposób
Mam banalnie prosty sposób na poprawę ogrzewania w silnikach 1.6tdci. koszt to około 50zł. należy weliminować przewód powrotny z termostatu do zbiorniczka wyrównawczego i zastapić oryginalnymi zaślepkami. Nr części podam później
maureliusz 06-07-2011, 12:38 No ale co chodzi? Gdzie? Dlaczego? Napisz coś więcej? Przecież w MKII jest ciepło w środku. Chodzi o grzanie się silnika czy jak?
Mam banalnie prosty sposób na poprawę ogrzewania w silnikach 1.6tdci. koszt to około 50zł. należy weliminować przewód powrotny z termostatu do zbiorniczka wyrównawczego i zastapić oryginalnymi zaślepkami. Nr części podam później
Weź pod uwagę ze rozgrzewający się płyn zwiększa swoją objętość,stąd rola zbiornika płynu jako naczynia wyrównawczego.Jak w C.O
Jak zamkniesz obieg to gdzieś coś musi strzelić.
mkaminski100 06-07-2011, 13:09 To jest krociec odpowietrzajacy i puszczajacy nadmiar cisnienia plynu z pompy do zbiornika wyrownawczego.
Pojezdzij i napisz za rok czy dalej wszystko pracuje jak powinno bo zamykajac go podnosisz cisnienie... no chyba, ze masz zamiar caly rok jezdzic na ogrzewaniu w pelni otwartym :)
Sposób ten podejrzełem w nanjowszym focusie. Ford wyeliminował przewód odpowietrzający przez co na krótkim obiegu nie jest bezsensownie podgrzewany płyn w zbiorniczku wyrównawczym.W zimie szybciej będzie się nagrzewał przy ujemnych temperaturach.Zaślepiając ten przewód nie zamyka się obieg! Płyn krąży pomiędzy tylko silnikiem i nagrzewnicą omijając zbiorniczek dopiero po otwarciu termostatu dołancza się chłodnica i zbiorniczek wyrównawczy.Ciśnienie w układzie jest takie samo jak przed zaślepieniem. Po moich testach zauważyłem szybsze nagrzewanie przy temp.zew 15C po przejechaniu około 700m wskazówka jest poza 60c. Teraz trzeba poczekać do zimy to zobaczymy.
mkaminski100 07-07-2011, 08:27 Sprawdziles czy nie ma innego rozwiazania pozwalajacego na odprowadzenie cisnienia z malego obiegu kiedy nagrzewnica jest zamknieta? Bo to jest zadanie tego przewodu (+ odpowietrzanie ukladu)
Cały układ jest taki sam oprócz tych zaślepek na zbiorniczku i termostacie. Nagrzewnica jest zawsze otwarta w tym modelu.
maureliusz 07-07-2011, 10:15 Wrzucaj foty i obaczymy!
Wedle życzenia dorzucam foty.
nabuchodonozor 07-07-2011, 17:13 a w TDDI zadziała??
ńie mam pojęcia jak jest w tddi. sorry
ford_user 07-07-2011, 23:17 Sposób ten podejrzełem w nanjowszym focusie. Ford wyeliminował przewód odpowietrzający przez co na krótkim obiegu nie jest bezsensownie podgrzewany płyn w zbiorniczku wyrównawczym.
W zasadzie to w wielu samochodach ciśnieniowy zbiornik wyrównawczy jest połączony tylko z chłodnicą, a nie dodatkowo jeszcze z termostatem i "małym" obiegiem. Ja juz dawno zastanawiałem się nad zliwidowaniem tego połączenia. Ryzyko jest tylko w przypadku, gdyby termostat się nie otworzył po przekroczeniu temperatury znamionowej. Ale wówczas wskazówka temperatury pójdzie ostro w górę, a nadmiar cisnienia i tak wywali płyn chłodniczy w pierwszej kolejności przez uszczelkę pomiędzy termostatem a kadłubem silnika.
a w benzynie też można tak zrobić?
niby szybko nagrzewa się, ale w przy krótkich jazdach typu 'do sklepu po bułki' lub do przedszkola (szczególnie w zimie) to byłaby korzyść
W benzynie 1.6 jest tylko jeden przewód odprowadzający do zbiorniczka więc się nie da tego zrobić.
nabuchodonozor 10-07-2011, 18:45 Mam banalnie prosty sposób na poprawę ogrzewania w silnikach 1.6tdci. koszt to około 50zł. należy weliminować przewód powrotny z termostatu do zbiorniczka wyrównawczego i zastapić oryginalnymi zaślepkami. Nr części podam później
czy nie prościej byłoby zacisnąć ten przewód i zobaczyć jakie będą efekty...:?:
Tez podpinam się pod temat tylko z silnikiem 1.8 TDCI czy tam mozna tak zadziałać ??
I raczej zacisne ten przewód nie będę go wycinał.
Zrobiłem to samo na początku zacisnąłem węża i zdało to egzamin. Próbójcie w innych silnikach i czekam na wasze efekty.
Wygląda interesująco.
A czy możesz podać numery części?
Z góry wielkie dzięki. :)
Zdjąłem waż ze zbiorniczka wyrównawczego i jest on w środku zaślepiony. Około trzech cm. od końca jest korek z około 1mm otworem. Wkręciłem w ten otwór blachowkręt, nałożyłem ponownie wąż na zbiornik wyrównawczy i będę obserwował skutki. Jeżeli wszystko będzie ok to pozostawię tak bez likwidacji węża. Jeżeli zwiększy się ciśnienie to powinno ujść przy obudowie termostatu bo ta opaska na wężu zbyt mocno go nie trzyma.
to nie apteka! zaślepienie otworu o rozmiarze 1mm ciężko będzie zauważyć jeśli chodzi tempo nagrzewania się silnika
jeśli on ma fabrycznie 1mm to można powiedzieć, że fabrycznie jest zaślepiony, no bo ile wody przeleje się przez niego podczas kilku minut nagrzewania się silnika? wg mnie, to pomijalnie mało
kstilger 16-11-2011, 00:10 Zimno się znów zrobiło to odgrzebię:)
Rzeczywiście po zaciśnięciu przewodu temperatura szybciej rośnie. Tylko to stasznie mało elegancka metoda:)
Czy ktoś zna numery tych zaślepek?
nabuchodonozor 16-11-2011, 16:34 Tylko to stasznie mało elegancka metoda
a kolega szanowny to jeździ z otwartą pokrywą silnika, że tak mu ta nieelegancja przeszkadza... :P ??? :)
danielsan51 16-11-2011, 17:34 mam poprostu zacisnac opaska ten wezyk i bedzie git?po co ucinac przewod?. tymperaturka szybciej bedzie wzrastac
kstilger 16-11-2011, 19:15 a kolega szanowny to jeździ z otwartą pokrywą silnika, że tak mu ta nieelegancja przeszkadza... :P ??? :)
To dotyczyło technicznej oceny zaciśnięcia wężyka a nie walorów estetycznych rozwiązania.
danielsan51 16-11-2011, 20:57 To dotyczyło technicznej oceny zaciśnięcia wężyka a nie walorów estetycznych rozwiązania.
normalnie zacisneles przewod opaska zaciskowa?dobry ten sposob?
SMUTNYINDYK 16-11-2011, 21:58 Kurcze! Ciekawa sprawa i łatwa do realizacji! Ale czy na pewno nic się nie rozwali-bo ja już swego czasu uczyniłem modyfikację[wypuszczenie odmy pod auto i ta zamarzła] co doprowadziło do padu turbiny. Nie chciałbym znowu dać tyłka!!!
kstilger 17-11-2011, 07:08 normalnie zacisneles przewod opaska zaciskowa?dobry ten sposob?
Tak, tylko myślę, że opaska na dłuższą metę to nie jest dobry sposób, można tak popsuć przewód i przez to stracić płyn. Dlatego chciałbym bardziej profesjonalnie to połączenie wyłączyć.
Witam Kolegów. Pytanie a jak sprawa się ma donośnie 1.8 tdci 115km? ktos próbował?
kawiecDIY 17-11-2011, 11:47 Wlasnie zamowilem te zaslepki w swoim ASO koszt kompletu to okolo 40zl brutto, gdyby kogos interesowalo to mam numery czesci 1698749 i 1690966.
W sobote bede mial je do odbioru i odrazu bedzie montaz wiec dam znac co i jak.
Pozdrawiam
Napi napisz -jestem bardzo ciekaw,zobacz jak teraż się nagrzewa (zmierz czas)przed i po zobaczymy czy warto
danielsan51 17-11-2011, 18:25 zgadzam sie daj znac ile trzeba przejachać km aby temp skoczyla ok 90
Temat bardzo fajny i ciekawy -mozna tak robic z kazdym silnikiem
Ale dopisze pewna uwage.
O ile w zimie mozna sie tym sposobem ratowac bo wiadomo jak dieselki grzeja to
na lato radzilbym taki zacisniety wezyk poluzowac.
Niechodzi o wcale o cisnienie bo cisnienie w ukladzie chlodzenia jest praktycznie jednakowe w calym ukladzie i ten wezyk nie zmniejsza cisnienia
ALE
ogranicza zapowietrzenie ukladu chlodzenia w silniku.
Po zaslepieniu tego wezyka jesli termostat jest szczelny to poziom plynu do momentu rozgrzania sie silnika moze w zbiorniczku sie podnosic wiecej niz normalnie.
Pewnie myslicie ze to malo istotne...owszem moze i malo ale
istnieje takie ryzyko ze np. w czasie duzego obciazenia silnika kiedy jedziemy nie-rozgrzanym samochodem a termostat jest jeszczezamkniety to w ukladzie chlodzenia powstajace pecherzyki powietrza ktore powstaja juz nawet przy 60'C!!! a nie tylko przy granicy 90-100'C zaczynaja sie zbierac w silniku. Jesli wszystko jest idealnie szczelne a my zgasimy samochod i niedojdzie do otwarcia termostatu i uwolnienia pecherzykow to te pecherzyki zostana juz na nastepny raz w silniku i objetosc chlodzenia silnika sie zmniejszy.
Ale co z tego ze objetosc poziomu plynu w silniku sie zmniejsza?
pewnie myslicie ze nic...
ALE
Jesli roznica bedzie spora i nagle obciazymy silnik to wewnetrzne elementy silnika beda nagrzewaly sie z rozną predkoscia i beda mialy rozne temp.
No i co z tego?.. a to z tego ze rozne temp. pracy np. pomiedzy glowica silnika i kadlubem silnika doprowadzaja do zwiekszonych naprezen pomiedzy glowica i kadlubem i moze np. powodowac szybsze zuzywanie sie uszczelki glowicy, lub moga powodowac wewnetrzne naprezenia ktore z koleji moga powodowac mikropekniecia.
ALE aby temu zaprzeczyc ktos powie-przecierz robi sie takie rozwiazania w innych silnikach
Tak ale kilka warunkow-glowica jest wykonana z aluminium ktore szybko przewodzi cieplo a termostat jest umieszczony bezposrednio w glowicy a nie plastikowej obudowie poza nią , dzieki czemu szybko reaguje na podnoszoną temp. w ukladzie chlodzenia.
Podsumowanie
Zaslepienie tych wezykow jest dobrym sposobem na rozwiazanie ale producent juz je zaslepia wstawiajac w nie takie tulejki -ktore ograniczają przeplyw plynu.
Problem w tym ze te tulejki maja jeszcze zbyt duza srednice i mogly by byc mniejsze tylko ze istnieje ryzyko ze taka tulejka zostanie zatkana przez smiecia.
Jesli wiec zaslepiamy te wezyki to warto zwrocic uwage na poziom plynu czy niebedzie sie zbyt wysoko podnosil w przypadku szczelnego termostatu chociarz takich jest malo ale jednak są.
A mozna by sie tez zastanowic nad mozliwoscia zmniejszenia oryginalnego otworu ale przed takim malym otworkiem zastosowac cos w rodzaju np. filtru paliwa od malucha aby zabezpieczyc sie przed ewentualnym calkowitym zatkaniem sie odpowietrznika.
kawiecDIY 18-11-2011, 11:07 Madrze piszesz, przy skladaniu zamowienia na te zaslepki wlasnie pytalem handlowca o zbierajace sie powietrze, a ze ten nic nie wiedzial poprosilem kierownika serwisu no i okazuje sie ze ta zaslepka ktora jest w termostacie ma odpowietrznik z zaworkiem bezpieczenstwa wiec cos tam niby odpowietrza, co pokazal mi otwierajac maske we foce i w sumie faktycznie na taki odpowietrznik to wyglada. Jak bede mial wszystko w reku to sprawdze jak to jest zbudowane bo sam jestem ciekaw.
Ja niestety zwezenia srednicy w wezyku odpowietrzajacym nie posiadam - sprawdzalem.
Pozdrawiam
Odpowietrznika to tam raczej nie ma jest coś na podobieństwo zaworu bezpieczeństwa(nadmiarowego).Pomysł Mjprzema z maksymalną zwerzką i np. filtrem ekstra tylko nie wiem jak filtr w takiej temperaturze
Matych sluszna uwaga co do temp. filtra..o tym nie pomyslalem...to musialoby sie sprawdzic.
kawiecDIY 18-11-2011, 16:34 Odpowietrznika to tam raczej nie ma jest coś na podobieństwo zaworu bezpieczeństwa(nadmiarowego).Pomysł Mjprzema z maksymalną zwerzką i np. filtrem ekstra tylko nie wiem jak filtr w takiej temperaturze
Serwis twierdzi ze jest tam odpowietrznik bo inaczej w systemie ciągle by się zbierało troszke powietrza właśnie w termostacie, jeśli na drogach jeździ tak wiele fok z tym ustrojstwem to musi działać.
No nic jutro sprawdze powietrzem jak tylko odbiorę te ustrojstwa.
danielsan51 18-11-2011, 18:28 a mozna by bylo na tym przewodzie zamontowac jakis zaworek i wtedy na zime by sie zamykalo a latem otwieralo,moze zle mysle -dajcie znac
Też myślałem o zaworku a z tym powietrzem to nie popadajmy w przesadę.
Też myślałem o zaworku a z tym powietrzem to nie popadajmy w przesadę.
Matych moim zdaniem ma racje nie popadajmy w przesadę. Ja jak zaslepiłem w styczniu to do tej pory jeżdżę i problemu nie widzę.
Adi napisz coś szybciej się grzeje w środku szybciej ciepło-warto się bawić?
Zainteresowany a nawet zafascynowany Waszym pomyslem dzisiaj sprawdzilem jak to wyglada w moim samochodzie, szczegolnie ze lubie jak jest gorąco....
...po dojechaniu do domu wskazowka prawie w polowie, termostat w 100% zamkniety-waz do chlodnicy zupelnie zimny, a zbiorniczek wyrownawczy 1,5L i owy wezyk gorący.
Nawet sam nie zdawalem sobie sprawy ze tam az tyle ciepla sie marnuje..a przecierz ten plyn co wraca ze zbiorniczka idzie jeszcze przez czesc chlodnicy-co jest glupota...wiec widze ze jednak bedzie warto sie pofatygowac z mala modyfikacją ukladu chlodzenia.
ALE UWAGA dla wszystkich.
Zatkanie calkowite tego wezyka to Jest naprawde GLUPOTA!!!
moze nawet z pozorow wydawac sie ze nic sie nie dzieje aczkolwiek konsekwencje tego moga byc bardzo powazne i niezauwazalne odrazu.
Na przykladzie silnika 1,8diesel tddi czy tdci
Odpowietrznik jest umieszczony o okolo 8cm powyzej termostatu a termostat jest umieszczony z dala od glowicy.
Zatkanie tego wezyka w100% spowoduje zapowietrzanie sie glowicy i moze doprowadzac do jej miejscoowego przegrzewania.
Te 8cm roznicy to praktycznie cala wysokosc glowicy.
Co z tego ze woda w kadlubie silnika bedzie miala 90'C jesli nie bedzie dotykala wszystkich scianek w ukladzie chlodzenia.
Na codzien moze to byc niezauwazalne ale np. podczas gwaltownego dluzszego obciazenia silnika silnik diesla potrzebuje oddac naprawde sporo ciepla-nie mniej jak silnik benzynowy- i wowczas brakujaca powierzchnia chlodzenia moze oraz brak mozliwosci odpowietrzenia bo odpowietrznik zatkany moze pociagnac za soba powazne konsekwencje.
Oczywiscie wszystko zalezy od konstrukcji ale z tego co widac na fotkach to tak samo w 1,6 odpowietrznik jest kilka cm wyzej od termostatu.
Zapewne koledze po takiej operacji podniosl sie poziom plynu w chlodnicy, co by znaczylo ze czesc plynu w silniku zostala zastapiona przez powietrze.
A oto co postanowilem zrobic u siebie...
w dysze-plasikowy dlawik z wezyka wkrecamy dorobionego wkreta wczesniej dopasowujemy otwor wiertlem do wkreta.
Dysza i wkret ma byc tak zrobiona aby w zadnym wypadku nigdy nie doprowadzila do calkowitego zatkania sie odpowierzenia. Dlatego moj wkret ktory moglby zatkac wejscie do zbiorniczka jest z jednej strony zeszlifowany.
na wolnych obrotach uruchamiamy silnik i poprzez wkrecanie i wykrecanie wkreta ustawiamy tak aby plyn non stop kropelka za kropelka kapal z wezyka.
Jest to bardzo wazne aby te kropelki w miare szybko kapaly poniewaz w przypadku silnego obciazenia silnika nawet na wolnych obrotach plyn z wezyka musi szybko wykapac aby nadchodzace powietrze moglo jeszcze szybciej zostac usuniete.
No i zalacznik ;)
Dlawik -dysza silnika 1,8L diesel + dorobiony wkret
Niestety zostaje kwestia doboru filtra dodatkowego..i mysle ze zamaist filtr od malucha lepsze bedzie dobranie jakiegos przezroczystego od np. jakiegos motorka o ile sie nie rozpusci od temp... ale tworzywo powinno wytrzymac okolo 120'C wiec mysle ze bedzie ok.
Bez filtra napewno tego niemozna zostawiac bo rownie dobrze mozna by to calkiem zatkac.
Za kilka dni zdam relacje z skótkow zdlawienia odpowierznika.
Dobranoc bo weekend mija ;)
kawiecDIY 19-11-2011, 10:41 No i odebralem te ustrojstwa :wink: zaslepka od strony zbiorniczka na coz zwykly zaslepiony kruciec, natomiast zaslepka do termostatu montowana jest na wcisk ( posiada o-ring oraz zatrzaski ), posiada tez odpowietrznik z tym ze niestety manualny no ale zawsze jest.
Nakretke odkreca sie pewnie podczas napelniania instalacji a kiedy ujdzie nim cale powietrze dokrecamy i to wszystko, jesli zbierze sie jakes powietrze ma ono zostac przepchane przez nagrzewnice do zbiorniczka ( tak samo jak orginal tylko od drugiej strony :027: )
Dzis przy temperaturze zewnatrz 2-3sC, pokonaniu 3,5km z predkoscia 50 do 70 km/h ( 2x swiatla ) z nawiewow zaczelo cos tam leciec, przy 4-ym km juz bylo czuc wyraznie ze zaczyna leciec cieplo, aha poczatkowo jazda odbywala sie przy zamknietej cyrkulacji powietrza ( okolo max 2km ).
Dobra uciekam zamontowac te zaslepki i jak tylko silnik ostygnie to prawdopodobnie wieczorem wybiore sie na wycieczke ta sama trasa wtedy dam znac czy sa jakies wyrazne roznice.
Montaz dokonany trwal nie wiecej niz 10 min, jesli ktos bedzie sie bral za te zaslepki to nalezy wpierw odkrecic korek zbiorniczka wyrownawczego bo jest tam troszke cisnienia i wywali przez termostat troche chlodziwa.
No to teraz jazda po zakupy, pozniej odstawiam autko na zimnie az ostygnie i bedzie test.
mjprzem nie sadze aby powietrze zatkało całą średnicę przewodu dochodzącego np do termostatu albo zapowietrzyło pół głowicy. Powietrze zawsze siedzi u góry i jest ściśliwe. A co jeszcze bym uwzględnił to burzliwe przepływy bo pompa wody nie kręci się cały czas ze stałą prędkością także płyn też przegoni powietrze jak się go gdzieś dużo nazbiera. Ja jak tylko będę miał możliwość to odetkam tą rurkę i odpalę silnik zobaczę czy się poziom płynu podniesie czy obniży (jako doświadczenie).
Lecz owszem rozważam opcję odpowietrzania bo po coś ta rurka tam jest.
Matych nie sprawdzałem tego jakoś dokładnie ale w 80% jestem przekonany że szybciej dmucha ciepełkiem z nawiewu. Oczywiście nie daje to jakiegoś szoku i power'a do ogrzewania ale zawsze coś.
Adiego odczucia co do tego kiedy w środku robi sę cieplejsą bardzo podobne do moich.idę zacisnąć tę rurkę i wieczorem też się wypowiem
kawiecDIY 19-11-2011, 21:50 No i pierwsze testy przeprowadzone, szkoda tylko ze temperatura na dworze lekko wzrosła obecnie wynisi 4sC.
Po przejechaniu 2-2,5km z nawiewow zaczelo leciec cieple powietrze ale nie cos tam bylo czuc tylko juz dosc ladnie ciepełko wedrowalo do kabiny :surprise:.
Jutro z rana wybiore sie na moja trase do pracy gdzie wiem doskonale w ktorym miejscu zaczyna wiac cieplem przy danej temperaturze na zewnatrz.
Pierwsze wrazenie moze i sa subiektywne ale chyba ten patent zdaje egzamin, teraz musze tylko czekac na conajmniej -2sC.
Na ta chwile mysle ze to bylo dobrze wydane niecale 40 zloty :wink:
...ja też zacisnąłem sobie wężyk...i tak pozostawię do końca zimy, pierwsze ciepełko jest wcześniej :D
maureliusz 20-11-2011, 12:54 Dokładnie zrobię jak Heko. Sezon zimowy z zaciskiem, a na wiosnę po staremu. Nikt mnie nie przekona, że się blok aluminiowy w dieslu na mrozie stopi:-D W lecie faktycznie bym pewnie nie ryzykował, ale wraz z wiosną upuszczę mu pęcherzyki z zimy:-)
Szkoda się bawić według mnie w dodatkowe cuda - szkoda czasu. Co do filtra to paliwa powinien dać radę. Z reguły wszystko w komorze silnika jest zrobione na min. 100 stopni. Trzeba sprawdzić materiał jeżeli to poliamid to wytrzyma 120C.
Panowie opisuję mój test: wczoraj pomiar wystudzonym (24 h bez jazdy) samochodem przy 3C dzisiaj przy 4C tak samo wystudzony (12 h bez jazdy) zaciśnięty wąż i wczoraj i dzisiaj ruszyłem od razu i wjechałem na nową trasę S8 którą mam 200 metrów od domu jazda z prędkością 100km/h tempomat.Z zaciśniętym przewodem silnik osiągnął maksymalną temperaturę(maksymalne wychylenie wskazówki na zestawie wskażników o 1.5 km wcześniej niz wczoraj.
Moje wnioski szkoda sobie du... zawracać zwłaszcza że nik ręki sobie nie da uciąć że w dalszej perspektywie nasza wspaniała innowacja nie spowoduje jakiś perturbacji,może w mk3 coś jeszcze pozmieniali np w termostacie oczym nie wiemy.Jak spadną temperatury to jeszcze raz powtórzę taki dokładny test.Na dzien dzisiejszy ja odpadam -nie warto.
...inaczej byś mówi wyjeżdżając co dziennie rano prosto w krakowskie korki, gdzie nie ma jak obciążyć silnika, dodatkowe 1.5...2 l. płynu które trzeba dodatkowo zagrzać...a w dodatku stygną w zbiorniczku, więc dla mnie odpowiednim testem jest odpalenie auta, pozostawienie na wolnych obrotach i oczekiwanie na ciepłe pow. z nawiewów...i właśnie taki test zaciśnięty wężyk przeszedł bardzo pozytywnie.
W sumie Heko masz rację więc następny test jutro(mamy dobrą stabilną pogodę rano ok zera) pomiar temperatury we wnętrzu,czujnik na wysokości głów jadących klimatronić tryb auto po nocy jutro wężyk drożny pojutrze zaciśnięty pomiat po 5,10 ,15 minutach
danielsan51 20-11-2011, 19:33 a u mnie test jutro godz.5rano:),zacisnelem wezyk metalowa opaska ,podlozylem jeszcze kawalek detki tak na wszelki wypadek zeby nic sie nie przetarlo i zobaczymy czy jest poprawa
No ja juz sprawdzilem wszystko wlacznie z trasa 400km wiec chyba moglem wszystko sprawdzic....
generalnie wrazenia...hmmm
a wiec moje spostrzezenia sa podobne co do matycha czyli mala roznica i tez bym powiedzial ze normalnie szkoda sobie OO zawracac. tylko ze zdac nalezy sobie sprawe ze im wiekszy mroz tym korzysci beda wieksze.
Roznice w temp. 1-3'C sa niewielkie..moze okolo 10-15%szybciej/wczesniej niz normalnie.
Powiem tak faktycznie mozna pomyslec ze to nieduzo daje ale jak sie popatrzycie na wezyk z zbiorniczka wyrownawczego ktory wraca do silnika przez kawalek chlodnicy to kazdy zrozumie ze przy -20'C to bedzie znacząca roznica bo ten kawalek chlodnicy bedzie duzo bardziej chlodzil im bedzie zimniej.
generalnie zrobilem u siebie tak jak pisalem wczesniej..i dodatkowo zastosowalem taki bardzo malutki i nawet ladny filterek z paliwa do jakiegos jednosladu.
Zanim zainstalowalem sprawdzilem co i jak
a wiec:
-cisnienie otwarcia korka....0,5Bara do 1 bara
-cisnienie testowe na filterku w temp. 20'C -4bary-wiecej sie balem bo filterek kosztowal cale 6zl ;)
Wiec stwierdzilem ze powinien wytrzymac temp.100'C i do1bara. No i dzisiaj ..wytrzymal.
Nie wiem czy opaska zaciśnie tak aby nie było przepływu mi zwykłym cybantem się nie udało i wziełem dwa płaskowniczki któte na końcach scisnełem w otworach śrubami i wężyk się pięknie spłaszczył.tak że nic nie leciało.
okrągłą opaską na 100% nie ściśniesz tak aby zablokować przepływ, ja użyłem warsztatowego zacisku do węży
Spokojnie...opaski sa mocna zacisniete za pogrubieniem na filterku a wezyki mam solidnie podwojnie dopasowane wiec niema mowy aby cos sie moglo stac. Gdyby mialo sie by stac to bym dzisiaj tutaj nie pisal z Wami ;) bo to wszystko zrobilem wczoraj a dzisiaj byla trasa. Ale przed wyjazdem troszke sie balem, nie balem sie opasek tylko czy pod wplywem temp. filterek nie pusci.
Aha aby ktos nie myslal ze to takie proste polaczenie-to na fotkach tego niewidac ale pomiedzy filterkiem a wezykiem gumowym jest jeszcze jeden wezyk-bardzo solidnie dopasowany do filterka na ktorego z wielkim trudem naciskalem pozostale wezyki-wiec tak naprawde wszystko sie trzyma samo a opaski sa jako dodatkowe zabezpieczenie poza pogrubieniami aby zablokowac dodatkowo nalozone wezyki.
...chodziło nam o danielsana, to on zacisnął opaską :)
aha..a ja sie tutaj poce... ;)
Jeśli przy dużych minusowych temp.odczuwalna różnica będzie większa to zamontuję na przewodzie zaworek i od 5c w górę(wiosna,lato,jesień)będę to otwierał.
...ja tylko dodam że manewr zaślepienia/zaciśnięcia wężyka niema za zadanie powodować szybszego nagrzewania się samego silnika, choć w pewnym stopniu także, a szybszemu zadziałaniu ogrzewania, aby było cieplej na początku i szyby szybciej odmarzały, a w tym przypadku czuć różnicę
kawiecDIY 21-11-2011, 05:25 No i dziś przy temp -3sC test przeprowadzony, przy jeździe z prędkością 60 do 70km/h po dokładnie 3,5km zaczęło coś się dziać w nawiewach a przy 4-ym kilometrze temperatura na silniku w trybie serwisowym doszła do 100C i ciepełko już wiało z nawiewów ( z naciskiem na wiało ;-) ).
Ostatnio przy podobnej temperaturze ciepło leciało dopiero około 2 km dalej co daje niezły wynik.
Mogę stwierdzić ze jestem zadowolony z modyfikacji i wydanych 33zl :surprise:
W Ti VCT jest tak firmowo.A temp osiąga po 5-6km./0 stC
Należ tylko pamiętać że zbyt szybki wzrost temperatury silnika niesie ze sobą pewne ryzyka.(wynikające z rozszerzalności materiałów)
kawiecDIY 21-11-2011, 10:27 W Ti VCT jest tak firmowo.A temp osiąga po 5-6km./0 stC
Tak tylko benzyna zawsze szybciej się nagrzewa i nie porównuj jej do diesla.
Należ tylko pamiętać że zbyt szybki wzrost temperatury silnika niesie ze sobą pewne ryzyka.(wynikające z rozszerzalności materiałów)
1.6TDCi jest cały z aluminium ;-)
..hehe, zbyt szybkie nagrzewanie się diesla...dobre g:DD
danielsan51 21-11-2011, 18:52 juz jestem po poprawce:)fakt ta opaska to byla kiszka,dzisiaj znalazlem cybant i rozplaszczylem go mlotkiem niczym schabowe:)teraz powinno byc git,a tak wogole MATYCH dorobilem wkoncu kluczyk(scyzoryk 450):P
Nietanio-ale co zrobić.Co do moich odczuć to nie mierzyłem dzisiaj temperatur ale starałem się skupić na odczuciach ciepła wewnątrz i rano z premedytacją pojechałem od razu prosto w korek,a nie na ekspresówkę i szczerze? staram się być obiektywny i jakoś tego nie czuję według mnie bez różnicy acha zwężki w przewodzie też nie mam.
maureliusz 21-11-2011, 19:53 Muszę też zrobić taki teścik:-), ale warunki powtarzalne muszą być.
Jeżeli to faktycznie działa, to obczajam jakiś prosty zworek i wrzucam. Na lato ON, na zimę OFF.
Tak szybki wzrost temperatury to chyba tylko kiedy wjedzie się autem do pieca hutniczego... :D
Ja również mam spore zastrzeżenia co do ogrzewania focusa w tej wersji silnikowej (tyle że nowsza wersja) - sprawdzę sobie ten patent!
maureliusz 21-11-2011, 20:07 Tak szybki wzrost temperatury to chyba tylko kiedy wjedzie się autem do pieca hutniczego... :D
Wzrost to pikuś, bo nawjażniejsza jest prędkość schładzania:-), wówczas możemy uzyskać martenzyt lub austenit :-)))...w zależności od prędkości.
ja kupiłem taki zaworek http://allegro.pl/kranik-paliwa-bashan-i1926935098.html
niedługo zamontuje i zobaczymy co z tego będzie
danielsan51 21-11-2011, 21:29 fajnie moze zdac egzamin:)
A ja 2 godziny szukałem w necie właściwego zaworu(żeby był metalowy-mały)
maureliusz 21-11-2011, 21:51 A średnice króćców? Będą OK? Bo jak coś to też kupuję.
ja kupiłem taki zaworek http://allegro.pl/kranik-paliwa-bashan-i1926935098.html
niedługo zamontuje i zobaczymy co z tego będzie
Fajny sposób.
Można też pomyśleć o takich zaworkach/szybkozłączkach do cieczy https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcQjDQ7l2lu-t_07pV7Ll87XoeBGOwD2yWDHyv5P01Y5H-bpvSQK, https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcQZwYzq1MP37d_qa3wNjyvL9hx9knrUT QuHYAa7yro6cVULs_r_tg lub https://encrypted-tbn0.google.com/images?q=tbn:ANd9GcRiW9fBV3ewJEXMsTM5ns1fPZ5xQiWGI Ojytpz9eDrVv9IwiTNC
jeden kolega z focusklubpolska zaproponował taki zaworek
http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=639561&postcount=92
Tak, pisałeś o tym wcześniej:D
Zamontowałeś już go? jaki efekt?
chodziło mi o to że to nie był mój pomysł :)
jeszcze nie
wieslaw75 23-11-2011, 10:02 jeden kolega z focusklubpolska zaproponował taki zaworek
http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=639561&postcount=92
faktycznie moja propozycja ciekawe czy zda egzamin
Paliwo ma mniej wiecej stałą temperaturę.Ciecz chłodząca się rozgrzewa i znacznie zwiększa objętość.
maureliusz 24-11-2011, 21:46 i co w związku z tym...??
wieslaw75 24-11-2011, 23:15 Paliwo ma mniej wiecej stałą temperaturę.Ciecz chłodząca się rozgrzewa i znacznie zwiększa objętość.
Zbiornik wyrównawczy płynu wytrzymuje a kranik by nie wytrzymał przecież tam nie ma jakiegoś wielkiego ciśnienia
Zobacz, co zastosował mjprzem
foto mjprzem
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=30712&d=1321818694
neon2909 25-11-2011, 16:46 Panowie ale sobie życie utrudniacie. Przecież to nie prom kosmiczny. Ja chcąc zrobić to szybko i skutecznie wcisnąłem plastikową skuwkę od długopisu z niewielkim otworkiem. Istotnie samochód szybciej się nagrzewa i nie ma strachu, że układ się zapowietrzy bo przez niewielki otworek odrobina płyny wycieka.
W zeszłym roku zamontowałem elektryczny przepływowy podgrzewacz pochodzący z renault. W korpusie są 3 świece żarowe ale ja podłączyłem 2 z obawy o alternator. Silnik po przejechaniu kilometra jest ciepły. Zrobię fotki i wstawię.
zastosowałem takie ustrojstwo : http://allegro.pl/podgrzewacz-plynu-chlodniczego-renault-dci-dti-i1904862036.html
neon2909 mam pytanie jak rozwiązałeś podłączenie elektryczne. Pod jaki bezpiecznik sie podłączyłes?Czy zastosowałeś jakąś czasówkę aby rozłączało po upływie jakiegoś zadanego czasu? Możesz podzielić się pomysłami?
neon tez to planowałem tylko nie wiedziałem w który wąż się wpiąć i czy do zasilania robiłeś jakiś układ on/off automatyczny czy na przełącznik ręczny ??
newpolish 25-11-2011, 21:17 tylko nie wiedziałem w który wąż się wpiąć
Przejedz 5-10km i podnies maske. Jeden wezyk bedzie cieply i bedzie juz ogrzewal zbiornik a drugi bedzie nadal zimny. Tym sposobem dowiedzialem sie ze u mnie to jest ten po prawej patrzac na silnik i ze wato to zatkac.
Mi nie chodzi o zatkanie przewodu bo to już dawno zrobiłem tylko domontowanie podgrzewacza. Chciałbym go zamontować na zasilaniu nagrzewnicy tylko nie wiem który to wąż górny czy dolny.
kawiecDIY 26-11-2011, 08:27 Ja u siebie mam strzalki na przewodach - zasilanie i powrot, teoretycznie powinienes tez je miec, zaraz uciekam wymieniac plyn chlodniczy, czyszczenie chlodniczki spalin od EGR i przewodu do kolektora ssacego przy okazji przeplukam caly system chlodniczy, dobrze ze dzis jest na plusie.
Jak bede grzebal przy foce to sprawdze te przewody.
Jeżeli są strzałki to super. Nie mam samochodu narazie pod ręką ale jeżli ty będziesz miał strzałki to ja też. Wtedy zamontuję coś takiego. Tylko jeszcze elektroniczny ukłąd on/off trzeba by zrobić żeby nie bawić się przełacznikiem bo to trochę prądu pobiera.
Lub wsadzić nagrzewnice elektryczną tylko nie wiem czy będzie miejsce na to.
Co będzie lepsze jak myślicie ??
newpolish 26-11-2011, 11:04 Lub wsadzić nagrzewnice elektryczną Na niektóre kraje była w standardzie z silnikami diesla. Jak nie ma, to miejsce zawsze jest w jednostce grzewczo-dmuchajacej (no to pudło gdzie jest parownik, nagrzewnica i dmuchawa). Co do zasady, dostęp do tego elementu jest od strony pasażera. Sam się ostatnio zastanawiałem czy mamm to i dziś sprawdzę to wyślę kilka fotek.
wieslaw75 26-11-2011, 11:20 Ciekawe gdzie się podpiąć po instalacje elektryczna samochodu jak taka nagrzewnica elektryczna pobiera 12V 1000wat to chyba 84ampery
Oczywiście chodzi o nagrzewnice prezentowaną na foto, która pochodzi z firmy PSA
newpolish 26-11-2011, 11:31 Ford, PSA, VW i tak wszystkie są od tych samych dostawców. Przydałby się schemat układu gdzie ta nagrzewnica elektryczna jest w standardzie.
wieslaw75 26-11-2011, 11:55 z tego, co można się dowiedzieć z Internetu to nagrzewnice elektryczne montowane są, jako pomocnicze
newpolish 26-11-2011, 12:40 No pewnie że pomocnicze a no bo jakie inne?
Tak czy inaczej, właśnie rozebrałem boczek i jestem wielce rozczarowany, że w mojej trend nie ma grzałki elektrycznej :mad: Na zdjęciach pokazałem gdzie jej szukać. Jednak znalazłem po dywanikiem przewody :D Sytuacja dokładnie taka sama jak z oświetleniem nóg (jak ktoś pamięta wątek z fokusem że oprawki i kable były a brakowało tylko samych żarówek). Ale żeby nie było tak różowo to podpiąłem miernik (kluczyki miałem wtedy w kieszeni) i pokazało mi….. 12,4V :shock: Po odpaleniu samochodu pokazało 14,3V :shock::shock: No i mam zonka. Dlaczego napięcie jest tam cały czas? :pomysl: No przecież chyba nie powinno być tam napięcia skoro silnik nie pracuje. Jakieś pomysły?
Jeżeli jest na to miejsce to super trzeba by to rozgryść i domontować ale wcześniej trzeba by sprawdzić jaką to ma wydajność. Czy przy -5 po włączeniu tej nagrzewnicy bedziemy mnieć np. 20 st z nawiewów kiedy silnik dopiero został zapalony ??
PS u mnie też są te kable ale nie wiem czy napiecie jest. Trochę to dziwne.
kawiecDIY 26-11-2011, 16:15 Adi strzałki sa, przy okazji wymiany płynu chłodniczego i czyszczeniu całej reszty wymieniłem tez pomocnicza grzałkę silnika, bo zeszłej zimy cos szwankowała, od siebie dodam ze jest to bardzo fajna rzecz pod warunkiem ze ma sie gdzie podłączyć pod 230V. Jeśli silnik jest wstępnie podgrzany to ciepłem dmucha już po minucie nawet przy -15sC ( sprawdzone zeszłej zimy ).
Aha miejsce dla tej grzałki juz jest fabrycznie zarezerwowane wystarczy spuścić płyn chłodniczy wyciągnąć zawleczkę zaślepkę out i wsunąć grzaleczke :diabelek:
newpolish 26-11-2011, 17:16 wystarczy spuścić płyn chłodniczy wyciągnąć zawleczkę zaślepkę out i wsunąć grzaleczke
Masz może zdjęcie tej grzałki? A gdzie dokładnie jest to miejsce na tą grzałkę?
kawiecDIY 26-11-2011, 17:32 Masz może zdjęcie tej grzałki? A gdzie dokładnie jest to miejsce na tą grzałkę?
Grzalka jest produkcji DEFA model dla silnika 1.6tdci,hdi i mazda 1.6td to 412512.
Koszt grzalki z kompletem okablowania to okolo 500zl ( jesli dobrze pamietam ), montuje sie ja z tylu silnika nad polosia tu masz link do pdf-a tej grzalki http://www.defa.com/file/7367672bd86/2512.pdf
danielsan51 26-11-2011, 18:16 czyli ta grzalka jest elektryczna ?jak to dziala ide wczesniej do grazu podlanczam do gniazdka na kilka minut i grzeje silniczek?
oto ona http://moto.allegro.pl/defa-grzalka-silnika-230v-mazda-626-i-6-td-i-dti-i1912384441.html
a ta dziala na jakiej zasadzie ciagnie prad z aku ? http://moto.allegro.pl/ford-focus-ii-c-max-grzalka-nagrzewnicy-i1926687584.html
neon2909 26-11-2011, 18:24 Przepraszam ze dzisiaj nie dałem rady zrobić fotek mojej konstrukcji. Jutro to nadrobię. Co do instalacji elektrycznej to główne zasilanie pociągnąłem z aku. cała instalacja pracuje na dwóch przekaźnikach zdaje się 30 amper. sterowanie mam pod kierownicą zwykłym pływakowym włącznikiem. Napięcie zasilania przekaźników z racji bezpieczeństwa podłączyłem pod styk gdzie napięcie pojawia się w momencie włączenia stacyjki. W przyszłości mam zamiar zmodyfikować całą instalację wpinając się w alternator gdzie napięcie pojawia się po uruchomieniu silnika a sterowanie ma odbywać się za pomocą termistora który będzie rozłączał układ przy osiągnięciu temp. 60 stopni. profilaktycznie zamontuję kontrolkę sygnalizującą działanie układu. Na razie była to mała prowizorka a jak wiadomo one działają czasami najlepiej i najdłużej ;-)
Uważam, że konstrukcja ta ma wyższość o tyle, że chodzi nie tylko o grzanie powietrza z nawiewu ale o podgrzanie silnika. Nie od dzisiaj wiadomo, że zimny czy niedogrzany diesel jest do bani. Pozdrawiam
Podobne rozwiązanie i w zasadzie identyczny podgrzewacz zastosował kolega z załączonego linka :
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob_sam/24114-podgrzewacz_wody_montaz.html
kawiecDIY 26-11-2011, 18:30 czyli ta grzalka jest elektryczna ?jak to dziala ide wczesniej do grazu podlanczam do gniazdka na kilka minut i grzeje silniczek?
Grzalka z tego co pamietam ma 600W i u mnie wyglada to tak ze w domowym gniazdku 230V mam wpiety timer i mam go ustawionego za zalacza sie 2-3 godziny ( w zaleznosci od panujacej temperatury na dworze ) przed planowanym rannyn wyjazdem do pracy, rano tylko odpinam zielony przewód od gniazdka ktore jest w samochodzie i w droge a silnik juz jest wstepnie rozgrzany zanim wyjade na szose :diabelek:
Najlepsze jest kiedy jade do znajomych na wiecej niz pare godzin i prosze o wiaderko pradu, patrza na mnie jak na idiote kiedy podlaczam 230V pod zderzak hehe za to ja sie smieje z nich kiedy wyjezdzam i mam cieplutko.
newpolish 26-11-2011, 18:32 a ta dziala na jakiej zasadzie ciagnie prad z aku ? http://moto.allegro.pl/ford-focus-ii...926687584.html To jest grzałka powietrza z dmuchawy. Teoretycznie powinna działać tylko przy włączonym silniku bo ma pewnie 1 kW lub więcej.
neon2909 26-11-2011, 18:35 Grzalka z tego co pamietam ma 600W i u mnie wyglada to tak ze w domowym gniazdku 230V mam wpiety timer i mam go ustawionego za zalacza sie 2-3 godziny ( w zaleznosci od panujacej temperatury na dworze ) przed planowanym rannyn wyjazdem do pracy, rano tylko odpinam zielony przewód od gniazdka ktore jest w samochodzie i w droge a silnik juz jest wstepnie rozgrzany zanim wyjade na szose :diabelek:
Najlepsze jest kiedy jade do znajomych na wiecej niz pare godzin i prosze o wiaderko pradu, patrza na mnie jak na idiote kiedy podlaczam 230V pod zderzak hehe za to ja sie smieje z nich kiedy wyjezdzam i mam cieplutko.
Zazdroszczę posiadania prądu w garażu. Ja niestety na taki luksus nie mogę sobie pozwolić. Tego typu rozwiązanie powszechnie jest stosowane w samochodach przeznaczonych na rynek Szwecki czy Norweski. Kolega miał skode octawie z takim fabrycznym podgrzewaniem.
danielsan51 26-11-2011, 18:46 moze i ja sie skusze,czyli 2 godz przed trzeba uruchomic?i ile musisz jechac zanim temp skoczy na ok90 w takim temperaturach jak teraz 0-4.jak to wyglada w podlaczeniu duzo roboty?
kawiecDIY 26-11-2011, 18:49 Zazdroszczę posiadania prądu w garażu. Ja niestety na taki luksus nie mogę sobie pozwolić. Tego typu rozwiązanie powszechnie jest stosowane w samochodach przeznaczonych na rynek Szwecki czy Norweski. Kolega miał skode octawie z takim fabrycznym podgrzewaniem.
Posiadac to moze i jest no nawet fajny i duzy ale caly zagracony, ostatnio to nie wiedzialem czy upcham opony letnie :<, przedluzacz ciagne do samochodu ktory stoi pod chmurka.
moze i ja sie skusze,czyli 2 godz przed trzeba uruchomic?i ile musisz jechac zanim temp skoczy na ok90 w takim temperaturach jak teraz 0-4.jak to wyglada w podlaczeniu duzo roboty?
Nigdy nie sprawdzalem ale silnik ( tzn plyn chlodniczy bo to on jest grzany a ze jest pelno kanalikow to cieplo idzie na caly silnik ) przy uruchomieniu ma podobno 40-50sC wiecej od otoczenia wiec zle nie jest.( gdzies kiedys wyczytalem w necie dane tej grzalki )
Motaz jest prosty zajal mi okolo godzinki wraz z podniesieniem autka i zlaniem plynu chlodniczego.
Obecnie jeszcze jej nie wlaczam bo jest zbyt cieplo, autko podpinam pod gniazdko tak przy -5sC i wiecej.
marcysia 26-11-2011, 20:08 Jak wielu z Was interesuje się tematem dogrzania swojej foczki. Po przeczytaniu wielu postów na tym forum mam nadal wątpliwości czy temperatura w mojej foce jest normalna czy może mam uwalony termostat. Dziś przy temp. zewn, 5-7 stopni zrobiłem około 50km, momentami do 120km/h. Wpatrywałem się całą drogę we wskazówkę i maks jaki udało mi się osiągnąć bo dość dynamicznym odcinku (wyprzedzanie itp) to milimetr, może dwa poza kreskę w połowie między 60 i 90 czyli chyba jakieś 76-77 stopni. Czy zanim kupię i zaślepię ten przewód z termostatu nie powinienem wymienić samego termostatu? Co o tym sądzicie. Dodam, że nie robiłem jeszcze żadnych modyfikacji w tej materii, mam wszystkie osłony pod silnikiem i po przeczytaniu wielu postów na forum nie zdecydowałem się zasłaniać chłodnicy. Nie wnikam już w kwestię jak szybko robi się ciepło ale zbyt niska temperatura silnika też dobrze mu nie robi zwłaszcza na krótkich dojazdach do pracy.
kawiecDIY 26-11-2011, 20:22 Jak wielu z Was interesuje się tematem dogrzania swojej foczki. Po przeczytaniu wielu postów na tym forum mam nadal wątpliwości czy temperatura w mojej foce jest normalna czy może mam uwalony termostat. Dziś przy temp. zewn, 5-7 stopni zrobiłem około 50km, momentami do 120km/h. Wpatrywałem się całą drogę we wskazówkę i maks jaki udało mi się osiągnąć bo dość dynamicznym odcinku (wyprzedzanie itp) to milimetr, może dwa poza kreskę w połowie między 60 i 90 czyli chyba jakieś 76-77 stopni. Czy zanim kupię i zaślepię ten przewód z termostatu nie powinienem wymienić samego termostatu? Co o tym sądzicie. Dodam, że nie robiłem jeszcze żadnych modyfikacji w tej materii, mam wszystkie osłony pod silnikiem i po przeczytaniu wielu postów na forum nie zdecydowałem się zasłaniać chłodnicy. Nie wnikam już w kwestię jak szybko robi się ciepło ale zbyt niska temperatura silnika też dobrze mu nie robi zwłaszcza na krótkich dojazdach do pracy.
Nastepnym razem jak bedziesz jechal to wejdz w tryb serwisowy i przeskocz na temperature silnika jesli osiagniesz po okolo 6-8 km temperature 100sC lub wiecej to wszystko jest ok, wskazowka na zegarach jest to tylko taka tam informacja, z tego co kojarze Opel Astra chyba nawet jej nie ma ( tak mi sie wydaje ) pozatym na zegarach nie jest pokazywana temperatura silnika tylko plynu chlodzacego.
marcysia 26-11-2011, 20:32 Dzięki za szybką odpowiedź. A mógłbyś jeszcze laikowi podpowiedzieć jak wejść w ten tryb serwisowy i jak z niego wyjść?
kawiecDIY 26-11-2011, 20:46 Wcisnij i trzymaj przycisk w manetce kierunkowskazow SET/RESET , przekrec kluczuk w pozycje II - caly czas trzymajac przycisk - az pojawi sie na wyswietlaczu TEST kiedy juz ci sie on wyswietli pusc SET/RESET nastepnie pojedynczo przyciskajac SET/RESET bedziesz przeskakiwal o kolejne info. Wyjscie z trybu serwisowego nastapi jesli wcisniesz i przytrzymasz SET/RESET przez pare sekund lub wylaczysz zaplon badz po prostu wyciagniesz kluczyk.
Jesli nie posiadasz kompa i przycisku SET/RESET w manetce wtedy wciskasz na zegarach kasownik kilometrow, dalej postepujesz tak samo.
marcysia 26-11-2011, 21:20 Wielkie dzięki. Jutro rano to sprawdzę i dam znać jak poszło. A w temacie dogrzewania - co myślicie o takim gadżecie? http://allegro.pl/show_item.php?item=1924369494 Wydaje mi się, że chyba to wykorzystuje temperaturę spalin do podgrzania płynu tylko jeśli tak jest to zastanawiam się co w się dzieje w upalne dni?
maureliusz 26-11-2011, 21:23 Marcysiu super, ale...my generalnie mamy zaślepione EGRy:-) i wówczas to na nic - he he he.
Ale faktycznie takie coś w fokach było czasami. Ja tego nie mam, ale mam uchwyty pod to cudo. Czy faktycznie coś daje...nie wiem.
W upalne dni nic. jak coś ma 90 stopni, to jak postawisz to na palniku 70 stopni, to raczej temperatury nie podniesiesz :-)
kawiecDIY 26-11-2011, 21:31 Wielkie dzięki. Jutro rano to sprawdzę i dam znać jak poszło. A w temacie dogrzewania - co myślicie o takim gadżecie? http://allegro.pl/show_item.php?item=1924369494 Wydaje mi się, że chyba to wykorzystuje temperaturę spalin do podgrzania płynu tylko jeśli tak jest to zastanawiam się co w się dzieje w upalne dni?
Mam ta chlodniczke spalin, dzis rano ja zdemontowalem ( pisalem o tym pare rano ) i czyscilem jej wnetrze bo bylo w niej troche smoly ( nie mam zaslepionego EGR-a )
Chlodziwo i tak spuszczalem bo wymienialem na nowe jak i grzalke silnika wiec mialem tzw. przy okazji.
Latem nic sie nie dzieje wszystko jest cacy.
marcysia 26-11-2011, 21:31 A czy są jakieś określone modele/roczniki, które miały EGR i podpasowałoby to czy trudno wyczuć komu się trafi a komu nie? Miałem nadzieję, że w ramach rekompensaty do DPF montowali EGR:)
EGR jest w każdym aucie, ale w/w chłodnica EGR już nie koniecznie, no i działa tak naprawdę tylko na biegu jałowym i trochę przy lekkim obciązeniu
danielsan51 27-11-2011, 10:18 http://moto.allegro.pl/ford-focus-ii-c-max-grzalka-nagrzewnicy-i1926687584.html a czy ktos posiada taka grzalke na jakej zasadzie ona dziala?zalancza sie po przekreceniu stacyjki czy potrzebny jakis wlacznik,i czy bede mial gdzie ja podlaczyc?
newpolish 27-11-2011, 10:37 ma ona ogrzewać powietrze lecące z dmuchawy. Coś na zasadzie grzałki w farelku. Miejsce w obudowie jest zawsze. Kable zasilające musisz sam zobaczyć czy masz (post 95 w tym temacie). Grzałka ma również jakieś 2 cienkie kabelki. Podejrzewam że to sterowanie ale jeszcze nie jestem pewien.
A czy ktoś namierzył orginalny numer części tej nagrzewnicy elektrycznej (farleki) ?? c-max ma tą samą nagrzewnicę co focus ?? I jaką to moc ma bo chciałbym zamontować i nagrzewnice i podgrzewacz wody na 12V tylko żeby alternator wyrobił :)
Ale myślę że niestety będę musiał wybrać:
nagrzewnica - szybciutko ciepło w kabinie ale zimny silnik (większe spalanie)
podgrzewacz 12V - podgrzewa płyn przed nagrzewnicą też cieplutko w kabinie (większe spalanie) ale później dogrzeje silnik.
newpolish 27-11-2011, 11:30 A czy ktoś namierzył orginalny numer części tej nagrzewnicy elektrycznej (farleki) ??
3M51-18K463-FB firmy Visteon (oryginał)
c-max ma tą samą nagrzewnicę co focus ??
I focus 2 i C-MAX i VOLVO
I jaką to moc
1000W ale jutro sprawdzę
Ale myślę że niestety będę musiał wybrać:
A ja się zastanawiam czy nie było kilku wersji alternatora? Ktoś wymieniał może ostatnio alternator?
marcysia 27-11-2011, 14:07 Zgodnie z instrukcjami udzielonymi przez kawiecDIY (jeszcze raz wielkie dzięki) przeprowadziłem dziś pomiar temperatury w trybie testowym. Rano przy temp. otoczenia 5 stopni tuż przed uruchomieniem silnik pokazywał 50 stopni, po około 3-4 km temperatura oscylowała w okolicach 113-114 stopni przy prędkości około 100 km/h. Najwyższy wynik jaki udało mi się osiągnąć to 117st. przy temp. otoczenia 10 stopni. Z tego co czytam na forum to chyba mieszczę się w granicach optymalnych temperatur choć niektórzy piszą w innych tematach, że 136 stopni to też norma więc sam już nie wiem. Nie mniej jednak kwestia dogrzania nadal mnie interesuje bo zawsze to szybciej beret można zdjąć:)
marcysia 27-11-2011, 14:57 3M51-18K463-FB firmy Visteon (oryginał)
I focus 2 i C-MAX i VOLVO
1000W ale jutro sprawdzę
A ja się zastanawiam czy nie było kilku wersji alternatora? Ktoś wymieniał może ostatnio alternator?
Z tego co patrzyłem w kilku sklepach internetowych to alternator 120A występuje od Fiesty i Fusiona przez Focusa II, III, C-Maxa, Mondeo na Kuga skończywszy więc chyba jest jeden rodzaj. W żadnym ze sklepów nie znalazłem "mocniejszego". Swoją drogą nieźle kosztuje:(
Inni na forum piszą coś innego że są 150 A (http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=140108):027: a w sklepach ich nie ma !
marcysia 27-11-2011, 19:16 Masz rację. Napisałem przecież, że w sklepach jest tylko jeden rodzaj. Jak poczytasz dokładnie posta, do którego wkleiłeś link to zauważ, że zdania są podzielone co do wymiany na większy amperarz. W Twoim przypadku może to być uzasadnione bo chcesz bardziej obciążyć obecny ale...czy jest sens myśleć o wymianie skoro dotyczczasowy jeszcze działa? Załóż nagrzewnicę, pojeździj a może się okazać, że alternator pożyje ładnych parę lat i padnie z naturalnego zużycia a nie z przeciążenia. Mogę się mylić ale ja bym tak najpierw zrobił. Poza tym - wiadomo już gdzie wpiąć tą dodatkową wtyczkę od sterowania? Pod dywanikiem są dwie a nie wiadomo gdzie jest trzecia. Masz jakąś wiedzę na ten temat?
Pod dywanem jest kość zasilania tejże nagrzewnicy(stałe +12) natomiast przewodu sterowania może nie być jak nie znależliście do tej pory. Przypuszczam że jest on połączony z gemem który nim steruje można zrobić jakiś dodatkowy włącznik,zdajecie sobię sprawę że aby zamontować tą nagrzewnicę trzeba wywalać deskę.
kumpelll 27-11-2011, 19:48 Dzwoniłem kiedyś do ASO w Olsztynie z zapytaniem dołożenia takiej dodatkowej nagrzewnicy. Pan stwierdził że owszem mają, koszt ok 700 zł, ale dołożenie do mojej wersji ghia 2.0 tdci z 2005 jest niemożliwe, argumentował tym że: trzeba rozebrać pół samochodu, wykonać instalację, przeprogramować moduł can itp. Powiedział, że nie wie czy bym się zmieścił w 10 tyś. Z tego co tu przeczytałem to wydaje się to jednak możliwe i prawdopodobne koszty też dużo niższe. Wożę na co dzień małe dzieci i bardzo by mi zależało na tym żeby w aucie robiło się cieplej nieco szybciej. Czy ktoś mógłby ostatecznie potwierdzić lub nie możliwość dołożenia takiej nagrzewnicy do mojego auta.
Pozdrawiam
Piotr
bez problemu się to założy i uruchomi-przeczytaj mój post przed twoim pozostaje tylko kwestja jak chcesz to uruchamiać bo fabrycznie z modułu GEM to będzie ciężko osiągnąc ale zakladając włącznik czasowy np na 5 minut to da radę tylko trzeba ją zainstalować (grzałkę).
marcysia 27-11-2011, 20:03 Jak mam ściągać dechę i potem wszystko będzie skrzypieć i jeszcze mam robić jakieś własne sterowanie to wolę zaadoptować podgrzewacz płynu od starszej wersji albo tą nagrzewnicę wykorzystującą spaliny bo koszt zakupu wszystkich trzech na alledrogo taki sam a z montażem najprościej chyba z tą spalinową. Pozostaje jeszcze oczywiście sposób, który otworzył ten wątek czyli zaślepienie przewodu między termostatem a zbiorniczkiem w sposób przez siebie wybrany czyli albo kranik albo pozbycie się na stałe przewodu.
wypłucz nagrzewnicę, załóż podgrzewacz na 3 świeczki i będzie ok :)
marcysia 27-11-2011, 20:45 Może to będzie głupie pytanie ale żeby wypłukać to trzeba ją wyjmować? Kiedyś w innym aucie robiłem to w trakcie wymiany płynu i po spuszczeniu starego przepłukałem ją bieżącą wodą puszczając ją do wejścia tylko potem kombinacji trochę z "wydmuchaniem" wody z układu było. Czy wymiana płynu w całym układzie będzie równoznaczna z jej wypłukaniem?
ja odpiąłem węże zasilające, podpiąłem bieżącą wodę, przepłukałem, zalałem preparat do czyszczenia i odkamieniania chłodnic wlewając jednym wężem, aż w drugim pojawił się płyn, potem wypłukałem bieżącą wodą, wydmuchałem, poskładałem, wlałem resztę koncentratu do układu, odpaliłem na 10 min. spuściłem, przrepłukałem wodą i zalałem świeżym płynem chłodniczym rozcieńczonym wodą destylowaną, na wężyk do zbiorniczka założyłem zacisk i tak pozostawię do lata....jest poprawa :)
podgrzewacz mam fabrycznie, sprawdziłem tylko świece żarowe i czy pojawia się napięcie na nich
chłodnicę EGR usunąłem, bo i tak miałem zaślepiony :P
chłodnicę EGR usunąłem, bo i tak miałem zaślepiony
Powiedz mi Heko jak on się zachowuje bez zaworu,czy silnik pracuje normalnie i czy masz go tylko zaślepionego czy grzebałeś terz w programie
...pracuje normalnie, puszcza mniejsze bąki, szybciej reaguje na gaz
...w moim tddi nie trzeba grzebać w programie, ale w 1.6 i owszem..
maureliusz 27-11-2011, 23:08 Nie zawsze trzeba :-) - ja miałem fuksa i wszystko śmiga.
kawiecDIY 29-11-2011, 11:04 Jesli ktos upora sie z montarzem tej dodatkowej nagrzewnicy powietrza montowanej w tunelu przy nogach pasazera to chetnie wyslucham bo bylem wczoraj u kumpla na szrocie fordow i moge ja miec za tzw flaszke :027: i jestem ciekaw czy da sie ja wlaczyc niskim nakladem. ( przy okazji pojezdzilem sobie bielutkim RS-em :619: )
newpolish 29-11-2011, 13:06 Jesli ktos upora sie z montarzem tej dodatkowej nagrzewnicy powietrza montowanej w tunelu przy nogach pasazera to chetnie wyslucham
Mam to na warsztacie wlasnie. Na razie walcze ze sterowaniem bo oryginalnie sa 2 sygnaly sterujace. 1 to starter a 2 to sygnal modulowany. Znalazlem u siebie schowana ta wtyczke ktora wyglada jak sterujaca i dopiero badam jej sygnaly.
Przypuszczam że modulowany steruje mocą tejże nagrzewnicy a tym sygnałem GEM .
pretorian2 29-11-2011, 18:25 znalazłem schemat nagrzewnicy, może się komuś przyda
a tutaj link do ruskiego wątku, jest tam chyba wszystko http://ffclub.ru/topic/120330/#comments
http://img803.imageshack.us/img803/7210/ptc.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/803/ptc.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
mkaminski100 29-11-2011, 20:27 Moze niedokladnie sie docztalem, ale wynika, ze to jest to wyposazenie aut z climatronikiem (i sa problemy z uruchomieniem w manualnych nawiewach), do dzialania trzeba alternatora 150A, trzeba pociagnac kable, wymienic (dolozyc modul temperatury) i przeprogramowac GEMa.
co do alternatora i climatronika to nie potwierdzam ale faktycznie jest to spiete z gem'em i dodatkowym modułem do sterowania.
Proponuje kto ma taką grzałkę to trzeba by rozbebeszyć i trzeba dorobić zwykły włącznik albo jakiś sterownik czasowy jak już było proponowane.
kawiecDIY za flachę to chętnie bym kupił po to aby to rozbebeszyć i sprawdzić czy to bez wyciągania tapicerki nie wejdzie czasem.
newpolish 29-11-2011, 21:27 trzeba pociagnac kable, Kable są. W okablowaniu MK2 FL w wersjach z "żaróweczką na nogi" są i kable zasilające i kable sterujące. Miernikiem posprawdzałem napięcia wg schematu z postu "pretorian2" #136 i wynika że napięcie zasilania jest. Napięcie na kablu 1 "ignition" pojawia się po uruchomieniu silnika. Nie wiem jeszcze jak jest z napięciem sterującym 2 gdyż u mnie jest teraz 8 stopni w plusie wiec nawet jakby działała prawidłowo to i tak gem by nie załączył. Będę jutro próbować modulować napięcie sterowania. Na razie mam rozkminione 3 z 4 kabelków.
Mała uwaga. Jako że grzałka jest dość "gęsta", należy się liczyć ze spadkiem natężenia przepływu powietrza. Innymi słowy, będzie trzeba włączyć wyższy bieg wyjca :p
A klimatyzacje mam manualną
Proponuje kto ma taką grzałkę to trzeba by rozbebeszyć i trzeba dorobić zwykły włącznik Bez sensu bo wtedy musiałbyś wstawić przekaźnik ze 100A. A tak masz tam już wbudowany przekaźnik, masz wbudowane "ignition" i wystarczy tylko sterowanie.
kawiecDIY 29-11-2011, 23:12 Kurcze byloby dobrze gdyby to wypalilo, musze sprawdzic czy mam u siebie wszystkie kable ( te zasilajace fi 4-5mm mam napewno, pytanie czy sa sterujace, jakby co to gdzie ich szukac ), w wolnej chwili podjade do kumpla i wypytam czy jak demontuje te focusy to do tej nagrzewnicy cos jeszcze jest i ewentualnie sprawdzimy u mnie bo temat jest interesujacy i wart drazenie, przynajmniej dla mnie. W wolnej chwili odpale IDS-a Ford/Mazda i poszukam tej funkcji bo nie znam go za bardzo, soft mam najnowszy a interfejs wezme od rozbieracza fordów ;-) - czytaj kumpla.
Adi - spytam sie go ide bedzie chcial jak wezme dwa :-)
newpolish 30-11-2011, 06:57 jakby co to gdzie ich szukac Jest dosc mocno skitrany pomiedzy przelacznikami nad zapalniczka a pokretami od klimy. Przy okazji montazu mozesz podpatrzec gdzie to jest podlanczane. Wg mojej teorii, jak masz zasilajace i masz oprawki na zarowki na nogi to na 100% masz te wtyczke.
mkaminski100 30-11-2011, 07:32 Kable są.
Oni chyba pisza o kablu miedzy GEM a bezpiecznikiem. Moze zaleznie od wersji kable sa lub nie.
... pomiedzy przelacznikami nad zapalniczka a pokretami od klimy.
Tylko, ze tam gdzie mowisz sa 2 zlacza pod ESP.
newpolish 30-11-2011, 08:41 Tylko, ze tam gdzie mowisz sa 2 zlacza pod ESP.
Wyzej. Wrzuce dzis po poludniu zdjecia i jak mi sie uda opalic to i schematy.
mkaminski100 30-11-2011, 09:54 One sa najczesciej wpiete w zaslepki. No i dochodza 2 od grzania siedzen.
Po prostu zastanawiam sie czy na pewno sa to wtyczki od grzalki.
Dygresujac do dolozenia ESP to kable tez sa...ale brakuje jednego, ktory trzeba ciagnac osobno.
A tak odnosnie tematu to z doswiadczenia zeby zaczac poprawe dogrzewania najlepiej zaczac od sprawdzenia czy jest oslona dolna silnika. Wielu narzeka, ale nie ma tej oslony.
pretorian2 30-11-2011, 09:59 Kostka, o której mówicie jest, musisz wyciągnąć radio, może panel klimatronika, jest taśmą izolacyjną sklejona do wiązki głównej(kolory white-black & green-orange), trzeba włożyć łapę głębiej, jak masz bogatszą wersję to na szczęscie większość okablowania jest min. podgrzewane fotele.
newpolish 30-11-2011, 10:10 No wiec nie udalo mi sie odpalic za pomoca kabli sterujacych podlaczonycz na krotko do zasilania. Po wyciagnieciu bebechow z grzalki podlaczylem 1 z 3 grzalek i grzala jak szalona. Troche mnie to zasmucilo bo naprawde nie chce tak robic i wrzucac ekstra przekaznika kiedy jest sterujaca plytka przekaznikowa. Wiec albo robie cos zle albo mam zepsuta plytke na grzalce. Czekam na wasze doswiadczenia z uruchomieniem za pomoca przewodow sterujacych. Miedzy czasie postaram sie wymyslec cos sensownego np 3 stopnie grzania bo sa 3 zlaczki na 3 grzalki albo np 1 bieg wiatraka to 1 grzalka, 2 bieg to 2 itd. Oczekuje jakiejs burzy muzgow :)
Aby dostac sie do wiazek sterowania wiatrakiem musze zdemontowac panel. Ma ktos link do demontarzu panelu konsoli z radiem SONY 6000CD?
pretorian2 30-11-2011, 10:14 ale z tego co wyczytałem to grzałka grzeje tylko po wciśnieciu przycisku MAX, więc grzeje tylko na żądanie. Będę miał grzałke do 2 dni, więc podepnę ją od razu i dam znać czy zadziałą bez programowania GEM.
Radio wyciągasz wyjmakami, potem 2 śrubki ramki i delikatnie ją podważasz bo jest na zatrzaskach, potem panel klimatroinika 2 śruby i tyle.
newpolish 30-11-2011, 10:35 po wciśnieciu przycisku MAX
Mam manualna klime wiec faktyczie moze to u mnie nie dzialac. Jak nie to zrobie na krotko na przekaznikach tylko wtedy nie bede mial juz ochrony przed przeciazeniem, przegrzaniem, spieciem itp. Wiec podlacze tylko srodkowa grzalke. Czekam z niecierpliwoscia na Twoje wyniki.
kawiecDIY 30-11-2011, 10:52 No to musze nabyc blaszki do wyciagania Navi Denso chyba ze uda mi sie je pozyczyc, generalnie mam zeby nie powiedziec bardzo bogata wersje, xenony, wczoraj wlaczylem swiatla dzienne ( wystarczylo tylko wpiac przekaznik i nic wiecej, wszystko bylo ) 5 lampek w podsufitowce, podswietlanie nog, grzanie 4 liter itp itd. generalnie brakuje mi tylko czujnikow cofania i relingow a tak wszystko jest no i procz nieszczesnej nagrzwnicy powietrza. Niestety nie mam zbyt wiele wolnego czasu a jak juz jest to w nocy wiec zabiore sie za to dopiero w weekend i zobacze jak to wszystko wyglada.
fajnie by było mieć coś takiego, tyle tylko czy w benzynie 1.6 i z manualna klimatyzacją będzie działać???
newpolish 30-11-2011, 12:22 Dlatego bede podlanczal 3 grzalki szeregowo aby:
Ograniczyc moc do 300W na poczatek
Miec rownomierne cieplo na calej powierzchni
Zapobiec mozliwosci przegrzania - bo taka funkcje posiada rowniez plytka sterujaca
Ograniczac pobor pradu z alternatora gdyz raczej alternator na biegu jalowym nie uciagnie 1000 Watowej grzalki wiec rozladuje akumulator
Zdecydowalem ze przewod sterujacy polacze pod wyjec by grzalka dzialala TYLKO jak wyjec jest wlaczony.
mkaminski100 30-11-2011, 13:14 ...czy ...będzie działać???
Jak na razie nie dziala u nikogo.
pretorian2 30-11-2011, 14:29 ja też uważam, że 1000w grzałka to chyba delikatnie za dużo, jak dasz rade ograniczyć pobór jej prądu to napisz proszę co i jak.
mkaminski100 30-11-2011, 14:55 ja też uważam, że 1000w grzałka to chyba delikatnie za dużo, jak dasz rade ograniczyć pobór jej prądu to napisz proszę co i jak.
I pewnie dlatego musi byc alternator 150A
napiecie X natezenie = moc
czyli na np. 300W potrzeba jesli ktos ma bogate wyposazenie okolo 30A mocniejszy altek a na 1000W to ...tak sobie pomysle ze gdybyscie wlaczyli swiatla, tylnia szybe+przednia szybe i jakies takie dorobione ogrzewanie to albo padnie alternator...albo akumulator. ;)
No dokładnie jeżeli popłynie większy prąd to spali mostek diodowy albo uzwojenie w alternatorze. Aku nic nie grozi.
newpolish 30-11-2011, 19:38 czyli na np. 300W potrzeba jesli ktos ma bogate wyposazenie okolo 30A mocniejszy altek a na 1000W to ..
Przy poprawnie działającym systemie 21A. I nie koniecznie bo nie wiesz na ile zapasu mocy masz na aktualnym alternatorze.
to albo padnie alternator...albo akumulator
System nie jest głupio zrobiony więc na pewno jest coś w rodzaju zarządzaniem mocy i w razie potrzeby jej, poboru, ograniczenie. Bardziej skłaniam się do tego, że na biegu jałowym grzałka nie będzie w pełni obciążona. A jako że wywalam sterownik to buduję na te 300-330W a nie 1000W bo będzie jak mówisz :p
Tyle teorii z mojej strony a teraz część praktyczna :P :
pytanie czy sa sterujace, jakby co to gdzie ich szukac
Zdjęcia w załączniku. Wtyczkę fotografowałem od tyłu z głową pod deską. Zdjęcie również grzałki i sterowników czyli bebechów.
newpolish widzisz tą płytkę przerobić traki już są zamiast przekaźników. Ja bym prawdopodobnie zostawił tylko środkową grzałkę do grzania a z reszty zrezygnował bo to faktycznie za duże obciążenie.
A jak spirala robi się czerwona to i tak będzie dobrze grzało.
newpolish 30-11-2011, 21:30 Ja bym prawdopodobnie zostawił tylko środkową grzałkę do grzania a z reszty zrezygnował bo to faktycznie za duże obciążenie.
Mam lepszy plan post #151. Połączę 3 grzałki szeregowo. Też będę miał 300W ale za to równomierny rozkład temperatury na grzałce i niższą temperaturę punktową co pozwoli uniknąć ewentualnego przegrzania.
kawiecDIY 30-11-2011, 22:29 Zdjęcia w załączniku. Wtyczkę fotografowałem od tyłu z głową pod deską. Zdjęcie również grzałki i sterowników czyli bebechów.
Dzieki, w przyszlem tygodniu mam nocki wiec za dnia bede mogl pokombinowac, oczywiscie poza odsypianiem, dzis rozmawialem z kumplem i twierdzi on ze juz nie raz wyciagal te nagrzewnice z fok ktore mialy standardowy altek 90A wiec musi to dzialac i musza tez byc dodatkowe zabezpieczenia aby altek nie wyzional ducha, wiecej w temat sie nie zaglebial bo nie ma na to czasu przy robieranu autka.
Wezme oscyloskop i pobadam te kabelki oraz generatorem popieszcze ta nagrzewnice ( jak tylko ja dostane do rak ) moze cos zaskoczy bez grzebania w GEM-e ( z tego co dzis widzialem to wedlug serwisowki wszystkie bezpieczniki odpowiedzialne za omawiana nagrzewnice mam niby wpiete )
Widze ze troche sie namecze aby dostac sie do tych kabli, musze sobie zalatwic wyjmaki do navi.
Z tego co widzę to na płytce są triaki do sterowania mocą.Mocą steruje sygnał modulowany na przewodzie sterującym pewnie przez GEM,więc zwykły alternator wystarczy ale te grzałki w wersji z orginalnym podłączeniem są pewnie ciepłe tak aby leciało ciepłe powiertrze a nie mega gorący huragan,więc grzałki korzystają z niewielkiej części mocy jaką dysponują.Jesli chcecie to podłączyć na krótko to trzeba ograniczyć moc grzałek.
maureliusz 01-12-2011, 22:23 Matych bo nie obczajam. Triaki służą tylko jako "klucze" załączające, ale nadal musisz coś podać na wejście. Owszem moc możesz tym zmniejszyć, ale przy maksymalnym otwarciu i tak będzie ciągło maxa. To regulacja, raczej nie ograniczenie mocy - to bez sensu w przypadku elementów grzejnych. Na jedno wjdzie dać poprostu słabszą grzałkę. Zatem to nie rozwiązuje raczej problemu obciążenia alternatora, albo ja coś nie skumałem.
triaki pełnią funkcję przekaźnika. Jeżeli miały by regulować moc grzałek (przepływ prądu) wymagały by radiatora bo trochę mocy odkładało by się na nich.
Moim zdaniem gem steruje włączeniem 1 lub 2 lub 3 grzałek w zależności od potrzeb.
Faktycznie możecie mieć rację z tymi radiatorami ,tyrystory tego typu mogą być używane też zarówno jako włączniki(przekażniki)
maureliusz 02-12-2011, 10:24 Też mi się tak wydaje.
Triaki grzać się raczej nie będą - to nie rezystory. Poprostu otwarcie będzie krótkie i tyle. I jeszcze jedno. Jeżeli jednak regulacja jest triakami, to napięcie nie powinno być...zmienne? W sensie może być jedno połówkowe, ale jednak fala. Przy stałym to raczej cieżko będzie regulować szerokość/wysokość impulsu.
Dobrze byłoby zmierzyć co w aucie z czymś takim jest na kablu.
Chłopaki a ktoś zmierzył ile jedna grzałka prądu pobiera po podpięciu na tzw sztywno ??
newpolish 02-12-2011, 13:35 Chłopaki a ktoś zmierzył ile jedna grzałka prądu pobiera po podpięciu na tzw sztywno ??
Mam za slaby amperomierz. Matematycznie wychodzi 23-27A. Jutro puszczam przez przekaznik i bezpiecznik 30A. Jak nie wywali to bede schodzil w dol az jakis sie spali.
W zalaczniku schemat mojego podlaczenia.
pretorian2 02-12-2011, 15:37 dziś odpaliłem tą nagrzewnicę, dopiero po załączeniu przycisku MAX zaczeła działac, ale to dopiero po podkręceniu obrótów. Zaraz jak wyłączyłem przycisk MAX dalej grzała jak oszalała :D dopiero po jakimś czasie jak ustawiłem na klimatroniku 21 stopni grzałka znacznie się ochłodziła. Wydaje mi się, że ona jakoś sprzężona jest z czujnikami klimatronika w zależności od potrzebnej temperatury załącza się i co ważne, nie grzeje jak oszalała cały czas ale ma różne stopnie grzania.
maureliusz 02-12-2011, 19:51 Się znaczy odpaliłeś? Już tak na gotowo. Wszystko śmiga? To może małe podsumowanie?
pretorian2 02-12-2011, 20:13 Podpiołem ją, działa ale nie wkładałem jej już na gotowo w slot, niestety obawiam się, że nie obejdzie się bez odkręcania tego dużego wspornika który delikatnie blokuje dostęp do miejsca docelowego grzałki. W komorze silnika w skrzynce bezpieczników wpiąłem nr. 21 odpowiada za grzałkę, przy słabszych wersjach, może nie być okablowania oraz pinu.
maureliusz 02-12-2011, 22:25 Gdzie nabyłeś grzałkę? Gdzieś w krakowie czy allegro?
pretorian2 03-12-2011, 09:53 mam swojego sprawdzonego sprzedawce, sprzedaje też na allegro, grzałka 100zł + 20zł wysyłka pobranie, jak coś namiary na priv, nie jestem pewny czy ma jeszcze grzałki. W sumie to jest bardzo tani mod a cieszy niemiłosiernie, w szczególności w pogodę jak jets teraz.
newpolish 03-12-2011, 13:45 Podłączyłem i zamontowałem. Szału nie ma ale podejrzewam że zobaczę różnice jak mrozy wrócą. Żeby grzałkę włożyć na miejsce to trzeba się narobić. Najpierw trzeba wykręcić metalowy wspornik. Wkłada się grzałkę ciężko bo trzeba odgiąć obudowę przy nogach. Pozycja montażu grzałki jest kablami do góry.
pretorian2 03-12-2011, 20:39 właśnie wrociłem z garażu, montaż tej grzałki niestety wymaga troche zachodu, ale poiem szczerze jestem mega zadowolony. Zaraz po odpaleniu dałem na maxa ciepło, po 10 sekundach leciał bardzo ciepłe powietrze :D:D:D
newpolish 03-12-2011, 20:51 dałem na maxa
Sprawdziłem u siebie jeszcze raz i dałem również na fulla. Grzanie Panowie Szlachta, Grzanie. I niech stanie się ciepło :D:D:D
kawiecDIY 04-12-2011, 13:10 Dzis podczas odkurzania foki sciagnelem sobie oslone przy nogach pasazera no i nie faktycznie montaz bedzie troszke klopotliwy, powiedzcie mi ten wspornik przymocowany jest tez gdzies na gorze czy tylko tymi paroma srubami u podstawy. Jednak nie obejdzie sie bez wyciagania radia bo mam klimatronik zintegrowany z navi i jak wciskalem reke to ni w zab nie moglem sie dostac do jakiejkolwiek wiazki.
pretorian2 04-12-2011, 13:23 ten wspornik składa się z 2 elementów, 4 grubsze śruby + jedna u samej góry, trzeba zanurkować ;) jeszcze odkręcasz mase jakiejś wiązki bo jest przykręcona do jednej części wspornika. Jak wkładałem grzałkę to ją rozkręciłem wyciągnołem kable, bo mają iść od góry a niestety blokuje ją kawałek konsoli. Kostka sterująca jest gdzieś przyklejona taśma do wiązki za klimatronikiem, ciężko będzie ją oswobodzić jak jej nie widzisz nawet gdzie jest.
kawiecDIY 04-12-2011, 14:08 Ok zanurkowalem z latareczka i jest gniazdko na wiazce obklejone tasma, z tego co widze na zamieszczonych wczesniej fotkach to kolory sa te same wiec jest dobrze, ale na dniach bede mial wyjkami do radia to dla wygody je wyciagne ;).
Faktycznie wspornik jest dzielony, dam sobie z tym rade, jesli wymienilem filtr kabinowy bez wyciagania pedalu gazu to i z tym dam rade :D
jesli wymienilem filtr kabinowy bez wyciagania pedalu gazu to i z tym dam rade
Szacun Kawiec -co ty ginekolog w realu jesteś ?
kawiecDIY 04-12-2011, 14:16 Szacun Kawiec -co ty ginekolog w realu jesteś ?
He he nie, jestem informatykiem i elektronikiem, niestety nie pracuje w zawodzie ale elektronika zajmuje sie w wolnych chwilach ( projektowanie w protelu i eaglu )
Pedalu nie moglem za cholere odkrecic wiec tak dlugu kombinowalem az dalem rady :D
maureliusz 04-12-2011, 22:03 jesli wymienilem filtr kabinowy bez wyciagania pedalu gazu...
No tego to jeszcze nie było! Też kiedyś nad tym myślałem dla wygody, ale moja głowa nie mogła pojąć jak to się tam może wówczas zmieścić... Widać wyobraźnia słaba - szacun.
Muszę sprawdzić okablowanie u siebie - zaintrygowała mnie ta grzałeczka. Dajcie znać jak ta grzałka pracuje. Jakieś teściki - czy naprawdę warto???
mkaminski100 04-12-2011, 22:09 Sprawdziłem u siebie jeszcze raz i dałem również na fulla. Grzanie Panowie Szlachta, Grzanie. I niech stanie się ciepło :D:D:D
A co robiles oprocz zamontowania grzalki (+ podpiecie 3 kabli)? Programowac nie trzeba?
No i czy masz automatyczna klime czy manual?
Dzieki z gory.
newpolish 05-12-2011, 08:18 A co robiles oprocz zamontowania grzalki (+ podpiecie 3 kabli)? Programowac nie trzeba?
No i czy masz automatyczna klime czy manual?
Bezpieczniki mialem na miejscu. Nic nie przegromawowywalem i mam manuala. Grzac, grzeje. Na ile procent mocy? Ciezko powiedziec czy to 80stopni czy 150stopni celsjusza. Cieplo mi leci szybciej niz normalnie i dzieki temu szybciej radze sobie z np. szybami. Ale jest to tylko wspomaganie w moim odczuciu. Nie masz tego efektu tak jak wlaczysz farelka i po 2sek masz goraco na rekach. O czyms takim zapomnij.
Caloscia steruje komputer i plytka na grzalce. Jako ze nie naleze do ludzi normalnych, zastanawiam sie nad wyrzuceniem plytki sterujacej i recznej regulacji grzalki. Tak czy inaczej, poki co narazie dziala i czuc ze cos tam leci jak sie wlaczy na fulla. Dla kogos kto duzo stoi w korku jak znalazl.
Jakieś teściki - czy naprawdę warto??? Rzecz subiektywna. Bez termometru wizyjnego chyba rzadnych wynikow sie nie przedstawi. Jak dla mnie cena + praca / jakosc (wydajnosc) jest proporcjonalna.
mkaminski100 05-12-2011, 09:41 Farelka w domu ma 2-3kW i podgrzewa powietrze od 18-19 stopni. Tu podgrzewane jest powietrze o temperaturze 0 wiec cudow nie bedzie, ale zawsze lepszy rydz niz nic.
Zastanawiam sie tylko skad komputer wie kiedy i jak ma grzac. POkretlo od ciepla nie ma jak pamietam zadnego czujnika mowiacego o stopniu przekrecenia, wiec ciekawe na jakies podstawie przy manualnych nawiewach wlacza sie grzalka.
Podziwiam upor!
maureliusz 05-12-2011, 11:56 A ma ktoś manuala od auta z taką nagrzewnicą? Ciekaw jestem co producent napisał w środku. Kiedy to działa i jak? Kiedy to załączać? Na jak długo?
kawiecDIY 05-12-2011, 18:47 [QUOTE=maureliusz;1747709]No tego to jeszcze nie było! Też kiedyś nad tym myślałem dla wygody, ale moja głowa nie mogła pojąć jak to się tam może wówczas zmieścić... Widać wyobraźnia słaba - szacun.
QUOTE]
Odkrcenie tych chyba 3 srubek od klapki wkladu to pikus ale pozniej to mialem akrobacje, plecy to mnie pare dni bolaly od mocowania fotela od tego wiwijania sie pod kiera ale poszlo, to co sie naklnelem to sie naklnelem :diabelek:
Juz nawet dobieralem sie do tego filtra od strony schowka ale kurde rurki od nagrzewnicy przeszkadzaly wiec kombinowalem az wykombinowalem i wymienilem.
breslauer 05-12-2011, 20:47 Dwa pytania:
1.Czy uzywanie dodatkowej nagrzewnicy oplaca sie w zimie (temp -5C do +5C) przy podrozowaniu na krotkich dystansach (ok 3-4km)? Jakies doswiaczenia?
Rozumiem, ze z jednej strony uzycie nagrzewnicy przyspiesza nagrzewanie sie silnika i wnetrza auta, z drugiej zas samo jej uzycie podwyzsza spalanie (spalanie postojowe przynajmniej w moim po wlaczeniu sie PTC wzrasta z 0.4L/h do 0.8L/h). Na dystansie 4km silnik nagrzewa mi sie do 70C-75C z nagrzewnica, bez niej temperatura nie przekracza 60C.
2. Od kiedy mam Forda za kazdym razem kiedy wlaczam silnik pojawia sie na wyswietlaczu info ze nagrzewnica jest wylaczona (ewentualnie kiedy jest zimno i przekrecam pokretlo grzania na max komunikat oznajmia, ze nagrzewnica jest wlaczona). Komunikaty znikaja po wcisnieciu przycisku przy kierownicy. Czy jest jakis sposob, by komunikat (szczegolnie dotyczacy wylaczonej ogrzewnicy) wylaczyc?
Pozdrawiam
newpolish 06-12-2011, 10:19 1.Czy uzywanie dodatkowej nagrzewnicy oplaca sie w zimie (temp -5C do +5C) przy podrozowaniu na krotkich dystansach (ok 3-4km)? Jakies doswiaczenia?
Przejrzyj temat http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=1748028#post1748028
Ja roznice zauwazylem.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1979942257 - o taką chodzi?
newpolish 06-12-2011, 11:40 http://allegro.pl/show_item.php?item=1979942257 - o taką chodzi?
Tak, o taka. Ale zanim kupisz zapytaj o numer. Powinno to byc 3M51-18K463-FB
czy ktoś montował do silnika benzynowego 1.6. w katalogu przy tej części jest informacja, że do tego modelu nie pasuje.
i widzę że z nagrzewnice z volvo są takie same
newpolish 06-12-2011, 15:02 czy ktoś montował do silnika benzynowego 1.6. w katalogu przy tej części jest informacja, że do tego modelu nie pasuje.
Gniazdo powinno pasowac. Co do sterowania to na pewno da sie uruchomic na "krotko" poprzez sterowanie reczne.
i widzę że z nagrzewnice z volvo są takie same
Bo Ford i VOLVO w tamtym czasie to byla jedna korporacja.
pretorian2 06-12-2011, 15:56 z cmax volvo mazdy, sprzedawcy niestety wyczuli popyt i podniesli ceny na min 200zł za grzałkę.
newpolish 06-12-2011, 18:03 czy ktoś montował do silnika benzynowego 1.6.
Jakbym miał w dieslu takie grzanie jak w benzynie to bym se gitary nie zawracał.
sprzedawcy niestety wyczuli popyt i podniesli ceny na min 200zł za grzałkę.
Na ebay-u u sąsiadów to i tak po 120€ + przesyłka
http://www.ebay.de/itm/170649567444?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649
Ale i tak 200zł to lekka przesada.
z cmax volvo mazdy, sprzedawcy niestety wyczuli popyt i podniesli ceny na min 200zł za grzałkę.
popyt kreuje cenę, ale wczoraj widziałem na allegro za ok 90 zł. i to z numerem jak któryś z kolega wcześniej wspominał.
[QUOTE=newpolish;1748462]Jakbym miał w dieslu takie grzanie jak w benzynie to bym se gitary nie zawracał.
dlatego śmigam benzyną. ale jak by było cieplej w aucie wcześniej tez by było fajnie, mimo rozgrzewki przy odśnieżaniu
maureliusz 07-12-2011, 10:48 popyt kreuje cenę, ale wczoraj widziałem na allegro za ok 90 zł. i to z numerem jak któryś z kolega wcześniej wspominał.
I zgadnij kto ją łyknął :-D :-D :-D - ale fuks!
W książce można znaleść info:
- nagrzewnica PTC dodatkowa tylko silnik Diesla
- załącza się automatycznie
- załącza się na podstawie temperatry zewnętrznej, temperatury płynu oraz obciążenia akumulatora
Zatem sterowanie nie jest tylko przyciskiem "MAX".
ja tylko Wam dieslarzom podrzuciłem :) bo mój benzyniak szybko się nagrzewa i daje ciepełko do wnętrza, a dodatkowo od zeszłej zimy mam ogrzewane fotele :)
newpolish 07-12-2011, 11:03 Zatem sterowanie nie jest tylko przyciskiem "MAX".
Nikt nie pisał ze to jest jedyny element sterujący. Jest to jedyny element jakim TY możesz wpływać na grzałeczkę. Cokolwiek by było w instrukcji napisane to nagrzewnica i tak ci się nie załączy jak nie będzie wyjec włączony.
breslauer 07-12-2011, 11:50 W moim dieslu grzalka wlacza sie pod dwoma warunkami:
temp otoczenia musi byc niska (wydaje mi sie ze ponizej 10C, choc nie jestem pewien),
musze przekrecic pokretlo grzania na maximum.
Przynajmniej wtedy pojawia sie komunikat o wlaczonej nagrzewnicy (normalnie komunikat pokazuje, ze nagrzewnica jest wylaczona).
Nie mam pojecia jak bardzo oplaca sie wlaczanie nagrzewnicy - to na pewno zalezy od temperatury, dystansu sposobie jazdy. Podejrzewam, ze na srednim i dlugim dystansie warto ogrzac nagrzewnica silnik, nawet jesli bedzie to kosztowac dodatkowa energie na poczatku - silnik nagrzeje sie szybciej i wczesniej spadnie mu apetyt na rope z tytulu zimna.
Podejrzewam, ze na krotkim dystansie wlaczanie nagrzewnicy powoduje wzrost zuzycia paliwa (zimny silnik + enegia na nagrzewnice), ktory nie moze sie zwrocic ze wzgledu na krotki dystans. Za 2 tygodnie bede mogl cos wiecej o tym powiedziec, bo prowadze male porownanie.
pretorian2 07-12-2011, 12:20 ja pisałem, że działają na żądanie po wciśnięciu przycisku max, sugerowałem się postami na forum c-maxa. Teraz po obserwacjach, na pewno, włącza się wraz z uruchomieniem sinika, grzeje cały czas, chyba, że ustawie niższa temepraturę to czuć, że już nie dogrzewa. Już po paru sekundach po uruchomieniu silnika czuje cieplejsze powietrze z kartki. Na pewno też sprzestaje dogrzewać jak temperatura wody osiągnie ileś tam stopni, bo wtedy ogrzewanie przejmuje normalna nagrzewnica. Czy grzanie zależy od temperatury otoczenia, będzie można się przekonać dopiero w wiosna/lato.
spalanie na pewno delikatnie wzrośnie o 0,2 / 0,3 l / 100km
Ps. kolga wyżej pisał, że ma opcję włączania tego z pozycji kompa, czy masz wersję po FL ??
breslauer 07-12-2011, 14:09 Tak, mam FF MK2, ale co do tego, ze ustawienia mojej nagrzewnicy sa standardowe nie jestem przekonany. Jak juz pisalem wczesniej za kazdym razem kiedy wlaczam silnik pojawia sie na wyswietlaczu info ze nagrzewnica jest wylaczona (i tylko wtedy kiedy jest zimno i przekrecam pokretlo grzania na max komunikat oznajmia, ze nagrzewnica jest wlaczona). Komunikaty znikaja po wcisnieciu przycisku przy kierownicy. Tu ponawiam pytanie: czy jest jakis sposob, by komunikat (szczegolnie dotyczacy wylaczonej ogrzewnicy) wylaczyc?
danielsan51 07-12-2011, 14:16 dzisiaj nurkowalem pod deska w poszukiwaniu przewodu sterujacego i nic nie znalazlem,newpolish go znalazl w taki wlasnie sposob a u mnie nic,sa tylko te2wtyczki pod dywanikiem ,20min nurkowania na darmo,musze wyjac radio?
newpolish 07-12-2011, 14:26 musze wyjac radio?
Radio i panel od klimy.
danielsan51 07-12-2011, 14:37 a moze wcale nie ma tej wtyczki wersja bez podswietlenia nog
newpolish 07-12-2011, 15:47 wersja bez podswietlenia nog
No może nie być. Wtedy to byś musiał grzałkę ręcznie załączać.
Panowie a jak waszym zdaniem z przepustowoscia powietrza po zamontowaniu tej nagrzewnicy ?? Rozmawiałem z gościem i mówił że klima troche gorzej w lecie chodzi bo grzałka:
raz blokuje troche przelot.
dwa grzałka zachodzi szronem i jeszcze bardziej ograniczać przelot.
maureliusz 07-12-2011, 17:55 Jak to zachodzi szronem? Grzałka?
No i te kable powinny być za osłoną z boku o strony pasażera. Żadnego radia nie trzeba wyciągać moim zdaniem. To są grube przewody z wtyczkami.
danielsan51 07-12-2011, 18:03 mam wtyczki dwa grube przewody czarny i czerwony (chyba) ale nie ma wtyczki odpowiedzialej za sterowanie jak pokazal kolega newpolish kilka postow wyzej
newpolish 07-12-2011, 19:19 grzałka zachodzi szronem
Nie może zajść szronem gdyż masz na parowniku temperaturę trochę powyżej zera. Ale przepływ jest mniejszy. Zawsze na lato można wyciągać :p
maureliusz 07-12-2011, 20:37 Nie trzeba radia wyciągać . Jak zdejmiesz boczek od strony pasażera u dołu i położysz się z latarą na pleckach to powinieneś wtyczkę wypatrzeć. Jest po prawej stronie - pasażera - oblebiona taśmą do grubej wiązki. Jej wyjęcie to też nie problem. Zatem radia wydaje mi się nie trzeba do tej operacji ruszać.
Zamrożenie nagrzewnicy...dla mnie nie możłiwe. Musiałoby śniegiem buchać z nawiewów ;-)
newpolish 08-12-2011, 08:13 Nie trzeba radia wyciągać . Jak zdejmiesz boczek od strony pasażera u dołu i położysz się z latarą na pleckach to powinieneś wtyczkę wypatrzeć.
No przeciez pisal ze nie wypatrzyl.
maureliusz 08-12-2011, 09:20 I...?? Czepiasz się trochę. Przecież ten kabel nie będzie położony na radiu. Skoro go nie widzi to go nie ma. Chyba, że go nie zauważył.
maureliusz 10-12-2011, 15:37 Pytanko mam. Z waszych obserwacji załączenie jest uzależnione od temperatury? Bo nie odpala u mnie nagrzewnica. Wszystko podłączone i nic. Tak sobie myślę, może za ciepło jest?
Pitol321 10-12-2011, 15:47 Focus MK2 z 2007 roku, niemiecka wersja FUN
Sprawdzając VIN dowiedziałem się, że mam taką nagrzewnicę zamontowaną fabrycznie.
Zainteresowany dyskusją w tym temacie troszkę testowałem działanie tej nagrzewnicy:
Ręcznie zawsze można ją włączyć ustawiając pokrętło (klima manualna) na MAX grzanie. Wtedy momentalnie przy zimnym, odpalonym silniku mamy ciepełko z nawiewu. Sprawdzałem w zakresie temperatury zewnętrznej od 0 do 12 stopni - taka miałem u siebie ostatnio pogodę.
Co do działania automatycznego, sterowanego "kompem": wydaje mi się że nagrzewnica wkracza do akcji automatycznie, gdy temperatura spada do progu ostrzegania o oblodzeniu, poniżej 4 stopni. Wtedy mimo pokrętła na pozycji środkowej i zimnego silnika leci u mnie ciepłe powietrze z nawiewu zaraz po odpaleniu.
pretorian2 10-12-2011, 16:11 Pytanko mam. Z waszych obserwacji załączenie jest uzależnione od temperatury? Bo nie odpala u mnie nagrzewnica. Wszystko podłączone i nic. Tak sobie myślę, może za ciepło jest?
a bezpiecznik nr 21 w skrzynce bezpieczników w komorze silnika jest ?
maureliusz 10-12-2011, 19:13 eee...21? Napewno? Sprawdziłem i mam tylko jeden pin w gnieździe pod numerem 21.
Zasilanie na przewodach do grzałki jest.
maureliusz 10-12-2011, 21:38 Bezpiecznik 21 to ogrzewanie filtra paliwa lub dodatkowa programowalna nagrzewnica - czyli rozumiem, że Webasto. Napewno mus być ten bezpiecznik to elektrycznej nagrzewnicy dodatkowej?
neon2909 11-12-2011, 07:40 Witam Oto moja modyfikacja w dziedzinie poprawy podgrzewania silnika. Zdjęcia nie są specjalnie wyraźne ale osoby zorientowane w temacie "załapią" co i jak. Jak widać podłączone mam dwie świece gdyż trzy moim zdaniem zbyt obciążają alternator. Zauważyłem , że zmuszony będę wymienić główny przewód zasilający ( żółty przewód idący od plusa aku gdyż w trakcie pracy urządzenia nagrzewa się on nadmiernie, najwyraźniej jest za cienki). Sterowanie mam zrobione ze zwykłego włącznika pływakowego z podświetleniem. Zastanawiałem się czy nie zastosować cichego brzęczyka który sygnalizował by prace podgrzewacza. Zbyt długa praca niepotrzebnie obciąża aku i alternator. Używam tego drugi rok i sprawuję się super.
maureliusz 11-12-2011, 11:21 Koledzy, którzy macie odpaloną nagrzewnicę:
- macie ogrzewaną przednią szybę? Może u mnie jest wyłączone sterowanie bo mam szybkę ogrzewaną
- czy wiecie co można podać na sterowanie nagrzewnicy, aby sprawdzić czy działa? Może jest uwalona.
danielsan51 11-12-2011, 14:56 neon napisz ile potrzeba czasu az auto sie nagrzeje,ile jest z tym roboty itp ?,chyba wolal bym takie rozwiazanie jak ta nagrzewnice elektryczna.
neon2909 11-12-2011, 16:02 W taką pogodę jak teraz kiedy jest ok 4-10 stopni na wolnych obrotach po pięciu minutach pracy silnika wskazówka podnosi się i z nawiewu czuć ciepłe powietrze. Kiedy od razu ruszam czas odrobinę się skraca. Dodam, że kiedy sinik jest zimny nie "wkręcam" go na wysokie obroty. Traktuje go raczej jak "traktorek" ;-).
Koszt zamontowania urządzenia nie jest duży. Nowy podgrzewacz kupiłem za 100 zł plus gniazda na przekaźniki, przekaźniki, włącznik kilka przewodów, wsuwki, peszel, izolacja dwie opaski zaciskowe i piwko ;-) Razem górką ok. 200 zł maks. Przy dobrej organizacji i niedużym pojęciu o elektryce jakieś 2 godzinki. Dobrze mieć dostęp do prądu gdyż lepiej wszystko lutować. Gdyby ktoś był zainteresowany mogę dokładnie wszystko opisać i sfotografować.
ford_user 11-12-2011, 19:31 Zastanawiałem się czy nie zastosować cichego brzęczyka który sygnalizował by prace podgrzewacza. Zbyt długa praca niepotrzebnie obciąża aku i alternator.
Nawet w fabrycznym rozwiązaniu forda taki podgrzewacz przepływowy nie pracuje non stop tylko włącza i wyłącza się okresowo, również przy calkowicie zimnym silniku i braku włączonych innych większych odbiorników prądu. Dodatkowo w zależności od chwilowego obciążenia alternatora pracują jedna, dwie lub trzy grzałki. Ma to właśnie na celu nie przeciążanie zbytnio alternatora i kabli.
Akumulator raczej nie ucierpi, bo podgrzewacz nie działa gdy nie pracuje silnik. Co najwyżej napięcie ładowania okresowo jest nieco niższe.
Dodatkowo fabryczny podgrzewacz nie włączy się, jeśli nie ma maksymalnego przepływu cieczy w jego obwodzie, czyli pokrętło ogrzewania musi być ustawione na max. Chodzi o to , żeby zapobiec zagotowaniu cieczy w samym pogrzewaczu. Mam nadzieję, że na to uważasz.
Generalnie to dobry patent z tym elektrycznym podgrzewaczem przepływowym, przyspiesza nagrzewanie zarówno kabiny jak i samego silnika. Chociaż bardziej wydajna i bardziej ekonomiczna w eksploatacji jest nagrzewnica na paliwo, tyle że więcej kosztuje.
Dodatkowo w zależności od chwilowego obciążenia alternatora pracują jedna, dwie lub trzy grzałki. Ma to właśnie na celu nie przeciążanie zbytnio alternatora i kabli.
Tu się nie zgodzę. Jedna świeca jeżeli otoczenie wymusza to komputer grzeje nią cały czas (dogrzewa ciecz bo np. zbyt zimno jest) dwie świece te zmostkowane są uruchamiane tylko na przyśpieszenie ogrzania płynu i ta trzecia też.
Ja chyba zastosuje to rozwiązanie bo ta nagrzewnica elektryczna zmniejsza przepustowość powietrza a tu ciepełko w kabinie i dla silnika.
maureliusz 12-12-2011, 18:35 Na rosyjskim forum twierdzą, że trzeba jednak aktywować sterowanie tej grzałki. Widocznie mieliście szczęście, albo moja jest uwalona.
Jest sposób jak ją sprawdzić? Podawaliście coś jako sygnał sterujący, aby sprawdzić jej działanie?
neon2909 12-12-2011, 19:54 [QUOTE=ford_user;1750830]Nawet w fabrycznym rozwiązaniu forda taki podgrzewacz przepływowy
Fabrycznie to tego typu podgrzewacze były montowane w modelu MK1 i chyba w wersjach 1,8 tddi. Obniżanie kosztów produkcji miało chyba na to wpływ.
ford_user 12-12-2011, 20:59 Fabrycznie to tego typu podgrzewacze były montowane w modelu MK1 i chyba w wersjach 1,8 tddi.
Nie tylko. Ja jeżdziłem MK2 FL z silnikiem 1,6 tdci i miał zainstalowany fabrycznie od nowości podgrzewacz przepływowy. Jedynym ubocznym "efektem" cyklicznego załączania się podgrzewacza były lekko przygasające reflektory. Jak widać nawet fabryczne rozwiązanie nie było doskonałe. Ale podgrzewanie było bardzo skutecznie. Nie wiem jakiej dokładnie mocy były grzałki i jak z awaryjnością tego rozwiązania, bo miałem okazję przetestować to tylko przez jedną zimę.
Jak byłem w Skandynawii to widziałem, że ludzie montują sobie grzałki zasilane z 230V i podłączają do samochodu stojącego na parkingu przedłużaczem puszczonym przez okno z domu lub garażu. Nie wiem jak to dokładnie jest rozwiązanie, czy to tylko grzałka instalowana na kadłubie silnika czy w obwodzie cieczy chłodzacej, ale jeśli tak to jestem ciekaw jak jest rozwiązana cyrkulacja cieczy przy niepracującym silniku. To rozwiązanie widziałem w całkiem niezłych nowych autach, niekoniecznie tylko w starych volvo czy saabach. Czasami widać tam samochody z prymitywnie wystająca wtyczką z przodu na atrapie chłodnicy. Fakt, że zimy u nich są nieco ostrzejsze niż u nas, więc muszą sobie jakoś radzić.
newpolish 13-12-2011, 15:04 Na rosyjskim forum twierdzą, że trzeba jednak aktywować sterowanie tej grzałki.
W czesci przypadkow tak jest. Sterowanie jest sygnalem modulowanym wiec podanie napiecia bezposrednio z aku nic nie da.
P. S. MAURELIUSZ-u oproznij prosze prywatna skrzynke bo ludzie sie skarrza ze nie moga sie z Toba skontaktowac :p
Ale sie wam temat rozwinal...
W ff2 sterowanie nagrzewnicami w dieslach jest sterowane poprzez wypelnienie sygnalu i tak samo jak w mk1 ma 3 tryby pacy.
1,2 lub 3 swiece moga grzac.
wypelnienie sygnalu od 10-90% moze okreslac ile grzalek w danej chwili ma grzac i ktore.
Grzalki grzeja jesli:
-temp. plyny spada ponizej 60'C(dla mk2) (70'Cdla mk1)
-temp. powietrza jest ponizej (10'C dla mk2) (5'C dla mk1)
-jest wystarczajace ladowanie akumulatora lub akumulatorek ma zapas.
Teraz takie pytanie do was ..po co montujecie dodatkowe ogrzewanie silnika gdzie jesli zalaczycie np. taka grzelaczke ktora pobierze 3x20A bo swieca gdzies mniej-wiecej tyle pobiera jak jest zimna, skoro zalaczenie tej grzaleczki automatycznie spowoduje przeciazenie akumulatora i sterownik GEM wylaczy dodatkowe grzalki ktore macie zainstalowane standardowo?
no chyba ze ktos jezdzi bez swiatel i nie uzywa ogrzewania szybek to mu powinno wystaczyc prawie na dwie takie grzalki ;)
...sprawdzałem probówką, 3 świece jeszcze mi się nie włączyły chyba nigdy, a pozostałe 2 (zmostkowane) tylko czasami...myślę że balans energii jest tu podstawą sterowania
maureliusz 18-12-2011, 22:07 Chłopaki piszecie nagrzewnica, gadacie o świecach. Coś Wam się tematy chyba już pomieszały :-D
Nie pomieszały im się ,od jakiegoś czasu lecą tu równolegle dwa wątki o nagrzewnicy elektrycznej i o 3 świecowej nagrzewnicy płynu-musiałeś przeoczyć.
maureliusz 18-12-2011, 22:37 Matych nie rób ze mnie...:-)
Tylko gość pisze o nagrzewnicy i jej sterowaniu, a za chwilę o świecach. Domyślam się teraz, że chodziło mu o dodatkowe grzałki płynu:-)), a nie nagrzewnicę.
nic sie nie pomieszalo..w ff1 jak i ff2 sa swiece zarowe tylko w kazdej wersji gdzie indziej...a sterowanie tak jak opisalem wyzej ;)
Pytanie po co robic w ff2 dodatkowe ogrzewanie swiecami skoro takowe juz jest?..no chyba ze nie u wszystkich bo w sumie swiat jest dziwny i samochody jedne sa z jak i bez...
maureliusz 19-12-2011, 17:00 No i sam odpowiedzałeś sobie na pytanie:-)
hmm..moze to zalezy od tego w jakim kraju samochod byl produkowany..i na jaki rynek mial trafic...to chyba jedyne wytlumaczenie dlaczego w niektorych samochodach sa a w niektorych niema. No to powodzenia z grzaleczkami dla tych ktorzy niemaja w standardzie.
To ja chcialem zapytać (bo wątek sie rozjechał) kto w FF2 ma pogrzewacz płynu i czy mógłby zrobić fotki bo takowy chce zamontować.
Sterowanie chciałem zrobić sam ale jeżeli gem może tym sterować i jeszcze będzie do tego instalacja to tak bym to chciał zrobić.
marcysia 20-12-2011, 19:21 Nie mam pojęcia gdzie go szukać i jak to powinno wyglądać więc zakładam, że go nie mam. Może ktoś ze szczęścilwych posiadaczy tego ustrosjtwa będzie tak miły i nas oświeci to sprawdzę czy mam. Jeśli nie mam a jest taka możliwość, żeby dołożyć oryginalny bądź inny podgrzewacza i dopiąć go do oryginalnej instalacji to chętnie też bym zobaczył takie rozwiązanie. Widziałem na alledrogo nowy uniwersalny podgrzewacz na 2, 3 i 4 świece za około 100zł i z kompletnym sterowaniem i elektroniką za około 180zł ale jakoś wolałbym zastosować fabryczne rozwiązanie dlatego chciałem dołączyć się do powyższego posta.
Na którym wężu od nagrzewnicy w FF2 jest zasilanie nagrzewnicy, a na którym powrót? Górnym czy dolnym?
http://allegro.pl/ford-focus-ii-nagrzewnica-elektryczna-grzalka-i2008736047.html
ci co niemaja albo nie wiedzo gdzie to jest to powinno byc wlasnie cos takiego.
zanim ktos by chcial kupic cos takiego to radze sie zastanowic bo zawyczaj wymontowanie nagrzewnicy pociagalo za soba demontaz polowy samochodu-czyli calego kokpitu i to jest bardzo czasochlonne i pewnie jeszcze klimatyzacje rozstrzelnic...wiec radze sie upewnic bo jesli sie nieda wyciagnac latwo nagrzewnicy to lepiej poszukac grzalek od MK1.
Na którym wężu od nagrzewnicy w FF2 jest zasilanie nagrzewnicy, a na którym powrót? Górnym czy dolnym?
Prawa fizyki mowia ze gorny powinien byc zasilanie a dolny powrot...jednak w przypadku nagrzewniczek ktore sa zazwyczaj w pozycjach plaskich niema to raczej zadnego znaczenia.
Wazne aby jesli jest dodatkowe ogrzewanie to aby ogrzewalo nagrzewnice a powrot z nagrzewnicy.
Na wężach są strzałki, już to poruszaliśmy wcześniej.
http://allegro.pl/ford-focus-ii-nagrzewnica-elektryczna-grzalka-i2008736047.html .... nagrzewnicy to lepiej poszukac grzalek od MK1.
właśnie ja pytałem o podgrzewacz cieczy na 3 świece żarowe czy ma ktoś zamontowany w mk2 fabrycznie.
marcysia 21-12-2011, 19:49 Ale w tym linku jest nagrzewnica montowana w kabinie samochodu na środkowym panelu i trzeba chyba dechę zrzucić, żeby to zamontować i już wcześniej było mówione, że są oryginalne kostki zasilania przy tunelu w miejsu nóg pasażera ale nie ma sterowania. Mnie chodzi o podgrzewacz i miejsce montażu - chyba, że mkII nie miały już fabrycznych podgrzewaczy płynu tylko taką farelkę do nagrzewnicy.
Niemam 100% informacji ale poza wyzej pokazanymi swiecami w nagrzewnicy innego rozwiazania raczej nie znajdziecie w mk2.
newpolish 22-12-2011, 06:44 http://allegro.pl/ford-focus-ii-nagrzewnica-elektryczna-grzalka-i2008736047.html
ci co niemaja albo nie wiedzo gdzie to jest to powinno byc wlasnie cos takiego.
zanim ktos by chcial kupic cos takiego to radze sie zastanowic bo zawyczaj wymontowanie nagrzewnicy pociagalo za soba demontaz polowy samochodu-czyli calego kokpitu i to jest bardzo czasochlonne i pewnie jeszcze klimatyzacje rozstrzelnic...wiec radze sie upewnic bo jesli sie nieda wyciagnac latwo nagrzewnicy to lepiej poszukac grzalek od MK1.
W moim MK2FL NIC oprocz boczka przy stopach pasazera nie zrzucalem. Troche bylo ciezko ale zalozylem ze sterowaniem recznym na 2 z 3 grzalek i po 1km ma ciepelko w samochodzie.
Panowie ale sobie życie utrudniacie. Przecież to nie prom kosmiczny. Ja chcąc zrobić to szybko i skutecznie wcisnąłem plastikową skuwkę od długopisu z niewielkim otworkiem. Istotnie samochód szybciej się nagrzewa i nie ma strachu, że układ się zapowietrzy bo przez niewielki otworek odrobina płyny wycieka.
Kolego czy mógłbyś jakieś foto dołaczyć do tej twojej metody z metalową skuwka, bo nie moge tego rozgryść a tez mam problem z nagrzewaniem sie wnętrza , bo dość długo to trwa.
Albo jak zamontować technicznie i prąd do tego podgrzewacza wody z samochodów renault ??
sposób podłączenia jest już obszernie opisany :)
...a wężyk zaciśnij na amen, nic się nie zapowietrza, a na lato możesz go ściągnąć
Tak chce zrobić, tylko który ten wężyk lub jakieś foto???
Bo od strony ogrzewania to ze mną słabo
|