Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] elektryczne zamykanie tylnej klapy
Moja małżonka, która jeździ maksiem zapytała czy jest mozliwe aby tylna klapa zamykała się sama (elektrycznie), bo własną rączką jest strasznie ciężko ;)
Czy jest możliwe dorobienie takiego czegoś w S-MAX. Może trzeba kupić jakieś siłowniki, ale czy jest potrzebne coś jeszcze ?
Odp taka sama jak w Twoim temacie "Czy jest możliwe ... dołożenie ASS?" - pewnie jest,pytanie za ile,kto to zrobi i czy sie opłaci :D Nie lepiej zadzwonić do ASO odrazu?
he he :-)
fakt ze przydałoby się mieć takie coś - nawet superb to ma za niewielką opłatą
sl
Slartibartfast 11-07-2011, 11:19 To tylko u rzemieślnika :)
Nie ma czegoś takiego w żadnej opcji
Czy myślicie, że wystarczy dopasować siłowniki elektryczne i zamontować je zamiast oryginalnych odpowiednio wpinając się w układ elektryczny by działało tak, że po zwolnieniu zamka poprzez naciśnięcie przycisku na klapie siłowniki podnoszą klapę a po naciśnięciu jakiegoś dodatkowego przycisku dorobionego w klapie od środka siłowniki ściągają klapę do dołu i klapa się zatrzaskuje (czy wystarczy że siłowniki ściągną klapę czy myślicie że trzeba jakoś zamek przerobić ?)
Czy faktycznie nie mam Maksiów z elektrycznie otwieraną klapą – pytam bo być może są i takie części faktycznie są dostępne w ASO ?
Logar4 Ty to widzę masz dryg do uzupełniania braków wyposażeniowych w swoim aucie. Taki Adam Słodowy. To jest zacne postępowanie i tylko naśladować. Mi tam się nie chce auta odkurzyć nawet.
sl
Slartibartfast 11-07-2011, 12:16 Otwieranie chyba najłatwiej zrobić, trzeba założyć mocniejsze siłowniki + ew. sprężyny by po zwolnieniu zamka zdołały same unieść klapę. Zero elektryki.
Ale klapa eSia jest ciężka, nie wiem czy znajdziesz tak mocne siłowniki
Z zamykaniem już gorzej, bo tu musiałby być silnik ściągający klapę - wtedy mocniejsze siłowniki odpadają - silnik musiałby też otwierać klapę. Takie cuś widziałem w Voyager'ze - zajmowało sporo miejsca
Ale klapa eSia jest ciężka
wydaje mi sie ze wrecz przeciwnie - jest dosc lekka (w duzej mierze plastikowa i to dlatego nie ma mozliwosci zalozenia na nia bagaznika rowerowego) i to powoduje ze jej zamkniecie jest trudne - nie pomaga grawitacja. no i wysokosc auta - kobitki faktycznie moga miec problem. w ogole zastanawiajace jest to ze to niby van a brakuje typowych, ulatwiajacych zycie rodzinne udogodnien znanych i wcale niedrogich rozwiazan - wlasnie tej elektrycznej klapy, przesuwanych drzwi tylnych, uchwytow na kubki z tylu czy mozliwosci przerobienia srodkowego fotela na podlokietnik. moim zdaniem lekka wtopa.
co do logara - mysle ze niedlugi jego smax bedzie wygladal jak delorean dmc z back to the future ;)
Slartibartfast 11-07-2011, 15:56 Plastikowa jest tylko blenda na dole. Waga do małych nie należy :) Wg mnie problem polega na:
- automat zamykający musiałby robić to na krótkim ramieniu, max jakieś 40cm od punktu obrotu (zawiasu) inaczej byłoby to niebezpieczne dla użytkowników (zębatka, łańcuch czy inne cięgno) było by zbyt nisko
- moment=siła*ramię więc przy krótkim ramieniu siła musi być odpowiednio większa co daje mocny silnik
- długości klapy - na oko chyba z 100-120cm, mimo plastiku na dole czyli w najbardziej wystającej części od osi obrotu i tak ma słuszną masę
Cięgno na końcu pozwoliłoby na stosowanie w miarę prostego napędu w każdym położeniu klapy (ale kto by chciał mnieć cięgno na wysokości zderzaka!!!)
Im wyżej zaczepione cięgno tym wygodniej napęd musi mieć większą moc/moment z pikiem na starcie (bezwładność) i na końcu (zatrzaśnięcie zamka - najlepiej byłoby zastosować zamek dociągający). Automatyczne klapy otwierają/zamykają się ze stałą, niewielką prędkością, nie ma wiec efektu samozarzaśnięcia zamka.
By było elegancko, przy ruchu klapy powinien być jeszcze sygnał dzwiękowy ostrzegający o ruchu/niebezpieczeństwie uderzenia i przyrzaśnięcia, czujniki oporu (zabezpieczenie przed przytrzaśnęciem), może nawet jakaś fotokomóra (by w ogóle nie rozpoczynać zamykania jak ktoś stoi pod klapą).
Jeśli zastosowanoby siłownik zamiast silnika, punkt montażu na burcie muiałby być maksymalnie odsunięty od punktu montażu na klapie, by klapa w ostatniej fazie ruchu była jeszcze przyciągana (siłownik skraca odległość pomiędzy punktami mocowania, przy równoległym montażu wdłuż klapy nie byłoby w ogóle ramienia pociągowego)
szmelcmax 11-07-2011, 18:15 to niby van Zdecydowanie tak. To w rzeczywistości kombivan. Raczej udana krzyżówka. A dlaczego ma homologację vana? Może tak było taniej lub prościej?
Nie ma czegoś takiego w żadnej opcji
no własnie podobno jest w nowym c-max, jest też w s-max i w galaxy.
Slartibartfast 11-07-2011, 22:31 W nowym C-Max i Grand C-Max jest na pewno i kosztuje 1600zł wraz z roletami w drzwiach.
W eSiu i Galaktyce ni ma, null, zero...
a jak jest to zrobione w nowym C-Maxie? zembatka?
może dałoby się jakoś zaadaptować do eSia :)
a jak jest to zrobione w nowym C-Maxie? zembatka?
może dałoby się jakoś zaadaptować do eSia :)
W Vectrze C bylo to sprytnie zrobione za pomocą linki ciągnącej za klapę inawijanej na bęben, za odowiednią ilość nawinięć -by zamknąć klapę odpowiadał potencjometr który jak się zepsuł (180 zł) psuł krew bo klapa stawała w połowie zamykania.
Slartibartfast 22-04-2013, 11:12 W najnowszej Kudze zrobili elektryczne otwieranie/zamykanie klapy, które może udałoby się zaadoptować do eSia :) (raczej bez opcji machania stopą...)
Elektryczny jest tylko lewy siłownik.
Sadze ze procz silownika ktory musi byc odpowiedniej dlugosci potrzebny jest tez inny zamek no i jakis przycisk do sterowania.
PRG
Slartibartfast 22-04-2013, 17:18 Przycisk to nie problem, zwykły tzw "bezdotykowy" wystarczy (widać go na ostatnim zdjęciu w poprzednim poście).
Zamek też wygląda raczej standardowo
Jestrs w stanie zmierzyc ten silownik z kugi ?
PRG
Ostatnio widziałem też takie sprężyny gazowo-elektryczne/elektryczne w Citroenie C5 Break/Tourer - nie pamiętam jak się u nich kombiaki wabią.
Może te by się nadały? Ja myślałem o takich do Maksymiliana, gdy mi sprężyny padły, ale w końcu kupiłem sobie 30N mocniejsze sprężyny ... i teraz muszę się siłować z klapą przy zamykaniu. Także czekam na wszelkie informacje, bo problem wygodnego otwierania/zamykania klapy nadal istnieje, z tym że teraz gdzie indziej.
Mogę wam przy okazji obfotografować i pomierzyć ten patent z Grand C-maxa - mój "przyszywany synek" jeździ furką z tym wynalazkiem. Faktycznie jest to zrobione na siłownikach. A jak jest zrobione dociąganie klapy (zwykle robione zamkiem) - nie sprawdzałem, ale popatrzę i napiszę.
Tyle, że pewnie w następny weekend dopiero...
BTW - wskazany na fotce przycisk służy do ustawienia kąta otwarcia klapy. Bardzo sprytny pomysł: jak autkiem jeździ filigranowa kobietka to jest sobie w stanie ustawić otwarcie "na 1,60m", a jak konkretny (co do wysokości...) facet, to "na 2,10m". Oczywiście standardowo (jak to u Forda) nie ma żadnej pamięci i przestawiania w zależności który kluczyk przyszedł do samochodu... No ale czego wymagać - to Ford tylko. Zresztą w Audi Q5 też tego nie umiało samo przestawiać...
Slartibartfast 22-04-2013, 22:33 Tym guziorem przede wszystkim zamyka się klapę, choć regulację kąta pewnie też może obsłużyć (typu naciśnij 10x w ciągu 5 sekund, złap za prawe ucho... :)) Na zdjęciu widać ikonę "poczytaj w instrukcji". I raczej musi mieć jakąś pamięć.
Jak się dzisiaj przyjrzałem zdjęciom, to zamek wcale nie jest taki standardowy.
Część zamontowana w belce ma wokół ucha osłonę, która pewnie aktywuje dociągnięcie gdy zostaje pchnięta przez wystający zamek klapy.
dokładnie, to nie jest takie proste rozwiązanie. Bo przy otwieraniu klapy jak dwa razy nacisnę w kluczyku "bagażnik" to odblokuje mi się klapa, zwolni się włącznik i co? włączy się zasilanie siłownika, klapa się otworzy na maksa, a jak ją zatrzymać? Musi być elektronika i oprogramowanie aby to zadziałało w naszych s-maxach. Tak samo przy zamykaniu, coś musi nam dociągnąć klapę.
Ale może niewielkim nakładem można przerobić nasze auta?
Slartibartfast 22-04-2013, 22:54 Po to się właśnie dzielimy doświadczeniami, by coś wykombinować do eŚka.
Z tym oprogramowaniem to bym nie przesadzał. Do otwierania/zamykania elektrycznego bez regulacji pochylenia powinien wystarczyć siłownik, odpowiedni zamek z dociąganiem, wspomniany wcześniej guzior i jakiś prosty układzik, który po włączeniu guziora na zewnątrz drzwi odpali najpierw zamek i z małym opóźnieniem siłownik. Przy wciśnięciu guziora wewnątrz drzwi "wystarczy" by zamek uruchomił docisk jak drzwi się o niego oprą.
I jeszcze jakiś układ zabezpieczenia siłownika przed przeciążeniem.
Dałoby się więc zrobić bez softu, może nawet siłownik ma wewnątrz zamontowane takie zabezpieczenie.
Samo wyzwolenie dociśnięcia można zrealizować jakimś innym sposobem, np a'la czujnik zamknięcia maski z niefabrycznych alarmów. Gorzej, że faktyczne dociśnięcie może być realizowane przez odpowiednią konstrukcję pazura zamka w drzwiach...
Tam jest coś w rodzaju "modułu drzwiowego".
Sterowanie pochyleniem ma oczywiście JEDNĄ pamięć. A mnie w moim opisie chodziło o to, że mogą jeździć autem różne osoby i robi się poblem "nabijania sobie guza"...
Programowanie pozycji otwarcia robi się recznie ustawiając oczekiwaną wysokość a następnie naciskając przez 3 sekundy ów guziczek na klapie.
Poza tą funkcją programowania wysokości klapa ma zabezpieczenie przed przytrzaśnięciem oraz uderzeniem w przeszkodę (odpowiednio po napotkaniu przeszkody zamyka się albo otwiera powrotnie). Do realizacji tych wszystkich funkcji potrzebny jest ów "moduł drzwiowy klapy"...
Niestety taki moduł z nowego C-maxa nie będzie pasował do S_maxa - nie ta platforma sterowników.
i jakiś prosty układzik
straszna "rzeźba", prawie tak jakbyś chciał wszystko zrobić od początku - idąc tym tropem, to możnaby wziąć dowolny siłownik zamykający/otwierający klapę i rzeźbić ze sterowaniem
Niestety taki moduł z nowego C-maxa nie będzie pasował do S_maxa - nie ta platforma sterowników.
nowy Cmax jest nowszy od eSia, ale wydaje mi się, że jest sporo podobieństw
może się zdarzyć, że siłownik + moduł sterujący z Grand Cmaxa włożone (podłączone) do Smaxa będą "jakoś żyły" - tak jak nowy typ modułów BT (te z VC po polsku) działają w FF2 i SMaxach
ale najpierw przydałyby się pełne schematy tego elektrycznego zamykania klapy z Granda
a co powiecie na to:
http://img.tapatalk.com/d/12/10/12/varuvama.jpg
http://img.tapatalk.com/d/12/10/12/u7ymu8u9.jpg
watek: http://forum.s-max-club.de/index.php?/topic/1624-elektrische-heckklappe-nachruesten-beim-s-max/page__st__40
Bump: http://forum.s-max-club.de/index.php?/topic/1624-elektrische-heckklappe-nachruesten-beim-s-max/page__st__100#entry21612 - film z automatycznym otwieraniem (ale nie zamykaniem) golfa
...nowy typ modułów BT (te z VC po polsku) działają w FF2 i SMaxach....
Moduły BT/VC (oraz w dużej mierze navi/audio) napisane są z definicji jako uniwersalne. Niestety "moduły drzwiowe" czy ten inwestygowany tutaj "moduł elektrycznego domykania klapy" prawie na pewno już nie są tak pisane. Moduł ten komunikuje się na pewno z BCM - dostaje prędkość jazdy, sygnał otwarcie z pilota itp... Nie widzę tego aby był uniwersalny. Można oczywiście sprawdzać. W wątku obok dyskutowaliśmy sobie o modułach parktronika - wyglądają tak samo we wszstkich platformach, wiązki mają takie same a przekładać się niestety raczej nie dają...
może i tak ...
ale jakbym miał w garażu Granda lub Kugę2 i Smaxa, to na pewno próbowałbym dla testu przełożyć - przecież się nie spali :D
Bump: aby jednak wątek nie umarł, dorzucę trochę drewna do ognia - oto moje znaleziska!
http://img543.imageshack.us/img543/4485/kuga1.jpg
http://img195.imageshack.us/img195/5986/kuga21.jpg
http://img46.imageshack.us/img46/6681/kuga22.jpg
http://img593.imageshack.us/img593/5802/kuga23.jpg
http://img20.imageshack.us/img20/7513/kuga31.jpg
http://img17.imageshack.us/img17/3334/kuga32.jpg
http://img211.imageshack.us/img211/7625/kuga33.jpg
http://img541.imageshack.us/img541/89/kuga5.jpg
Jak nie w eSiu, to może przyda się później, jak już zamienię fokę na kugę :D
Slartibartfast 24-04-2013, 11:56 Pierwszorzędne rozpoznanie :)
Zaczep zamka C-Maxa ma kształt bardziej zbliżony do eŚkowego niż ten z Kugi2
Ja sie pytalem w ASO o dolozenie na czesciach z C-Maxa to powiedzieli ze sie nie podejma a gosc zadzwonil do jakiegos ich zaprzyjaznionego zakladu nie ASO co robia rozne mody i tez sie nie chcial podjac, moze jakby gwarancji nie bylo
nazarko1984 31-03-2017, 16:28 W zwiazku z tym, iż w nowych S-maxach jest opcja elektrycznej klapy to chciałbym odświeżyć temat.
Czy ktoś już doposażał swojego S-maxa w siłowniki i sterowanie klapą?
...Czy ktoś już doposażał ...
Nie da się tego zrobić w oparciu o części z S-maxa MK2.
Rzecz jest niewykonalna - sterownik nie będzie działał a bez sterownika klapa też nie będzie działać.
nazarko1984 05-04-2017, 19:36 Masz na myśli sterownik klapy?
Ale jeżeli siłowniki są tej samej długości to jak by podłączyć je z przekaźnika wyzwalanego z guzika otwierania klapy z pilota walniajacego zamek klapy to by zadziałało.
Kwestia jest tylko w zamykaniu bo do tego powinien byc zamek z domykaniem aby klapa się zatrzasnęła. Tutaj pytanie czy da się przełożyć tez zamek?
Do zamykania dołożyć tez trzeba by dołożyć przycisk ale to nie problem.
...jak by podłączyć je z przekaźnika wyzwalanego z guzika otwierania klapy z pilota walniajacego zamek klapy to by zadziałało.
....
Kolejny kolega tkwiący mentalnie w epoce "późnego Poloneza", gdzie dodanie kolejnego przekaźnika załatwiało wszystko...:one:
No to proszę kolego - schemat podłączenia siłowników (to ten po prawej...) z S-maxa. Poszukaj proszę miejsca na swój "przekaźnik"...:568:
nazarko1984 06-04-2017, 11:46 Przekaźnik trzeba użyć do wyzwalania silniczka jeżeli chcemy zrobić to po "staremu":)
Co do schematu to czy ten moduł-silniczek sterowania z wejściami na czujniki jest w środku siłownika czy jest to oddzielny moduł z którego jest jeszcze wyjście na motor- zacisk 9 i 2?
Według schematu nie ma większego problemu o ile sygnały przesyłane są analogowo.
Tedi masz jeszcze może schemat jak jest rozwiązane domykanie klapy?
Temat umarł prawie rok temu ale może warto do niego wrócić bo napewno coś się zmieniło w temacie.
Może ktoś w temacie podpowie jaki to jest moduł do sterowania klapą?
Może ktoś ma jakiś schemat podłączenia?
Pod klapką w bagażniku mam pewien moduł FG9T-14F042-EC i zastanawiam się od czego owy moduł...?
Bump:
Bump:
W innym wątku już dostałem odpowiedź że to moduł elektrycznej klapy. Więc jest to chyba dobra wiadomość.
Teraz kwestia co dalej?
Na pewno muszę dokupić siłowniki.
A co tak naprawdę z zamkiem ?
Czy napewno jest inny?
Może ktoś ma jednak doświadczenie w temacie?
...
Może ktoś ma jednak doświadczenie w temacie?
W profilu masz S-maxa MK2 z 2017 roku - nie ma problemu z dołożeniem elektrycznej klapy.
Pytasz natomiast o to w wątku o S-max MK1, gdzie tego nie da się zrobić.
Przenieś się gdzie trzeba i będziesz miał łatwiej...:one:
W Krakowie kolega Łukasz lsulima walczy z tym tematem w S-max MK2.
OK dziek! i zwracam sie do kolegi który już walczył z tematem :)
OK dziek! i zwracam sie do kolegi który już walczył z tematem :)
gdzieś kiedyś wyczytałem ze z forda kugi da się przerobić do esia żeby klapa się sama otwierała/zamykała (nawet z pilota)
|